Új privát üzeneted érkezett!

nem tudom,mit rontottam el,de nekem a Mira mézese az elöirt liszttel egy nagyon ragacsos akármi lett,amit pihentetés után sem lehetett felvakarni kinyujtás és szaggatás után,ugyhogy még kellett lisztet kevernem hozzá.Más nem járt igy?
Azt nem mondom,hogy szééép lett,mert én ügyetlen vagyok de azért enyém:-)
puposnünüke
 
 


Nünüke!
Nekem is ragacsos lett, folyamatosan liszteztem minden nyújtásnál.

Timi!
Nem tudom, milyen formák vannak gyerekjátékokban, de a Húsvéti mézeskalácshoz veszek homokozóformát, az biztos!!!!!
Azért 600 darab... minden elismerésem. Segítség volt? Nálunk még férjecske is nyomta a díszítést.

Mira, mégegyszer köszi a receptet és a jókívánságokat!


Remélem, nem hal ki a topic Kari után, hisz mindjárt itt a Húsvét!

Norci, engem érdekel a lencse recept, van itthon egy zacsi lencsém, és Újév napján azt kell enni, ha jól tudom...
Hátha sikerül megszerettetned velem, mert különben úúúúútálom...

Lassan lecseng a Karácsony elõtti sütés-fõzés láz. Reméljük, hogy a család szeretni fogja az újításokat, és midekinek "finom" Karácsonya lesz!

Krissi
krissi
 
 


Francia hagymaleves pirított kenyérrel
[url=http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=3036" TARGET="_top]http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=3036[/url]

Gesztenyekrémleves
[url=http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=464" TARGET="_top]http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=464[/url]

Melegítõ gesztenyeleves
[url=http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=24" TARGET="_top]http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=24[/url]

Olasz gesztenyekrém-leves
[url=http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=2155" TARGET="_top]http://www.mindmegette.hu/main.php?app=recept/recept.php&r=2155[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 

 
 

Zsuzsi,
nalunk a zserbo is karacsonyi suti a beiglin kivul. Nem is tul maceras, es persze nem utolsosorban ferjem kedvenceKép Aztan enkedvencem a csokiba-kokuszba forgatott piskotakocka.
Aztan most, hogy mar gyerekszemmelKép is nezem a karacsonyt, Anyukam szokott sutni olyan dios-sargabaracklekvaros sutit, aminel egy szelet ket széle fel van tekerve, mi gyerekek macskaszemnek hivtuk, imadtuk.
kb igy nezett ki:
Kép
Afonya
 


Nem vagyok egy Picasso, ezert jelmagyarazatot is kaptok: sarga a teszta, barna a dio es narancsszinu a lekvar. Aztan fantaziara bizva, melyik gyerek minek nevezi el.Kép
Névtelen
 


Zsuzsi! (Zsu26)

Gyümölcskenyér is tökéletes karácsonnyra és egyszerû, bá nálunk méteres süti lesz.

Norci
norci
 
 


Sziasztok, én mindig csinálok sajtos sós sütiket, mert az a legkelendõbb.
A túrós pogit is imádjuk (a világ legegyszerübb receptje, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, + annyi só hogy finom legyen néhányszor hajtogatni, hûtõben tartani addig is, és nagyon apróra szaggatni kenni sütni)

Szóval ha valakinek sajtos minirúd vagy sós keksz recept kell, még nem késõ, írjatok.

Békés ünnepeket mindenkinek!


Mom
Mom
 


Sziasztok!

Mom!
Igaz a karácsonyi sütik már készen vannak, de ha van jó sajtos vagy sós recepted, én nagyon megköszönöm, mert a családban mindenki édesszájú, csak én nem. Kép

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Szia Norci!
Ha leirnad a gyumolcskenyer receptjet (ahogy Te csinalod) nagyon megkoszonnem. Regota szeretnek mar sutni,de eddig meg "nem volt hozza batorsagom", pedig van itthon mindenfele szaritott gyumolcs+mazsola.
Remelem nem tul bonyolult....es legyszi azt is ird le, hogy mennyi ideig es milyen hofokon szoktad sutni.
Boldog Karacsonyt mindenkinek!!!
CA
 


Gyümölcskenyér

2 l-es ûrtartalomhoz:

20 dkg margarin
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
6 db tojás
2 zacskó vaniliás cukor
1 csapott kávéskanál sütõpor

20 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg mazsola
5-6 dkg datolya (bár én nem szeretem, nem szoktam belerakni)
10 dkg mandula

Elõször a gyümölcsöt kell elõkészíteni, mazsolát beáztatni, sárgabarackot és mandulát felvágni apró darabokra.
Egy nagy tálba a lisztbõl egy-két kanálnyit a gyülccsel összekeverni, hogy ne ragadjanak össze a gyümölcsök.
A sütõformát (én õzgerincben szoktam) kivajazzuk, kilisztezzük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához a cukrot és a vajat hozzáadjuk és kikeverjük. Habosra verjük. A liszthez hozzáadjuk a sütõport és utána az elõbbiekhez adjuk.
A fehérjét habosra verjük. Lapáttal hozzákeverjük a többiehez, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. Utána hozzáadjuk a gyümölcsöket és a formába öntjük.
Középsõ rácson fél óráig sütjük (8 fokozatos tûzhelynél a 7-en 1/4 óráig majd az 5-ön 1/4 óráig)

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Ilyenkor az ünnepi sütések alkalmával sokszor gondot okoz mi legyen a sok maradék tojásfehérjével, mert ugye nem mindenki szereti a habcsokót.
Álljon itt egy klassz könnyü süti.


MARADÉK TOJÁSFEHÉRJE

6 db tojásfehérje
21 dkg cukor
6 dkg liszt
3 dkg kakaó
10 dkg olvasztott margarin
10 dkg mazsola
10 dkg durvára vádott dió

A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A többi hozzávalót összekevejük és óvatosan hozzátesszük a tojáshabhoz.Egy õzgerinc vagy püspökkenyér formát kivajazuk a masszát belesimítjuk és megsütjük.


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


SAJTOS SüTI

tésztába:

70 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg vaj
3 db tojás sárgája
5 dkg reszelt sajt
1 pohár tejföl (2 dl)
1 1/2 kávéskanál só

tetejére:
10 dkg rszelt sajt
1 db tojásfehérje
izesítõk diszítõk pl. mák, lenmag, szezámmag, köménymag, pirospaprika(csemege)

A lisztet a margarinnal és a vajjal jól elmorzsoljuk. A többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belõle.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tetejét megkenjük tojásfehérjével és beszorjuk a reszelt sajttal. Vághatjuk csikokra, kockára vagy szaggathatjuk formára. Sütöbe szép rózsaszínûre sütjük.

A sütés elött egy nappal is meglehet csinálni a tésztát és másnap kisütni de rögtön is kilehet nem muszály pihentetni.
Én egy picit megszoktam sózni a tetejét is, formára szaggatom és mindegyik forma tetjére mást teszek, lenmag, szezámmag stb...

Garantáltan jó szilveszteri sütemény ha maradna belõle minimum egy hétig is eláll anélkül, hogy kiszáradna.


bigacsiga Kata

ui: Most éppen perec formákat akartam sütni, de az én formám eltörött a piacon meg éppen kifogyott.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kata, lehet hogy már elkéstem vele, de tegnap egész du és este nem mûködött az intenet.


Szóval: 1/2 kg liszt, 25 dkg margarin, 3 dkg élesztõ felfuttatva, só hogy sós legyen 1 tojás sárgája és annyi tejfül hogy összeálljon (általában 2 dl de lehet hogy kevesebb kell)

Nagyon vékonyra nyújtani tojásfehérjével kenni és derelyevágóval vékonyra (szinte ropi vékony) vágjuk.
Ez lehet egy kicsit macerásnak tûnik de isteni finom így, 180 C-on sütni gyorsan sül. Lehet formaszaggatóvala is szaggatni, de jgy a legfinibb.

Variációk, amivel szintén nagyon finom:
a tésztájába belegyúrsz 10 dkg reszelt sajtot, vagy teszel bele köményt vagy mákot, vagy a tetejét szórod meg köménnyle, vagy piros paprikával, vagy mákkal.


Szóval számtalan variációval lehet nagyon finomakat készíteni.

Mom
Mom
 


Kedves Bigacsiga Kata!

Úgy örülök hogy írtál receptet a tojásfehérjérõl, mert téynleg nem szeretjük a habcsókot nagyon, meg soha nem is sikerült mindig ragadt, szóval köszi, ma már nem de hamarosan biztos kipróbálom.
Most megyek megkeresni azt a bizonyos tárkonyos ragulevest, ... hol fogom megtalálni?????????????

Mom
Mom
 


Sziasztok!!

De jóó hogy írtstok sós süti receptet, mert én nem szeretem az édeset! Mi lene ha kibővítenénk a topicot, és szilveszteri ötleteket is írnánnk???

Pl: Valami mártogatós-kekstes dolgot, vagy valami pogi alapot, rá sokféle kencét, minipizzát, stb-t?? Mindjárt utánnanézek, talán van nekem valami, mintha anyóspajtás adott volnaKép

Óh, hazavitte..Kép Szóval írjuk sör-bor, stb korcsolyákat, meg mártogatósokat, ha tudtokKép

Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


Mom!

Szívesen!
Én meg örülök a te sütidnek. Ilyet atesomék szoktak sütni.

Tényleg nagyon egyszerû, finom és rengeteg lesz belõle.
Ajánlom én is mindenkinek szilveszterre.


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Csak szeretném megköszönni az itt megjelent recepteket, mert sokat segítettek abban, hogy végre eldöntsem mit is készítsek Kaárcsonyra és szerencsére nagyon jól sikerült, hála Nektek!
A menü a következõ volt:
pulykaragu leves, lazac, töltött pulykacombok (gesztenyével és májas-gombával), bejgli, kókuszos csók, és még volt (vendégek hozták) halászlé, töltött káposzta, sonka tekercs, töltött tojás, mézes süti, rétesek. Szóval nagyon sok finomság. Szerencsére a combjaimnak nagyon nagy sikere lett!Kép A levesnek is!Köszi Norci!

Várom a többiek beszámolóját!
Üdv: zsuzsi
zsu26
 


LányokKép
A Cili féle Tiramisu akkora sikert aratott, hogy csak na!!!!! Szilveszterre is csinálok.
A borkorcsolya ötleteket én is szívesen fogadom!

Puszi:
Krissi
krissi
 
 


Sziasztok!

Krissi!
Újévre a lencsefõzelék:
No már megint nem tudok mennyiségeket, tudod csak úgy érzéssel (én nem szoktam egész zacskó lencsét csinálni)
elõre beáztatott lencsérõl a levet leöntöd, apróra vágott vöröshagymával és apróra vágott füstölt husival együtt teszed oda fõni, annyi vízben, hogy ellepje, fõzõ vízbe teszel sót, de óvatosan a füstölt hús miatt, mikor minden félig puha benne teszel hozzá egy kis majorannát és babérlevelet, maj fokhagymás rántást készítesz, amibe teszel egy kanál mustárt, ezzel berántod, maj teszelbele ízlés szrint pici ecetet, pici cukrot és a végén 2 dl tejfölt.

Szilveszterre:
lazackrém vagy saláta (ezt tavaly mondta nekem v.ki itt a chaten)
vörös tört lazacot, fõtttojást, tejfölt, majonézt, pici citromot, fehérborsot jól kenhetõ állagúra kell keverni és piritóssal tálalni. Isteni finom.

CA!
Gyümölcskenyérrel látom elkéstem, de Bigacsiga kisegített Kép

Zsuzsi!
Örülök, hogy jól sikerült a leves ismét Kép Nálunk is Kép Mag a rácponty is isteni lett.

Norci
norci
 
 


Norci!

Hol lehet vörös tört lazacot kapni??
Nagyon tetszik a piritósos recept! Tudtok még ilyen fini dolgokat piritósra?? Én imádom a camambertet, azzal tudtok valami különlegeset?

Itt egy sós süti recept:
Vesztel fagyasztot leveles tésztát, jó vékonyra (nagyon) kinyújtani, bele kb 1 cm-es rudakra vágott feta sajt, feltekerni (csak egy rétegben, tehát épp hogy körbeérje a tészta a sajtot),egkenni tojással, megszórni szezámmaggal, és forró sütõben világospirosra sütni!!! Minél vastagabb a sajt benne, annál jobb!!!!

Puszi: Kata
Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


Kata!

Vörös tört lazacot bármilyen supermarketben kapni, kaviárok közötti pulton keresd, ha nem kapsz törtet, akkor majd te villával megtöröd.

Norci
norci
 
 


Norci!!

Kaviárral lehet hasonló krémet csinálni????

Ma voltam vásárolni, és láttam valami pirosat üvegben (lehet, hogy ez volt a lazac) de kaviárt vettünk. Ezt is lehet fõtt tojással, meg a többivel???
LadányiKata (ladán
 


Norci!!

Mi az arány? Hány dkg lazachoz mennyi tejföl, tojás, majonéz, stb???

A kaviárnál ugyanez???

Köszi, puszi: Kata

Csak mert ma pezsgőznénk apával, ha a kölök időben beveri a szunyát....Kép ja, és amellé gondoltam a piritósos-kaviáros dolgot...
LadányiKata (ladán
 


Lányok Kép
A sós sütiről jut eszembe, amit a mamámmal szoktunk csinálni:
ugyanaz a technika, amit Kata leírt, de virslit betekerve... Nagyon finom. Pillanatok alatt kész Kép

Kata Kép
Amit piros üvegben láttál valószínűleg az volt. De általában erre rá van írva, hogy lazacdarabok (megjegyzés, bár rutinos kaviárosnak tűnsz: ha ugyanolyan volt a doboza, mint a fekete kaviárodnak, akkor piros kaviár volt, de gondolom ezt nem tévesztetted volna el)
Szerintem ugyanúgy meg lehet kaviárral is csinálni, mint lazaccal... biztosan nagyon finom lesz.
Nagyon jó pezsgőzést kívánok neked!!! Kép lehet, én is meglepem a párom valamivel Kép

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Lányok!

Lencsesaláta, (nem vega, füstölthusis) receptem szõrin szálán eltûnt, a memóriám meg már nem a régi..tudtok segíteni?
F.Dia
fd (fd)
 


Sziasztok!

Köszi Orsi, remélem jól fog sikerülni (bár nem szokott rosszulKép) Áhh, nem vagyok rutinos kaviározó, most vettem elõször. Mi a különbség amúgy a piros és a fekete kagyló között?
Eddig a "végre lefeküdt a gyerek menü" a következõ volt:
Pezsgõ, piritós, camambert sajt, dió. alma, meg kagyló. (nem vagyunk abszolút gazdagok, de a TESCO-ban 3 doboz konzerv kagyló páclében volt egybe csomagolva akciósan 400-valamennyiért. Vettünk két csomagot, azóta is tart, igaz már csak egy vanKép)Ja, a pezsgõ meg most fogyott el, ma vettünk elõször a Peti születése óta, mert akkor mindenkitõl azt kaptunk, Peti meg ugye szopizott, nem ihattam, aztán eddig tartottKép Majd meséld el, mivel lepted meg a párod ha publikus. Nyithatnánk egy topicot "Hogyan lepjük meg - varázsoljuk el a párunkat a gyeeknevelés mókuskerekében" - nem????

FD! Sajnos, nem tudok lencsesaláta receptet, csak lencsefõzeléket. Azt is minden évben anyutól, mert én bárr tudok fõzni, nagyon bizonytalan vagyok (meg tök hülye, volt, hogy a húslevesbe leveskocka helyett füstölthús kockát tettemKép és minden "komolyabb" kaja elõtt felhívom, hiába diktálta le már százszorKép De ha akarod, megkérdezhetem, biztos valami hasonló......Kép vagy nemKép

Lányok! Mi lenne ha nyitnánk egy olyasmi topicot, hogy könnyû kaják baba mellett (amit összedobsz, és magától megsül, megfõ, stb) ma jutott eszembe, amikor rakottkrumplit csináltam.

Leírom, jó??? Igazság szerint, baromi sikerélményem van, mert a fiam iszonyú finnyás, és nem igen eszi a fõztömet, egy egész tányérral megevettKép
Szóval, azért egyszerû, mert nyers a krumpli, nem kell elõre megfõzni. Szóval, kivajazol egy teflontepsit, vagy egy nagyobb jénait, vékonyra szeled a krumplit (karikára) rá a karikázott fõtt tojást, itt megszórod delikáttal, (mert a nyers krumpli ugye elég sótlan, ) majorannával, borssal, rá a kolbász (valami jó paprikás, levet engedõs, vékonyra szelt), aztán tejfölt kikeversz egy kis tejjel, hogy fojjon, meglocsolod, aztán újra rétegezel. Az utolsó réteg krumpli legyen, rá a tejföl, majd az egészet meglocsolod zacskós habtejszínnel, én kb 2 dl-el. Lefóliázod, be a sütõbe. Félúton le a fóliát, hogy beszívja a tejet-tejszínt, és megpiruljon. Nagyon omlós lesz, mert tejben-tejszínben fõ meg a krumpli.

Megyek fürdetni.

Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


Kata!

Fogalmam nincs hogy kaviárral jó-e. Én a kaviárt simán pirítóssal és citrommal szeretem. Da nagyon jól mutat hidegtálakon, pl. a fõtt tojáson, meg sonkatekercsen.

A lazacos recept én egy kisdobozhoz tettem aszem egy vagy két deci tejfölt, meg 4 fõtt tojást és majonézt folyamatosan kevertem hozzá, hogy finom legyen.

Én soha nem tudok pontos mennyiségeket írni , még a sütikhez is csak a legritkább esetben mérem ki az adagot.
A zöldségesnél meg a hentesnél is mindig bajban vagyok, csak szemre tudom megállapítani, hogy mibõl mennyi kell épp.

Ha nincs kedvetek sütkérezni, de finom sós dologgal akartok meglepit okozni:
Vegyetek jó fajta apró sós kekszet és hozzá finom, vagy épp a legegyszerûbb sajtkrémet. Darabonként tegyétek egy tálra a kekszet, pici sajtkrémet tegyetek minden darabra és a tetejére tegyetek egy (vagy egy fél) kimagozott olivabogyót. Nagyon jól mutat és még finom is.

Boldog ÚJévet midnenkinek!

Norci
norci
 
 


Norci!

Kösz szépen, nagyon örülök, hogy még ma válaszoltál. Még egy apró kérdés: a kis doboz kb hány dkg? Na és mennyibe kerül? Mert akkor szilveszterig szerzek valaholKép A kaviár akkor jó vajas piritósra is, gondolom...citrommalKép
Nagyon jó ötlet a kekszes-mártogatós, sima ömlesztett (rúd) medvesajttalKép De egy ötlet ehez: a snicketi (nem így van írva tuti) azt hiszem így hívják a Wolfnak a piros zacskós kis kerek keksze (van szezámmagos, sós) bekened ömlesztett sajttal, reszelt füstölt sajtba mártod az egyik felét, hozzáragasztod egy másikhozKép de nagyon jól hangzik olivával is!!!!

Puszi: Kata

Tudom, nem ide vág, de ezt meg akartam mutatni:

Kép
LadányiKata (ladán
 


Ja, az kimaradt, hogy reszelt füstölt sajtba mártod!!!
LadányiKata (ladán
 


Sziasztok Lányok!

Én pl. nem mindegyik olivabogyót szeretem, ezért Norci sajtos kekszét el tudom képzelni kimagozott meggyel, cseresznyével, egy szem dióval vagy mandulával is.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kata Kép
az új topic ötlet nagyon jól hangzik, de mi még csak ketten vagyunk, így nálunk annyira nem lenne releváns: sokkal inkább a "hogyan lepjük meg állandóan roganó párunkat, rohanó életünkben" Kép a baba egy kicsit úgy tûnik várat még magára.
A babó képe nagyon aranyos Kép
A piros ill. fekete kaviár: más haltól származik... de többet nem tudok róla, mert én nagyon ritkán szoktam venni.

Norci Kép
amit a mennyiségekrõl írtál, az nagyon igaz. Én is alapvetõen "érzéssel" szoktam adagolni... pontos mennyiséget sosem tudok Kép

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Még valami: lencsesaláta
amit én tudok... megfõzni a lencsét egy kis babárleveles, füstöltes vízben. Utána ecetes salátalapot készíteni, és abba beleszedni (olyat, mint a krumplisalátához, egyre kell figyelni, hogy ne legyen túl sok a salátalé, mert ez nem annyira jó, ah leveses). Ízesíteni: só, bors, fokhagyma.
Remélem segített

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


és akkor ma utoljára Kép
kerestem receptet lencsesalátához... Íme

Reform lencsesaláta

Hozzávalók 4 személyre:
2 doboz (kb. 50 dkg fõtt) natúr lencse
1 citrom
1 kis hagyma
4 szem retek
10 dkg sárgarépa
1 evõkanál csípõs mustár
4 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál pirított szezámmag

Elõkészítés: A lencsét leszûrjük, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszûrjük. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, meghintjük sóval. A retket és a sárgarépát megtisztítjuk, mindkettõt uborkagyalun legyaluljuk, meglocsoljuk 1 evõkanál citromlével, 15 percig pihentetjük.
Elkészítés: Simára keverünk 2 evõkanál citromlét a mustárral, kevés sóval, ízlés szerint frissen õrölt borssal, szinte cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és habosra keverjük. A lencsét nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát levével együtt, lazán összekeverjük. A tetejére halmozzuk a kissé összeesett retek-sárgarépakeveréket ugyancsak levével együtt, meglocsoljuk a mustáros öntettel, tetejét megszórjuk a szezámmaggal, és 1-2 szál kaporral vagy snidlinggel, ill. néhány szelet friss uborkával díszíthetjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.


Hagymás lencsesaláta árparopogóssal

20 dkg lencse,
1 fej hagyma,
só,
borecet,
olívaolaj,
15 dkg árpa,
15 dkg árpaliszt,
1 dl olaj

A lencsét kiválogatjuk, megmossuk sós vízben, megfõzzük és lehûtjük. A hagymát vékony karikára vágjuk, sózzuk, borecettel meglocsoljuk, hozzáöntjük az olívaolajat, végül a lencsét. Óvatosan összekeverjük, hûtõben érleljük tálalásig. Az árpa felét megõröljük, másik felét megfõzzük. A lehûtött árpához hozzáadjuk a tojást, és annyi árpalisztet, hogy formázható masszává tudjuk gyúrni. Készíthetjük tojás nélkül is, ekkor az árpát és a lisztet keverjük össze, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy formázható legyen. A masszából lepényeket, vagy ujjnyi rudacskákat formázunk, melyeket forró olajban ropogósra sütünk. A megérlelt lencsesalátát tányérokra szedjük, és a frissen megsült ropogóssal tálaljuk.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Siasztok!

De eltuntetekKép Mindenki bulizik???

Nagyon boldog új évet mindenkinek, aki anyuka, vagy hamarosan az lesz, egészséges, szófogadó, okos gyerköcöket!!!!!!

Puszi: Kata
LadányiKata (ladán
 


ételek másnaposságra
[url=http://mitglied.lycos.de/recept/1/katzenjammer.html" TARGET="_top]http://mitglied.lycos.de/recept/1/katzenjammer.html[/url]#macskajaj:

korhelyleves
[url=http://www.externet.hu/webfazek/leves/23.htm" TARGET="_top]http://www.externet.hu/webfazek/leves/23.htm[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Lányok!

Megnyitottam az új topicot, e fölött van: Gyors ételek hétköznapKép gyertek oda, aztán jövöre veletek ugyanitt!!!!!

Ladányi Kata
LadányiKata (ladán
 


Vagyis nem is jövöre, idénKép
LadányiKata (ladán
 


köszia segítséget lányok, ahogyan kezdõdnek a hétköznapok, figyelni fogom az új topicot Kép
F.Dia
fd (fd)
 


Sziasztok, itt valaki írt a mártogatós kekszrõl. na ez érdekelne, vagyis az, hogy a kocka sajtból hogy lesz "mártogatós" állagú.
Én eddig a kölyök millivel találkoztam, ami a legkenhetõbb volt, de mártogatáshoz még az is kemény.

Hogy kell csinálni?

Moni
Névtelen
 


Moni!

Amit én sokáig imádtam, az a parmalat tejszínes krémsajt (natúr) bele tört fokhagyma, esetleg sidling, só, bors. vagy bármi, mivel natúr...akár darált diót isel tudnék képzelni...és valami sós apró keksszel mártogatod. Az a piros zacskós, ami van originalban, szezámosban, most meg "krumplis pogácsásban" - ezt még nem próbáltam, csak a nevét nem tudom... az volt a reklámja, hogy a fiú és a lány az orrával tartotta...

Puszi: Kata

gyere a gyors kajákba, ott is írunk mindenfélérõlKép nem csak gyorsakrólKép
LadányiKata (ladán
 


Sziasztok!

Lassan itt az ideje, hogy felélesszük ezt a topicot is. Kép

Nyitottam egy új topicot oda lehetne gyűjteni a kaják képeit:

Babanet Társalgó » Anyaságról » - Gyors ételek hétköznap-Karácsonyi menü-KÉPTÁR
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/41018.html?1067114440

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Ezeket a recepteket a netről vettem le és nekem sikerültek:

Magyarországon nem képzelhető el a Karácsony bejgli nélkül, ennek a vitatható eredetű süteménynek minden családban van legalább egy felelőse.

Sokan nem mernek belevágni a bejglisütésbe, pedig néhány egyszerű trükkel elkerülhető, hogy kanállal kelljen enni.
A fő probléma, a kirepedés ellen a következők a tippek: a tésztát ne nyújtsa túl vékonyra, ne tegyen bele túl sok tölteléket, igyekezzen minél kevesebbszer megtekerni a tésztát, és sűrűn szurkálja meg a tetejét.


Hozzávalók
A tésztához:

- 1,5 dl tejfel
- 20 g élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- fél kg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só

A diótöltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- fél dl tej
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)
- fél csomag vaníliáscukor
- 1 ek zsemlemorzsa

A máktöltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 dl víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)

A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni.
Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztőt. Takarja le tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyja állni amíg az egész habos lesz (felfut).

A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől. Formáljon négy cipót és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot. Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni.

A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni.

Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától.

Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire.

Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe.

A tetejüket kenje meg tojásssárgájával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a sütemény teteje.

Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki.

A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.

Változat:
Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Karácsonykor minden asztalra kerül valamilyen mézes sütemény.
Van, ahol már több generáció óta ugyanazt a receptet használják, más helyen minden évben újítanak és merészen próbálgatják az új ötleteket.
A következő néhány sütemény fő előnye, hogy már jóval Karácsony előtt elkészíthető.

Karácsonyi mézes

- 50 dkg liszt
- 2 dl méz
- 1 egész tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- ízlés szerint mézeskalácsfűszer, pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.
Melegítse meg a mézet (pl. mikróhullámú sütőben), hogy folyós legyen, de ne forralja fel. Keverje el a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Keverje bele a tojást és a mézet. Gyúrja a tésztát néhány percig, majd nyújtsa ki fél cm vastagra és szaggassa ki különbözõ formákkal. Kenje meg a süteményeket cukros vízzel és díszítse hámozott mandulaszeletekkel. Közepes tűzön (180 fok) 15 perc alatt süsse meg őket.


Mézes kalács

Hozzávalók:

- 1 kg liszt
- 20 dkg méz
- 25 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 3 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2 dkg szalakáli
- őrölt fahéj
- reszelt citromhéj
- ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardamom, stb.

Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját és végül pedig a tejben megfuttatott szalakálit.
Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át.
Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig.
Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét, majd tárolja jól záródó dobozban.


Kiadós mézes puszedli

Hozzávalók:

- 1 kg liszt
- fél kg méz
- 30 dkg cukor
- 2 evőkanál baracklekvár
- 4 tojás sárgája
- 2 dkg szalakáli
- 1 teáskanál szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva)
- 20 dkg margarin
- mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj

Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hőtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig.
Már rögtön sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.


Sütés nélküli mézes finomság

Hozzávalók:

- darált dió vagy mogyoró
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál porcukor
- 1 citrom leve és héja reszelve
- őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék

A mézet, a porcukrot a citrom levét és héját, valamint a fűszereket forralja fel. Ezután folyamatosa keverés mellett főzze össze annyi dióval vagy mogyoróval, hogy formázható állagú legyen. A langyos masszából gyúrjon kis golyókat, és forgassa meg őket reszelt csokoládéban. Tálalásig tartsa hűvös helyen.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

A férjem karácsonyra töltött csirkét rendelt. Egészbe kéne töltenem. Van valakinek jó receptje?
Ez lesz első olyan karácsony amikor én főzök és nem vagyok valami jó konyhatündér. Eddig mindig anyukám csinálta a menüt. Finom, nem a megaszokott köret ötlenek is örülnék.

Tina
tkriszta
 
 


Sziasztok!

Tényleg jó dolog most már újra feléleszteni ezt a topicot. Nem tudom hogy vagytok vele, de én már most be vagyok sózva "karácsonyilag"... :-))) Mindíg nagyon imádok készülni rá, meg egyebek, de most hogy itthon vagyok valahogy előbb jött az "érzés". :-))
Nem tudom, hogy december közepén, hogy fogom érezni magam , mert legkésőbb január 10.-ére vagyok kiírva szülésre, amit már január 5.-ére javítottak, de minden esetre összehívtam az anyósékat meg az én szüleimet dec.24.-ére, és még soha nem sütöttem bejglit. Ha van egy könnyű, de jó recept akkor nagyon megköszönném. De inkább finom legyen mint könnyű... :-)) ( ha egy kicsit élesztős az sem baj) Köszi előre is, és ha kell én is tudok recepteket. :-))
LOLA
 


Kedves Tina!

A töltött csirkéhez én sem tudok hozzászólni, de van egy köretem ami egy kicsit különlegesebb mint a megszokott. A problémám az, hogy nem nagyon szoktam a mennyiségeket mérni , csak szemmértékre szoktam főzni de megpróbálom összefoglalni a dolgokat... :-))

Kb. fél kg rizst főzz meg. Közben párolj meg némi zöldségköretet. Kukorica, répa, borsó legyen benne. Ez esetben ha a rizs egy kicsit tapadós, még előnnyt is jelent. Egy tojással keverd össze (meg persze sóval)a rizst és a köretet, és gyúrj belőle gombócokat. Kb. akkorákat mint egy szilvás gombóc. Utána panírozd ki a gombócokat és süsd ki olajban. Nagy sikere szokott lenni mert senki nem számít arra, hogy ha szétvágja ezt a rántott golyót akkor egy-egy adag köret lesz benne. :-)) Jó étvágyat.
LOLA
 


Utóirat!

Azt hiszem nem figyeltem eléggé, mert most látom, hogy bigacsiga épp valamelyik nap írt beigli receptet, így hát bocsi a beigli recept kérésért. Most majd kipróbálom ezt. :-))
LOLA
 


Lola,
nagyon jópofa ez a köret. Nem esik szét sütés közben? Még karácsony előtt kiprobálom.
Én is már nagyon be vagyok sózva karácsonyilag. A férjem már tök ideg miattam.

Tina
tkriszta
 
 


Lola!

Pont javasolni akartam, hogy a hozzászólásod felett van.

Bátran állj neki. Én is csak egy pár éve sütök bejglit, pedig főzni régóta főzők.
Az első nekem se sikerült tökéletesre, de a férjem nagyon örült neki.
Azt mondta az ízén kívül azért is jó volt, mert én csináltam, neki sütöttem, és nem anyós küldte, ami mellesleg mindig finom szokott lenni. Kép Kép Kép

További jó babavárást! Kép

Tina!
A tojás összetartja, szerintem azért nem esik szét.

Az ötlet, mint köret nagyon jó!!! Kép

Ha mégis a csirkét akarod megtölteni ugyan ezt a tölteléket teheted bele. Mehet még bele gomba is.

Lehet zsömlével is megtölteni, de én pl. a rizses tölteléket jobban kedvelem.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Kata,
a férjem rizses töltelékre gondolt mert anyukám mindig zsemléset csinál. A rizs nem túl száraz tölteléknek? Gondolom abba is lehet tojást rakni, nem?

Tina
tkriszta
 
 

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?