Lonchi!
Tök jól néz ki a kajád!
Látványnak is nyaminyami!
Krumplipüré!
Én nem szeretem a tejet (csak a tejet, a többi tejterméket imádom), sõt nagyon idegenkedem a gondolattól, ha valamibe tejet kell belefõzni. Ilyen volt a klasszikusan elkészített krumplipüré is, addig amíg rá nem találtam másfajta elkészítési módra.
Eredetileg úgy volt, hogy egy kevés fõzõvízzel törjük össze a krumplit majd vajjal és egy kanál tejföllel keverjük ki jó alaposan.
Ma már inkább úgy csinálom, hogy nem szûröm le szárazra a krumplit hanem kicsit nedvesre és abba teszek ízlés szerint vajat/margarint és egy egész pohár tejfölt (igaz a krumpli is legalább egy kiló, mert nagyon szeretjük).
Egy picit savanykásabb lesz így az íze, mint tejjel.
Ha hétköznap esszük akkor csak kanállal kimerem mindenkinek, de még régebben kaptam egy igazi cukrász fagylaltos kanalt a férjemtõl azzal szeretek a krumpliból gombócokat tenni a tányérokra.
A karácsonyi topicban is írta valaki, hogy nyomózsákba teszi sütõlemezre nyomja és egy kicsit megpiritja a sütõben. Az is nagyon finom lehet.
Lehet ízesiteni és színesíteni is. Ízesiteni én a sajt reszeléket ismerem, a szerecsen diót vagy mindkettõt.
Színesiteni pedig spenóttal, paradicsompürével vagy sütõtökkel, almapürével, körtepürével lehet.
Nálunk megy még fõtt/rántott hússal és vagy paradicsom mártással vagy gyümölcs mártással (meggy szósz, bírsalma szósz).
bigacsiga Kata