2003.01.16 00:30
Szerző: iboly
Sziasztok!
Csi, bocs, hogy tegnap nem írtam, de Gergõ félóránként ébredt és éjfélkor már nem bírtam tovább, inkább aludni mentem én is.
Szóval, annak nagyon örülök, hogy legalább az ÁNTSZ-nél panaszt lehet tenni. Nem tudom, milyen eredménnyel, de némi kitartással csak el lehet érni valamit. Én alapvetõen a próbaper híve volnék, Borcsa, a számból vetted ki a szót. Kéne keresni egy jó ügyvédet, aki vállalná. Szerintem is hamar észbe kapnának a "profik" és legközelebb meggondolnák, mielõtt valami butaságot mondanak. Ugyanakkor attól tartok, pont egy olyan embert sikerülne beperelnünk, aki a legnagyobb jóindulattal mondja, amit mond, egyszerûen csak gõze sincs a valóságról, ezer éves tanokat hirdet. Ha továbbképzésre küldenénk, legközelebb jobban tudná. Tudom, vannak olyanok is, akiken nem fog a tanítás, tovább szajkózzák az ostobaságaikat, na õket szívesen megszorongatnám.
Csi, megnéztem azt a bizonyos kiadványt (Babagondozási könyv, Felicitás kiadó), nem olyan rossz ám! A szoptatós részt kifejezetten jónak találom. A többi fejezetben van néhány bõdületes ostobaság, amitõl égnek áll a hajam; és ami eléggé rontja az összképet. A másik könyv, a Kedves Baba viszont katasztrofális! Új anyukaként halálra stresszelném magam miatta, hogy az én babám nem a könyv szerint szopik, nem a könyv szerint alszik, satöbbi, satöbbi.
A szoptatós kiadvány jó ötlet. De már van LLL kiadvány, van SZME kiadvány, csak fel kéne fedezni õket és mondjuk támogatni, hogy ki lehessen adni újabbakat. Vagy pl. az LLL könyvet szeretnénk ezer éve kiadni, végre kész van a fordítás, már csak gatyába kéne rázni és piacra dobhatnánk. Ha... ha lenne rá pénz. És hogy hol lehet adatokat beszerezni? A Ligánál, az egyesületnél. Naprakészek vagyunk, nálam például fellelhetõ a legtöbb friss kutatási eredmény. Tagja vagyok egy olyan levelezõlistának, amelynek több, mint 3000 szoptatási szakember a tagja a világ minden tájáról. Ha valamit nem tudok, feldobom a kérdést a listára és órákon belül jönnek a válaszok.
Éppen csak itt Magyarországon nem tudják az illetékesek, hogy létezem. Mármint hogy létezik szoptatási szakember, aki nem védõnõ vagy gyermekorvos, az ezer más elkötelezettségével. Akihez lehet fordulni. Amikor levizsgáztam, akkor a nemzetközi szervezet tanácsára, megírtam néhány újságnak, hogy milyen oklevelet szereztem és ha érdekli õket a téma bõvebben, akkor keressenek meg. Senki nem jelentkezett.
Úgyhogy ez volna az elsõdleges célom, hogy megismertessem és elfogadtassam ezt a szakmát itthon. Akkor végre tehetnék valamit.
És ezzel mindjárt megválaszoltam azt a kérdésedet is, Csi, hogy mi a szoptatás. Egy különálló szakma az egészségügyben. Nem szülészet-nõgyógyászat. Nem gyermekgyógyászat.
Amikor azt kérdezed, mennyit költ a TB a tápszeres babákra, nem is tudod, mibe tenyereltél bele. Mert hiszen, mire gondoltál? A tápszerek támogatására? A nõi tej finanszírozására? Ennyi volna? Nem! A nem zoptatott babák körében gyakoribb a különbözõ betegségek kialakulásának aránya. Pl. inzulinfüggõ diabetes mellitus, gyermekkori rákbetegségek, allergiás megbetegedések, asztma, emésztõ- és bélrendszeri megbetegedések, középfülgyulladás, felsõlégúti fertõzések, húgyuti fertõzések, stb. Ez mind pénzébe kerül az egészségügynek és nekünk, adófizetõknek. Erre mind költ a TB. És akkor még nem említettem, hogy a szoptató nõk körében ritkább a csontrikulás, kisebb a mellrák, a petefészekrák és a méhtestrák kialakulásának veszélye. Sok szoptató anya + sok szoptatott baba = egészségesebb nemzet. Koldusbotra jutnának a gyógyszergyártók? Tápszergyártók? Olyan szép volna, nem?
Sajnos, túl sokan vannak, akik nagyszerûen profitálnak a betegségekbõl. Lásd pl. a múltkor emlegetett asztma, allergia felmérést, ahol azt az eredményt hozták ki, hogy a szoptatás növeli ezen betegségek esélyét. (Miközben számos kutatás ennek az ellenkezõjét bizonyítja.) Mi derül ki? Hogy az egyik nagy asztma gyógyszert gyártó cég finanszírozta a kutatást, a GlaxoSmithKline. (Pereket megelõzendõ, itt a link, ahonnan az infó származik: [url=http://www.fhs.mcmaster.ca/pubrel/gsk.htm" TARGET="_top]http://www.fhs.mcmaster.ca/pubrel/gsk.htm[/url] )
A tápszergyártóknak pedig jó sok pénzük van, jó sokat tudnak költeni reklámra. Tudjátok, hogy a védõnõi konferenciáról milyen csinos kis csomagokkal távoztak a védõnõk? A tápszergyártók repi ajándékaival, tápszermintáival.... Khmm.
Amikor a tápszeres cégek ügynökei végigjárják az orvosokat, védõnõket és bemutatnak nekik egy-egy tápszert, akkor a Ligához például láncban jönnek az olyan hívások, hogy minden kisbabának ugyanazt az adott tápszert írta fel az orvos... Pl. amikor a refluxos tápszert mutatják be, akkor hirtelen minden bukós babára ráfogják, hogy refluxos és már írják is fel a speckó tápszert. Ugye, milyen hatékonyan mûködnek?
Egyébként a tápszerüzlet az egyik legjövedelmezõbb üzletág a világon. Az 1998-as évben például világszerte napi 22 millió dollárt jövedelmezett a tápszer business.
Nézzétek meg az IBFAN és INFACT honlapokat, sok érdekességet lehet azokon találni. Pl. itt: [url=http://www.infactcanada.ca/InfactHomePage.htm" TARGET="_top]http://www.infactcanada.ca/InfactHomePage.htm[/url]
Na, eldugulok, már nem látok ki a fejembõl az álmosságtól.
Jó éjt!
Iboly