Nya szasztok. Most jottem haza - es fogyasztom jol megerdemelt ebedemet.
Elegedett vagyok, minden kerdesre kaptam valaszt.
Hat, eloszor is Zsebi csucsul a feneken, a kobakja van folul. Nem valoszinu, hogy ez mar valtozni fog, de vegulis eselye van... ha csekely is... 2 het mulva ujabb UH es akkor kitalaljuk a menetrendet.
Megvolt a CTG, minden OK volt. Ulsz egy szeken, 2 szij rad van kotve es ha eszleled, hogy mozog a baba, meg kell nyomni egy gombot (a kezedben van egy kis kapcsolo, azon).
Amit nem terveztem, de hirtelen otlettol vezerelve beprobalkoztam es osszejott, a szuloszoba-latogatas. De jo volt! Van egy vizsgalo helyiseg, itt nezik meg, hogy mennyire vagy kitagulva stb - ha valoban szulsz, mehetsz a kovetkezo szobaba, ami a beontos-borotvalos elokoszito. Itt van egy nagymeretu zuhanyzo (marmint tagas) es egy WC is. Lehet hasznalni a vajudas soran barmikor. A szoszedos szobaban van egy nagynagy agy es egy egyszemelyes (de nagy) agy. 2 db gumilaszti, nagy meretu, tudjatok. A kovetkezo szoba maga a szuloszoba, kivaloan folszerelt. Emellett van a babaellenorzo - minden, ami a babanak kell kozvetlen szuletes utan. Emellett egy masik szuloszoba 2 aggyal - osszesen 3 ugyanolyan, legprofibb szuloagy van, majdnem ulesig emelheto hattamlaval. Szules soran lehet kerni kejgazt, az EDA-t nem szeretik, de ha felmerul a szuksegessege (ok dontik el), akkor persze adnak. Valahol itt van egy kis oltozo a papaknak, kapnak alsot-felsot es papucsot, de el is vihetik a hazipapucsukat.
Vajudaskor fol kell venni a korhazi pamuthaloinget, semmi alsonemu, csak ez van rajtad egeszen a szules utanig: normal szules eseten meg 2 oran keresztul, csaszi eseten ugye 24 oran at. Ide gyakorlatilag semmit nem kell hozni (max papucs, torcsi, telo, fenykepezo, video, ivoviz, szolocuki, apunak kaja, ilyenek). Majd a megfigyeles utan le lehet zuhanyozni es akkor mar a sajat cuccodba bujsz bele.
Elso nap a babaval: szules utan kozvetlenul rad teszik, normal szules utan 2 oran keresztul veled maradhat (tehat a megfigyeles alatt), csaszinal nemtom, szerintem csak megmuti es elviszik a csecsemoosztalyra. Nem kerdeztem ra (pedig nalam momentan ez az esedekes
) Namarmost: babat csak akkor adnak ki rooming-in-be, ha a csecsemoorvos tetotol talpig kivizsgalta es minden OK. Igen am, de ez az orvos csakis delelott van bent, tehat ha te delben szulsz, arra a napra neked mar nincs rooming-in... Normal szules eseten egyebkent 5 nappal kell szamolni bentmaradasra, reggel 8-ig tart a nap. Ergo, ha 8-ig megszulsz, a szules napja az elso nap - de ha mar csak 8:02-kor szulsz, az a 0. nap, tehat masnaptol ketyeg az ora...
Mellgep: lehet vinni, a sterilizalast ok csinaljak, az etetes megoldhato a sajat tejeddel ejszaka, ha van tejed (lefejed, leadod, ok meg megetetik vele ejjel a babat). Egyebkent az elso nap teat kapnak a babak, nem is szerencses, ha rogton tejcsit kapnak, mert a szules soran a szulocsatornabol benyelt es esetleg bentmaradt nyak nem emesztodik, es ha erre kapnak tejet, kihanyjak szegenykek. Az 6 ora alatt tavozik kb a szervezetbol, "bukas" utjan, addig meg csak teat kap a baba a csecsemosoktol (persze lehet probalkozni szoptatassal, de az valszeg kijon...) A baba full ellatast kap a korhazban, kizarolag a hazamenos ruhat kell vinni - meg pelenkat is adnak.
Na, hat nagy hirtelen ennyi jut most az eszembe. Bocs akit untattam, mert nem Uzsokis
Ja, es meg valami: Baratok kozt Nora is ott volt CTG-n, o is az Uzsokiban fog szulni