2007.02.09 08:27
Szerző: vas
Majonézes krumplisaláta III.
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli (héjában megfőzve)
1 nagy fej vöröshagyma
só
cukor
ecet
tojás
mustár
olaj
tejföl
Elkészítés: A krumplit és a hagymát felkarikázzuk, majd rétegezve lerakjuk egy tálba. 1 liter salátalevet készítünk (cukorral és ecettel, jó savanyúra). Ráöntjük a krumplira, hideg helyre tesszük letakarva egy napra.
Majonézt készítünk: 3 keménytojás sárgájához teszünk: ahány tojás, annyi csipet só, annyi mokkáskanál cukor, annyi mokkáskanál mustár és annyi evőkanál olaj. Az összetört tojássárgájához adjuk ezeket a hozzávalókat, és simára keverjük. Hozzáadunk annyi deci tejfölt, ahány tojássárgájából készítjük.
A krumpliról a levet teljesen leöntjük (szárazra), és összekeverjük a majonézzel. Tálalás előtt fél napig álljon hideg helyen (hogy összeérjen).
Majonézes krumplisaláta II.
Hozzávalók:
1,5-2 kg krumpli
2 tojás sárgája
olaj
1 közepes fej hagyma (lehet többet is, ki mennyire hagymásan szereti)
só
bors
kevés ecet
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük. Miközben fő, kikeverjük a majonézt, és a hagymát vékony (!!!) szeletekre vágjuk. Mikor megfőtt a krumpli, meghámozzuk, kockákra vágjuk, hozzátesszük a majonézt és a hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd adunk hozzá egy nagyon kevés ecetet.
Megjegyzés:
Lehet karikákra vágott főtt tojást utólag hozzá tenni. Nagyon finom!
Könnyű krumplisaláta
Hozzávalók:
krumpli
só
bors
házi majonéz
joghurt
zöldhagyma
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük. Mikor kihűlt, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Házilag készítünk majonézt, majd ugyanannyi mennyiségű joghurtot teszünk hozzá. Ezt egy habverővel jól összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a felszeletelt krumplira és az összevágott zöldhagymára.
Megjegyzés:
A joghurtos majonézt használhatod minden ennivalóba, amihez egyébként a hagyományos majonézt teszed. Aki szereti, keverhet hozzá jó sok fokhagymát is.
Krumplisaláta - ahogy Ernő készíti
Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg vöröshagyma
10 db tojás
5 evőkanál ecet (10 %-os)
2 nagy pohár tejföl
1 liter forró víz
1 teáskanál étolaj
só
bors
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. A tojást megfőzzük, hagyjuk kihűlni, megtisztítjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, nagyon vékonyan félkarikákra felszeljük, és egy tűzálló tálba vagy lábosba tesszük. 1 liter forrásban lévő vízzel leöntjük és azonnal lefedjük, kb. 10 percig nem nyúlunk hozzá. Ezalatt a burgonyát felkarikázzuk. A forrázott hagymát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ecetet, és belekeverjük a tejfölt is. A tojásokat a tojásszeletelőben előszőr keresztben, majd hosszában felvágjuk, (így gyakorlatilag egyenletesen felkockáztuk őket), s a salátához adjuk. Ha már majdnem kihűlt, beletesszük a burgonyát. Óvatosan elkeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a tojást és a burgonyát. Megkóstoljuk, s ha valamiből még kevés lenne benne - ecet, só vagy bors- ízesítjük. Legalább 2 órára - de a legjobb, ha egy éjszakára - a hűtőbe tesszük, így összeérnek az ízek. Tálaláskor őrölt fűszerpaprikával fioman megszórjuk. Köretként, salátaként húsokhoz, de önálló ételként is fogyaszthatjuk.
Megjegyzés:
A vöröshagymát azért forrázom le, hogy elvegyem a kellemetlen, erős szagát, de mivel a forrázó víz az öntet alapja, ezért az ízek az ételben maradnak.
Angol krumplisaláta
Hozzávalók:
1/2 kg főtt krumpli
1 csokor petrezselyem
1,5 evőkanál reszelt torma
1 evőkanál ecet
kb. 1 dl tejszín
só
kevés cukor
apróra tépkedett saláta
Elkészítés: A főtt krumplit összekockázzuk. Tejszínes öntetet készítünk:
a petrezselymet felaprítjuk, hozzáadjuk a tormát, az ecetet és a tejszínt. Jól elkeverjük. Sózzuk, cukrozzuk. Beleforgatjuk a krumplikat, és salátára szedve sült baconnal vagy sült hallal jól megesszük!
Finom krumplisaláta
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
1-1 piros és sárga paprika
2 savanyú uborka
1 evőkanál mustár
1 evőkanál cukor
1 evőkanál ételízesítő
3 szelet füstölt szalonna vagy bacon
1 evőkanál olaj
pici ecet
só
bors
Elkészítés: A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük. Közben az olajon kissé megsütjük a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, a szintén felkockázott paprikát és uborkát, 1 evőkanál mustárt, megkeverjük, ráöntünk 1 dl uborkalevet (kapros savanyúságlé a legjobb), és 1 dl vízben elkevert 1 evőkanál ételízesítőt.
Összeforraljuk és hozzáadjuk a héjától megtisztított, felkockázott főtt krumplit. Megszórhatjuk friss petrezselyemzölddel és ízlés szerint kaporral.
Megjegyzés:
Nagyon finom, érdemes elkészíteni. Grillételek, sült húsok, halételek mellé kiváló!
Brokkolis krumplisaláta
45 dkg kis újkrumpli
25 dkg brokkoli
2 szál friss vagy 1 evőkanál őrölt tárkony
1 evőkanál salátaecet
1 evőkanál olívaolaj
Előkészítés: A krumplit alaposan megmossuk, kefével letisztítjuk. A brokkolit rózsáira szedjük. A friss tárkonyt apróra vágjuk.
Elkészítés: A krumplit forró, sós vízben 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a brokkolit, lefedjük, és további 5-6 percig főzzük (amíg a brokkoli megpuhul). Összekeverjük a salátaecetet, az olajat, és a tárkonyt. A zöldségeket leszűrjük, és leöntjük a mártással
Mediterrán krumplisaláta
Krumplit vékonyra felkarikázni, vizben kicsit kiöbliteni, lecsepegtetni, majd olajban megsütni (chips). Konyhai törlőpapiron a felesleges olajat felitatni.
Az öntethez póréhagymát felkarikázni, 2 gerezd fokhagymát összetörni, 1-1 sárga és piros husú paprikát felkockázni, kis chilivel, sóval, borssal, kevés cukorral fűszerezni, kevés olajon megpárolni. Nem nagyon, kb. 5 percig, a lényeg, hogy ropogós maradjon. Petrezselymet és rozmaringot hozzáadni, utána kis balzsamecetet rá, kb. 1/2 percig még főzni.
Friss zöldsalival isteni!
Megjegyzés:
Aki nem fogyizik, az csinálhatja mellé a következőt: egy kicsi nyársra 5 db baconnal körbetekert virslit feltűzni és egy serpenyőben megsütni.
Jó étvágyat!