Kami:
Hogy mit kapott Zsuzsa 6 hónaposan? Hát az első étele az konkrétan sárgarépapüré volt anyatejjel keverve, nem aratott nála osztatlan sikert... gyümölcsökkel kezdtük, almával, körtével, krumplival, ilyesmivel. De nem igazán érdekelte őt a kaja (az üveges bébiétel meg pláne nem), csak akkor kezdett nagyobb mennyiségeket enni, mikor már saját maga tudott csipegetni. És mindig is nagy gyümölcsfaló volt, hálistennek most is az. Most éppen a mandarin és a banán a nagy szám, de nyáron a nektarint falta, aztán a szőlő lett a sláger... Szóval én nagyon lassan adagoltam neki az ételeket, és a tejterméket is csak akkortólkapta, amikortól mondják hogy lehet: 10-11 hónapos kortól. Imádta a joghurtot is meg a sajtot is. Teljes tejet egy éves kora után kapott, azt is nagyon szerette.
Tali:
Én is szívesen taliznék, nekem ez a szerda meg jövő szerda nem jó, mert a tanfolyamom most fejeződik be, és vizsgák vannak meg esettanulmányokat kell leadni. De a hét bármely más napja jó. A filmvetítésre amit beígértem nektek, elnézéseteket kérem, de a körülmények között nem vállalkozom már... Zsuzsa betegsége miatt csúszott is a dolog, be se tudom már szerezni szerintem időben a filmeket, másrészt még most fog következni nálunk David szemműtétje, úgyhogy szülésig nekem már nem alkalmas. Nagyon sajnálom, hogy így beharangoztam, és nem lett belőle semmi, de mentségemre szolgáljon, hogy az elmúlt 6 hónap a mi életünkben kb Murphy törvénykönyve szerint zajlott le.
Császár és vajúdás:
Azért célszerű vajúdni hagyni az anyukákat császár előtt, mert olyan hormonok szabadulnak fel, amik előkészítik a babát a kinti életre, érlelik a tüdőt, stb. Nemrég olvastam egy tudományos cikket, aminek az volt a konklúziója, hogy programozott császár után kétszer olyan valószínű, hogy a babának légzési nehézségei vannak, mint egy programozott hüvelyi szülés után.
Sági:
Jelenleg a legnehezebbek a rejtett tejfehérjék, mert egy csomó péksüteményre meg felvágottra nincs ráírva, hogy mi van benne. Kakaós csiga? Bécsi virsli? Ki tudja, van-e bennük tejszármazék. Cukrászáruról nem is beszélek. Most még nem olyan nagy gond, hogy egyes dolgokat nem kaphat, de ahogy egyre idősebb lesz, elég nehéz lesz szegénynek hogy ő nem kaphat fagyit vagy túró rudit mint más gyerekek, és nagyon oda kell figyelni, hogy pl vendégségben mit adnak a kezébe. Remélem mihamarabb kinövi ezt a fránya allergiát, az lenne a legjobb.
Timocska!
Igen, oda gyakrabban szoktam írni, Zsuzsa miatt... mikor sűrű az élet, két topikkal nehéz lépést tartani. És nagyon jólesik, hogy gondoltál ránk és átnéztél oda!
Móni!
Ne aggódj, nem jelent semmit, hogy szülés előtt jön-e valami a melledből! Nekem első terhességem alatt nem jött, mégis tudtam szoptatni. Most meg jön valamicske áttetsző sárga folyadék, hogyha megnyomom,de csak ha nyomom. És gondolom most is fogok tudni szoptatni.
Lorca!
Ez nekem új! Hogy eltitkolták a Kismamában hogy interjúalanyok nem szoptatnak. Tudsz konkrétumot mondani?
Nem, lemondtam az otthonszülésről, egész egyszerűen nincs energiám/időm foglalkozni vele, mindennek a beszerzésével, megszervezésével (pl olyan gyerekorvost keríteni aki hajlandó újszülötthoz házhoz jönni és beadni neki a BCG-t meg ilyesmi), meg pláne az utána levő bürokráciára nincs lelkierőm. Megint elmozdultam a legkisebb ellenállás irányába, ha kórházban szülök, mindez futószalagon megy. És mióta Zsuzsa beteg lett, annyira eltörpült mellette, hogy milyen lesz a szülés. Lesz, és túlleszek rajta, és remélem mihamarabb itthon leszek két egészséges babával.