Új privát üzeneted érkezett!

Az E.coli bactérium a normál bélflóra része. Sajnos mi nõk meg vagyunk áldva abban a tekintetben, hogy néhány négyzetcentiméternyi helyen három szakma is találhat bõven kezelni valót (nõgyógyász, urológus, proctológus=végbél betegségeivel foglalkozó sebész) A coli baktérium sajnos már a szülés elõtt is feljuthat a hüvelyen és nyakcsatornán keresztûl a méh üregébe is, megbetegítheti a burkokat (chorioamnionitis) Ennek folyománya lehet a korai burokrepedés vagy koraszülés. Éppen ezért például, ha valaki "elkezd" koraszülni, fájásai lesznek, a görcsoldó gyógyszerek mellett mindig adunk antibiotikumot is, hiszen a legtöbb esetben valamilyen kórokozó áll a megindult koraszülés - görcsölés hátterében. A terhesség végén levett hüvelyváladékban csak a streptococcust nézzük, mégpedig azért, mert ez a baktérium súlyos, esetenként halálos sepsist okozhat a babáknál. Minden kórokozót nem lehet tenyészteni és nincs is értelme, mert a hüvely egyébként sem steril szerv, normál körülmények között is számtalan kórokozó van benne, csak az nem mindegy , hogy az un. Döderlein bacillusok által termelt tejsav a savas vegyhatásával mennyire tudja ezeket "kordában" tartani.
Ha a gyermekágyasok lochiáját leoltanánk, meglepõen sok esetben találhatnánk benne E. coli baktériumot még akkor is, ha a mama gondosan tisztálkodik és figyel arra, hogy a zuhanyzás mindig az elõlrõl hátrafelé irányba történjen. (ne mosódjon a végbél irányából kórokozó a hüvelybemenethez)
Egyébként saját tapasztalásom is van ebben a témában: harmadik gyerekemmel voltam várandós amikor a 28. hét körül elkezdtem görcsölni. Szerencsére sikerült a fájásokat leállítani, végig szedtem gyógyszereket, de így is három héttel elõbb született meg a fiam egy este. Reggelre belázasodott, a légzése nehezített lett ezért áthelyezték a koraszülött osztályra és levett orr és fülváladékból E, coli tenyészett ki.A diagnózis intrauterin infectio= méhenbelüli fertõzés. Egy hetes masszív antibiotikumos kezelés után hazaengedték, most 1o éves remek kissrác, kitûnõ tanuló és sportoló gyerek.
Remélem kedves E. , Neked is csak egy rossz emlék marad ez a történés és szép, egészséges, okos kisgyermeked lesz mint nekem.
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Az ultrahang rendelésrõl szeretnék tájékoztatást kapni.
Melyik napon , melyik emeleten, milyen idõpontban, mely orvos végzi.
Köszönöm
Névtelen

Minden nap,minden orvos,mindenféle idõpontban,az ötödik emeleti szülészet nõgyógyászati osztályon.
Remélem segítettem,szióka!
Névtelen

Uh rendelés hétfõtõl péntekig 9 órától délig az 5. emeleten van. Természetesen sûrgõs esetben a nap bármely szakában megnézik a kismamát vagy éppen nõgyógyászati beteget. Az orvosok napi váltásban rendelnek amit befolyásolhat a szabadnap, mûtéti program vagy esetleg szülés.Bejelentkezni nem kell, de éppen ezért elõfordulhat, hogy várni kell. Érdemes megkérdezni a hallban várakozókat ki az utolsó, mert más vizsgálatra is szoktak várni (pl.CTG).
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Tisztelt Rákóczi Ágnes!

Néhány személyes kérdéssel zavarnám, ha nem gond, pusztán a magam okulására: melyik kórházban szülte a 3. gyermekét, végeztek- e vizsgálatokat, amikor begörcsölt vagy rutinból kapott antibiotikumot, és a terhesség végéig szedett- e gyógyszer(eke)t vagy csak a görcsölés idején?
Köszönettel, E.
E.

Kedves E.!
A harmadik gyerekem ugyanott született ahol az elsõ kettõ: aSzabolcs utcai kórházban, mivel akkor ott dolgoztam. Azonban ennek is már 10 éve és a kezelési elvek azóta változtak. De elmondom akkor mi volt a szokásos: fenyegetõ koraszülés lévén szteroid injekciót kaptam (a magzati tüdõ érlelése végett) - ezt most is adjuk - , infúzióban tocolytikumot=méhizomlazító/görcsoldó - ilyet most is adunk, antibiotikumot nem kaptam, mivel akkor még nem volt teljesen ismert a fertõzés és koraszülés közötti összefüggés - évek óta azonban adunk jó eredménnyel. Miután sikerült az akut fájásokat leállítani, a nyolcadik hónap végéig szedtem Bricanylt és Corinfart.
Egy CTG vizsgálaton kívül más nem történt, sokat kellett (volna) pihennem, már amennyire ez egy négy éves és egy 11 hónapos gyerek mellett megvalósítható.
Remélem egy kicsit segítettem, üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Sziasztok!

A szakrendelõben már nem végeznek,nõgyógyászati ultrahangot?
A 3D-és ultrahang ott van, de hagyományos nincs ?
Régen úgy tudom nem minden orvos rendelt az ultrahangon.
Névtelen

Köszönöm.

E.
E.

Kedves Mindenki!

Egy kedves topictárs javaslata alapján kerestem fel múlt héten dr. Mészáros Gábort. Elmondhatom: nem túloztak az elõzetes vélemények, valóban roppant szimpatikus, kedves, figyelmes orvos. Egyrészt emlékezett 1 év elteltével az õt ajánló anya, sõt a baba nevére is, másrészt mind az ezer kérdésemre türelmesen, kedvesen, és valóban odafigyelve válaszolt. Nála maradok ezután is, és remélem, minél elõbb nála szülhetek Kép

Anita
Névtelen

Kedves Anita!

Mindenképpen jól választottál Dr. Mészárossal kapcsolatban. Én is nála szültem idén júliusban, és csak jó véleménnyel vagyok róla, így a második bébit is nála szeretném szülni. A memóriája tényleg jó, még itt a babaneten is felfedezett, szóval õ is néha néha bekukkant. A férjemmel a szüléskor a fényképezõgép megapixeleirõl is társalogtak. A stoppolásnál is olyan sztorit mesélt, hogy végig rötyögtem. A gátsebemet olyan szépen megcsinálta, hogy már másnap ültem a fenekemen, persze azért akkor még fájt, de most már olyan, mintha nem is lett volna ott semmi, annyira szépen elsimultak a szövetek. Szülésnél is ugyanolyan nyugodt volt, mint a terhesgondozáson. Inkább többször vizsgál és uh-z, mint hogy valami baj legyen.
Neked is kellemes élményeket kívánok az együtt szüléshez!

Üdv:
gumicukor

KépKép
KépKép
gumicukor

Kedves Ágnes!

Már több helyen olvasok arról,hogy az anya császárral szeretne szülni. Én nem tenném, mert a rendes szülés csodálatos dolog. Ebben a kórházban volt rá példa, hogy kimondottan az anya kérésére császármetszést végeztek?
Úgy láttam itt is sok a császáros szülés, de orvosi indokkal.
A kórház szakrendelõjében már nem rendelnek az ultrahangon a nõgyógyászok?
Névtelen

Sziasztok,
mar regen szoltam hozza - eltelt 11 honap a szulesem ota es persze elotte sokkal jobban izgatott ez a topic, mint azota.
Azt hiszem, nekem nagyon sokat jelentett az a tudas a Kutvolgyi korhazrol, hogy ott olyan fonover van a szuleszeten, aki hajlando itt turelmesen e reszletesen valaszolni meg a tamado hozzaszolasokra is. EZt nagyon pozitiv dolognak tartom.
Nekem is teljesen rendben volt a Kutvolgyi, megint oda fogok menni (remelem egy even belul...), az orvossal is a szulesznovel is, a csecsemosokkel is nagyon jo volt egyuttlenni ott. Annak ellenere, hoyg szamomra pocsek volt a benn toltott nehany nap, egyszeruen lelki alapon - olyan nyomorultul ereztem magam, hogy csak na, rosszul voltam es haza akartam menni. De ez teljesen lelki oldal.
Mosolyogtam az elozo hozzaszolasok kozt a "katonas" csecsemosre tett megjegyzeseken - igen, nekem is ijeszto volt elsore, de aztan neki votam a leghalasabb a vegen. Es mikor elmentem elkoszonni, akkor olyan helyesen mondta, hogy igazabol o is csak azt tudja tovabb adni, amit tanult, meg amit lat, merthogy az igazi majd az lesz, ha neki is lesz sajat gyereke...
megegykata
megegykata

Latjatok, azt hittem, leirtam itt roviden a szulest - de most visszalapozva latom, hogy nem.
Csak ami a korhazat illeti: sosem ereztem meg sehol, hogy egy ekkora csapat, ilyen komoly gyakorlattal MIATTAM megmozdult volna es dolgozott volna. Hihetetlen erzes volt, hogy az elso pillanattol fogva, amikor beestunk a korhazba az ejszaka kozepen mar teljesen eltunt mehszajjal es egybefuggo fajasokkal, azt ereztem, hogy minden a legnagyobb rendben. Hogy lattam, hogy nekem nem kell izgulni, midenki sebesen es gyorsan, gyakorlatilag hang nelkul teszi a dolgat, velem csak tortennek az esemenyek, es egyre inkabb rendezodik minden. Meg a folyoson kiborult borondomet is osszeszedtek, a vizsgaloban leszort ruhadarabjaim is ott voltak masnap osszehajtva a szekrenyben - szoval az ereztem, hogy olyan olajozottan megy minden. En nem valasztottam szulesznot, veletlen volt, hogy Gabi volt benn, de ez is olyan vegtelenul megnyugtato volt. AZ elotte levo heteket vegigizgultam, hogy mi lesz, de onnantol, hogy bekerultem a korhazba, egy cseppet sem feltem semmitol. Mindenki annyira tudta a dolgat. Lenyugozo volt, tenyleg.
Az rossz volt, hogy nem voltam felkeszulve arra, hogy a szules utan ennyire nyomorult az ember - felallni sem tudtam, mert elajultam mindig - hajnalban szultem es kesodelutan lett, mire le tudtam zuhanyozni, olyan gyenge voltam. Es ez meg a kovetkezo napokban. Ez keserves volt.
En is elhataroztam, hogy a kovetkezo gyereknel nem engedek be snekit latogatni - remes volt, hogy ilyen szar allapotban allandoan ki kellett mennem a folyosora valakihez. Az meg remesebb lettyog volna, ha a szomszed agyon fekvo kismamak ferjei ott ulnek egesz nap. Orulok, hogy nem lehet bejonni.
Nagyon jo, hogy van benti haloing es hogy lehet akarhanyszor cserelni. az nagyon jol esett. Csak nagy vonalakban...
A doktorrol nem irtam meg: ugy ereztem, hogy nagyon odafigyel ram, es szules kozben vettem eszre, hogy az egyik oldalon a ferjem, a masikon o szoritja a kezemet - szoval, hogy bekapcsolodik ebbe a dologba ilyen modon is. Jol esett a gondoskodasa.
Ami rossz volt: kicsit undoknak talaltam a gyerekorvost, nem is akart minket hazengedni idoben, merthogy tul keveset eszik a gyerek - egy negy es fel kilos gyerek, hat nem tudom, mert feltette annyira.
Szoval osszessegeben jk a tapasztalataim, nem bantam meg sem a korhazat, sem a doktort - majd jovore keszulok megint...
mk

UH rendelés a kórházi részen az 5. emeleten van naponta kilenctõl délig. Akkor került ez a gép az osztályunkra amikor a rendelõbe került a 3D készülék (az elõzõ helyére). A 3D készüléken is van gépidõnk, ami azt jelenti, hogy a 12. terhességi héten végzett nyaki redõ szûrésért nem kell fizetni, illetve ha valamilyen orvosi indikáció miatt beutalót kap a páciens (ide értve a nõgyógyászati beteget is!). "Babamozizásért" sajnos fizetni kell - bár ez így van máshol is. A hagyományos készülék is teljesen alkalmas arra, hogy a baba anatómiáját, fejlõdését, nemét, lepény állapotát, keringést (flowmetria) elvégezzék rajta.
Császármetszésrõl: egy mûtétet akkor kell elvégezni, ha a mûtét elmaradása nagyobb "kárt" okozna mint az elvégzése. A császármetszés -bár rutin mûtétnek számít - mégis csak egy nagy hasi mûtét! Az utána elõforduló problémák, szövõdmények aránya kb. tízszerese mint a spontán szülés után. Természetesen ha az anya vagy a baba állapota indokolja senki sem késlekedik ennek elvégzésével. Vannak olyan esetek is amikor a mama döntése sokat nyom a latban. Pl.: elõzõ szülésnél hosszas vajúdás után sem sikerült megszülni spontán a babát és ezért (mivel senki sem tudja garantálni, hogy most sikerül)a következõnél nem szeretné végigcsinálni esetleg "feleslegesen". De akinek problémamentes, egészséges terhessége van, elõreláthatóan semmi ok nincs a császármetszésre nem szívesen végeznek mûtétet és a legtöbb orvos ebben az esetben nem is vállalja a mûtét felesleges elvégzését. Ha valaki "csak" a fájdalomtól fél, ajánlom az epidurális érzéstelenítést, mivel aki nem a vajúdás alatt éli meg a fájdalmat, az majd a posztoperatív (mûtét utáni) idõszakban "bepótolja" azt.
Hallottam már olyat is aki a hüvelyét féltette a spontán szüléstõl, annak ajánlom (és még mindenkinek!) az intim nõi tornát! Csodákra képes!
Orvos neveket nem tudok mondani, mert nem tudok olyanról aki problémamentes kismamának császárt csinálna nálunk. (Mit ír be mûtéti indikációnak?) Tudomásom szerint a Telki magánkórházban vállalnak ilyet. Sok szerencsét az érdeklõdõknek! Üdvözlettel: Ágnes
Gumicukor! Emlékszem rád, Halacskával egyidõben szültél. Remélem jól vagytok és találkozunk még!
Rákóczi

Szia Mégegykata!
Itt Niki!!!!
Jó, hogy jól vagytok!!! Kép
Lehet, hogy jövõre újra találkozunk?
Minden jót, keéllemes ünnepeket!
Niki és Lilla baba
Niki

Móni!
Jön a harmadik pici?????
Elköltöztünk, a telefonszámom is megváltozott. De felhívlak mindenképpen!! Kép Kép Kép
Sok sok puszi addig is!!!
Niki
Niki

Kedves Névtelen!!!

Igen, észrevették a nyúlszájat. Úgy ment be szülni, hogy mondták neki, hogy számolhat ezzel az eshetõséggel. A kórházi UH-n vette észre az orvosa, a 3D-s UH-n (ez máshol volt) nem vették észre!!! Az orvosa más volt mint az enyém. Aki régen jár ebbe a topicba, tudja én kinél szültem. Az õ orvosa nevét meg nem írom le.

Szerintem nem kell annál több sem az orvosnak sem a kórháznak, mint az, hogy a kismamák, második, harmadik babájukat is itt szülik meg...
Ennyit az osztály "védelméban".
Niki
Niki

Egyrészt nem szülés elõtt kell errõl felvilágosítani a kismamát,-mint arról, hogy esetleg nem fordult meg a baba és felmerül a császár lehetõsége-, hanem a megelõzõ genetikai vizsgálatok során többször is észre lehetett/kellett volna venni.
Másrészt én pl. több, mint két éve járok ebbe a topicba, mégsem tudom, hogy kihez jársz. Igaz, különösképp nem is érdekel, de nehogy azt hidd, hogy mindenki fejben tartja, hogy a másik kinél szült.
Ha az ismerõsöd dokija jó orvos, és észrevette a bajt, akkor nyugodtan le lehet írni a nevét, ha pedig nem, akkor meg pont azért, hogy másoknak esélyt adj arra, hogy jól/jobban döntsenek orvosválasztáskor. Miért kell szemérmeskedni, ha valaki rosszul végzi a dolgát?
A kórház védelmében pedig csak annyit, hogy én pl. (és ezzel nem vagyok egyedül, errõl biztosíthatlak)nem ott fogom szülni a következõt, ez is ugyanannyit elárul a kórházról, csak a másik oldaláról.
Névtelen

Egyrészt nem szülés elõtt kell errõl felvilágosítani a kismamát,-mint arról, hogy esetleg nem fordult meg a baba és felmerül a császár lehetõsége-, hanem a megelõzõ genetikai vizsgálatok során többször is észre lehetett/kellett volna venni.
Másrészt én pl. több, mint két éve járok ebbe a topicba, mégsem tudom, hogy kihez jársz. Igaz, különösképp nem is érdekel, de nehogy azt hidd, hogy mindenki fejben tartja, hogy a másik kinél szült.
Ha az ismerõsöd dokija jó orvos, és észrevette a bajt, akkor nyugodtan le lehet írni a nevét, ha pedig nem, akkor meg pont azért, hogy másoknak esélyt adj arra, hogy jól/jobban döntsenek orvosválasztáskor. Miért kell szemérmeskedni, ha valaki rosszul végzi a dolgát?
A kórház védelmében pedig csak annyit, hogy én pl. (és ezzel nem vagyok egyedül, errõl biztosíthatlak)nem ott fogom szülni a következõt, ez is ugyanannyit elárul a kórházról, csak a másik oldaláról.
Névtelen

Kedves Ágnes!

A nõgyógyászati vizsgálatokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A terhesség elsõ harmadában, hogy érdemes menni a vizsgálatra, fontos -e telt hólyaggal menni vagy nem?
Az ultrahang vizsgálatoknál fontos volt.( az elsõ 12 hétben)
Ha nem terhes állapotban történik a manuális vizsgálat fontos -e?
Névtelen

Kedves Ágnes!
A gátmetszésnél csak lidocain injekciot adnak? Abban az esetben, ha valaki allergiás rá mit kap helyette? Minden esetben szülésznõ végzi a mûveletet, vagy esetenként orvos is? A burokrepesztést mindig orvos végzi?
Üdv:M
Névtelen

Kedves Névtelen!
Pont az ilyen emberek miatt nem írtam neveket. Ne haragudj, te miért kötöszködsz???? Nem hiszem, hogy én vagyok a világ közepe, ne félj. Pont azért nem írtam le az orvos nevét, mert akkor meg az lett volna a baj... Nem?
Ha meg 2 éve erre jársz idõnként aláírod, idõnként nem?
Pont az ilyen hülye dolgok miatt ábrándultam ki az ilyen topicocból. Pedig megint van egy csomó fontos kérdés ahogy látom, remélem megválaszolják a lányoknak.
Niki
Niki

Kedves Ágnes!

Eddig még sosem kérdeztem tõled semmit, és egyetlen olyan észrevételt sem írtam a topikba, amit - legalábbis közvetve - a kórház dolgozóinak szántam. De most ezt kell tennem, mert már Tõled is elhangzott és a Kismama archívumában is olvastam, ami a Kórházról szólt, hogy a babáknak tápszert csak akkor adnak, ha az Anya kéri, illetve ha beleegyezik, vagy ha a csecsemõsök szerint híre - hamva sincs az anyatejnek. Nos nálam ez nem így történt. Tavaly novemberben szültem Nálatok Ákost, maximálisan jó élményekkel távoztam, már ami a szülést illeti. Azonban az ott tartózkodás már nem volt ennyire "hibátlan". Még így, egy év távlatából is rosszul esik, mennyire hülyére vett némelyik csecsemõsnõvér, kihasználva naivitásomat és tapasztalatlanságomat, és talán hozzájárultak szoptatási kudarcomhoz. Önkényeskedés volt szerintem az, hogy a szülés utáni megfigyelés után, mikor Gabi szülésznõ betolt a szobámig, mondta, hogy szólni fog a nõvéreknek, hogy hozza ki nekem a szobába Ákost, lévén egyáltalán nem fáradtam el, sõt! Erre a nõvér csak annyit üzent vissza, mikor már legalább egy órája vártam a babát- lévén felkelni és érte menni nem tudtam -, hogy biztos fáradt vagyok, és csak másnap kapom meg a kisfiam.
Ami a tápszerezést illeti: Egyik éjjel, másfél (!) nappal a szülés után nem tudtam aludni, és kisétáltam a babaszobába, és a nõvérke vígan tápszerezte Ákit, bármiféle engedély nélkül!!!!!!! Nem egyszer teletömött pocakkal hozták ki reggel, vígan durmolt, eszében sem volt próbálkozni szopni! Hogy induljon meg így egy mama teje?
Szeretném, ha válaszolnál erre a kérdésre, hiszen véleményem szerint nem lenne korrekt a leendõ szülõ nõket "megtéveszteni" azzal, hogy tápszer csak anyai engedélyre. Elõre is köszönöm!
Többiek, bocsánat a hosszú hozzászólásért, ha untattam esetleg valakit!

Zsu
Zsu

Milyen az "ilyen ember" ? Más a véleménye? Hát, ez tényleg szörnyû!
Mibõl gondolod, hogy baj lett volna, ha leírod a doki nevét?
Úgy tûnik, te is el vagy tévedve, mint azok, akik azt hiszik, ez a topic csak a Kútvölgyi istenítésére indult.
Lehet, hogy másnak más a véleménye, és az is lehet, hogy él az internet adta lehetõséggel, és nem írja alá.
Úgy látszik, mégiscsak a világ közepének érzed magad, ha úgy érzed, neked kell megvédened az orvosokat, és illemtanból is kioktatod az embert.
Névtelen

Kedves Rákóczi Ágnes!

Ritkán olvasom mostanában ezt a topicot, de azért bekukantok néhanapján. Nagyon meglepõdtem és jól esett, hogy emlékszel rám. Halacskával azóta is tartom a kapcsolatot. Amikor bementünk szülni, akkor pont Ön volt az, akinek szóltunk, hogy a Mészáros doktor úrhoz jöttünk szülni, Ön éppen akkor végzett a mûszakkal.
Pár nappal szülés elõtt pedig szintén Öntõl kérdeztük meg, mit vigyünk és mit ne vigyünk.

Nagyon sok szép kisbabát kívánok Önöknek és örülök, hogy ilyen jó csapatra leltem. Remélem néhány év múlva ismét ott lehetek életünk második legnagyobb eseményénél.

Boldog Karácsonyt Kívánok és Boldog Új Évet!

gumicukor és a 24 hetes Dani

KépKép
KépKép
gumicukor

Bekukantok természetesen nálam is 2 k.

KépKép
KépKép
gumicukor

Sziasztok!

Minden topictársnak nagyon boldog karacsonyt kívánok!
Remélem a jõvõben nem veszekedésre használjátok a topicot, hanem mindenkinek segítünk a kérdések megválaszolásával.
Névtelen

Sziasztok kedves Topiktársak és kedvenc szülészetünk összes dolgozója!

Kívánok mindannyiótoknak/mindannyiuknak Nagyon kellemes, békés, boldog ünnepeket!

Szeretettel:

Zsu
Zsu

Sziasztok!
Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!
Névtelen

Kedves Mindenki!
Elnézést, hogy csakmost válaszolok a feltett kérdésekre, de a karácsonyi feladatok engem is nagyon lefoglaltak. Köszönjük a jókívánságokat és viszont kívánunk mi is egészségben, boldogságban jó évet minden hozzánk látogató kismamának és hozzátartozójának.
És most sorban a válaszok:
A telt hólyag csak a terhesség elsõ három hónapjában az UH vizsgálatok alkalmával fontos, de a nõgyógyászati vizsgálatot (akár terhes akár nem terhes állapotban) az üres hólyaggal kell végezni.
Ha szükséges a gátmetszés a legtöbb esetben a mi osztályunkon a szülésznõ végzi (99%). A burokrepesztést vagy az orvos vagy orvosi utasításra a szülésznõ végzi.
Lidocain érzékenység esetén más készítménnyel végezzük a helyi érzéstelenítést.
Kedves Zsu! Õszintén sajnálom, hogy ez az eset elõfordult, pedig én is és az újszülöttrészleg vezetõ is folyamatosan azon vagyunk, hogy a dolgok úgy történjenek ahogy az a felkészítõn elhangzik. Már írtam máskor is, hogy az a kismama akinek problémája van már az ottlétekor forduljon bizalommal hozzám, mert így utólag csak sejthetem, hogy melyik csecsemõs volt az, de mivel nincs bizonyítékom nem tudom számonkérni tõle a tetteit. Pedig a gyerekorvosaink is úgy tudják, hogy engedély nélkül nincs tápszeradás. Kérek Minden Kismamát, ha olyat tapasztal a benntfekvéskor ami nem úgy történik ahogyan azt szeretné - elvárná nyugodtan jelezze felém. Volt már olyan akit én kerestem meg, mert osztályátadáskor fültanúja voltam a szülésznõk közötti beszélgetésnek és szerettem volna a kismama oldaláról is hallani a történteket. Elbeszélgettünk és úgy érzem végülis rossz szájíz nélkül sikerült távoznia tõlünk.
Jól esika dícséret, de az elmarasztaló véleményeknek is örülök hiszen ezek is segítenek abban, hogy mire kell jobban odafigyelnünk. Sajnálom, ha valaki a következõ szülését nem nálunk tervezi, de vannak olyanok is akik az elõzõt szülték máshol és most elégedettek voltak a Kútvölgyivel. Borzasztó sok összetevõje van annak, hogy valakinek hogyan sikerül a szülése. Elismerem, hogy ennek zöme a kórházban dolgozó embereken és a környezeten múlik. De nem 1oo%-ban!
És egy adat: az országosan csökkennõ születésszámok mellett nálunk egyenletes emelkedés van. 1998-ban 624 szülés volt, 2001-ben már 897 és 2002-ben már meghaladtuk az 1ooo-t! Úgy gondolom ez is jelent valamit!
Mégegyszer BUÉK! Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Szia Niki!
Jol vagyunk igen, bar eppen most esett at a baba az elso rendes betegsegen (40 fokos laza volt!), de elmult...
Hat en nagyon arra hajtok, hogy iden meg szulhessek egy kistestvert (termeszetesen a Kutvolgyiben). Most izgulok is egy kicsit, hatha mar meg is van az a baba... :-)
Lilla hogy van? Mar igazi nagylany lehet...

Mindekinek boldog uj evet

mk
megegykata

Sziasztok!

Én is nagyon boldog új évet szeretnék kívánni mindenkinek a profilomba tett képpel! Nálunk ilyen volt az ünnep!

pusz
gumicukor és Dani (6 hónapos és 1 napos)

KépKép
KépKép
gumicukor

Kedves Kismamák és Ágnes!

Ebben a topicban is szokványos már, hogy pro- és contra hangzanak el érvek ugyanarról a témáról és szituációról. Én most Zsu-hoz kapcsolódnék, akivel együtt szültünk és szobatársak voltunk, tehát ugyanazon csecsemõsnõvérek "keze között" fordultak meg a fiaink. Együtt éltük át a szoptatás édes-bús Képelsõ napjait, tudom Zsu, hogy te is sokat kínlódtál azért, hogy szoptathasd Ákit. Az hogy a szoptatás valakinek miért sikerül és miért nem, azt utólag csak találgathatjuk (biztosan a szerencse is közrejátszik)

A tápszerezéssel kapcsolatosan az élményen abszolút pozitív volt: Elhûlten hallgattam, amikor egyik este Anna megkérdezte, hogy tekintettel arra, hogy nagyon nagy Zsombor és nincs még elegendõ tejem nem lenne-e ellenemre, ha éjszaka, ha nagyon sír, tápszert kapna. Én beleegyeztem, (AZ apa szerint azért ilyen husi még most is Képés semmi problémát nem okozott ez a késõbbiekben. Azért írtam, hogy elhûlten, mert egy évvel korábban, amikor a lányomat szültem ez még egyíáltalán nem volt "divat".

Tehát én megéltem mindazt, amit Ágnes leírt a tápszerezési irányelvekrõl és nagyon jólesett, hogy valóban partnernek tekintettek.
MIndenkinek hasonló szép élményeket kívánok, neked Zsu pedig azt, hogy Áki testvére vígan szopizhasson majd!!

Enci
Enci

Sziasztok!

Enci! Nagyon örülök, hogy hallottam Rólad ennyi idõ után, utólag is Boldog szülinapot Zsombinak! Sajnos egy vinyócsere folytán elveszett a címed, örülnék, ha újra megírnád: tothzsuzsi@vnet.hu

Kedves Ágnes! Köszönöm szépen a válaszodat. Mivel én csak tavaly május óta internetezek, a babanetet és ezen belül ezt az oldalt is csak jóval a szülésem után fedeztem fel, az osztály személyzetét pedig nem ismerem ilyen jól, eleinte nem is tudtam, kit takar a "Rákoczi" nick. Örülök, hogy így virtuálisan sikerült már megismerkednünk, talán egyszer majd személyesen is sikerül. Az túlzás, hogy "rossz" tapasztalatokat szereztem, csak egy picit megkeserítette ez a tápszer dolog a szájízemet. Ennek ellenére, hogy ha lesz Ákinak kistesója, biztos, hogy a Kútvölgyiben fogom megszülni. Már csak azért is mert már 5 és fél éve elégedett vagyok az orvosommal: Mészáros doktorral, és Várnainé Gabi szülésznõ is nagyon bevált.

Kívánok továbbra is egészséges babákat, problémamentes szüléseket, és elégedett kismamákat!

Zsu
Zsu

Kedves Ágnes!

Köszönöm válaszát, de szeretném megkérdezni, hogy milyen készítményeket adnak a Lidocain helyett? Szeretném még megkérdezni, hogy milyen gyógyszereket adnak itt ,az epidurális érzéstelenítésnél? Az eda után, mennyi idõ múlva lehet felkelni jelenleg?

üdv:
Névtelen

Tisztelt Rakoczi Agnes!
En most akadtam erre a topicra,es a korhazuk mellett szeretnek szolni.Nekem nehany baratnöm ajanlotta Dr.Szabo Tibor föorvost,akik szinten nala szültek.Igy hozza kezdtem jarni terhesgondozasra.Vele maximalisan megvoltam elegedve,emberileg es szakmailag is.Nagyon jonak talaltam a korhaz altal inditott tanfolyamot is a kismamaknak,ezenbelül a szülöszoba es a gyermekagyas resz megtekinteset.A varandossag utolso idejeben eltem a szülesznövalasztassal is,Varnaine Gabi szülesznöt kertem meg.Azt mar soha nem tudom meg milyen lett volna nelküle szülni,de azt kell hogy mondjam hogy ö felejthetetlen jo emlekke tette kislanyom születesetKépMi külföldön elünk,de szülni otthon akartam.Mivel ferjem sajnos pont akkor nem volt velünk mikor elfojt a magzatvizem(hajnali 2-kor),ezert edesanyammal indultunk a korhazba.Mikor beertünk az ügyeletes orvos vizsgalt meg(a nevere mar nem emlekszem)miközben ömlött belölem a ver.Erre senki semmit nem mondott,ugyhogy gondoltam ez normalis.Nem sokkal kesöbb Gabi is beert(miutan hivtam telefonon),s bementünk a szülöszobaba,ahol megtörtent az altalanos ellatas.Fajasaim elviselhetöek voltak,ezert harmasban(en,edesanyam,Gabi)szepen vartunk,mondhatnam jol ereztük magunkat,beszelgettünk,Gabi mindig mindent elmondott,mi es miert törtenik.Koran reggel mar erös fajasaim voltak,8-kor Szabo doktor is megerkezett,oxitocinos infuziot kaptam mivel fajasgyengesegem volt.9.05-kor megszületett a kisbabam,a tolofajasok nagyon fajtak,de ez csak az utolso egy oraban volt.Ezutan összevartak,kicsit kesöbb Gabi segitsegevel sajat labamon setaltam ki a szülöszobabol,a kint UH-ra varakozok nem kis csodalkozasaraKépMiutan ferjem csak egy hetre tudott jönni,ezert hataroztunk a privat szoba mellett.Hogy minel elöbb a picivel lehessen.Ez az egy dolog nem tetszett,ez a szoba a masik folyoso legvegen volt,a legmesszebb a gyermekagyas resztöl.Igy a kisbabamat mindig vegigcipeltek a hideg huzatos folyoson.Nekem is nehez volt a gatsebbel setalni hozza..Raadasul a szobahoz tartozo fürdö-wc-t epp akkor ujitottak fel,s igy pihenes helyett egesz nap a furast-kalapalast hallgattam,raadasulta masik folyosora jartam wc-re.Hat nem ezert fizettünkKép(Nem beszelve arrol a katonas fiatal csecsemös növerröl akit mar többen emlitettek.Egy kedves szava nem volt,igaz szakszerüen de erzelem mentesen,ridegen magyarazott el nehany dolgot.Nyiltan megmondta hogy nehezere esik atgyalogolni az osztalyon hogy kihozza a Picit,es egyaltalan en hogy mertem a privat szobat valasztani elsö szülö letemre,mikor semmi tapasztalatom sincs,es ott kellene hogy legyek a
gyermekagyon!!Kisbabam pici sulyu volt,nagyon fontos lett volna hogy szopizzon,de ez nehezen ment az elejen,es ez a növer olyan mergesen vitte el a Picit etetni mintha az en hibam lenne. Nagyon megalazo volt.Sajnos ezek miatt nem szaz szazalekban pozitiv a velemenyem,de az orvosom es Gabi szülesznö segitsege,tudasa,embersege ezeket a problemakat mind feledtette.Ezuton is köszönöm nekik,es ha tehetem,masodszorra is itt fogok szülniKépTisztelettel kernem Agnes,emlitse meg Gabinak hogy puszilom Svajcbol,é biztos emlekszik majd a nagymamas szülesre 2001.szeptember.13-an!Kép))Es ha hazamegyek,mindenkepp meglatogatom,ö tudja miert..Kép
Tisztelettel:Szilvia
Névtelen

Sziasztok!

Én májusban fogok szülni a Kútvölgyiben a Tóth doktornál. Vele kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Én úgy gondolom, hogy Õ egy nagyon kedves ember, de néha nagyon mogorva is tud lenni. Nem tudom, hogy ez a személyemnek szól-e vagy mindenkivel ilyen változékony a hangulata. Korábban többen említettétek a szülésznõ választást. Ezt mikor kell megtenni? Honnan lehet azt megtudni, hogy van-e szülés elõkészítõ tanfolyam a kórházban, és ezt hány hetes terhesen érdemes elvégezni? És mikor lehet menni szülõszobát látogatni (lehet egyáltalán)?

Köszi elõre is a válaszokat
Kriszta
Névtelen

Sziasztok!

Várom olyan kismamák jelentkezését, akik március végén szülnek a Kútvölgyiben.

Én eredetileg a Vida doktorhoz járok, de sajnos lehet, hogy a szülésem pont a szabadságára esik, ezért a Tóth doktorra fog bizni. Kérem, akik már szültek a Tóth doktornál, irják meg a tapasztalataikat. A szülésznõm, ha minden igaz, most is Várnainé Gabi lesz, aki az elõzõ szülésemet is bearanyozta, mindenkinek csak ajánlani tudom!

üdv: Walacky
Walacky

Sziasztok!

Olyanok jelentkezését várom, akik április 20 környékén szülnek a kútvölgyiben!

Kata
Névtelen

Kriszta és Walacky!

Kép Tapasztalatom szerint jó kezekben lesztek Tóth doktornál Kép Szintén Vida doktorhoz jártam, bár mondta elõre, hogy a terminusom környékén szabin lesz, ha gondolom, válasszak mást, de én kockáztattam. Aztán a fiam késett 11 napot, hát Tóth doktornál született meg Kép Tökéletesen elégedett voltam vele, szülés után is rendszeresen jött megnézni, a 6 hetes kontrollon is megválaszolta minden kérdésemet. Ebbõl rájöhettek hogy túl soxor én sem találkoztam vele, de szerintem a bajsza miatt látod morcosnak Kép Kép Kép (Nagy hülyeséget írtam?)
Én bátran járnék hozzá, ha lenne még babám!
Szülésznõm Keszeg Éva volt, kedves, halkszavú és istenien masszíroz. Lelkileg is nagyon sokat segített, pedig rettenetesen féltem Kép

ildikó
ld

Sziasztok!
2003.június 26. körül fogok szülni a Kútvölgyiben. Van valaki, aki szintén ekkorra várja a babáját?
Nekem a második babám, de a Kórházat sajnos még nem ismerem, mert az elõzõ babámat Tatabányán szültem.
Ott teljes, 24 órás rooming-in volt, így nem kellett attól félnem, hogy a babám mást kap, mint anyatejet. Ez mindkettõnknek jobb volt így, függetlenül attól, hogy elsõ babám volt, és azt sem tudtam, hogy kellene szakszerûen felvenni, tisztába tenni. Ott a csecsemõsök nagyon kedvesek és segítõkészek voltak. Itt van lehetõség arra, hogy a baba velem maradjon éjszaka? Vagy bemehetek hozzá? Esetleg, ha a baba éhes és én alszom, felkeltenek?
Köszi mindenkinek az infót.
dodo

Szia Walacky!
Én is hasonló helyzetben vagyok mint Te. Én is a Vida doktorhoz járok, de lehet, hogy pont akkor fogok szülni amikor nem lesz itt. Sajnos Tóth doktort még nem ismerem, de engem is Õrá fog bízni.

Ha van kedved írj közvetlenül: mikulai@axelero.hu
Mikor kell szülésznõt választani?

Üdv: Zsuzsó
Zsuzsó

Ildikó!

Köszi a választ, megnyugtattál!

Kedves Zsuzsó!

Irtam Neked emilt!

Ha valakiben még felmerülne a szülésznõválasztás kérdése, hát ide is leirom.

Tudomásom szerint a 36. héten érdemes választani, amikor elkezd az ember CTG-re járni. Én elõzõleg az utolsó pillanatban választottam, de az sem volt gond.

A szülésznõket a CTG-k alkalmával lehet megismerni, tehát gondolom, késõbb is lehet választani, de ha már választ az ember, akkor mindig akkor kell CTG-re menni, mikor a választott szülésznõ dolgozik.

üdv: Réka
Walacky

Kriszta, Walacky!

Én is Tóth doktor úrnál szültem. Nagyon jó élmény volt a szülés. Jó kezekben lesztek! Bár nekem könnyû, gyors szülésem volt, de nagyon megnyugtató volt a légkör.
A szülés után is többször megnézett a doktor úr.

Hogy nem olyan barátkozós típus, az egy dolog, szerintem nem is az a dolga. Eleinte én is azt hittem, hogy velem van gondja, de nem, szerintem õ ilyen típus. De lehet, hogy tényleg csak a bajsza teszi??Kép)))))

Boldog babázást mindenkinek,

Judy
Névtelen

Szia Kriszta!
Én is májusban fogok szülni, lehet, hogy találkozunk? Elvileg május 16, de mivel már a harmadik babánk lesz, biztosan elõbb jön, a második is 5 nappal elõbb érkezett.
Üdv
Móni
Moncsi

Sziasztok, egy technikai kérdésem lenne.
A terheléses cukorvizsgálat most pontosan mibõl áll a Kútvölgyiben? Két éve még cukros vizet itattak, aztán legalább háromszor megszúrtak. Most már itthonról reggelivel kell elindulnom . Tudja valaki, hogy akkor mire számítsak azon a napon? Hány vérvétel, stb. Ezt elfelejtettem megkérdezni az orvostól.
KÖszi
Ani
Ancsi

Sziasztok!

Ani! Nekem ezt múlt héten csinálták. Reggel megszúrtak, aztán meg kellett ennem egy zsemlét 2 dl tejjel, majd várni 1 órát. Ezután újabb szúrás jött és kész. Elvileg a doki szól, ha valami gond van.

Móni! Képzeld, én május 15-re vagyok kiírva! Bár a legutóbbi ultrahangon már május 12. volt a dátum. A Te babád mekkora? Én azért izgulok, mert 2 héttel ezelõtt csak 400 gramm volt, de minden könyvben azt olvastam, hogy már 530 grammnak kellene lenni. Kinél fogsz szülni?

üdv
Kriszta
Névtelen

Szia Ani!

Nekem is úgy kellett elindulnom itthonról, hogy meg kellett ennem 1 db zsemlét és 2 dl tejet. Egyszer szúrtak és jöhettem haza.
Te mikor fogsz szülni és kinél?

Szia Judy!

Köszi a híreket Tóth doktorról, most egy kicsit megnyugodtam.

Nem tudjátok mi a tarifa, ha az embernek a választott dokija elutazik és másnál szül? És kihez megy vissza kontrollra?

Üdv
Zsuzsó
Zsuzsó

Szia Walaczky!

Írtam Neked E-mail-t megkaptad?

Üdv
Zsuzsó
Zsuzsó

Szia Kriszta!

Lehet hogy találkozunk a szülésnél? Persze ez még olyan sok mindenen múlik. Én a Vida doktor úrnál fogok szülni, immáron harmadszor. Remélem, nem utazik el májusban.
A baba méretérõl nem tudok mit mondani, mert legutóbb a 19. héten voltam UH-on és akkor még súlyt nem mondtak. Az elsõ babánál még én is nézegettem a könyveket, hogy hány millisnek kellene lennie az adott héten, és nekem mekkora.Aztán ezt gyorsan abbahagytam. Ugyanis az UH-on ha jól tudom, egy körülbelüli súlyt adnak meg, a könyvekben pedig azt olvasod, mekkora az átlag. De ha az Uh alapján elõbbre lett a dátum meghatározva, akkor nincs miért izgulni, biztosan nem kiseb a kelleténél. És bízzál az orvosodban, nem tudom, kinél fogsz szülni, de õ ugyis mondaná, ha kicsi lenne. Majd amikor a 4 kilós bébi ugrik ki belõled, csak nevetni fogsz ezen az egészen. De ha csak 3 kiló, az sem jelentene semmit. Gondolj arra, a könyvek azt is megírják, hogy 32oo gr. az átlagos születési súly, mégis születnek ennél jóval kisebb és jóval nagyobb babák is. És mind egészségesen. Kívánok nyugodt várandósságot!
Szia
Móni
Moncsi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?