Új privát üzeneted érkezett!

Szia Náncsi!

Teljesen igaza van a dokidnak. Én az ikrekkel 7 hetesen voltam elõször UH-n, már ott látszott, hogy ketten vannak, és nekem is ezt a szöveget adta elõ a doki. Ráadásul nálam nem is voltak egyformák, (8 és 12 mm), ami szintén felvetette, hogy esetleg egyikük már most lemaradva van. Aztán 2 héttel késõbb csinált egy kontroll UH-t, amin látszott, hogy mindketten szépen fejlõdtek, a különbség is csökkent, s ekkor már azt mondta a doki, hogy elég jó esély van rá, hogy mindkettõ megmaradjon. Ezzel együtt, mint ahogy a szimpla terhességeknél is, a 13. hétig bármi megtörténhet. Ha addig megmaradnak ketten, és szépen fejlõdnek, akkor onnantól már kevésbé valószínû. Gondolom visszarendelt valamikorra kontroll UH-ra, nem?
Egyébként itt a babaneten is volt egy lány, akinek ikrekkel indult, aztán elkezdett vérezni, jól bepánikolt is, és aztán kiderült, hogy az egyik babája elment. A másik azóta szépen egészségesen megszületett.
Százalékokat nem tudnék mondani. Ha mindkettõnek szépen volt szívhangja, mérete is oké, nem görcsölsz, nem vérezgetsz stb. akkor szerintem megmaradnak. Én anno azt csináltam, hogy a kontroll UH-ig senkinek nem mondtam el, hogy ketten vannak (csak a párom tudta), és igyekeztem nem gondolni rá, nem élni bele magam. Persze ez elég nehéz, de jobb, mint a dilemma, hogy reménykedjek, hogy megmaradnak és sokkal nehezebb lesz, mint eggyel lenne, vagy abba reménykedjek, hogy legközelebb már csak egy legyen, ez tiszta horror érzés.
Pihenj sokat és egyél folsavat!

Ildi

Ildi
pildi

Kedves Sziszi!
Elõször is hadd gratuláljak a kisfiaitokhoz. Gondolom, lombik után nagy meglepetés lehetett a spontán baba:-))
Gondoltam én, hogy az idõ ebben az esetben nem oldja meg az egészet. Még most is szörnyen érzem magam, és pontosan tudom, hogy ez nem igazán lesz jobb. Sokat gondolkodtam azon, amit Kismanó írt (hogy a másik baba miatt nem szabad nagyon elmerülni sem a gyászban, sem az önsajnálatban), és igaza van, igyekszem ehhez tartani magam, bár nagyon nehéz. De itt van a másik kisfiunk, aki tündéri baba (a profilomban van egy kép Róla), és azon szoktunk tanakodnia férjemmel, hogy Õ biztosan "kárpótlásként" olyan jó baba, hogy azt el sem tudjátok képzelni. Az, hogy hónapok óta átalussza az éjszakákat, tüneményes, és állandóan csak mosolyog, elképesztõen kiegyensúlyozott, és gyönyörûen fejlõdik. És még sorolhatnám.
Azért "örülök", hogy találkoztam valakivel, aki szintén keresztül ment ezen a szörnyûségen, és nem azt mondja, hogy majd az idõ megoldja... Így legalább tudom, hogy nem én vagyok "defektes" és érzem úgy, hogy ezt soha semmi nem fogja megoldani, hanem más is így van ezzel.
Minden jót kívánok Nektek:
Viki
vikici

Kedves Ildi, ne haragudj, hogy itt zargatlak, de más fórumokon is olvastalak. Gratula az új kis jövevényhez!
Olvastam, hogy szedsz fólsavat. Az elõzõ esetünket elkerülendõ (hátha éppen ez segít-alapon) én is szedek folsavat, naponta 2X1-et. Nem tudod, véletlenül, ez sok? Illetve árthat valamit, ha régóta szedi az ember? Bár még csak kb. 1 hónapja szedem, de nem is vagyok terhes (még szoptatok), de végülis szinte bármikor jöhet a következõ baba...
Elõre is köszi a választ!
Szia:
Viki
vikici

Viki!

A babócád tényleg gyönyörû!!!
Zsófi
szzsofia

Köszi Zsófi, én is láttam ám a Tieidet, Te sem panaszkodhatsz, a kisebbik fiad még egy picit hasonlít is a mienkre!
Puszi:
Viki
vikici

Sziasztok!

Üdv. mindenkinek, már régen írtam, de mindig benézek. Sajnálattal olvastam néhány rossz hírt, nagyon sajnálom az érintetteket, sok erõt kívánok nekik a továbbiakban.

Nálunk a lányaim betöltötték a két évet és fantasztikusak. Beszélnek folyamatosan, imádják egymást, de sajnos elkezdték egymást verni. Sokat veszekednek, de szerencsére le lehet õket állítani.
Hamarosan megszületik a kistestvérük, akit nagyon várnak már. Kíváncsian várjuk, hogy mit szólnak majd, amikor tényleg hazaérkezik a tesó és õt is el kell látnom mellettük. Vajon akkor is ilyen lelkesek lesznek? Nem olvastam hasonló felállásról tapasztalatokat.
A terhesség így a vége felé szinte feleannyi tehernek tûnik, mint amilyen a lányokkal volt. Remélem minden jól alakul a végére is. Ja és császáros szülésem után orvosom közölte, hogy lehetséges, hogy õ simán fog születni, ha minden jól halad. Egy kicsit be vagyok to...va, mert nem tudom, mi vár rám...
Sziasztok
ikeranya

Kedves Ildi,

Köszönöm válaszod. Természetesen rendszeresen járok UH-ra (kéthetente), de a dokim sajnos nem túl sokat mond el arról amit lát, csak annyit, hogy két baba van, mindkét szívhang jól látható. Vérzésem eddig nem volt. Remélem,minden rendben lesz.

Náncsi
Cs. Erika

Viki!

Elõször is köszönöm.
Nyugodtan szedjed a folsavat! Az én dokim 3*1-et ír fel (a standard 3 mg-os folsavtablettából), és standard szedeti szoptatás alatt is! Szóval abszolút nyugodtan szedheted! Egyébként pedig vízoldékony, tehát nem lehet túladagolni. Legalábbis mintha ezt olvastam volna a házipatika.com-nak a vitaminABC oldalain. Anno én az elsõ két terhesség, meg az utána levõ szoptatások miatt kb 5 éven át szedtem, alig szünettel. Már attól tartottam, hogy ha abbahagyom, akkor lesz majd valami bajom, úgy hozzászokik a szervezetem. Nem lett. Most is 3*1-et kéne szednem, technikai okokból 2*1-et szedek. (plusz 1 mg a maternából)

Ildi

Ildi
pildi

Ildi, köszi a választ. Még szoptatok, és szedem az Elevitet is, meg most a folsavat. Én is abban bíztam, hogy nem lesz komoly baj, végülis csak az A, a D, az E és a K vitaminok oldódnak zsírban (és raktározódnak el). De mióta hallottam, hogy a C vitamin is ártalmas lehet (a veséknek), ha sokat szed az ember, így nem voltam tuti biztos a dologban...
Még egyszer köszi, és boldog babavárást Neked!

Viki
vikici

Sziasztok Mindenki,
Szeretnem megosztani Veletek oromomet. Egy hosszu hetveget toltottem hatalmas nyugiban, tavol az otthonomtol. Csak a legkisebb babat vittem magammal, mert o meg szopik. 3 ev utan eloszor mentem el kikapcsolodni (raadasul Angliaba), s mikozben setaltam a tengerparton, majdnem sirtam a boldosagtol. Nem is gondoltam mennyire jo lesz egy kis pihenes. Visszafele persze volt rohanas, majdnem lekestem a gepet.

Ildi, orulok a jelzesednek, azert voltam mashol is, mert az elejen nem talaltam az ikres topicot, es soha nincs annyi idom, hogy alaposan korulnezzek.

Viki, szeretnem neked elmondani, hogy a mi uj babank hasonloan a Tietekhez, egy foldre szallt angyal. Sokszor erzem, hogy azert kaptuk Marcit, hogy vigaszt meritsunk belole. Amikor az ikrek az inkubatorban voltak, sokszor elsirtam magam az aggodalomtol meg a fajdalomtol. Minden esetben hirtelen erosen megnott a pulzusszamuk (sipolt a gep), es lathatoan nagyon nyugtalanok voltak a babak. Akkor tanultam meg, hogy oket ugy kell felnevelnunk, hogy ne erezzenek lelkiismeretfurdalast, amiert ok elnek. Nekik egy teljes es odaado anyara van szukseguk. De amikor tudunk egyutt is kimegyunk Boroka sirjahoz, gyertyat gyujtunk es megbeszeljuk, hogy a kishuguk lakik ott. Ok az artatlanok tisztasagaval masznak fel a sirra es fujjak el a gyertyakat. Remelem ez ugy epul be az eletukbe, hogy nem fogja oket nyomasztani. Ha estleg meg szeretnel beszelni az erzeseidrol, irhatsz mailt, en itt nem akarok errol a nyomaszto dologrol bovebben beszelni.

Kedves Csilla (Ikeranya)
Nem tudom, hogy szolitsalak. Minden csodalatom a jo teherbirasodert. En a vegen alig birtam mar, igaz, hogy az ikrek kisebbek voltak. Szerintem a lanyaid elvezni fogjak a kistesot, biztos, hogy hozzad hasonloan ok is akarnak majd gondoskodni rola. Ez persze neha eletveszelyes is lehet. Az eleje nalunk nagyon nehez volt, de egy ket honapja mar lelkesen hozzak a pelenkat a picinek, itatjak, ha kell, ha nem. A legerdekesebb tapasztalatom a pici erkezese utan talan az volt, hogy mig korabban nem zavarta oket ha egyikuk az olomben volt, a kicsi kezbevetele sokszor okozott galibat. Jol bevallt viszont az ikreknel hasznalt szoptatasi modszerem, hogy a picit a honom ala vettem s ugy szoptattam, mert az erzekenyebbik fiamat ilyenkor is olbe tudtam venni. A masik ikerfiam nagyon onallo, o vagy mellettem jatszott, vagy hintazott a labamon. A legnehezebb dolog talan egyedul elmenni otthonrol a harom gyerekkel.
Azt nem irtad, hogy Te hogy szeretnel szulni? Minden jot.

Korkerdes:
a jatek dolgot hogyan oldjatok meg? Nalunk csak egy-ket jatek van duplan, sokszor veszekednek amiatt, hogy ugyanaz a jatek kellene nekik momentan. De ez nemcsak a jatekra, mindenre igaz.

Sziszi
szi

SZIASZTOK!Mariann vagyok Szegedrõl.Nekem 4 éves/egypetéjû/fiaim vannak.Itt Szegeden mûködik egy iker klub,ha valaki a közelben lakik vagy tudtok a közelünkben élö ikrekrõl/várandós anyukáról/sok szeretettel várjuk.Rengeteg játék,szinte hetente új program a szülõknek.
érd.:mariann98@vnet.hu vagy
Bakosné Áginál:06204823435
manci

Sziasztok Lányok!
Elõször is gratula Ildinek!!!
Igen, még érdekel az ikrek után kistesó téma!! Bár sajnos nálunk még nem aktuális, a héten megyek is dokihoz.
Már Csillának és Sziszinek is nagyon örülök, már most is van egy csomó kérdésem, csak már megint túl késõ van.
Mindnekinek gratulálok és sok kitartást kívánok!!!!
hétvégén próbálok írni, bár képzeljétek a fiaink már kétévesek lsznek most vasárnap. Nagyon helyesek és nem gyõzök hálálkodni a sorsnak, hogy ilyen simán megy velük minden és, hogy egészségesek.
Üdv.:
Cicus
Cicus

Szia Cicus!

Köszönöm!
Boldog szülinapot a srácoknak! Félelmetes, hogy szalad az idõ, most volt, mikor kérdezgetni kezdtél iker témában, lehettél vagy félidõs velük, még emlékszem. És tessék, már ekkorák.

Egy kis ikertapasztalat: lányom sokkal önállóbb és megbízhatóbb, mint a fiam. Most ugye elsõsök, hát keményen kihasználom a dolgot, az iskolai infók terén. Bár lecke ügyben azért elõfordult, hogy Gergõnek eszébe jutott valami, Ilcsinek meg nem. Viszont a tegnapi nap a csúcs: Gergõ hazajött tatyó nélkül, azt ottfeledte. (4-ig egyik épüeltben vannak, aztán 4-5 -ig másikban, én már ez utóbbiba érek oda értük, addigra már a másikat bezárták, nem lehetett visszamenni. És egy darabig tök határozottan állította, hogy nem nem, õ nem hagyta ott, áthozta. Aztán ma reggel meglett. Viszont ma kiosztottam Ilcsinek, hogy figyeljen oda az öccsére. Na igen, azt az 1 percet mit öcsizem, nem?

Ildi

Ildi
pildi

Szia Cicus,
De jo! Az en fiam is vasarnap lesznek 2 evesek. Dec 8. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan repul az ido. Nem is voltak 1.5 kilosak, mikor eloszor a kezembe vehettem oket, most pedig mar onallo, kommunikalo, rosszcsont kolkok.
Ha befigyel a kisteso, szivesen megosztom veled, hogy a nagyok, hogy viselik a kistestvert. Igaz, hogy a te fiaid addigra nagyobbak lesznek.
Kedves PIldi

Tobb helyen talalkoztam veled, le a kalappal elotted. Gratulalok a pocaklakodhoz. Mi is nagyon szeretnenk meg gyereket, de eltanacsoltak. Meg Erazmuszt is megkerdeztem. Sajna. Remelem, par ev mulva nem hatalmasodik el bennem a vagy annyira, hogy kockaztassak.
De jo latni, hogy nem egyedul vagyok a gyerekmaniammal. A legtobb ismerosom szanakozik rajatm a sok aprosag miatt, nem ertik, hogy hogy lehet birni. Es elvezni. Es mellette tanulni.
Ujbol valtozott a nevem, mert a ferjem segitsegevel csinaltam meg a profilomat (en kezdo es egy kicsit bena vagyok), s neki nem tetszett a Sziszi. En meg jo feleseg vagyok...

Akinek sok kisgyereke van/volt!
Hogyan oldottatok meg a babakocsizast? A 2 evesek mar nem babakocsiznak, de ha elfaradnak felkapaszkodnanak a kicsi babakocsijara. Van olyan kocsi, amire elol is es hatul is fel lehet kapaszkodni? Nagyon fontos lenne talalnom valami megoldast, mert mindig egyedul jarok a harom aprosaggal es szornyu, ha eltorik a mecses. Plane, ha mind a haromnal. (ilyenkor negyediknek en is beszallnek)

Jatek?

Molnarka
molnárka

Kedves Molnárka ( Ildikó)!

Nálunk játék ügyben a mai napig mindenbõl kettõ kell, ezt saját érdekemben jó, ha szem elõtt tartom, egyébként kitör a háború. Mindig ugyanazzal a játékkal játszanak és ha nem lenne midkettõnek, hát nem tudom.
Ha elkezd az egyik csajszi babázni, akkor a másik is azonnal babázik. Ha babakocsit tologat valamelyik, akkor a másik is azt csinálja, szóval most nálunk így mûködnek a dolgok. Már abból képesek gondot csinálni, ha mesekönyvet olvasunk hármasban, akkor kinek az ölében legyen a könyv.
Nem tudom, hogy ez máshol hogyan mûködik, nálunk egyenlõre ez vált be.

Mostanában tapasztaltam (2 évesek múltak) az öltözködés terén, hogy szívesen elcserélik egymással a ruháikat. A ruháik nagy része nem egyforma, legalább a színük mindig más. Mindig Csilla viselte a sötétebb árnyalatú ruhát, Csenge a világosabbat. Már csak ezért is, mert õk nagyon egyformák és szeretném, ha mindenki meg tudná õket különböztetni (család, környezet). Már nagy nehezen megtanulta a család, hogy melyik gyermek melyik ruhát használja, erre a két kis hölgyemény mostanában elcseréli egymással a ruhákat és azokat kell rájuk adni.
Nagyon mókásak!

Már nagyon várják a tesójukat, a 38. hetet taposom, de még esze ágában sincs kibújni. Pedig karácsonykor már itthon szeretnék lenni a lányaimmal és persze apukájukkal.

Ennyit rólunk, vigyázatok a kismanóitokra!
Sziasztok
ikeranya

Sziasztok!

Már korábban írtam a topikban. Ikreim Ádám és Zoli januárban lesznek egy évesek és a kislányom , Lorena három éves.
Azt véletlenül nem tudjátok, hogy januártól a GYED-et is duplán adják? Mert a GYÁST állítólag duplán adják.
P.Éva
p.éva

Sziasztok!

Molnárka!
Köszi!
Megkérdezhetem, hogy mit mondtak, mért nem ajánlanak több terhességet? Lehet, hogy írtad már valahol, de nem áll össze a kép, õk császárral, vagy normál születtek? Olyat már hallottam, hogy azt mondják várjon valaki x évet, hogy regenerálódjon a szervezet, de teljes eltiltás... nagyon nem irigyellek, mert hiába van az embernek egy rakás gyereke, egy ilyen dolog, maga a tudat, az érzés, még akkor is, ha éppen egyébkénnt nem tervezne babát, akkor is rémes lehet. Néha gondolkodtam ilyesmin, és úgy érzem, ez valami elõrehozott klimaxként érezném. MÁr önmagában az, amikor úgy állt (kb 4-5 napigKép) hogy párom nem akarta, hogy legyen még baba, és én belegondoltam, hogy már soha többet brrr rémes érzés volt!

Ildi

Ildi
pildi

Szia Ildi,
Lehet, hogy te okosabb vagy , tobbet ki tudsz olvasni a dolgokbol. En sajna nem latok eleg tisztan ebben a kerdesben. Az ikrek harmasterhessegbol valok, csaszarral szulettek (a vicc, hogy az utolso pilanatban mindharom fejvegu lett, akar meg is lehetett volna szulni oket, de surgossegi csaszarnak tekintettek, 31 hetre) utana 8 honappal jott ossze Marci. Minden valoszinuseg szerint nem regeneralodtam teljesen, mert mar az elejetol nehez volt minden, de 35. hettol rendszeres kemenyedeseim voltak. Meg korhazba is vonultam egyszer szulni, mikor tobb oran keresztul ot percenkent kemenyedett a hasam. Szerencsere ekkor meg nem tortent semmi. Ezt annak tudtam be, hogy a mehem nehezen viseli a terhelest, raadasul egesz nap egyedul rendezni a meg jarni is alig tudo fiaimat nem volt konnyu.
Mi most kulfoldon elunk, nem beszelem az itteni nyelvet, angolul pedig egy par orvoson kivul senki sem tudott Raadasul mas az egeszsegugyi rendszer. Ezert kuszalodtak ossze a dolgok. Marci idore, programozott csaszarral (a merete miatt) szuletett az ugyeletes orvosnal. A befejezesnel a dr nagyon duhosnek tunt, kb. egy oran at varrtak. A ferjemet ugy tajekoztatta, hogy ossze-vissza repedt a mehem, sokat varrtak ezert o teljesen eltanacsol a tovabbi gyerekvallalastol. Errol termeszetesen semmilyen dokumentacionk nincs, a zaromra komplikaciomentes mutet van feltuntetve, az ugyeletes orvos (aki epp a foorvos volt) semmire nem emlekszik.
Ennyi. Allitolag utolag nem lehet mar megallapitani, hogy mennyi heg van a mehemen es hol helyezkedik el. Raadasul idovel sem valtozik a helyzet.
A vicc az, hogy az ikrek lombikbabak, papirunk van arrol, hogy mi ketten nem tudunk osszehozni egy gyereket. Ezek utan itt van Marci, akiert nem tudunk eleg halasak lenni Istennek, es szivesen vallalnank meg.
En tudom, milyen erzes felni attol, hogy nem lehet gyermeked, milyen elvesziteni egy gyereket es milyen minden percben orulni a sok aprosagnak.
En nem magam miatt elem meg ezt kudarckent, mert 1.5 ev alat 4 gyerek kihordasa nagyon megviselt, nem vagyom konkretan tovabbi terhessegekre. De gyereket azert szerettem volna meg...egy par ev mulva. Ildi, a pocaklakod hany hetes?

Viki, ha idelatogatsz...
A reszletezes neked is szol, tenyleg kockazatos egy ikerterhesseggel fokozottan igenybe vett szervezetet tul gyorsan terhelni. A mi esetunkben sem mi akartuk igy. Nem beszelve arrol, hogy most mennyi dolog van a harom picivel.

Jatek. En nem tudom elkepzelni, hogy mindenbol mindenkinek vegyek. Termeszetesen kismotor, labda, auto duplan van. De a vita a levesszuron is megy. Vagy anya papucsan...
Irrealis megtanitani nekik, hogy nem mindent kaphatnak meg azonnal? Igazsag szerint Peti fiam akar mindig mindent megszerezni a Balinttol (hogy aztan fel perc mulva mar mas irant erdeklodjon)

Felvetettem a babakocsi ugyet. Ugy tunik talaltam egy megoldast. Vettem egy Junior Ridernek nevezett babakocsi moge csatlakoztathato gurulos valamit. Igy egyik gyerek elol kapaszkodik fel ha akar, a masik meg erre, hatul.
Plusz meg ket kismotor es kesz a karacsonyfa.

Molnarka
molnárka

Sziasztok Lányok!
Esernyõre csukható használt ikerbabakocsit keresek iker kislányoknak.
Elõre is köszönöm.
Balogh Ágnes: 316-5316
Ági

Kedves Ági!
Nekünk van egy eladó, használt, esernyõ alakúra csukható chicco ikerkocsink.
Most is lehet még ezt a modellt kapni, legalábbis a mammutban lévõ chicco boltban láttam ugynilyent pár hete leértekelve 50.000 forint felleti árban.
Az egész kocsi könnyen nyitható és csukható, valamint az ülései könnyen dönthetõek.
10.000 ft-ért a tied.
próbálok csatolni pár képet.
sipi

image{DSC00008}
sipi

Kép
sipi

Kép
sipi

Kép
sipi

Kép
sipi

Kép
sipi

Kép
sipi

Sziasztok!
Molnárka: azért sokat látogatom ezt az oldalt. A héten voltam dokinál, és a következõket mondta. Minden rendben, minden a helyén van "odabent",...stb. Kérdezgettema következõ terhességrõl. Azt mondta, elméletileg akár már most lehet, a következõ szülés módjának szempontjából mindegy. Nagyon szeretnék ugyanis "simán" szülni a császár után. Sokat olvastam a témában, de a dokim azt mondta, a sokat emlegetett "hegvastagság" nem mindig perdöntõ. Fontosabb a baba mérete, helyzete,..stb. Azért nagyobb esélyem van a császárra. Viszont még szoptatok (illetve fejek+cumisüveg), és addig ugye kisebb az esélye a teherbe esésnek. Majd meglátjuk.
Amúgy nagyon korrekt az orvosom, tehát ezeket biztosan nem azért mondta, mert foglalkozik velem, vagy mert mindegy neki, mi lesz velünk. Sõt, én kifejezetten konzervatív orvosnak ismertem meg.
Azért azt én is gondolom, hogy két pici gyerekkel nem könnyû....:-))) de mint a fenti írások mutatják, már többen túlélték.
Amúgy egy kolléganõm abban a hónapban lett spontán terhes, amelyikben a lombik-program kezdõdött volna, ugyanis az orvosa egy laparoszkópia után és egy bizottság is kimondta, hogy természetes úton nem lehet babájuk. Már a 4. hónapban van:-))).

Sziasztok:

Viki
vikici

Sziasztok!

Molnárka, ez tényleg elég ijesztõen hangzik. Persze dokumentáció nélkül... Mindenesetre azt hallottam többfelõl, hogy a második császárt végzõ orvos tud legtöbbet a benti állapotokról. Az elsõ után is keletkez(het)nek összenövések, és õ látja ezeket, tényleg õ tudja leginkább megítélni a helyzetet. Mondjuk csasziból általában is kettõ -maximum három az alapfelállás, túl azon, hogy hallani 4-5-6 csaszis anyukákról, meg 2-3 csaszi utáni normál szülésrõl. Valahol van egy angol nyelvû weboldal ezekrõl, talán a Szülési esélyek császármetszés után címû topikban, vagy archívjában még fellelhetõ a link.
Dokimat én is kifaggattam a múltkor, mik lesznek a perdöntõek, feltéve, ha amúgy minden oké. Elsõ a baba fekvése, mert csak és kizárólag ideális fekvés esetén megy a dolog, farossal rögtön csaszi. Aztán jön a mérete. Itt nálam könnyítés, hogy elsõ baba, 3750-el normál született, tehát valamennyire van támpont a mi fér ki rajtam kérdésben. Ezzel együtt azt mondja, 3000-3500 közötti a reális. Azaz 3,5 fölött nem nagyon engedné... A harmadik a hegvastagság, rákérdeztem direkt jó elõre, õ 4-5 mm-t mond. Mondjuk elég nehéz mérni is. És mindezek mellé kell a megfelelõ vajúdási helyzet, elég gyors tágulás, mert ha nincs, ilyenkor nem nagyon adnak oxitocint, és ha elhúzódik, akkor könnyebben döntenek csasziról. (ez a rész nálam úgy jött elõ, hogy ha úgy lennék, mint elsõvel, hogy spontán burokrepedés után órákkal (5-6 órával) még teljesen zárt méhszáj és nulla fájás, szóval az ilyennel esélytelen leszek-lennék)
Egyébként most 22 hetes vagyok, ápr közepére várjuk a babát. Pocim meg kb akkora, mint az ikrekkel... Kép nekem velük nem volt extra nagy, senki nem nézte ki belõle, hogy ketten vannak odabent, de azért lényegesen hamarabb nõtt, mint az elsõnél. Most nekem piszok nagynak tûnik, persze nehéz eldönteni, mihez viszonyítsak, mert elsõ ugye mindig más, a második meg a dupla miatt nem viszonyítási alap...
Ja, csaszi utáni normál szülés témáról az index fórumában a Mr. Spock is írt sokat -nem olvastam mostanában, szóval valahol 1-2 évvel ezelõtti részekben van -, õ azt szokta mondani, hogy ha minden elõjel optimális, akkor is van 1% esély a hegszétválásra, és ez utóbbi végzetessé válhat.
Hú, de komor lett ez így a végére, bocs.

Ildi

Ildi
pildi

P Éva és többiek!

Januártól sajna nem lesz duplája a Gyes, legalábbis az OEP ezt mondja.
Zsófi
szzsofia

ZSófi!

Köszi az infót, pedig a TV-ben is bemondták a múltkor, hogy már tuti a dupla Gyes. Pedig nem lenne rossz. Ha nem adnak dupla pénzt az ikrekre, akkor csak fél embernek ismerik el ezzel az ikreket, mert két gyerekre adnak egy pénzt, akkor majd felnõtt korukban is csak fél adót vonjanak tõlük, akkor is csak fél emberként kezeljék õket.
P.Éva
p.éva

Éva!
Kicsit pontosítok: gyed biztosan nem jár dupla, de a gyesre azt mondták, hogy még nincs határozat, de várják, hogy megduplázzák.

Zsófi
szzsofia

Sziasztok!
Anita (sipi), megvan még az esernyõre csukható ikerkocsi?
Érdekel, ha még a 2,5 évesek is beleférnek, és nem szakad össze velük!
Megmérnéd nekem, hogy összecsukva milyen hosszú és milyen széles (a csomagtartómba befér-e, mert az kicsi).
kösz,
Kockás
kockás

még valami, gyerekek!
vissacsinálták a nagymamának járó gyes-t is, pedig a TV többször elmondta, hogy már biztos, hogy meg fogják szavazni, hogy nyugdíj mellett kaphassák. Hát nyugdíj mellett nem kaphatják. A TB-s nõ a telefonba szó szerint kiröhögött (fene a ...)(bocsánat), hogy én a nagymamának nyugdíj mellett dupla gyes-t akarok... Lám, milyen telhetetlen voltam, de már nem álmodozom. Felvilágosított, hogy erre nem maradt pénz, és kész. Én meg még meg is köszöntem...
errõl ennyit.
Kockás
kockás

Sziasztok!

Hajdan az volt a filozófia, hogy azért nem jár dupla pénz, mert anya is csak egy van, ha dolgozna se kapna dupla fizut attól, hogy két gyereke van, szóval ugyanannyi pénztõl esik el, és végül is a gyed-gyes az nem a gyereknek jár, hanem az anya kiesett jövedelmét pótolja. Ez végül is igaz, csak éppen ha ugyanennyi gyereket két részletben vállalok, akkor 2*3 évig fizet utánam a tb, akkor végül is dupla annyi pénz jár. És ilyen alapon szerintem az ikrek kezelése negatív diszkrimináció. Illetve kérdés, most azt, hogy 6 éves korig jár, azt megcsinálták? Mert akkor az egybeesne az én érveimmel. (ja, egyébként ugyanez a szitu a 3 évnél kisebb korkülönbséges gyerekek után is, legfeljebb annyi a különbség, hogy ott tervezhette a szülõ, ikrek meg gyakorta tervek nélkül jönnek)

ILdi

Ildi
pildi

Ildi

Hát én pont ezen mérgelõdtem, mert a kislányom két éves volt, amikor megszülettek az ikreink, és így három gyerekre kapok máig egy pénzt. Nagyon kedvesek. Én már azon is gondolkoztam, hogy egyszer oda kéne adni nekik a három gyereket és azt az összeget, amit ránk szántak, hogy tartsák el belõle õket egy hónapig. Szegény gyerekek biztosan éhen halnának. Még csoda, hogy a családit nem egy gyerekre adják.

Éva
p.éva

Sziasztok!

Nevem Reka, Zsombi es Luca mamaja. Kulfoldrol irok, ezert nincsenek ekezetek az uzenetben. Bocs!

NAGYON orulok, hogy megtalaltam ezt a lapot, kulonosen, mert most, hogy itt Angliaban vagyunk a ferjemmel, es 2 es negyed eves ikreinkkkel, "kicsit" egyedul erzem magam! A sok orom mellett, ha nem lehet idorol-idore kionteni a kiontenivalot... Es lehetoleg nem mindig u.arra az emberre...
Szoval az, hogy itt vagyunk, nem orokervenyu, nyaron megyunk haza, es pont ezert elkezdtem erdeklodni az ikres anyaknak szolo GYES-sel kapcsolatban, de nem talaltam semmit a Neten. Ti meg pont errol diskuraltatok!!

Szoval tudtok valami ujat? Ha egyaltalan jar a GYES: minden ikresnek, vagy csak a januartol szuletendo ikerbabaknak?

Az lenne aztan a szep kis diszkriminacio!
Sziasztok! Remelem, meg sokat levelezgetunk! Reka
rekaga

Sziasztok!
Elég régen jártam erre, mert sajnos kórházba kellett vonulnom pár hétre. Megérte, mert megszületett két kisfiam Milán, és Kristóf. Milán 3,0 kg, Kristóf pedig 2,75 kg-mal jött a világra.
Rékának üzenem, hogy én úgy tudom, hogy minden ikres babákra jár a dupla GYES 6 éves korig.
Puszilok mindenkit, és jó egészséget a babáitoknak is.
Márti
nnémárti

Off! Márti! Na ne csináld, Te ide jársz, és még nem találkoztunk??? Én meg Bóka Évi vagyok, és azt hiszem már régen ismerjük egymástKépKépKép

Még a minap volt amikor hallottam róla, hogy ikreket vársz! Már meg is születtek? Nagy-nagy gratulaKépKépKép

Ha van kedved írj az emilcímemre: nagyat@chello.hu

Csók Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron

Koszi Marti!Remelem, tenyleg ez a vegleges hir!
Es gratulalok a babakhoz!
Sziasztok!
Reka
rekaga

Márti!

Gratulálok a fiúkhoz, gyönyörû súllyal születtek! Jó egészséget és sok tejcit kívánok! (Meg hitet, hogy igenis, teljesen simán lehet kettõt is szoptatni! Igenis lehet!!!)

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok lányok!
Köszönöm a gratulációkat mindenkinek, igazán jól esett.
Remélem mindenkinek boldog és békés karácsonya sikeredett. Nekem kicsit fárasztó lett, de annál boldogabb.
Örülök, hogy Ildinek sikerült a piciét szoptatnia, nekem sajna ez nem nagyon jön össze. Kristóf megérezte a cumisüveg varázsát, mert nem volt elég tejem kettejüknek, és azóta Õ nem hajlandó szopni, de Milán hál istennek szopik. Higgyétek el mindennel próbálkoztam pedig hogy elég legyen a tej, de nem sikerült, ahogy a lányommal sem annak idején. Hát ez a fél siker!
Továbbra is szép ünnepet!
Sziasztok

Márti
nnémárti

Szia Márti!
Mi is gratulálunk az ikrekhez!!!!
Ha még csak egy kicsit bízol az ikrek szoptatásában, kérlek látogass el a www.lll.hu honlapra vagy hívd fel telefonon Martinovichné Debulay Biancát a La Leche Ligánál: 202-2157
Hidd el, nemcsak Ildinek, másoknak (pl nekem is) sikerült ikreket szoptatnia. Soha nem késõ újra megpróbálni.
Nem tudom igaz-e, de számomra döntõ érv lenne, hogy a féléves korukig csak szoptatott babák IQ-ja 10 ponttal magasabb lesz felnõtt korukban.
Pihenj sokat és vigyázz a picikre!
Még egyszer gratulálok és sok erõt, kitartást kívánok!
Cicus
Cicus

Szia Márti!
A szoptatáshoz:nekem nagyon hamar, pici súllyal születtek az ikreim 1 éve, 6 hétig kórház és alig 5(!)kg volt a kettö együtt, mikor hazajöttünk.
! hónapos korukban tanultak meg szopni, addig fejtem folyton-és utána is-és volt 3 boldog hetem, amikor nem kellett pótolni, elég volt az anyatej!
Utána Kadosa abbahagyta, 8 hónapos koráig még tudtam fejni neki, csanád meg most is szopik!!
Tettem mindezt 5 kisfiú mellett, mert nagyon akartam nekik a legjobbat!
Ne add fel, és gratulálok én is!!!
Kinga
kinga

Sziasztok!

Nem érdekel valakit egy ABC design típusú ikerbabakocsi, mert én el szeretném adni a miénket. Újszülött kórtól lehet használni, nekünk bevált, csak most kaptunk egy újjat karácsonyra egy amerikai rokontól és nem fér el kettõ a lakásban. Ára: 23.000Ft Nagyon szép állapotban van, kérésre tudok képet küldeni.
Réka!
Az ikreid hogy viselik, hogy nem magyar szót hallanak a játszótéren, boltban stb? Beszélnek angolul is? És egyedül vagy velük egész nap? Nem lehet könnyû neked sem! Szerencsére az én férjem már 1körül itthon szokott lenni, nem bírnám ki estig egyedül velük. Igaz nekem még van az ikrek mellett egy hároméves kislányom is , aki igazán sok foglalkozást igényel.
Márti!
Én is gratulálok az ikreidhez! Az én ikreim 9hónapig szépen szoptak és egyik napról a mársikra egyszer csak nem fogadták el a cicit és hiába fejtem le, cumisüvegbõl sem kellett nekik. Azelõtt ezt el sem tudtam volna képzelni, mert a kislányom másfél éves koráig szopott , akkor is nagynehezen tudtam elválasztani. Szóval megértelek. Én mondjuk szerencsés voltam, mert nem sokat tettem azért, hogy tejem legyen és mégis volt bõven.
Azért sok sikert a szoptatáshoz!
Éva
p.éva

Egy friss info:

Januártól jobban járnak az ikrek szülei

2002. december 27., péntek, 12:01

Január elsejétõl ikrek esetében a szülõk a korábbi három helyett a gyerekek hat éves koráig jogosultak a gyesre. Összegét az öregségi nyugdíjminimum 200 százalékában határozták meg, ez a passzus is január 1-jétõl lép hatályba.

A módosítás értelmében 2003. január 1-jétõl ikrek esetében a szülõk a korábbi három helyett a gyerekek hat éves koráig jogosultak a gyesre. A gyes összegét az öregségi nyugdíjminimum 200 százalékában határozták meg, ez a passzus is január 1-jétõl lép hatályba.

Jelenleg az anyasági támogatás az öregségi nyugdíjminimum 150 százaléka, 2003. január 1-jétõl viszont annak 225 százaléka lesz. Ikerszüléskor viszont az öregségi nyugdíjminimum 300 százaléka jár január 1-tõl az anyának anyasági támogatás címén.

[url=http://www.origo.hu/politika/20021227januartol.html" TARGET="_top]http://www.origo.hu/politika/20021227januartol.html[/url]

*Maija*
maija

Sziasztok Lányok!

Akkor ez most mit jelent? Hogy dupla GYES-t kapunk 6 éves korukig vagy szimpla GYES-t (mindenkinek az öregségi nyugdíj 200%-a) 6 éves korukig?

Még lenne egy kérdésem. A bevásárlást hogyan oldottátok meg ikrekkel?

Ha az itthoni kisközértbe megyünk, akkor muszáj elengednem a kezüket (2 évesek), mert ugye egyikben a kosár, a másikkal próbálok pakoli a kosárba. Persze erre õk rögtön pakolni kezdenek, amitõl a boltos gutaütést kap...

Ha Corába (stb.) megyek velük, akkor egy ül a "gyerekülésben", egy a kocsiban. Ezzel két gond is van. Az egyik, hogy persze mind a kettõ az ülésben akar ülni, ami ugye lehetetlen... A másik, hogyha mindketten a kocsiban vannak, akkor vagy kidobálnak mindent vagy összetaposnak mindent a kocsiban.

Régebben az egyikük ült a hátihordozóban, a másikuk a bevásárló kocsi ülésében, de ez sajnos ma már egyáltalán nem mûködik, mert a hátihordozóba már beülni se hajlandóak.

Az luxus lenne, hogy a pótnagyi vigyázzon rájuk, amíg én vásárolok. A férjem nem igazán ér rá, nem is igazán szeret vásárolni, másrészt én magam meg szeretek kimozdulni is meg bevásárolni is.

Várom megmentõ ötleteiteket.

Elõre is köszönöm:
Cicus
Cicus

Jaj, Cicus,
miért nem mégy babakocsival bevásárolni???
Mindkettõ babakocsiban ül (az enyémek is mindjárt kétévesek, nem beszélek zöldségeket), felváltva tolod a babakocsit meg a kosarat. Ha nagy helyen vagy (említetted a Cora-t), lekapsz nekik valami nézegetnivalót, kimenés elõtt pedig valami trükkel elveszed tõlük, és otthagyod a legközelebbi polcon. A görkoris segédeknek az a dolga, hogy rendet rakjanak. Az ikres mamák többet megengedhetnek maguknak - ha elég bátrak. Légy bátor, és könnyebb lesz az élet.
puszi, Kockás
u.i. kicsit macerás a csomagtartóból ki- csomagtartóba vissza mûvelet, de szernitem megéri.
kockás

Szia Kockás!
BUÉK
Az ötlet jó, csak az a baj, hogy mivel már nem maradtak meg a babakocsiban, továbbadtuk az ikreknek, akik két hónapja születtek itt a faluban. Ja, és az itthoni boltba amúgy sem fér be a babakocsi, kint meg már nem maradtak meg.
Hát én ilyen béna vagyok :-)
Na mindegy, de azért hátha van még ötletetek ezen kívül is.
Üdv.
Cicus
Cicus

Sziasztok! BUÉK!
Nagyon régen jártam erre, de csak mostanra sikerült itthonra is gépet és netet szerezni. Három fiam van, Gergõ 4 éves, Bence és Marci 1,5.
Szia Cicus!
Nekem is gond a bevásárlás a srácokkal, mert bár még lehet õket tologatni a babakocsiban, néha úgy kihajolnak oldalt, hogy attól félek, ki is esnek. Bár még nem próbáltam, de már gondolkodtam egy Corás bevásárlási lehetõségen egyedül. Azt találtam ki, hogy két bevásárlókocsival lehet csak megoldani ezt a problémát. Persze ez így elsõre ijesztõnek hangzik, de szerintem úgy lehetne egymás mellé rögzíteni a két kocsit, mintha ikerkapoccsal kötnél össze két szimpla babakocsit. Nekünk itthon rengeteg akasztó van az Ikeából (többek között szekrényzárnak is használjuk), szerintem azokkal ezt az összekapcsolást is meg lehet oldani. (A legutóbbi katalógusukban UTSAGA Horog néven szerepelnek, 6 és 11 cm-es méretben.)
Egyébként mi ötösben szoktunk elmenni ilyen nagy bevásárlásra apukával, úgy könnyû a két kocsit elosztani.
(Ha kell ilyen akasztó, csak szólj, a következõ budaörsi kirándulásunk alkalmával beszerzek Neked, és ha jössz LLL klubba, odaadom. Apropó: nem tudom mikor lesz a következõ?)
GYES -rõl: Úgy tudom, hogy csak az ikresek kapják az öregségi nyugdíj 200%-át, és a kicsik 6 éves koráig. Nem ikresek csak a mindenkori öregségi nyugdíj összegének megfelelõ GYESt kapnak. Arra pedig rákérdeztem, hogy automatikusan kapom-e 6 évig, a válasz az volt, hogy nem, csak ha a lejárat (vagyis az ikrek harmadik születésnapja) elõtt egy-két hónappal kérvényt nyújtok be, hogy továbbra is igényt tartok a juttatásra.
Márti!
Szoptatásról csak pár szót. Az én fiaim 15 hónaposan hagyták abba a szopit, fél évig kizárólag anyatejet kaptak. Nálunk is volt egy kis cumi-mizéria, kb. 3-4 napos küzdelem után sikerült Bencét visszaszoktatni a cicire. Nem mondom, hogy könnyû, de szerintem megéri.
Üdv mindenkinek
Gabi
efgabi

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?