Új privát üzeneted érkezett!

Holnap, vasárnap reggel 6.45 és 7 óra között a Petőfi rádióban a Gólyahír Egyesületről lesz szó!
nikinozso

Lányok, visszaolvastam az egy évvel ezelőtti írásokat. :lol:
Nagyon izgi, olyan jó volt olvasni, mi is volt akkor....
Akkor még nem tudtam Zsófiról, bár már nagyon vártam...

Kívánok Mindannyiatoknak ilyen nosztalgikus visszaolvasást nemsokára!!!!

Kép
Kép
ggabszi

[/img]http://www.tutikepeslapok.hu/kepeslapok/0000013152.gif[img]

Ilyen kis csöppséget kívánok mindenkinek![/img]
ancsúr

Kép
ancsúr

Sziasztok!

el sem hiszem, hogy megint van egy kis időm írni, a másik topikon megírtam, hogy miért voltam távol.

Regina csodaszép kislány, nagyon örültem a képnek, régen láttam.

Kizsó!
A lányok mennyit változtak! Biztos nőttek is, de főleg Zsófi arca változott meg, és már mekkora a haja! Nagyon édesek, és milyen szépek, örülök, hogy jelentkeztél.

Napsi!
Noriszról kép? Sulival mi újság?

Szabolcskáról is régen láttam képet, egyszer akkor küldtél, amikor itt volt anyukám, ő is azt mondta, hogy csodaszép baba.

Naninga!
Elkerekedtek rendesen a szemeim Zalán méretén. :shock:
Mi négy és fél hónaposan voltunk 62 centik és 7 kilók. Ja és mi szinte semmit nem csinálunk, vígan vagyunk a hátunkon, abszolút nem fordulunk meg, mondjuk nekünk probléma volt a hason fekvés is, Matyit egyszerűen nem lehetett hasra tenni, aztán a doktornőnk mutatott egy tornát, szinte másnapra Matyika vígan emelte a fejét hason.
Tündéri a kis lopakodód, és micsoda karperece van!

Tviky!
Édesek vagytok! jó nagyot nőttetek ti is! neked is elkezdődött a féléved? Hogy bírod?

Babás lányok!
Ti mekkora ruhaméretnél tartotok? Matyi a 62 centijével 74- 80-asokat hord. Nagyon el vannak méretezve szerintem a ruhák. A nadrágok derekát olyan szűkre készítik, hogy sokszor elnyomja Matyi hasát, sőt nem is tudom ráadni, pedig nincs is nagy hasunk. Persze a gumit összevarrják a nadrággal, hogy véletlenül se tudjam nagyobbra cserélni.

Másik problémám a pelenkák. Ti hányat használtok el egy nap? Kavicskával már egyszer megtárgyaltam ezt a problémát. Matyi alatt sokszor óránként kell cserélnem annyira tele van, és egy óra alatt átnedvesedik a pelenka felett a body, de nem azért mert kipisil, hanem, a pelenka engedi át a pisit. Átlagban 12-15 pelenkát használok egy nap. Már majdnem az összes márkát kipróbáltam, de egyik sem vált be igazából, sőt a márkán belül a méretek között is volt minőségi különbség.
Ti tapasztaltatok ilyet?

Hozzátáplálással hogy álltok?
Matyi nem ette meg, amit én csináltam neki almát, csak a bolti almás banános kompótot eszi. :twisted: :D
ma kezdtem el az ebédjét kiváltani, sütőtökös krumplit kapott, én megkóstoltam, pocsék íze volt, de Matyi csakúgy cuppogta befelé, nagyon ízlett neki.

Tvera!
Húsvéti díszítésekről majd raksz fel képeket? A karácsonyiak is olyan jók voltak.

A várakozóknak kitartást kívánok! Élvezzétek ki ezeket az utolsó pillanatokat, aludjatok sokat (én már öt hónapja nem alszom rendesen :D )! Élvezzétek, hogy tiszta ruhába lehettek! Ma úgy mentem vásárolni, hogy egy jó nagy bukásfolt volt a polómon, annyit bukunk, hogy már fel sem tűnik. :oops: :lol: Mikor az almát esszük, persze ilyenkor kezdünk el teliszájjal beszélgetni, így az alma mindenhová kerül a lakásban, ráadásul az almafoltot én ki sem tudom szedni semmivel. :D
Viccet félretéve, megéri várakozni.

Anyukám azt mondta, hogy Matyi annyira szép baba, hogy mi nem is voltunk ilyen szépek. Egy kicsit elfogult nem? :lol:

Kép
tirza

Szia Tirza, kedves bukásfoltos anyatársam!

Szóval a kérdéseid:
Zsófi most nővi ki a 68-as méretű ruhákat, a 74-es még nagy rá, de már azt vettem. Ezek C&A és H&M-es méretek, a többi méret közül van olyan, ami nagyobb, kisebb. Már rég nem azt nézem, hanem szemre is megvizsgálom.Nadrágból általában kisebb kell, bodyból nagyobb, de ez most változik, ahogy arányosodik a kis teste. :lol:
Nadrág:lehet kapni olyan gatyót, ami nem gumis, hanem pánt van rajta pamutból az ízé...korc? (vagy mi a neve a derékguminak) gyanánt. Én azt nagyon szeretem, van olyan ,ami zsinórral szabályozható és van olyan is, ami csak egy jó vastag csík. Nem nyom, és nagyon sokáig tudja hordani a baba, szinte kinőhetetlen. Aludni, játszani, overáll alá...tuti.

Pelus: Zsófinak születésétől Pampers pelust veszek, szerintem jó. Amikor kicsi volt, Ő is többször átpisilte, de ez fog változni, ha több szilárd kaját eszik és kevesebb tápszert. ( Több lesz a kaka... :lol: :lol: :lol: :lol: )
Nincs olyan anyás hozzászólás, amiben ne kerülne elő a kaka!! Itt is témánál vagyunk...hihi!

Hozzátáplálás: hát, én fontolva haladó voltam. Megvártam a 6 hónapot, gyümölcslevekkel az 5 hónapot, de nem tetszett Zsófinak.
Az állagát fokozatosan változtattam, folyósabb felől a szilárdra.
Elsőnek almát, majd őszibarackot, utána a kettő keverékét, majd sütőtőköt, répát adtam krumplival. Először csak a levét kanállal, majd a legvégén a pépet.Ezután ezt a négyet változtatgattam. ( Répa+alma, sütőtök+krumpli+alma...stb.)
Szerintem nincs rossz íze a sűtőtöknek, több tök , kevesebb krumpli, esetleg egy kicsi alma bele...nyam-nyam. Ez csak természetes íz, és önmagától is olyan édes!!! Olyan sonkatököt vegyél, az sokkal édesebb.
A banán is jöhet utána...
Zsófi a nyers gyümölcsöket nem szerette, túl savas volt neki, így megpároltam egy kicsit, úgy turmixoltam össze, így nagyon ízlett .
Később, ha táplálóbb desszertet akarsz készíteni, akkor két evőkanál rizst főzz egészen puhára és a párolt gyümölcsökkel, vagy üveges bébidesszerttel turmixold össze...egy kis vaníliával igazi csemege. Zsófi sokat evett belőle, néha ebédre is ez volt.
Ha minezek már unalmasak, akkor később jöhet bele egy kiskocka csirke vagy pulykamell.
Nyolc hónapos korától reszelt sajt+tojásárgája, túró is mehet a főzelékbe.
Tízhónapos kortól vagy előbb is, ha nem fáj a pocakja a K betűs zöldségek: karfiol, kukorica, karalábé, brokkoli.Zöldborsó már előbb, főzve-paszírozva. ( Na, nálunk itt játszott be a bébiétel...a hajam hullott a paszírozgatástól) Ja, és paradicsom is előbb, mint 10 hónap...
6 hónapos kortól tojásmentes tésztát is főzhetsz és turmixolhatsz a kajához, később elég összetörni.
Elég izgi így főzni szerintem, jó próbálkozást! Szívesen segítek, ha valamiben tudok. A lényeg a fokozatosság, de ha ízlik , jó gyorsan lehet haladni! Sok ízzel ismertesd meg, mert később olyan válogatós lesz, mint Balázs!! :cry:
Zsófi pont most kezdi kinőni ezt a korszakot, már szívesebben eszik a mi ebédünkből és adok is neki abból, amit ehet. ( Nem hurkát, kolbászt... :wink: ) Turmixolva egyátalán nem eszik meg semmit, lassan már összetörni sem engedi, rág ezerrel.

Bocsi a tudálékos hsz.-ért, de nem rég még én faggattam a csajokat ezügyben és jól jött, hogy segítettek.

Kép

Puszi:
Gabszi

Ancsúr, én neked kívánok ilyen édes babót, minél előbb!!!!

Kép

Kép
Kép
ggabszi

Tirza

Azért hüvelyk Matyinak volt is mit behoznia :):)
Mi már a születési súlyunkkal előre szaladtunk :):)
MOndjuk a hossza az szépen megugrott ,sokan el sem hiszik ,hogy még nics 4 hónapos :( :):)

Pelenka:
Nálunk is a Pampers megy váltva a liberóval (ez utóbbit éjszakára a gumis dereka miatt.)
Átpisilés egyszer kétszer volt csak, nálunk az oldalt kipisilés megy.
Igy kb 8-10 pelus fogy pedig a tápszeren kívül még iszik is :):)

Ruha:
A 68-as még éppen jó, nekünk a pelenka nem fér el benne.
De inkább a 74-es ami már kényelmes , igaz abba oldalt mégegyszer beleférne :):)
A gumis gatyokat én is mind szétbontottam mert , úgyelszorította volna a pocakját hogy levegőt sem kapna benne.
De én miindig egy mérettell nagyobbat vettem , hogy tovább jó legyen, eleinte míg a méretét néztem volt olyan ruci amit rá sem tudtam adni mert mire sorra került volna már nem volt jó :(:(
De tényleg el vannak méretezve ami jó a törzsére annak rövid a szára aminekk a szára jó nem tudom begombolni a pelenkánál :(:(

Hozzá kaja :
Egyenlőre nem tudok hozzászólni, pedig szerintem mi előbb fogjuk kezdeni mert a tápszer lassan nem lesz elég .
Majd meglátjuk:):)
Furi lesz biztosan, de Ggabszi jó kis kajákat irt, majd kipróbáljuk, egy biztos Zalánnak nem kell félnie hogy megeszem előle, én nem bírom ezeket az összeturmixolt dolgokat (vizuális vagyok:):) ) majd Apa lesz a főkóstoló ha itthon lesz :):)

Naninga
naninga

Sziasztok!

Nagyon régen nem írtam már Nektek, szégyellem is magam rendesen, de mindig olvaslak Benneteket.

Tirza!
Hatalmas lett Hüvelyk Matyi, gratulálok!

Szőke Hercegünk 13 hónapos múlt, 75 cm és 8 kg. Igazi kis izompacsirta. Önállóan is lépked, de jobb szereti, ha egyik kezét fogjuk, még jobban a babakocsi tologatást, mármint, ha ő tolhatja.

Pelus napi 5-6 fogy, Libero vagy Pempers. Átpisilés csak egyszer történt, amikor kipróbáltam egy no-name, olcsó piaci pelust. Elhasználtam, de két óránként cseréltem, hogy ne ázzon át, így az olcsó valójában drága lett.

A hozzátáplálást 6 hónaposan kezdtük, reszelt almával, banánnal. Aztán jöttek a főtt krumplival kevert "főzelékek" ebédre: spenót, sóska, saláta, paradicsom, tök, kelkáposzta, sütőtök tápszerrel higítva. Később főtt csirkehús is. Tízóraira gyümölcs joghurt, uzsonnára gyümölcs, vacsorára gyermekgríz vagy tejpép.
A tejpépes vacsorát vékonysága miatt kapja, ducibb babáknál nem javasolják. 1 éves kora után forralt tejből kakaó reggelente. Most már minden ételt eszik, amit mi, reggelire sajtos vagy vajas kenyeret kap. Szereti harapni, van már 6 foga.

Megosztok veletek egy számomra új információt, ami valójában teljesen logikus, csak én nem gondoltam eddig rá. Ha van olyan hiteletek, amihez szoc.pol is járt volna, de még nem volt babátok a hitel folyósításakor, ezért nem tudtátok kérni, utólag is igénybe lehet venni, ha már a neveteken van a baba. A hitel összegét és a kamatokat csökkentik a szoc.pol összegével.

A várakozóknak kitartást kívánok, és mielőbbi telefoncsörgést!

Üdv Mindenkinek,

Deva
Vendég

Sziasztok!

Gabszi!
Köszi, hogy leírtad, hogy mit hogyan csináltál. Le a kalappal előtted (Deva előtted is), én bevallom őszintén nem főzöcskéztem, hanem készkaját adtam a Matyinak. Sajnos a saját főzéssel több gondom is van: nem igazán bízom meg a piacon kapható zöldségben és gyümölcsben, például a babának nem lehet csírázott krumplit adni, akkor most március elején honnan vegyek neki újkrumplit. Amit lehet nálunk banánt kapni, azt mind nagyon zölden adják és csak kényszerérik, azt sem lehet a babának adni, régen ettem már olyan igazán finom banánt, most csak ilyen lisztes ízűeket lehet kapni. Almában a tél végére szinte semmi vitamin nem marad. Sárgarépát sem merek neki venni, mert nem tudom, hogy nitrátos talajban termelték vagy sem, sajnos a mi talajunk is erősen szennyezett, így semmit sem termelhetek babának. Sajnos nálam ez szakmai ártalomnak mondható, például szalámigyárban dolgozó nem eszik szalámit. :lol:
Bízom benne (bár ma már ez sem biztos), hogy a bébikajáknál odafigyelnek az alapanyagokra, itt is csak a bio kaját és a cukormentes kaját veszem meg.
Másik gondom a főzöcskével, hogy egyszerűen nem jutna rá idő, Matyi napközben a lakásban igen keveset alszik, így állandóan igényli a foglalkozást, kevésszer van el egyedül, így az a kevés idő alatt szoktam felöltözni, Wc-re menni, fogatmosni, beágyazni, összerámolni a lakást, ma a felöltözést is két részletben tudtam véghez vinni. ha meg kint vagyunk, ott alszik rendesen, de ilyenkor nem merem magára hagyni, így a kerti munkát csinálom ilyenkor. Biztos én csinálok valamit rosszul, de én állandó időhiányban szenvedek.

Pelenka:
érdekes, hogy mindenki a pamperst írta, nekünk még egy órát sem bírt ki, és állandóan átengedte a pisit.

Deva!
75 centi? Jó megnyúlottatok! Képet nem raksz fel?

A kilók növekedése milyen korban fog lelassulni? 13 kilót mikor érik el átlagban? A hintánk 13 kilóig jó, és félek, hogy túl hamar "kihízzuk". :D

Szocpol:
Mi tudtunk erről, de sajnos ért egy nagy pofon minket, annyi szocpol jár neked, amennyi a szocpol volt, amikor felvetted a hiteled. Vagyis mivel mi az O kormány idején vettük fel, ezért egy gyerekre csak 200 ezer jár és nem 900 ezer. Majdnem sírtam a csalódottságtól, már elterveztem, hogy egy kicsit könnyebb lesz, mert lecsökken a törlesztőrészletünk, mondanom sem kell, hogy a 200 ezer meg sem fog látszani. :cry: :cry: :cry:
Aztán arra gondoltam, hogy másnak még ennyi sincs mint nekünk, és inkább annak kell örülni, hogy végre van egy édes kisfiúnk. Így elviselhetőbb a csalódottság. :D

Ma egész délután a sógornőmmel kocsicipő után járkáltunk, persze mindenhol ez a hiánycikk. :twisted: Ebben a sz.. városban semmit nem lehet kapni, amit akarok. :twisted:

A fogápolást hogyan tűrik a babák? Ha majd végre kibújik az az egy fog, akkor már rögtön kezdjem el pucolgatni? Meg hányszor egy nap? Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de elképzelni sem tudom, hogyan fogom majd csinálni.

Tirza

Kép
tirza

Sziasztok!

Tviky! Nagyon aranyos a kukucskálós kép Péterről! És mennyire megváltozott! :) Már eltűnt a baba arca és most már karakteres, pasi arca van! :)

Tirza! A haj téma: most a Kingus nekiállt megint növeszteni a haját, és ilyenkor persze Zsófi sem enged ollót a haja közelébe. Kingus még a sima fésülködésre is nagyon allergiás, szó szerint harcolunk reggel! :D Zsófi meg detto, mindent eltanul a nagytesótól! :D

Pelus téma: ugye nekem lányaim vannak, így a spec. fiús gondokhoz nem tudok hozzá szólni! :lol: :oops: Viszont én sok féle pelust próbáltam ki a lányokon, de a végeredmény mindig az, hogy nappalra jó az olcsóbb pelus is (pl.roosm...os), estére viszont mi is maradunk a nevesebbeknél. Amit ti is leírtatok. Viszont a Zsófinál bugyipelusra váltottunk, mert őt képtelenség bepelenkázni, mert pillanatok alatt eltűnik. :lol: :twisted:

Ggabszi! Nagyon tetszik, ahogy leírtad a hozzátáplálást. Tényleg kitanultad minden csínját-bínját! :lol: És a paszírozással egyetértek, én sem szerettem csinálni! :) Hihetetlen, hogy Zsófi már ilyen nagy, olyan hamar elmegy az idő! :(

A végére hagytam a rossz hírt! Kingus ma nem ment oviba, ugyanis megirigyelt egy vastag sálat! :(
Vasárnap este (miért is ne akkor), bemutatott egy torna mutatványt, és olyan szerencsétlenül ugrott, hogy megbicsaklott a keze, és megrántotta a nyakát! :(
Így néz ki!
Kép

Zsófi olyan édes volt, úgy sajnálta a Kingust. Ezt hajtogatta: "annyija síj" (annyira sír!)
Kép
Ebben is utánozza a Kingust!

Na eldugulok mára, megyek pihenni!

kizsó

Szegény Kinga! Ti is jól megijedhettetek! És meddig kell a gallért hordania? Nem utálja? Különben még ez is jól áll neki. :)

Zsófi meg egyedül kirakozik? nagyon ügyes!

Kép
tirza

A hozzátáplálásnál elírtam a krumplit, lehet csírázottat, csak már abban sincs annyi tápanyag.

Most lelkiismeretfurdalásom van, mert itt netezek, ahelyett, hogy főznék valamit Matyinak. :oops:

Azt hallottam több kismamától, hogy a baba mikor megszületik akkor felveszi azt az életritmust, amit a mama élt terhessége idején. Nálunk ez bejött, Matyi kora este elalszik, és hajnalban kukorékol, akár csak én. :lol: :wink:

Kép
tirza

Tirza! Persze nagyon megijedtem, mert ugye, ha ilyesmi történik mindig egyedül vagyok itthon! :twisted:
Amikor unatkozott nagyon le akarta venni, de ahogy nekiálltak játszani, már el is feledkezett róla. Kb. 3-4 nap egész nap, aztán már órákra le lehet majd venni. Addig kell hordania, amíg elmúlik a fájdalma.
Zsófi meg úgy kirakózik, hogy megmutatjuk neki hova tegye, és akkor Ő rakja! :lol:

kizsó

Sziasztok!
Bocsánat,hogy idepofátlankodok,csak egy kérdés :

Deva:nem tudod,hogy ez a használt lakásnál a fél szocpolra is vonatkozik-e? Mert nekünk a hitelfelvétel után született 3. baba,és arra járna,csak nem tudom,hogy utólag is adják-e.
Bocsi még egyszer:

Anikó
vakili

Kizsó
Kingusnak gyors gyógyulást kívánok, remélem nem kell sokáig hordania ezt a sálat.

Ggabszi
Abszolút szakszerű voltál, muterom ugyanezeket mondta orvosként nekem a hétvégén, én 4 hónaposan elkezdem az almával.

Tirza
Pelenka Pempi, 4-5/nap, kb 3 hete váltottunk 68-as méretre, de szerintem, ez egy ideig jó lesz.
Új krumlit nem lehet adni ilyen pici babának, csak régit, és a babánt, pedig csak később, olyan 8-10 hóbaptól, mert allergizálhat.
Vizsgák: tegnap kettőt leraktam, egyet a múlt hónapban, még 2 szigorlat van hátra. Csak úgy tudok tanulni, ha Muterom jön Petizni, de akkor sem az igazi, mert az agyam nem a tételeken jár.

Pont azon gondolkodtam, hogy megint milyen sokan fogunk bemutatkozni a gólyahíres talin, már nagyon várom.

Puszi, Tviky

Kép
tviky

Tviky!
Örültem, hogy írtál, mert te is nagy főzöcskézős vagy. Ellentétben velem. :oops: :D
Érdekes, amit írtál, mert én úgy tudtam, illetve olvastam, hogy lehet új krumplit, csak a zöld színezetű krumpli alkalmatlan a babának. A banánról meg pont fordítva tudtam, hogy nem allergizál, ezért lehet elkezdeni korábban, és a citrusféléket lehet csak jóval később, mert azok allergizálnak.
Úgy látszik mindig más lesz az irányelv, ha belegondolok, hogy anyukám 3 hónaposan finomliszttel habart tehéntejjel etetett. :shock: :lol:

A vizsgákhoz gratulálok, ügyes vagy, teljesen megértelek, hogy az eszed nem ott van. Csak nem egy pelenkás trónörökösön jár az eszed? :lol:

A bemutatkozásnál mit kell majd mondani?

Lányok!
Mindenkinél esik? Nálunk szakad, nem győzök szivattyúzni, Matyi ilyen időben mindig nyűgös.

Más:
Nem tudjátok egy autó műszakiztatása mennyibe kerül?

Csütörtökön megyünk vissza Matyi szülővárosába utógondozásra, kiváncsi leszek, hogy a nővérek meg fogják-e ismerni a Matyit, hisz akkorát nőtt.

Gabszi!
H&M-es bolt hol van Pesten?

Na megyek vissza dolgozni.
Sziasztok
Tirza

Kép
tirza

Sziasztok!
Én is megjöttem! :wink: :lol:

Tirza!
Mi 5-6 pelenkát használunk napont. A pempi pelenkát használtuk, de mivel nincs a hátán gumi, mindig tiszta kakisak lettünk. Az újfajta tescos pelus a legjobb. Azon van gumi, eddig még egyszer sem jött ki a pisi vagy a kaki. Kaptam egy barátnőmtől párat, hogy próbáljam ki, hát nagyot csodálkoztam, hogy ezerszer jobb a drága pelusoknál.

Kaja: mi is 4 hónaposan kezdjük az almával.

Ruha: Mi kint vásárolunk az NKD-ban vagy a KIK-ben, nagyon jó minőség és szuper az ára. Jó a szabása, nincs elméretezve. Nekünk 62-es a méretünk.

Tirza, kérlek írd le nekem a hasonfekvős technikát! Szabolcska is utál hason.

Tviky! Gratula a vizsgákhoz, most én sem tudnék ilyenekre koncentrálni! :D

Kinguskának pedig jobbulást! :wink: Kép

Kép
vivi1

Nekem nagyon bevált a a Pennyben kapható BabyTime nevű pelenka.

Most látom, hogy nem a szép új sapikban vannak lefényképezve a lányok, hanem a régiben :oops: . Na mindegy azért beteszek egy képet, végülis nem a sapi a lényeg :)

Kép

Kép
Kép
emike

Most látom, hogy nem a szép új sapikban vannak lefényképezve a lányok, hanem a régiben :oops: . Na mindegy azért beteszek egy képet, végülis nem a sapi a lényeg :)

Kép

Kép
Kép
emike

Kép

Kép
Kép
emike

Kép

Kép
Kép
emike

Kép

Kép
Kép
emike

Hú bocsánat, először nem akart elmenni, én meg nyomogattam mint majom a zsebórát :oops: :oops: :oops:

Kép
Kép
emike

Tirza!
Képet küldtem körmailben, látom már meg is kaptátok.

Ma elkísértük apát a fogorvos ismerősünkhöz, kis hercegünk nagyon élvezte az erős fényeket és a liftezést a fogorvosi székben.
Rákérdeztem a fogmosásra. Gézzel elegendő tisztítani esténként, a fogkefe ráér 3 évesen. Persze megmutatni lehet neki, ő is próbálgathatja. Nálunk ez nem jött be. Igaz, mindent a szájába vesz és megkóstol, na a fogkefét azt nem. Amikor pedig megmutattam, én hogy csinálom, és odatartottam a szájához az övét, határozottan összeszorította a száját. Fontosabb, hogy éjszaka, ha felébred, ne cukros teát vagy kakaót igyon, hanem vizet. Ha nem szereti, a cukros teát fokozatosan higítva lehet hozzászoktatni.

Latimi!
Nagyon szép lett a gyerekszobátok, remélem jöttök a talákozóra!

Már úgy várom, hogy láthassam, azt a sok-sok babát, akit bemutatnak.

Vakili!
Igen, a félszoc.pol-ra is jár. Oda kell bemenni, ahol a hitelt igényeltétek a baba anyakönyvi kivonatával, a hitellel kapcsolatos papírokkal, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és adókártyával.
Vendég

Tirza! Még annyit akartam kérdezni, hogy a kukit a zacsi felé fordítod? Csak azért kérdezem, mert amíg hagytam a kukit oldalra vagy felfelé állni, addig nekünk is kifolyt a pisi. :oops:

Deva! Én is megkaptam a képeket, édes pasitok van! :P

Lányok! Ti hány hónapos korig sterilizáltatok mindent?

Kép
vivi1

Kajla! Már fent vagyok az iwiw-en, azért köszi! :wink:

Kép
vivi1

Tirza
H&M van minden nagyobb plázában, a Campónában és az Árkádban biztos. Én nagyon szeretem, nagyon jó minőségű, jó arú ruhák vannak.

A bemutatkozáson azt mondasz, amit szeretnél, és amit fontosnak tartasz megosztani másokkal. Én az életetadóval történő találkozásról biztos, hogy mesélni fogok.

Vivi
Milyen az újfajta Tescos pelus (mármint csomagolás stb.). A lidl pelenka is jó, csak az a baj, hog Petinek kiütései lettek, több félétől, még a Liberótól is. De kiszámoltam, hogy ekkora mennyiségnél, ha az olcsóbbat veszem, spórolok havonta 500 forintot, nem éri meg variálni.

Én 1 hónapos koráig sterilizáltam állandóan, most heti egyszer beáztatom a folyadékba és viszlát.

Futok, hív a fiam.

Puszi

Kép
tviky

Tviky! Ha jól emlékszem a tescos új pelus csomagolása kék és lila. 68 db-os a 4-9 kilóig és kb. 2500 ft.

Azért kérdeztem a sterilizálást, mert a könyvek szerint 4 hónapos korig kell, az meg pár hét és itt van. :D

Kép
vivi1

Vivi, én bizony még mindig sterilizálom a cumisüvegeket.Mostmár csak minden 2. használat után. De én túlzásba viszem, az tuti. Nekem gőzőlős sterilizálóm van. Ártani nem használ!! :lol: :lol:

Fogkefe. A DM-ben lehet kapni babafogkefe szettet. 3 db fogkefe van benne, ebből kettő gumifejű, egy szőr. A gumifejűeket akkor ajánlják, amíg a baba fogai jönnek. Nekünk nagyon bevált, rágókaként is szuper ínymasszirozó. Esti fürdésnél törölközésnél adom oda Zsófinak , jól megrágcsálja, én kicsit megdörzsölöm vele a fogait-ennyi a fogmosás.
Gilice ajánlotta még ( Ő csak tudja!!! :lol: )azt a szintén gumit, amit az ujjunkra húzva kitisztíthatóak a fogacskák.Gyógyszertárban kapható.

Tirza, H&M az Árkádban és a Váci utcában van. Ott van olyan gatyó, amit írtam és annnyira aranyos cuccok, hogy lehídalás. :lol: :lol: Nagyon ajánlom.
Marcianyuval együtt H&M mániásak vagyunk.

Emike, nem baj, még 100-szor is jöhet ez a két ari kalapos csajszi!!! :wink:

Tviky, köszönöm a megerősítést a hozzátáplálásban. Másodszorra már asszem kicsit jobban csinálom! :)

Kép
Kép
ggabszi

Deva!

Köszi. Még nincs teljesen kész a babaszoba. A szekrény 3 héten belül megérkezik (bízom benne).

A szobát már kifestettük. Most jóval halványabb sárga lett.

A talira természetesen megyünk.

Zolika már 1 éves? Úgy rohan az idő, hogy csuda.

Timi
latimi

Kizsó, mond meg légyszí Kingusnak, hogy nekem gyakori kellékem a Sancz-gallér ( vagy, hogy is kell írni... :oops: ), úgyhogy neki ez a pár nap semmiség!
Egyébként már régen kellett...kopp,kopp...de nagyon jó viselni, mert tarja a nyakat a környező izmok helyett, amik sajna a kényszertartástól nagyon tudnak fájni.
Jobbulást Kingusnak, remélem hamarosan megszabadul a kellékétől!

Kép
Kép
ggabszi

Gabszi! A kajás ötleteket kiírtam magamnak, jól fognak jönni! :wink: :lol:

Kép
vivi1

Van még egy csomó a tarsolyomban,ez csak egy kevéske ötlet volt.
Ma babapizzát sütök ebédre! :wink:
Én már alig várom.... :lol: Kép

Kép
Kép
ggabszi

Sziasztok!
Deva:Írtam pü-t. :oops:

Anikó
vakili

Vakili!
Válaszoltam, de nem találom az elküldöttek között. Ha adsz egy e-mail címet, írok oda is.
Vendég

Sziasztok

Ggabszi

Én is kimentettem gyorsan a kajcsikat :D :D :D
Mondjuk ezek szerint ahány város annyi szokás nálunk a zöldet mondjáák először mondván a gyümitől csak éhesebb lesz a baba így először a zöldséggel próbálkozzam.
Háááááááááááát :D :D :? :?
Ma főztem répát , megpróbáltuk de több jött ki mint be :lol: :lol:
Várom a többi ötletet :):)

Sterilizálni :oops: :oops:
Én 2 hós korig nagyon lelkesen csináltam aztán már kevésbé igy ha elfogy a folyadékom kb 2 nap azt hiszem be is felyeztem a macerát.

Tviky
Ügyi vagy, én halasztok mert most kezdem magam utolérni és az időmet jól beosztani,nme is értem más hogyan csinálja, vagy csak én csinálok valamit nagyon rosszul :(:(:(
És be kell vallanom nem is főzök (anyukámtól hozzuk) :oops: :oops:

Vivi

Azt a Tescost akkor kipróbáljuk, egy befektetést megér :):)

Emike
Szépek a csajszik:)

Kizsó
:shock: Micsoda horror :(
Jobbulást Kingusnak, pillnatnyilag irigylem tőle:):)
Annyira fáj a fejem hogy majd le esik a nyakamról szóval lenne ami megtartaná :):)

Tirza

Az attól függ mi a baja vagyis találnak-e a kocsinál valami javítani valót.
Ha semmi gáz ...nekünk 28 ezer volt zöldkártyával.
Friss adat, 2 hetes :):)

Bemutatkozás:
Ami veletek történt az örökbefogadási procedúra alatt, és elakarsz mondani, a megismerkedéstől a baba látogatásán át a kórházban , a gyámhivatal rugalmassága (vagy sem) ,a haza érkezésig.
Mondjuk én be vagyok szarva annyi ember előtt beszélni, mondjuk nagy szám van de...mégsem vagyok egy szónok :(

Naninga
naninga

Sziasztok!

Lányok, csak ámulok! Minden baba, gyermek gyönyörűséges.

Kizsó, sajnálom, amit Kingussal történt, szegénykém, biztosan kényelmetlen lehet az a vacak a nyakán. Sok-sok gyógypuszit küldök neki. Egyébként Kingus arca nagyon hasonlít az egyik barátnőm leánykájára.

Ugyan Naninga, menni fog. Én majd itthonról drukkolok és szorítok Neked, jó?! :lol:

Gabszi, főzöcske ötleteid jöhetnek én is raktározom későbbre.
kanga_mama

Sziasztok!

Vivi!
Egy fürdőlepedőt leterítesz valami puhára (pléd összehajtva szőnyegen nálam), és a szélére fekteted Szabolcskát, úgy hogy az oldalán feküdjön, aztán megfogod a törölköző végét, és azzal szép lassan elkezded görgetni a babát, míg a hasára nem érkezik. Először a keze valószínű, hogy a hasa alatt vagy oldalt lesz, akkor hagyni kell szenvedni, meg mondani kell neki, hogy húzza előre, Matyika nagyokat nyögött, de nem sírt. A gurítás előtt mondtam neki, hogy felkészülni, vigyázz kész rajt tűz, és utána gurítom, ma már nevet, mikor mondom neki, és a kezeit is már úgy helyezi, hogy előre legyenek, mikor hasra érkezik. Ezt minden nap 6-szor 6-szor mindkét oldalára megcsinálni. Ma már ott tartunk, hogy hason Matyika vígan dumál, sikít örömében. Nálunk már másnapra látszott a gurítás hatása. Remélem érthető, ha nem, szólj.

Ma vettem tescos pelust, kiváncsi leszek rá. Végül is ha mindegyik pelenkát óránként kell cserélnem, akkor inkább az olcsót választom, majdnem feleárba kerül darabja, mint a nevesebbeké
Vivi! nekünk nem oldalra folyik ki a pisi, hanem elöl engedi át a pelenka.
Még azt vettem észre a pelenkáknál, hogy ami rá van írva, hogy mettől meddig jó, igencsak az alsó határnál levő kilóra jó, maximum középtájig. Most a 7 kilónkra 9-20 kilós dm-es pelust használunk a huggies micimackós 8-14 kg (ha jól emlékszem) meg már kicsi. A pampers 7-14-ig is kezd kicsi lenni.

A H&M-es ruhákat én is szeretem, csak nekem külföldről hozták, nálunk sajnos nincs ilyen bolt, és nem tudtam, hogy pesten van, amíg Gabszi nem írta, hogy benézett oda.

Emike!
Ötszörösen megcsodáltam kalapos lányaidat, nagyon édesek! :D

Gabszi!
Kiadhatnál egy szakácskönyvet a babakajákról. Az ötletért jutalékot kérek majd. :wink: :lol: A pizzára nagyon kiváncsi vagyok, mert felnőttben az a kedvencem, csak sajnos nekem tiltólistán van.

Naninga!
Köszi, nekem is 28 volt, csak zöldkártya nélkül. :twisted:

Amíg a kocsim vizsgázott kimentem a ruhás piacunkra (ezer éve nem voltam) és megdöbbentem, hogy milyen drága. A PO-s bodyk pl 200 Ft-tal drágábbak, mint a brendonban. Azt tudtátok, hogy a milupa tejbedarapép a brendonban a legolcsóbb? Olcsóbb, mint a tescoban, vagy az auchanban. az aventos cumi is eddig mindig ott volt a legolcsóbb, viszont amikor hétfőn kocsicipőt kerestünk, akkor majd elájultunk a brendonos cipőárakon, egy kocsicipő 8500 volt, még szerencse, hogy nem volt a méretünkben. :lol:

Bemutatkozás:
Gondolom minderre igen rövid időnk lesz, mert nagyon sokan leszünk. És azt el lehet mesélni, hogy nálunk nem ment simán az aláírás? Vagy ne ijesszek meg senkit.

Kép
tirza

Kedves várakozók!

Mesélnétek arról, hogy hol tartotok a készülödésben, ha már készülödtök? És milyen nemű baba lenne a szívetek vágya?

Kép
tirza

Sziasztok Lányok, kicsit hűtlenkedtem, de egyszerűen nem volt időm az utóbbi 5 napot visszaolvasni. Most megtörtént :lol: , mivel várom apát, de egyelőre még nem ért haza.
Naninga, sterilizálással én is csak az első hetekben voltam oly lelkes, mióta a kisasszony mindent a szájába vesz, már lazább lettem. Zalán csuda szép legényke, s a nézése :lol: :lol: ugye már nem neheztelsz?

Mi ugyebár 3 évvel ezelőtt bemutattuk Dorkát, mondhatom van némi tapasztalatunk. Lehet hogy most nem is kerül ránk sor Lorával, helyet és időt adunk nektek :lol: . Tény, hogy nagyon sokan leszünk, nem hiszem, hogy túl sok idő jutna 1-1 emberre. Vki kérdezte, hogy az aláirás körüli hercehurcát is elmesélje-e? 3 évvel ezelőtt elmondtam a várakozóknak a mi neg. tapasztalatainkat, hogy ti. az életet adó még kb. 8 hónapig hivogatott telefonon, s Gabika segitsége kelllett ahhoz, hogy végre elszakadjunk egymástól. Aki akarja, azt hallja ki belőle, hogy lám, minden sikerülhet, csak akarni kell, aki pesszimista, az úgyis mindenben a rosszat hallja meg. :cry: :wink:

ggabszi, elbűvülten olvastam én is rögtönzött szakácskönyvedet, esetleg leirod a baba pizzát is? Bár még nem tartunk ott, csak az almánál. A dokinéni 1-2 kanállal javasolta eleinte (kóstoltatni) de az én csöpp lányom úgy kiverte a balhét, hogy elsőre becuppantotta az egész almát, s azóta is mindennap egyet. Igaz, eddig csak anyatejet kapott (nagy szerencsém volt, hogy találtunk egy tejtesót), a tápszert kiköpte.

Kizsó, Kingusnak jobbulást, s cuppanós puszikat küldünk.

Kép
Kép
koko

Második menet, mert féltem, hogy egyszerre minden elszáll:
tviky, ügyes vagy, gratulálok a vizsgáidhoz. minden elimerésem, hogy pici baba mellett nem halasztottál. Én biztos találtam volna jó indokot arra, hogy ellustálkodjam az időt a babára hivatkozva. Ha kisfiunk lett volna, mi is Petinek hivtuk volna. :lol:

vivi
, pelus ügyben millióan hozzászóltatok, de úgy emlékszem, te irtad az olcsóbb pelusról, hogy az is bevált. Mikor Dorka született, forgalomban volt egy Mano nevű pelus, az Auchanban lehetett kapni. Kis böngészés után rájöttem, hogy a gyártója megegyezik a Liberóéval. Felhivtam az ügyfélszolgálatukat, s kiderült, hogy igaz, de silányabb minőség. Na mi ezzel a "silány" pelenkával 2 évig kihúztuk, az ára pont a fele volt, mint a drága Liberóé. Soha nem ázott át, még éjszaka sem. Aztán kb. fél éve eltűnt a polcokról. felhivtam Liberóéket, mire közölték, hogy kilistázták (=már nem kapható,) ti. nem fogyott...
Lehet, hogy rajtam kivül senki sem használta? :twisted:

tirza, nálam mindenféle gyümölcsfoltra a folyékony vanish vált be, ez inkább zselé, ráteszem a foltra, picit bedörzsölöm, s úgy hagyom egy darabig, majd a mosószer mellé teszek oxi max-ot is. Szinte mindig kijön a gyümölcsfolt. Mekkora kocsicipőre lenne szükségetek? nálunk sokfélét lehet kapni, szivesen küldök :lol:

Végül a picikénk popójáról küldök egy képet :lol: [img]
http://www.babanet.hu/tarsalgo/attachme ... 129.28.jpg[/img]
Remélem a sok magas kis pasi között akad kérőnk :lol:

Kép
Kép
koko

Fogalmam sincs, milyen link ugrott be a lányom feneke helyett!!
Újból:

Kép

Remélem, ez már sikerült, s apa még mindig nincs itthon :evil:

Kép
Kép
koko

Na, a hozzászólásom: error! :cry:

Megpróbálom megismételni, de nem ígérem, hogy ugyanazt fogom leírni.

Na, szóval:

Kizsó, mi újság munkafronton???

Koko, kicsi Lora popsija itt is nagyon-nagyon harapdálnivaló, nemsokára már ő is futni fog előled. :lol:

Tirza, hol a csudában van ez a drága ruhás piac? Csakhogy oda menjek... mármint vásárolni, hehe. Kérésedre: az én álmaimban, egy 0-3 év közötti, egészséges, magyar számazású (elnézést...), mindegy milyen nemű baba szerepel.

Gabszi, a babapizza receptet lécci-lécci leírni... köszike! :lol:
kanga_mama

Sziasztok!

Kizsó: Puszika nagylánynak! Remélem már azért javulgat a kis nyaka. :wink: Hangolódsz már a nagy munkára? 8)

Gabszi: Köszike a gólyát! :lol: Hát most elég lehangolt voltam, ezért sem írogattam, inkább sütkérezek, mászkálok. :)

Emike: Nagyon édesek a lányok! :lol:

Koko: :lol: :P Micsoda popsis képet raktál fel!

Tirza: Nálunk minden készen van, most rendeltem egy sötétítő függönyt, de nincs mit nagyon csinálni. A hétvégén pólyákat keményítettem, vasaltam és elcsomagoltam. :wink: Egyébként meg többnyire kinlódok, de próbálom csendben tenni, hogy másoknak ne tűnjön fel. :? Nem gondoltuk ki hogy fiút vagy lányt szeretnénk, de van egy sejtés kislányról, mert apa kislányt álmodott, és a héten én is. De bármi jöhet, nem érzem azt hogy lenne egy bizonyos vágyam. :) Kis rucikat nem igen vásároltunk még, hisz még nagyon messze vagyunk attól hogy babánk legyen, na meg csak párat szeretnék, mert nem tudom, hogy kisfiú-vagy kislány lesz és mekkora lesz a feneke. :) Ha már az is kiderül, jöhet a többi gúnya. :)

Pelus téma: Én is érdeklődtem már ismerősöktől, mit használnak mennyi fogy, melyik vált be. Nekem is a Tesco-sat mondták, az újat, és még a Rossmanosat, valami lilát, mert az gumis. És azt mesélték, hogy hiába használták a neveseket, ami nem gumis, abból kifolyik a cuccos. :wink: Igazán én azért is kérdeztem, mert láttam nagyon megnyerő mosható pelusokat, de nagyon drága, viszont nem tudom nem éri meg esetleg jobban? Használt valaki olyat?
ancsúr

Ancsúr, fel a fejjel, no... :lol: Próbáld ki, hogy amikor rossz kedved van, akkor kényszerből mosolyogsz, hidd el, előbb-utóbb úgy marad a szád. :lol:
kanga_mama

A kajákról még annyit, ha már itt hevenyészett szakértővé léptem elő :lol: , hogy....

Naninga, a répát szerintem tápszerrel kínáld, így folyékonyabb az állaga és ismerősebb az íze, aztán fokozatosan elhagyhatod. Ha a jóllakás a cél, szerintem jobb a burgonya...annak a keményítő tartalma sokáig biztosítja a telehas érzést. Csak az a kár, hogy az íze nagyon semleges. DE lehet, hogy Zalánnak ez válik be! Szerintem minden édesebb és ízletesebb lesz egy-két szelet almától. Répa-alma...hátha így jobban ízli. :wink: És az elején a tápszer segít az ízek megismeréséban!

A répa és az alma foghat, az őszibarack, paradicsom lazíthazja a székletet. A banán kinél, hogy.

Az alapfőzelék, a gyümölcsök után, nálunk ez volt:
1 burgonya+1 alma . Ezt megfőztem ( kb.20 perc), majd egy kis tápszerrel összeforraltam. Az egészet turmixoltam, annyi lével, hogy fokozatossan sűrűsödjön. Ez az elején több adag (2-3 ), én lefagyasztottam, így nem kellett mindig főznöm minden nap.
Első nap 3-5 kk. főzeléket adtam, majd tápszert ebédre. Figyeltem, lett e valami baja belőle Zsófinak...fájt-e a pocakja stb.
Második nap már 20-30 ml főzeléket adtam, a többi tápszer.
3. nap már fél bébiételes üveggel, ha kért még többet.
Utána mindig vettem hozzá más zöldséget vagy gyümit, pl.:
1 burgonya+1 alma+1 répa
Alap+( ami lehet répás, vagy almás)+spenót 4-5 levél
alap+ őszibarack
Alap+meggy
Alap+paradicsom
Alap+cékla
Alap+cukkini
Később már húst is tettem hozzá egy kis kockát. A hús előtt bevezetve, hogy laktató legyen egy kis zsíradékot is lehet tenni hozzá. Én kk. olivaolajat tettem bele, az a legegészségesebb.
Én bevallom grillcsirke mellet felkockáztam, lefagyasztottam és azt dobtam hozzá.
Vagy lehet májat is, szintén kis kockát...soha nem adtam, mert én utálok minden belsőséget. :cry:

A mai menü nálunk Zsófinak:
Cukkini+sárgarépa+karalábé ( kevés)+burgonya megpárolva egy kis petrezselyemmel ízesítve + csirmell.
Ezt összetöröm villával, hogy jó darabos maradjon, kis vajjal vagy margarinnal elkeverem, reszelt sajt a tetejére, és kész.

A kedvenc kaja sokáig ez volt:
Paradicsom+krumpli+csirkemell és reszelt sajt.
Mostanában is menő ez, de már bio durumtésztával.

A másik kedvenc:
Alma+meggy+burgonya+csirkemell. Olyan, mint a főtt hús gyümölcs szósszal. Ez is nagyon finom!

Én cukrot nem tettem bele soha, édesítéshez a gyümölcsöket használtam, de meglepő, hogy a hús íze is önmagában milyen édeskés.
Mostanában egy nagyon pici sót használok a főzelékekhez.

A baba pizza nagyon menő volt, Zsófi 3 db-ot ebédelt belőle. Legközelebb leírom hogyan kell...nemcsak babásat lehet sütni belőle.

Tirza, miért nem ehetsz pizzát?

Csajok, bocs, hogy telenyomom a topikot ilyen kajás dolgokkal, de én nagyon sokat szenvedtem a hozzátáplálással, sok mindent átböngésztem...lehet, így egy kis időt spórolok nektek!!
Puszi.

Kép
Kép
ggabszi

Ggabszi

Ugy próbáltam tegnap (tápszerrel ) folyékonyan.
Az első próbálkozás kész kudarc volt :oops:
Olyan éhes volt már hogy nem volt türelme kanalazni meg próbálkozni . Ma megpróbálom okosabban, szerintetek ha 1 órával az eredeti kajálás előtt próbálom az jó ????????
Mert ha rendes kaja előtt adnám olyan hiszti lenne hogy megint több lenne rajtam mint a szájában :):):)
Ma még mindig a répa megy mivel tegnap nem volt olyan sikeres .
Más :
az én okos , szép kisfiam aki aránylag végig aludta az éjszakát, éjfélkor követeli,(követelné) a kajáját, először próbálkoztam teával , másnap már nem tudtam átverni kapott egy nagyon kicsit, de egyszerűen óránkét ébred és nem tudom mi a baja a foga is lehet de akkor kajára mért alszik be (próba képpen már az is meg volt (minimális és utána szunya :(:(
Enni ugyebár nem nagyon kéne neki igy is szép kerek innivaló nem veszi el az ébérségét :shock: :shock:
Szóval szerintetek hagyjam nyafogni és majd abba hagyja vagy ...... help me !!

Koko

Köszke Zalán nevében :):)
És akkor sem rád nehezteltem . Nincsen semmi gond ilyenek a nők most mit mondjak :):)
Szép kis popó, nekünk vaskosabb van :):)

Bocsi szaladok mert leég a répa :):)

Naninga
naninga

Tirza: szerintem mesélj el MINDENT, amit fontosnak tartasz. Anno amúgy mi is elmeséltük (bár nem olyan részletesen, mint ahogy a másik topikban leírtam pár hete, mert arra nem volt idő), jó, ha tudják a várakozók, hogy mire számíthatnak és hogy az sem garancia semmire, ha megérkezik a várva-várt telefon, sőt az sem, ha maga a baba megérkezik. Ez nem ijesztgetés, ezek a tények, ne érjen senkit váratlanul.
rkata

Tirza!

Mi is azt írtuk a jelentkezési lapra, mindegy milyen nemű a baba. A lényeg, hogy mihamarabb hozza a gólya.
A szoba már majdnem teljesen kész. A szekrény még hiányzik - már néhányszor írtam - ami gyártás alatt van. (csak rendelésre készítik).
A szobába direkt olyan színeket választottunk, ami kisfiúnak és kislánynak egyaránt jó.

A várakozás teljesen megőrjíti az embert. Már én is szeretnék ott tartani, hogy beszámolhassak arról, mennyit evett a baba, mennyit nőtt, ránk mosolygott, stb...
Most már türelmetlenül várom azt a bizonyos telefont. de hát az még nem mostanában lesz. Sajna.
Ennyi.

Timi
latimi

Nagyon jó, hogy írjátok a recepteket, majd mentegetem. :lol:

Kanga-mama: Mosolygok én egész nap, azzal nincs probléma. Gyerekek közt vagyok, ők nem láthatják rajtam, hogy bajom van. De én már ezt megszoktam, hogy kívül megy a mosoly, belül meg vérzik a szív. Ezen a pályán muszáj. :roll: Akkor is mosolygok a gyerekekre, ha aztán beülök az autóba és elered a könnyem. :roll: De ha itt van valaki, akár anyu, akár barát, akár a párom, megy a mosoly. :roll: Elég furi vagyok, nem?

Latimi: Én is gondolkoztam még egy szekrényen, csak nem tudom hogy nézne itt ki. És hogy utána hogyan hasznosíthatnám, mert ha már nagyobb lesz nem ez lesz a birodalma, van már neki ágyikó másik szobába, és oda meg nem lenne jó ez a szekrény. :roll: Na igen, telcsi csörre töltve. Te tudod a mostani sorszámotokat? :roll:
ancsúr

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?