Mazsi,
Köszi a tippet, majd megpróbálom. Azért megnyugtat, hogy nem csak én nem boldogulok a Win képnézegetővel
A szomszédodhoz hasonlóaktól megyek egyszerűen a falnak. Minek az ilyennek gyerek?! Ahogy írod, ez már a családvédelem területe lenne. Kár, hogy nálunk működik. Én egyszer már majdnem oda jutottam, hogy hatóságilag intézkedek. Az egyik gyerkőcömnek törte be az orrát apuci. Totál reménytelen. Amikor apucit kedvesen megfenyegettem, hogy látlelet stb a kezemben van, simán feljelenthetem súlyos testi sértésért, csak annyit mondott, hogy jó, ha nem csinál ilyent (visszaszólt a lány) a gyerek, többet ő sem üti meg.
Ágiboldi,
Hogy én is tudjak mondani valamit, hogy mennyit szopizik, lemérem egy evést. 20 perc, 90ml. A mérés nem tetszett neki, nyügi is volt utána, megszokta, hogy álombaszopizza magát és szépen úgy marad, én meg kétszer is megmértem közben. 10 perc után meguntam, de akkor még csak 60 volt, úgyhogy visszaraktam.
Én a második naptól csak egy oldalról szopiztatok, nem fejek. Kb 30 mlvel kezdtünk, koraosztályon mértek minden evést. 5. napra lett 60-80. Néha csak 40 sikeredett, utána visszatettem, de már nem mérték újra. Ha nem érzed, hogy nagyon tele van a másik, megpróbálhatod visszarakni ugyan arra a mellre. Legtöbben a kétcici verziót ajánlják, de ahogy látom, mindegy mit csinálsz, csak csináld
Amikor átteszed, hirtelen ismét nagyobb mennyiségű tejet kap, attól is fájhat a pocija. Amikor Szabival próbáltam a duplázást, simán visszaköpött vagy fél deci tejet. Így legalább van tartalék arra az esetre, ha kicsit többet szeretne, és az ébrenléti szakasz végén teljesen tele tudom tömni.
Hogy elég-e a tej, onnan tudod, hogy a hét végén eleget gyarapodott-e. Ráadásul az az "eleget" is gyerekfüggő
Egy-egy mérés, egy-egy nap még nem mond semmit. Reggel és este másmilyen a tej, az eleje hígabb, mint a vége. Ezért kell a szopihoz inkább önbizalom, mint tej. Az utóbbi megjön, ha van az első.
Vigyázz, mert a szopinál pont úgy lehet hízni, mit a terhességnél! Csak épp nincs a végén poén, amikor is ledobsz jó néhány kilót.
Pann,
Mekkora mennyiségű Infakolt kell beletömni? Nem kellett, úgyhogy nem tudom, milyen az állaga, de legkönnyebben fecskendővel tudsz neki beadni ilyesmit. Vagy vegyél Nurofent, ami sajna tuti kell a szavatossági idő lejárta előtt. Abban nagyon jó kis fecskendő van. Azzal a torkába lehet spriccelni egy msperc alatt, nincs esélye kiköpni.
A kerekeket nem tudom, hogy le lehet-e cserélni. Az elején engem is zavart, főleg a macskaköves részeken. De Natit egyáltalán nem, én meg azóta megszoktam.
A kórházba inkább bele sem godolok, amikor kiderült, hogy tovább kell maradnom, mindkétszer bőgtem. Pedig csak egy illetve két nap extrát jelentett a sárgaság.
Hajmosás:
Mielőtt bementem a kórházba, én is hajat mostam. Nem szülni indultam, de arra gondoltam, hogy esetleg bent foghatnak. Én meg direkt vártam a hajmosással, hogy amikor bemegyek, előtte mosok, és úgy tovább tart a tiszta érzés.
Engem inkább az zavart a kórházban, hogy elfelejtettem borotvát csomagolni, és pár nap után kezdett zavarni, hogy kilógnak a lábaim a hálóing alól.
Aztán apucival hozattam egyet.
Timocska,
Hagyd az anyatejet rászáradni a mellbimbókra, az mindig kéznél van, antibakteriális. Ha olyan szopis melltartód van, amit le lehet csatolni, hordjad. Alul támaszt, amire nagyon is szükség van, de nem fed. Általában Garmastant szoktak ajánlani a csecsemősök, van benne enyhe fájdalomcsillapító. Gyógyszertári kenőcs, relatíve drága. Vékonyan kell bekenni vele, szopi előtt lemosni. Ha a Keleti felé járna valakid, oda tudom adni, két napig használtam, sajnálom kidobni. De ha még kell, akkor addigra biztos lejár már a szavatossága
Robival megbeszéltük, hogy nem lesz még egy gyerek kevesebb, mint 2 év különbséggel.
Büfi miatt ne aggódj, hónapokig normális. Egyrészt éretlen gyomor, nem tudja visszatartani, másrészt ha a buborék már jönne, kidobja a felette lévő tejcsit. Ha bukósabb, nem mozgasd szopi után. Miután abbahagyta, elaludt, tartsd az öledben egy picit, azzal is nyugszik. Büfiztetéshez pedig hajolj rá, úgy rakd a válladra. Ha emeled tartás nélkül, összenyomódik a pocija. 5-10 perc séta után lerakhatod. Érdemes megfigyelni, neki mennyi kell. Ha negyed óra után is büfizik, hát ez van. Egyébként semmi baja nem lesz tőle fekve sem, szépen kituszkolja a szájából.
Ha tejbelövellés előtt váltott cicivel szoptatsz, durvább lesz a dolog.
Az aggódás nem múlik el. Anyukám még mindig parázik
És rajtam csapódik le a dolog
Amikor hazajöttünk Natival, még azért is aggódtam, hogy mi lesz, ha engem elüt egy autó, otthon meg a gyerek csak sír, csak sír, mert éhes. Meg milyen rossz lesz neki, hogy anya nélkül, félárván kell felnőnie. De egy normál háztartásban tényleg annyi veszély leselkedik egy gyerekre, hogy ez a sok aggodalom tényleg kell is.
Normál újszülötteket háton altatnak, kora babákat hason. Az oldalt fektetést van doki, aki szigorúan tiltja, mondván, hogy nem tesz jót a csípőjének. Ennek ellenére még párnát is vehetsz, amivel ki lehet támasztani. Szabi a kórházban hozzászokott a hason alváshoz, máshogy nem hajlandó. Mindegy, melyik pozícióban alszik, reflexszerűen kiköpi a tejet, ha büfizik.
Szopi, altatás, gyereknevelés kérdésekben én nagyon liberális vagyok, nem törődök sokat a hivatalos "igy kell lennie" dolgokkal. Amellett, hogy azért többnyire legalább azokat is ismerem
Amíg jó a gyereknek, nekem is jó. Ezt azért vegyétek figyelembe, amikor válaszolok kérdésekre
Babzsák,
Az utolsó uh nem egészen 4 órával volt a szülés előtt, még a "nem szülünk" szakaszban. Akkor 2500ra tippelt. Szabi végül 2890 lett. Sokat hízott az alatt a 4 óra alatt! Ez nemigazán van benne a 10 % os tűréshatárban, pedig most más doki, nagyon hosszan nézegette és méricskélte. Két héttel korábban a saját dokim 2700 körült mondott. Az egy egész jó tipp volt.
Te is együtt sétálsz a bébivel
És még babakocsi sem kell
Este elég hangos bömbivel zártuk a napot
Nati legalább egy órát nyafizott, Szabi meg érdeklődve szemlélte. Az éjjel egész jó volt, 10kor elaludtunk 6kor keltünk és közben csak 2-3ig volt egy kis pelusozás, etetés ringatás. Az orrszívást és sírást most teljesen megúsztuk.
Nálatok mennyi pelus fogy? Mintha Szabi a Rossmann oldalán állna, napi min 8at leamortizál
Persze lehet, hogy Nat is ilyen volt, csak én felejtettem már el