Új privát üzeneted érkezett!

Iboly,
igazad van, en is ezt vallom. Eddig birtam szo nelkul, s most ujra menni fogKép
-Afonya
afonya

Sziasztok!
Iboly! most látom mit írtál, igazad van. Én azért mégis leírnám a magamét... muszáj Kép
Kicsit (már megint) hosszú lettem Kép, akit nem érdekel ugarja át :

Névtelen, Viki, Zulu, "életmentõ" másodikos!
Elõre bocsájtom, hogy én nem vagyok LLL-s.
Régebben én is csak úgy vetõdtem ide és azért írtam ide, mert mélységesen fel voltam háborodva, hogy nem tartanak "jó anyának" - természetesen nem személyre szólt az írás, hanem általánosságban volt megfogalmazva -, mert nem kizárólag szoptatok. Megjegyezném, hogy azóta sem láttam itt a hölgyet írni (nevezetesen Sylvike), az is lehet, hogy csak nem vettem észre, de az biztos, hogy õ még csak válaszra sem méltatott.
Pontosan azért voltam "sértõdött", mert nem tudhatják ki miért nem tudja megvalósítani a felhõtlen, boldog szopizást(az archívban megtalálható a reagálásom és a történetem).
Azóta rendszeresen olvasom ezt a topicot és olykor írok is hozzászólást, mert rájöttem, hogy a topic "magja" nem lenézi a Mamikat, hanem segíteni szeretnének és örömmel veszik a visszajelzéseket.
Tudjátok milyen jó egy ilyet olvasni "Nagyon örülök, hogy megvagytok és hogy még szopizik a csöppséged. Nem is tudod, mennyit aggódtam értetek, anno."

Részemrõl nem attól tartom magam jó anyának, mert a 17 hónapos kölkömet szoptatom és ha megnézitek az archívot, kiderül belõle, hogy mi is nagyon megszenvedtük az elsõ idõket a szakemberek miatt (védõnõ, orvos, sajnos mi kifogtuk a rossz szériát).

Igen, én boldog vagyok, hogy még mindig szoptatok, de sok küzdelem miatt hozzátáplálással. Mi is végigmentünk ezeken: szoptatás, fejés, cumisüveg, fertõtlenítés, hátizsák mikor itthonról kimozdultunk és persze közben a kölök türelmetlen.
Viszont azt gondolom, ha elõbb kérek tanácsot az LLL-tõl, sok minden jobban ment voltam.

Valóban, nekem is volt egy negatív hozzászólásom jan 27-én, de akikrõl írtam, azt bizton tudom (saját elbeszélésükbõl), hogy nincs se türelmük se kedvük tovább szoptatni és közben azon problémáztak, hogyan is apasszák el a tejcsit (mert ugye pont nekik rengeteg van). Az egyik höly pedig (unokatestvérem Kép ) már elõre elhatározta (!!!), hogy nem is fog szoptatni (hogy fog kinézni a melle!). Én róluk beszélek.

Névtelen! látod, Te is általánosítasz Kép Honnan tudod, hogy mennyit foglalkozunk és játszunk a gyermekünkkel. Bármilyen hihetetlen, õk is szoktak aludni (ki többet, ki kevesebbet), és egy levelet meg lehet írni "kapcsolat nélkül" is részletekben és ha végre meg tudtad írni, fel lehet csatlakozni és elküldeni.

Nem akarok és nem is vagyok hivatott más nevénben beszélni, de mindezzel, amit leírtam nem kétlem, hogy lehetet volna Virágnak kicsit árnyaltabb stílusban írni, de abban biztos vagyok, hogy a jó szándék vezérelte.

Sziasztok, Phaedra
phaedraa

Iboly!
Szerintem jó dolog az, amit az LLLrõl leírtál, mert az nekem sem tetszik, hogy amikor én leírom a véleményemet, akkor az, aki nem ért velem egyet, akkor nem nekem reagál, hanem az LLLnek esik neki.
Névtelenekrõl: bár vitázunk itt néhány napja, de azt senki sem gondolja, hogy a fenti badarságokokat az osztály többsége magáénak vallja. Még jó, hogy a Sasha nem veszi fel az ilyen olcsó sértegetéseket.
Csi
Névtelen

Lányok,

Bocsika, de mi ez az egész az osztályokkal? Milyen második osztály? Bár lehet, hogy csak újra át kellene olvsanom az eddigieket...
Jutka
bolegajudit (bolegajudit)

Csi!

Nem veszem fel az ilyen olcsó sértegetést, de bevallom gondolkódoba ejtett. Másodsorban meg nem sokan tudhatják hogy nézek ki a valóságban, mert ami a "sasha"-ban van rólam kép azokon már jócskán vizes voltam és 20 kg-al több a terhesség alatt. Viszont találkoztam pár lánnyal az osztályból, csak az a baj, hogy egyikrõl sem tételezném fel, hogy Õ volt az!Kép Viszont biztos vagyok benne, hogy látott élõben, és igy már idegesit, hogy ki volt azKép

sasha aki örül, hogy tejcsárda, mert igy legalább van tejeKép (bár ha ezen múlna rengeteg nõ nem szoptatnaKép)

Kép
sasha

Hali!

Közben meg elfelejtettem miért jöttemKép
Voltunk ma doktornéninél. XIX. kerület Dr. Soós Márta, Berzsenyi utca.
2 hete sugárban bukik a gyerek és ált. az ilyen hányásoknál elbõgi magát és sürgõsen inni akar! Gondolom szar ize van. Tegnap óta be van rekedve, és közben meg jön a foga.
Doki néni szerint addig nem jön a foga amig át nem törte az inyét és addig nem is fájhat. A torka rendben van, bár itt megjegyzem hogy az enéym is piszkosul fáj.
Bukás. Kérdi hányszor és mennyiket eszik. Hát nem tudum, nem mérem és nem számolom. Doki- de mégis, kb 5 és 10 között? 10 mondtam. Hááát aztmondja nem csodálja! Egy ekkora babának már rég csak 5x kéne enni egy nap max 15-20 percig! 5x??? Az 4 óránkénti szopit jelent éjszakai szopik nélkül. Mig jöttem hazafelé fontólóra vettem, hogy egye fene 2,5-3 órát megpróbálom kihúzniKép Nos gyerek felébredt délben, evett. Nyafi volt, próbálkoztam mindennel, játékkal, beszélgettünk...stb, de egy órakor már meg is dõlt a szándékom mert cicre tettemKép És csak azután volt hajlandó megnyugodni és elaludni. Utána végig szinte óránként cicire kérte magát, kb ennyi idõnként riadt fel.

Lenne egy kérdésem is, és mivel itt vannak az elõzmények ide irom.
Mit lehet tenni a sugárban hányás elkerüléséért? eddig a partedlire bukott egy keveset, nem vészeset. De ha most nincs büfiztetésnél a szája elõtt még egy textilpelus is akkor a szõnyeg, a gyerek ruhája végig meg én is tiszta hányás leszek. Nem eszik másképpen mint eddig és én sem eszem mást mint eddig. Vajon tényleg a felesleget hányja ki? Na de ha egyszer nem nyugszik meg másképpen, csak a cicin akkor mit tegyek?

puszi
sasha

Kép
sasha

Jutka!
Ezt Corytól másolom:
"Osztály: az elsõ napok hetekbõl nem a Túl az elsõ napokba mentünk, mert ott meg kicsik lettünk volna, hanem nyitottunk egy új topicot, ami a miénk marad: 2001. június 1. - 2002. május 31. közöttiek címmel, mert hosszú távon õk majd egy évfolyam lesznek a suliban. Az eggyel fiatalabbak pedig ennek mintájára nyitottak egy másik osztályt, csak nem június 1-tõl számolják magukat, bár így pont az "osztály" vész el, de ez apróság."
Még annyi, hogy ez a "2. osztályos" topic, a Gyerekek gyûjtõben van, nem az Anyaságban.
A történet pedig annyi, hogy leírta valaki a véleményét, ami kisebb vihart kavart, mire többen szintén leírtuk a véleményünket, ami még nagyobb vihart kavart. Mi mondjuk a mi véleményünket, õk mondják az õ véleményüket, és a vicces az, hogy valójában ugyanazt mondjuk mindannyian, csak valószínûleg elbeszélünk egymás mellett.
Csi
Névtelen

Sziasztok!

Sasha!
Írtad, hogy rekedt Gabi. Nem lehet, hogy hurutos is? Az enyémek akkor szoktak magukhoz képest többet bukni, amikor a slejm (bocs) lefolyik a torkukon, és izgatja a gyomrukat. Vagy a torkuk kapar.
Ez az 5xi evés ez tenyleg idevaló!! A 2,5 évesem többször szopizik!!Kép

Puszi: Pele
pelcsi

cory,
múltkor nem reagáltam. Bocsi. Igen, valóban érdekes a szoptatási arány... Kép

Mariann,
Kép baba: Kép

Csi, drágám,
megtanítom neked a smileykat: kettõspont mellé zárójel bezárva , vagyis : ) szóköz nélkül= Kép Ugyanez zárójel nyitva : ( = Kép Ha mérges vagy: \ clipart {angry} szintén szóközök nélkül: Kép Ami a Hmmmmmmm-öt illeti, egy mosolygós hümmögés volt. (És ha valaki magázna a mekiben, agyonütném.Kép) És félek a 30. szülinaptól, szerintem el leszek kenõdve... de még az messze van. Kép Gonosz dög vagyok, mi? KépKépKép A több tapasztalatod elõtt meg fejet hajtok.
Mikrobiológus: majd késõbb válaszolok, most nincs erõm. Bocsi.

Zsunya,
ezt komolyan kérdezted? Tényleg azt hiszed, hogy szerintünk rossz anya, aki valamilyen okból nem szoptat? KépKépKép Én (és mi) ezt soha nem mondtuk, írtuk!!! Ha mindent megtettél, amit csak tudtál... Kép Tudom, milyen rossz ez. Rebekám 11 és fél hónaposan választotta el magát.

macsek,
horror, amit végigcsináltak a kicsiddel. Kép Nekem 2 enyhén refluxosom volt, kinõtték, nem szerettem volna végignézni, amit Ellivel tettek. Kép Puszi:

Virág
Virág (fiore)

Pele!

Eléggé nyúlós amit visszabukik! Nem olyan hig mint a tejci ami eddig visszajött!Kép De a doki megnézte a torkát és nem mondott rá semmit...

sasha

Kép
sasha

Sasha!
Amit a doki mondott a fogakról, azt valszeg úgy kell érteni, hogy neki nem fáj addig, a gyerök vizsgálat közben csak az áttört foggal tud harapni! Kép
És egy kis ötletelés: orra nem szörcsög? Részben onnan is a pociba kerül a trutyi. (Lucának elõször a popsija piroslik a náthától!)
Gyógyuljatok!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Boszi!
Nem az orra nem folyik, a feneke is szép! Ha úgy hallom, hogy szörcsögne, akkor próbálom neki kipórszívózni, de csak a nagy semmi jön ki! Sterimare-val befújok elõtte, hogy lazítsa az esetleges trutyit, de még igy sem jön semmi.
Na ja! Emlékszem mikor jött a bölcsességfogam! Addig fájt mig át nem tört... 2 hónapig jött! A fél fejem meg volt dagadva. A kicsiknek is ugyanigy fájhat, a fog az fog legyen bármely korú az illetõ, talán annyi, hogy nem fognak rá emlékezni.Kép

sasha és az alvó Gabibaba

Kép
sasha

Sziasztok

Hú hát tényleg érdekes ami itt van mi a lányommal az "elsö osztályba" járunk, és mielött meg fedne valaki, leírom gyorsan hogy sajna nincs hosszú ö és ü betüm bocs ezért ilyen a helyes írás.

Rengeteget tudnák írni mert mindíg kiakaszt az a sok bunkó aki veszi magának a fáradságot és csak azért ír hogy kötöszködjön, hiába nagy az Isten állatkertje.Legalább a neved vállalnád!

Macsek
azért írok tulajdonképpen mert az én lányom is Refluxos volt kegyetlenül sokat bukott akinek nem volt ilyen babája el sem hiszi szerintem mennyi cucc tud ilyenkor vissza jönni. Mi is végig csináltunk mindent ua. gyógyszer, sürítö,
UH. söt még a pár hónapos gyerekkek a kardiológián is jártunk szív vizsgálaton a gyógyszer miatt.....nem ragozom kinötte. KépKépKépKépKép
Szerencsére, hihetetlen de vége lesz. Engem is az bántott amit írtál hogy sokszor álmában is nyelte vissza a kaját és féltem hogy valami gond lesz vele.Nem volt légzésfigyelönk így nem tudom volt e nálunk is ilyen gond remélem nem. Azért írtam hogy biztassalak kicsit vége lesz ennek is egyszer bár én azt hittem sosem jön el ez az idö. Én is megszoktam végül is, de nem mertem senkinek sem oda adni mert a család tagok is váltó pólóval jöttek hozzánk hogy legyen tiszta amiben haza mennek ha felveszik a gyereket. KépKépKép
Én sem adtam neki sürítöt két hét után semmi nem változott töle és úgy értékeltem nem éri meg a kínlódást éppen elég volt a gyógyszer is amit már régen leépítettünk szerencsére. Napsugár nem ivott sohasem cumis üvegböl ez nem rajtam múlott nem volt hajlandó elfogadni, csak a poharat, ilyen is van.
Még annyit, hogy én nagyon büszke vagyok arra hogy az egy éves lányom szopik még, soha senkit nem ítéltem el ha nem ezt tette de el várom hogy engem is tartsanak tiszteletben!
És köszönet érte a Babanetes anyukáknak akik igen sokat segítettek nekem is, és biztattak hogy ez így jó. A nagy fiam 9 a kicsi 10 hónapos koráig szopott mert ez volt a divat és mindenki ezt súlykolta a mamikba hogy így jó, van fincsi boci tejcsi.
Én meg úgy érezem hogy amíg van tejcsi és mind a ketten így szeretnénk akkor ez így jó akár az "óvodáig" is, ez tényleg magán ügy.

Üdv.: Dzsili
dzsili

Sziasztok!

Én a topic címéhez kapcsolódóan szeretném leírni, hogy velünk mi történt. Már amikor várandós voltam, akkor tudtam, hogy én csak szoptatni akarok. Nem vettem elõre ce cumit, se cumisüveget. Mindent elolvastam itt a neten is. Mégsem a szüléstõl féltem, hanem attól, hogy mi lesz, ha valami miatt mégsem tudok majd szoptatni. Tavaly november 6.-án 13 órás vajúdás után, jól elhúzódó kitolási szakasszal, vákuum segítségével született meg Ádám, 4050 grammal, 53 centivel. Akkor azonnal elrohantak vele, meg se mutatták. Jó fél óra múlva hozták vissza felöltöztetve, megmosdatva. Kérdeztem, hogy meg lehetne-e próbálni szoptatni. A válasz: nem, mert sem a baba, sem én nem vagyunk olyan állapotban. Tény, hogy Ádámnak oxigént kellett adni, mert eléggé megviselte, hogy beszorult, ráadásul biztos fájt a kis feje is, mert vagy 6* lecuppant róla a vákuum, kicsit még most is van púpja hátul. Én elég sok vért vesztettem, egy napig lábra se bírtam állni, aztán is jó sok idõbe telt, mire összeszedtem magam. Helyhiány és a vákuum miatt nem babás szobába kerültem. Szülés után 20(!) órával hozták csak ki a babámat. Akkor is aludt, fel se bírtam ébreszteni, szoptatni se tudtam. 3 óránként hozták ki a babákat, de Ádám mindig aludt. Volt, hogy ahogy ébreszteni próbáltam, büfizett és folyt ki a száján a tej, szóval éhes se volt, adtak neki a csecsemõosztályon. 3. napra beindult a tejem, csak az én fiam besárgult, és még mindig csak aludt, mikor hozták. Én jól belázasodtam, senki nem mondta, hogy mit kellene csinálni a hatalmasra duzzadt cicijeimmel, természetesnek vették, hogy mindenki tud kézzel fejniKép Ja, mint ahogy azt is, hogy szoptatni is mindenki tud! 3 óránként szó szerint kidobálták az anyukákhoz a babákat, aztán mentek is, senki ránk se nézett. 1 óra múlva meg összeszedték õket és ennyi. 4. nap végre arra járt egy védõnõ, aki megmutatta, hogyan kell kézzel fejni(mert semilyen mellszívó nincs az osztályon) Sírva fejtem, annyira fájt, aztán anyukám hozott egy kézi Medela mellszívót, ami nagyon jól bevált, azóta is azt használom. DE Ádám mindig aludt. Már mindent kipróbáltam, pucérra vetkõztettem, csikiztem, forgattam, a haját huzigáltam, de semmi, tiszta kómásan aludt, nem sikerült szoptatni! Ott próbált segíteni egy ápolónõ, egy védõnõ, a kórház fotós nénije, de semmi. Gondolom, ha éhes lett volna csak sikerült volna felébreszteni. Szépen kértem a csecsemõsöket, hogy csak egyszer ne adjanak neki enni, hátha akkor szopna. Nem, olyan nem lehet, hogy képzelem?! Mondom akkor hadd menjek be olyankor, mikor a fiam ébren van és éhes! Hát olyat se lehet! Képzelhetitek, milyen lelkiállapotban voltam, mikor ott volt az én alvó tündérem, a tejem folyt, de én nem tudtam õt megetetniKép Különben ez érdekes volt, amikor kihozták Ádámot egybõl elkezdett folyni a tejem, pedig hozzá se nyúltam a cicimhez, és se elõtte, se utána nem folyt, csak amikor ott volt a babám. Én meg a rengeteg tejet leadtam, már akkor is 100ml-ket fejtem 3 óránként. Rádásul mint kiderült, nem pohárból adták nekik a pótlást, hanem hatalmas, ronda cumisüvegbõl. Mert az egyik nõnek ajakhasadékkal született a kislánya, õ se szoptatott, mert állítólag az ilyen babák nem tudnak. Szóval neki hozták a babát, meg a ronda cumisüveget. Kérdeztem, hogy a többi baba is ilyenbõl kapja a pótlást? Természetesen. Majd eldobtam az agyam. 8 nap után engedtek haza, addigra úgy, ahogy kisárgult a fiam. Mikor ideadták a babát, azért még mondta a csecsemõs, hogy Ádikát milyen szépen lehet üvegbõl etetni, meg hogy megitatta cukros teával útravalónak, hogy ne sírjon, hanem aludjon hazafelé. 5 perce lakunk a kórháztól...Mi lett volna, ha sír? Semmi. Szóval a fiam 8 napig csak cumisüvegbõl evett.
Itthon próbáltam cicire rakni, persze fogalma se volt, mit akarok, csak sírt. Felhívtam a védõnõt. Próbáljam bimbóvédõvel. Mert elég lapos a mellbimbóm, hiába nagy a cicim. Azzal ment is. De én azért mindennap próbáltam nélküle, mert tudtam, hogy az amúgy is gyenge szopótechnikáján csak ront, de nem ment. Próbáltam minden testhelyzetet, kívülrõl fújom a helyes mellrehelyezést. Én már egyre elkeseredettem lettem. Pláne miután pár hét után már bimbóvédõvel se volt jó, mindig sírt. Na, akkor csak vettem cumisüveget, és azóta ez van. Próbáltam szoptanítot venni, de se itt Kecskeméten, se Kiskunfélegyházán nem kaptam, nem is ígérték. Szóval úgy érzem, ami erõmbõl kitelt, mindent megpróbáltam, hogy szopjon a babám. Lehet, hogy erõsebbnek kellett volna lennem? De Ádám azóta is csak az én tejcimet kapja, és még adok is le, mert napi 2 liter tejet 'kitermelek' Szépen hízik, boldog, nevetõs kismanó, és már én se idegeskedem. Pedig fáj a szívem, mert tudom, hogy azt a kötõdést, ami a szoptatással alakul ki, semmivel nem lehet pótolni.

Arra akartam az írásommal rávilágítani, hogy milyen sokat számít a kórházban töltött idõ, és az ott dolgozók hozzáállása. Én csak pártolni tudom a fentebb felvetett ötletet, miszerint például egy Jakupcsek mûsorban nem ártana errõl beszélni!

Betti és a 12 hetes Ádám

Kép

Betti
fodbetti

Kedves Mindenki!

Én is ama "híres-hírhedt" 2. osztályos topicban szoktam olvasgatni, de most átjöttem ide is visszaolvasni a nagy port kavart írásokat.

Nem értek egyet névtelennel, és bár én a 2. osztályba tartozom, még mindig szoptatom a babámat, aki most lesz 7 hónapos. Fogalmam sincs, nem is érdekel, hogy ki az kötülünk, csak elszomorító az õ stíluda is, pláne "És mivel nem megy át a hangsúlypontosítok!
Rajtad röhögtem!!!! " kicsit erõs és bunkó, még akkor is, ha, amit írtatok és kiváltotta ezt a vihart, õt fel is kavarta.
Én aztr mondom, hogy én a nem ingem, nem veszem magamra elvét vallom. Valahol az archívban olvashatjátok a szoptatásom kálváriáját, mert nekem sem vol könnyû, de kitartottam és csináltam tovább. Sajnos annyi idõm sem volt ezalatt az idõszak alatt, hogy egyáltalán eljussak hozzátok tanácsért, jó szóért, mert állandóan a tejjel és a cicikkel voltam elfoglalva, és hogy a babám minden cseppjét megkapja, ami csak van, ééés sikerült saját erõbõl és a családom támogatásával! Remélem ennek azért örültök! Én úgy igyekszem másokon segyteni, hogy elmesélem én hogyan csináltam, és amit õ ebbõl levesz és már sikerül egy kicsit elõbbre lépni, azt már egy siker, nei is és nekem is.
Kár, hogy idáig fjult a dolog ezzel a vitával, pedig ha más hangnemet sikerült volna megütnünk - mindkét topicra értem ezt -, akkor még jó is lehetett volna.

Phaedra
Miért mondod, hogy sajnos hozzátáplálással szoptatod a már 17 hónapos gyerekedet? Egy ennyi idõsnek egyáltalán nem baj, ha már mást is eszik az anyatejen kívül!

Egyébként meg miért mondjátok hogy egyedül sasha szoptat. Neki még csak 3 hónapos a babája, de 3 hónaposan még én is csak szoptattam a babámat, sõt 6 hónapos koráig majdnem ,1 hét híján! Most még csak ismerkedünk új ízekkel, de a szoptatások száma egyáltalán nem csökkent és szívesen szopizik, még éjjel is. Persze lehet erre azt a kérdést kaphatom, hogy akkor miért nem szoptatom õt kizárólagosan, ha ennyit szopik. Nos, mert én megbízom a gyerekdokimban és egymás nézeteit egyeztetve próbálom a babámnak megadni azt, ami a legjobb. Remélem ez nem baj?

üdv a felhõtlen békeidõk reményében

gumicukor és dani (31 hetes)

KépKép
KépKép
gumicukor

Gondolom az a névtelen aki így beszél Sasháról , az az osztálban mézes-mázasan dumcsizik vele.
Megjegyzem a kövérségnek nem igen van bármi köze is ahhoz , hogy az illetõnek mennyi teje van!

Sasha!
Szégyeld mahgad , hogy büszke vagy rá , hogy hogy a csemetéd milyen jól fejlõdik!!!Kép

Azt hittem , hogy ezek a topicok azért vannak , hogy segítsünk egymásnak , leírjuk nekünk milyen a gyerekünk , mit csinál , hogy fejlõdik........

Mindíg az veszi magára a szoptatás körüli "letámadásokat" aki sok mindent megtett az ügyért , de mgsem sikerült.Bezzeg aki semmit (és jócskán van ilyen) az ezen sem kapja fel a fejét , mert nem érdekli!
Itt jön a képbe => Akinek nem inge ne vegye magára!

És kövezzenek meg BÜSZKE vagyok , hogy az elsõ 25 hónapig szopott!!! De remélem Blankám tovább fog!!!
Akinek nem tetszik az meg huzzon el!!! Semmi sem kötelezõ!

Bocs az össze-visszaságért , de mélyen fel vagyok háborodva!!!És elgondolkozom , hogy érdeme-e segíteni!Persze tudom , hogy IGEN , mert nem mindenki ilyen szûklátókörû és rosszindulatú!És nagyon sokaknak segítettünk már!

Kanga és szegény elhannyagolt de szopós csemetéi
Kanga

Kanga

Én sok mindent megtettem a szoptatás ügyéért és sikerült, ha jól értelmezted, de mégis felkaptam a fejem többiek védelmében. Persze mindenki védje meg saját magát.

Egyébként gratulálok, hogy ilyen sokáig szoptattál, és kívánom a 2. csemete se járjon rosszabbul. Én meg magamra vagyok büszke, bár az én eddigi 7 hónapom eltörpül a 25 mellett, de iygekszem minél tovább, bár nem csak kizárólag szoptatni. Neked kizárólagos szoptatás sikerült 25 hónapig, vagy már mást is adtál a picurodnak?

Segíteni pedig mindig érdemes, vagy elfogadják vagy nem, a lényeg, hogy Te megtettél az ügy érdekében minden Tõled telhetõt.

Én egyébként már lassan úgy nézek ki, mint egy giliszta, mégis van elég tejem, ez ténylg nem a kövér-vékony vagyokon múlik, mert nem a zsírból lesz a tej, mint tudjuk. Sõt a cicim is, ha borogatnám, szerintem begyógyulna, mégis szoptatok, csak megszenvedtem érte, mint sokmindenki más is. Remélem a második babámmal már könnyebb lesz, de ha uilyen nehéz vagy még nehezebb, akkor is uyanígy fogok tenni, hogy legyen neki tejcsi.

gumicukor

danimról képeket a [url=http://ocsidani.fw.hu" TARGET="_top]http://ocsidani.fw.hu[/url] oldalon láthattok, talán még én is rajta vagyok vmelyiken.

KépKép
KépKép
gumicukor

Szia Betti,
ha még visszajössz. Mi szó szerint így jártunk. A kisfiam 14 hónapos lesz pár nap múlva és még mindig szopizik. Ha gondolod leírom, hogy csináltuk. Az elsõ 6 hétben õ is cumisüvegbõl kapta a lefejt tejet. Utána bedurrant az agyam (miután a cicim is), és megtanítottam szopizni. Lehet, hogy túl jól sikerült.Kép
Nem garantálom, hogy sikerül, de hátha.

Még vmi:
a problémádat, mikor hazamentetek, megírtad vkinek a Szoptatás topicban? Esetleg beszéltél szoptatási tanácsadóval?

Gumicukor,
mi a baja a cicidnek? Nagyon édi a bébi. Cumikának is nagyon tetszett.Kép
"Nos, mert én megbízom a gyerekdokimban és egymás nézeteit egyeztetve próbálom a babámnak megadni azt, ami a legjobb." Megkérdezhetem mi a nézete a dokidnak? Egyébként itt senki nem mondta szvsz, hogy a végtelenségig kell kizárólag szoptatni. Mi is 6 hónapos korban igenis el kezdtük a gyümiket. Még akkor is, ha éjszaka fejnem kellett, volt elég tej. De azért az archívban található táblázatból kitûnik, hogy annak idején miért is emelte fel topic indító társunk a hangját. Hát az olyanokról.

Érdemes egy kicsit olvasgatni aug. 9-10 körül

Mindnekinek jó babzást,
most megyek, mert meglátogatott minekt a kakimanóKép.
Ágci

Kép
Ágci

Ágci!

Itt vagyok! Írd le légyszi! Amikor hazajöttünk, aztán még egy hónapba telt, mire gép elé ültem. És tudom, hogy elég pesszimistán állok a dolgokhoz, de nem bíztam abban, hogy lehet javítani a helyzetünkön, nem is kértem segítséget. A mi védõnõnknek mondtam, ennyit tudott mondani: próbálkozzon anyuka! Hát most is, ha Ádám éhes, nem nagyra nyitja a száját, hogy esetleg beletuszkoljam a cicimet, hanem csak csücsörít és várja a cumitKép Van erre bárkinek javaslata, hogy egy ekkora babát errõl le lehet-e még szoktatni?

Betti és a 12 hetes Ádám

Kép

Betti
fodbetti

a cicimnek semmi baja, csak ált. a méretével nem vagyok kibékülve Kép
tej van bõven.
doki nézete: mivel sok esetben elõfordult már, hogy egyik napról elutasítja a baba a cicit, és elõtte még nem kapott mást (lsd: férjem is ezt csinálta 5 és fél hónaposan), ezért elkezdhetõ 5-6 hónapos korban a gyümik kóstoltatása (mi ezt 6 hónaposan tettük), így ha véleltlenül mi is így járnánk, akkor ne legyen új dolog és azt se fogadja el. Rendkívül tápszerellenes a drnõ, csak akkor ír fel, ha már minden kötél szakad, és nagyon figyel a természetes dolgokra, mikor mit lehet bevezetni. Persze itt is vannak másokkal véleménykülönbségek, de mivel a férjem gyerekdokij ais õ volt ezért bízom benne, hogy nem akar rosszat nekünk. az tetszik még, hogy már régóta van a pályán, de mindig kutatja az újat, viszont ismeri a rég bevált praktikákat vagy éppen a régen használt, de ma már inkább kerülendõ dolgokat részesíti elõnyben. Remélem sikerült leírnom Kép

Nem is azt mondtam, hogy végtelenségig kizárólagosan szoptatni, csak nem derült ki az írásokból, mert mindössz e annyi volt, hogy eddig és eddig szoptattam, tehát csak ezért érdeklõdtem. Tehát elvileg nekem is jó esélyem lehet arra, ha mindketten úgy akarjuk a babámmal, hogy sokáig szopizhassunk.

Még egyelõre nem szeretném, de majd egyszer eljön a reggeli és esti szopi ideje is, amiko rmár csak az van. Kérdésem: Hogy lehet elérni, hogy napközben ne feszüljön a cici reggeltõl estig? Éjszaka még néha néha felkelünk szopizni, gyorsan leszív belõlem mindent a gyermek, aztán szunya tovább, így nekem sem kell fejnem hajnalban. így még furcsa, ha nem ébred hajnlabna, hogy feszül a mellem. Ilyenkor mit csináljak? Fejjek ki kicsit belõle, hogy elmúljon a kellemetlen érzés a többit pedig hagyjam benne?

Plíz, adjatok tanácsot egy 2. osztálybeli maminak, aki lelkesen szoptat a saját akaraterejének köszönhetõen!

Na látjátok, hogy sikerült elérnetek, hogy tanácsot kérjünk?

Szóval várom válaszotokat!

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

betti
Dani is ilyen kis komisz volt az elején állandóan alukált volna és a száját sem nyitogatta igazán, pedig elég sokszor szoptattam már a születésétõl kezdve, de valahogy nehezen jött bele, de megtanulta. Én ûgy csináltam, hogy megsimiztem az álla alatt, vagy az arcát és mikor kinyitotta a száját, gyordan becéloztam neki a cickót Kép na onnantól kezdve meg annyira erõsen szívott, hogy berepedt a mellbimbóm, pedig jól volt mellretéve.
kidobtam a bimbóvédõt is, mert a vákum még rosszabb volt, állandóan felszakadt tõle a seb. sokat levegõztettem a cicim, bekentem anyatejjel és hallgattam a nagyimra, aki szerint minden csodakencénél a gyerek szája gyógyítja be leghamarabb a sebet. És láss csodát így is lett, bár 2 ónapo megszenvedtem érte, míg öröm lett mindkettõnknek a szoptatás. szerencsére Dani ebbõl a kálváriából nem érzett semmit, mert õ megkapta a tejcsiadagját, mindig amiko rõ akarta.
most értünk el odáig, hogy 3 óránként eszik magától.

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok!

Betti!
Én is hasonlóan jártam mint Te, csak én 7 évvel ezelõtt. A korházban én is csak 3 óránként kaptam meg szoptatásra a fiamat, aki ilyenkor mindig aludt. Mi is szenvedtünk a bimbóvédõvel, sehogy nem volt jó. Dani 3,5 hónapos koráig szopott, aztán kaptuk a tápszert, végül 4 hónapos korától csak tápszert kapott. Õ talán még az ízét sem szerette az anyatejnek, mert próbáltam oda adni neki azt, ami a hûtõben volt, de nem itta meg. Késõbb az olyan fõzelék sem kellett neki, amiben anyatej volt.
Tavaly júliusban szültem ismét. Azt nem tudtam, hogy túl élem e (egy betegségem miatt), de abban biztos voltam, hogy szoptatni akarom a babámat 6 hónapig kizárólag. Ezért is választottam baba barát korházat. Császárral szültem 24-én és 26-án beindult a tejem, a gyakori mellre tételnek köszönhetõen. Harmad napra Marci besárgult, elvitték az intenzívre. 5 napot volt ott. Ebbõl az elsõ napon üvegbõl kapott nõi tejet. Lehetetlen volt felébreszteni. Én meg lenn az osztályon kezdtem kétségbe esni. Egy kedves szobatársam kölcsön adta a mellszívóját, amit a csecsemõsök fertõtlenítettek, így minden szopi elõtt fejtem, azt vittem 3 óránként Marcinak. Ez volt a második napon. 3. naptól megpróbáltuk mellre tenni. Állandóan aludt volna, de már 20-30 g-okat szopott. Éjszaka is felkeltem és fejtem, hogy több legyen, ill. éjjel nem engedtek be minket az intenzívre, ilyenkor a babának leadott tejet odaadták nekik. Alig vártam, hogy haza engedjenek, és úgy szoptathassam, ahogy én és õ szeretné.
6 hetes volt mikor 1 napra korházba került, ott méregettük, hogy mennyit szopik. 130-140 g-okat. Azt írták a záró jelentésére, hogy gyarapodási indexe 135%.
Elmúlt 6 hónapos, most is szopik, de már megkóstolt egy-két dolgot. Nem nagy sikerrel.
Igazad van, nagyon sokat számít a korház hozzá állása a szoptatáshoz.

Lenne egy problémám. Ha van valami ötletetek szívesen venném. Az elmúlt 19 napban mindössze 2 dkg-ot hízott Marci. Én érzem, hogy nem szopik rendesen. Minden jobban érdekli, mint a szopi. Ha valaki megszólal, elmegy egy autó a ház elõtt, üt egyet az óra stb. Erre mindig abbahagyja a szopizást, és azt nézi, hogy mi történt. Nem akar szopni. Ez most sztrájk? Elmúlik? Mit csináljak?

Sziasztok

Djeszter
djeszter

Sziasztok!

Beszti vagyok abból a bizonyos topicból. Magamról csak annyit, hogy a kisebbik fiam, Nátán 6,5 hónapos, 6 hónapos koráig kizárólagosan szopizott. (Még mielött valaki megjegyezné magában "persze, második gyerek", elárulom, hogy a nagyobb is 5,5 hónapos koráig kizárólagosan szopott, és aztán 13 hónapos koráig szopott az egyéb hamik mellett (bár öt az akkori tudásomnak (tudatlanságomnak? ez van...) megfelelöen nem hozzátápláltam, hanem elválasztottam)).
És még annyit, hogy se a Liga, se senki más (laktációs szakembert személyesen felkerestem) nem tudott segiteni a szopis problémámon (igaz Ibollyal csak telefonon beszéltem, amit azóta is köszönök, mert lelket öntött belém), a megoldásra magamnak kellett rájönnöm. Viszont az addig eltelt két hónap fájdalmait senkinek sem kivánom (és hasonló helyzetben nem itélném el azért, mert nem tudja vállalni, amit én vállaltam).

Csak a teljesség kedvéért:

"Lányok, Pele azt mondta tegnap, hogy a 2. osztályban a topiclakók (a Gyermekek témában) gyümölcsözik, tápszerezik a babáikat, csak Sasha nem."

1. Mi, akik a gyömölcsökröl, tejpépekröl, bébikajákról beszélgettünk: a topic 51 bejelentkezett "lakója" közül 20-nak elmúlt a babája 6 hónapos, további 7 baba elmúlt 5 hónapos, azaz, még ha a 6 hónapig tartó kizárólagos szopit tekinjük, 27-en már most érintettek vagy nagyon hamar érintettek lesznek a hozzátáplálásban. Mert ugye azért 6 hónapos korban el lehet kezdeni???
Még jó, hogy Sasha nem gyümölcsözik, hisz az ö babája még 3 hónapos sincs, mikor Nátán ennyi idös volt, nekem se jutott eszembe semmilyen szinten a hozzátáplálás. Ezeket az adatokat egyébként a topicban hetente többször is fellelhetö táblázatból (amiböl az a táblázat is készült, amit betettem) bárki kiolvashatja.

2. Pont azért beszélgettünk minderröl, mert nem mindegy, hogy mit eszik a gyerekünk. Minket érdekelt, hogy van-e tej a tejpépekben, és miért irják rá, hogy 4 hónapos kortól. Érdekelt, hogy hol vegyünk gyümölcsöt, milyen bébiételt adjunk, ami vegyszermentes. (Igaz, ugyanezzel együtt az is felmerült, hogy ha a babánk nem gyarapodik, és nem akar semmit elfogadni a szopin kivül (mert bizony, ilyen ember is van a topicban, nem is egy), akkor mit adjunk, és igy a tápszer és a tejpép is szóba került, volt aki ki is próbálta öket (6-7 hónapos babáknál). De erre még mindig nem válaszolt senki (pedig az elmúlt napokban többen is feltették a kérdést), hogy mit adjunk a gyereknek akkor ha nem elég a tej???? Tudom, szaporitsunk... (házimunka, nagyobb gyerek(ek), férj...))
Nem mondom, hogy mindig mindent jól csináltunk, jól mondtunk, de legalább próbálkoztunk. Ami rajtunk kivül egy csomó anyukáról nem mondható el!
Igen, lehet olyan a topicban, aki korán vagy esetleg nem megfelelöen kezdte hozzátáplálni a gyerekét, de remélem ez a többségre nem igaz, illetve aki ezt tette, annál is meg kéne nézni az okokat (még az LLL honlapján is az olvasható, hogy indokolt (orvosilag) esetben elképzelhetö a 6 hónap elötti hozzátáplálás).

3. Akkor nézzünk egy kis statisztikát erre reagálva: "Sziasztok! Virág: ne csak a Túl az elsont nézd, hanem a másik osztályt is, és ott is közel 100% a szoptatott babák aránya (azok közül, akik a kezdetek óta írnak). Ez szerintem is érdekes. Pont nekik nem sikerült, a többieknek meg igen. cory " (igaz megkérdezésen alapul, illetve egy-két esetben én kerestem vissza, akiröl tudtam, hogy irt, csak az elmúlt néhány napban nem (ekkor a hónapot pirossal jelöltem, hogy látszódjék, nem feltétlenül megbizható adat)):

Kép

Nem mondom, hogy nincs mit rajta javitani (és az is hiányzik belöle, hogy kinek hányadik babája, és az elözöekkel hogyan sikerült a szopi), és a 100 %-ot nem érjük el (amire egyébként egy hasonló táblázatban nagyon kiváncsi lennék). Ugye azért közel nem olyan rossz az arány ("mindenki, csak Sasha nem")?
De azt hiszem azért nem ártana elnézést kérnetek azoktól az önzetlen anyukától (a topicra vonatkozó általánositások miatt), akik még más gyerekére is gondoltak az anyatejjel (vajon Virág, te is tetted, annyira is együttéreztél más babákkal???).

Illetve olvasgattam egy kicsit, és összegyüjtöttem egy pár hozzászólást, amibe esetleg beleolvashattok ti is:

Elsö napok, hetekböl (amikor még ott voltunk):

Szemeske (pemeske) 2002 November 05 kedd - 13h 29: Edit
bringa (bringa) 2002 November 05 kedd - 16h 34: Edit
Beszti (beszti) 2002 November 05 kedd - 20h 19: Edit
Beszti (beszti) 2002 November 09 szombat - 10h 32: Edit

Hozzátáplálás:
Kryss (kryss) 2002 November 13 szerda - 20h 31: Edit
Afonya (afonya) 2002 November 13 szerda - 21h 53: Edit
Beszti (beszti) 2002 November 13 szerda - 22h 19: Edit

A mostaniból:

Tejszaporitás:
Beszti (beszti) 2003 Január 13 hétfõ - 09h 20: Edit
ilke (ilke) 2003 Január 13 hétfõ - 09h 57: Edit
zulu (zulu) 2003 Január 13 hétfõ - 14h 40: Edit
Afonya 2003 Január 13 hétfõ - 16h 08: Edit
Beszti (beszti) 2003 Január 13 hétfõ - 16h 31: Edit
gumicukor (gumicukor) 2003 Január 13 hétfõ - 16h 33: Edit

Egyéb:
Beszti (beszti) 2002 December 11 szerda - 20h 44: Edit
zsani (zsani) 2002 December 12 csütörtök - 10h 49: Edit
zsani (zsani) 2002 December 12 csütörtök - 17h 36: Edit
csipkebogyó (csipkebogyó) 2002 December 13 péntek - 15h 22: Edit
Kataa (kataa) 2002 December 16 hétfõ - 17h 57: Edit
sasha (sasha) 2002 December 17 kedd - 13h 57: Edit
Beszti (beszti) 2003 Január 06 hétfõ - 08h 56: Edit
Beszti (beszti) 2003 Január 13 hétfõ - 09h 43: Edit
Kataa (kataa) 2003 Január 13 hétfõ - 11h 43: Edit
Ági (petra2) 2003 Január 14 kedd - 23h 05: Edit
gumicukor (gumicukor) 2003 Január 14 kedd - 23h 28: Edit
gumicukor (gumicukor) 2003 Január 14 kedd - 23h 34: Edit

Nem teljesen pozitiv példa:
Beszti (beszti) 2003 Január 15 szerda - 09h 42: Edit

Persze erre lehet azt mondani, hogy csak a pozitiv példa (és biztos találnátok számos negativot is), de azt hiszem ezeket nem érdemeltük meg:

"Virág! Én is próbálkoztam muár náluk egyszer régen, de már nem is tudom ki nagyon diplomatikusan azt írta, hogy o ismeri a mi álláspontunkat, de o nem hajlandó vitatkozni. Nos, ez van. Te írtad, hogy mi néha jobban szeretnénk, ha ok tudnák szoptatni a babájukat. El kell fogadnunk, hogy ok máshogy csinálják a kapott információk ellenére is.
Menta "

"Menta,
most írjam csúnyán? Kakiba nyúltam, na! Jelen pillanatban nyalogatják egymás sebeit, vígasztalják egymást, hogy "hiszen jó anyák vagyunk, mi szeretjük a gyerekünket, ollllllyan édes, boldog, ahogy eszi azt a tejpépet, semmiképp sem venném tole el ezt a boldogságot, te is jó anya vagy, igaz, semmit nem tettünk a kizárólagos szopiért, hiszen nagyon izgi azt a fincsi sütotökpürét már a 3 hónapos manónak adni, de azok a gonosz LLL-esek és szopipártik most idejöttek, és felébresztették a nagyszeruen elaltatott lekiismeretünket, a francba is, mindig bekavarnak!"

Virág!

Eme utolsó megnyilvánulásodra csak annyit, hogy én többet a te hozzászólásaidat nem vagyok hajlandó figyelembevenni. Azzal, hogy egy csöppnyi tolerancia sem szorult beléd (mert nehogy azt hidd, hogy a babáknak egy csöpp jót teszel azzal, ha az anyukájukat bántod)), mindent elérsz, csak azt nem, hogy eggyel több ember akarjon szoptatni. Söt!
Korábban arra gondoltam (és ezügyben már Ibollyal is megpróbáltam fölvenni a kapcsolatot - csak sajnos vagy az én 2. levelem nem érte el, vagy önála keveredett el), hogy szivesen vennék részt szopis segitségben (és eme tervemet most sem vetettem el, bár sikerült megingatnotok), de most már azt gondolom, hogy igazuk van azoknak, akik titeket "szoptatáspárti" (hehe!!!!) embereket arrogánsnak tartanak (természetesen nem mindenkinek szól). Legutóbb, amikor a topicban hasonló téma volt, akkor én próbáltalak védeni titeket, de most már látom, hogy igenis lehet igazuk azoknak, akik bántónak érzik, amit csináltok!
Igy nem lehet segiteni! (Föleg ugy nem, hogy a szemünkbe látszólag segitesz, de a hátunk mögött ilyeneket irogatsz! Szerintem jobb lenne, ha megtartanád magadnak (márcsak azért is, mert ezek után nem tudom, hogy mikor lehet a topicban értelmes, segitö módon szoptatásról beszélgetni).)

Mindenki!

Sokan közületek nekem is segitettek már szoptatás kérdésben, és nem gondolom azt, hogy nem szorulhatok még rá. És sokan mások is (pl. Kata007), akik bizonyára köszönik is, amit tesztek.
Iboly munkája különösen fontos, hasznos.
Magam is szivesen irányitottam embereket a szopitopicba, ha szüksége volt rá az illetönek. Valaki irta, hogy nem szoktatok hülyeségeket tanácsolni. Ezt aláirom.
Viszont amint érezhetö, a hangnemen és ahogy rólunk irtatok, még én is (a szoptató anyuka) felháborodtam.
A táblázatot, és mindezt csak azért csináltam(tuk), hogy tiszta legyen a kép. Kérlek benneteket, mielött hozzászóltok, tájékozódjatok (és ne csak a mi esetünkben)! És akkor elkerülhetitek(jük), hogy ilyen veszekedéssé fajuljon egy egyszerü hozzászólás.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Kedves virág
én tejes mértékben egyetértek Besztivel.
csics

Lányok!Djeszter!
Az mit jelent, hogy a gyarapodási indexe 135%
Csi
Névtelen

Sziasztok,
szerintem most már hagyjuk ezt a témát, mert nem "Anyukák anyukák ellen a topic címe, nem de bár??????????????????
Névtelen

Sziasztok,
kész vagyok a mintagyûjtéssel, küldöm.
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Gumicukor! én nem a mostani idõszakra gondoltam, ha van egy kis idõd és kedved, keresd meg az írásomat az archívban. Az is elég durva élmény volt. Most olvastam Betti és Ádika történetét, nem ilyen durván, de hasonlóan kezdõdtek a mi napjaink is (szülést követõen 12 óra múlva vehettem elõször a kezembe), a csecsemõsök nem hogy nem segítettek (habár volt egy kivétel, csak sajna nem az elsõ napokon), hanem az én cicimbe is "belekötöttek". Bimbóvédõ, cikizések, amikor kihozták a babát, már 10 perc (!!!) múlva jöttek is érte "Ugysem tud még szoptatni" kijelentéssel stb. Utána betegség, vmi frány vírus, "jó" tanácsok "szakemberektõl" stb. stb.

Tehát én az elsõ 6 hónapra céloztam az írásomban a hozzátáplálásról, "szoptatás, fejés, cumisüveg, fertõtlenítés, hátizsák mikor itthonról kimozdultunk és persze közben a kölök türelmetlen. Viszont azt gondolom, ha elõbb kérek tanácsot az LLL-tõl, sok minden jobban ment voltam."

Még ennyi idõ után is elszorul a szívem, ha rá gondolok és nem a hozzátáplálás miatt, hanem azért, amin keresztül mentünk, és azért is, mert - teljesen magamtól - én is eldöntöttem már nagyon régen, "amikor babám lesz én bizony sokáig csak szoptatok".
És tudod (én meg tudom, hogy és-sel nem kezdünk mondatot Kép ), amikor hasonlókat olvasok másoktól, ugyan úgy átérzem a történetüket és elszorul a torkom.

Sziasztok, Phaedra
ui.: Gumicukor! a következõ kölöknél - aki remélem hamarosan beesik a pocakomba - biztos, hogy másképp csinálok sok mindent, többek között azt is, hogy a kórházban -ha szükség van rá - sokkal jobban a sarkamra fogok állni.

Bimbóvédõvel szopizás: azt hiszem ezt még sosem írtam le: a csecsemõsök unszolására gyorsan leszaladtam (leszaladtam-> haha, milyen nagyképû voltam) a kórházban lévõ gyógyszertárba. Sokáig ezzel szoptattam, de egyszer szopizás elõtt leesett a földre. Kölök türelmetlen, nincs idõ a fertõtlenítésre és lõn csoda -> lapos mellbimbó, na és, sokkal jobban szopizott Kép))

Na, már tényleg befejezem Kép
phaedraa

Beszti!

Ez igen szép és összeszedet irás volt!Kép Elismerésem.

Lányok! Pele!
Most már annyiszor láttam viszont a nevem egy mondatban amit többen is idéztek, hogy nagyon kíváncsi lettem, hogy jött elõ, csak "sasha" szoptat? Aki elõször irta az mibõl gondolta?

sashaKép

Kép
sasha

Névtelen! (Már megint egy!!!KépKép)

Rólunk sokminden elhangzott itt a topicban, azt gondolom, hogy ennyivel mi is védekezhettünk? Vagy nem, itt nem érvényes, a "hallgattasson meg a másik fél is"? Az rögtön "anyuka az anyuka" elleni támadásnak van minösitve?
(Nem a téma melegentartása miatt irtam ma, mindössze csak azért, mert megfogalmazódott bennünk, hogy azért ezt a táblát szeretnénk megmutatni itt, viszont nekem tegnap netem, igy csak mára tudtam megcsinálni.)

Azért azt nagyon remélem, hogy lesz valaki, aki érdemben is hozzászól.

Egyébként a téma részemröl (és azt hiszem többiekéröl is, mert már mindenkinek tényleg elege volt belöle) lezárva.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Fentiekhez nem szólnék hozzá, majd egyszer, hosszan, ha sok-sok idõm lesz, és most is úgy írok, hogy csemete alszik, mosogatás-vasalás-férjecske viszont mind rám vár...

Szóval, írtunk itt már a félretájékoztatás rengeteg formájáról, de egy két dolog, ha jól emlékszem, még nem került szóba, pedig szerintem eléggé fontosak a népvélemény befolyásolása szempontjából!
Ilyenek az amerikai filmek például. Több emlékezetes élményem is van a közelmúltból: az egyik az Áldatlan állapotban (Nine months) címû film, melynek végén két anyuka mintegy egyszerre hozza világra gyermekét. Miután megkapják bebugyolálva a babákat, az egyik anyuka tudjátok mit dug a pár perces újszülött szájába? Nem, nem cicit, nem is cumit - hanem a mutatóujját!!! No comment. (De gondoljatok a Nicsak, ki beszél!-re (cumisüveg), vagy a Jóbarátokra.) Tudom, hogy az USÁ-ban más jogok illetik a kismamákat, ha jól tudom, mindössze 6 hét szülési szabadságot kapnak (javítsatok ki, ha tévedek, vagy államonként változik), de ezeknek a filmeknek szerintem nagy befolyásoló erejük van, különösen, hogy a szopiról oly kevés szó esik. Egy-egy magyar közéleti személyiség kapcsán, de az is sokszínû, nem egyértelmûen szopit támogató, lsd miket írtunk-írtak a lányok pl Détár Enikõrõl.

A Jakupcsek, vagy bármilyen komolyabb mûsorban való részvétel nekem is szimpatikus, gondolatébresztõnek, figyelemfelkeltõnek jó lenne. De sajnos azt vettem észre, hogy épp a Jakupcsek-mûsor, amit 1-2X láttam mindössze, nem tud igazán belemélyedni a témákba, és gyakran még érthetetlenebbé és kétségesebbé teszi õket.
Persze Iboly állandó szopis mûsora lenne az igazi, a téma kifogyhatatlan!

Megpróbálok többször jönni, de épp "anya nélkül nem élet az élet" korszaka van Barnikának, és a napközbeni netezésnek lõttek. Kép

Minden jót nektek,
Henke
gesztenye

Ja, és korábban volt egy másik Névtelen hozzászólás, miszerint ne gyertek a topicunkba. Jelezném igy utólag, hogy ezzel viszont 100%-osan nem értek egyet.
Gyertek!Kép Mert mint irtam, van mit javitani a "százalékunkon", és egy vita nem foszthat meg sokakat attól a segitségtöl, amit ti adhattok nekik.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Kép
Névtelen

[url=http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=6639" TARGET="_top]http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=18&cid=6639[/url]#
ezt most találtam. Lehet, hogy már láttátok, de azért ide rakom
phaedraa

Sziasztok Anyukák!

Megpróbálom a nevek említésével leírni a véleményemet, ha valakit/valamit tévesztek, bocsika!

Zsunya-Lina!
"Érezzem magam rossz anyának, stb...," "...ferde szemmel néznek rám..." Csak annyi, hogy én még itt a vihar elõtt írtam, hogy már nem szoptatok. Mégis beszálltam "viharkodni", szerintem a példám mutatja, hogy nem ezt akarja senki éreztetni, mert akkor nem lenne semmi keresnivalóm itt a környéken. Három éve nekem is rossz volt, amikor a fiam elválasztotta magát, de amikor kilenc hónaposan a lányom szintén ezt tette, már nem görcsöltem be. Szerintem egy kicsit ez is olyan, mikor az embert agyonszekírozzák a kortársak anyukái, hogy még neeem meeegy, és neeem beeeeszééééél? meg ilyenek. Biztos mindenkit érzékenyen érint valamennyire, de azt hiszem, hajlamosak vagyunk mást gondolni az írások mögé. Ma már tojok rá, hogy megszólnak, hogy a lányom még nem jár, és épp így megtanultam nem bántónak venni azt, ha a valaki a hosszú sikeres szoptatásáról beszél, vagy azt, ha valaki magát a szoptatás fontosságát említi. Valószínûleg ezért nem éreztem bántónak a Virág írását sem. Mert ami nem rólam szól, az nem bánt.
Zsunya! A fiam is csak birizgálta a mellemet 6 hónaposan. Bezzeg amikor a lányom megszületett, akkor neki is rögtön kellett. Annyiban maradtam vele, hogy az elsõ slukk az övé Kép .

Macsek!
Nem semmi, amin átmentetek....
Mondjuk érdekes, hogy a tejdiétáról én nem is hallottam. Pedig igencsak vizsgálgatták Encit, bár nála csak enyhe reflux volt.
A fagyasztásról:
A sütõtök nem rossz ötlet, bár van egy fajta, azt hiszem kanadai sütõtök, ami sokáig kapható. A többi gyökeresekrõl, mint a répa, zeller, sõt, a krumpliról is azt mondják, hogy a tárolás közben még jobban emelkedik benne a nitrát mennyisége, így szerintem nem érdemes külön betározni. Én anno próbáltam olyan adatokat szerezni, hogy mennyi is az a nitrát mennyiség, ami egy babának árt, de sajna nem kaptam választ.
Nincs valakinek valami használható infója?

Névtelen 01.28 12'52"!
Igeis járok a Mekibe, mert egyszerûen imádom a Bic Mac-et!!!! Csak az a fránya kölyök nem hajlandó megenni, neki a hús a csirkecombot, meg az egyebeket jelenti.. De igyekszem rászoktatni, azon vagyok! Ezzel kapcsolatban egyébként jóba kötöttél bele, mert van némi közöm az állattényésztéshez, a vadgazdálkozáshoz, és a növénytermesztéshez. Sõt, tuti, hogy többet tudok arról, amit megeszek, mint te. Vagy te is biokertészkedéssel és "bio"állattenyésztéssel foglalkozol??????? Beeeee. Sõt, még a vizem is artézi. Kép
Ja, és örömmel foglalkoznék a gyerekeimmel, de ezek a mocskok éjszaka alszanak....

Viki!
Ne gondold, hogy a fent említett névtelen után bárki "közülünk" az osztályotok ellen támadna. Mindannyian, /Ti is, mi is/ tudjuk, hogy mennyire lehet általánosítani a névtelen beszólásokkal kapcsolatban. Ezek az írót, nem a topicot jellemzik.

Zulu!
"A tegnapi társalgást olvasva nekem sem lenne túl sok kedvem itt tanácsot kérni."
Ne is itt kérj! Itt többnyire mindig vihar van, de ha nálunk kések röpködnek is, a Szoptatós topicban nyugodt a hangulat többnyire, és ott szerintem mindig megfelelõ hangnemben válaszolnak az anyucik. Ez a topic az elejétõl kezdve háborús terület.

Sasha!
Én magamon kipróbáltam a Sterimare-t, nekem nem jött be. Valahogy olyan érzésem van tõle, hogy a nagy nyomás miatt nem megfelelõ helyre megy, és piszok kellemetlen. Persze nem vagyunk egyformák.

Betti
Errõl szól a topic. Te leírod, hogy mennyi rossz dolog történt, és akik olvassák, már nem lepõdnek meg, ha õk is ebbe a helyzetbe kerülnek. Szerintem másold át a Szopitopicba a kérdésed, sokszor az oda látogatók azt is megmondják, hogy mikor írtak errõl, és azonnal válaszolnak a kérdésedre. /amikor ezt írom, még nem tudom, hogy itt válaszolt-e valaki./

Djeszter!
Jól emlékszem, hogy a dokid a Petõ volt?
Olvastad, amikor kibeszéltük a "sárgaság és a szoptatás az intenzíven" témakört?
Nekem a másik topicban azt mondták a lányok, hogy nyüzsgõ gyereknél legjobb a félhomály, meg a teljes csend. Csak ezt a háromévesemmel nem tudtam megértetni Kép ...

Beszti!
Valóban szép munka, gratula /és merõ irígység a kivitelezés miatt/. Biztos vagyok benne, hogy az Iboly le fog csapni Rád. És õ tényleg nem azon volt, hogy eltántorítson, csak ez az egész úgy jött ki, hogy aki átírt a topicba, akkor néhányan úgy vették, hogy az LLLesek támadnak Rátok. Ezt nemrég az Iboly tisztázta /01.28 18'20"/. Ha van, akivel nem értesz egyet, akkor az kérlek ne az LLL rovására tedd.
Amit a Virágról írsz:
"Eme utolsó megnyilvánulásodra csak annyit, hogy én többet a te hozzászólásaidat nem vagyok hajlandó figyelembevenni."
Tiszteletben tartom a véleményedet, de nem fogadom el. Az, hogy valakivel szócsatát vívsz, nem kell, hogy arra vezessen, hogy nem állsz szóba vele. Én már néhányszor vitáztam a Virággal, volt egy szintén késdobálós emlékezetes hálapénzes /emlékszel Virág?/, vagy ne menjünk messzire, itt van rögtön a topicindításom. Jó, lehet, hogy én szeretek vitatkozni, de szerintem nem gond az, ha valakivel NAGYON nem értesz egyet, és azt is el lehet fogadni, hogy más a stílusunk, mégha az nem is tetszik esetleg mindenkinek. Valaki írta, hogy "itt a hátunk mögött"
beszélt ki mindenkit a Virág. Ha ezt akarta volna tenni, akkor magánban ír nekünk. És még valami: Nem hallottam még olyat, hogy valaki más rajta kívül elnézést kért volna, ha tévedett! Persze nem akarlak "rá"beszélni.
Egyébként egyre jobban azt gondolom, hogy mégiscsak pozitív vége lesz ennek a viharnak. Ha a némelyektõl kapott személyeskedéseket nem vesszük figyelembe /mindkét részrõl/, akkor nem is olyan rossz ez a társalgás. Nem, Beszti?

Bocsi, hogy hosszú voltam.
Sziasztok
Csi és a ma egy éves Enikõ /azaz, most már egy év, és egy napos/
Névtelen

Sziasztok!

Most csak Bettinek szeretnék írni, nagyon röviden.

Betti, hallgass Ágcira és ha kitartó vagy, akkor hamarosan szopizni fog a kicsi fiad! Ha bármiben tudok segíteni még pluszban, hívj föl!

Ágci, nyugodtan írd meg emailben Bettinek a számomat!

Ja, még annyit muszáj leírnom, hogy nem az a lényeg, hogy hány hónapig vagy évig szopik egy baba, hanem az, hogy addig szopizhasson, ameddig szeretne vagyis ameddig igényli.

A kizárólagos szoptatás legalább 6 hónapig javasolt, ez azt jelenti, hogy korábban ne kezdjük meg a hozzátáplálást. De 6 hónapos kor után meg KELL próbálni. Ha a baba elfogadja, az azt jelenti, szüksége van rá, ha nem, akkor még elég neki mindaz a tápanyag, amit az anyatejjel magához vesz. De próbálkozni kell, mert egyszercsak elfogadja a szilárd hamit. Pl. akkor, amikor kiürülnek a vasraktárak.

Iboly
iboly

Sasha,
biztosan én fogalmaztam rosszul, teljesen egyértelmû volt, hogy nem te vagy az egyetlen, aki szoptat, nem tudom, miért voltam ilyen felületes. Sajnálom. Ha ezzel kellemetlenséget okoztam neked, kérlek, bocsáss meg. Pele bizti nem így mondta.

Virág
Virág (fiore)

Sziasztok!

Csi!
Igazából nem nagyon tudom, hogy miért írták a záróra, hogy gyarapodási index X%.
Én arra gondoltam, hogy ahhoz képest, hogy milyen súllyal született, nagyon sokat hízott. Mikor felvették az osztályra, megkérdezték, hogy hányszor szopik egy nap. Mondtam, hogy 10-12 alkalommal. Erre megkaptam a magamét, hogy az túl sok, nem szabad. Hát engem nem nagyon érdekelt. Még szerencse, hogy nem nagyon néztek ránk napközben, így akkor szoptattam, mikor akartam.
Igen a Petõ volt a dokim.
Sajnos nem olvastam a "sárgaság és a szoptatás az intenzíven" témáról. (Csak nem régen van netem). Kérlek írd meg, hogy kb. hol találom, és elolvasom.

Most azzal probálkozom, hogy elvonulok vele a hálóba, ott kevesebb az érdekes dolog, nagyobb a nyugi, de itt is talál magának nézni valót. Nem baj. Nem adom fel! Egy anyukának találékonynak kell lennie.

Djeszter
djeszter

Csi!

Kép
Igaz, de azért kezdhettük volna szebben is.
Az LLL-eseket nem keverem másokkal, mert azt a 7 embert már kivülrölKépKép is el tudnám sorolni. Na jó, nem biztos, hogy név szerint, de "rendelési" hely szerint biztosan...

Iboly!

Megtennéd nekem, ha tudod, hogy a profilomban lévö cimre elküldöd még egyszer a válaszodat (ha még megvan) a nyelvtudás szükségességével kapcsolatban?
Mivel mostanában csak a szopitopicot olvasgattam, ezt nem (elég sokáig nem volt itt új hozzászólás), nem tudtam, hogy tudsz netezni, igy azt sem tudtam, hogy a 2. levelem elért-e hozzád.
Elöre is köszi!Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Ezúton szeretnék bocsánatot kérni mindazoktól, akiket megbántottam a hozzászólásaimmal!
Õszintén írom, hogy soha, senkit nem akartam megbántani!
Remélem elhiszitek és azt is remélem, hogy valóban pozitív "viharként2 fog lecsendesedni ez az egész!

Gumicukor! Hacsak nem akarsz tejet leadni, vagy szaporítani, akkor elég ha csak annyit fejsz, hogy éppen megszûnjön a kellemetlen feszülés!
Egyébként én tényleg nem a dokitokba vetett bizalmatokat akarom megrendíteni! Bárcsak a mi dokink lenne olyan nyitott, mint a tietek! De szerintem pont azért mert tiszteled ezért a nyitottságáért, érdemes lenne megnézned ezt a linket és elmondani neki, hogy mit olvastál.
[url=http://www.ofe.hu/teka/t9/tej4.htm" TARGET="_top]http://www.ofe.hu/teka/t9/tej4.htm[/url]
Menta
menta

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált, de legfõképpen Ágcinak! (küldtem mailt) Nagyon bízom benne, hogy tanácsaival sikerül Ádámot cicire szoktatni.

Pussz

Betti és Ádám

Kép

Betti
fodbetti

Gumicukor!
Büszke is lehetsz magatokra!!!Kép

A fiam egy évig szopott kizárólagosan.Már 6 hónapos korától kaphatott volna mást is de õkelme sikított , ha próbálkozni mertem.
Lánykám fél évesen kezdett fõzizni és imád enni.Ebédre és vacsira kap fõzeléket.Cicit meg amikor csak akar.
Kívánok még sok hónapos szopit!

Kanga
Kanga

Sziasztok!

Beszti!
Ez igen! Nem kevés munkád/tok lehetett a táblázattal!

Az egész VIHAR engem, igyekszem távolról szemlélni, tényleg arra emlékeztet, hogy a "Te gyereked ugye már jár/beszél".
Ennek sem akkor, sem elõtte nincs értelme bármilyen formában.
Azt az anyukát sem lehet orrba verni, aki a 2 hónaposnak répát ad. Még akkor sem, ha már finoman felhívtad rá a figyelmet, hogy más az orvostudomány véleménye a kérdésrõl. Lehet, hogy pont az orvosa képviseli az elavult elveket. Nem fogod meggyõzni.
Szerintem mindig nagyon óvatosan kell az ilyen témákhoz közeledni. Mert sokat árthatunk is. A segítséget meg kell adni, ha tudjuk, de akkor is minden megjegyzés nélkül. Ha külön megkérdezik a véleményünket a butaságot tanácsoló szakemberrõl, akkor elmondhatjuk. De ha egyébként csak benne bízik, akkor tõlünk el fog fordulni és még annyi jótanácsot sem fogad meg, amennyit egyébként megfontolna, ha nem harcosan lépünk fel.
Van valakinek számszerû tapasztalata, hogy mikor eredményesebb a tanácsadás, ha forradalmárként adjuk elõ, vagy idomulva a körülményekhez? Lehet, hogy a véleményemet nem is igazolják a tapasztalatok.

A névtelen, vagy nem névtelen fröcsögésekrõl csak annyit, hogy mind elátkozott általánosítás, ami csak bajt okoz. Mindenkinek.
Jobb lenne, ha mindenki jó nagyokat sóhajtana, mielõtt reagálna és az eszét is használná.
Ezt akarjuk, vagy mást?

Sztori!
Bölcsibe érve Mazsolával a csopiból hangos sírás-rívás hallatszott ki. Odabent egyébként reggeliztetés folyt. A járókában egy rugiba öltöztetett babát láttam a hasán ordítani. Kiderült, hogy még csak 5 hónapos. Kép
Megsajnáltam. A gondozónõt is, aki felvette volna, de akkor ki tölt a járóképesek poharába, ki tesz eléjük újabb reggelifalatkákat és ki öleli meg a fiamat, aki odafutott Margit nénihez és megölelgette???
Kérdeztem, hogy a gyermekcse mit eszik? Gondoltam elég macerás lehet a lefejt anyatejet melegítgetni a csöppnek...
Margit néni mondta, hogy jött az anyuka és beletett egy falat kenyeret a baba szájába, majd mondta, hogy kaphat nyugodtan tejes gyerekkávét is. Kép Szóhoz sem jutottam.

Snoopy
snoopy

Snoopy!

KépKépKépKép Szegény babaKép Na, az ilyen 'anyák' ellen kellene fellépni, és nem itt nekünk vitázni!

Betti

Kép

Betti
fodbetti

Koszi menta már utánajártam ugyanaezen az oldalon. Sajnos még a Delma Light-ról nem találtam semmit. Mondjuk eddig 1x adtam neki vajat 1 mokkáskanálnyit az anyatejberizsbe. Egyébként mindig olivaolajat használok, még magunknak is.

Megpróbálom elolvasni a korábbi hozzászólásokat is, persze csak apránként megy.

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Nem az anya ellen kell fellépni, hanem a szemléletmódját vagy tájékozottságát kellene szélesíteni. Lehet egy rém egyzserû anyukáról van szó, aki talán még a Kimama újságot sem tudja megvenni, örül, ha a gyerekének megadhatja a tõle telhetõt. Bár furcsállom, hogyan adhatta már be oviba, vagy csak megõrzésre vitte be?

gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok!

Orommel latom, hogy teriteken volt a nevem. Nem fogok ide topic-gyilkolo szavakat irni, bar most jopar eszembe jutott, de ugyis falra hanyt borso lenne.
Legyen eleg annyi: Balazs 10,5 honapos, napi 3x szopik, illetve ha olyanja van, hogy levetkoztet, akkor soron kivul is. En erre buszke vagyok.
Buszke vagyok arra is, hogy idoben eszrevettem, hogy a kizarolagos anyatejes taplalas mar nem elegiti ki az igenyeit. Ez az ido 5 honapos koraban jott el es en nem atallottam oszibarackot adni Neki, amitol a hetek ota stagnalo sulya ujra megindult.

Az en velemenyem: lehet a gyereket szeretni konyvbol muvelodve es lehet jozan esszel, es foleg SZIVVEL.
Aki engem nyilvanosan elitel, ledegradal, az legalabb jarjon utanam, nezze meg az en elnyomott, sanyargatott gyerekem kepeit, nezze meg, hogy mit teszek azert, hogy Balazs meg mindig szophasson es vegul VALLALJA A NEVET, azt hiszem, ez a minimum.

Annamari
muter

Iboly!

Az elözö hozzászólás eszembejutattot egy kérdést, amin már korábban is gondolkodtam.
Vajon mit lehet tudni az anyatej energiatartalmáról?
Persze biztosan sok mindentöl függ, de szopis oldalalkon még körülbelüli adatot sem találtam, egyedül egy testépitösKép oldalon találtam ilyet, de nem tudom, mennyire lehet helyes adat:

anyatej
263 KJ 63 Kcal fehérje 1.2 g szénhidrát 6.7 g zsir 3.5 g

Lehet egyáltalán ilyen módon lemérni az anyatejet, vagy az annyira változó, hogy nem?

Illetve találtam adatot csecsemö tápanyagigényéröl (csak véletlenül bukkantam rá):
Az egészséges csecsemo tápanyagszükséglete

- energiaigény: 350-500 kJ/kg/nap
- folyadékigény: 120-180 ml/kg/nap
- fehérje: 2 g/kg/nap
- szénhidrát: 15-20 g/kg/nap
- zsír: 3-4 g/kg/nap
(Forrás: Az Országos Csecsemo- és Gyermekegészségügyi Intézet 1994-es módszertani levele)

Viszont ha már rátaláltam, akkor megpróbáltam összevetni a kettöt, de nem igazán passzoltak.

Nem számolgatás miatt kérdezemKépKép, mindössze tényleg érdekelne, hogy mit lehet tudni az anyatejröl?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok,
Annamari,
emlékszel még rám? Tök jó, hogy még szopizik Balázs! De ügyesek vagytok! Milyen gyerkõc? Eleven? Vagy nyugisabb?

Viki,
a Delma Light és a Liga margarint nyugodtan adhatod, rá van írva, hogy tejérzékenyek is fogyaszthatják. Mi mióta a picinek adok, ezt használjuk, sõt apuka is áttért erre. Az olivaolaj is szuper.

Gumicukor,
nem ovi, bölcsi. És ahogy kivettem Snoopy szavaiból, nem csak egy alkalomról volt szó. De, ilyen is van. Sajnos lehet, hogy nálunk is bekövetkezik szept-tõl, bár én nem nagyon szeretném, mondjuk az én csimutám, már 21 hónapos lesz.

Ágci

Kép
Ágci

Beszti! Most olvastam valahol (talan Kismama?) hogy 100ml anyatej energiatartalma 70 kcal. Egyszoval majdnem annyi, amit te is talaltalKép

orsoly
orsoly

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?