Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Doktornõ!

Életemben elõször most, 2 gyerek szülése után kezdtem fogamzásgátlót szedni. Eddig 2 levél Meliane-t szedtem be.
Kérdésem az lenne, hogy a nemi vágy csökkenését okozhatja-e a gyógyszerszedés? Esetleg kérjek másfajta tablettát?

Válaszát elõre is köszönöm

Linda
Linda

Kedves Doktornõ!

Harmadik gyermekemet várom, és egészen biztosak vagyunk benne a párommal, hogy nem akarunk több gyereket. Szülés után milyen fogamzásgátló módszert tudna javasolni? Szívesen rászánnám magam valami végléges megoldásra is, de úgy tudom, a korom miatt ezt nem lehet. (24 éves vagyok).
A tablettákat mindig elfelejtem bevenni, az óvszertõl mindketten idegenkedünk.
Elõre is köszönöm válaszát.

Tamara
Tamara

Kedves Erazmusz!

A Streptococcus B baktérium kimutatásával kapcsolatban volna egy kérdésem. Ha hüvelykenetbõl baktérium tenyésztést csinál a laboratórium, akkor is kiderül az esetleges fertõzöttség, ha nem kifejezetten a Streptococcusra irányul a vizsgálat?
Ugyanis 35 hetes terhes vagyok, és kérdeztem az orvosomat, hogy a kórház csinál-e rutinból streptococcus B szûrést a kismamáikon, de erre határozott nemmel felelt, én viszont szeretném tudni, nincs-e ilyen fertõzöttségem.
A múlt héten vettek kenetet, és a leleten volt néhány jelölés, hogy mik negatívok, (sajna találtak Coli baktériumot viszont, amire kaptam Augmentint), de a Streptococcus B nem szerepelt a leleten semmilyen formában.
(Ha jól tudom GBS rövidítésként is szokták jelölni, de ilyen sem volt a leleten.)

Köszönettel:
Kispici
kispici

Próba: ö, õ, ü, û
Névtelen

Tisztelt Doktornõ!

A következõ probléma miatt kérném ki a véleményét. 2002.augusztus 31-én szültem egy szép, egészsége kislányt 4,02 kg-mal, hüvelyi úton három óra vajúdás alatt. A várandóságom utolsó hetét a kórházban töltöttem toxémia gyanúja miatt. Nagyon vizesedtem( 32 kg-ot híztam), magas lett a vérnyomásom, s az utolsó napokban napi 5 Corinfar tablettát kaptam. Sajnos szoptatni csak három hétig tudtam a kisbabámat, a tejem -ami igazán soha nem jött meg-elapadt teljesen minden erõfeszítésem ellenére. A szülés után október 24-én jött meg a menstruációm, ami a szokásos 5 napig tartott. Pontosan két hét (november 07.) múlva újra sötétbarna-rozsdavörös színû "vérzés" jelentkezett nálam, ami 8 napig tartott(november 15.). A nõgyógyászom mindent rendben talált, azt mondta, hogy valószínûleg a méhem nyálkahártyája nem regenerálódott még teljesen, ez okozta a két vérzést. Felírta a Meliane nevû fogamzásgátlót (ezt szedtem régen is). December 5-én jelentkezett a menstruációm (erõsebb vérzés kíséretében, mint a várandóság elõtt), ami egy hét után szintén egy sötétbarna, csekélyebb mennyiségû vérzésbe ment át. Ez a mai napig is tart. December 5-én elkezdtem szedni a fogamzásgátlót. A szülés óta 24 kg-ot fogytam. Mivel nagyon aggaszt ez a számomra elég "gyakori és hosszú" vérzés, de orvosomat az ünnepek alatt és jelenleg sem tudom elérni, megkérném néhány szót írjon errõl, mert az interneten és a könyvekben hosszú keresgélések után sem találtam errõl információt.
Visszajelzését várom:
tisztelettel: Detti
detti

Kedves Doktornõ!
Jelenleg 5-6 hetes terhes vagyok. A terhességemet megelõzõen már volt 2 sikertelen terhességem és van egy 20 hónapos kisfiam is. Az elsõ sikertelen terhesség a kisfiam megszületése elõtt volt /mûvi bejefezéssel a 7. héten/, a második pedig idén júliusban. A második vetélés spontán zajlott le a 6-7 hét környéken és az orvos nem javasolta a mûvi megszakítást. Az ezt követõ hónapokban rendszeresen megjött a menstruáció 28-30 napra,ahogy szokott, de nagyon kevés és rövid ideig: elsõ nap reggel megjött és második nap estére már csökkent , harmadnapra alig/egyáltalán nem volt. Az utóbbi 2 hónapban pedig elõtt 2-3 napig kis pecsételgetés elõzte a menstruációt, ami a vetélés elõtt ugyancsak nem volt.
Mindezek ellenére novemberben a legelsõ újra "próbálkozós" hónapban sikerült a terhessség. Kérdésem az lenne, hogy bármi módon befolyásolhatja-e a spontán vetélés a mostani terhességet, hogy a ciklus elõtte ily módon változott?
Félek, hogy mivel nem volt mûvileg befejezve, vagyis modjuk a menstruációm, nem-e azért lett rövidebb, mert mondjuk összetapadások keletkeztek a méhben és esetleg a bövekvõ babánál ez gond lesz.
Vagy bármilyen problémát okoz-e, mondjuk,hogy a rövid kis vérzések miatt nem rendesen tudott kitisztulni a méh hónapról hónapra.Van esetleg valamelyik félelmemnek alapja?
Amúgy a spontán vetélés lezajlott simán, tehát utána nem volt lázam, rosszullét stb.,érdekesen igazából nem is görcsöltem annyira.
Válaszát elõre is köszönöm.
Nixi
Nixi

Kedves Erazmus!

Férjem több vérnyomáscsökkentõ gyógyszert szed és enyhe nyugtatót is minden nap amit orvos írt fel neki. Váratlanul terhes lettem pár hetes vagyok. Okozhat-e gondot a babánál, hogy párom ennyi gyógyszert szed rendszeresen? Én semmilyen gyógyszert nem szedek csak vitaminokat. Fontos tudni, hogy nagyobbik fiam 5 éves és genetikai okokból sérülten született, a kicsi szerencsére egészséges. Ezért is aggódok annyira, nehogy baj legyen.

Mónika
Névtelen

Kedves Lányok!
Már 2x nekikezdtem, hogy válaszolok a kérdésekre, de mind a 2x elszállt az ûrbe, mielõtt még el tudtam volna küldeni. Most pipa vagyok és nem kezdem újra csak majd késõbb.
üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz!
Már van egy kisfiam, de elõtte sajnos volt egy vetélésem akkor kiderült, hogy hormon problémáim vannak. Most újra szeretnénk kisbabát, az orvosom újra hormonvizsgálatot csináltatott, aminek megint rossz lett az eredménye.Leírom az eredményeket: a 3. napon FSH: 4,6 mIU/ml, LH: 1,2 mIU/ml,
14. napon: Prolaktin: 8,6 ng/ml, FSH: 6,8 mIU/ml, LH: 3,1 mIU/ml, Testosteron:0,35 ng/ml, 21. napon: Progesteron: 3,7 ng/ml. Õ Clostylbegitet írt fel 2x1 tbl. 5 napon keresztül a ciklus második napjától. Az erdmény alapján mi lehet a gond? Egyetértessz ezzel a terápiával? Neked mi lenne a javaslatod? Várom válaszod! Elõre is köszönöm!
Tisztelettel: dino

Dino

Kép

Kép
dino

Kedves Erazmusz!

A BPD-bõl lehet-e kövekeztetni a magzat fejnagyságára, illetve a szülés nehézségére? A második babám rendszeresen nagyobb BPD-t produkál az átlagnál (az Uhs szerint a normál sáv fölsõ szélén van, legutóbb 30 hét 5 naposan 84 mm). A saját orvosom szabadságon van, a helyettese sokatmondóan kérdezte, elsõ szülés-e és ha ne, az elsõ hüvelyi úton zajlott-e. A magzat egyéb adatai átlagosak.
Köszönöm
Mónika
adgj

Mónika! (dec.30.)
A BPD -bõl lehet következtetni a magzat fej nagyságára. Ha nagyobb, mint az elsõ,akkor általában 2 dologra lehet gondolni: ha az elsõ lány volt, akkor ez fiu lesz. Ha ez nem így van, akkor az is lehet, hogy 1-2 héttel (esetleg 4 héttel) nagyobb a terhesség a számítottnál. Minden esetre, ha az elsõ szülés spontán volt, akkor a másodiknál ritkán jelentkezik téraránytalanság.

Dino!
Egy adat még hiányzik: hanyadik napon jött meg a vérzés a fenti progeszteron mérés után? Ha a 28. napon, akkor valóban progeszteron elégtelenség van, és egyet értek a terápiával. Ha azonban a mérés után 10-12 nappal, akkor még nem biztos, mert a vérzés elõtt 6-7 nappal mért progeszteronnak kell 21 ng/ml fölött lennie. Persze valószínû, hogy az is alacsonyabb értéket mutatna. Ezért néznek a Nõi klinikákon 2 naponta,3x progeszteront a ciklus második felében.

Mónika (dec.27.)
A férjed vérnyomás csökkentõ gyógyszerei nem befolyásolják a magzat egészségét. Emiatt nem kell aggódnod.

Nixi!
Az orvosod bizonyára azért nem csinált mûszeres befejezést, mert ultrahanggal magvizsgálva, a vérzés után üresnek találta a méhedet. Ez kedvezõ a további terhességre nézve. Nem lehet összetapadás, azért se, mert nem volt utána gyulladás, és azért se, mert akkor nem lennél most terhes. Emiatt nem kell aggódnod.

Detti!
A vérzészavar valószínûleg amiatt van, hogy még nem állt helyre a hormon rendszer a szülés-szoptatás után. Ha az elhúzódó vérzések nem szûnnejk meg, akkor elksõsorban UH vizsgálatot kellene csinálni, illetve méhûri vizsgálatot (kaparás) annka megállapítására, hogy nem maradt-e bent valami lepény maradvány, ami veszélyes lehet több szempontból!

Kispici!
Ha a hüvelyváladék tenyésztésbõl nem mutattak ki sStreptococcus B-t, akkor nincs is benne, mert ha lenne, akkor a tenyésztés kimutatná és az eredményben benne lenne.

Tamara!
Esetedben azt hiszem, a méhen belüli eszköz (IUD) lenne a jó megoldás, ami ugyan gyakran okoz gyulladásokat, de van egy új fajtájú, ami hormont is tartalmaz, ez a leírások szerint csökkenti a gyulladások veszélyét (igaz, sokkal drágább).

Linda!
A fogamzásgátló tabletták okozhatnak nemi vágy csökkenést. Meg kellene próbálni vaslamelyik 3 fázisú tablettát (Tri-Regol, Triodena, Triquilar), ezeknek kevesebb a mellékhatása, jobban utánozzák a nõk normális saját hormon mûködését, ezért talán ebben is kevesebb problémát okoznak.

Hami!
A menses elõtti barnás váladék utalhat progeszteron elégtelenségre, ezért érdemes lenne kivizsgáltatni. De okozhatja enyhe krónikus gyulladás is.

Mosolya Orsi!
A tervezett terhesség elõtt 2 hónappal célszerû minden féle gyógyszer szedését abbahagyni, csak folsav tartalmú gyógyszert célszerû szedni ami bizoonyos fejlõdési rendellenességek megelõzésére szolgál.

Laura 2!
A progeszteron valószínúleg alacsoníyabb a szükségesnél, mindenképpen szükséges lenne pontosan kivizsgálni!

Üdvözlök mindenkit és boldog új évet kívánok
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz! Nagyon szépen köszönöm a válaszod, igen a spontán vetélés utáni ultrahangon azt mondta az orvos, hogyha most nézné semmi jelét nem látná, hogy tényleg fenn állt-e az a terhesség.
Lenne viszont még kérdésem, a baba elvesztése utáni menstruáció megváltozása amit írtam fentebb esetleges kialakult hormongondra utal, ugye? Szerinted elégséges most az a 2x1 Duphaston az esetleges hormongondok megelõzésére amit az orvos felírt? A saját orovsomhoz még nem jutottam, el,mert szabin van, a körzeti orvos írta fel ezt az adagolást így.
Nixi
Nixi

Kedves Erazmusz!
Köszönöm gyors és megnyugtató szavait. Még egy kérdésem lenne: mikor még nem tudtam, hogy terhes vagyok fogorvosnál voltam, ahol csináltak fogröntgent (köpeny védett) és fájdalomcsillapítót is kaptam. Ez 10 nappal az együttlét után volt. Okozhat ez bármiféle problémát a babánál?

Elõre is köszönöm és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok

Mónika (dec.27-ei)
Névtelen

Kedves Doktornõ!

Köszönöm szépen a választ, akkor mindenképpen megemlítem ezt a problémát az orvosomnak.

Boldog Új Évet

Linda
Linda

Kedves Erazmusz!

Köszönöm a választ. Az elsõ fiú volt, a 37. héten született 3300gr-mal, 56 centisen, 33 cms fejjel, hüvelyi úton, 5 óra alatt.
A mostani magzat fogamzási napját is sejteni lehet a hõmérsékleti görbébõl, no meg a szeretkezések idõpontjából (még szoptattam az egyévest, de volt már két vérzésem elõtte, szokás szerint rendszertelenül), ezek szerint marad a nagyobb fej. De csak kijön valahogy.

Kellemes szilveszterezést, boldog 2003-at!

Mónika (dec. 30)

Ui.: A férjem tudja, fiú lesz-e vagy lány, de én nem akarom tudni. Legyen meglepetés.
adgj

Kedves Erazmusz!

Köszönöm szépen a választ, megnyugtattál. Kép

Kispici
kispici

Kedves Erazmusz Doktornõ!

6 hetes terhes vagyok, a vérnyomásom 117/74, de a
pulzusszámom 93. Nem nagyon magas ez a pulzusszám?
Jelent ez valami betegséget?

Tisztelettel: V. Tóth Anikó
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Elõször is: Boldog Új Évet!!! Kép
Elõzõ ciklusomban a 18. (itt együttlét után) és a 21. napon, ill. mostani ciklusom második felében, a 18-26-ik napon rózsaszínû pecsételéssel bajlódtam, ami nagyvécézés után erõsebben jött egy darabig, szerelmeskedés után fél nappal meg gyenge vérzéssé erõsödött, de másnapra visszaállt az eredeti "rózsaszínke". Mellette pici fájdalmat is éreztem, nem is igazán a méhem, inkább a hüvelyem egy kis részén.
Aggaszt a dolog, mert jövõ hónaptól próbálkoznánk. Persze mire orvoshoz jutottam volna vele, elmúlt a dolog, Murphy törvénye szerint. Most "csak" az a barnás váladék látszik, amit mensi elõtt két nappal tapasztalok, mióta nem szedem a fog.gátlót.
Ezt a barnát sem szeretem, de a rózsaszín pecsét nyugtalanít... Mi lehet szerinted? Menjek mégis orvoshoz?

Ditke
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Szeretném megkérdezni, hogy hüvelyi ultrahangra telt, vagy üres hólyaggal kell -e menni?
Hasi ultrahangra hogyan?
Ûdv:L
Névtelen

Kedves Erazmusz !

Azt szeretném megkérdezni, hogy káros-e ha a Diane35 szedése óta , az elsõ menstruáció óta rózsaszín folyásom lett . Az orvosommal, majd csak jövõhéten tudok találkozni, addig hátha kaphatok itt is választ a kérdésemre.

Elõre is nagyon szépen köszönöm.

Üdv.

Szilvy
Szilvy

Kedves Anikó!
Ez egy kicsit emelkedett pulzusszám, de önmagában ez nem jelent betegséget, valószínûleg a korai terhességed velejárója.

Kedves Ditke!
Ezek a tünetek valószínûleg egy enyhe krónikus hüvelygyulladás jelei. Azt javaslom, addig ne próbálkozz a terhességgel, amíg ezt meg nem szünteted, mert a bakteriális hüvelygyulladás vetélésnek, koraszülésnek, méhen belüli sorvadásnak az elõidézõje lehet.
A hüvelygyulladás megszüntetésének,valamint kiújulása megelõzésének legjobb gyógyszere a Gynevac laktobacillus vakcina. Olvashatsz róla a vnet.hu/gynevac honlapon.

Kedves L.
Hüvelyi ultrahangra üres hólyaggal, hasi ultrahangra nõgyógyászati problémák vizsgálatakor, valamint korai terhességben telt hólyaggal kell menni.

Kevdes Szilvy!
Vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, hogy speciálisan most, Neked mitõl van a rózsaszín folyásod.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz!
Köszönöm gyors válaszát. A progeszteron szint mérés hónapjában 31 napos volt a ciklusom, és a 21. napon mérték a 3,7 ng/ml szintet.Lehet, hogy kellett volna mégegyszer mérni? Utalhat egyéb dolog is a sárgatest elégtelenségére? Remélem azért a terápia sikeres lesz!
Válaszát mégegyszer köszönöm, Boldog Új Évet kívánok!
Tisztelettel: dino

Dino

Kép

Kép
dino

Kedves Erazmusz Doktornõ!

Nagyon köszönöm megnyugató válaszát.
Lenne még egy kérdésem, amennyiben
ideje engedi a válaszadást.
Sógornõm 29 éves és babát szeretne.
Az õ vérnyomását is megmérték a múltkor
neki is annyi volt, mint az enyém, de 97-es
vagy 100-as pulzusszámmal. Ez ugye nem gond
a gyermekvállalásnál, nem lesz magas vérnyomásos?
Mi okozhatja ezt?

Válaszát elõre is köszönöm!

V. Tóth Anikó
Névtelen

Kedves Dino!
Ez az érték 3-4 nap mulva jóval magasabb lett volna, de valószínûleg nem érte volna el még ez sem a szükséges 21ng/ml-t. Igy a Clostylbegytre szükség van. Érdemes lenne az alaphõvel ellenõrzött ovuláció után 7 nappal megnézni mrgint a progeszteron értékét így, kezelés után is.

Kedves Anikó!
A pulzusszámtól nem függ a vérnyomás, lehet, hogy izgul a sógornõd a vérnyomás mérés alatt, ezért magasabb egy kicsit a pulzusszám. Ettõl nem lesz magas a vérnyomása.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Tisztelt Doktornõ!

Azt a hülyeséget követtem el,hogy elutaztam pár napra ,de elfelejtettem vinni a fogamzásgátló tablettámat (Tri-regol).
Azt szeretném megkérdezni, ebben az esetben mi a teendõ?
Szedjem egy hét kimaradás után, vagy hagyjam ki ezt a hónapot, és védekezzünk más módon?
Van-e valami káros hatással a szervezetre, ha néhány hónapot kihagyok, és újrakezdem? Mert már többször is elõfordult.

Shirrah
Névtelen

Kedves Sirrah!
A maradékot dobd ki, 1 hét szünettel kezdd el szedni a következõ levéllel. Gondolom, közben jelentkezik a vérzés is, mert az a hormon szedés abbahagyása után néhány nappal szokott jelentkezni. A következõ ciklusban a biztonság kedvéért védekezzetek más módon is. Káros hatása nincs a szüneteknek, csak a biztonság csökken.
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz! Kérlek nézd meg ezt a kérdésem. Kép
Nixi 2002 December 31 kedd - 11h 34:
Köszönöm!
Nixi
Nixi

Kedves Nixi!
Véleményem szerint jobb lenne 3x1 Duphastont szedni.
Üdvözlettel
Erazmusz.
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz!

Köszönöm gyors válaszod! A Gynevacra magam is gondoltam, olyannyira, hogy éppen csütörtökön kaptam a negyedik injekciót Kép. Aznap este, hogy bonyolítsam a dolgot, a kabátzsebemben felejtettem az utolsó ampullát; ott üdült másnap du-ig az elõszobában. Kép Ezzel tönkretettem vajon?
Körülbelül milyen idõ alatt fejti ki a hatását a Gynevac?
Ha nem látok javulást, adassak-e újabb kúrát, és ezt mikor javallott kezdeni?
Ha nem terhellek nagyon, elküldeném majd neked az eddig készült két hõgörbémet a profilos címedre.
Segítségedért még egyszer nagy KÖSZÖNÖM!

Ditke
Névtelen

Tisztelt doktornõ!

2001 szeptemberében volt egy vetélésem, 10 hetesen. A szövettani eredmény alapján Partialis Mola terhességem volt. 2002 januárjában kezdtünk próbálkozni ujból de eredménytelenül. Az elõzõ terhességem nagyon gyorsan összejött, a férjem sperma eredményei is nagyon jók.
A vetélés elõtt pontos 28-30 napos ciklusaim voltam, ami a mûszeres bef. után bizonyos idõvel helyre is állt. A mûszeres bef. után sem lázam sem már tünetem nem volt.
Januárbtól clostyt szedtem és Profasi szurit kaptam. Szeptemberre már megbolondult a ciklusom, 47 napra tolódott ki vagyis 2 esetben Norcoluttal tudtam csak mensit produkálni.
A progim nagyon alacsony a ciklus 19-23-26. napján 1,1;0,8 majd 0,7 ng/ ml volt.
Szeretném megkérdezni hogyha esetleg elváltozás lenne a méhemben , ami a mûszeres bef. után alakulhatott ki az a folyamatos UH vizsgálatok alkalmával már valószínûsíthetõ? Az összenövés a méhben kihatással van a ciklusra?
Válaszát elõre is köszönöm.
Üdv: Nina
Nina

Tisztelt Doktornõ!

Ma voltam orvosnál, ahol hüvelyi ultrahanggal megállapították a terhességet. Eddíg nem véreztem, de most mióta eljöttem a vizsgálatról enyhe (pecsételõ) vérzésem van. Lehet ez az ultrahangtól vagy vetélésre kell gondolni???Kép

Köszönöm válaszát:
Éva
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Köszönöm válaszát. Az az egyetlen problémám a méhen belüli eszközzel, hogy nem a megtermékenyülést akadályozza meg, hanem a már megtermékenyült petesejt beágyazódását. Sajnos ez az én nézeteimmel nem összeegyeztethetõ. Nincs valami más ötlete?
Nagyon köszönöm
Tamara
Tamara

Kedves Doktornõ!

Tapasztalatára, véleményére lennék kiváncsi.
5 éve szültem elõször, akkor a 28. héten kinyílt a külsõ méhszáj,pihengetéssel, gyógyszerrel a 37.hétig kihúztam, akkor még olyan komolyan nem vettem, a végén már inkább azért feküdtem folyamatosan, mert olyan érzésem volt kiesik a baba.Könnyen 5 óra alatt megszültem /így utólag könnyû csak/, 4 év múlva jött a második baba /most egy éves/, vele is kinyíltam a 28.héten de a belsõ méhszáj is, 2 hét szigorú fekvés után a 30. héten megindult a szülés, de idõben mentünk 2 injekcióval leállították, 32.hétig bent tartottak és utána már nem volt gond, igaz csak feküdtem.Vele a 38. hétig húztam és 20 perc alatt meglett.
Most felvetõdött a 3. baba de a terhességtõl nagyon félek, fõleg két kis gyerek mellett, milyen esélyeim vannak, lehet-e esetleg javítani azokon, vagy esetleg még rosszabbra számítsak.Nagyon szeretnénk, de 2 egészséges gyerek mellé nem szeretnénk ha emiatt beteg babánk /koraszülés miatt/ születne.Intim torna erõsítené a méhszájat?
30 éves leszek, de még nem most 2-3 év múlva szeretnénk.
Köszönöm válaszát:Becsi
Névtelen

Kedves Doktornõ!

Tapasztalatára, véleményére lennék kiváncsi.
5 éve szültem elõször, akkor a 28. héten kinyílt a külsõ méhszáj,pihengetéssel, gyógyszerrel a 37.hétig kihúztam, akkor még olyan komolyan nem vettem, a végén már inkább azért feküdtem folyamatosan, mert olyan érzésem volt kiesik a baba.Könnyen 5 óra alatt megszültem /így utólag könnyû csak/, 4 év múlva jött a második baba /most egy éves/, vele is kinyíltam a 28.héten de a belsõ méhszáj is, 2 hét szigorú fekvés után a 30. héten megindult a szülés, de idõben mentünk 2 injekcióval leállították, 32.hétig bent tartottak és utána már nem volt gond, igaz csak feküdtem.Vele a 38. hétig húztam és 20 perc alatt meglett.
Most felvetõdött a 3. baba de a terhességtõl nagyon félek, fõleg két kis gyerek mellett, milyen esélyeim vannak, lehet-e esetleg javítani azokon, vagy esetleg még rosszabbra számítsak.Nagyon szeretnénk, de 2 egészséges gyerek mellé nem szeretnénk ha emiatt beteg babánk /koraszülés miatt/ születne.Intim torna erõsítené a méhszájat?
30 éves leszek, de még nem most 2-3 év múlva szeretnénk.
Köszönöm válaszát:Becsi
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Köszönöm a választ.

Loncsi
Névtelen

Kedves Erazmusz
Sokaktól hallotta már a hõmérõzéses módszerrõl és az lenne a kérdésem hogy az ébredési hõmérséklet és a napközbeni között mennyi az eltérés? (a napközbeni az nem irányadó?)
Én mérem már két hónapja de nekem egyszer sem ment fel 37 fölé. A legnagyobb értékem 36,8, a legkisebb 36,2. Ezek szerint nekem nincs is peteérésem? Nagyon szeretnék babát.
Cinci
köszönöm elõre is a válaszát

Kép
cinci

Kedves Erazmusz!

Mondanál nekem valamit a következõ hormoneredményekrõl:
3. napon
FSH:10,1
LH:4,1
Ösztradiol:0,2
Tesztoszteron:2,5
Dhea-s:9,4
Shbg:90
Prolaktin:48 ng/ml

Majdismételt prolaktin mérés: 63,0 ng/ml 3. napon
egy valószínûsíthetõen sikertelen terhességi kísérlet után.

Majd rövid bromokriptin szedés után:
4. napon
FSH:9,0
LH:4,4
ösztradiol:0,35
tesztoszteron:2,4
dhea-s:6.8
androsztedion: 1,3
shbg:86
prolaktin:24 ng/ml

Másféle hormonellenõrzésen nem voltam, pl. progeszteron.
A ciklusom a bromokriptin szedése óta némileg hosszabb:
korábbi 24-25 napról 28-ra, majd 26-naposra változott.
Mennyisége kevés, holott azt olvastam, a magas prolaktin színttõl túlduzzad a nyálkahártya és késik a menstruáció.
Nos, nálam nem.

Mivel régóta kisbabát szeretnénk, és két sikertelen inszemen is túl vagyok, tanácsot kérnék:
A hormoneredményeim valójában mit mutatnak?
Progeszteron szintet vajon miért nem végeztek nálam?
Nem akarok tudálékoskodni, csak szeretnék kicsit többet tudni.

Köszönm válaszát.

Bella
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Még a múlt év 12. 14-én küldtem egy emailt a freemail címére, amelyre azóta nem kaptam választ. Lehetséges, hogy nem kapta meg, vagy nem oda kellett volna küldeni?

Köszönöm: valaki
valaki

Kedves Erazmusz!
Harmadik terhességem 7.heténél tartok, sajnos eddig minden terhességemnél elõjött valamilyen módon hüvelyi gombás fertõzés,most viszont már így az elején érzem, mintha újra lenne, de nagyon sok helyen azt olvastam/hallottam, hogy a 12.hétig nem igazán javasolják semmilyen ez elleni szer használatát. Mi a Te véleményed errõl? Igazából tünetem az, hogy kicsit "érdekes" érzésem van, tehát én gondolom csak, hogy újra gombás fertõzés, ilyen esetben is javasolt a mielõbbi kezelés, hiába van a kúpokra az írva, hogy a terhesség elsõ 12.hetében nem alkalmazható?
Köszönöm.
Lindus
Lindus

Kedves Erasmusz!

Minden verzesem gorcsos fajdalommal jar. 4 nap verzesbol 2 napot nem tudok dolgozni a fajdalomtol. En azt hiszem mar mindent kiprobaltam, de semmi nem hasznal igazabol. Voltam minden fele orvosnal es "kuruzslonal", ittam teakat es gyogyfuveket, ettem "csodagyogyszereket". A venas injekcio /fajdalom csillapito/ is csak addig jo amig a tu a karomban van. A gyogyszereket lassan mar kezdem megszokni most jelenleg 1 tbl. Panadol extra -1 tbl. Merisstin -2 tbl. No-spa kombinaciot veszekbe egyszerre. Ezt egy napban megismetlem 5x 6x. Ha nem sikerul idobe bevenni a gyogyszereket akkor hanyok es hasmenesem van a fajdalomtol es aztan mar nem tudok bevenni semmit. Viszont akkor annyira faj a hasam, hogy levegot is alig tudok venni az eros gorcs miatt.
Most kaptam Depridolt /azt mondtak ez a legerossebb fajdalom csillapito/, de nem igazan hasznal. En elkabultam egy kicsit, de a hasam az nagyon fajt.
Azt mondja az orvosom, hogy ha szulok akkor ez megszunik, de en ebben nem hiszek. A baratnom is hasonlo gondokkal kuszkodik es O mar szult de a menszeszfajdalmai megmaradtak.
Lehet rajtam segiteni?
Valaszat elore is koszonom.
Névtelen

Kedves Doktornõ!

Arra lennék kiváncsi, hogy a következõ leleteim alapján milyen esélyeim lehetnek természetesen úton a teherbeesésre?
HSG bal petevezetõ könnyen átjárható, jobb nem telítõdik
HSG során kiderült, hogy arcuált méhem van
PCT eredmény 75% nem jó mozgású, 25% nagyon jó
Nálam minden más rendben van (tüszõérés és repedés, méhnyálkahártya, hormonok). A férjem eredményei nagyon jók. 3 sikertelen inszemináción vagyok túl.
Kérdésem még az lenne, hogy a PCT-eredmény változhat-e és mennyi a valószínûsége, hogy a HSG egy ténylegesen elzáródott petevezetõt mutat?

Banyus
Névtelen

Tegnap írtam volna választ, de elrepult és nem kezdtem újra.

Kedves Banyus!
Úgy gondolom, hogy volna esély a természetes teherbeesésre. De az elzáródás arra utal, hogy fennáll a krónikus gyulladás (ami egyébként is azoknál, akik nem tudnak terhesek lenni, 85%-ban megtalálható). Ennek megszûntetése növeli az esélyt. Javaslatom: Gynevac vakcina férjjel együtt. (Olyan terhesség is sikerült spontán a Gynevac után, akinek elõzetesen 6 sikertelen inszeminációja és 3 sikertelen lombikja volt.)
A PCT állítólag attól javul, ha elõzetesen fél évig óvszert használtok.

Névtelen 01.08. 02ó15.
Van 1-2 javaslatom. Írj e-mailt, válaszolok (lehet, hogy nem azonnal).

Lindus!
Én adok a terhesség elején is olyan hüvelykúpot, ami Nystatint és Neomycint tartalmaz, ami a gomba és a bakteriális gyulladás megszûntetésére is alkalmas, és nem árt a babának, mert nem szívódik fel, csak lokálisan hat a nyálkahártyán.
Egyébként a gomba nem árt a terhességnek, de kellemetlen a mamának. A bakteriális gyulladás viszont árt a babának is (vetélés, koraszülés, méhen belüli sorvadás). Sose biztos, hogy amire azt mondják: gomba, az valóban gomba, illetve csak gomba és nem vegyesen.

Valaki (H.Kriszti)!
Nem jött meg az e-mail dec. 14-én, illetve egy másik számítógépre ment, és én nem láttam. Tegnap este megkerestem, válaszolok.

Bella!
Ahhoz, hogy a hormonokat meg tudjam magyarázni, a mértékegységek is kellenek.
Ami biztos: a prolactin magas. Most is szeded a bromocryptint, vagy csak egy ideig szedted? Még a 24 is csak a felsõ határon van. Biztos még, hogy magas a tesztoszteron (Bármilyen mértékegységben), a DHEAs is valószínûleg.
Azt nem tudom, miért nem mérnek progeszteront. Miskolcon vagy közelében élsz? Ott a megyei kórházban úgy látszik, nem ismerik a progeszteront, mert ott nem mérik. (Fogalmam sincs, miért?) A Semmelweisben viszont mérik.
Valószínûleg ilyen hormon eredményekkel hiába csinálnak inseminációt.

Cinci!
Csak az ébredési hõmérséklet az irányadó, a napközbeni nem. Az értékeléshez viszont helyesen kell mérni. Hónaljban vagy szájban nem értékelhetõ. A pontos kivitelezés technikája megtalálható: "...már megint megjött..." 2001.julius 21. szombat 22ó 05. Ha helyesen van mérve és 36,2-36,8 a szélsõ értékek, akkor bizonyára van peteérés. (De lehet alacsony a progeszteron). Biztosat egy teljes ciklus hõgörbéjébõl lehet mondani.

Becsi!
Intim torna nem erõsíti a méhszájat. Ez nem akaratlagos izmokból áll! Helyreállító méhszájplasztika viszont, amit nem terhes állapotban végeznek el, bizonyára segít.

Tamara!
Hüvelypesszárium (szeretkezés elõtt kell felhelyezni) Pharmatex anyagokkal (kúp, zselé, krém) kiegészítve jó hatásfoku. Maga a Pharmatex a leírások szerint azonos hatásfokú a spirállal.

Éva! Remélem, csak a hüvelyi ultrahangtól bvan a pecsételés, bár ha más probléma nincs, nem csabadna vérezni tõle. Lehet, hogy van egy kis gyulladás vagy méhszájseb.

Nina!
Az UH nem mutatja ki azt, ha valami elváltozás maradt a méhben vagy petevezetékben. Nem tudom, miért kellet adni a Clostylbegytet és Profasi-t.47 napos ciklusnál nem csoda, ha ilyen alacsony a19-26 napon a progeszteron: ebben az esetben csak csak a 33. nap után kezd emelkedni! A progeszteron értéket akkor lehet megfelelõen értékelni, ha azt tudjuk: utána mikor jött meg a menses. A menses elõtt 7 nappal mért értéket kell alapul venni.
A méhben keletkezett összenövés nem hat ki a ciklusra. A méh egy végsõ szerv, nem termel hormont, hanem a hormonok hatnak a méhre.

Ditke!
A zsebedben felejtett Gynevacnak 1 nap alatt nem lett semmi baja. Hosszabb ideig szobahõn tartva már elromolhat.
Ha nem volt elég egy kúra: feltétlenül adass a férjednek is. Egyébként nem tudom biztosan, mit jelent az, hogy "nem volt hatása?" Ha azt, hogy nem lettél terhes, az nem baj, hiszen ez nem inszemináció vagy lombik bébi: nem derül ki 2 hét alatt, hogy sikeres-e vagy sem. Van, akinek már a kúra aatt sikerül a terhesség, és van, akinek egy fél év múlva, amikor minden krónikus gyulladás teljesen felszívódott. Minden esetre érdemes a kúra után 1-2 havonta adni 1-1 emlékeztetõ injekciót.

Mindenkit üdvözlök
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz
Nagyon köszönöm a válaszodat. Egy kis lelket öntöttél belém ugyanis én azt hittem hogy nekem nincs peteérésem, de mivel azt mondod hogy 36,2-36,8 között lehet peteérés ennek nagyon megörültem.
Ez a múlt havi görbém szerinted volt pé-m?
Elõre is köszönöm
Cinci
6. nap 36,1
7. nap 36,3
8. nap 36,5
9. nap 36,1
10. nap 36,5
11. nap nem mértem mert elaludtam
12. nap 36,4
13. nap 36,5
14. nap 36,5
15. nap 36,4
16. nap 36,2
17. nap 36,4
18. nap 36,4
19. nap 36,4
20. nap 36,56
21. nap 36,7
22. nap 36,7
23. nap 36,9
24. nap 36,7
25. nap 36,8
26. nap 36,8
27. nap 36,8
28. nap 36,8
29. nap 37,1
30. nap 36,8
31. nap 36,8
32. nap 36,8
33. nap 36,3
34. nap *mensi
Cinci

Kép
cinci

Kedves Erazmusz!
nagyon szépen köszönöm a válaszát. Már ez is nagyon sokat segített.
Viszont írtam egy levelet Önnek a részletes kórtörténetemmel, de a profilban megadott mail címére küldtem el, mert túl hosszúra sikeredett.
Segítségét elõre is köszönöm
Banyus
Névtelen

Kedves doktornõ, kérem - amennyiben ideje engedi - mondana véleményt a hõgörbéimrõl!? hatodik hónapja próbálkozunk a férjemmel baba ügyben! Felmerül bennem, hogy esetleg valami nem jó nálam, a nyákot érzékelem minden hónapban, de a hõm csak fokozatosan emelkedik meg, általában el is éri a 37-et, illetve e fölé megy, menzi elõtt - de csak szinte közvetlenül - le is esik. íme az értékek:
1.cn:36,5
6.cn:37,0
7.cn:36,8
8.cn:36,7
9.cn:36,6
10.cn:36,7
11.cn:36,6
12.cn:36,8
13.cn:36,8
14.cn:36,6
15.cn:36,8
16.cn:36,9
17.cn:36,9
18.cn:36,95
19.cn:36,9
20.cn:37,0
21.cn:37,2
22.cn:37,0
23.cn:37,2
24.cn:37,2
25.cn:37,2
26.cn:37,1
27.cn:37,2
28.cn:37,2
28.cn:37

ez a legutolsó elõtti ciklusom volt, a múlt havi viszont annyiban eltért ettõl, hogy lassabban emelkedett, skáig csak 36,9 volt és csak egyszer ment fel 37,2-re, de akkor is a 14. nap volt egy esés 36,5-re.
Válaszodat elõre is nagyon szépen köszönöm: egy türelmetlen anyajelölt: Anita
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Köszönöm a válaszod - megnyugtattál, hogy nem romlott meg az utolsó Gynevacom. Kép Bocs, ha megkavartalak, a hatása alatt nem a babásodást értettem, hanem hogy mikorra várhatom vajon a pecsételgetés elmúltát, már ha az esetleges gyulladástól van. Egyébként pedig mióta kapom, már nem érzem azt a kínzó égetõ érzést, ami sokszor jelentkezett régebben. Kép Meglátom a mostani ciklusban, mi alakul a pecsétekkel... de tanácsodra akkor még védedkezünk inkább.
Remélem nem haragszol meg, tudom sok dolgod van, de elküldöm a görbéimet a címedre, alkalomadtán kérlek szépen, hogy elemezd ki nekem.

Üdvözlettel:
Ditke
Névtelen

Kedves Erazmusz!
Köszönöm a választ elõször is és a gyorsaságot.
Máris beleírom a másolt levélbe a mértékegységeket
"
3. napon
FSH:10,1 IU/L
LH:4,1 IU/L
Ösztradiol:0,2 NMOL/L
Tesztoszteron:2,5 NMOL/L NÕ: 0,6-3,7
Dhea-s:9,4 mikron?MOL/L
Shbg:90 NMOL/L NÕ:50-100
Prolaktin:48 ng/ml

Majdismételt prolaktin mérés: 63,0 ng/ml 3. napon
egy valószínûsíthetõen sikertelen terhességi kísérlet után.

Majd rövid bromokriptin szedés után:
4. napon
FSH:9,0 IU/L
LH:4,4 IU/L
ösztradiol:0,35 NMOL/L
tesztoszteron:2,4 NMOL/L
dhea-s:6.8 UMOL/L
androsztedion: 1,3 NG/ML
shbg:86 NMOL/L
prolaktin:24 ng/ml

Másféle hormonellenõrzésen nem voltam, pl. progeszteron.
A ciklusom a bromokriptin szedése óta némileg hosszabb:
korábbi 24-25 napról 28-ra, majd 26-naposra változott.
Mennyisége kevés, holott azt olvastam, a magas prolaktin színttõl túlduzzad a nyálkahártya és késik a menstruáció.
Nos, nálam nem.
Mivel régóta kisbabát szeretnénk, és két sikertelen inszemen is túl vagyok, tanácsot kérnék:
A hormoneredményeim valójában mit mutatnak?
Progeszteron szintet vajon miért nem végeztek nálam?
Nem akarok tudálékoskodni, csak szeretnék kicsit többet tudni. "

Akkor mindezek után marad a kérdés, ill. mit kellene tennem a doktornõ szerint?
Egyébként voltam már terhes, csak vetéléssel végzõdött,
utoljára fél éve is volt terhességi gyanú, pozitív terh. teszttel, de nem vastagodott meg a méhnyálkahártya, vajon miért? Talán a prolaktin miatt?
Egyébként fél éve szedem a bromo-t.

Ja és Pesten a Szabolcs u. járok, egy kedves orvoshoz.

Köszönm válaszát. Bella
Névtelen

Kedves Cinci!
A 19. napon volt a peteérés. Úgy mérted-e, ahogy azt javasoltam, vagy szájban? Ettõl függ, hogy valószínûsiteni lehessen azt, hogy kb. jó, vagy alacsony a progeszteron szint, ami fontos a beágyazódáshoz.

Kedves Anita!
A hõgörbével nincsen baj, úgy tûnik, a 14. napon volt a peteérés. De ezenkívül még nagyon sok minden befolyásolja a terhesség létrejöttét illetve létre nem jöttét.

Bella!
A közölt határértékek szerint (ez bizonyára az illetõ laboratórium saját normál értéke) nem rosszak a hormonszintek, csak a prolaktint kellene még lejjebb vinni, az még egy kicsit magas. Viszont kellene tudni a prog. értéket is. Nem értem, a Szabolcs utcábanezt miért nem nézik!

Az e-mail-eket még ezután nézem meg, de lehet, hogy csak szombaton írok.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Igen úgy mértem ahogy te írtad (még régebben olvastam valahol). 5 percig, ébredés után, higanyossal, hüvelyben.
Köszönöm még egyszer a válaszodat.
Cinci

Kép
cinci

És akkor ezek szerint így meg tudod mondani hogy szerinted alacsony a progeszteron szint vagy csak kivizsgálással lehet megmondani?
Egyébként most megint a reménykedõs idõszakomban vagyok ma a hõm 37 és a 27. napon vagyok.
Cinci

Kép
cinci

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?