Sziasztok!
Molnárka, ez tényleg elég ijesztõen hangzik. Persze dokumentáció nélkül... Mindenesetre azt hallottam többfelõl, hogy a második császárt végzõ orvos tud legtöbbet a benti állapotokról. Az elsõ után is keletkez(het)nek összenövések, és õ látja ezeket, tényleg õ tudja leginkább megítélni a helyzetet. Mondjuk csasziból általában is kettõ -maximum három az alapfelállás, túl azon, hogy hallani 4-5-6 csaszis anyukákról, meg 2-3 csaszi utáni normál szülésrõl. Valahol van egy angol nyelvû weboldal ezekrõl, talán a Szülési esélyek császármetszés után címû topikban, vagy archívjában még fellelhetõ a link.
Dokimat én is kifaggattam a múltkor, mik lesznek a perdöntõek, feltéve, ha amúgy minden oké. Elsõ a baba fekvése, mert csak és kizárólag ideális fekvés esetén megy a dolog, farossal rögtön csaszi. Aztán jön a mérete. Itt nálam könnyítés, hogy elsõ baba, 3750-el normál született, tehát valamennyire van támpont a mi fér ki rajtam kérdésben. Ezzel együtt azt mondja, 3000-3500 közötti a reális. Azaz 3,5 fölött nem nagyon engedné... A harmadik a hegvastagság, rákérdeztem direkt jó elõre, õ 4-5 mm-t mond. Mondjuk elég nehéz mérni is. És mindezek mellé kell a megfelelõ vajúdási helyzet, elég gyors tágulás, mert ha nincs, ilyenkor nem nagyon adnak oxitocint, és ha elhúzódik, akkor könnyebben döntenek csasziról. (ez a rész nálam úgy jött elõ, hogy ha úgy lennék, mint elsõvel, hogy spontán burokrepedés után órákkal (5-6 órával) még teljesen zárt méhszáj és nulla fájás, szóval az ilyennel esélytelen leszek-lennék)
Egyébként most 22 hetes vagyok, ápr közepére várjuk a babát. Pocim meg kb akkora, mint az ikrekkel...
nekem velük nem volt extra nagy, senki nem nézte ki belõle, hogy ketten vannak odabent, de azért lényegesen hamarabb nõtt, mint az elsõnél. Most nekem piszok nagynak tûnik, persze nehéz eldönteni, mihez viszonyítsak, mert elsõ ugye mindig más, a második meg a dupla miatt nem viszonyítási alap...
Ja, csaszi utáni normál szülés témáról az index fórumában a Mr. Spock is írt sokat -nem olvastam mostanában, szóval valahol 1-2 évvel ezelõtti részekben van -, õ azt szokta mondani, hogy ha minden elõjel optimális, akkor is van 1% esély a hegszétválásra, és ez utóbbi végzetessé válhat.
Hú, de komor lett ez így a végére, bocs.
Ildi