Új privát üzeneted érkezett!

Nemen,
Megnéztem és nem kaptam töled emailt.
Kép
Vendég

sziasztok! Nemen mi szeptemberbe kezdtünk el próbálkozni de eddig még semmi és már kezdek türelmetlen lenni tudom nem kéne még az egyik barátnőméknek 1 év kellett úgyhogy még várok a dokival, de ha máj-ig semmi akkor azthiszem el kell menni. és ti mióta is próbálkoztok van már babó vagy ez lesz az első?
erzsebet0312

hahó lányok hiányoztok gyertek velem beszélgetni :lol:
erzsebet0312

Itt vagyok
Vendég

Képzeld nekem most eddig elég jól alakul a hőm, de több kérdés is felmerül, hogy tényleg volt-e pé-m, meg hogy sikeresen ügyködtünk-e apával?! :? :roll:

itt a görbém is:
Kép

Veled mi újság? Hnyadik napon tartasz?
Vendég

Krisz,
Szerintem volt mert olyan szépen felment a hőd :wink:
Kép
Vendég

Na Erzsi mi itt vagyunk most meg Te tűnsz el????
Vendég

Erzsi! A vonalzón láthatod, hogy van egy 16 hós csemeténk :D a kistesóval próbálkozunk dec óta, most jön a 3. lehetőség 28-30 naposak a ciklusaim.
Krisz!Ez a görbe lehetne akár iskola példa is nagyon szépen felment a hőd!!Reméljük nemsokára kiderül, hogy nagyon ügyesek voltatok apával!! :wink: Szorítok!! A együttlétes sorban mi az az AM, PM? :D bocsi ha ez indiszkrét :oops:
Én csak egy 9. foggal büszkélkedhetek Anna nevében :D
Lassan mensi vége jöhet a köv hónap, olyan nehéz várni :?
Mindenkinek pozitív teszteket! és páfrányos hétvégét kívánok!!! :D
pusz-pusz

Kép, Kép
nemen

Szia Nemen!

Örülök, hogy itt vagy végre Te is.
Az AM reggeli vagy délelőtti szex, a PM meg délutáni. :oops: :wink:
Naaaaaaaaaaaaa okosabb lettél??? :lol: :lol: :roll:

Hát azt hiszem elég sokat voltunk együtt :oops: és nagyon szeretném, ha eredménye is lenne.

Erzsi! Nem akarnál már végre vonalzót csinálni, hogy lássuk Te is hol tartasz a ciklusodban?

Zsu! Hol vagy? Csak nincs valami baj, olyan régen voltál már!!! Hiányzol!!!!

Na puszi mindenkinek!!!!
Vendég

én csinálnék csak lusta büdös disznó vagyok és itt a munkahelyen nem tudok vele tökölni :lol: krisztinka: a görbéd csodálatos mennek a drukkok ezerrel :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nemen: bocsi figyelmetlen voltam és az első babó mennyi idő alatt jött össze?
erzsebet0312

Sziasztok!

Olvaslak titeket, csak sajna odáig már nem jutok, hogy írjak nektek.
Krisztinka!Sztem is jó a hőd, bár ha akkor volt pé.-d amikor a ferty mutatja, akkor elég hosszú ciklusod lesz.
Pandácska! Azt hiszem téged még nem is üdvözöltelek. Üdv közöttönk, és több sikert, mint amennyi nekünk van.

Nekem elvileg 21-én kellene megjönnie, de sztem csak 28-án fog, ha fog..... Még csak két napja magas a hőm.
Szeretném én is ha kielemeznétek a hőmet, de hiába próbáltam megint a ferty-re regisztrálni, nem enged. Biztos nem vagyok neki szimpatikus.
Holnap megint úton vagyunk, megyünk a szüleinkhez.
Vasárnap lesz valamelyikőtök?
Sajna nekem mostanában csak a hétvégék jutnak, amikor meg ti nem vagytok gép közelben.

Azért esténként megpróbálok írni is, nem csak olvasni.
Puszi mindenkinek.

Zsu

Kép
bvigh

Bvight,
Köszi de sikerekkel én aztán abszolult nem büszkélkedhetek na de majd most megmutatom hogy kell csinálni :wink: :lol:

Kép
Vendég

szép jó reggelt :lol: Zsu: mennek a drukkok nagyon szorítok ám neked
erzsebet0312

Sziasztok!

Pandácska!
Persze, olvastam a te kálváriádat is.Remélem azért hamarosan sikerrel jártok!
De ezt mindenki másnak is kívánom!
Sajna tegnap már nem tudtam jönni, mikor haza értünk olyan fáradt voltam, hogy 20.30-kor ájultan zuhantam az ágyba, és képzeljétek reggel 8-ig aludtam.De most is olyan kába vagyok.

Zsu

Kép
bvigh

Zsu! Te ugye Zsuzsa vagy???
Akkor Nagyon Boldog Névnapot!!!!!

Kép
Vendég

Sziasztok!

Krisztinka! Igen Zsuzsaának hívnak, és nagyon aranyos vagy, hogy gondoltál rám!
Köszönöm szépen :!: :!:

Beírtam a hőmet egy táblázatba. Aszerint 03.02-án kellene megjönni.Hát szorítsatok egy kicsit értem, bár még most is azt érzem amit eddig minden hónapban.Vagyis, hogy nem vagyok terhes. :( :( De azért még nem mondok le semmiről :!: :lol: :lol:

Zsu

Kép
bvigh

Sziasztok!
Boldog Zsuzsanna napot kívánok én is!
Krisz!én lehet nem tudok ennyi szex-et produkálni :D Gergő ezek szerint jobb gyerek, mint Anna, de most elhatároztam, hogy nem hagyom magam lestrapálni estére :D
Erzsi!Anna becsúszós gyerek volt, ezért én már az első próbálkozáskor türelmetlen lettem, bárcsak ez is becsúszna valahogy :D , de lehet kiderül, hogy nálam a szoptatás tuti fogamzásgátló :? , tavasszal gondoltam, hogy jó lenne abbahagyni a szopcsit, mert akkor jobban lehet már elterelő programokat szervezni.
Pandácska nálad mi újság? most spontán hónapotok van? mikor lesz a köv. inszem?
Bárcsak lenne már pozitív tesztünk!!Szorítok mindenkinek!
puszpusz

Kép, Kép
nemen

Nemen! De jó, hogy itt vagy!
Na ha másra nem , arra jó a görbém, hogy kielemezzük a szexuális életemet! :oops: :lol: :lol:
Gergő elég jó gyerek, délelőtt is alszik 1-1,5 órát meg délután is. Most épp alszik. :lol: :lol:

Te hol tartasz a ciklusodban???

Zsu! Remélem, hogy nem jön meg!
Ideje lenne, ha már valaki elkezdje a babásodást!!!

Bebi! Hogy vagy? Hogy van a pocaklakód???

Többiek hol vagytok????

Puszi Mindenkinek!!!!
Vendég

Nemen,
Igen most spontán hónap van plusz kapjuk a Gynevac szurikat. Márciusban lesz a kövi inszem. Jó lenne már tényleg valakinél egy pozitív teszt!
Kép
Vendég

Sziasztok!
Nekem Anna elég rosszcsont,néha el is bizonytalanodom, de nem igazán van mire várni kistesó terén, majdcsak megoldjuk a helyzetet, ha lesz egyáltalán helyzet :D Most a 8. napon tartok amúgy. Krisz Ti eddig is mindent bevetettetek? mármint együttlétek terén, mi eddig elég lazán voltunk együtt :D Ti tesztek még valami extraságot a fogantatás érdekében? Természetesen nem felkelés, és még a párna alátevést próbálom ki :D Nézitek a nyákot?
Krisz neked mondott valamit ezügyben a védőnő? Te már nem szoptatsz, ugye? Nekem azt tanácsolta, hogy reggel, este szopi maradjon. Én csak emiatt kételkedek a pé-ben. Neked van rá valami okod, hogy kételkedj? Te éreztél valami hasfájást, görcsöt eddig ovul. lehetséges idejében?
Tényleg Ti melyik vitamint szeditek? Én a Béres Gravidát, de már annyi mindent mondtak, hogy az Elevit jobb van nem szintetikus is, van aki szerint elég a folsav, mondjuk nekem amúgysem árt szoptatás mellett valami multivitamin így télen.
Krisz, Zsu, Pandácska többiek.....bárcsak nektek most sikerülne!!! :D
pusz jeletkezzetek!

Kép, Kép
nemen

Enik!

Mi is elég lazán voltunk együtt eddig, csak most ebben a hónapban többet bújtunk össze, de nem azért, hogy gyerekgyártás legyen.
Szóval akkor akviózunk amikor kívánjuk egymást. :oops:
Én januárban kezdtem el mérni a hőmet és most egy kicsit jobban figyelem a váladékokat is, de valahogy az előző hónapokban jobban elkülöníthető volt az eltérés az állaguk között, mint most, hogy tudatosabban figyelem.
Én nem szedek semmit. Nekem az orvosom sem javasolta, sem az Elevitet sem más bogyót a terhességem alatt. Azt mondta, ha eszek rendesen akkor nincs szükségem mindenféle vitaminra. Persze a vasat azt félidőtől szedni kellett, de semmi mást.
Szóval én most szem tömöm magam semmivel.
De ha most megjön, amit nagyon nem szeretnék, akkor irány a dokibácsim!

Itt a görbém, amiből minden intim titkom kiderül:

Kép

Szép Napot Mindenkinek!!!!
Vendég

Szia Krisz!
Nem szeretném, ha megjönne neked!!Szorítok! :D Már kíváncsi vagyok!ha ennyi szex sem elegendő, akkor feladom :D :D csak vicc volt, nem elemezgetek tovább.
Nekem a védőnő rögtön azt mondta, hogy kezdjek el szedni vitamint, ha szeretnénk másikat. A folsav meg amúgyis alapnak számít, szóval én folytatom csak mondjuk 3 naponta.
Ma voltunk baba-mama klubbal most indult januárban, nagyon tetszett Annának és ma annyira jó gyerek, hogy kennyérre lehet kenni már 2 órája alszik, bárcsak minden nap ilyen lenne :lol:
Mindenkinek szép délutánt és akciós éjszakát!! :D :oops:
puszka

Kép, Kép
nemen

Ja a védőnénivel nem szoktam sokat diskurálni, egyébként is novemberben láttuk utoljára. Szóval nem viszi túlzásba a látogatást! :x
Vendég

sziasztok hát jó sokat írtatok nem győztem visszaolvasni :lol: itten vagyok csak eddig nem dolgoztam. Zsuzsa utólag is nagyon boldog névnapot. Tényleg jó lenne ha már valaki végre megkezdené a babásodást :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: én olyan beteg voltam hogy alig birtam felállni. Tiszta láz voltam stb. remélem ti nem vagytok betegek. :shock: zsu nagyon szorítok neked hogy ne jöjjön meg. nekem majd talán márc. 7-8 körül . képzeljétek voltam jósnőnél mert én már nagyon türelmetlen vagyok baba téren igazi cigányasszonynál tenyérből jósolt. Azt mondta két babónk lesz ls nagyon közelinek látja a teherbe esést hát remélem igazat mond mondjuk aki eddig volt nála mindenkinek bejött amit mondott. Na de ennyit rólam krisztinka79: csak türelmesnek kell lenni és meglátod hamar beköltözik majd a babó :lol:
erzsebet0312

Sziasztok!

Bocsi, hogy eltüntem de betegek voltunk. Elkapott mindet ez a fránya influenza, nagyon rosssz volt. Főleg, hogy nem szedhettem semmit. Napokig lázas voltam, na azért lázcsillapítot szedtem de nem vagyok túl nyugott tőle. Alig várom már az új uh-t, hogy lással minden rendben. Bius is nagyon beteg volt, negyven fokos láz, nátha, köhögés stb... Még hűtőfűrdőztetni is kellett. Nagyon rossz volt. Főleg, hogy én is inkább magamat sajnáltattam volna.

Remélem ti mind megúsztátok.

Puszika!

Kép
Kép
Kép
bebi

Sziasztok!
Szertenék csatlakozni hozzátok ha lehet.Én is 2007-ben szeretnék szülni.Van már két kisfiam,Márk 5 éves és Kristóf 2 éves.
Tulajdonképp ez a második hónap amiben próbálkozunk(épp ezekben a napokban van a peteérésem,úgyhogy akció ezerrel :oops: )
Biztos ti jobban tudjátok,hallottam hogy van valami olyan teszt ami ki tudja mutatni a peteérést??Ismeritek?
Az az igazság hogy a két fiammal eddig szerencsés voltam mert hamar összejött ,de valahogy most mást érzek :( Szeretnék mindent megtenni a biztos siker érdekébe.Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg kislány lenne :lol: de végtére mindegy,csak egészséges legyen.

Panni
panny

Panny üdv közöttünk! :lol: :lol:

Lehet kapni a Coraxnak pisivel csepegtetőset az 2500 körül van 5 db és adm-ben rossmannban lehet kapni.
Valamint van a PG/53 ami nyalogatós és azt mindig lehet használni, nem eldobhatós.

Mihamarabbi babásodást!!!! :lol: :lol:

Bebi! Remélem már hamar kigyógyultok!!! Küldöm a sok gyógyító puszit!!!
Szerencsére mi nem voltunk betegek!

Puszi mindenkinek!
Vendég

sziasztok Panny üdv itt minálunk :lol: :lol: reméljük hogy a statisztikánk hamar javuló tendenciát fog mutatni :lol: és végre elkezdünk zebrásodni :lol: :lol:
erzsebet0312

Sziasztok!

Bebi! Remélem már jól vagytok!

Panny! Én is üdvözöllek! Remélem szerencsésebb leszel, mint mi.

Többiek! Mi újság?
Nekem most már 99%, hogy három nap múlva megjön.
Úgyhogy újabb hónap következik.

Zsu

Kép
bvigh

Hahó!
Én is a Corax-ot próbálom ki, bár a pg53-ra lettem volna kíváncsi. Krisz azt hol lehet kapni? Dm, Rossmann nincs a mi gyógyszertárunkban visszakérdeztek, hogy milyen teszt bár az nem teszt, lehet rosszul fejeztem ki magam? A mai Corax negatív. Nálad van már valami újság? :D
Zsu Te már ilyen hamar érzed, de csak akkor hisszük el, ha már tényleg megjött addig még lehet reménykedni, hátha...
Üdv Panny remélem most is simán mennek majd nálad a dolgok miért érzed másként? nekünk ez a 3. próba.
Sajnálom a betegeskedőket gyógyuljatok minél hamarabb! Terhesen kis gyerekkel halálos lehet, remélem segített addig valaki!
Bebi neked mennyi idős a lányod? Bianka? Nem is tudtam, mert csak a picinek van vonalzója.
pusz

Kép, Kép
nemen

Sziasztok!

Panny! Üdv köztünk. Én nagyon szurkolok neked. Csakúgy mint a többieknek.

nemen! Igazad van már régen akartam csinálni a többienek is de lustaságból mindig elmaradt. Két lányom van 11 és 2 évesek.

Zsu! Már teljesen jól vagyunk. Azt leszámítva, hogy tegnap Bianka bohockodott a lépcső elött és megcsúszott majd totál lefejelte az élét így most puklis a feje.
Kár, hogy ez a hónap is elszállt nektek.

Puszika!

Kép

Kép
Kép
Kép
bebi

Sziasztok Lányok!

Nemen! Itt a PG/53: http://www.hazipatika.com/store/product?pid=999

Zsu! Remélem nem jön meg! Ma mi a helyzet veled?
Most én is nagyon várakozó állásponton vagyok. Nem tudom, hogy most megjön majd vagy mi is van.
Utálom ezt a várakozást!!!!

Itt a görbém:

Kép

Lányok valaki már elkezdhetné a babásodást!!! Tessék összeszedni magatokat!!!! :lol: :lol: :lol: Mintha ez olyan könnyű volna mi? Tudom! De borzasztó, hogy olyan nehét, pedig milyen egyszerűnek tűnik a dolog!

Bebi lassan megszül, mire mi bebabásodunk! Na azért még ne siesd el a szülést, csak ahogy haladunk elég döcögős!
Örülök, hogy már jobban vagytok!

Erzsi! Nálad mi a helyzet???

Pusza!
Vendég

Sziasztok!
Én is a végén a várakozást utálom legjobban :? ennél már csak az a rosszabb ha megjön :( 2. Corax is negatív a mai nap.
Férjem nagynénje védőnő szerint viszont, ha szopi után megjön és rendszeres a mensi akkor (szerinte 99,5%-ban) van pé, de a hőmérőzést ajánlotta ennek megállapítására.
Reggel este szopi van mostmár 5 napja és birja a csaj, pedig fáj a fogacskája, nyügi, most 2 is be van indulva egy meg növésben.
Bebi tényleg nagyon halad más terhessége olyan gyorsan telik :D
puszka

Kép, Kép
nemen

Sziasztok!

Krisztinka! Neked még nem jött meg?????????????A görgéd alapján tegnap,vagy ma meg kellett volna jönnie.Kíváncsi vagyok a következő 1-2 napra.

Én már barnázok, úgyhogy tuti most sem sikerült.Most már gondolkodom rajta én is, hogy kipróbáljam a pg/53-at.
Nemen!Elvileg bármelyik gyógyszertár tud rendelni belőle, ha nem is tartanak.Talán kérdezz meg egy másik gyógyszertárat.

Holnap szabin leszek, csavargok egy kicsit. Már úgy várom :lol:

Zsu

Kép
bvigh

Helló Lányok!

Nekem már nem kell tesztelni, mert úgy néz ki, hogy megjön. :twisted: Reggelre a hőm is leesett.
Bár eddig mikor megjött mindig piros volt, most meg még csak kicsi barna van és az is inkább halványbarna.

De ha most tuti megjön utána irány a dokibácsi, mert azért 47 napos ciklus nonszensz.
Délelőtt egy kicsit összezuhantam :cry: miatta, de ebéd után összeszedtem magam és bementünk a munkahelyemre és kicsit most jobb, meg a gondolataim is leterelődtek.

Nálam ez van.

Nálatok mi újság???
Vendég

Sziasztok!

Krisztinka! NAgyon sajnálom, hogy megjött, tegnap nem erre akartam célozni, csak ugye pé. után 14 napra kell megjönnie.
Nekem holnap fog.Hát egyáltalán nem örülök neki.
De fel a fejjel, és, ha attól megnyugszol, menj el a dokihoz, hátha mond valami biztatót.
Egyébként hallottam valami homeós bogyóról is, ami beállítja a ciklust.Csak ebben ugye nincs hormon.

Zsu

Kép
bvigh

sziasztok!!!!! zsu krisztinka79 sajnálom ezt a hónapot :cry: hát tényleg elkéne már kezdenünk a babásodást bebikém hamarosan megszül mi meg még a nyomába se kullogunk :cry: de talán ez a sok idő utána kamatostul megfog térülni mert a mi topikunk lesz a legjobb :lol: :lol: nekteke középidőnél szokott ilyen fehér sűrű folyni??????
erzsebet0312

Szia Erzsi!

Az jó, ha olyanod van. Nyúlik is? Szerintem most van tojásfehérjéd ami pé-t jelent!!

Itt olvashatsz róla bővebben:
http://www.babanet.mindenkilapja.hu/

Te most hanyadik napon tartasz?
Vendég

Sziasztok!
Zsu, krisztinka79 sajnálom hogy most nem sikerült :( .

Nekem ma este veszi le a doktor bácsim a spirálomat, utána nekilátunk.
Remélem mihamarabb eredményesek leszünk :oops: .
vedresandi

Helló Andi!

Akkor mielőbbi babásodást Neked!
Vendég

köszi krisztinka79: ja az volt pár napja olyan nyúlós akkor az jó????? hát ha sikerül nagyon remélem most vagyok a 20 napon
erzsebet0312

Sziasztok!
Zsu, Krisz én is csak sajnálkozni tudok, nagyon reménykedtem pedig :(
Az én helyzetem is siralmas, ha 30 napos ciklussal számolunk, akkor ma lenne a pé 16. nap a Corax negatív most is és nem is volt az ovulációra jellemző folyásom :( akkor most mi van???nincs pé? a második szakasz csak 14 napos lehet? mégiscsak elmegyek dokihoz, csak azt nem tudom, hogy a körzeti nőgyogyihoz, ha ilyen problémával megyek kinevet? vagy inkább ahhoz a dokihoz menjek, akinél szültem a magánrendelésére?, de akkor sokba fog ez nekem kerülni :(
Tegnap bölcsit néztünk :( lehet megyek vissza dolgozni, de akkor mikor lesz kistesó nem tudom :(Bocsi a rossz hangulatért!

Erzsi már csak benned reménykedünk!!
Andi, Panny eredményesebb babásodást kívánunk!drukk megy nektek!
pusz

Kép, Kép
nemen

Jó reggelt!

Sajna tegnap megjött.Szóval kezdődik minden előről...........

Erzsi!Hogy állsz?

Nemen!Az biztos, hogy pé. után 14 napra kell megjönnie, de előtte lehet több nap is, nekem most a 20. napon volt pé, így 34 napos lett a ciklusom.Tuti, hogy 30 naposak a ciklusaid? Mert azért ez elég ritka. Az előző ciklusod hány napos volt?

Zsu

Kép
bvigh

nemen: köszi a biztatást nagyon reménykedem de már nem élem bele magam puszi nektek
erzsebet0312

Jó reggeleket!

Bvigh. Kitartás, majd együtt!!!!!!Drukkolok!!!!

Tegnap este levették a spirálomat.Túléltem. Mivel a menzeszem 5. napja volt, így legközelebb márc.24-én kellene újra megjönnie.
Bizakodom ezerrel :D
Azt mondta a doki bácsi, hogy mivel a spirál alatt teljesen problémamentes voltam (6 év), ezért semmi akadályát nem látja, hogy ne sikerülne akár azonnal.
Remélem a próféta szólt belőle :lol:
Mondta szedjem az Elevitet, gyorsan vettem is egy 30 szemest, tegnap már el is kezdtem.Hátha :lol:

Nem csináltunk titkot a nagyfiam előtt sem, hogy készülünk a tesóra.Nagyon örült és nevetve közölte, hogy:
Anya!Holnaptó éles lövészet lesz?
Hiába, gyerekszáj :lol:
vedresandi

Sziasztok!

Zsu! Sajnálom, nagyon együttérzek. De egyébként tudom nem akartál az első lenni és arra gondoltál majd együtt elkezdjük! :wink:
Jól gondoltad!!! :lol: :lol: :lol:

Andi! Jó fej a fiad. Tudják már mi a dörgés. Kár, hogy olyan hamar megnőlnek. Persze minden kornak megvan a maga szépsége.

Enik! Tudom nem olcsó, de én magán dokihoz mennék. Talán ők emberségesebbeek, csak közben egy csomó lóvét legombolnak. Én csak is magándokihoz járok, mert a normál kórházi rendelésen volt 1-2 megaláztatásban részem, úgyhogy abból nem kérek többet.

Erzsi! Most Te meg Enik vagytok az utolsó reménységünk. Hajráááááá!!! :wink:

Pusza mindenkinek!!!
Vendég

Krisztinka!

Tényleg minden kornak meg van a szépsége, és nehézsége.
Én most a kiskamasz kor meglepetéseivel küzdök :lol:
vedresandi

Nézzétek mit találtam:

Tanácsok a fogamzás sikeréért

A szakma azt tartja, hogy véletlenszerű időpontokban végzett (nem halmozott, tehát egy napon 1x) szerelmi együttlétekből átlag minden 16-18. esetben fogan terhesség. Természetesen fogamzásgátlással nem élőknél. Ez így persze nem teljesen korrekt: a valóság, hogy a hazai viszonyok átlagos együttlétei alapján (itt már beleszól, hogy a valóban fogamzóképes napokon egyáltalán tudnak-e együtt lenni?!) másfél-két év alatt általában 'összejön' egy terhesség.
Tehát ne aggódjanak. Amit megtehetnek, ha lehetőség van rá: a feleség egy cikluson át minden reggel megméri az un. ébredési hőmérsékletét (felkelés előtt, ugyanazzal a hőmérővel, ugyanolyan metódussal). Rajzolja ezt föl egy grafikonra: a félidő táján kis csökkenést követően pár nap alatt 37 fokra vagy efölé emelkedik a hőmérséklet és a vérzés megjövetelekor esik le. Ha így van: megtörtént a normális peteérés, ekkor csak türelem kérdése. A petesejt megtermékenyítésre alkalmas élettartama az ovuláció pillanatától számolva kb. 24 óra. Ez a hőmérséklet felszálló ágának elejére esik. A gyakorlatban a teherbe esést az ezt megelőző 12-14 és a követő 20-24 órában történő együttlétek segítik. A hímivarsejtek életciklusa ettől nagyságrendileg nagyobb és gyakorlatilag az ejakuláció idejében aktiválódnak, ezért ez nem jelent korlátozó tényezőt.
Mivel a mérés naponta egyszer történik, a mindennapokban a leeső hőmérséklet napját követően érdemes aktívan próbálkozni. Célszerű az "éles" időszak előtt pár napot kihagyni az együttlétben, hogy amikor kell, a legéleterősebb sejtek kezdjék meg feladatukat. Sajnos, biztos recept nincs, de jó jel, ha 37 fok körül "fent marad" a hőmérséklet.
A méhnyak nyákja ovuláció előtt jelentősen megszaporodik és nyúlóssá válik. Ha hüvelyi feltárásban mondjuk egy Kerr-tű-szerű (tehát recés-menetes felszínű) eszközt a méhnyakba tolunk, a rátapadó nyák a hüvelybemenetig kihúzhatóan nyúlik. Ez a régi világban az ovuláció idejének jele volt. Maga a tényleges ovuláció ugyanakkor késhet 24-48 órát.
Apró, de nem lényegtelen dolgok: a férjnek tilos a szűk alsónemű és nadrág (pl. szűk farmer), merthogy a herék nem véletlenül vannak testen kívül: kell nekik a hűvösebb. A 37 fok körül tartott spermiumok mozgása károsodik, márpedig ez egy maratoni futóverseny az ő számukra.
Tilos a forró fürdő is: a szokásos 42-45 fokos vízben elég negyed órát eltölteni és legalább egy hétre mozgásképtelen spermiumokat találunk.
A lelki állapot perdöntő lehet: sem a családi, hivatali traumák, sem a görcsös akarás nem kedvez a fogamzásnak. Háborúkban az asszonyok sokszor nem is menstruáltak, amíg katona férjükről hírt nem kaptak. Volt család, ahol (mint utólag kiderült: a zsarnok) anyós halála vezetett az egyébként egészséges házaspárnál a terhességhez. (No comment, de aktív közreműködés nem javallt!)
Végezetül, ritkán bár, de előfordul, hogy az együttlétek során mikrosérülések keletkeztek és az ondó, mint testidegen anyag ellen immunreakció indult be. Izraeli orvosok tanulmánya szerint ez esetben kb. 6 hónapig csak gumióvszerrel szabad szeretkezni, kínosan vigyázva a spermiumokkal közvetlen kontaktus elkerülésére. Ezalatt az immunválasz kialszik.
Ha ezek betartása fél éven belül nem vezet eredményre, kivizsgálás javasolt.
Vendég

Családtervezés természetesen II.Élettani fogalmak.

Egy menstruációs ciklusban három szakaszt különíthetünk el a termékenység tekintetében:

1. A részben fertilis (bizonytalan) időszakot, amely magába foglalja a menstruációs napokat, valamint a havi vérzés végétől a peteérés előtti néhány napig eltelt időt. Ezalatt a teherbeesés valószínűsége kicsi, de teljesen nem zárható ki egy előre meg nem jósolható ún. korai ovuláció miatt.

2. A fertilis periódus a peteérés körüli napokat jelenti. Az ivarsejtek élettartamát ismerve ekkor legnagyobb a valószínűsége a megtermékenyülésnek (fogamzás időszaka).

3. Infertilisnek (terméketlennek) tekintjük az ovuláció utáni harmadik naptól a következő menzeszig terjedő időszakot. Ebben a szakaszban teherbeesés nem következik be, mivel a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest által termelt hormon - központi gátlás révén - megakadályozza újabb petesejt érését (biztonságos időszak).

A természetes családtervezési módszerek a fentebb leírt jelek észlelésére alapozva igyekszenek támpontot adni a termékeny és nem termékeny időszakok meghatározására. Arra nem alkalmasak, hogy segítségükkel meghatározzuk az ovuláció idejét, de arra igen, hogy a nő saját maga behatárolja a tünetek alapján fertilis periódusának pillanatnyi fokozatát.

Férfiak esetében nincs lehetőség arra, hogy ilyen termékenységi szakaszokat különítsünk el. Ennek oka az, hogy a herékben az ivarsejtek termelése folyamatos és a női ciklushoz hasonló, ritmusos élettani változások a férfi szervezetben nincsenek. Így a természetes családtervezési módszerek alkalmazásakor csak a női oldal eseményeinek figyelésére hagyatkozhatunk.

Milyen lehetőségek vannak?

1. A naptármódszer a periodikus abstinencia (időszakos önmegtartóztatás) legrégibb formája. Lényege azon a már említett megfigyelésen alapul, hogy a peteérés hozzávetőlegesen két héttel előzi meg a következő menzesz kezdetét. Szabályos, átlagos, 28 napos ciklusok esetében ez a két havi vérzés közötti középidő. A menzeszek azonban viszonylag ritkán mutatnak ilyen pontosságot és a ciklus hossza még ugyanazon személy esetében is hónapról-hónapra változik. Ez megnehezíti az ovuláció idejének behatárolását. Tovább bonyolítja a számítást az is, hogy a fertilis időszak meghatározásakor figyelembe kell vennünk az ivarsejtek élettartamát is (a peteérés előtt több nappal történt közösülésből származó spermiumok még termékenyítőképesek az ovuláció idején).

Tapasztalatok alapján jó megközelítés érhető el az alábbi számítási technikával. Ehhez legalább 6-12 hónapig tanácsos regisztrálni a havi vérzések jelentkezését menzesznaptár segítségével (ld. A menstruáció című önálló kiadványt). Ebből meghatározzuk a legrövidebb és a leghosszabb ciklus hosszát. A fertilis periódus első napját megkapjuk, ha a legrövidebb ciklus napjainak számából kivonunk 18-at, az utolsó napot pedig úgy, hogy a leghosszabb ciklusból kivonunk 11-et. Pl.: ha a regisztrált ciklusok hossza 25 és 35 nap között ingadozott, akkor a fertilis periódus a 7-24. nap között van (25-18=7, 35-11=24). Szabályos, 28 napos ciklusok esetében legrövidebb ez az időszak, amely a 10-17. napok közé esik (28-18=10, 28-11=17).

2. Az ébredési alaphőmérséklet mérése, mint fentebb láttuk, alkalmas arra, hogy jelezze a már bekövetkezett ovulációt. A bifázisos görbe emelkedett szakaszát a ciklus második felében termelődő sárgatest hormon közvetlen hőmérsékletemelő hatása magyarázza. Ez jelzi azt, hogy a peteérés megtörtént és ebben a ciklusban újabb ovulációval már nem kell
Kedvencekhez ad » | Hozzászólások (0) »

2006-12-13 11:52 #28
CSALÁDTERVEZÉS TERMÉSZETES MÓDSZEREI
Ugyan ez nem saját főből származik, véletlenül akadtam rá, de nagyon érthető és jól összefoglalja...
Vannak a női szervezetnek olyan természetes jelei és tünetei, amelyekből következtetni lehet a menstruációs ciklus termékeny (fertilis) és nem termékeny (infertilis) periódusaira. Azokat a lehetőségeket nevezzük természetes családtervezési módszereknek, amelyek ezen jelenségek észlelésén alapulva próbálják meghatározni a "biztonságos" időszakot. Ennek ismerete azonban kétféleképpen is alkalmazható. Pozitív családtervezési, azaz teherbeesési szándék esetén erre a periódusra kell időzíteni a közösülést, míg negatív családtervezési (fogamzásgátlási) célból használva a kapott információt, ezekben a napokban kell tartózkodni a házasélettől.

Fogamzásgátlóként alkalmazva igen nagy előnyük az, hogy használatuk nem igényli gyógyszerek szedését, nem kell mechanikus eszközökkel vagy kémiai szerekkel művileg beavatkozni a fogamzás folyamatába. Az ilyen típusú védekezés lényege az időszakos önmegtartóztatás azokon a napokon, amikor a peteérés a legnagyobb valószínűséggel bekövetkezik.

Alapfogalmak

Az egyes módszerek ismertetése előtt tisztáznunk kell néhány fogalmat a jobb megértés érdekében.

Menstruációs ciklus alatt értjük mindazokat a jelenségeket és változásokat, amelyek a női szervezetben lejátszódnak a két egymást követő havi vérzés első napja közötti időszakban (erről részletesen szól A menstruáció című önálló kiadványunk).

Ovuláció, magyarul peteérés, az a folyamat, amelynek során egy (ritkán több) érett petesejt kiszabadul a petefészekből. Ez rendszerint a két menszesz közötti ún. középidőben történik. A szabaddá vált petesejt a petevezetőbe kerül és ha megtermékenyül tovább vándorol a méh üregébe, miközben osztódásnak indul.

Termékeny az a nő vagy férfi, aki képes arra, hogy ivarmirigyeiben egészséges, megtermékenyülésre alkalmas érett petesejtet, illetve megtermékenyítésre képes ondósejtet (spermiumot) produkáljon. A petesejt élettartama rövid, mindössze kb. 24 óra. Ha ez alatt nem termékenyül meg, akkor elhal, felszívódik vagy kilökődik. Az ondósejtek a női szervezetbe jutva kb. 3-5 napig maradnak életképesek.

Alaphőmérséklet az a testhőmérséklet, amelyet nyugalmi állapotban (általában ébredés után, még ágynyugalomban) mérünk. Elfogadható értéket csak testüregi hőmérőzéssel kaphatunk. Ezért az általánosan elterjedt hónalji mérés helyett a szájban, hüvelyben vagy a végbélben történt meghatározás alkalmas erre a célra. Egészséges nők alaphőmérséklete, normálisan működő petefészkek esetén, bifázisos. Ez azt jelenti, hogy az ovuláció előtti kb. kéthetes időszakban az alaphőmérséklet pár tized fokkal 37 şC alatt, ezt követően pedig ugyancsak néhány tized fokkal 37 şC fok felett van.

Anatómiai fogalmak

A méh nyaki része (cervix) ujjbegyszerűen boltosul be a hüvely felső részébe. Közepén nyílik a nyakcsatorna a külső méhszájjal. A nyakcsatorna hámja nyákot termel, amely mint palack nyakában a dugó kitölti a nyakcsatornát. Ez nem csupán mechanikai, de egyben kémiai védelmet is nyújt a méhüreg számára a hüvelyből felhatoló kórokozókkal szemben. Egy másik funkciója a felhatoló spermiumok "befogása" és segítése, még alkalmasabbá tétele a fogamzásra. A nyák menynyisége és minősége a ciklus folyamán változik. Ennek észlelésén alapul az ún. Billings módszer, amely az ovuláció körüli időszak meghatározására a nyák jellemzőinek ellenőrzését javasolja.

Élettani fogalmak.

Egy menstruációs ciklusban három szakaszt különíthetünk el a termékenység tekintetében:

1. A részben fertilis (bizonytalan) időszakot, amely magáb
Vendég

Családtervezés természetesen V.
Hatásbiztonság

A természetes családtervezési módszerek biztonságát eddig csak fogamzásgátlási szempontból elemezték. A megbízhatóságot 100 nőre és egy használati évre számolják. A megadott érték közérthetőbben azt jelenti, hogy egy év alatt - az adott módszert használva - 100 nő közül hány esik teherbe. A valós adatok kiszámítása nagyon nehéz, mivel valamennyi itt részletezett módszer eredményessége nagyban függ az azt alkalmazó partnerek gondosságától, nevezetesen:

- tudja-e a nő érzékelni a változásokat;

- ha igen, megfelelően képes-e azokat értékelni, meghatározni belőlük a ciklus fázisait; és végül,

- ha megfelelően behatárolták a "veszélyes" időszakot, vajon tartózkodni is tudnak-e ilyenkor a közösüléstől?

Mindezek miatt a módszerek biztonsága elméletileg sokkal magasabb, mint azt a valóságban tapasztaljuk. Ezért van az, hogy a különböző értékelések egymástól igen eltérő adatokat közölnek (ld. a táblázatot).

Mindez azt jelenti, hogy hőmérőzést használva - és csak peteérés utáni közösülésekkel számolva - legmagasabb a biztonság, mintegy 98%. Ennél kisebb a nyákmódszer megbízhatósága: kb. 75% és legkevésbé alapozhatunk a naptármódszerre, amelynek hatékonysága az 50%-ot is alig éri el. Növelhetjük ezeket az értékeket, ha a módszereket kombináljuk egymással. Tanácsos ilyenkor a naptár módszer mellett mérni a nyugalmi hőmérsékletet, és ellenőrizni a nyák minőségi változásait is. A regisztrált adatokat ajánlatos menzesz naptárban feljegyezni. Így egyértelműen követhetők az események és nem kell az emlékezetre hagyatkozni.

Kik használhatják a családtervezés természetes módszereit?

Mindenki alkalmazhatja ezeket a módszereket, hiszen ellenjavallatok nincsenek, szövődménnyel, károsító hatással nem kell számolni.

Azok válasszák ezeket a lehetőségeket akik

- nem akarnak gyógyszert szedni, nem kívánnak mechanikai eszközöket vagy kémiai szereket alkalmazni a nem kívánt terhesség megelőzésére;

- megfelelően motiváltak a módszer rendszeres használatában (ez érvényes a párkapcsolatban szereplő mindkét félre!);

- vallási, kulturális vagy egyéb egyéni okból más módon nem óhajtják szabályozni termékenységüket.

Mikor nem ajánlott?

Vannak életkori sajátosságok és bizonyos körülmények, amelyek fennálltakor a természetes módszerek használata nem ajánlott. Az életkori kizáró okok közül a pubertás kor és a változás kora említhető. Az előbbiben a menstruációs ciklusok még, az utóbbiban már nem szabályosak. Ez a rendellenesség tovább növeli az egyébként is meglévő kisebb-nagyobb mértékű bizonytalanságot és csökkenti a módszer megbízhatóságát. Hüvelygyulladás esetén a termelődő kóros hüvelyváladék nehezíti, illetve egyenesen lehetetlenné teszi a részletezett jelek észlelését, értékelését és így válik a módszer egy időre alkalmatlanná a termékeny időszak jelzésére.

Családtervezés természetese IV.

3. A cervix-nyák változásai is jól utalnak a menstruációs ciklus történéseire. Ellentétben azonban az alaphőmérséklet mérésével - amely csak a már bekövetkezett ovulációt igazolja - ez a módszer azt is jelzi, hogy a ciklus első felében hogyan erősödik az a hormonhatás, amely a közelgő peteérés előhírnöke.

A menstruáció lezajlása után a termelődő tüszőhormon hatására a nyakcsatornában képződő nyák mennyisége nő, viszkozitása csökken, áttetszővé, nyújthatóvá válik, áteresztőképessége az ondósejtek számára fokozódik. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az ovuláció idejére a legkedvezőbb viszonyok alakuljavak ki a megtermékenyülésre.

Ezzel szemben a sárgatesthormon a nyák mennyiségét, nyújthatóságát, áteresztőképességét csökkenti, viszkozitását növeli, áttetszőségét rontja.

A felsorolt változások jól észlelhető tüneteket okoznak a hüvelyben
Ezek felismerése elsajátítható és így a nők önmaguk is követhetik azokat a változásokat, amelyek jelzik a peteérés folyamatának lépéseit - lehetővé téve ezzel az ovuláció körüli időszak meghatározását.

a) Közvetlenül a havi vérzés után néhány napig nyák alig termelődik, emiatt a hüvelyben bizonyos fokú szárazságérzet léphet fel. Ezt nevezzük a "száraz napok" időszakának. A menstruáció tartamával együtt ez a részben fertilis (fogamzásgátlási szempontból viszonylag biztonságosnak tekinthető) periódus, amelynek hossza egyénenként változó.

b) A száraz napok után beindul a nyáktermelés. A képződött nyák ragacsos, tapadós, morzsalékony, tésztaszerű. Színe lehet sárgás vagy fehér, mennyisége kevés. Mivel víztartalma csekély a hüvelyi szárazságérzés megmaradhat, illetve enyhén ragacsossá, tapadóssá válhat. Később, közvetlenül a peteérés előtt, újabb változás kezdődik: a nyák mennyisége fokozódik, áttetszővé válik, hasonlatos lesz a tojásfehérjéhez. Kis mintát véve belőle, két ujj között - az ujjak lassú széthúzásával - jól nyújtható lesz. Naponként ellenőrizve a nyák nyújthatóságát (3. ábra) behatárolhatjuk a fertilis időszakot, amely alatta közösülés - fogamzásgátlási szándék esetén - kerülendő. Nevezik ezt az előző fázis ellentéteként "nedves napoknak" is. Kezdete a nyáktermelés beindulása, vége pedig a nyáktermelés maximumát, a nedves hüvely érzetének csúcspontját (peteérés) követő harmadik nap. Hossza egyénenként ennek is változó.

c) A peteérés bekövetkezte után a nyák mennyisége megkevesbedik, ismét ragacsossá, tapintása tésztaszerűvé válik. Áteresztőképessége az ondósejtek számára csökken. A hüvelyben újra szárazságérzés léphet fel. Ez az infertilis periódus, az az időszak, amely alatt a teherbeesés valószínűsége nagyon kicsi. Tartama a nedves hüvely érzetének maximuma utáni harmadik naptól a következő havi vérzés kezdetéig tart

Családtervezés természetes módon III.
2. Az ébredési alaphőmérséklet mérése, mint fentebb láttuk, alkalmas arra, hogy jelezze a már bekövetkezett ovulációt. A bifázisos görbe emelkedett szakaszát a ciklus második felében termelődő sárgatest hormon közvetlen hőmérsékletemelő hatása magyarázza. Ez jelzi azt, hogy a peteérés megtörtént és ebben a ciklusban újabb ovulációval már nem kell számolni, s így a következő menzeszig terjedő időszák a fogamzásgátlás szempontjából biztosnak mondható.

A tapasztalatok azonban azt igazolják, hogy a hőmérsékletgörbe lefutása még megtörtént peteérés esetén sem mindig ilyen szabályos (1/a. ábra). Előfordul, hogy az emelkedés lassú és csak 5 nap alatt, fokozatosan éri el a 37 şC fok feletti értéket (1/b. ábra). Máskor az emelkedés lépcsőzetes és az újabb emelkedés csupán 1-2 nap elteltével követi az előzőt (1/c. ábra). Ilyenkor a hőemelkedéses napok száma lerövidül. Végül lehet az emelkedés fűrészfogszerű, emelkedések és süllyedések egymást követő váltakozásával (1/d. ábra). Ebben a formában a legrövidebb a 37 şC fok feletti tartomány.

Ezek a variációk nagyban beszűkítik a módszer használhatóságát, ugyanis tapasztalati tények azt igazolják, hogy a gyakorlatban csak az egyértelmű hőemelkedés harmadik napjától tekinthetjük a ciklus hátralévő időszakát infertilisnek.
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?