Sziasztok!
Ahogy végigfutottam az oldalt, láttam, hogy egész jó kis beszélgetés alakult ki a "másik topikos lányokkal". Hurrá! Végre mindenki kezdi megérteni, hogy egy oldalon állunk?
Akkor ugye, többé már nem kell bizonygatnunk (legalább nektek nem), hogy elsõsorban nem bennetek van a hiba, hanem abban az egészségügyi és oktató rendszerben, amelyik nem képezi ki azokat a szakembereket, akiknek a feladata az anyák segítése, többek között a szoptatásban?!
Ehhez még persze mindenki tegye hozzá a maga részét, vagyis azt, hogy õ mennyire nézett utána, kért-e segítséget, stb. Aztán azt is gondolja végig, hogy a lelkiismeretfurdalást vajon nem az a tudat okozza-e, hogy tehetett volna többet is? Nálam ez okozta. Ha szerinte mindent megtett, akkor ezen kár tovább rágódni. Ha viszont tehetett volna még valamit, akkor tudomásul kell venni, hogy ettõl van a bûntudat, nem pedig attól, hogy mások a szoptatást propagálják. Eltart egy darabig, míg ezen az ember tovább tud lépni, nekem évekbe tellett, egészen pontosan az LLL képzés segített. (ugye, milyen furcsa, ahelyett, hogy még nagyobb bûntudatot ébresztettek volna bennem.
Sokat segít, ha tovább képezitek magatokat ebben a témában, és megpróbáltok másoknak segíteni. Nagyon jó érzés!
Még annyit, hogy ha valaki felhív és elmondja, hogy tápszert adott a babájának, a legritkább esetben kezdem neki ecsetelni, milyen szörnyûséges dolog a tápszer. De ha valaki tervezi, hogy azt fog adni, mondjuk csak azért, hogy hetente egyszer iskolába tudjon menni, annak bizony elmondom, miért nem kéne! Ez is a dolgom! Nem bólogatást várnak tõlem, hanem tanácsot, segítséget. Egy ilyen beszélgetõfórumon pedig, amit várandós mamák is olvasnak, egyenesen kötelességem megírni, hogy mi is a tápszer. Hogy ne nyúljon hozzá senki, amíg nem muszáj!
Ha jobban megnézitek, nem a szoptatás van agyonreklámozva. Mindenhol tápszerreklámba botlunk. Pedig mi a tápszer? Egy pót-szer. Egy szükséges pótszer. Az volna a normális, ha lennének tápszerek a patikában, amit szükség esetén felír az orvos. De csak azután, miután megbizonyosodott róla, hogy tényleg nem elég a tej, vagy nem tud szopni a baba. Hogy bizonyosodjon meg róla? Úgy, hogy szoptatási tanácsadóhoz küldi a mamát. Ugye, ha csípõficamra gyanakszik, akkor is az ortopédiára küldi a babát, nem írja föl egybõl a terpeszpelenkát? A szoptatást meg elbagatellizálják.
Így kéne ennek lenni. Akkor mindenki tudná, hogy anyatej hiányában a kisebbik rosszat választottam. A tápszert. Nem pedig azt, hogy éhen pusztuljon a babám. Akkor minden a helyére kerülne. De amíg ennyi pénz van a tápszergyártásban, addig nem lesz változás. Mi itt, néhány fecske, próbálunk nyarat csinálni, de közben olyan anyukákkal kell hadakoznunk, akik minden szavunkat félreértik. Jó sok energia megy el az állandó magyarázkodásra. Inkább segítsetek ti is, hátha hamarabb célt érünk!
Most visszakanyarodnék a topik címéhez: Szoptatás- Kitõl ne fogadj el tanácsot! Hát pl. dr. Laufer Gábor Amerikában élõ szülész-nõgyógyásztól, aki az Indexen ír.
Kéne megint egy táblázat. Beszti, megkérhetünk téged, volna kedved összeállítani egyet az archívumban található adatok alapján? De csak ilyen szépet, mint a szopiról!
Jó éjt!
Iboly
ui: Csi, én is "okíthatlak"? Ha beírod az azonosítóba, hogy Csi, nem írsz jelszót és nem kattintod be, hogy névtelen, akkor regisztrálás nélkül is lesz neved. Egy csomószor átugrottam már az írásaidat és csak a végén vettem észre, hogy aláírtad.