Kukuruc!
Szerintem (tudom, elfogult vagyok) megbízható információt a szopiról csak szopis tanácsadóktól fogsz hallani, védőnőktől, orvosoktól, más anyukáktól nem. Ebbe beleértem magamat is.
Menj el, ha van rá kapacitásod és olyan helyen laksz, szopis csoportba, vagy ha ilyenre nincs lehetőséged, akkor olvasd azt az infót, ami a weblapjaikon van. (Itt láthatod, hol/mikor vannak szopis csoportok:
http://www.szoptatasportal.hu/esemenyek) De a legjobb a személyes találkozás az ilyen csoportokon, mert olyan mennyiségű hasznos infó jön le, amit különben órák, napok összeböngészni. És szívesen látnak szülés előtt is, után is. Én még mindig rendszeresen járok szopis csoportba, pedig Zsuzsa sajnos már pár hónapja nem szopik. És nagyon-nagyon felkészültem szopiból, mégis kellett segítséget kérnem a kórházban, mert a gyakorlat más mint az elmélet, és otthon is volt hogy kétségbeestem, hogy valami baj van (mindenféle volt: nincs elég, túl sok van, fáj, stb)
Tudom, kicsit monomániás vagyok a szopival kapcsolatban, de mentségemre szolgáljon, hogy Zsuzsával két ilyen fórumot is olvasgattam anno, össz-vissz talán 120 anyuka tapasztalatát láttam így a hónapok során leíródva, és aki nem készült fel a szopira, és rossz információt kapott, rossz szokásokat nyomtak rá a kórházban, rosszat javasolt a védőnője, vagy egész egyszerűen nem kapott semmi segítséget, nagyon megszenvedett a szopival, és nem értette mi is történt, pedig "ő mindent megtett." Csak éppen nem azt, amitől teje lett volna. És annyi de annyi elkeseredett anyuka lett ebből.
Lorca:
Ez a mérlegre vetett kendő ez tetszik!!!
Nekam a méregetéssel az volt az utolsó csepp a pohárban (ez már itthoni digitális mérleggel) hogy szopi után kevesebbet mutatott az okos gép mint szopi előtt. Zsuzsa sose evett egyszerre 80-nál többet, SOHA, de inkább ilyen 40-60 ml-ket, és ez még olyan pici mennyiség, hogy simán belefér a digitális mérleg tévedéshatárába. (Még MOST is, pedig másfél éves, ha megkapja az esti anyatejét, általában 150 ml-t iszik meg belőle, a többit elrakja a következő ébredésre...
)
Egy újszülött aki első napokban max 5-10-20 ml-ket szopik egyszerre, mert több nem fér a pocijába, nem is értem mit várnak a mérlegtől ilyen pici mennyiségeknél...
De a kendő jó ötlet.
Bár asszem az Istvánban nem méricskélnek, csak ha "indokolt."
Kami:
Lorca jól megfogalmazta... Áronnak a te testközelséged hiányozhat, szerintem megspórolsz magadnak egy pár óra bömbit ha hagyod magad mellett szuszogni.
Hormonokkal hogy állsz? Nekem szülés után olyan hangulathullámaim voltak, mint a terhesség első pár hetében... nem az a kifejezetten baby blues, "csak" idegbaj.
Teljesen fel voltam kavarva érzelmileg, és ez kb a 4. héten csúcsosodott ki nekem.
A Jessát hol lehet kapni? Azt is gyógyszertárban? Mert a Tenából asszem tényleg nincs szárnyas, és amit a Tescóban lehet kapni az a mensis betétjük (= kicsi), az inkontinencia (= hatalmas) betétet csak a gyógyszertárban lehet kapni.
Nekem még azért is volt jobb a Tena, mert nem műanyag borítású mint a mensis betétek legtöbbje, hanem valami természetes tapintású anyag, meg nem mondom, micsoda...
Bemenetel a kórterembe:
Hát én el nem tudom képzelni, hogy apukát ne engednék be a terembe ahol a gyereke van... de mondjuk bennem nem volt semmi szeméremérzet mikor látogatók jöttek, én szoptattam akkor is. Így is furcsállottuk pl hogy mikor gyerekorvosi vizit volt a szobában, apukákat kiküldték.
Nem az ő gyereke is? Nem hallhatja mi van vele? Mert ha a nőgyógyászati vizit alatt kiküldik az egy dolog, pláne az idegen apukákat... No mindegy. Ezt David úgy fogalmazta meg, hogy lehet hogy az anyukák másodrangúak a kórházi ellátás folyamatában, de az apukák meg harmadrangúak...
Lorca:
Konkrétan nem tudom, mi a cukrosvíz hatása a bilirubin szintre, de utánanézek. Úgy tudom, hogy a bilirubin székletben ürül, és most azt olvasom, ha cukrosvizet adnak a babának, attól ugye csak pisil, de nem kakil, és ráadásul a cukrosvíz elveszi a helyet az anyatejtől, lehet erre gondolt a dietetikus akit olvastál. Tehát a mihamarabbi ürülés érdekében etetni kéne a babát hogy legyen széklete (hallod
Kami legalább ez nem probléma nálatok!!!
), és jó esetben anyatejjel. Viszont azt is olvasom, hogy az anyatejes babáknál tovább fennállhat a fiziológiás (normális) sárgaság ideje, mert a szopi mennyisége általában kevesebb az elején mint amennyi tápszert be tudnak tömni a baba pocakjába.
Közhasznú info: Az újszülött és csecsemő cumisüvegből MINDIG többet eszik mint amennyit szopna, mert a mellből egy bizonyos idő után már csak csurran-cseppen a tej míg a baba komfortszopizik, de az üvegből ugyanúgy ömlik. (Ezért sem jó túltermelést fenntartani, mert akkor nem tud komfortszopizni a baba, túleszi magát.) A tápis babáknak ezért kell szigorú időközönként enniük, és maximálva van hogy mennyit szabad, mert különben túlennék magukat.