Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Na, pár napja teljesen kiakadtam. A védõnõnél találkoztam egy anyával, aranyos kislánnyal (10 hó). Én a fiammal (7 hó). Kérdés felém: "És? Már mindent eszik?" Én: "Ugyan, alig valamit, szinte csak szopizik!" Válasz: " Mi 3 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást, rá volt kényszerítve a gyerek!" Én: "Nem túl korai az?" Válasz: "Hát igen, meg tejem is volt elég, de már elegem volt belõle, hogy másfél órákat lóg rajtam!"
Értitek Ti ezt? Mások meg mindent megtennének pár csepp plusz tejciért!!!
Ja igen, utána meg panaszkodott, hogy semmit sem tudott csinálni a gyerek mellett, mert folyton sírt. Csak halkan jegyeztem meg, hogy én a másfél órás szopik alatt jókat olvastam!
És persze nem dolgozik, nem tanul, nem is akar. Õ bizony otthon marad a gyerekkel!
Hát ennyi! Ilyenkor áll meg a tudomány!

Anita
anita9

Sziasztok!

3 hónapos volt a babám amikor az anyukám elkezdett piszkálni, hogy itt az ideje hogy almát adjak a gyereknek. Meg azt is mondta, hogy kész csoda ha 4 hónapos koráig fogom tudni szoptatni. Ennek ellenére 6 hónapos koráig csak szopizott (persze mindig kaptam a megjegyzéseket), utána kapott egy kis gyümölcsöt, nost töltötte be a 7. hónapot és még csak 3 napja kellett felbontanom a tápszert. Hirtelen, mintha egy csapot zártak volna el, alig van tejem. Igyekszem még kihúzni február végéig, amig tart a taknyos idõszak. Persze anyukám erre is beszólt: minek tovább szenvedni?

A másik amiért mindig kikaptam, hogy miért nem mérem a szopásokat. Amikor hazajöttünk a kórházból (már várt a csecsemõmérleg), anyukám elõttem! elkezdett beszélni a Manóhoz: hát szerintem téged meg kellene mérni, de az anyukád nem akarja meghallgatni a tanácsokat....
Erre azt mondtam, hogy jó, ezt a szopit mérjük. Kerek 50 g-t szopott, erre anyukám azt mondta, hogy ennyi elég egy újszülöttnek, nehogy túletessem. Kb 1 órát szenvedtünk utána, mert a gyerek üvõltött mint a sakál, az itélet kimondatott: hasfájós. 1 óra után úgy döntöttem hogy mégiscsak megszoptatom. Erre evett egy kicsit majd édesdeden elaludt tele pocakkal. Ha nem tökölök a mérleggel, akkor addig szoptattam volna, amig kér. Azóta nem engedem hogy beleszóljon.

Bbb
Névtelen

Bbb!
Hát igen! Nem csak azért nehéz nekünk, mert egy új kis félénk, esendõ babával kell új életet kezdenünk, hanem azért is, mert az egyébként a lehetõ legjobbat akaró és minket nagyon szeretõ anyukákkal és anyósokkal (stb.) is meg kell küzdenünk. Fõleg, amikor egyébként is tanácstalanok vagyunk akkor lehet sok rossz tanács miatt elszúrni a dolgokat! De ilyenkor nem csak egy baba és egy mama, ill. egy papa születik, hanem egy anyatigris is.
Nagyon bátor vagy és büszke lehetsz magadra, hogy a cikizések ellenére is kitartasz a véleményed mellett! És hidd el, a lehetõ legjobban csináltad! Sok ezer mama tapasztalata van a hátad mögött!
Képzeld! Az én anyósom nem akarta elhinni, hogy nem szabad erõltetni a hozzátáplálást, azt akarta, hogy éheztessem ki a kislányomat. Így 10 hónapos koráig csak szopit fogadott el Helena, de azóta eszeget és szopi után és szívesen.

Esetleg még annyit lehet tenni, hogy anyósod is megnyugodjon, hogy mondjuk 2 hetente méred a babádat. Vagy valami ilyesmi.

Nem lehet, hogy most megint egy növekedési ugrása van? Fél éves kor körül is szokott lenni. Én azzal védem ki, hogy a hozzátáplálás ellenére is legyen elég tejem, hogy minden evés elõtt jól megszopiztatom. Így megvan az inger arra, hogy újra termelõdjön.

Nagyon igazad van abban, hogy érdemes "szenvedned". Mert nagyon sokat számít 1 éves korig az anyatej, az adja a fõ táplálékot, a többi csak "hozzátáplálás". De Még utána is nagyon sokat számít az anyatej.
Szóval kitartás! Kép
Menta
menta

Sziasztok Csajok!

Régen jártam erre, és nem örülök, hogy most megint van mesélnivalóm!

Nemrég szült egy lány a Margitban. Személyesen nem ismerem a hölgyet, van viszont egy közös ismerõsünk, aki telefonon összehozott minket még pocakos korában. Akkor mesélte, hogy az elsõ gyermekét csak egy hónapos koráig szoptatta, mert aztán nem volt teje. Mellékesen megjegyezte, hogy az anyukája is így volt vele anno. Meséltem neki az én kálváriámat és küzdelmemet az elsõszülöttemmel, és meséltem neki a hatalmas sikeremrõl másodszülöttemmel, aki kizárólag anyatejet kapott hat hónapos koráig. Úgy tûnt, õt is lelkesíti az eset, és megbeszéltük, szülés után kitérünk a részletekre is. Így történt.
Hat napos volt a baba, amikor felhívtam. Mondta, hogy sajnos nincs elég teje. Mesélte, hogy a pici állandóan éhes, és nem bírja ki a három órákat...Viszont a kórházban mondták neki, hogy adjon cukros vizet /!/ az segít. Így is lett, mert azóta kibírja. Egyébként csak hatvanakat tud szopni, mert biza' nincs több. Mondtam neki sok fontos dolgot, amit én is itt a NETen tanultam meg, és ennek köszönhetõen tudtam "rendesen" szoptatni a lánykámat,aztán mindenféle LLL-es tel.számot, meg ennek az oldalnak a címét is lediktáltam neki. Lelkesnek tûnt, én meg örültem. Kiderítettük közösen, hogy a törpi esetleg a rokonok által bevitt SÓLET, a TÖLTÖTT KÁPOSZTA, illetve a vitamin miatt felfalt SZÕLÕ miatt nyûgös./Ez nem vicc, tényleg ezt evett!/
Kérdeztem, hogy mit mondott a látogatáson a gyerekdoki, kiderült, az még nem járt ott, nem tudta, hogy szólni kell neki. Aztán elmagyaráztam azt is, hogy ne babahintõporral szórja a köldökcsonkot, mert nem illik. Alkohol a ház környékén sem volt. De ez más tészta.
Megbeszéltük, hogy elfelejti a cukros vizet, a cumisüveget, a tápszert, meg a cumit, na és a kizárólagos három óránkénti szopit is, csak próba képpen két napra, mert annyi idõ alatt úgysem hal éhen a kölyök.
Letelt a két nap, izgatottan hívtam. Anyukája vette fel, mert a lány éppen etetett. Anyuka viszont elmesélte, hogy a gyerekdoki náluk járt, és felírta a tápszert. Hurrá.
Azóta nem hívtam. A törpe egy hónapos, és most hallottam, hogy csúnyán megfázott.

És ha valaki a fenti történet olvasása után azt mondja, hogy a lány buta liba, azzal vitatkoznék... A fenti baklövések sora talán nem történhetett volna meg "szakmai támogatás" nélkül. A lány rendszeresen járt terhesgondozásra, nem az erdõben szült, és bizony néhány napot a szülészeten is eltöltött. Ha valaki nem olvas utána a dolgoknak, mondjuk a Kismamában, akkor ez mind megtörténhet. És miért hinne nekem, ha azoktól a "szak"emberektõl, akivel máig találkozott, mást hall?

Bocs, hogy hosszú voltam, de ez egy szomorú történet, és semmiképpen sem egyedi. Itt tartunk.

Sziasztok
Csi
Névtelen

Csi,
Kép

V.
Virág (fiore)

Minap jutott eszembe: meg kéne szervezni a csecsemõosztályok ellen pár próbapert: ha a rossz indítás miatt sikertelen a szoptatás, fizessenek a plusz költségekért, meg nem vagyoni kártérítést a többi nehézségért!! Ha gyerekorvosonként és csecsemõsönkét pár millával meg lenne terhelve a felelõsségbiztosításuk, mindjárt könnyebben terjednének az új eszmék!!!
Csí! A guta kerülget az ilyen sztoriktól!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Borcsa!

Az ötlet nekem is tetszik.
Az a baj, hogy ezut csak az anyuka kezdeményezheti.
Aki nem hiszi el, hogy nem szentírás, amit a doki és a csecsemõs mond, az nem fogja õket beperelni!
Sajnos.

Zsombival elsõgyerekesként voltam a gyerekágyas osztályon, amikor a második gyermekét megszült anyuka mellett kanosszát jártak a nõvérkék és csecsemõsök és váltott típusú, mûanyag, üveg, stb bimbóvédõkbe szusazakolták be a cicijét a saját kérésére. Ott kesergett, hogy a kiscsaj nem szeret szopizni. Én sem szívesen szopnék egy üvegcsõrt...
Mert a múltkor nagyon sebes lett a bimbója...
Az élethez kell egy kis szerencsi, meg józan ész, meg önbizalom, meg érdeklõdés a világ dolgairól.
Nem mindenkinek adatik meg.

Speciel én biztosan anyáznék, ha betápszereznék a babámat, de nem is hiszem el, hogy õk jobban tudnák.

Snoopy
snoopy

Szia Lányok!

Jól beszéltek! Nekem még az is furcsa, hogy amikor a szoptatás akadozik, akkor miért nem kerül be a képbe a nõi tej a tápszer helyett. Persze nyilván anyagi megfontolása is van, csak ha már egyszer "fel lehet írni receptre", akkor miért nem ajánlja fel ezt a lehetõséget a gyermekorvos? Nem kimondottan a fenti esettel kapcsolatban gondolom kizárólag, de én a koraszülött, vagy a beteg babákon kívül nem hallottam még azt, hogy más is élt ezzel a lehetõséggel. Tudom, hogy kevés áll rendelkezésre, de ezt sem propagálják igazán.
És még valami. Egy ideje nem vagyok rendszeres látogatója a NETnek, és elkerülnek a babás lapok is. És ami a furi,hogy a szoptatásról sehol sem esik egyetlen szó sem, hacsak egy-egy "sztáranyu" nem nyilatkozik saját csecsmõjével kapcsolatban. Azért ez is érdekes....

Borcsa!Ki van függesztve néhány kórházi osztályon a betegjogi képviselõ tel.száma. Lehet, hogy meg kéne kérdezni egy ilyen képviselõt. Bár azt nem hiszem, hogy bárkit is kártérítésre lehetne kötelezni, ismerve az EÜ.-s viszonyokat, de talán van valami rendelkezés, amit ki lehetne használni. Bár ehhez is az kéne, hogy legyen valami szakmai alap, amihez viszonyítva meg lehet határozni azt, hogy mi a "sikertelen indítás". Mert az egy dolog, hogy mi itt füstölgünk, de addig ez szélmalomharc marad, amíg nem az új eszmék szerint képzik a szakembereket. Szerintem.
És mi lenne, ha pl. megkérdeznénk az E.Ü. Minisztérium emberkéit, hogy talán erõltessenek egy kis propagandát? Valahol el kéne kezdeni! Holnap fel is hívom õket!
Snoopy! Igaz amit az élet kellékeirõl írtál.
Egyébként Te az a Snoopy vagy, akivel én régen az anszteziológia rejtelmeirõl leveleztem kb. egy éve?

Sziasztok!
Csí
Névtelen

Csí,
csak úgy felhívod õket? Nem vagy semmi. És mit mondasz nekik?

Virág
Virág (fiore)

Virág!
Felhívtam õket.
Éjszaka részletesen beszámolok, de addig lehet, hogy jön az Iboly is!
Most megyek gyerekezni!
Sziasztok!
Csí
Névtelen

Sziasztok!

Már megint hosszú leszek:
Szóval, felhívtam az E.Ü.Min.-t. Központi számon a diszpécsernek elmondtam, hogy milyen témával kapcsolatban /egészséges gyermek gondozása+szoptatás/ szeretnék infót kérni, megadott egy másik telszámot, azt is felhívtam. Ott egy roppant kellemes és barátságos hang vette fel a kagylót, akirõl kiderült, hogy szülész-nõgyógyász, és több saját gyermekkel rendelkezik. Remek. Megkérdeztem, hogy mit lehet tenni, ha egy anyuka nem tud szoptatni, mert...és itt közbevágott! Rögtön közölte, hogy olyan nincs, mert az anyukák legnagyobb része tud, és ecsetelni kezdte a mindenkinél meglévõ tejtermelõ mirigyeket, és a kezdeti ehézségeken segítõ kézi fejés fontosságát, és elmondta, hogy bizony az õ oszályán az összes anyuka szoptatott!!! Erre én befejeztem mondandómat, a fenti esetre hivatkozva /jan.13 00'03/. Jogosan megkérdezte, hogy a szülészdoki nem látta-e el a lányt infókkal, majd amikor elmeséltem a csecsemõsök által ajánlott cukros vizet, meg az elsõ gyermekorvos által felírt tápszert, akkor megdöbbent. Azt hiszem, mivel magából indult ki, ezt az esetet egyedinek minõsítette. Megkérdezte, hogy ez az eset Bp-n történt-e. Aztán említettem, hogy tömérdek ilyen, és hasonló eset van, amirõl ez a topic szól, és megkérdeztem, hogy mit lehet tenni, ha valaki úgy gondolja, nem megfelelõen alakultak a dolgok, mert nem kapott kellõ szakmai segítséget a szoptatás elején. Azt mondta, hogy azonnal fel kell hívni a területileg illetékes Tisztiorvosi Szolgálatot, és ott kell a panasznak hangot adni.
Majd megemlítettem a korábban már fent említett kiadványokat, aminek egy részén a szakmai támogatóként az E.Ü.Min. szerepel. Kérdeztem, hogy ezekkel mit kezdhetnénk, mire megadta a fõnöke nevét és címét, akinek el kell küldeni a kiadványokat. Beszéltem Ibollyal, mert ez rá vár, hiszen az õ szakmai tudása és kommentálása teszi ezt az egészet hitelessé.
Nagyjából ennyi.
Persze azért felmerült néhány kérdés bennem azóta. Ugyanis a cél nem az, hogy Kisödön bonyhádi gyerekorvost zaklassa a Tisztiorvosi Sz. egy bejelentés után. Attól még a szoptatásról nem fog többet tudni sem õ, sem a körzete anyukái. Arról nem is beszélve, hogyha én tudom, hogy nem kapok kellõ tanácsokat, akkor már tudom, hogy mit kellett volna tenniük velem. Akinek meg fogalma sincs arról, hogy mit kellett volna tanácsként kapnia, az nem fog ezzel a lehetõséggel élni, mert valószínûleg megfogadja a rossz tanácsokat, hiszen jónak véli õket, miért ne fogadná meg, amikor "szak"embertõl kapja?!Mondjuk ezt Snoopy érthetõbben fogalmazta meg...

Próbáltam a telefonos illetõt rábírni arra, hogy nézzen be ide, de sajna közölte, hogy nincs rá módja-ideje, mert beszélgetésünk alatt is vártak rá. Pedig lehet, hogy ezzel felhívhatnánk a figyelmet arra, ami néhol folyik!!! És megint nem Kisödön ellen kampányolok, hanem a téma elhanyagolása, mellõzése ellen. Csak lesz már olyan fórum, amit megpiszkálva elindul valami.

Egyébként mi a szoptatás? Most nem a lényegérõl, hanem a hovatartozásról kérdezek. Ez orvosi szakterület? A szülészet-nõgyógyászat része? Meg lehet úgy határozni, mint pl. a pszichológus és a pszichiáter közti különbséget? Mert lehet, hogy itt is el lehetne indulni. Miért nem fontos a szoptatás senkinek?
Valahogy ki kéne számolni azt is, hogy mennyibe kerül az államnak a szoptatás /semmibe/, és mennyit költ évente a TB a tápszeres babákra, és a nõi tej finanszírozásra. Csak megérné végre egy szoptatós kiadványt kiadnia a TB-nek, persze ezekhez adatok kellenek, és gõzöm sincs, hol lehet ilyet találni. Nincs ötletetek?

Virág! Nincs abban semmi különös, hogy egy ilyen "céget" felhív valaki. Ugyanis tudakozón keresztül, vagy tel.könyvben csak olyan telszámokat találsz meg, aminek a végén diszpécserek, vagy olyan ügyfélszolgálatosok ülnek, akik még ha nem is tájékozottak az általad keresett témában, viszont -többnyire- elmondják, hogy kihez is kell fordulnod információért.

Sziasztok
Csi
Névtelen

Szia Csi!

Profi voltál!
Iboly mit mondott?

No igen, az az anesztes vagyok.

Snoopy
snoopy

Ja!

A Pro-Mama küldött újkatalógust, ami szoptatási tanácsadó is. Elég jó.
Minden információ megvan benne, legfeljebb, nem feltétlenül az van hangsúlyozva, amit mi hangsúlyoznánk, bár ugye õk cumisüveget is árulnak. De a szülésznõ, aki a tanácsokat írta hiteles és profi.

Kiadvány van, nem tudom, hogy mennyire vállalkoznak a terjesztésre. Nyilvûn a pro-mama nem vállalhatja fel egész Magyarország informálását...
Ötletek?

Snoopy
snoopy

Csi,
szuper vagy. Kép

Virág
Virág (fiore)

Sziasztok!
Iboly a Tisztiorvosi Szolgálatnak, mint lehetõségnek örült. De gondolom majd elmondja a véleményét, ha lesz rá ideje.

Virág!Te még, vagy már nem alszol, amikor hajnalonként topicolsz?

Snoopy!Lehet azzal valamit kezdeni, hogy végre ne legyen érzékeny a gerincérzéstelenítés helye? Bocsi mindenkitõl, hogy itt kérdezem!
Sziasztok!
Csi
Névtelen

Már. Kép

Virág
Virág (fiore)

Sziasztok!

Snoopy,
a Felicitas nevû szervezet (van honlapjuk is), minden kismamának ingyenes csomagot ad, ha a védõnõtõl kapott ingyenes tájékoztatóból a kupont beviszi az adott boltokba. Mikor megszületik a baba, a kórházban is kaptunk, sõt még mikor 4-6 hónapos. Ötlet: velük kellene felvenni a kapcsolatot és már a Várandós csomagba beletenni. Ennek bizti õk is örülnének, a kismamák pedig még idõben át tudnák olvasni, nem benn a kórházi újszülött csomagból kellenen elõhalászni, ordító (esetleg kórházi személyzettõl cumizavarossá vált) baba mellett.

Csi,
Te aztán nem cicózol!KépKépKép
Mi lenne, ha összeszednénk a gondolatainkat, (esetleg megspékelnénk 1-2 fnomenális ötlettel a régi táblázatból) és elküldenénk mondjuk a Jakupcseknek. Õ úgy vadássza ezeket a közéleti témákat. No, ott majd megvédhetné a tápszert felíró orvos, meg elsõ napon cukros víz párti csecsemõs, meg védõnõ (mikor elvileg nekik is tudniuk kellene az új elveket) a Sarlai doktornõvel szemben stb. ???

Ágci

Kép
Ágci

Virág!
Jó ég! Én kilencnél korábban nem bííírok kimászni az ágyból...

Ágci!
A Felicitas Kft. pontosan Felicitas Marketing Szolgáltató Kft. Anélkül, hogy utána néztem volna én azt gondolom, hogy ez pénzszagú. Nem hiszem, hogy ingyen vállalná a terjesztést, már csak azért sem, mert ez a cég adja a téjpépmintákat is, ami persze nem baj, de szerintem összeférhetetlen egy kicsit. Arról nem is szólva, hogy az általuk kiadott Babagondozási Könyv néhány mondatától égnek áll az LLL haja, lásd fentebb Iboly emésztését 2002 okt 20. 01'54. Viszont, ha ez a könyv módosításra kerülne, esetleg bõvítve lenne, akkor azt lehetne elérni, amit Te is gondolsz, hogy minden anyu kézhezkapna egy pontos tennivalókról szóló füzetet.

A Jakubcsek és társai nem rossz. Csak szerintem nem elég botrányszagú. Már csak azért sem, mert a cukrosnénis csecsemõsök, és a tápszert felíró körorvosok a mai BEVETT szokás szerint járnak el, mégha ez helytelen is. Amíg nincs egy minden szakterület szerint elfogadott "etikai kódex" a szoptatás terén, addig számukra csak a jóérzés tiltja az ilyen lépéseket, abból pedig nem lehet mûsort csinálni. De ha gondoljátok, megszerzem az elérhetõségét, próba-szerencse.

Pont a fent említett dolog miatt ma már úgy érzem, a próbaper, és a Tisztiorvosi Szolgálatnál tett panasz sem járható út! Rendben, bepanaszolom a dokimat, és mindenki mást, akivel gondjaim vannak. Õk valószínûleg szakértõhöz fordulnak, aki megállapítja, hogy a mai elfogadott nézetek szerint mulasztás nem történt, és ez az egész felhajtás többet árt az ügynek, mint használ. Azért nem lehet senkit elmarasztalni, hogy a lelkiismerete nem mûködik. Zsákutca.

Még valami lányok: Lánykám nemsokára egy éves, de már egy ideje nem szopik. Ezt csak azért írom, mert nem akarok álszentnek látszani, másrészt azért, hogy az aki szintén nem szoptat, és olvassa ezt a topicot, ne érezze azt, hogy õt már nem érinti ez a téma. Azért küzdhetünk együtt az ostobaság ellen.

Sziasztok
Csi
Névtelen

Ja, és ha valaki tudja, csábítsa ide az Ibolyt!
Csi
Névtelen

Sziasztok!

Csi, bocs, hogy tegnap nem írtam, de Gergõ félóránként ébredt és éjfélkor már nem bírtam tovább, inkább aludni mentem én is.

Szóval, annak nagyon örülök, hogy legalább az ÁNTSZ-nél panaszt lehet tenni. Nem tudom, milyen eredménnyel, de némi kitartással csak el lehet érni valamit. Én alapvetõen a próbaper híve volnék, Borcsa, a számból vetted ki a szót. Kéne keresni egy jó ügyvédet, aki vállalná. Szerintem is hamar észbe kapnának a "profik" és legközelebb meggondolnák, mielõtt valami butaságot mondanak. Ugyanakkor attól tartok, pont egy olyan embert sikerülne beperelnünk, aki a legnagyobb jóindulattal mondja, amit mond, egyszerûen csak gõze sincs a valóságról, ezer éves tanokat hirdet. Ha továbbképzésre küldenénk, legközelebb jobban tudná. Tudom, vannak olyanok is, akiken nem fog a tanítás, tovább szajkózzák az ostobaságaikat, na õket szívesen megszorongatnám.

Csi, megnéztem azt a bizonyos kiadványt (Babagondozási könyv, Felicitás kiadó), nem olyan rossz ám! A szoptatós részt kifejezetten jónak találom. A többi fejezetben van néhány bõdületes ostobaság, amitõl égnek áll a hajam; és ami eléggé rontja az összképet. A másik könyv, a Kedves Baba viszont katasztrofális! Új anyukaként halálra stresszelném magam miatta, hogy az én babám nem a könyv szerint szopik, nem a könyv szerint alszik, satöbbi, satöbbi.

A szoptatós kiadvány jó ötlet. De már van LLL kiadvány, van SZME kiadvány, csak fel kéne fedezni õket és mondjuk támogatni, hogy ki lehessen adni újabbakat. Vagy pl. az LLL könyvet szeretnénk ezer éve kiadni, végre kész van a fordítás, már csak gatyába kéne rázni és piacra dobhatnánk. Ha... ha lenne rá pénz. És hogy hol lehet adatokat beszerezni? A Ligánál, az egyesületnél. Naprakészek vagyunk, nálam például fellelhetõ a legtöbb friss kutatási eredmény. Tagja vagyok egy olyan levelezõlistának, amelynek több, mint 3000 szoptatási szakember a tagja a világ minden tájáról. Ha valamit nem tudok, feldobom a kérdést a listára és órákon belül jönnek a válaszok.
Éppen csak itt Magyarországon nem tudják az illetékesek, hogy létezem. Mármint hogy létezik szoptatási szakember, aki nem védõnõ vagy gyermekorvos, az ezer más elkötelezettségével. Akihez lehet fordulni. Amikor levizsgáztam, akkor a nemzetközi szervezet tanácsára, megírtam néhány újságnak, hogy milyen oklevelet szereztem és ha érdekli õket a téma bõvebben, akkor keressenek meg. Senki nem jelentkezett.
Úgyhogy ez volna az elsõdleges célom, hogy megismertessem és elfogadtassam ezt a szakmát itthon. Akkor végre tehetnék valamit.

És ezzel mindjárt megválaszoltam azt a kérdésedet is, Csi, hogy mi a szoptatás. Egy különálló szakma az egészségügyben. Nem szülészet-nõgyógyászat. Nem gyermekgyógyászat.

Amikor azt kérdezed, mennyit költ a TB a tápszeres babákra, nem is tudod, mibe tenyereltél bele. Mert hiszen, mire gondoltál? A tápszerek támogatására? A nõi tej finanszírozására? Ennyi volna? Nem! A nem zoptatott babák körében gyakoribb a különbözõ betegségek kialakulásának aránya. Pl. inzulinfüggõ diabetes mellitus, gyermekkori rákbetegségek, allergiás megbetegedések, asztma, emésztõ- és bélrendszeri megbetegedések, középfülgyulladás, felsõlégúti fertõzések, húgyuti fertõzések, stb. Ez mind pénzébe kerül az egészségügynek és nekünk, adófizetõknek. Erre mind költ a TB. És akkor még nem említettem, hogy a szoptató nõk körében ritkább a csontrikulás, kisebb a mellrák, a petefészekrák és a méhtestrák kialakulásának veszélye. Sok szoptató anya + sok szoptatott baba = egészségesebb nemzet. Koldusbotra jutnának a gyógyszergyártók? Tápszergyártók? Olyan szép volna, nem?

Sajnos, túl sokan vannak, akik nagyszerûen profitálnak a betegségekbõl. Lásd pl. a múltkor emlegetett asztma, allergia felmérést, ahol azt az eredményt hozták ki, hogy a szoptatás növeli ezen betegségek esélyét. (Miközben számos kutatás ennek az ellenkezõjét bizonyítja.) Mi derül ki? Hogy az egyik nagy asztma gyógyszert gyártó cég finanszírozta a kutatást, a GlaxoSmithKline. (Pereket megelõzendõ, itt a link, ahonnan az infó származik: [url=http://www.fhs.mcmaster.ca/pubrel/gsk.htm" TARGET="_top]http://www.fhs.mcmaster.ca/pubrel/gsk.htm[/url] )

A tápszergyártóknak pedig jó sok pénzük van, jó sokat tudnak költeni reklámra. Tudjátok, hogy a védõnõi konferenciáról milyen csinos kis csomagokkal távoztak a védõnõk? A tápszergyártók repi ajándékaival, tápszermintáival.... Khmm.
Amikor a tápszeres cégek ügynökei végigjárják az orvosokat, védõnõket és bemutatnak nekik egy-egy tápszert, akkor a Ligához például láncban jönnek az olyan hívások, hogy minden kisbabának ugyanazt az adott tápszert írta fel az orvos... Pl. amikor a refluxos tápszert mutatják be, akkor hirtelen minden bukós babára ráfogják, hogy refluxos és már írják is fel a speckó tápszert. Ugye, milyen hatékonyan mûködnek?

Egyébként a tápszerüzlet az egyik legjövedelmezõbb üzletág a világon. Az 1998-as évben például világszerte napi 22 millió dollárt jövedelmezett a tápszer business.

Nézzétek meg az IBFAN és INFACT honlapokat, sok érdekességet lehet azokon találni. Pl. itt: [url=http://www.infactcanada.ca/InfactHomePage.htm" TARGET="_top]http://www.infactcanada.ca/InfactHomePage.htm[/url]

Na, eldugulok, már nem látok ki a fejembõl az álmosságtól.
Jó éjt!
Iboly
iboly

Csí!
Elvben a Magyar Gyermekorvosi Szakkolégium ugyanazt ajánlja, mint a WHO és a Liga: 1/2 év csak szopi, egy éves korig fõleg szopi, és lehetõleg szopi 2 éves korig. Megint csak elméletben, errõl az összes gyerekorvost tájékoztatták. Az ajánlás kit van az MVE honlapján is -> eszerint akár a védõnõk is tudhatnák. Szóval hivatkozási alap van.
Pénzt pedig a kórház felelõsség-biztosításából lehetne kinyerni.
A nehézség inkább ott lenne, hogy hol találunk mamát, aki a h*lye tanácsokat gyanítja a szoptatási sikertelenség hátterében, és nem magában keresi a hibát.

A Szoptatás topikban épp most írta valaki, hogy az áldott h*lye védõnõje szerint nem elég tápláló a teje! És hány olyannak mondott vajh marhaságokat, akik kevésbé olvasottak lévén, el is hitték? GRRR!!!KépKépKép

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Kedves Lányok,

Nálunk eddig szépen ment a szopi, de most, hogy Eszti 3 hónapos elmúlt, kezdõdnek a bajok.
Két-három nyelés után elfordul, és nagyon sír, vagy elkezdi húzni és rámgatni a mellbimbómat. Cumit, cumisüveget nem ismer, tehát nem cumizavar. De akkor mi? Az LLL tanácsadók szerint, akiket szegényeket folyton zaklatok ez szopi sztrájk, és szendergés közben kellene szopiztatni. De a baj az, hogy alig alszik. A mellemen elszenderedik, de ha kicsúszik a szájából, vagy megpróbálom õt finoman letenni, akkor felébred, és kiborulva sír. Tejem pedig van. Most az egész nap majdnem egy összefüggõ szoptatás, de jövõ héttõl a férjem visszamegy dolgozni, és bizony nem tudom, hogy fogom erõvel bírni, mert van még egy 22 hónapos kisfiam is. Tõlem Eszti egész nap lóghatna a cicicn, de a kisfiú még nem önellátó ugye...
Egyébként a kislány este 8-kor eszik utoljára, majd hajnal 3 körül, és olyankor nincs ilyen gond, szopik szépen, és elalszik.
Ebbõl kiindulva kaptam a következõ zseniális tanácsot: nem is éhes, azért csinálja ezt, éheztessem ki!!!! Na errõl ennyit.
Viszont: félek, hogy megsínyli ezt az idõszakot, esetleg nem nõ a súlya (erre jó esélyünk van). Már kapom is a hasonló "jó" tanácsokat: 1. nem elég a tejem tápértéke, azért nem kéri, adjak neki gyümölcsöt. 2. Lusta. 3. Nem elég a tejem, pótoljak. 4. HAgyjak ki egy szoptatást, hogy felgyûljön a több tej. 4. Fejjem le a tejet, és adjam cumisüvegbõl. És végül a kedvencem: Unja már az anyatejet, adjak neki mást is, beleértve krumpli és husika!!!!!
Na szóval hülyeségben nincs hiány, de biztatást eddig csak a férjemtõl és az LLL-tõl kaptam.
Ti találkoztatok már ilyesmivel? Hogyan sikerült megoldani? Sajna nekünk a szendergõs szopi nem válik be, tejem van, de eszem ágában sincs üvegbõl adni. Mit tegyek? Kérlek segítsetek!
nagyon köszi!
Jutka
bolegajudit (bolegajudit)

SZiasztok!

Biztos, írnak vmi bíztatót a lányok, de szerintem másold át ezt az írásodat a Szoptatás topicba, ott rögtön megtalálják a szopi szakik, és máris dõlnek a jó tanácsok. AMik tényleg azok, nem pedig ilyenk mint amiket írtál...

Azt hiszem a Kedves Baba könyvet már nem kapják a mamák, de azért majd utánakérdezek. A Felicitas kiadvány tényleg nem rossz. persze Iboly azért jobban tudja.

Iboly,
amiket leírtál... Hát ezek szomorú dolgok. És tudjátok az még inkább, hogy olvastam olyan fórumot, ahol naivan feltették egymásankaz anyukák a kérdést, hogy de csak nem akarnak a tápszert gyártók, gyógyszergyártó cégek rosszat. Hogy, ha nem olyan azért még sem vezetnék be...stb. Hát nem tudom, hol él.Kép Szvsz büntetlenül nap mint nap kap az ember ilyen-olyan pofonokat, az más kérdés, hogy nem tud róla.
Itt találtam mo-i adatot, bár ez 2000-es, és gondolom az benne sincs, amit Iboly említ mint "mellékes" tényezõket.
[url=http://www.c3.hu/~hab/org/index.htm" TARGET="_top]http://www.c3.hu/~hab/org/index.htm[/url]

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Na, ez az, amit mondtam én is. Volt egy riport, amikor egy pasi lefogyott, és az azt követõ plasztikai mûtétet fizette a biztosító, mert a súlytöblettel járó egészségkárosodás kezelése többe került volna. Persze ez nem nálunk történt. Valami ilyesmire gondoltam, nem csak a tápszer finanszírozására. És ha a mellrák-megelõzésre, és a dohányzás elleni kampányra már nálunk is többet szánnak végre, akkor nem lehetne ezen a szálon elindulni?!

Lányok! Ezek az ajánlások, amiket fent említetek, ezek ajánlások, vagy annál többek? Nem a szopis cégekrõl beszélek, hanem pl. az orvosokról: ha ezt nem tartják be, akkor szerintetek mulasztást követnek el, vagy csak más elfogadott módon járnak el, és kész? Ez az ajánlás nem ugyanaz, mintha csak több "kezelési módszer" közül az egyik választható út lenne? Mint ahogy az Iboly mondja, ezeréves tanok...Mégiscsak fel kéne keresni egy betegjogi képviselõt!
Egyébként nem hiszem, hogy kézzel fogható eredményt lehetne elérni a kórházak biztosításán keresztül. A biztosítóknak szerintem még a tápszereseknél is több pénze van, hivatkozhatnak emberhiányra, meg hasonlókra, és õk is hamar azt hozznák ki, hogy mulasztás tulajdonképpen nem történt. Fizetni tuti, hogy nem fognak. Ne nekem legyen igazam.

Nekem ezek a könyvek nem jöttek be. Megmondom, miért. Ha Iboly, Te nem szakértõ vagy, akkor másként látnád. Kezdõként amikor tudatlanul azt olvasom, hogy a gyerek nem biztos, hogy azért sír, mert éhes,hanem mert szomjas és ezért adjunk neki jól higított gyümölcslevet, akkor mit csinálok, adok neki, hisz azt írják. És tuti, hogy akkor nem csak anyatejet kap a gyerekem hat hónapos korig, sõt akár el is választja magát...Hiába írja elõtte, hogy elég az anyatej, ha több oldallal késõbb az ellenkezõjére buzdít. És én nem leszoktattam a gyerekemet úgy, hogy egy-egy étkezés helyett fõzeléket adtam neki, hanem kínálgattam szopás után, és nem pánikoltam be akkor sem, hogy nem tanult meg rágni hat hónapos korában, bár a mellemet jól megrágta. Szóval szerintem megtévesztõ annak, aki nem ismeri az LLL ajánlását. Magamról tudom, mert az elsõ kölykömnél nem találkoztam szopis szakemberrel, és én is az ilyen félreérthetõ dolgokon siklottam ki. Ezért írtam a PONTOSÍTÁSÁT fentebb a kiadványoknak. De tény, hogy ez a kiadvány legyen a legkisebb gondunk.

Mondjuk azt is elismerem, hogy reklámra nincs pénze a szopis cégeknek. De nagyon sok kiskapu van, és azt -nem csak az LLLnek- ki lehetne használni annak érdekében, hogy a média foglalkozzon a szoptatással.

Folyt.Köv.
Csí
Névtelen

Folyt.Köv.

Ágci! Mielõtt olvastalak, azelõtt írtam a fenti véleményemet a könyvekrõl, persze, hogy az Iboly jobban tudja, de remélem az is érthetõ, amit én írtam. Ennyit a könyvekrõl, nem ez a lényeg.
Csi
Névtelen

Csi,
persze-persze. Világos.
Érdekes, amit felteszel kérdést, a váaszra kíváncsi vagyok magam is (orvos-mulasztás).
Ágci

Kép
Ágci

Ja, és még valami! Beszéltem ma a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelettel. Ha valakit érdekel, leírom mailban!
Csi.
Névtelen

Ágci!
Lehet, hogy a Menta errõl többet tudna, mert anno írt a MÁV-osban jogszabályokról v.mit...Elvégre õ most tanulta!
Egyébként jó, hogy itt chatelünk...
Megnéztem az oldalt, hatásos...
Csi
Névtelen

Borcsa,

"hol találunk mamát, aki a h*lye tanácsokat gyanítja a szoptatási sikertelenség hátterében, és nem magában keresi a hibát."

Hát pl. itt vagyok én is.

Csi,
mélt szívesen elolvasnám. Kép

Virág
Virág (fiore)

Ágci! A gyerekgyógyászoknak ún. módszertani ajánlásuk van errõl, ami egész jó, de még mindig nem tökéletes. Na mindegy! Szóval õszintén szólva nem tudom tutira, hogy mit jelent az, ha a módszertani ajánlást nem tartják be? Van egy volt csoporttársam, aki elvégezte a jogot is. Talán majd õ meg tudja mondani. Csak valahogy el kéne tudnom érni. Na majd megpróbálom!
Menta
menta

Sziasztok!

Csi, naná, hogy érdekel! Kérek szépen mélt!
Egyetértek veled, ezért is írtam, hogy a nem szoptatásról szóló oldalakon található ostobaságok, igencsak rontják az összképet.

Média: A nyári szopis sétára el akartam hívni újságírókat, tévéseket. Egyedül a Duna tévét érdekelte annyira a téma, hogy eljöttek, forgattak, riportokat készítettek. A dolognak csupán annyi a szépséghibája, hogy reggel 6-kor adták le a mûsort...
Egyébként ez külföldön úgy mûködik, hogy elszánt mamák elkezdik kampányszerûen levelekkel bombázni a különbözõ médiumokat, hogy írjanak, beszéljenek a szoptatásról. És persze nem valami õskövületet akarnak a tévében látni az elavult nézeteivel, hanem valaki hozzáértõt. Akkor a leghatásosabb, ha nevet is írnak, és nem bízzák a véletlenre, hogy az újságíró melyik saját orvosismerõsét hívja be a mûsorba.
Én egyébként nagyon szeretnék egy saját szopis mûsort. Novemberben voltam Hollandiában egy LLL konferencián, rengeteg jó ötletet kaptam erre vonatkozólag.

Hallotta valaki azt a hírt, hogy ismét megvásárolhatóak lesznek a tápszerek az üzletekben? Nem tudjátok véletlenül, hogy ez még csak terv vagy már rendelet? Szívesen megszerveznék egy tüntetést...

Ágci, éppen ez az! A mamák el se akarják hinni, hogy a tápszerekbe és a bébiételekbe mennyi sz*r kerül bele. (Egyszer írtam errõl itt egy listát.) És valljuk be: nehéz is belegondolni, ha rákényszerülünk, hogy a gyerekünk tápszert kapjon. Ki akar folyamatos rettegésben és lelkifurdalásban élni, hogy valami olyat ad a gyereknek, ami nem jó?

A tápszergyártók legújabb húzása, hogy piacra dobtak egy olyan tápszert (Lipil néven, nem tudom, hozzánk eljutott-e már), ami olyan zsírsavakkal van dúsítva(DHA, ARA), amelyek az anyatejben is megtalálhatóak, így -reklámjuk szerint- olyan ez a tápszer, mint az anyatej. Ezzel azért lehet vitatkozni, hiszen egy tápszer sem tartalmaz növekedési faktorokat, élõ sejteket (pl. falósejteket), másfajta fehérje van bennük, más az összetevõk aránya, stb. stb.
Ezen túlmenõen azt állítják, hogy a hozzáadott zsírsavak, pontosan olyanok, mint az anyatejben lévõ zsírsavak. Nem igaz! A DHA-t erjesztett mikroalgából vonták ki, az ARA-t pedig a talajban lévõ gombákból. Mondanom sem kell, hogy a mell nem ezekbõl állítja elõ a zsírsavakat és ezek az anyagok nem részei a táplálékláncnak. Az emberi zsírsavak felépítése különbözik a növényekbõl készítettekétõl. Ráadásul ha csak úgy hozzácsapunk különbözõ anyagokat pl. tápszerekhez, nem valószínû, hogy úgy fognak viselkedni, mint az eredeti környezetükben, pl. az anyatejben.
Állatkísérletek mellékhatásokat mutattak ki. Patkányoknál steatorrheát(zsírszékletet) okozott, valamit zsíros szõrzet alakult ki rajtuk. 4 hét használat után a patkánykölykök májának megnõtt a súlya, három hónap után megemelkedett a szérum alkalin foszfátáz szint, és fejletlen renális papilla keletkezett. (Menta, ezt hogy lehet normálisan magyarul mondani? Undeveloped renal papilla.)
A Journal of Nutrition címû lapban lehozták a következtetést, miszerint nem indokolt a tápszerek ezen zsírsavakkal való dúsítása. (November 1998 Supplement; Vol128, Number 11S.)
Az FDA (olyasmi, mint az OÉTI) nem hagyta jóvá, ezen anyagok használatát. Egyszerûen csak beengedték a piacra, aztán majd kiderül, hogy reagálnak rájuk a babák.
A NABA (szopis szervezet)rengeteg hívást kap, a mamák panaszkodnak, hogy a Lipiltõl a babáknak robbanásszerû, vizes hasmenésük van. Állítólag a bõrük is kellemetlen szagú.
Amerikában a tápszerügynökök besétáltak a szülészetekre, elvitték a hagyományos tápszereket, mondván, ezek már nem lesznek többé elérhetõek, és otthagyták az újat. Ami mellesleg jóval drágább...

Nem részletezem tovább, akit érdekel, annak angolul szívesen átküldök egy errõl szóló részletes írást.

Iboly
iboly

Jutka, nem túl erõs a tejleadó-reflexed? Nem szokott Eszti olyat csinálni, hogy amikor beindul a tejed, akkor nehezen bírkózik meg vele, köhög, szinte fuldoklik és nyomja el magát a melledtõl?

Iboly
iboly

Sziasztok!

Iboly!

A Similac Advance, amit szintén emlegettek itt az írásban, hogy abban is ez van, Mo-n is kapható!
Tápszerelérhetõségrõl majd megkérdezem Ákost, hátha hallott valamit.

Puszi: Pele
pelcsi

Iboly!
Szérum alkalikus foszfatáz szint
és
fejlõdésben elmaradt renális papilla (erre nincs jobb magyar megfelelõ). A renális papilla a vesében az a rész, ahonnan a kiválasztódott vizelet átkerül a vesekelyhecskékbe, amik viszont a vesemedencébe torkollnak. Nem tudom jobban elmagyarázni. Kép
Iboly! Én téged foglak ajánlani a médiumnak! Kép
A dokik közül a Veress doki a kismamából már elég jól kikúpálódott. Kép
Menta
menta

Sziasztok!

Párom azt mondja, hogy lehet, hogy csak a 3-as tápokat lehet majd megint boltban is kapni, de még semmi nem biztos.

Iboly!
Az nagyon szuper lenne, ha lenne saját szopis mûsorod!!!!

Menta!
Igen, a Veress doki elég jó, fõleg mióta neki is van gyereke!! No meg Sarlai Katalin!

Puszi: Pele
pelcsi

Latom, haladunk az EU fele! Franciaorszagban 50 meter hosszu polc volt tele kulonbozo tapszerekkel, es "jobbnal-jobb" bebikajakkal! Legjobban a 4 honapos kortol adhato tejkrem-eper desszert tetszett!
Itt Nemetorszagban is kaphato midenfele tapszer, 1-es is! Es nagyon gyakran latok anyukakat komotosan orakig vasarolgatni a talan ugy egy hetes babaval, aztan amikor megehezik, csak elokapjak a cumisuveget, es nosza, hagy egyen a gyerek!

Lanyok, en kb. ket het mulva szulom a harmadik babamat! Az elso kettot nem sikerult szoptatnom, pedig tejem volt! Fejtem nekik 6 ill. 9 honapig! Maig nem tudom, szervi, psziches, vagy kulso kornyezeti okok jatszottak kozbe, DE MOST MUSZAJ, hogy sikeruljon!
Szamitok am Ratok is!
Iboly, tok jo lenne egy szopis musor!!!

Zsuzsi
zsuzsi74

Sziasztok!

Zsuzsi!
Le a kalappal elõtted, hogy ilyen sokáig kitartottál és fejtél a babáidnak!!!! Nagyon-nagyon szurkolok Neked, hogy most sikerüljön!!!
DesszertKép
VásárlásKép

Pele
pelcsi

Sziasztok!

Iboly!
Mi a nemzetközi tapasztalat? A nyugati országok hasonlóan kevéssé törõdnek a szoptatás pozitív hatásaival? Hogyan lehetséges, hogy még annyit sem vesznek figyelembe, ami akár a szopitól teljesen független lenne, hogy melyik kaja meddig nagyon allergizáló?

Vártam ám, hogy hívsz, de eddig nem találkoztam Veled a telefonban. Ha ez így megy tovább, akkor holnap hívlak én. OK? Kép

A szopis mûsor nagyon jól hangzik. De hogyan sikerülne erre is idõt szánnod, holott a könyv még mindig nálam, az LLL-es infohalom pedig nálad üdül??? Kép

Zsuzsi!
Drukkolunk ám nagyon! Virág is csupa rossz tapasztalattal (a tanácsadókat illetõen) kezdte, de most már nincs olyan ember, aki tönkretehetné a legkisebb leányka szopis esélyeit!
Önbizalom! Te tudod jobban! Kép

Snoopy
snoopy

Sziasztok!

Snoopy, hívtalak volna, ha kimenõt nem kaptunk volna. De a Gyûrûk Ura bûvölete után a Pálvölgyi barlangban/nál ünnepeltük a legkedvesebb barátnõm szülinapját, így a telefonálás elmaradt. Ma hívlak mindenképpen!

Külföldön ugyanez a helyzet. Nem mintha nem ismernék fel a szoptatás fontosságát. A pénzrõl van szó, a tápszerlobby jól mûködik. Gondoljatok bele, mi történne például, ha szép szófogadóan ráírnák a bébiételekre, hogy 6 hónapos kortól ajánlott és a 4 hónapos ajánlás eltûnne. Lehet, hogy kevesebben vennének bébiételt a hathónaposnál fiatalabb babáknak. Kiesne egy kis bevétel. Meg eléggé egyhangú lenne a bébiételválaszték, ha semmilyen, késõbbi életkortól ajánlott étel nem kerülne az üvegekbe mondjuk egyévesnél fiatalabb babák számára. Krumplit otthon is lehet fõzni. Egyéves kor után már szinte mindent ehet a baba, nyugodtan adhatunk neki a családnak szánt ebédbõl. Tehát az egyévesnél fiatalabbakat kell megcélozni, megfelelõ választékkal, mindenféle hozzáadott vitaminokkal kábítva a szülõket.
Így mûködik ez!

Iboly
iboly

Iboly-Virág!
Mail ment!
Csi
Névtelen

Csi,
köszi, megkaptam.
Virág (fiore)

Képzeljétek! Nem rég járt egy ügynök Esztergomban és panaszkodott, hogy kevés tápszer fogy. Az egyik doki mondta neki, hogy õ ennek csak örül... Kép

Iboly
iboly

A La Leche Liga Magyarország tisztelettel kéri, hogy idén is ajánljátok fel adótok 1%-át az egyesületnek. A pénzt új füzetek nyomtatására, vezetõképzésre, irodaszerekre, postaköltségre szeretnénk felhasználni.

<FONT COLOR="0000ff">La Leche Liga Magyarország adószáma:
18048092-1-41</FONT>

Köszönjük!
iboly

Szia Iboly,
A problémámat leírtam a "Szoptatás" topicban is.
Hát, nem tudom, hogy túl gyorsan jön-e neki a tejci, elég nagyokat nyel, meg lõki el magát, de köhögés eddig még nem volt.
A "Szoptatás" topicban leírtam, hogy a súlya nem valami jól alakul, kapom is a huhogást mindenkitõl.
kisfiam 8 hetes korától tápszeres volt (cumi zavar miatt, ma már tudom), és minden rokon azzal "biztat", hogy nem baj, ha Eszti csak eddig szopik, Andris is felnõtt tápszeren. Na ja, nem õk kutyulták a tápit, fõzték az üveget, cumit, és izgultak, ha menni kellett valahova gyerekkel, "Jaj mi lesz ha nem érek haza idõben, mit adok itt neki enni". Szóval próbálkozom a szopival keményen.
Köszi,
Jutka
bolegajudit (bolegajudit)

Sziasztok!
Rég nem írtam ugyan, csak olvaslak benneteket Kép , de ezt most mégis muszáj kiírnom magamból:

Decemberben voltunk a "15 hónapos" oltáson. Az éppen ügyeletes védõnõvel a köv. beszélgetés zajlott (megpróbálom tömöríteni):
Ugye (!) már nincs teje? De már nem szoptat? De egy ekkora gyereknek már felnõtt táplálékra van szüksége! Reggel és este? Hogy hogy? Ez helytelen, neki már enni kell! Remélem éjszaka nem. Éjszaka aludnia kell! DE...

Remélem nem untattalak benneteket ezzel a kis (rövidített) párbeszéddel, de lehet, hogy néhányan (Csí, Virág, Iboly ...) még emlékeztek a mi tortúránkra és boldog vagyok, hogy még mindig, 17 hónaposan is cicizünk és nem is keveset. Bár a minden napi életben (orvosok is!) úgy néznek ránk, mint zöld kis UFÓkra, hogy a babám még szopizik.

Tápszer kérdés: minap pelenka vásárlás közben egy drogériában véletlen fül tanúja voltam két anyuka párbeszédének. Az egyik mama (néhány hónapos babával a babakocsiban) azt nehezményezte, hogy régebben milyen jó volt, hogy kedvére vállogathatott a tápszerek között a boltban Kép

A gyermekorvosi rendelõ fala tele van tápszer reklám poszterekkel Kép (de a dr.nénink szoptatás párti Kép !!!)

Sajnos én is egyre több anyukát hallok úgy nyilatkozni, hogy nem szoptat tovább, mert nincs kedve Kép

Jaj, jaj Lehet, hogy mégis igazatok volt annak idején... csak én nem akartam elhinni, hogy sokan csak azért nem szoptatnak, mert nincs hozzá kedvük?

Csí! én is megkaphatom a Fogyasztóvédelmi F&otilde;felügyelettel kapcsolatos mailt? Nagyon érdekelne. Köszönöm!!!

Sziasztok, Phaedra
phaedraa

Phaedra,
Kép Tudod, mit lehet ilyenkor tenni? (Ugye nem szoptat? Zöld ufonauta) Úgy nézel a védõnõre (vagy akárki másra), ahogy Iboly tette egy öregasszonnyal: Óriási kerek szemekkel (és totális meggyõzõdéssel) azt válaszolta: "Hiszen még csak egy éves!!!" Ugyanez 17, 20, 30 hónapossal is. Ha Te tökéletesen biztos vagy a dolgodban, megingathatod a meggyõzõdésükben a "szakértõket".

Valamelyik nap a védõnõnél: "Kedves Ildikó, ha esetleg egy kismamának nem tudna segíteni szopi-ügyben, kérem, adja meg neki az én telefonszámomat. Ha én sem tudok segíteni, továbbítom egy profinak." Mire õ: "De ez a Ligás dolog nem mûködik ám mindenkinek. Elõször meg kell várni ám, míg beindul a tej." ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! KépKépKép Korlátolt a lelkem.

Virág
Virág (fiore)

Virág!
Nem csak a lelked korlátolt, hanem a lehetõségeid is...Mert ha nem lenne az, gondolom ráugrottál volna..

KOMOLYAN:
Ismerõsöm kiakadt, mert a hugicája a védõnõ ajánlására arra készül, hogy hamarosan születendõ gyermeknek nem fog vizet adni, csak szoptatja majd. Ami ebben fura, hogy a kiakadó lány TELJESEN értelmes, szülész-nõgyógyász rendelõbõl ment gyesre, ott volt asszisztens. És ez azért szomorú, mert õ nem azt tanulta, ami az LLL tanítása, és az SZTKban sem ez ragadt rá a sok-sok év alatt. És ezt nem az õ hibája. Teljesen átlag Mo-s kör/kor/kép.
Viszont mondott valami érdekeset: "Én nem hiszek ezekben az ÚJ irányzatokban"
Szerintetek nem lehetne a kortesbeszédekbe bevenni, hogy ez valójában a régi szokások mai köntösbe öltöztetve? Nekem ugyanis az a tapasztalatom, hogy az igazán idõsek semmi kivetnivalót nem találnak ezekben a nézetekben. Az én nagyim, és a párom nagyija is teljesen természetesnek vette ezeket a szoptatási dolgokat, és õk nem is értik, hogy valójában mit kell ennyit beszélni errõl!
Szerintetek?

Phaedra!
Készítek egy kivonatot, és küldöm!

Egyébként benéztem a tápszeres topicba.
Néha át kéne csábítani ide õket, talán segíthetne nekik.

Csi
Névtelen

Virág!
"De hát Õ még kicsi baba" ez az én verzióm Kép de még mindig fel tudnak bosszantani a "hozzáértõ szakemberek", hogy belemegyek értelmetlen vitákba, pedig már egy párszor megfogadtam ..., de olyan fárasztó és szinte minden napra jutna egy story

Köszi Csí, várom

Sziasztok, Phaedra
phaedraa

Phaedra,
hirdesd az igét bátran! Kép Érdekes. Velem senki nem mer vitázni... Kép Bizonyára féltik a fejüket. KépKépKép Kicsi baba: tökéletes. Jóváhagyom. KépKépKép

Lányok, Pele azt mondta tegnap, hogy a 2. osztályban a topiclakók (a Gyermekek témában) gyümölcsözik, tápszerezik a babáikat, csak Sasha nem. Szerintem többünknek be kéne ugrani, és a Szopitopic felé hessegetni õket. Nonszensz, hogy pár kattintásra innen már nem tudják, hogyan termelõdik több tej... KépKépKép

Virág
Virág (fiore)

Csi, KépKépKépKépKépKép
Virág (fiore)

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?