Lorca:
Akkor most nálatok mi a felállás? Azt hittem te egyedül vagy otthon a két gyerekkel és teljesen el voltam ájulva hogy még emellett netezni is van időd...
Bella:
Micsak angolul beszélünk Zsuzsával, ezért a legtöbb szava angol. Kivétel ez alól a csüccs, kukucs, hal, baba... ezeket magyarul mondja.
Játszó:
Most a négynapos hétvége alatt míg itt volt mindkét lány, délelőtt és délután is kimentünk pár órára a játszótérre. Én simán megszoptatom Szilvit publikusan, csak azért aggódom, nehogy közben Zsuzsa valami veszélyeset találjon ki. Pl már tud egyedül csúszdázni.
És neki is indul önállóan a nagyvilágnak, még szerencse hogy el van kerítve a játszótér...
Súlygyarapodás:
Jaj, képzeljétek, voltunk méredzkedni egészséges rendelésen, és múlt hét óta 200 grammot hízott Szilvi... most 4400 gramm kereken. Még nincs 3 hetes.
Kis_plútó:
Gyönyörűek a gyerkőcök!!!
Te hogy csinálod hárommal???
Ágiboldi:
A baba sokkal hatékonyabb mellszívógép mint maga a mellszívó... Ő általában minimum kétszer annyit le tud szívni mint amennyit te le tudnál fejni. Minimum.
Alvás:
Egyre inkább azt veszem észre, Szilvinek "szüksége van" egy jó kiadós kis ordításra mielőtt elalszik... éjjel már kezd belealudni a szopiba, ennek örülök mert nem szeretem hallgatni. De napközben ha teleette magát, már nem kér többet, megbüfiztettem, és kézben is nyűglődik, akkor hagyom egy picit ordítani és legtöbb 5 perc után békésen szunyókál. Érdekes, mert Zsuzsa ilyet nem csinált... ő szépen bealudt a szopiba és kész.
Pann / anyatej tárolása:
Hűtőben a tej simán eláll 24 órát, sőt, van akinek a teje még többet is kibír. Az anyatejben ugyanis jelen van többfajta enzim ami elősegíti az anyatej emésztését (többek között a laktóz emésztését szolgáló laktáz enzim is) és ezeknek a mennyiségétől is függ, hogy kinek meddig áll el az anyateje. A "hivatalos" álláspont a 72 óra 4C fokon amit biztonsággal lehet anyatejet hűtőben tárolni, szerintem érdemes megkóstolni a saját tejedet frissen és aztán tárolás után, hogy legyen összehasonlítási alapod, hogy milyen a friss és milyen a nem friss. (A lefejt tej tárolása:
http://www.iboly.hu/faq_storing_milk.htm)
Viszont fagyasztott tejre meleget nem szabad önteni! A hűtőben gyűjtögetheted amíg össze nem gyűlik annyi amennyit érdemes lefagyasztani.
Igaz, hogy én csak Zsuzsának fejek, nem Vivinek, de abszolút nem sterilizálok semmit. Kézzel fejek (jó, azt megmosom előtte), Via Aventes poharakba amiket már hónapok óta használunk (jó, ezek el vannak mosogatva) és a lefejt tejet általában aznap este meg is kapja Zsuzsa lefekvéskor. Ha fagyasztok, akkor az Aventnek a zacskóiba átöntöm és abban rakom a fagyasztóba. (Az Avent zacskókat már nem forgalmazzák, nekem még maradt egy csomó Zsuzsa idejéből... de sacc per kábé ugyanazt tudják mint a Medela zacskók.)
Anyatej fogyasztás:
A babák napi anyatej adagja 0-6 hónapos korig kb fél liter (4-600 ml). Ez azért érdekes adat, mert első látásra nem tűnik logikusnak, hogy egy újszülött és egy hat hónapos gyerek napi szükséglete ugyanannyi lehet. Ez azért van így, mert az első időkben ennyivel rohamosabban fejlődnek, ami növekedés 6 hónapos korra fokozatosan lelassul. Tehát hiába nagyobb a baba, nincs szüksége arányosan több tejre, mert nem növekszik olyan robbanásszerűen mint az elején.
Timocska!
Jobbulást!!! Hogy vagy?
Barbus:
Nálunk David néha felriad, ha Szilvi esetleg kicsit hangosabban röfög, vagy netán elkezd sírni... vagy én vergődöm az ágyon amint próbálok felülni és felvenni a gyereket... de általában békésen alszik tovább. Aztán van hogy én keltem fel ha már egy ideje nem tudom visszaaltatni Szilvit, hogy akkor most legyen szíves és menjen ringatni a fitness labdára. Egész jól tűri.
Apropó fitness labda: nálunk nagyon jó szolgálatot tett mind a terhességem alatt (jó volt rajta rugózni, tehermentesítette a hátam) és a gyerekek is imádtak rajta pattogni, először kendőben/kenguruban most meg Zsuzsa már a saját fenekén is, persze tartani kell. Szóval nálunk nagyon bevált a labda.
Ágiboldi:
Szerintem nyugodtan zuhanyozz le, még akkor is ha sír... mondom ezt én aki olyan csatakosan éldegéltem Zsuzsa mellett mint valami hontalan, mert nem volt szívem letenni hogy pisilni elmenjek, nemhogy zuhanyozni... de most mint "tapasztalt" (haha!) anyuka, azt mondom, rakd le, és szánd magadra azt a pár percet. Nem mondom, hogy akkor kell 45 perces kéjzuhanyozást tartani mikor ordít a gyerek, de az 5 percet kibírja, te jobban fogod magad érezni, és a bónusz az hogy még az is lehet, beájul az alatt az öt perc alatt amíg te gyorsan lezuhanyzol...
Kami:
Szex és fürdés: nekem a dokim azt mondta, mindkettő tiltva 6 hétig... amit egy kicsit túlzásnak tartok. Neked nem mondott ilyesmit?
ha a furdes ilyen nehezsegeket okoz, akkor gyurjatok lelkiekben (mar akinek nincs semmilyen segitsege... rajtam kivul van meg egyaltalan ilyen???) a kotelezo orvosi vizsgalatokra
Jaja, és akkor ezt szorozzátok be kettővel ha éppen az idősebbik akkor kap hisztirohamot mert éhes/álmos/nyűgös/nem kapott ropit pedig kért...
Egyébként általában én is egyedül vagyok Szilvivel, örülök ha David addigra haza tud keveredni, mire Zsuzsát hozza anyukám, mert nálunk is az esti órák a neccesek, mindkét gyerek nyűgös. De egyre merészebben bevállalom a kettőt egyedül is, de ennek az az ára, hogy van hogy egyik-másik (esetleg a kettő egyszerre) üvölt. Az ember idegzete meg edződik.
Testközelség:
Osztom Lorca érzéseit ezzel kapcsolatban. Imádok összebújni a gyerekeimmel, és nagyon de nagyon sajnálom hogy Zsuzsa már kiságyban alszik és nem lehet vele emiatt összebújni. Szilvi meg még túl picike, félek rárakni a karom pl nehogy megnyomjam a hasát, meg ilyenek...) Pár hónappal ezelőtt még a nap egyik fénypontja volt hogy bementem Zsuzsával az ágyába, megitta az esti tápszerét, hozzámbújt és 2 perc múlva már békésen szuszogott (persze amikor 45 percbe teltek az altatások, és Zsuzsa úgy hányta-vetette magát mint egy partra vetett hal, és minden praktikát be kellett vetni, énekelni, szoptatni, vizet adni, na akkor nem voltam ennyire elérzékenyülve tőle...)
A lényeg: a gyerekek mindent kinőnek. Nemcsak hosszú, de rövid távon is. Ezért élvezzétek amig lehet az ilyen összebújásokat, mert lehet hogy 2 hét múlva már utálják és mást akarnak...
Kami:
Lemaradtam valamiről... minek nektek a bimbóvédő???