Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Tudom sokan már lezártnak tekintitek a dolgot, és nem is áll szándékomban felmelegíteni, hiszen eddig sem akartam beleszólni, de csak most tudtam olvasni a hozzászólásokat és lenne pár szavam! Nem tudom megállni, mert ok nélkül sértegetnek valakit. Velem is ezt tették pár hete.

Névtelen!
A szomszédomban van egy 100 kg-on felüli kismama. Akkora cicikkel, hogy talán Dóri feje nincs akkora mint neki egy melle. A lényeg: ezekben a cicikben annyi tej sem volt, hogy 4 hétig szoptassa a babáját. Ha megfeszült sem tudott belõle annyit kisajtolni, hogy elég legyen a babájának.
Az én mellméretem alapesetben 70/B. A középsõ lányomnak 6 hónapig fejtem a tejet + két tejtesónak hordták. Dórival nincs annyi, de neki elég.
Szóval tévedsz ha azt hiszed, hogy nagy cickók = tejcsárda. Kép

Beszti!
Hát nem semmi munka volt ez a hozzászólás!
Mégegyszer gratulálok hozzá! Kép
Mail ment!

Iboly!
Na most megnyugtattál!
Idézem: " 6 hónapos kor után meg KELL próbálni. Ha a baba elfogadja, az azt jelenti, szüksége van rá..."
Csak mert Dóri nagyon is elfogadta. Sõt a kóstolgatási napokban rendesen sírt, amiért csak 1-2 kiskanállal kapott. Kép Természetesen a fõzi mellett még 4-szer (vagy többször Kép) szopizik, de én is úgy gondoltam, hogy neki már nem elég a tejcsi. Nem mennyiségileg persze, hanem már nem volt elég laktató.

Betti!
Elolvastam! Hát minden elismerésem!
Szorítok, hogy sikerrel járjatok Ágcival és Ibollyal!!!!!

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Sziasztok!

Gyarapodás: szerintetek valóban lényeges? A fentiekben Zulu, Djeszter,és Annamari is említi. Én mindig görcsöltem az elsõmmel, mert nem a "helyi erõ" /dr/ szerint növögetett,hanem mindig kevesebbet. Ma már 22 kg három évesen, és nem kövér csak úgy nagy, ahogy van, majd teszek a profilomba képet. A lányom egy éves, és több, mint három hónapos korában érte el a születési súlyát. Máig hiányzik negyven deka a megduplázáshoz. Hozzátáplálásakor, és az elválasztódásakor sem nõtt többet, mint akkor, amikor csak anyatejet kapott. Tényleg nem tudom, hogy számít-e valamit a gyarapodás!? Ha nincs egy remek dokim, /aki nem azonos a "helyi erõ"vel/ akkor már négy hónaposan tápszereznem kellett volna, hiszen szinte stagnált.
Ha a gyerek aktív, és kicsattan az egészségtõl, akkor is figyelembe kell venni a gyarapodást? Hogyan lehet eldönteni, hogy hol van a határ?

Djeszter!
ha addig nem keresi meg valaki, akkor februárban megkeresem. Azért érdekelt volna az index, mert a fiamat nem akarták kiengedni a kórházból, és a lányomat sem, mert fél kilót fogytak. Aztán a gyerekorvos rájött, hogy tíz százalékon belül fogytak, és rögtön jöhettünk. Persze szemrebbenés nélkül gyarapodást írtak a zárójelentésre! De miért?
Ja és a nyüzsi ellen nekem ajánlották a félálomban való etetést is. Többet a "laktató" lányok tudnak mondani.

Bölcsi:
Nemrég hallottam, hogy néhány vezetõbeosztásnál olyan szerzõdést íratnak alá az alkalmazottal a cégtulajok, hogy szülés esetén max. 6 hét/!/ távollétet engedélyeznek a szerzõdõ félnek!

Virág!
Gyere már visssssza! Kép Kép Kép Kép
Ha nem, akkor Kép Kép Kép Kép Kép
Látod? Megtanultam.

Sziasztok
Csi
Névtelen

Sziasztok!
Épp a havi Kismama újságban van a duci baba-sovány baba dilemmáról egy jó hosszú cikk. Még nem sikerült vévigolvasnom, szerintem elég jó.
Egyébként, ahogy átlapoztam elég jó most megint, a pótlásról is írnak például.
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok,

Bocsi, hogy belekontárkodok ebbe az oldalba, de szülés elõtt a margaringyárban dolgoztam, asszisztensként, többek között a termékfejlesztésen is.
A margarinok növényi eredetû zsírokból, olajokból állnak. Szóval tejet nem sokat látnak. A Rama-ba ugyan tesznek egy keves tejsavóport, de a Delma light, Liga light nyugodtan fogyasztható.

Puszika,
Zsuzsa
Névtelen

sziasztok
Csi
szerintem az druva ha hathét után vissza kell menni ha megakarod tartani az álásod hisz még a bölcsibe adás idöpontja is min:6hónap de ha lehet minél késöbb adjuk bölcsibe a csemeténket

Gyarapodás
nekem sokat számit hogy mennyi a sulya mert akor látom hogy nincs vele gond és van és lesz izomzata ahoz hogy a nyaka és a hátizma képes lesz megtartani a fejét mert most nem tudja megtartani sajnos igy születet számomra ezért fontos a gyarapodás

csics és petike
csics

Ágci!
A januáriban, vagy már a februáriban van a cikk?

Csics!
Nekem is fontos, csak azt akartam megtudni, hogy egészségügyileg meg lehet-e határozni, az összefüggést a gyarapodás, és az izomzat fejlõdése között. Persze nyilván.. Na, ebbe most jól belekavarodtam, igazából magam sem tudom, hogy mit akarok tudni...Brrrrr... Na, ezt hagyjuk...

Zsuzsa!!!!
Ne menj el! Ha egy ilyen helyen dolgoztál asszisztensként, akkor le tudnál írni néhány dolgot a tejtermékekrõl? Összeszedem a kérdéseimet, ha vállalod!
Pl. hogy miért joghurttal kezdjünk, túró, tej, mi a tejpor, meg ilyenek! Nos? Lenne kedved?

TOPIC TÉMA

Mostanában egy furcsa történet kering a bulvár-hírekben. Egy kislány kórházba került, a védõnõ és a háziorvos szerint az anyukája nem gondozta megfelelõen. A kórház orvosa szerint pedig a baba a tejallergiája miatt került vészesen rossz állapotba, az okozta a tüneteket. Az anyuka azt állítja, hogy a háziorvos tanácsára adott tehéntejet a babának, persze a doki ezt elutasítja.
Ami nekem furcsa így laikusként, az az, anélkül, hogy tudnám, hogy mi az igazság, hogy ha egy babának tejallergiája van, az miért csak a kórházban derül ki? Mert /állítólag/ nem emiatt utalták kórházba, hanem a kiszáradás miatt.
Nem értem.

Sziasztok
Csi
Névtelen

Sziasztok!

Csics,
olvastam a babaszoba.hu-n valószínû, hogy Petikéd tejcukor érzékeny.
Látod, vhol ezért tépjük a szánkat. Legalább azok az anyukák, akik innen a legújabb információkat szerezhetik be, mert a világháló részesei, kerüljék el ezeket kellemetlenségeket.
Ami, ha kinõhetõ, elkerülhetõ lett volna. 6 hónapig szopi, de ha ez vmi oknál fogva nem megy, 6 hónapos korig HA tápszer, ha nincs kaki, nem õszibarackot kell adni (itt általánosságban beszélek, nem rólatok), hanem tápszert kell váltani, és csak akkor, ha fájdalmas a székelés, vagy fáj a pocakja a babának.
Ott írtad egy másik topicban, hogy mindent adsz a kisfiadnak, amit egy 5 hónapos babának lehet enni, és rá van írva a bébiételre. Sajnos nagyon meg kell nézni, mit tartalmaz, és attól még, hogy rá van írva a 6 hónapos spenótra, hogy 6 hónapos, nem biztos, hogy tejes bébiételt kellene egy ekkora babának adni. Ez természetesen minden mással is így van. Tejpépek, bébikaják stb. Nem, nem azt mondom, hgoy nem szabad adni, ezt már kitárgyaltuk itt korábban, és én is vettem (sõt néha még most is adom a kicsinek), de meg kell nézni, hogy ne adjunk pl. epres bébidesszertet, meg túrósat a 4 hónaposnak, mert rá van írva.
Ha majd adsz, vigyázz a marhahús, zöldborsó, paradicsom is keresztreakciót válthat ki, és nagyon sok mindenben van szója, amit nem is gondol az ember. Áfonyának, van vmi táblázata, biztos elküldi neked, ha jelzed neki.
Kívánom, hogy minél elõbb szabaduljatok meg ettõl.
Nem akartalak bántani, nem azért írtam, csak elolvastam és úgy gondoltam, ennek a pár gondolatnak ebben a topicban a helye.

Ágci

Kép
Ágci

Csi,
Te vagy az en emberemKép Az en Rekam is a vekonyak taborat "erositi"Kép, 8 honapos lesz a jovo heten, de meg alulrol pislogunk a 7 kilora, pedig 3570-nel szuletett. Az elso hetekben hizott csak 20 dekakat, aztan a 10 volt az atlag, de voltak hetek, mikor semmit. Aztan most mar egy honapja megint semmi. Epp ma kerdeztem dokit, normalis-e ez. Nincs ennek a gyereknek semmi baja - mondta, miutan némi kozelharc utan visszaszerezte a gyerektol a sztetoszkopjatKép
Reka alldogal mar egy hete, nagyon kiegyensulyozott, vidam, ejszakakat atalussza /kopp-kopp/ nagyon regota. A hozzataplalasban biztam en is, de ugy latszik, a gyerek nem olvasta, hogy a banan hizlalKép Ez van. Sovany es kesz. Most mar nem is meretem, feleslegesen stresszelnem magam, kov. gyereknel biztos nem fogok ennyit aggodni. De elso gyerekes anyukakat nagyon nehez meggyozni errol. Es ha pechjere a gyerekorvosa nem "jo" ezen a teren, akkor gaz van.
A tejallergias kerdesedre: a cikket nem olvastam, viszont van baratnom, akinek a kisfia 8 honaposan elkezdett epilepsziaszeru gorcsos rohamokat produkalni, de mindig csak szopaskor. Sot, nem is mindig, hetente mondjuk 2x. Anyukanak eloszor nem hittek el, amikor mondta, hogy valami nem stimmel. Aztan mikor elhittek, nem tudták "produkalni" probaszopaskor. Millio neurologiai vizsgalat utan jottek csak ra, hogy tejallergia.

-Afonya
almoska

Áfonya!
Most, hogy mondod: Az anyatejallergia, és a tejallergia, az nem különbözõ dolog? Az elõbbirõl csak hírbõl hallottam, az utóbbi nálunk is fölmerült korábban. A tehéntej allergia nálunk nagyon egyértelmûen jelentkezett, ha én sok tejterméket ettem, a gyerek rögtön ekcémás lett, de nem egyszerûen. Bár most mult egy éves, de már nem szopik, csak tápszer formájában találkozik tehéntejjel, a többit még nem mertem megpróbálni. Csak nekem a dokim, mikor ránézett az ekcémára, akkor rögtön azt mondta, hogy vegyek vissza a tejfogyasztásomból - és bejött. Állítólag az ekcéma a kezdeti, és egyben a legenyhébb tünet. Nekem az a fura, hogy a fenti esetnél nem szopott a baba, tehát feltételezNÉK nagyobb orvosi odafigyelést, akár a megfelelõ tápszer kiválasztása miatt is.
Gyarapodás:
Egy dolgot szándékosan nem írtam le a gyerekeimmel kapcsolatban, mert akkor senki nem úgy írt volna a gyarapodásról, ahogy szeretném. Õk egy kicsit nagynak születtek. 5050g-mal, és 5200g-mal, és 60 cmvel. Amikor bárki ezt hallja, akkor rögtön azt mondja, hogy persze, hogy nem duplázzák-triplázzák meg a súlyukat. Igenám, csakhogy õket a kortársaik rendben megelõzték. Enci 8 hónaposan 8200g volt, ami teljesen átlag /sõt/, és most 1 évesen 10 kg, és jó hosszú. Anno a fiammal mindenki etetni akart mindenfélét, valószínûleg ez okozta hat hónaposan az elválasztódását. A lányommal nem görcsöltem ennyit, és most nézem, hogy sikerült egy hónap alatt 9 dekát híznia. De ha gyarapodni muszáj az egészséges fejlõdéshez, akkor õ nem fejlõdik rendesen? Persze, tudom, hogy ez a kérdés badarság, mert fejlõdik. Csak az elsõ gyerekemnél gyermek dokiján kívül senki nem hitte el, hogy stagnálhat egy gyerek. Encit meg etetés után vittem mázsáltatni, így béke volt a rendelõben.
Valaki valahol azt írta, hogy biztos most szálkásít. Nem nõ, pedig a banán mellett megeszik néha egy fél bálnát, ma ebédre pl bevágott 4deci borsófõzeléket. Ezért nem értem ezt a gyarapodásos dolgot!

Szia
Csi
Névtelen

Csi,
a baratnomeknel is tehentej-allergia van/volt, az Anyuka altal megivott tej valasztodott ki az anyatejben, ettol gorcsolt be a gyerek. Most lesz 2 eves a kisfiu, eddig teljes tejtilalom volt /nem is tudtam, mennyi mindenben van tejpor, egyszer szanjatok ra egy napot, nezzetek meg, mit esztek/, most mar megehet egy joghurtot egy nap, idaig jutottak. Eddig ha pl. nem vizes zsemlet kapott a kissrac, mar meg is jelentek rajta az ekcemas kiutesekKép

Gyarapodas: az en vedonom azt mondta, Rekam a hajara gyurKép A gyerekdoki szerint meg osszes energiaja elmegy mozgasra, ennyivel elintezte, letornazza. Ja, es szerinte 40 eves koraig ilyen vekony is marad es akkor majd aggodasom atmegy irigysegbeKép

-Afonya
afonya

Szia, Csi,
4 deci fõzelék még nekem is sok volna. Kép Ráhel 3350-nel született és 56 centivel. Most 10 és fél hónapos, 74 centi, kb 8 kiló. Nem rajong a hozzátáplálásért, szinte csak egy kis fõttkrumplit fogad el, mostanság hajlandó banánt enni, de csak keveset mindenbõl, naponta ezerszer szopizik. Volt, hogy annyira kicsinek láttam, hogy aggódva kérdeztem a gyerekdokinkat, hogy normális-e ez, aki hitetlenkedve nézett rám (nem szokta meg, hogy aggodalmaskodok Kép), és kerek perec közölte, hogy Ráhel ilyen picike, tök normális. Soha nem mérem, talán 2-4 havonta, ha a gyerekrendelõben járunk valami miatt, ezért nem tudom, mikor mennyit gyarapodott, de számomra az a meggyõzõ, ha ránézek, és azt látom, hogy pirospozsgás, jó kedélyû, mozgékony. Ha valamiben hiányt szenvedne, jelezné szerintem. (Pl. hõzöngene kajáért, de nem kell neki túlzottan.)
És köszi, hogy hiányoltál. Kép Jól esett. Nem tûntem el, csak szükségem volt pár napra, hogy végiggondoljam, hol követtem el valóban hibát, hogy valóban arrogáns vagyok-e néha, mit csinálhattam volna jobban, de mirõl érzem azt a velem kapcsolatos támadások kapcsán, hogy teljeséggel alaptalanok. Azt hiszem, mostanára letisztultak bennem a dolgok, megnyugodtam, és levontam a megfelelõ következtetéseket (magyarul tanultam a hibáimból). Múltkor elfelejtettem a vigyort: Kettõspont+nagy o betû : O = Kép Neked külön egy nagy ölelés:

Virág

Mél majd megy a közösbe tõlem, most nem érek rá.
Virág (fiore)

Sziasztok!

Nem mintha szeretném a veszekedést, de a topikoknak általában jót tesz, mindenki fontos tapasztalatokat közöl, tanácsokat ad, stb. (A szokásos üdvözölgetés/tere-fere helyett, ami persze természetes a baráti körû beszélgetéssé váló topikokban; infót keresõ kívülállók számára ez azonban nem nagyon vonzó. De ezt nem azért írtam ám, mert kéne vagy lehetne ezzel bármit csinálniKép)
Inkább azt akarom jelezni, hogy pl. szopisztrájkról elég kevés szó van, és szerintem az sem kielégítõ, ami elhangzik. Pedig ha nem lennék olyan makacs, emiatt lehet, hogy már tápszeres lenne a lányom.
Az én babám 3 hónapos korában elkezdett "fogyókúrázni", az addigi kb. 9 alkalom helyett nappal kb. 2-3 alkalommal fogadta el a cicit, de akkor is csak pár 2-3 percig (!) szopott csak. Egyébként elfordult, sõt ordítani kezdett, már ha közelítettem hozzá szoptatási céllal, akkor is.
Az LLL ilyenkor a különbözõ szoptatási pózokat, és a félálombeli szoptatást ajánlja; nos az elõzõ nem jött be, csak azt értem el, hogy a gyerek minden közeledésemtõl bepánikolt; a félálombeli bejött, de a 2-3 alkalom épp erre a félálomra vonatkozik, ennél több nem jött össze. A szerencse az volt, hogy éjszaka - gyakorlatilag teljesen alvás közben - szintén 2-3-szor szopizott. Így legalább nem száradt ki Kép
Mindez majdnem 2 hónapig tartott. Mondanom sem kell, ezidõ alatt alig hízott, volt, hogy stagnált, és egy héten fogyott is.
A dokinéni az elsõ pillanatban azt javasolta, hogy kezdjük meg a hozzátáplálást (három hónaposan!), mert biztos unja (!!!) már a tejcit.
Én nem tettem, mert úgy gondoltam, hogy ha a tej spriccel, és õ mégis otthagyja, akkor nem lehet éhes, és õ biztos tudja, mennyit kell ennie.
A Kismamás Veress doki is megerõsített ebben: szerinte a szervezete direkt leállt az evéssel, mert amúgy már rég túlhaladta a korának megfelelõ átlagsúlyt.

Ezt a lehetõséget, vagyis hogy egy baba direkt "fogyókúrázik", és nem kell erõltetni az etetését, még nem olvastam sehol, semmilyen fórumban, pedig jó lett volna, mert nem ijedtem volna úgy meg. A babanetes Rendelõt olvasgattam, ahol a nem-evésre a doktornõ szinte mindig kivizsgálást javasol - vagyis betegséget gyanít!
Pedig semmi ilyesmi nem volt. A baba végül 6 hónapos koráig csak szopott, pedig sosem lett sokkal nagyobb étvágyú, mint a "sztrájkos" korszakában. Most is félek egy kicsit, hogy nem fog már sokáig szopni, mert nappal megint csak kortyokat iszik; szó szerint kivárja a fõzeléket, hiába próbálom neki szopi után adni. És megintcsak hálisten, hogy éjszaka még mindig szopik.
Ennyit a sztrájkról: szerintem biztos vannak, akik nem tudják, hogy épp ez az, amit tapasztalnak.

Van egy kérdésem is, Iboly, Menta, Virág!
Mint írtam, (szerintem) a lányom már nem HAJLANDÓ meginni a napi javasolt tejmennyiséget (anyatejet poháérból sem fogad el, semmi módon). A széklete viszont sokszor kemény. Ilyenkor mit kell csinálni, megpróbáljam a tápszert, vagy elég a víz (amibõl elfogad egy keveset)? De mi lesz a fehérjebevitellel?

Méri
Névtelen

Méri! Helena is hasonlókat mûvel mostanában. Tehát csak keveseket szopik, de õ meg még a vizet sem hajlandó elfogadni. És sokszor keményebb is a széklete. Nem tudok mást tenni, mint nagyon odafigyelek, hogy mit kap. Pl. õneki a banán nagyon megfogja a székletét. És annyiszor kínálom, ahányszor csak eszembejut cicivel. Meg vizzel is töretlenül próbálkozom, egyszercsak elfogadja majd.
Menta
menta

Virág!
Mi van, álomszuszék??? Hogy-hogy nem hajnalban jelentkezel Kép ?
Én is úgy gondolom, hogy majd jelez, ha valamire szüksége van. Ez a borsófõzelékes dolog csak most fordult elõ, általában nem ez a jellemzõ. Bár a tojáson, és a tejtermékeken kívül mindent eszik, nem ugrott meg a súlya... De már merem "nem mérni". Bár õ nem mondható kicsinek, csak a mért adatok furcsák.

Méri!
Ez egy ilyen zagyva topic. Néha a történetek kapcsán baráti beszélgetésbe csap át, aztán megint felcsapnak a hullámok. De mivel ez nem tájékoztató topic, itt ne várj információkat, minden témakörre van spéci topic. Ha azokban bármit kérdezel, akkor minden segítséget megkapsz az ott "rendelõktõl". Én azért szoktam itt kérdezni, mert akiket ismerek, azok itt egy csokorban vannak, ezért nem megyek megkeresgélni õket a többiben.
Viszont ez:
"A dokinéni az elsõ pillanatban azt javasolta, hogy kezdjük meg a hozzátáplálást (három hónaposan!), mert biztos unja (!!!) már a tejcit."
Na, ez ide való téma, ezért indult a topic. Ha valaki ilyen történeteket olvas, akkor szintén makacs lesz. Én sajnos nem voltam az az elsõmmel, csak a másodikkal, köszönhetõen a NETes anyukák tapasztalataiknak.

Menta!
Nekem pont ez volt a gáz Encivel. Semmi folyadékot nem fogadott el az anyatejen kívül, csak a gyümölcsöket higítva /nem gyümölcslevet!/. És mivel úgy tûnt, hogy sztrájkolni kezdett, nem is próbálkoztam. Gondoltam, kivárom, míg rájön, hogy az anyatej majd oltja a szomját. És akkor jött a gond, elkapta a család ezt a hasmanéses járványt, és Enci négy napig hányt. Akkor persze minden folyadékot adtam neki, még jó cukros ivóleveket is, de semmit nem fogadott el. Végül hazajött a gyerekdokim, és egy injekció megállította a hányást. Viszont a cicimet végleg elutasította. Hiába mondtam neki, hogy most az lenne a legjobb. Fejni nem tudtam, mert a másik két gyerek /Isti, meg az apja/ teljesen lemerített.
A vízre van egy jó tippem: fürdõkádban kispohár. Van valami varázsa a szappanos víznek, nekem mindkettõ így szokott rá. Mai napig azt isszák, persze Enci csak egy hónapja, és azt is csak pohárból.

Áfonya!
Jé, én azt hittem, ez már korábban jelentkezik. Mondjuk pont ezt mondtam én is az osztályos topicban, hogy nagyon meg kell nézni mi van a bébiételekben, nekem is meg kellett, mert allergia-gyanús volt. És pont emiatt örültem a Zsuzsa megjelenésének, mert õ talán el tudja mondani, még ha nem is ebben a topicban, hogy miért más a joghurt, mint a tej. A kisfiúnál más allergia nem társult? Én félek a tojástól is!
Gyarapodás: A fiam nem gyúrhatott hajra, mert kopasz volt akkoriban..... Viszont õ nem maradt igazán vékony, sõt, nem gyõzöm visszafogni. Se csoki, se édesség, se üdítõ. Remélem Enci nem indul be.

Sziasztok
Csi
Névtelen

Sziasztok!

Agci!
Hat resze, hogy emlekszem! KépKép Ha Te is emlekszel a levelezesunkre: Apa hozzaallasa mintha javult volna a dolgokhoz, de meg nem az igazi. En is orulok, hogy szopizik Balazs, bar 9 foggal ez nem mindig leanyalom. Van kb hetente 1 napja, amikor harap, akarmit csinalok.
Hogy eleven-e? Haaat... 10,5 honapos korara megtanult "jarni" csak azert, hogy a fraszt hozhassaa rank Kép Nala a jaras ugyanis abbol all, hogy alldogal kapaszkodas nelkul, kinezi a celtargyat, lep kettot, aztan meglodul, kozben dol elore es vegul egy halalvetodessel vagy eleri, vagy nem KépKépKép Kuldok Rola mailben par kepet!

Hozzataplalas: en megmondom oszinten, azert adtam Balazsnak oszibarackot es nem HA tapszert, mert a tapszer szo hallatan kiraz a hideg. Tudom, hogy nem kene. De ez is hadd ne mondjam, minek koszonheto. Na mindegy. A dolog psziches oldalarol annyit meg, hogy amint elkezdtem Balazst hozzataplalni, ijeszto mennyisegu tejem lett. Egyszer probakepp lemertem, 380 grammot szopizott 10 perc alatt!!!

Na ez a hozzaszolas kicsit OFF volt, elnezest a tobbiektol.
Annamari
muter

resze=persze
muter

Annamari,

igen emlékszem. A HA tápszert a tápszeres babákra értettem. Édes lehet ez a "közlekedés".

Csi,
a februári Kismama újságban van.

Méri,
elküldthetem a hozzászólásodat egy barátnõmnek? Márimint, amit a fogyókúráról írtál. NAgyon érdekes egyébként a téma. A szopi sztrájkról a Szoptatás topicban elég sok szó esik, valóban a magazinokban nem sokat olvashat róla az ember.

Ágci

Kép
Ágci

Áfonya!
Nem tudtam, miért mondod, hogy hajra gyúr....
Megnéztem. Ez tényleg mind gyári?
Csi
Névtelen

Sziasztok!

Egyelõre nem tudok részleteket a bölcsis sztoriról. Amivel nekem gondom volt: Lehet, hogy egy anyuka nem engedheti meg magának, hogy otthon legyen a babájával, mert mondjuk egyedülálló. És nem él meg a Gyesbõl. De az anyatej akár elérhetõ lehetne. Ha az nem is, akkor a tápszerek receptesek, nem?
Hogy kaphat egy 5 hónapos gyerek teljes bölcsis kaját????
Nem tudom, hogy mennyire gyakran fog a baba bölcsibe járni, még csak most láttam elõször. De végülis most töltötte be az 5 hónapot, a bölcsibeadás alsó életkorát...

Sziasztok!
Snoopy
snoopy

Csí! A joghurt meg a kefír, meg még egyebek savanyítással készülnek. Ez azt jelenti, hogy ún. élõ flórát raknak a tejbe, ami tulajdonképpen baktériumokból áll. Ez "megsavanyítja" a tejet. Kémiailag ez azt jelenti, hogy szét hasogatja a fehérjeláncokat. Így sok fehérjedarab és aminosav keletkezik, ami már nem allergizál. Persze így is maradnak azokból a fehérjékbõl, amik allergizálhatnak, csak jóval kevesebb.
Ezt az oldalt nézd meg: [url=http://www.ofe.hu/teka/t9/tej4.htm" TARGET="_top]http://www.ofe.hu/teka/t9/tej4.htm[/url]

Köszi a tippet a kádból ivással! Valószínû, hogy nálunk is az fog bejönni. Kép Bár Helena elfogadja a cicit, csak mindig gyorsan továbbmegy.
Menta
menta

[url=http://www.babaszoba.hu/topics?id=15" TARGET="_top]http://www.babaszoba.hu/topics?id=15[/url]
Névtelen

Volt a következõ helyen is egy tanulságos kis vita. Érdemes innen: [url=http://www.nlc.hu/forumkifejt.php?id=18&forumid=6063&page=13&bw=" TARGET="_top]http://www.nlc.hu/forumkifejt.php?id=18&forumid=6063&page=13&bw=[/url]
kb. tegnapelõttig olvasni.

Méri
Méri

Sziasztok!

Csi!
Köszönöm szépen! Megtaláltam a MÁV-sárgasággal kapcsolatos hozzászolásokat. Most már sok mindent értek, ami eddig ködös volt.
Még egyszer köszi!

Djeszter
djeszter

Sziasztok!

Ahogy végigfutottam az oldalt, láttam, hogy egész jó kis beszélgetés alakult ki a "másik topikos lányokkal". Hurrá! Végre mindenki kezdi megérteni, hogy egy oldalon állunk? Kép Akkor ugye, többé már nem kell bizonygatnunk (legalább nektek nem), hogy elsõsorban nem bennetek van a hiba, hanem abban az egészségügyi és oktató rendszerben, amelyik nem képezi ki azokat a szakembereket, akiknek a feladata az anyák segítése, többek között a szoptatásban?!
Ehhez még persze mindenki tegye hozzá a maga részét, vagyis azt, hogy õ mennyire nézett utána, kért-e segítséget, stb. Aztán azt is gondolja végig, hogy a lelkiismeretfurdalást vajon nem az a tudat okozza-e, hogy tehetett volna többet is? Nálam ez okozta. Ha szerinte mindent megtett, akkor ezen kár tovább rágódni. Ha viszont tehetett volna még valamit, akkor tudomásul kell venni, hogy ettõl van a bûntudat, nem pedig attól, hogy mások a szoptatást propagálják. Eltart egy darabig, míg ezen az ember tovább tud lépni, nekem évekbe tellett, egészen pontosan az LLL képzés segített. (ugye, milyen furcsa, ahelyett, hogy még nagyobb bûntudatot ébresztettek volna bennem.
Sokat segít, ha tovább képezitek magatokat ebben a témában, és megpróbáltok másoknak segíteni. Nagyon jó érzés!

Még annyit, hogy ha valaki felhív és elmondja, hogy tápszert adott a babájának, a legritkább esetben kezdem neki ecsetelni, milyen szörnyûséges dolog a tápszer. De ha valaki tervezi, hogy azt fog adni, mondjuk csak azért, hogy hetente egyszer iskolába tudjon menni, annak bizony elmondom, miért nem kéne! Ez is a dolgom! Nem bólogatást várnak tõlem, hanem tanácsot, segítséget. Egy ilyen beszélgetõfórumon pedig, amit várandós mamák is olvasnak, egyenesen kötelességem megírni, hogy mi is a tápszer. Hogy ne nyúljon hozzá senki, amíg nem muszáj!

Ha jobban megnézitek, nem a szoptatás van agyonreklámozva. Mindenhol tápszerreklámba botlunk. Pedig mi a tápszer? Egy pót-szer. Egy szükséges pótszer. Az volna a normális, ha lennének tápszerek a patikában, amit szükség esetén felír az orvos. De csak azután, miután megbizonyosodott róla, hogy tényleg nem elég a tej, vagy nem tud szopni a baba. Hogy bizonyosodjon meg róla? Úgy, hogy szoptatási tanácsadóhoz küldi a mamát. Ugye, ha csípõficamra gyanakszik, akkor is az ortopédiára küldi a babát, nem írja föl egybõl a terpeszpelenkát? A szoptatást meg elbagatellizálják.
Így kéne ennek lenni. Akkor mindenki tudná, hogy anyatej hiányában a kisebbik rosszat választottam. A tápszert. Nem pedig azt, hogy éhen pusztuljon a babám. Akkor minden a helyére kerülne. De amíg ennyi pénz van a tápszergyártásban, addig nem lesz változás. Mi itt, néhány fecske, próbálunk nyarat csinálni, de közben olyan anyukákkal kell hadakoznunk, akik minden szavunkat félreértik. Jó sok energia megy el az állandó magyarázkodásra. Inkább segítsetek ti is, hátha hamarabb célt érünk!

Most visszakanyarodnék a topik címéhez: Szoptatás- Kitõl ne fogadj el tanácsot! Hát pl. dr. Laufer Gábor Amerikában élõ szülész-nõgyógyásztól, aki az Indexen ír.
Kéne megint egy táblázat. Beszti, megkérhetünk téged, volna kedved összeállítani egyet az archívumban található adatok alapján? De csak ilyen szépet, mint a szopiról! Kép

Jó éjt!
Iboly

ui: Csi, én is "okíthatlak"? Ha beírod az azonosítóba, hogy Csi, nem írsz jelszót és nem kattintod be, hogy névtelen, akkor regisztrálás nélkül is lesz neved. Egy csomószor átugrottam már az írásaidat és csak a végén vettem észre, hogy aláírtad.
iboly

Elolvastam, miket válaszolt a dr. az indexen. Képes volt azért végigbogarészni a liga honlapját, hogy leljen egy dolgot, amibe beleköthet. És ezután nyugisan kijelenthesse, hogy ez csak babona. Hááát, nekem ez a hozzáállás tûnik szemellenzõsnek. Fõleg, hogy az orvostudomány távolról sem egzakt, és nagyon el tudom képzelni, hogy más dokik az ott feltüntetettekkel értenek egyet, esetleg harmadik, negyedik, n+1-edik féle véleményük van.

Mókás sztori saját gyerekdokinkkal:
Luca most 8 hónapos, 3 hónapja tartja a havi 30 deka hízást, és ragaszkodik a fõként anyatejbõl álló menûhöz, bármi más csak kostolóba jöhet nála.
A fél éves viziten: 30 dekát hízott, ez szép.
7 hónaposan, amikor mondtam, hogy nincs nagy sikerem a gyümölcsökkel: hízik rendesen, ne aggódjak.
8 hónaposan: hát, végül is a 30 dekát meghízta... De most már hamar a fõzeléket és a husit be kellene vezetni!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Iboly!

Persze!Kép
Igyekszem minél hamarabb elkészülni, már amennyire idöm engedi!Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Azt hiszem ez ide tartozik:

Egy szösszenet az ehavi Anyák Lapja magazinból:
(Babakonyha, 54. o.):
"Az elsö hetekben a cukros viz, majd a tea (lásd az elözö számot) és három, négy hónapos kortól a vitaminkiegészitö és ásványi anaygokat pótló gyümölcs vagy zöldség kipréselt leve, majd a pépesitett húsa adható."
Egy gyermekgyógyász tollából!!!Kép
Megnéztem az elözö számot, hát az is horror:
"Szükség lehet itatásra a kis csecsemönél, amikor az anyatej még nem elég (saját megjegyzés: adjunk esélyt rá, hogy ne is legyenKép), ha csuklik, ha bántják a szelek vagy ha nyugtalan. ... Nagy melegben, túlfütött helyiségben vagy betegség esetén a folyadékpótlás szükségszerü, kötelezö a kicsit itallal kinálnunk. Folyadékpótlásra vizet, teát, limonádét és gyümölcslevet adhatunk. ... teát, limonádét ne adjunk 3-6 hetes koráig. ... A limonádét csak hathetes kor után ajánljuk, és nem készülhet tartosított léböl."

Igaz, az elejére oda van irva:
januári szám:
"A jól szopó csecsemö nem kiván külön folyadékot, nem szomjas. Ha kedve szerint szophat, az anyatej fedezi a folyadékszükségletét is."
februári szám:
"A jól szopó kicsi négy-hat hónapos koráig még nem igényli a folyadékpótlást. A tápszerrel vagy vegyesen táplált babáknak viszont szükségük van ivásra, folyadékpótlásra."

Ha ez igy van, akkor hogyhogy emleget olyan eseteket, amikor kell itatni (pl. csuklás)?
A másik ami szerintem még furcsább: az elözö számban emlegeti a mézet, mint édesitöszert (azt állitja, hogy az akácméz (!) nem tartalmaz polleneket (???) és nagyon ritkán okoz allergiát). Tehát ha valakinek a csecsemöje mégis allergiás lesz rá a korai bevezetés miatt, akkor ö a "pech" kategória...
Késöbb emlegeti, hogy ha már foga van, akkor a teába cukrot, mézet, citromot ne tegyünk. Miért elötte szabad????
Cáfoljatok meg, ha nem igy van, de én ugy tudom, hogy a "jól szopó csecsemönek"Kép nem csak 4-6 hónapos koráig fedezi a folyadékszükségletét az anyatej.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti: szerintem a Baba magazin szalonnája és szalámija sokkal jobbabbKépKép Kenyérszalonnát zsirral, téliszalámit párizsival. Esetleg egy kis babgulyást jó csipösen.
Nem kéne nekik levelet irni? Irjunk már. Olyan nagyon szivesen lekiabálnám a hajukat Kép

A múltkor a Budapesti Napban kiabáltam le a szerkesztö haját a méz és a mesterséges édesitök miatt... Rám se bagózott.

zsani
zsani

A háziorvosok hozzáállásáról: a mi doktornénink szerintem máig nem tudja, szopik-e a baba vagy tápszeres. Egyszerûen ez nem téma, rá se kérdez. Illetve, mikor 7 hónaposan "csak" 300 gr-ot hízott, az aszisztensi teendõket betöltõ védõnéni kommentálta ezt annyival: anyuka, kéri, hogy írjunk fel tápszert?

Szerintem az volna a megoldás, ha létezne vmi alapítvány, amely akkor jutalmazná a gyermek-háziorvosi rendelõket, ha azok elég nagy számú csak-szopó babát tudnának felmutatni. Nyilván ezt a tápszer-receptek alapján ellenõrizni lehetne. Így a gyerekorvosok motiválva lennének a felvilágosításra. A szoptatási szokások meg a tápszerre szorulás összefüggését viszont meg lehetne vizsgálni kérdõívvel, ez talán felnyitná a gyerekorvosok szemét. Már arra nézvést, hogy érjék el a magasabb szopó-létszámot a jutalom megszerzéséhez!Kép

Mit szóltok?

Iboly! és Menta!
A folyadékpótláshoz viszont van pár kérdésem. Én nem (nagyon) itattam a gyereket 6 hónapos kora elõtt (azért néha mégis, mert Apa halálra aggódta magát, hogy kiszárad, "elvégre is az õ anyukája, aki felnevelt két gyereket, szintén itatott"), nekem meg nem volt kedvem ezen is vitatkozni, azok után, hogy a cumin kis híján végzetesen összevesztünk.
(1) Apa mindig a kutacsát ellenõrizte a babának, abból állapította meg, hogy "szomjas". Ez a kutacs viszont szinte mindig horpadt volt, függetlenül attól, mennyit szopott.
(2) Dokinéni 3 hónapos korában vashiány gyanújával vérvételt kér, a papírból pedig azt állapította meg, hogy "a gyerek keveset iszik! Itatja eleget? Nem itatja külön??? Akkor sürgõsen kezdje el!!!".

Lehetséges ilyesmi? Hozzá kell tennem, a baba akkor tuti rendesen szopott, mert 6-700 gr-ot gyarapodott havonta.
Laura

Zsani!

Én nagyon szivesen megtenném, de ki vagyok én hozzá?
Mármint nekem semmi nincs, amit szembeállithatnék, max. annyi, hogy igy tudom. Erre csak az lehet a válasz, hogy a hölgy meg ezt tanulta 5 évig (gyerekgyógyász)...
Meg az is lehet, hogy több esetben én nem tudom valaminek az okát. Pl. (ugyan nem teljesen ide tartozik), de magyarázza végre el nekem valaki, hogy miért jobb, ha a gyereknek teát adnak (fekete teából "szalmasárgára"Kép készitve, izesités nélkül), mint a sima forralt viz????

Szóval mindenképpen alaposan utána kell nézni a témának.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti, Zsani! Azok a dolgok, amit az Anyák lapjában és a Babamagazinban írtak tényleg nagy butaságok! Lehet, hogy megveszem , hogy megnézzem ki is a szerzõ és aztán Ibolyék beleegyezésével meginvitálom egy továbbképzésre. Kép

Laura! Azt figyeld még, hogy van-e min. 3-4 teli pisis papírpelusa naponta. Ha van, akkor nincs gáz. Mert ami kijött, annk valahol be is kellett mennie. Kép Egyébként még a bõr turgora mondhat sokat. Ezt úgy lehet megnézni, hogy redõbe húzod a kis bõrét a kézfején és ha gyorsan visszaugrik a kkor jó a turgor, semmi probléma. Ha kezd kiszáradni, akkor olyan, mint az öregeké, lassan megy csak vissza. Remélem érthetõ voltam. Egyébként mostanában nálunk is ezzel vannak gondok, hol elég a pisis pelusok száma, hol nem. Én most azt a tippet kaptam, azon kívûl, hogy sokszor mellre teszem, hogy a kádban, fürdés közben próbálom megtanítani a pohár használatára.

Iboly! Figyeltem, hogy mit írsz az indexen! Jó ötlet volt, hogy angolul írtad a hivatkozásokat! Kár, hogy Szipolyka már megint az LLL-lel jött. Te egyszer sem hoztad ott fel az LLL-t és tudom, hogy te is, mint IBCLC írtál. Jó lenne, ha Gábor ebbõl levonná a következtetéseket és tanulna belõle. De megismerve, én nem reménykedem. Kép
Azért nagyon-nagyon diplomatikus voltál!
Menta
menta

Sziasztok!

Laura!
A kutacs tapintása nem egyértelmû. Mondd meg nyugodtan a párodnak, hogy egy újszülöttgyógyászatban igen jártas, anno kórházi intenzív osztályon dolgozó dokinõ (a gyermekorvosunk, aki mellett anno még nõvér is voltam, úgyhogy tudom, hogy profi)azt mondta, hogy a kutacs tapintata a vízfejû gyermekeket kivéve mindig horpadt. Saját tapasztalat, hogy megbízhatóbb, ha szögben esõ fényben nézed a baba fejét. Ha úgy is horpadt, akkor horpadt.

Vashiány: Kb 3 hónapos korban tetõzik az ún. élettani vérszegénység, ami a magzati vörösvértestek teljes kihalását jelenti. Teljesen normális. Amíg nem termeli meg a baba a teljes kinti vörösvérsejtjét, addig fennáll.
Mit számít ezen az itatás???
Ha sok a folyadék, és a baba nem pisil eleget (pl vesebeteg) akkor még jobban felhígul a vér és még vérszegényebbnek láccik. Mást kitalálni sem tudok. Ezt is csak a hajánál fogva húztam elõ.

Sziasztok
Snoopy
snoopy

Sziasztok!
Beszti,
bocs, hogy magánba írtam, közben meg is találtam, amire utaltam archív: aug. 20.
Ágci

Kép
Ágci

Beszti!
Látom, kezdõ vagy Kép Azért jobb a tea, mert akkor tuti, hogy lesz egy olyan dolog, amihez annyira ragaszkodik a csecsmõ, hogy egy lépést sem tehet majd az anyuka tea nélkül. Víz meg mindenhol van, és hogy néz ki az, ha egy gyerek simán vizet iszik??? Bocsika, hogy negatííív voltam. Kép /remélem nem érted félre!/
A cukros nedü, meg a gyümölcssavas a fogak miatt jobb, mint a víz. Brrrrrr!
Most komolyan: Anyuka elolvassa, és a legjobb szándékkal csinál butaságot szegény.
Egyébként én is foglalkoztam épp az imént azzal, hogy "végülis ki vagyok én". Aztán vettem a bátorságot, hogy telefonozzak ide-oda, és meglepõ módon nem hajtottak el, mint "sima mezei anyukát". Lehet, hogy elég lenne említeni a WHO és az UNICEF ajánlását, a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásról.

Zsani!
Én azt gondolom, hogyha legközelebb ilyen van, gyere ide!Ha többen írunk egy lapnak, akkor talán reagálnak rá. Talán. Én még hiszek a mesében.

TOPIC TÉMA:
Fentebb írtam /02.01 12'07"/ a gyerekeim hányásos hasmenéses betegségérõl. Ami a fura, hogy ebben az esetben a háromévesemnél, és az akkor kilenchónaposomnál is fennált /szerintem/ a kiszáradás veszélye. Dokim persze pont akkor utazott vidékre, és nem maradt más, felöltöztünk, és hívtam az ügyeletet, hogy megmutassam õket. Az ügyelõ doki mondta, hogy ne vigyem le õket, azért ilyen gyorsan nem szárad ki egy gyerek. Aztán másnap flhívtam egy másik dokit, õ sem mondott semmi extrát. Végül vasárnap elõkerült a dokim, és egy injekcióval megállt minden hányás-hasmenés. Ami a durva volt, az az, hogy szerdán kezdõdöttez az egész.
Õ egyébként a nyelvét nézte a lánynak, és valami olyasmit mondott, hogy annak a kinézete is jelent valamit, Snoopy-Menta majd biztos mondja, hogy mit. És õ is nézte a bõrt.

Menta! Hol van pontosan az a beszélgetés, amirõl írtok?

Laura!
Az a baj, hogy a tápszerforgalmazóknak nagyobb a jutalmazási lehetõsége, szerintem.

Iboly! Köszi az okítást! Eddig, pl. az osztályos topicban igy jártam el, itt az eszembe sem jutott!

Djeszter!
Szerintem írd le a történetedet a MÁVos topicba!

NEM BÍÍÍROM magamban tartani:
Született egy kisbirkánk. Anyukája nem szoptatja. Így hazavitte a munkatársunk, és naponta cumisüvegbõl táplálja, És ami a tündéri: csak tõle fogadja el a cumisüveget senki mástól, így naponta nyolcszor haza kell mennie "szoptatni". Hát nem édes? Kép

Sziasztok
Csi
Csi

Csi,
kisbirkaKépKépKép

Kerdesedre valaszolva, igen, gyari, sot, mar ketszer kurtitva altalam, ami eroteljesen latszik is a frufrunalKép

-Afonya
afonya

Sziasztok!
És a bari is hat hónapig kizárólag szopni fog?KépNagyon édes lehet!!!Irigylem a kolegátKép

Az anyukám teáztatot (akkor ez volt a trendi)és "gyönyörû" zománctalan fogacskáim lettek , amikkel hetente 2×-3× kellett orvoshoz járnom.Kép
Gergõm 8 hónapos koráig csak tejcsit ivott és utána kapott vizet is(nem igazán volt szüksége rá mert a szopi totál elég volt neki , de próbálkoztunk a pohárral).A mai napig sokszor kér sima vizet.Soha nem kapott cumisüveget.Másfél évesen kisidõre kedves rokonok ismerõsök kicsit rontottak a helyzeten , mert milyen anyuka aki Karácsonykor is vizet ad a gyereknek fincsi szörpi helyett.Na aztán alig gyõztünk visszaállni.
Pusza
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216

Ágci!

Kép
Nincs gond a méllel!Kép
Egyébként én rendszeresen olvasgattam a topicot, ugyhogy emlékszem hasonlóra, de most majd a táblázat miatt úgyis végigolvasom újra.

Csi!

Kép, kezdö! Igy két gyerek után...
Akkor a tea ugyanaz a katergória az iváskor, mint a siráskor a nyugtatócumi, vagy evéskor a cumisüveg.

Zsani!

Nem olvastam, de ezek után biztos megnézem.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Csi!
Bocsika, egy kicsit "lemaradtam". Melyik történetet írjam le a Máv-os topicba. (Ne haragudj).

Nekem van egy ismerösöm, akinek van egy 4 éves lánya. Szinte kezdettöl fogva tápszert kapott a kicsi, és teát, az anyuka azzal magyarázta, hogy nincs teje. Soha nem értette, hogy miért pisil olyan sokat a kislány (éjjel állandóan öltöztetni kellett). 2 éve, mikor hosszabban beszélgettünk errõl a témáról, kiderült, hogy kb 1 l. teát iszik a lány egész nap. Jön-megy közben a cumisüveg a szájában. Enni nagyon rosszul evett. Elmentünk kirándulni, egy éjszakát töltöttünk el velük, de hihetetlen volt. Szegény kislány állandóan pisilt. Már az összes ruhája amit magukkal hoztak pisis volt. Akkor úgy döntötek, hogy mivel jó az idõ, nem adnak rá semmit. Hát nem volt semmi, mikor ment elõttem a kiscsaj, és észre sem vette, hogy pisil. Talán nem kellene annyit innia szegény gyereknek szerintem.
Aztán mikor megszületett Marci nagyokat csodálkoztak, hogy csak szopik és nem adok neki teát.

Djeszter
djeszter

Egy történet a tea- víz témához:
A húgom nagyobbik lánya (10 éves) babaként szinte csak teát és gyümölcslevet kapott. Nála most is kóla és a gyümölcslé a nyerö. Vizet a mai napig csak rábeszélésre iszik. Ebböl okulva kicsit (5 éves) csak vízzel itatta.
Az eredmény:
Nemrégiben anyukáméknál voltak, és a kicsilány szólt, hogy szomjas. Anyu gyorsan csinált neki egy pohár szörpöt. A kicsi értetlenül nézett a szörpre, onnan anyura és azt mondta:
Mama, nem érted? Azt mondtam, hogy szomjas vagyok! Kép

Nadin
Névtelen

Djeszter!

Amit a besárgult csecsmõvel kapcsolatban történt!

Beszti!
Ja-ja! Én kipróbáltam a fiamnál a teát anno, nagyon bejött! Mai napig nem tudnám egyébként, hogy milyen remek dolog leszoktatni a gyereket a függõségérõl....

Üdítõ:
A fiam, miután sikeresen leszokott a teáról, csak vizet ivott. Nov-ben volt három, és persze neki is megtetszett a kóla, meg egyebek. Nem tagadok semmit meg tõle, ezért jól lehûtött frissen felbontott kólát nyomtam a kezébe: igyad fiam! A hideg, és a szénsav hatása nem maradt el, azóta ha más nincs, akkor sem mer inni belõle. A szörpbe pedig kapott egy "kevés" citromlét, na és persze buborékos ásványvizet...Ja, és a tonicot kissé keserûnek találta.
/Remélem pszichológus nincs köztetek!/

Kanga!
A barit már most próbálják másra szoktatni, mert napi négy lityó tej egy kissé költséges dolog....

Egyébként nekem is gondok voltak a fogaimmal, ezért félek a gyümilevektõl és társaitól!

Áfonya!
Azért ez nem semmi... Nagyon remélem, nem jössz most azzal, hogy Tõled örökölte! Kép

Csi
Csí

Áfonyaaaaaaaaaaaaaa!!! Gyereeeee visszaaaaaaaaa!!! Most kivel fogok mindig egyetérteni??!! :=(((((((

Csi: jó, ha legközelebb ilyet látok, jövök árulkodni. Eddig be se mertem tenni ide a lábam, de már kikupálódtam, és bátor anyuka vagyok KépKép
Hol laktok ahol birkák születnek?
Ezek az üditö-trükkök tetszenek, megjegyzem öket. Nem tudsz ilyet pl. csokira, cukorkára, egyéb ártalmas dolgokra? Anyósom már most tömné chipsszel, ha tehetné...

Egy pozitiv példa: ma a hó miatt kora reggel voltam a közértben vásárolni (mig Juli meg az apája aludtak), és mivel kevesen voltak, elkezdtünk beszélgetni a csemegepultos növel. És kiderült, hogy ö 2 éves koráig naponta 5x szoptatta a lányát. Közben evett normális kaját is, de a ciciröl nem hagyta magát leszoktatniKépKép

zsani
zsani

Sziasztok!

Csi, most olvastam vissza az elmúlt hét termését. Volt egy olyan kérdésed, hogy "Az anyatejallergia, és a tejallergia, az nem különbözo dolog?"
De, annyira különbözõ, hogy anyatej allergia nem létezik. Van egy nagyon ritka, enzimhiányos betegség, a galactosemia, amikor a baba emésztõrendszere nem tudja feldolgozni a laktózt, de ez nem allergia.

A barikát miért nem szoptatja a mamája?

Borcsa, jó volt a gyerekdokis sztori. A 30 dekás gyarapodás nem elég neki? 6-12 hónapos kor között a szoptatott babák átlagos gyarapodása 42-85g/hét.

Beszti, várjuk a táblázatot, köszi!
Az Anyák lapjás szöszenettõl ráz a hideg. De sajnos már olvastam ilyesmit valahol. Úgysem fogjátok elhinni, hol?!
Az orvosi tankönyvekben! Menta jóvoltából elolvashattam a szoptatásról szóló részeket a Gyermekgyógyászat címû könyvben és a Szülészet-Nõgyõgyászat Tankönyvében. Az az érdekes, hogy a fele mindkettõnek helyes. De az egyiknek ez a fele, a másiknak az a fele. Ha összeraknánk a "jó feleket", egész korrekt kis tananyag kerekedne ki belõle.
Egyébként az nem egészen úgy van, Beszti, hogy õk 5 évig ezt tanulnák. A szoptatás csak egy ici-pici része a tananyagnak. A Gyermekgyógyászatban 6 (hat!) oldal szól a szoptatásról, a nõgyógyászati tankönyvben 4!
(Én eddig 9 könyvbõl tanultam, plusz folyóiratok, internetes oldalak, legfrissebb kutatási eredmények, konzultációra alkalmas levelezõlista. Ezenkívül elolvastam még néhány, a szoptatott babával és a családjával kapcsolatos könyvet.)

Zsani, írjatok levelet! Minél többen írják alá, annál jobb. Én is hiszek a mesében.

Laura, a védõnénitek neve pont illene ebbe a topikba. Írd meg, légyszi!
Az alapítványos, jutalmazós ötleted csúcs!!! Ki tudja, hogy lehetne elindítani?
Az itatós kérdésedre már kaptál választ, én csak annyit tennék még hozzá, hogy persze hogy itatták régen a babákat, ha egyszer 3-4 óránként szoptattak. Nem is beszélve a tápszerezésrõl.
Igény szerint szoptatott babának (igény szerint az jelenti, hogy nem kap cumit sem és minden nyikkanásnál mellre teszik a babát)bõven fedezi minden folyadékigényét az anyatej. Aminek 85%-a víz...

Menta! Köszi! Ott már valóban súlyos tárgyi tévedéseket kellett kijavítani. Ezzel viszont automatikusan azt a tézisét is megcáfoltam, hogy az LLL vagy a laktációs szakma "vallást" csinálna a szoptatásból.

Nadin, aranyos volt a történet az unokahúgodról.

Nahát, ez egyszer nem éjjel írtam!
Iboly
iboly

Iboly!
A dokibácsink, bár elolvasta és terjeszti a Gyermekorvosi Szakkolégium ajánlását, szerintem nemigen látott még olyan babát, akit tényleg hozzátáplálnak és nem elválasztanak. Úgyhogy attól tart, hogy nem jut elég vashoz.
Tényleg! A növényi vasat mennyire tudják a babák felvenni? Mert a husit egyelõre nem tervezem bevezetni, de sütõtököt, brokkolit, miegyebet igen.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Iboly!
Köszi, pongyolán fogalmaztam az anyatej-allergiával kapcsolatban! Amit az újszülöttnél szûrnek, arra gondoltam én is, csak nekem az is egy kalap alá esett az allergiával.
A bari-anyu biztos nem olvas minket, és hiába beszéltünk a fejével, néz, mint egy birka Kép .

Ma azt olvastam, hogy legújabb kutatások szerint a tehéntej két éves kor elõtt NEM ajánlott! Mi ebbõl az igaz?

Hol lehet olvasni azt a fent említett beszélgetést?

Csi
Csi

Ma volt nálunk védõnéni. Laura, mit ad inni a Moncsinak (8 hónapos)? Én: Vizet! Meglepõdés, némi szünet, majd: "De úgy értem, hogy tejfélét, mit ad neki? Én: Nem értem, hát szopik! Õ: (alig tudja összeszedni magát e váratlan fejlemény után): Ja... (de valahogy folytatnia kell azt, amit betanult) ha mégis tejet akarna adni neki, nehogy tejitalokat adjon neki, tudja, azokat a tej salakanyagából készítik!!! Hanem rendes tejet!
Én: Úgy tudom, tejet csak egy éves kor után szabad adni, mert allergizálhat.
Õ: Ezért mondom, hogy most kezdje el, hogy LASSAN SZOKJON HOZZÁ A SZERVEZETE.
Szegény védõnéni, õ tényleg jót akar. Láccik, hogy imádja a gyerekeket. Kicsit cuppogott neki, Moncsi már vigyorgott, mint a vadalma.
De hát fentebb már említett doktornéni se jobb ismeretanyagilag!
Laura

Laura! Ez borzasztó! Írd már meg a védõnénitek nevét, légyszi, meg a körzetét!
Iboly
iboly

Iboly: megírom én szívesen - mailben, mert doktornéni torokgyuszit azért megismeri, és nem akarok ezért orvost váltani.

Gyáva vagyok, elismeremKépKép

Csakhogy: azok, akik babenetet olvasnak, úgyis tudják, vagy gyorsan megtanulják egymástól, mit szabad, mit nem - és nem a védõnõ tanácsára szorulnak. Mi több, a babanetesek általában már azelõtt ismerik ezeket a dolgokat, mielõtt a babanetre kerülnének, lévén az internetezés és az egyéb forrásokból való mûvelõdés (Kismama) általában együttjárnak.

A baj az, hogy Juliska a faluból sem nem netezik, sem nem olvas - vagy ha olvas, egyik fülén be, másikon ki - a védõnõ és dokinéni szava viszont szent neki. Az õ gyerekét nem tudjuk megvédeni, akár közzéteszünk neveket, akár nem.
Ezért is említettem azt az alapítványos dolgot korábban.

Én egy olyan helyen dolgozom, ahol külön munkatárs van arra rendszeresítve, hogy figyelje a pályázatokat, és ha valamelyik csak egy kicsit is illik ránk, rögtön pályázzunk. Én nagyon nem értek hozzá, de az illetõ 1 hónap gyakorlatozás után úgy belejött, hogy sikerült pályáznia saját magának (!) egy videókamerát. (Persze az alapítványnak azt adta be, hogy ilyen-olyan szent célra kell.)
Általánbasn pont olyasféle szervezetek pályázhatnak erre-arra, mint a Liga. Szóval szerintem meg lehetne csinálni, mert - mint látom - állam bácsi most amúgy is észrevette, hogy az anyatejezés neki olcsóbb, mint a tápszerezés (ld. a törvény az Anyatejgyûjtõ Állomás kedvezményezettjeirõl).

Laura
Laura

Sziasztok,

egy rovid tortenet.
Tegnap voltunk tanacsadason. Beszelgettem a vedonenivel es megemlitetettem neki, hogy a lanyka ujabban felebred ejjel, hol eszik, hol nem, illetvge csak par falatot. Aztan be kellett menni a korzeti dokihoz is, mert mindig latni akarja Ellit. Kerdezte van-e kerdesem, szuksegem van-e valamire, zatan gyors vizsgalat. Mar jottunk ki, amikor a vedoneninek eszebe jutott, hogy mondtam-e az ebredeseket.
Doki neni: Miota ebred?
Mondtam hogy kb ket hete, de csak egyszer eszik es mar alszik is.
Erre a doki: nem gondoltam, hogy este adok neki egy kis tapszert?
Kicsit meglepodtem, de aztan elmeseltem, hogy lenne neki potlas gyanant sajat tejci, ha ugy latnam, hogy ehes, de eddig csak ritkan evett belole. Leginkabb (ha nem alszik be a cicin) megszivja es vigyorogva kicsurgatja a szajan. Ebbol gondolom, nem ehes. Vagy csak a csomagolasa nem tetszik ? Kép
Aztan javasolta meg azt, hogy este suritsem neki az egesz adagot, mert o azt szokta javasolni a nagy etku babaknal. Most szerintetek szukseg van erre egy majdnem5 honapos babanal. OK, Ellinek amugy is kell a surito, de hogy egy babanak csak azert, mert ejjel ebred... Kép
Vegulis abban maradtunk, hogy el voltam kenyzetetve alvas ugyileg, majd most felkelek, ha kell. Vegulis, ha este 9-tol reggel 5-ig alszik, az is nagyon jo.
(Erre ma 1/2 8-kor kelt. Kép Kép Kép )

Most mar csak azon filozom, mi van azokkal az anyukakkal, akiknek problemajuk van a szoptatassal?

Es egy jo hir: Elli hajlando megenni a suritot kanallal! Na nem minden alkalommal, de azert gyakran probalkozunk. Viszont egy gond van a kanalazassal. Utana mar nem akar szopni. Egyszeruen csak megszivja a cickomat, nyel kettot aztan meg vigyorog. Szoval semmi hiszti, csak ugy tunik, nem ehes.
HA uvegbol kapja a trutyit, akkor szopik, csak nemi hiszti utan. Otlet?

Egy jo volt a tegnapi latogatasban. Kiderult, hogy valszag rossz az itthoni merleg, mert a tanacsadason kereken fel kiloval tobb volt, mint itthon (negy nappal elotte) es igy 650 grammot hizott egy honap alatt.

macsek
macsek

Ágci
bocsi hogy nem válaszoltam de ide nem szoktam sörün irogatni Képköszi hozá szolást nem bántotál meg ironikos hogy petikének tejalergiája lett valoszinü hogy a tejcukor a baj oka mert miután semmi féle tejes dolgot nem adtunk aba maradt a hasfájás .turos deszertet nem kapot soha csak amiben csak gyümölcs volt most tej és szoja mentes pépet kap .

Csics és Petike
csics

SZiasztok!

Csics,
semmi probléma.
Én a túrósat, nem úgy írtam, hgoy te adtál a kisfiadnak, hanem hogy (SAJNOS) található a polcon olyan bébiétel, amit nem szabadna még egy 6-7 hónaposnak sem kapnia, nemhogy még 4 hónaposnak, pedig rá van írva az üvegre.
Korábban egy másik topicban írta egy anyuka, hgoy az õ dokinénje, látott már befulladni az erdei gyümölcsös pöti danontól is babát (a bogyós gyümölcstõl), pedig azt gondolná az ember, hogy azt csak megijesztik vele.
Csak azért írtam le, nehogy félreértés essék.Kép

Laura,
az egész világot nem tudjuk megváltani, de azért legalább egy szeletkét igyekszünk!Kép Igaz lányok?Kép

Macsek,
nem fog jobban aludni a sûrítéstõl, legalábbis nem mindnekinél jön be. Én csak azt nem értem, és árulja már el vki ha õ tuda, miért jó az, ha (mostanában megnt túl sok helyen olvastam ezt, hgoy doki védõnéni ajánlotta), hogy pakoljuk meg a gyerkõc hasát éjszakára (volt hogy 4 hónaposnál). DE ugyebár némely felnõtt sem tud úgy aludni, sõt, ha jól bevacsorázik, a másik meg miért kell "elrontani" már itt az elején az egészségtelen táplálkozással. Tudom, egy idõ után már elege van az anyukáknak a felkelésbõl (nekem is elegem lett 9 hónapos babámnál, de nálunk nem volt már más megoldás-lépni kellett), de az orvosok még nem jöttek rá, hgoy megnyugtassák a mamákat, hgoy nem a tej "vizes", hanem ez egy életkori sajátosság. HA csak néhány archívba belekukkant a kedves szörfölgetõ anyuka, már látja, hogy nincs egyedül. Ez nem tûnik fel a dokiknak, védõnéniknek.

És hgoy miért fejtegettem ezt ilyen hosszasan? Az egyik kedves barátnõmnek a kisfia néhány átaludt éjszaka után 4 hónaposan megint felkelt. Voltak tanácsadáson, megemlítette ott is. Mit mond erre a védõnõ? Hát igen, iylen nagy babánál már nem biztos, hgoy elég az anyatej. Vmi kalóriadúsabb kellene. Kezdheti almalével anyuka...Kép ÁÁÁÁÁ...!

Iboly,
engem is érdkelne ez a tej kérdés, amit Csí is kérdezett, mert ma én is olvastam egy most megjelent könyvben, hogy két éves korig inkább tápszer. (vitaminok stb.) Most akkor 1 éves kor, vagy utána vagy mikor is?

Ágci

Kép
Ágci

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?