Sziasztok!
Beszti vagyok abból a bizonyos topicból. Magamról csak annyit, hogy a kisebbik fiam, Nátán 6,5 hónapos, 6 hónapos koráig kizárólagosan szopizott. (Még mielött valaki megjegyezné magában "persze, második gyerek", elárulom, hogy a nagyobb is 5,5 hónapos koráig kizárólagosan szopott, és aztán 13 hónapos koráig szopott az egyéb hamik mellett (bár öt az akkori tudásomnak (tudatlanságomnak? ez van...) megfelelöen nem hozzátápláltam, hanem elválasztottam)).
És még annyit, hogy se a Liga, se senki más (laktációs szakembert személyesen felkerestem) nem tudott segiteni a szopis problémámon (igaz Ibollyal csak telefonon beszéltem, amit azóta is köszönök, mert lelket öntött belém), a megoldásra magamnak kellett rájönnöm. Viszont az addig eltelt két hónap fájdalmait senkinek sem kivánom (és hasonló helyzetben nem itélném el azért, mert nem tudja vállalni, amit én vállaltam).
Csak a teljesség kedvéért:
"Lányok, Pele azt mondta tegnap, hogy a 2. osztályban a topiclakók (a Gyermekek témában) gyümölcsözik, tápszerezik a babáikat, csak Sasha nem."
1. Mi, akik a gyömölcsökröl, tejpépekröl, bébikajákról beszélgettünk: a topic 51 bejelentkezett "lakója" közül 20-nak elmúlt a babája 6 hónapos, további 7 baba elmúlt 5 hónapos, azaz, még ha a 6 hónapig tartó kizárólagos szopit tekinjük, 27-en már most érintettek vagy nagyon hamar érintettek lesznek a hozzátáplálásban. Mert ugye azért 6 hónapos korban el lehet kezdeni???
Még jó, hogy Sasha nem gyümölcsözik, hisz az ö babája még 3 hónapos sincs, mikor Nátán ennyi idös volt, nekem se jutott eszembe semmilyen szinten a hozzátáplálás. Ezeket az adatokat egyébként a topicban hetente többször is fellelhetö táblázatból (amiböl az a táblázat is készült, amit betettem) bárki kiolvashatja.
2. Pont azért beszélgettünk minderröl, mert nem mindegy, hogy mit eszik a gyerekünk. Minket érdekelt, hogy van-e tej a tejpépekben, és miért irják rá, hogy 4 hónapos kortól. Érdekelt, hogy hol vegyünk gyümölcsöt, milyen bébiételt adjunk, ami vegyszermentes. (Igaz, ugyanezzel együtt az is felmerült, hogy ha a babánk nem gyarapodik, és nem akar semmit elfogadni a szopin kivül (mert bizony, ilyen ember is van a topicban, nem is egy), akkor mit adjunk, és igy a tápszer és a tejpép is szóba került, volt aki ki is próbálta öket (6-7 hónapos babáknál). De erre még mindig nem válaszolt senki (pedig az elmúlt napokban többen is feltették a kérdést), hogy mit adjunk a gyereknek akkor ha nem elég a tej???? Tudom, szaporitsunk... (házimunka, nagyobb gyerek(ek), férj...))
Nem mondom, hogy mindig mindent jól csináltunk, jól mondtunk, de legalább próbálkoztunk. Ami rajtunk kivül egy csomó anyukáról nem mondható el!
Igen, lehet olyan a topicban, aki korán vagy esetleg nem megfelelöen kezdte hozzátáplálni a gyerekét, de remélem ez a többségre nem igaz, illetve aki ezt tette, annál is meg kéne nézni az okokat (még az LLL honlapján is az olvasható, hogy
indokolt (orvosilag) esetben elképzelhetö a 6 hónap elötti hozzátáplálás).
3. Akkor nézzünk egy kis statisztikát erre reagálva: "Sziasztok! Virág: ne csak a Túl az elsont nézd, hanem a másik osztályt is, és ott is közel 100% a szoptatott babák aránya (azok közül, akik a kezdetek óta írnak). Ez szerintem is érdekes. Pont
nekik nem sikerült, a többieknek meg igen. cory " (igaz megkérdezésen alapul, illetve egy-két esetben én kerestem vissza, akiröl tudtam, hogy irt, csak az elmúlt néhány napban nem (ekkor a hónapot pirossal jelöltem, hogy látszódjék, nem feltétlenül megbizható adat)):
Nem mondom, hogy nincs mit rajta javitani (és az is hiányzik belöle, hogy kinek hányadik babája, és az elözöekkel hogyan sikerült a szopi), és a 100 %-ot nem érjük el (amire egyébként egy hasonló táblázatban nagyon kiváncsi lennék). Ugye azért közel nem olyan rossz az arány ("mindenki, csak Sasha nem")?
De azt hiszem azért nem ártana elnézést kérnetek azoktól az önzetlen anyukától (a topicra vonatkozó általánositások miatt), akik még más gyerekére is gondoltak az anyatejjel (vajon Virág, te is tetted, annyira is együttéreztél más babákkal???).
Illetve olvasgattam egy kicsit, és összegyüjtöttem egy pár hozzászólást, amibe esetleg beleolvashattok ti is:
Elsö napok, hetekböl (amikor még ott voltunk):
Szemeske (pemeske) 2002 November 05 kedd - 13h 29: Edit
bringa (bringa) 2002 November 05 kedd - 16h 34: Edit
Beszti (beszti) 2002 November 05 kedd - 20h 19: Edit
Beszti (beszti) 2002 November 09 szombat - 10h 32: Edit
Hozzátáplálás:
Kryss (kryss) 2002 November 13 szerda - 20h 31: Edit
Afonya (afonya) 2002 November 13 szerda - 21h 53: Edit
Beszti (beszti) 2002 November 13 szerda - 22h 19: Edit
A mostaniból:
Tejszaporitás:
Beszti (beszti) 2003 Január 13 hétfõ - 09h 20: Edit
ilke (ilke) 2003 Január 13 hétfõ - 09h 57: Edit
zulu (zulu) 2003 Január 13 hétfõ - 14h 40: Edit
Afonya 2003 Január 13 hétfõ - 16h 08: Edit
Beszti (beszti) 2003 Január 13 hétfõ - 16h 31: Edit
gumicukor (gumicukor) 2003 Január 13 hétfõ - 16h 33: Edit
Egyéb:
Beszti (beszti) 2002 December 11 szerda - 20h 44: Edit
zsani (zsani) 2002 December 12 csütörtök - 10h 49: Edit
zsani (zsani) 2002 December 12 csütörtök - 17h 36: Edit
csipkebogyó (csipkebogyó) 2002 December 13 péntek - 15h 22: Edit
Kataa (kataa) 2002 December 16 hétfõ - 17h 57: Edit
sasha (sasha) 2002 December 17 kedd - 13h 57: Edit
Beszti (beszti) 2003 Január 06 hétfõ - 08h 56: Edit
Beszti (beszti) 2003 Január 13 hétfõ - 09h 43: Edit
Kataa (kataa) 2003 Január 13 hétfõ - 11h 43: Edit
Ági (petra2) 2003 Január 14 kedd - 23h 05: Edit
gumicukor (gumicukor) 2003 Január 14 kedd - 23h 28: Edit
gumicukor (gumicukor) 2003 Január 14 kedd - 23h 34: Edit
Nem teljesen pozitiv példa:
Beszti (beszti) 2003 Január 15 szerda - 09h 42: Edit
Persze erre lehet azt mondani, hogy csak a pozitiv példa (és biztos találnátok számos negativot is), de azt hiszem ezeket nem érdemeltük meg:
"Virág! Én is próbálkoztam muár náluk egyszer régen, de már nem is tudom ki nagyon diplomatikusan azt írta, hogy o ismeri a mi álláspontunkat, de o nem hajlandó vitatkozni. Nos, ez van. Te írtad, hogy mi néha jobban szeretnénk, ha
ok tudnák szoptatni a babájukat. El kell fogadnunk, hogy ok
máshogy csinálják a kapott információk ellenére is.
Menta "
"Menta,
most írjam csúnyán? Kakiba nyúltam, na! Jelen pillanatban nyalogatják egymás sebeit, vígasztalják egymást, hogy "hiszen jó anyák vagyunk, mi szeretjük a gyerekünket, ollllllyan édes, boldog, ahogy eszi azt a tejpépet, semmiképp sem venném tole el ezt a boldogságot, te is jó anya vagy, igaz,
semmit nem tettünk a kizárólagos szopiért, hiszen nagyon izgi azt a fincsi sütotökpürét már a 3 hónapos manónak adni, de azok a gonosz LLL-esek és szopipártik most idejöttek, és felébresztették a nagyszeruen elaltatott lekiismeretünket, a francba is, mindig bekavarnak!"
Virág!
Eme utolsó megnyilvánulásodra csak annyit, hogy én többet a te hozzászólásaidat nem vagyok hajlandó figyelembevenni. Azzal, hogy egy csöppnyi tolerancia sem szorult beléd (mert nehogy azt hidd, hogy a babáknak egy csöpp jót teszel azzal, ha az anyukájukat bántod)), mindent elérsz, csak azt nem, hogy eggyel több ember akarjon szoptatni. Söt!
Korábban arra gondoltam (és ezügyben már Ibollyal is megpróbáltam fölvenni a kapcsolatot - csak sajnos vagy az én 2. levelem nem érte el, vagy önála keveredett el), hogy szivesen vennék részt szopis segitségben (és eme tervemet most sem vetettem el, bár sikerült megingatnotok), de most már azt gondolom, hogy igazuk van azoknak, akik titeket "szoptatáspárti" (hehe!!!!) embereket arrogánsnak tartanak (természetesen nem mindenkinek szól). Legutóbb, amikor a topicban hasonló téma volt, akkor én próbáltalak védeni titeket, de most már látom, hogy igenis lehet igazuk azoknak, akik bántónak érzik, amit csináltok!
Igy nem lehet segiteni! (Föleg ugy nem, hogy a szemünkbe látszólag segitesz, de a hátunk mögött ilyeneket irogatsz! Szerintem jobb lenne, ha megtartanád magadnak (márcsak azért is, mert ezek után nem tudom, hogy mikor lehet a topicban értelmes,
segitö módon szoptatásról beszélgetni).)
Mindenki!
Sokan közületek nekem is segitettek már szoptatás kérdésben, és nem gondolom azt, hogy nem szorulhatok még rá. És sokan mások is (pl. Kata007), akik bizonyára köszönik is, amit tesztek.
Iboly munkája különösen fontos, hasznos.
Magam is szivesen irányitottam embereket a szopitopicba, ha szüksége volt rá az illetönek. Valaki irta, hogy nem szoktatok hülyeségeket tanácsolni. Ezt aláirom.
Viszont amint érezhetö, a hangnemen és ahogy rólunk irtatok, még én is (a szoptató anyuka) felháborodtam.
A táblázatot, és mindezt csak azért csináltam(tuk), hogy tiszta legyen a kép. Kérlek benneteket, mielött hozzászóltok, tájékozódjatok (és ne csak a mi esetünkben)! És akkor elkerülhetitek(jük), hogy ilyen veszekedéssé fajuljon egy egyszerü hozzászólás.
Beszti