Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Baba,

Jane babakocsi (spanyol), a hátsót teljesen vízszintesbe lehet dönteni, az elsőt pedig 2 fokozatban. Amikor kicsik voltak akkor is ezt használtuk, ui. van hozzá autósülés, amit rá lehet kattintani.
Kerestem egy régi képet... Kép

Nálunk az esti szopit esti tápszer váltotta fel, amit az ágyba kapnak fürdés után. Sima ügy volt az átszoktatás...

Kiliman

KépKép
kiliman

Sziasztok!

Kiliman!
Édesek ezek a fickók! És milyen ügyesen kanalaznak!!Már esznek egyedül?

Lilla!
Nálunk mivel nem volt szopi, az este mindig tápszer volt.Azt tőlünk kapták,az ölünkben.Aztán amikor már szilárd volt a vacsi,akkor változott az esti lefekvés is. Mivel nálunk vacsi fürcsi előtt van már egy ideje(utána annyira fáradtak,hogy nem esznek),ezért rögtön ágyba kerülnek,kapnak a kezükbe cumisüveget,amiben tej (kakaó stb.) van. Sötét szobában isszák meg,nincs mese,csak az éjjeli fény ég,amíg el nem alszanak.Amikor elég volt a tej vagy elfogyott,jó éjt puszi és cumi,aztán alvás.
Gratula Nikinek,nagyon ügyes,cserfes kiscsaj!!!

Lányok!
Nem ismertek valakit,akinek van feleslegben büfipadja????
Egy barátnőmnek keresek,akinek iszonyú hasfájós az 1 hónapos kislánya!!!!Ha tudtok valakit,légy szíves szóljatok!
Szép estét!
Edit

Kép

Kép
edit73

Mi egy hete voltunk a 15 hónapos oltáson.
Adatok: Luca 8040g és 80 cm, Bence 10320g és 83 cm.

Néhány kép:
Kép Luca pózol

Kép Bence-mosoly

Kép Bence öregszik

Kép Luca-nyelv

Cicamica!
Nálunk a következő volt az esti átállással: először volt cicizés fürdés után. Vagy belealudtak, vagy amikor már nagyobbacslák lettek, akkor amikor abbahagyták (kb 15 perc volt) utána vittük őket a kiságyukba. Aztán egyszer csak (valamikor december közepe fele) el kezdtek bohóckodni a cicizés helyett, és akkor úgy döntöttünka párommal, hogy na már most ez nem lesz. Ekkor jött a babatej pohárból. Aztán kb. 3 hét után már abba is csak épphogy bekortyoltak, és most az van, hogy fürdés után megisznak egy fél pohár vizet és utána irány az ágy. Luca rögtön elalszik vagy elaltatja magát csöndben, Bencét még kb. két percig tartja Apa, és aztán ő is elalszik (nem Apa, hanem Bence). Nálunk egyelőre nincs mese, de amint észreveszem, hogy napközben kezdi őket lekötni ha mesélek, akkor este is be fogom vetni egy kicsit. Szerintem olyan meghitté teszi az estét. (Azért lássuk be nagyon jó volt összebújni...)

Na megyek, mert még van egy rakás dolgom...

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Lilla,
jaaaa! ennyire nem eröltetem, majd ül, ha tud. :wink:

Vikóka,
végre képek, és végre vonalzó! Nagyon klassz! :wink: Helyesek a törpök, látom megy a pancsi ezerrel! :D
Hát nálunk valszeg ki is marad rögtön a második uszi holnap, mert mára mind a kettő betaknyosodott. Anna annyira teli van, hogy fél óránként lehetne szippantani az orrát. :cry:
Pedig fél éves fordulónk van! :D

Kép
baba888

Sziasztok :D

Zajlik az élet körülöttünk. Pénteken este itthon Samu olyan csúnyán esett el, hogy a száját beverte az irodai szék fém lábába. Dőlt a vér belőle, felreped a szája és az így, és a felső mtszőfoga hátrabicsaklott. Nagyon megijedtünk, rohantunk Budapest egyetlen gyermek szájsebészetére és fogászatára, ahol éppen elértük az éppen haza induló személyzetet. Helyretették Samu fogát, gondolhatjátok milyen üvöltés volt, majd leküldtek a szájsebészetre, hogy összevarrják az ínyét, száját. Szerencsére nem varrták neki, mert azt mondta a dokinő, hogy szépen fog így is gyógyulni. 3 napig csak pépeset ehet, és nem cumizhat. Ez utóbbi tragédia neki, így aztán van hiszti rendesen. Elmozdult az egész fogsora kicsit, de azt mondta a dokinő, hogy szépen vissza fog erősödni neki.

Ezzel a gyerekkel mindig van valami, már bejárásunk van a baleseti sebészetre, innentől meg a szájsebészetre is.

Lilla :)
Én a mesét próbálnám ki nekik. Az enyémek imádják ha mesélek nekik este lefekvéskor.

Nekünk Samu most indult be beszédben. Már rengeteg szót mond, és szinte mindent próbál utánunk mondani. Már megvan az első 3 tagú szava is a: bicikli. :D Amiket Samu mond, rá 2-3 hétre már Oli is mondja, és ez baromi furcsa, mert én hiába mondom neki, tőlem nem tanulja meg, csak Samutól. :D Na azért még kell tolmács hozzájuk, mert sajnos nem helyesen beszélnek, de szerintem nyárra már nyomják majd a dumát. :D

Vikóka :)
Nagyon édesek a kölkök. Luca meg igazi kiscsaj, gyönyörű a pofija! :D

És egy kép az enyémekről a Pilis Keresztje Nagy Boldogasszony Kápolnánál barátainkkal. A párom fotózott. Mindenhová triciklivel megyünk, nagyon rákaptak, így a kínai csodáknak igen nagy 8-as van a kerekében már. :D

Kép

Cat
Kép
cateye

Most látom, hogy milyen helytelenül írtam. Szóval az ínye repedt fel.

Bocsánat.

Cat
Kép
cateye

Sziasztok :)

Cat :)
Ez nem hngzik túl jól. Nekem is jósolgatják az ügyeletet Borka miatt, de szerencsére eddig semmi baleset nem történt. Kop-kop-kop.
De nagyon helyesek a képen.

Vikóka, Kiliman :)
Tündériek a gyerekek. :)

Gratula a vizsgához. :)
Nálunk az elalvás rögtön fürcsi után tej a kiságyban, aztán villanyt le, és kimegyek. Ha kicsit nyugtalanabbak, akkor többször bemegyek, vagy akár bent maradok. Enyémek még nem értékelik a mesét, legalábbis, ha én olvasom. Inkább felélénkülnek tőle, mert sötétben ugye nem lehet olvasni. De ahogy látom mindenki mást csinál, és a gyerekek sztem egyszerűen alkalmazkodnak. Ha mesélsz az lesz jó, ha nem, akkor meg az. TE válassz, hogy mit szeretnél. Én is tervezem a mesét, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem igénylik. De sztem mindenképpen a rituálé fontos, hogy tudják mikor mi jön, és akkor nem lesz gond.

A lányok a héten kimásztak a kiságyból. Úgy tűnik elszigetelt eset volt, mert nem ismételték meg, de valszeg csak idő és alkalom kérdése. Azóta kis eltolódással tettem le őket (így alakult), és így nem ment a hancúr. Lehet, hogy emiatt nem ugrálnak most ki. Hát majd meglátjuk.
Február 15-ig ki kell költöznünk a lakásból, úh nagyon össze kell kapnom magam. Holnap elvileg leveszik a gipszet, remélem nem lesz rosszabb, mint most. Aztán hajrá pakolás. Nagyon be vagyok tojva. A férjem meg csak legyint, hogy majd megoldjuk. :roll:
Közben Borka belázasodott, de semmi egyéb. Talán háromnapos láz, de teljesen kimerítő volt, mert ment a hiszti rendesen.
Az anyósom meg két hét együttlét után már teljesen kiborít. Már nagyon várom, hogy vége legyen, csak sajna nem tudom, hogy fogjuk megoldani a dolgokat nélküle. De majdcsak lesz vhogy.

Jó éjszakát nektek!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!

Vikóka,
jó magasak a gyerekek. Próbálom elképzelni, milyen lenne Ambrus -2kg-mal :) Ha orrtól felefele nézem a fürdős képeket, akkor eléggé hasonlítanak. Mintha testvérek lennének :)

Cat,
ez elég durván hangzik... Nálunk Ambrus a balesetes. Mindig ő esik el, veri be a fejét, vagy harapják meg... uh. érdekelne, hogy melyik az a gyerek szájsebészet :?

Nagyon menő a kínai mountenbike-otok, promóciós célra is fel lehetne használni a képet :)

Brigi, a költözést nem irigylem tőletek.... eddig már vagy 9x költöztem, de mindig megfogadtam, hogy soha többet....

Kiliman

KépKép
kiliman

Brigi :)

Huhh, nehéz dió lesz így a pakolás neked. Nem tudsz anyóssal pakoltatni, vagy már inkább azt sem bíznád rá? Még biztos gyógytornára is kell majd járnod, hogy visszaerösödjön a kezed, nemhogy még egy költözés. :shock: :shock:

Kiliman :)
A VIII. kerület Szentkirályi utcában van gyerek fogászat és szájsebészet is, ahol a felnött is van. Sajnos megállni nem igazán lehet, mert parkolóhely az nincs. :shock:

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Sajnos betegek vagyunk, így családilag, úgyhogy nem nagyon van erőm netezni. A fürdőszobánk elkészült, persze azóta felénk se nézett az önkormányzat :shock:
Majd teszek fel képet is, de még nem fotóztam le :oops:
Egyébként szerintünk jó lett, még majd lesz mit csinosítani rajta, de ennyire futotta így hirtelen :)

Cat!

Sajnálom ami veletek történt, nem irigyellek...
Mi még csak 1x jártunk Pepével a balesetin, elesett és úgy megrántotta a kaját, hogy csak lógatta, nem mozgatta, de szerencsére nem lett semmi baja csak meghúzódott, másnapra szépen alakult.
Mondjuk vizsgálattal, röntgennel, papírmunkával együtt megúsztuk 20 perc alatt, így nem olyan vészes, legalább ennyi haszna legyen, hogy kórházi dolgozók vagyunk :)
Már ameddig... mindig fenyegetnek minket az elbocsátással :(

Tényleg, arról tudtok valamit, hogy 3 évesen a területileg illetékes oviba kötelesek felvenni a gyereket, vagy elutasíthatják? Egy ismerősünk gyerekét most nem vették fel, mert anyuka otthon van, nem dolgozik és helyhiányra hivatkoztak, olyan gyereknek kell a hely akinek dolgoznak a szülei :(
Én is maradnék gyesen 3 éves koruk után is, de azért jó lenne , ha mennének oviba, igaz, csak fél naposra tervezem.
Mondjuk ráérek még ezen agyalni, de szöget ütött a fejemben...

Brigi!

Én is Kilimanhez hasonlóan sokszor megfogadtam, hogy többet nem költözök, de ha minden igaz még fogok egy párszor :D
Kitartást :) (a költözéshez és anyóshoz is :) )

Ja, és még Catnek annyit, hogy tök jó a biciklitek :)
Már tudják a pedállal is hajtani? Én még csak tavaszra terveztem a hasonló járgány beüzemelését, bár az időjárást nézve akár tavasz is lehetne... :(
Nem szeretem a telet, de azért ez sem jó így szerintem :(
Pláne, hogy beszereztem még ősszel két-két kályahameleg overallt és még csak rájuk sem tudom adni, úgy kinövik :(
Ilyen az egyik, de hát épp csak hogy felpróbáltuk :cry:

Kép

Vikóka!

Hú de nagyok lettek a gyerkőcök, rájuk sem ismerek :)

Lilla!

Nálunk maguktól hagyták el az esti szopit valamikor másfél éves koruk körül, talán picit előbb, már nem emlékszem, nálunk a reggeli maradt meg sokáig. Esti mesével többször is próbálkoztam, de igazán úgy 22 hónapos koruktól értékelik, ma már azon megy a vita, hogy mit, milyen sorrendben meséljek. :)
Nem olvasni szoktam, fejből mondom, néha sok értelme nincs, mert belekavarodok, de szerintem nekik mindegy is :)
Ami fix, egy Thomast mindig mesélni kell :lol:
Aztán még választanak mellé vagy valami verset (többnyire a Bóbitát, az a kedvenc), vagy a Zelk Zoltán Három nyulát, János vitézt, Toldit... persze nem végig :lol:
A lényeg, hogy beszéljek.
Az esti szertartás nálunk: 7-kor vacsora, fél 8 körül fürdés, aztán irány az ágy, jó éjt puszi mindenkinek és lekapcsolom a villanyt. (A folyosón égve hagyom, onnan jön be egy pici fény, de bent nincs kislámpa, mert mikor volt mindig nehezebben aludtak el) Nálunk enni-innivalót sosem kaptak ágyba, miután elmaradt a szopi nem pótoltam semmivel, akkor már eleget ettek vacsorára, tápszer nem kellett. Fogmosás után meg nincs evés-ivás, max. néha kérnek inni, de csak vizet kapnak. Villanyoltás után elmondom a meséket, elköszönök és kijövök. (Már azt is megértem, hogy néha kiküldenek, hogy hagyjam már őket aludni :lol: )

Ja, és gartulálok a vizsgádhoz :)
Adat-és titokvédelemből én is 5-öst kaptam, tegnap jött a mail :))
A polgári jogot még mindig nem tudom, pedig azért izgulok...

Meme!

Szoktál keresztszemezni? Szereztem Thomasos mintát :wink:

Mindenkinek jó éjt, megyek kicsit a magasságmérőmhöz, remélem a héten kész lesz :wink:
Aztán a vége a barátnőmre vár, neki van varrógépe :)

Ditke
ditke62

Ditke!

Csak két gyors kérdés így alvás előtt:

Nálatok mikor volt ekkora hó?

Mikor hagyták el a reggeli szopit? Tudom ez mindenkinél más és más, de azért érdekelne a Ti példátok. Nálatok ez hogyan zajlott? Semmiképp nem akarom sürgetni őket, de azért nem akarom nagyon sokáig se húzni már!

Jó éjt!

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Lányok!

Jöttem panaszkodni,m ert már nagyon az idegeimre mennek pár napja. :evil: Ez már elég is lehet ahhoz, hogy újra normálisak legyenek-ugye Brigi? :wink: - de ha mégse, adhatnátok pár túlélési tippet. :?
Szóval meg vannak kergülve. Mindenre felmásznak, mindenhonnan leesnek, állandóan piszkálják egymást és engem, agyontaposnak a szandálos lábukkal. :evil: Pár napja már az íróasztalunkra is felülnek, pedig tele van veszélyes dologgal, meg olyanokkal, amihez nem szabad nyúlni- már igazán nem tudjuk máshova rakni ezeket. MÁr mindent csináltam, magyaráztam, hogy nem szabad, ordítottam velük, a fenekükre is csaptam, de ugyanúgy csinálják. :shock: Most már beraktam őkat a karámba és rájuk csuktam az ajtaját. Ez többeknél bevált, ugye? Mennyi idő múlva esik le nekik, hogy miért kapják a büntit? Közben magyaráztok nekik, vagy lehet kiabálni is, ha nagyon dühös vagyok? Mennyi ideig tart egy-egy elzárás? Ha mindig rosszat csinálnak, naponta hányszor lehet alkalmazin hogy hatásos legyen és ne röhögjenek ki? Mi egyébbel lehet még hatni rájuk?!!!
Brigi, nálatok elmúlt már az asztalra mászós korszak? Meddig tartott, mit tettél ellene? Mert én ugyan bekötöttem a székeket az asztal alá, még vhogy kiforgatták-mert forgószék- és felmásztak rajta. :shock:

A puzzle-darabokat tömködik a szekrény alá. De ha felrakom a polcra, Niki állandóan kéri, nem lehet eltántorítani tőle. Viszont normálisan alig játszanak vel, mindig az a vége, hogy a szekrény alól bányászhatom ki. :evil: :roll:

Ja, és Dávid állandóan belenyúlkál a bilibe-persze csak ha már tele van. :x :x :x

Mi a jó eget csináljak, hogy hallgassanak rám?!!! Mert tutira mindent megértenek, hogy mit mondok-ez tehát nem lehet a kifogás, hogy kicsik még, nem értik... Félek, hogy vmit nagyon elcsesztem. :cry:

Cat

Hogy mik történnek veletek! :shock: ÉN is azon csodálokozom, hogy még nem történt velünk semmi komolyabb, annyit esnek és olyanokat!!! :shock: Előbb utóbb tutira mi is ilyen helyen kötünk ki. :(

Brigi

Ilyen hamar leveszik a gipszet? De még tuti sokáig kell kímélni, nem? Nem a legjobbkor jött... :evil: Ki tud segíteni a költözésben-pakolásban?

Ditke

Jobbulást!

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Ditke!

Lecsaphatok a Thomas-os keresztszemes mintádra? Kb. 1 hónapja írt nekem egy anyuka e-mail-t (neki is ikrei vannak, de ide nem szokott írogatni) és ő kérdezte, hogy nekem van-e Thomas-om? De nekem nincs, és szívesen elküldeném neki, meg lehet, hogy én is csinálnék :wink: Én még mindig vacakolok a Micimackós naptárral, valahogy nem halad. :oops: :cry:

Többiek! meséről annyit, hogy nekem egyszer jól beszóltak, mikor mondtam, hogy az enyéim még nem igénylik a meseolvasást, hogy ez csak szokatás kérdése :roll: Hát nem tudom :roll: Most már persze kérik, hogy mondjunk mesét, ami általában Apa feladata, mert ő fejből mesél (én béna vagyok ilyen téren, inkább olvasok nekik) De most már azt is végighallgatják, amit olvasunk. Főleg Grétit érdekli, Gergő még mindig inkább szalad 2 kört a lakásban, nem tud megülni 5 percre sem. :cry: Még az a baj, hogy Apa is másképpen meséli, a könyvben is másképpen van, sőt nincs 2 egyforma könyv, aztán a gyerek néha belezavarodik, hogy pl. a farkas most megette a nagymamát és Piroskát vagy elbújt a nagymama a szekrényben, Piroska meg elszaladt :roll: Az egyik könyv így írja, a másik meg máshogy.

Szopihoz sajnos nem tudok hozzászólni, ebben nem volt részem, amit nagyon-nagyon sajnálok, de ez van. :cry:

Betegeknek jobbulást kívánok. Nekem most csak a fejem fáj (bár mostanában elég sűrűn :cry: ), de hát ilyen időjárási viszonyok mellett, mikor hol ilyen front jön, hol olyan, nem is csoda, hogy megzavarodik az ember. :cry:

Andi

Kép
gandi75

Sziasztok!

Vikóka!

Karácsony után volt ilyen hó, de kb. 1 napig tartott :(
Azóta tavasz van :(

A reggeli szopiról finoman lebeszéltem őket :wink:
23 hónaposak voltak amikor abbahagyták, 2 hét különbséggel. Mindig mondtam, hogy már nagylányok, csak a pici babák szopiznak, a nagyok nem, anya sem szopizik :lol: és mondtam, hogy ha szereti cicit akkor simogassa meg, adjon rá puszit, de már nem kell szopizni. És szép lassan megértették. Mondjuk Pepe a mai napig függő :oops: ő még sokszor bebújik mellém reggel és kéri, hogy szeretné megsimogatni, vagy ha meglát félpucéran akkor szalad, hogy puszit adjon rá :oops:

Lilla!

A büntetés nálunk nagyon bevált. Ha rosszat csinálnak én az előszobába zárom ki őket. kirakom őket, elmondom, hogy miért kapják a büntetést és bezárom az ajtót (mostmár kulcsra, különben kinyitják). Nem sokáig vannak kint, talán csak fél-1 perc, bár valahol azt olvastam, hogy annyi percre kell kitenni a gyereket ahány éves. Én addig nem szoktam hallgatni a sírást.
És következetesen kirakom akárhányszor elköveti az adott dolgot, pl. asztalra mászás, vagy cipővel berontás a szobába, stb. Ha látom, hogy készül valamire akkor rászólok, hogy büntetés lesz ha nem hagyja abba, sokszor már ez is elég.
Sőt, a hugom amúltkor begyalogolt a bakancsával, mire a két csaj egyszerre ordított, hogy: "Cipővel nem! büntetééés!" No, a hugomat is kizártam :lol: Fő a következetesség :wink:
Vagy a múltkor a játszóházban volt egy mászóka aminek volt egy asztal-szerű küső felülete. Mászott fel egy kisfiú, ők meg rászóltak, hogy az asztalra nem szabad :P Még a babájukat sem tehetem fel egy pillanatra sem az asztalra, mert ugyebár azt nem szabad :lol: Szóval jól meg kell gondolni mit vár el az ember a gyerektől, mert visszakapja kamatostul :lol:
Persze vannak napok amikor egyszerűen nem lehet velük bírni, ilyankor akár egész napra kizárhatnám őket, ilyenkor csak a túlélésre játszom :? A múltkor csepergett az eső, de még úgy is kimentünk kicsit motorozni, mert egyszerűen enm bírtam velük :(
Ja és még annyit, hogy mielőtt bejönnek, el kell ismételniük, hogy pl. nem mászok fel többet az asztalra :wink:
Pár percig hat :lol:

Az ordítás nekem nem vált be, röhögnek rajtam. Bár ettől függetlenül néha nem bírom és ordítok :?

Andi!

Én most kezdtem el a naptárt, bár le is tettem, mert elszámoltam egy kockával az első képet és még nem volt erőm visszabontani :(
De ha kész lesz végre a magasságmérő akkor az következik - párhuzamosan Thomassal :)
Megnézem megvan-e a mail-címed (bocsi, soesem mentek el semmit, tudom, nagy hiba :oops: ), ha megvan küldöm, ha nincs majd visítok :)

Mese: én is fejből mesélek, bár erre jók a versek, azt az ember vagy tudja, vagy nem, de a Hófehérkét én is előadtam már pár variációban :lol: De szerintem nekik tök minegy. Bár a Thomast ha nézik már előre mondják, hogy mi fog történni :)
Ja, és előszedtem a diavetítőt, korábban nem nézték csak fogdosták a képeket a falon , most meg úgy lesték, mintha csodát látnának :)
Vukot néztünk, százszor vissza keleltt tekerni oda ahol a gyík meg a bagoly van a képen :lol:
De ez is jó lehet mese helyett. Mostanában napközben is sokszor hozzák a mesekönyvet, de én nem szoktam olvasni, ahhoz nincs türelmük végighallgatni, csak elmesélem, hogy mi van a képen. Elmondjuk kinek milyen ruhája van, ki mit csinál, bevonom őket is: kérdezgetek: ki ő? Hová mennek? Mit eszik? Vannak kedvenc képek: ahol kiborítja Tigris a levest, vagy ahol kincset talál csacsi... Ja, mondanom sem kell, Micimackót kell olvasni :wink:

Megyek, mert megint elneteztem az alvásidőt, takarítás meg sehol :oops:
Bocs ha sok az elgépelés, de nincs időm visszaolvasni :oops:

Ditke
ditke62

Sziasztok!

Cat!
Jobbulást! meséltem a férjemnek,mi történt veletek.El volt szörnyülködve (jó magyarosan! :wink: )!Mindig a mi Olinkra gondol! :wink:

Lilla!
Nem akarlak elkeseríteni,de mintha rólunk irtál volna! Az enyémek totál ugyanezt csinálják!Szóval te mindent nagyon jól csinálsz!!!!
Asztalra mászás: ami nagyon fontos,kerüljön a szekrénybe vagy nagyon sasolj! Nálunk ugyanez van,mindenre fel tudnak mászni,csak a 2ajtós nagyszekrényekre nem.Polcok,komódok,asztal stb. Amire alapból nem megy,ahhoz jön a segédeszköz: kismotor,libikóka,hintaló,lavor,vödör,szék stb.Bármi jó ami kéznél van. Én is kiabálik,büntetek,néha odacsapok.Semmi értelme. Amíg bírod mond csak szép szóval,aztán bünti. Ez még nem az a kor,ahol van ok-okozati összefüggés.Bizony értik ők,amit mondasz.De az még nem áll össze a kis fejébe,hogyha megteszem azt,akkor anya kiabál,büntet stb.
De már nincs messze ez az idő sem!!! :wink: Olyan kb. fél év még!(lányoknál előbb jön ez is)
Kirakó: én feltettem olyan helyre,ahol nem érik el.Csak délután,uzsi után kirakózhatnak (akkor már én is ráérek).Egyedül sosem!Ha elkezdik dobálni,azonnal összerakom és elteszem.Aztán pár perc/fél óra múlva,ha újra kérik,előveszem.Ja és csak az ágyon ülve játszhatnak vele. Először nehezen ment,de most már egyre jobban betartják. És egyszerre csak 1-t veszek elő mindenkinek.Ha másikat akar,az előzőt összerakva vissza kell adnia. Egyébként ez így van az oviban is:vannak asztali játékok,amivel csak ott játszhatnak és utána el kell rakniuk.

Andi!
Mese: pedig ez bizony nem szoktatás kérdése,erre meg kell érnie a gyereknek.

Lilla!
Mese: lánc-mesét válassz,ha elkezdesz mesélni,mert ez a számukra a legérthetőbb. És nagyon sokáig ugyanazt meséld minden este.Nálunk a Dávidnak a Három nyúl jött be,de legalább fél évig csak azt meséltem neki. Megtanulja a mesét a gyerek,és az esti rituálé része lesz. Tudod,most még fontos az,hogy mindig minden ugyanúgy történjen.Ez alól pedig a mese se kivétel.

Ditke!
Jobbulást! Azért mentek a hétvégén,ugye?
Várjuk a képeket a fürdőszobáról!
Az overallt szerintem mi is úgy nőjök ki,hogy rajtuk se volt!!!Pedig mi is beszereztünk 1-1 kályha-meleget,de minek???! Ja és van frankó hótaposónk is!!! Na jövőre tuti másképp csinálom!
Ovi: régen úgy volt,ahogy írtad!(most nem tudom,hogy így van-e még) Sajna,csak 5éves kortól kötelesek felvenni és akkor is csak fél napra,ha nem dolgozol. Hiába ide is protekció kell!Használd ki,ha van ismeretség,mert bizony fél napra neked is szükséged lenne és nekik nagyon jó lesz a gyerek-társaság.
Ja és anno csak nyilatkozni kellett,hogy ki a munkáltató,azt már nem vizsgálták az oviban,hogy dolgozom-e.(erre nincs joguk)Na már most neked van munkáltatód,igaz?!!!Csak éppen gyesen vagy!

Brigi!
Kitartás!Anyós-ügyben együttérzek!Nekem is van egy ilyenem,itt lakik alattunk!Szeretjük is egymást! :cry: :wink:

Szép estét!
Edit

Kép

Kép
edit73

Csak egy gyors bekukk. Elkezdtünk pakolni, férj és ayós szerint jól haladunk. Sztem kevésbé, de akkor sem megy jobban. Eddeig sikerült csak olyan dolgokból 10 dobozt összerakni, amit egyáltalán nem használunk. :)
A gipszet végül visszatették, mert csak hétvégére készül el a "műanyag kezem", és ráadásul kicsit megmozgatta a doki a kötéscserénél, hát nem akart nagyon kiegyenesedni, meg még azért fáj. Szóval még mindig csak dirigálok. :) A végére úgy belejövök, hogy le sem tudom állítani magam. :wink:

Az én gyerekeim is borzalmasak pár napja, de én mindenfélére fogtam. Anyósom állandóan foglalkoztatta őket, és most nem találják fel magukat egyedül, vagy hogy mégis megérezték a változást és attól nyüszik, de most megnyugtattál. Remélem bejön a panasz, mert kiborítanak. Egyébként nálunk sem használ semmi, de nálunk sajna a be/kizárás sem jön be, mert jót szórakoznak közben. Az asztalra mászásról egyszer csak leszoktak, nem tudom miért. Talán mióta anélkül is elérik a dolgokat. Én mindent elrakok, mert nincsen idegem az állandó fegyelmezéshez, de Pécsen sokmindenről le tudta beszélni őket a mama azzal, hogy más elfoglaltságot, meg feladatokat talált ki. De én akkor is csak azt hagynám elöl, amiért tényleg nem kár, mert jó, hogy meg kell tanulni a rendet, de ne egy pótolhatatlan dolgon gyakoroljunk, és hát hátul nincs szemem.
Nálunk a túlélés receptje továbbra is az alvás, ha nagy a nyüszi irány az ágy, és még mindig bejön. Bár ma Borka nyűglődött egy negyed órát délutáni alvás előtt, de ez belefér.
Sztem már értik az ok-okozat összefüggést, sőt ki is használják, csak meg kell találni azt, ami hat rájuk (hogy mi esik rosszul annyira, hogy mérlegeljen, hogy megéri-e), de nekem még nem sikerült.
Anyósomnak az jön be, hogy megmondja vmire, hogy nem szabad, haragudniu fog, stb, aztán ugyanezzel a mozdulattal kioszt vmi feladatot, amit ált. szívesen csinálnak és a gyerek elterelve a veszélyzónából. Közben meg ugye rögzül, hogy mit nem. Nekem nem megy ez, hiába tudom az elméletet, meg látom, hogy mit csinál. De neki van 40 év tapasztala kisgyerekekkel. (Nála a felnőttkezelés bajosabb.) De ha neked sikerül, akkor meg vagy mentve. Náluk a gyerekeim folyamatosan rendet raknak és még élvezik is. :shock: "Tedd a helyére a babát, a kisautót! Szegény baba sír a földön, tedd az ágyra! Ki segít összerakni az építőkockákat, én már rakom is! ......" és még sorolhatnám. Rend van és a gyerek sem unatkozik, de hogy hogy csinálja :?: El tudja vinni őket sátálni és nincs hiszti, hogy vegye fel őket, stb. Mindig mondta, hogy ha mi is megyünk segíteni, akkor sokkal nehezebb velük. DE nem tudom lekopírozni a módszerét. :evil:
Na mindegy, majdcsak visszaállunk normálisba.

Már így is hosszú lett ez a rövid, megyek aludni.

JJó éjt!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Ditke :)
Az ovit én is így tudom mint Edit. Nálunk például szóba sem állnak a május után született gyerekekkel, hiába mondjuk már júliusban betölti a 3 évet, nem veszik fel szeptembertol, mert nincs hely. Nagyon protekciós lett minden, sajnos már ide is kell. Az enyémek ezért maradnak még 1 évet bölcsiben, és csak 4 évesen mennek oviba.

Edit :)
Nálunk is a 3 nyúl a mese, és csak ezt fogadják el. Most kezdtem Szutyejev: Vidám meséket mesélni nekik, de csak a saját szavaimmal a képekrol beszélek, mert még nem értenék a konkrét mesét.

Felmászás: Megnyugtatásul mondom, hogy ki fogják noni. Sajnos egy rossz korszak, de az enyémek már nem másznak fel semmire. Na mondjuk így is összetörik magukat. :(
Nálunk a büntetés az ágyukba menetel, és hiába ki tudnak már mászni, nem mernek. Memének is bejött ez. Sajnos én is üvöltözök, kihozzák belolem az állatot néha. :oops: Utána mindig szégyenkezem, hogy nem tudtam uralkodni magamon.

Na azért ne higyjétek, hogy 2 éves kor után olyan könnyü. Sajnos én a frusztrációs hisztivel küzdök, ami Olinál naponta elöjön. Ilyenkor 20-25 perc visítás van, és nem találom a megoldást. Az Egyszervoltra tettek fel egy új animációt, hogy Dorottya hogyan gyözte le a hisztit. Egy darabig ez bejött, hogy a hiszti közben megkérdeztem töle, hogy Dorottya hogyan gyözte le a hisztit, emlékszik-e. És akkor feltette a kezét, és megfeszítette magát, és legyözte a hisztit. :D Sajnos ez csak pár napig ment, aztán rájött, hogy ezzel nem éri el a kellö hatást, és abbahagyta. :( Szóval még keresem a megfelelö megoldást, nevelési elvet, hogy mi a jobb. (nem észrevenni, megölelni, erélyesen rászólni, hideg vizes mosás stb.) Sajnos a nem észrevenni nem mindig kivitelezhetö, mert akkor felkap egy törékeny dolgot és földhöz vágja, hogy figyeljünk rá, ezt azért meg nem hagyhatom. Szóval nagyon jól ismeri a kényes pontokat, amivel bosszanthat. :( Megint csödöt mondtam anyaságból. :?

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Brigi!
Anyósod módszerével csak egy a baj:hogyí mindig ott kell lenni és rá kell érni a gyerekkel foglalkozni.Nálunk pedig a "fő bűnök" akkor jönnek elő,amikor anya kiszalad wc-re,megkeverni a levest,ránézni a mosógépre stb.
Amúgy a gyerek érzi,kinél lehet nyafogni séta közben.Nálunk pont fordítva van,csak anyósnál kéredzkednek fel.Hiába vagyok én is ott,hozzám ilyennel nem jönnek,mert tudják,hogy felesleges.

Cat!
Szólj,ha találtál Olihoz jó módszert.Sajna,nálunk Oli már most benne van a dac-korszakban. Ma pl. egy falatot sem evett reggelire,mert nem akkor mentünk enni,amikor ő szeretet volna.
Nálunk többször bejön az,hogy hagyom pár percig bőgni,majd megszeretgetem.De ez sem mindig jó és az apjánál ez nem működik.
Ez a "kihozzák belőlem az állatot" nagyon találó,mindent elmond!

Ma anyós közölte,mikor szóba került,hogy mit fognak enni a fiúk a hétvégén (hogy vele lesznek és mi elmegyünk): hogy gondolom,hogy ő főzne!!!! :cry: :o
Miért ha velem vannak,én se főzzek?! :wink: Persze nem vártam el tőle,csak kicsit röhej a gondolkodása! Ja és rákérdezett,hogy ugye végigalusszák az éjszakát a fiúk?! Na ezen majdnem felröhögtem!!! :lol: :lol: Erre én is visszakérdeztem: hogy szerinte miért nézünk így ki? Megnyugtattam,hogy a Benike csak fél óránként szokott kelni,amikor ilyen frontban gazdag időszak van! :lol:

Lányok!
Ma vettem észre,hogy az Olinak olyan rossz szagú a pisis pelusa. Szerintetek mi lehet ez?

Edit

Kép

Kép
edit73

Sziasztok!

Edit, Cat!

Köszi a választ ovi ügyben.
Azt tudom, hogy ha csak úgy választok egy ovit, akkor ott nagy protekció kell, hogy bejusson egy gyerek. Csak azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha a körzeti oviba akarom iratni. Nekünk itt van az utcánk sarkán az ovi. Állítólag elég felkapott, bár egy pici ovi, csak 1-1 csoport van mindből, de azt mondják, hogy jók az óvónénik.
A kérdés egész pontosan az, hogy ha betölti a 3 évet és elviszem oviba akkor mondhatják-e nekem, hogy helyhiány miatt nem veszik fel, miközben felvesznek egy olyat aki nem ide tartozik lakcím szerint? Csak azzal az indokkal, hogy annak a gyereknek dolgozik az anyja én meg nem?
Mostanában lesznek valamikor a nyílt napok, majd elmegyek, csak nem tudom rákérdezzek-e vagy lapítsak? :roll:
Munkáltatóm van (kettő is :wink: ), de ha igazolást kérnek nyilván azt írják majd rá, hogy gyesen vagyok.
Protekciónk így kapásból nincs... majd még agyalok, elvileg a vezető óvónő a szomszéd utcában lakik, majd hivatkozom a jószomszédi viszonyunkra :wink:

Cattel egyetértek, szerintem sem könyebb 2 éves kor után, csak más.
Mondjuk ilyen hisztik mint amiket Oli csinál nálunk nincsenek. Gyakorlatilag Petra egyáltalán nem hisztizik, mondjuk havonta egyszer toporzékol fél percet, de én úgy érzem, hogy neki valahogy esze van, ő azzal éri el amit akar, nem hisztivel. Csenge szokott hisztizni, de ő sem ilyen vészes, inkább nyafog, hogy mindent egyedül akar csinálni, de ha hagyom önállósodni akkor nincs gond :wink: Egyszer-egyszer azért megjátssza a "levegőt alig veszek" sírást, de olyankor a végén jön, hogy öleljem meg, úgy megnyugszik. Ilyen földhöz vágós dolog szerencsére még sosem fordult elő.
Cat, azért nem mondanám, hogy csődöt mondtál anyaságból :wink: Akinek mintagyereke van az vagy hazudik, vagy festi magát :lol: Csak kinél épp mit rosszalkodnak :)

Nálam a nevelési csőd a popsitörlő tekintetében mutatkozik meg: egyszerűen nem tudom megértetni velük, hogy nem kell mind egy szálig kiszedni a dobozból :(( Ha egy pillanatra előttük marad akkor azonnal nekiesnek és beteríti a lakást a popsitörlő :((

Brigi!

Szerintem anyósodnak azért megy a regulázás, mert:
1., nem csinálja ezt már lassan 2 éve minden nap.
2., mikor velük foglalkozik, nem főz, mos, vasal, takarít közben, mert azt megcsinálja olyankor mikor nincsenek ott a gyerekek.
3., gondolom nem mindig egyedül van velük.

Legalábbis nálunk így van, mikor a nagyszülők vigyáznak rájuk, akkor semmi mást nem csinálnak mint velük foglalkoznak. Nincs házimunka, így nem kell egy percre sem hátat fordítani, magukra hagyni őket. Így, ha folyton kapnak valami feladatot akkor le vannak kötve, nincs idejük rosszalkodni. Nem beszélve arról, hogy nem nekik táncolnak az idegeiken napokig, míg egyedül vannak velük. Én olyankor sokallok be igazán :twisted:
Szerintem a rosszalkodás figyelemfelhívás. Pl. ha főzök, vagy vasalok és nem megyek játszani, akkor tuti szétkapják a lakást, dobálják a játékokat, de ha leülünk akkor angyalok, rendet raknak, szót fogadnak.

Jó éjt mindenkinek!

Ditke
ditke62

Sziasztok!
Nagyon rég nem jártam erre,még a nevem is megváltozott.(törpefenyö)
A lányok pár nap mulva 2és fél évesek lesznek,beszélnek,félig-meddig szobatiszták,és nagyon-nagyon édesek!

Cat!
Nálunk Dorina foga egy esés utáni elszürkülöben van,remélem a jobbik eset és csak beszivárgott a vér és nem fog elhalni. Kép
bellissima75

Kép
bellissima75

Edit, Ditke :)

Az elkeserítő az, hogy közben ugyanúgy csinál mindent, mint máskor. Főz, mos, takarít, ...
Az igaz, hogy két hét után kért szabadnapot, mert elfáradt, de azért már 57 éves, szóval tényleg nehezebb lehet. Meg tényleg és is ott voltam, ha valami nagy huncutságra készültek, akkor én is beléphettem. Én is mindig próbálom nyugtatni magam, hogy ha még bevásárolnia is kéne, meg ha minden áldott nap ezt csinálná, meg ha éjjel is neki kellene kelni, meg, hogy azt a pár játékot, ami náluk van könnyű rendben tartani ..... stb. De akkor is be kell látnom, hogy jól csinálja. De sztem iszonyú koncentrációt igényel a foglalkoztatós módszer, és nem elsősorban idő kérdése, hanem ötlet, idegek, a pillanat felismerése, sztem én mindig megpróbálom olcsóbban megúszni, ezért nem sikerül.
Az a szomorú, hogy így fél kézzel egész nap csak játszhatnék velük, mást úgysem tudok csinálni, de mégsem tudom mindig lekötni őket. Nem beszélve a szófogadásról. :roll:

Na megyek. Most a barátnőm van itt segíteni, de nem akarok pofátlanul netezne, mközben az én kölykeimet eteti.

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Farsang 2007 február 24-én szombaton!
Farsang, jelmezvásár, jelmezbemutató jelmezbál!

http://www.szulokhaza.com/szulokhaza_pr ... ujabb.html

Helyszín:

Szülők Háza Családi Központ és Játszóház
Budapest XI. Gazdagrét, Eleven Center
1118 Bp., Rétköz utca 7. I. emelet (P2 szint)

Program:

10:00 - 11:00 Kreatív játékok, kalandfal, alkotó
foglalkozás (kézműves)
11:00 - 12:00 Varázserdő: zenés drámajáték a
gyerekek részvételével
12:00 - 13:00 Jelmezvásár, könyvvásár,
arcfestés, farsangi köröm az anyukáknak
- szünet -
16:00 - 17:00 Kreatív játékok, kézművesség,
kalandfal
17:00 - 18:00 Bábelőadások
Hol lakik az idő?
Manómese
18:00 - Zenés jelmezbemutató: mutasd meg
magad, és ha kedved van, mondj verset, énekelj,
táncolj az otthon készített, vagy a délelőtt itt
vásárolt jelmezedben; ajándékok a résztvevőknek.

Árak:

Gyerek jegy:
1.500,- Ft / gyerek (1-14 év)
Kísérő jegy:
500,- Ft (14 év fölött)
Családi jegy:
3.000,- Ft / család
szulokhaza

Sziasztok!
Csak gyors helyzetjelentésre ugrottam be.
A költözés megtörtént!!!!! :)
Na de, hogy ne menjen minden olyan simán, mi még nem vagyunk ott :( mert sajna megint közbejött valami.Most technikai okok miatt nem tudunk már végre ott aludni. Először a padlófűtés adta meg magát, mivel nem laktak a házban, így tavaly télen elfagyhatott egy cső, és jött fel a víz, amikor fel akarták tölteni a rendszert.Így radiátorokat voltunk kénytelenek felszerelni (még jó, hogy az eladó álta a költségeket). Na ez nem is lett volna olyan nagy gond, mert 1 nap alatt kész is lett, de amikor be akarták üzemelni, akkor a kazán adta meg magát. :twisted: Egy szelepet kell kicserélni benne.Kedden meg is rendeltük, de csak pénteken adták postára.Remélhetőleg hétfőre ide is ér, és már semmi sem jön közbe, hogy fűtésünk legyen.
Na jól ki is panaszkodtam magam.

Cat!
Húúú, micsoda horror lehetett :shock:

Lilla!
Gratula a vizsgádhoz!!!!

Ditke!
Jobbulást nektek!!!!

Bocsika, csak ennyire futotta, majd próbálok még jelentkezni

Judyt
KépKép
judyt

Hahó Mindenki! (Hol vagytok????)

Szokás szerint lopva írok (amíg Apa uzsiztatja az ikreket)...

Szóval gondoltam elújságolom a hét jó híreit:

Mivel fogalmam sincs, hogy milyen korban szokták a gyerkőcök ezt csinálni, ezért teljesen meg vagyok hatva, hogy Luca és Bence megkezdték az önálló ebédelés dolgot. A kanállal már kis hibaaránnyal betalálnak a szájukba, és csak néha kell nekem feltölteni a kanalukat. ;-) Úgyhogy most mindig figyelek arra. hogy olyan kaját kapjanak ebédre, ami kanalazható!

A másik (ami inkább a fiús anyukáknak mond valamit) a héten leküzdöttük Bencus kukiproblémáját (egy kis letapadás) is a dokinál. Fel voltam készülve a legrosszabra, de szerencsére nagyon nagy hős volt a Drágám. Két napig volt néha nyüszi, de szerintem nagyon jól állta a sarat.

Brigi! Hogy vagy? Kezed? Gyerekek? Anyósod?

Na röviden ennyi...Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

T.fenyö :)

Nagyon nagyok lettek már a csajok! Már nem is olyan törékenyek, mert emlékszem, hogy valamelyikük nagyon kis soványka volt.

Mentek majd oviba szeptembertöl?

Judyt :)
Jó költözést! Remélem sikerül azért már átköltözni. Lesz ott netetek? Nekünk az lenne az elsö, hogy beköttetnénk, persze a fütés után. :D Jó lenne ha tudnál mesélni a fiúkról.

Nagyon ügyesek a pörcök a kanalazgatással. Na az enyémek szerintem késöbb kezdték, vagy én voltam korábban türelmetlen velük.

Ilyen fiatalon is hozzányúlt a fütyihez a doki? Nálunk a letapadást csak 2 éves korban oldják.

Cat
Kép
cateye

Cat!
Ma reggel megjött a kazánba a szelep, majd délután jön a szerelő.Remélem már semmi más akadálya nem lesz a fűtésnek.
Internetünk van, de elég drága, mert se kábel se telefonvonal, így mobilos lett.Adatforgalom után kell fizetni, és így elég húzós.Hetente egyszer minimum benézek majd.Most érdeklődök a mikrohullámú net után, hátha az jobb lenne.

Vikóka!
Nekem is meglepő, hogy már is hozzányúltak a letapadáshoz.
Nálunk Atikánál van, de megvárom a 2 éves kort, hátha nyáron sikerül szobatisztának lennie és akkor talán megoldódik a probléma.

Judyt
KépKép
judyt

Igazából az a helyzet, hogy a dokinénik még egyátalán nem foglalkozott a kérdéssel, de nekem meg az ő hozzállása nem tetszett miszerint majd úgy 3 éves kora körül megnézi, és ha le van tapadva akkor egy gyereksebész megoldja a kérdést.
A baráti körünkben többen jártak így, és nem voltak jók a tapasztalatok. Ellenben volt két gyerkőc is akit elvittek dokihoz, és zsupsz egy ügyes kiscsipesszel megoldotta a dolgot. Mi a párommal inkább ez utóbbi mellett döntöttünk...eddig bejött.
Szerintem az is belejátszott a döntésünkbe, hogy a párom öccsének néhány éves kora körül csinálták meg a dolgot (azt hiszem úgy 4 lehetett), és még ma is emlékszik a rossz élményre!

Cat! Ha már a szobatisztaságnál tartunk, Te mikor szoktattad rá a srácokat? Csak azért érdekel, mert ugye az egy év egy nap korkülönbség alapán tudok kalkulálni. Nem akarom elkapkodni a dolgot, de az ovi előtt még össze kellene ezt is hozni. Én arra gondoltam, hogy majd a jövő tavasz-nyár fog erről szólni.

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Az én fiaim még nem szobatiszták. :D Samu ha gondolja, akkor belepisil a wc-be, de nem érzi ennek a súlyát, csak játéknak hiszi az egészet. Igaz én egyáltalán nem eröltettem a dolgot, nem ültetgettem rá öket, már magától kéredzkedett rá, amikor a bölcsiben látta Annától. Kakilni még a mai napig elvonul, magára zárja az ajtót, és megkér, hogy menjek ki. :D Elmondja, hogy Anya meg Apa és Anna is WC-zik, de Ö még nem akar. Olit egyáltalán nem lehet ráültetni a WC-re, bilire, viszont röhögve belepisil a fürdökádba. Persze mondom neki, hogy ejnye-bejnye, de nem zavarja. Vettem már nekik micimackós alsónacit is, de nem akarják felvenni, a pelust kérik inkább. A mostani Nok Lapjában van egy cikk a szobatisztaságról, én ennek a szellemével azonosulok teljesen. Majd eljön az ideje.

Fütyi dolog: Azért nem szokták 2 éves kor elott felhúzni, mert addig még tágulhat a fityma, illetve vissza is szükülhet. Mi Olinak 23 hónaposan csináltattuk meg, de a doki így is szájvonogatva csinálta. Ez a Bethesda kórház urológiáján volt. Túl sokáig valóban nem érdemes várni vele, de korán sem jó, mert esetleg felesleges.
Azért huzogassátok neki, nehogy visszatapadjon. Nekünk bekenték, és egy rántással fent volt. Azóta jobban jár mint Samunak. :D

Cat
Kép
cateye

Még élek, de éppen csak. Benyaltam vmi nyvalyát, és úgy fáj a torkom, hogy este már nyelni is alig tudok. Jó kis lázam is van, meg nulla étvágyam, és a kedvem a béka hátsója alatt.
Szerencsére a lányok virulnak, semmi bajuk. A férjem hisztizik, hogy neki kell csinálni mindent (hétvégén csak, mert egyébként mindig jött segíteni valaki). :roll:
Végül csak ma kaptam meg a műkezem, és most próbálom nyújtogatni, de most nem nagyon vágyom több szenvedésre így hirtelen. Remélem azért nem ártott ez a sok tétlenség.

Anyósom tegnap este jött vissza és szerda reggelig marad. Addig csak kijövünk vhogy. Bár már ma is felbosszantott. Elvben, amíg nem voltak meg a lányok tök jó gndolatnak tűnt, hogy úgy kell beszédre bírni egy gyereket, hogy nem érted meg a mutogatást, stb. Most óriási baromságnak látom (bocs, ha vki hisz benne). Ma vagy tíz percig túráztatta a lányokat vízért, végül Réka már feladta és elindult mást csinálni. Az a baj, hogy ők pontosan tudják, hogy érti, mit akrnak, csak azt nem tudják, hogy akkor mi a gond, miért nem kapják, amit kérnek.

Amúgy kis angyalok. Frontos idő ide vagy oda, nagyon jól viselkednek. És olyanokat alkotnk, hogy megáll az eszem. Réke tud fejet rajzolni. Babánk hívja. Van feje (többnyire kerek :lol: ), két szeme, két füle, haja (na ezek a legváltozatosabb elrendezésben :lol: ) szájat nem szeret rajzoni neki. De a múltkor lefényképeztem egy teljesen épkézláb fejet, majd felteszem.
Borka meg vmelyik nap le akarta parancsolni a kutyát a fotelágyról. Haláli volt. Odaállt elé, ránézett, határozottan a földre mutatott, és utasította. Szegény Bogi nem értette mi az az "opp", de nekem nagyon egyértelmű volt. Többször is megismátelte. :lol: :lol: :lol: Úgy röhögtünk a barátnőmmel. A legviccesebb az, hogy mi nem is szoktuk neki azt mondani, hogy hopp. :shock:

Na megyek, mert mostanábn csak egy órát alszanak dután, anyósom meg elment meglesni a másik unokát.

Sép napot nektek, és írjatok, ennyire nem lehet mindenki beteg, meg elfoglalt.

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Cat!
Pont a Nők Lapja cikk miatt jutott eszembe a dolog (két napja olvastam), amikor megemlítettétek. Én is egyetértek azzal, hogy majd ha eljön az ideje és szerencsére - lekopogom - minket a családból sem piszkál senki a dologgal! Ezért mondtam én is a jövő tavaszt, mert akkor ovira meglesz a dolog. Köszi, hogy megerősítettél a gondolatomban, hogy nem kell ezzel kapkodni! (Amúgy én mindenről ezt gondolom, és nem is nagyon szívlelem, ha jön valaki hozzánk és azzal kezdi, hogy az ő gyereke már mit csinál. Mert sajna van ilyen anyuka is...)

Kuki ügyben remélem már minden Ok lesz, de azért majd figyelem a dolgot, hogy nehogy visszaálljon. :-(

Szép délutánt mindenkinek!

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Nálunk is megy az összehasonlítgatás, amit én is szívböl utálok. Van ismerösöm is aki minden szököévben ír levelet, és direkt erre irányulnak a kérdései, hogy a fiúk mit csinálnak, ugye már maguktól fürdenek, WC-znek stb. Tudom, hogy az Ö 9 hónappal fiatalabb fiát hasonlítgatja az enyémekhez. :evil: :twisted: Na ettöl agyhugygutát kapok mindig, és többnyire bosszantásból mindent összehordok neki, hogy számolnak, papír repülöt hajtogatnak, és furulyáznak is. :D Persze aztán csak hápog....

Brigi :)
Anyósod módszere rém rossz szerintem. A non-verbális kommunikáció hozzátartozik az életünkhöz, és kiegészíti a verbális kommunikációt. Szerintem nagyon fontos.
Csak elbizonytalanítja a lányokat, ha úgy csinál mintha nem értené öket. Ettöl nem fognak hamarabb beszélni, ez tévhit. Egy szót, hogy tudatosuljon a gyerekben kb. 50* kell halljon, és akkor még nem tudja kimondani. A beszédfejlodés egyénenként változó tempót mutat és nincs összefüggésben a késöbbi intelligencia szinttel. Az én fiaim 2 évesen szinte semmit nem beszéltek. kb. 10 szót. Ma meg már Samu minden nap tanul valami új szót, és rá 2 hétre már Oli is mondja, de a kommunikációjuk nagy része még mindig mutogatás.

Cat
Kép
cateye

Tök ügyesek a gyerekek a kanalazással. :)

Cat :)
Kösz! Legalább van, aki egyetért velem, ez megnyugtat kicsit. Nem is zavarna nagyon, ha nem látnám a lányokon, hogy teljesen tanácstalanok, hogy mi lehet a baj. Ráadásul mindig eldöntendő kérdéseket tesz fel, amire szépen rábólintanak, vagy mondják is, hogy igen, vagy nem. Teljesen normáls válasz az adott kérdésre. És mégsem kapják meg, mit kérnek. De elég nehéz lenne egy 30 éve praktizáló logopédussal a beszédfejlesztésről vitatkozni. :(
Egyébként régen értik már ezeket a szavakat, tehát már régen rögzült, csak mondani nem akarják, viszont mondanak sok mást, ami érdekli őket. Na mindegy. Ritkán találjozunk, ebből csak nem lesz baj.

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!

Vége a vizsgáknak, végre mehettünk volna ide-oda, erre Dávid reggelre belázasodott. :roll: Nem tudom mi baja lesz, egyelőre ezen kívül semmi tünet.

Vikóka

Gratula az egyedül evéshez! Az enyémek is próbálkoztak már ennyi idősen, de még most is csak ritkán van türelmük folyamatosan kanalazni. Sokkal bulisabb a tálcára pakolni és szétkenni. :roll:
Kukiproblémánk úgy tudom, nincs, dokinéni mindig megdicséri- de nem megy vissza teljesen a bőr, nem tudom, hogy ez változik-e majd.
Bilitéma: szerintem, mint minden ilyen dologban, itt is az a fontos, hogy olyan ütemben haladj, ahogy ők igénylik. Én kb a ti korotokban próbáltattam ki velük a bilizést, mert mindig ugyanúgy reggel kakiltak. Gondoltam, miért ne? És nem kellett ott ültetni őket órákig, szinte már az első alkalommal sikerült nekik valami, már nem emlékszem, hogy pisi v kaki-e. És Niki elég hamar elkezdte jelezni is, ha pisilnie kellett. De ez nagyon hullámzó, van mikor neki megy jobban, van mikor hetekig nem szól, Dávid viszont szintem mindig belekakil reggel. És a 3 órás du-i alvásból csomószor szárazon ébrednek. Amúgy a Suttogó c könyv miatt tettem a próbát, amit azt hiszem, itt többen is olvastak. Igaza van, 5 percnél nem kell tovább ültetni alkalmanként rajta. Amúgy, ha nem kell nekik, nem is ülnek meg rajta picit sem. Ja, és nagy segítség volt a zenélő bili, ami tök véletlenül lett zenélő. Annyira büszkék magukra, ha zenél, nagyon édik. Szóval, szerintem előre nem határozd el, hogy mikor van itt az ideje, inkább tegyél többször próbát és ha úgy látod, van értelme, ültesd rá őket nponta többször. Nálunk már ugynúgy beépült a napirendbe, mint az evés v az alvás.

Brigi

Jobbulást! REmálem csajok nem kapják el és anxós nem megy az idegeidre. Szerintem se jó játszani a hülyét ha a gyerek akar vmit. Főleg nem olyanoknál, akik amúgy próbálkoznak a beszéddel. Azért ti is haladtok már. Niki is egyre több szót mond, menni fog ez... :wink: Nagyon ari lehetett Borka a kutyával. :lol: A rajzolásért meg külön irigyellek", nálunk egyelőre azt se hagyják, hogy én rajzoljak nekik, szedik ki a kezemből. Amúgy Niki teljesen toll-mániás, egyik szava is ez:tojj :lol:

Judyt

Remélem most már sikerül felavatni az új házat. :D

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Sziasztok csajok!

Itt vagyok!
Ugye először azok a fránya nőgyógyászati bajok miatt kellett aggódnom, amin túl vagyok.
Aztán bele csöppentem egy fórum szervezése , ami elvett 3 napot az életemből, de megérte. ( kisfiam iskola témája, nem untatlak benneteket).
Aztán egy fránya vírus letaglózta családunkat. Ugyanazok a tünetek mint Briginél, csak lázzal megspékelve. :roll:
Kész voltam!
Múlt szerda óta ma vagyok először elfogadhatóan. Ráadásul az első kegyetlen 2 napot egyedül a 3 gyerekkel! Szerencsére a gyerkőcök enyhítetten kapták meg, és jól viselik.
Ennyi, most már jövök, s reagálok is, remélem ennyi volt erre az évre! :wink:

Minden kicsi és nagy betegnek jobbulást!!!!

Meme
szinta

Sziasztok!

Látom mindenhol zajlik rendesen az élet, meg végre írtatok is, már azt hittem mindenki eltűnt. :P
Raktározom a "nagyok"-ról szóló írásokat, nézem mi vár rám... :lol:

Nálunk már gyógyulnak a lányok, szombaton tudtunk menni usziba is. Már most a második alkalommal merültek is, semmi sírás, riadalom, tök ügyik voltak.
És így telnek a dolgos hétköznapok:

"csend"élet a járókában. Persze már most az kell, ami a másiknál van.

Kép

amikor jó a kedvünk

Kép

és Zsófi magára húzta az egész játszószőnyeget

Kép

Kép
baba888

Cat!
Igen a nyáron nagyot nöttek de Dorina testi fölénye megmaradt.
Van köztük másfél kiló,és 4-5cm.
A bilitémához:Lilla kezte gyönyörüen pisilt a bilibe ahányszor csak ráültettem,hol 1 cseppet hol sokat de valami mindig volt.
Most még a pisis-kakis pelenkát se tudom leszedni csak harcok árán.
Viszont Dorka otthon már pelenka nélkül van mindig,szól ha kell,de vannak balesetek is.A kaki csak elbujva,titokba,bele a "nagylány"bugyiba.
Nagyon izgatja öket az ovi,hajtogatják hogy szeretnének járni már,ezért-lehet nem helyes-azt szoktam mondani hogy csak az mehet oviba aki a wcbe pisil,kakil.
Egyszer hirtelen felindulásból megnéztem a legközelebbi bölcsit velük,és el voltak ájulva milyen jó hely.(amugy nem volt az,de innen a tapasztalat)
Szóval nyilik nálunk(18.ker)egy hiper-szuper eu-s bölcsi áprilisban.
Még szeptemberben bejelentkeztem,és most szóltak hogy ápr.15 a mi napunk lehet menni majd DE nem nagyon ajánlja mert aug.-ban betöltik a 3-at és menniük kell oviba.
Szerintük nem jó ha rövid idön belül két új közösségbe kell beleszokni.
Más azt mondja bevezetésnek a társas életbe a bölcsi pont elég,az ovi "mélyebb"viz,és a megismert kis társakkal mehet tovább oviba is.
Ti hogy csináljátok majd?
Én nem rohanok vissza egyenlöre dolgozni,nem ez a cél,csak már "unnak",szeretik nagyon a gyerek társaságot.
Rita
bellissima75

Rita :)
Én vinném a helyedben a lányokat bölibe, föleg, hogy vágynak is. Kicsit gyerekközösséghez szoknak, átesnek az ilyenkor törvényszerü betegségeken, megtanulják a rendszert, ami az oviban lesz. Egy sokkal kisebb közösség mint az oviban, jobban tudnak rájuk figyelni, könnyebb lesz a beilleszkedés. Persze nem eröltetném, ha nem akarnának maradni, akkor mehetnének veled haza. Nem úgy van mint nálunk, hogy muszáj volt beszokni, mert nekem dolgozni kellett.

A szobatisztaság is könnyebben menne, mert a böliben van kis WC, és ha látják a többieket WC-zni, az ösztönzöleg hat. Ovira simán szobatiszták lesznek.

Nekem gyönyörüen esznek kanállal, bárhová megyünk étterembe mindenhol megdícsérnek minket. Ez nem az én érdemem, hanem a bölcsié, ott tanulták. Nagyon kis önállóak lettek, hozzák viszit a tányérokat, terítenek, tesznek szalvétát stb.

Esetleg vihetnéd csak fél napra oket, és ebéd után mennének haza.

Meme :)
Rajtunk is keresztülment a vírus. Mi felnottek is elkaptuk, Zolinak arcüregygulladása is lett. A fiúk beérték egy torokgyulladással és egy hörghuruttal. Tök érdekes, hogy más-más betegségük volt.

Baba :)
Gyönyörüek a lányok!!!! Érdekes, hogy milyen feltünö a börszín eltérésük. Olyan mint nálunk. :D

Dávidnak jobbulást!

Judyt :)
Remélem gyorsan lezajlik a költözés!

Sziszussal mi lehet? Úgy eltünt itt a fórumról!

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy ismeretlenül zavarlak Titeket ilyesmivel, de szeretnélem megkérni Titeket, hogy szavazzatok a kisfiamra. Már csak 2 nap van hátra, és 75 szavazattal vagyunk lemaradva az elsőtől. Talán még behozható.
Légyszives még szavazzatok még ma és holnap! Esetleg szóljatok néhány ismerőseiteknek is, hogy szavazzannak a Mátéra.

http://www.jatekfutar.hu/szavazolap.html

Referencia szám: 2006_00776 Máté

Köszönöm, hogy szavaztok.

Zsani

Jaaaa....és a kisfiam is írt Nektek:)

Anyukám azt mondta, rajtad múlik, hogy enyém lehet-e az a sárga quad, aminek a fényképét már lassan egy hónapja mutogatja nekem, kérlek ha nem felejtesz el és nem nagy kérés gondolj rám még 2 napig, nagy örömet okoznál nekem…

Máté
Vendég

Sziasztok!

Ikerfiaink 13 hónaposak, Péter és Levente.
Nagyon régen (talán még terhes voltam velük....) benéztem ide és irtam is pár hozzászólást, de aztán már nem volt időm és energiám se. Most nagyon jó korszakban vannak a srácok, elvannak együtt a ráccsal elzárt szobában... :) Igy van időm netezni.

Csatlakozhatok hozzátok?
Igyekszem olvasgatni , most csak bejelentkeztem.

puszi, Ágnes
agnes77

Sziasztok!

Gyors bekukk, majd később bőveben:
hazajöttünk a wellnessről, tök jó volt, bár két gyerekkel azért lényegesen macerásabb mint egyedül :P
Majd teszek fel képeket, a csajok is élvezték a medencézést, bár eleinte minenkire rászóltak, hogy bugyiban nem szállunk be a kádba! :lol:

Brigi!

Én pont az ellenkezőjét csináltam a csajokkal mint anyósod: mi bababjeleztünk, nagyon sok szónak volt jele amit el lehetett mutogatni, míg nem tudták kimondani a szót azt használták és nagyon jól megértették magukat. Öröm volt látni, ha el tudták magyarázni jelekkel a gondolataikat. Amit ma szavakkal mesélnek a képeskönyvből azt egy éve jelekkel elmutogatták. Szerintem rengeteget jelentett nekik és nekem is könnyebb volt mint értetlenkedni. És nem hiszem hogy ez hátráltatta volna a beszédfejlődésüket, két éves korukra verseket mondtak, egyszerű mondatokban beszélnek, most meg már káromkodni is tudnak :oops:
Én mindenkinek csak ajánlom a jelezést és az ismerőseim közül akik kipróbálták mind imádják :)

Bili: nálunk a kaki Csengénél már régóta csak bilibe megy, Petránál még előfordul baleset. Csenge már tartani is tudja, ha az áruházban szól, hogy kakilni kell, akkor is kibírja hazáig. Viszont a pisi nem izgatja őket, az pelusba megy, nem szólnak miatta, csak véletlenszerű ha épp bilibe pisilnek.

Baba!

Nagyon nagyok a lányok :)
És a bőrszín nálunk is különböző :)

Cat!

Irigykedem az evés miatt. hogy csinálják a bölcsiben??? Én is hagyom őket egyedül enni, már régen nem is engedik, hogy segítsek, de még minig nem esznek tisztán. Ráadásul korábban sokkal jobban lehetett étteremben is enni velük, most a hétvége egy katasztrófa volt ilyen szempontból, 2 perc után felálltak, elkezdtek mászkálni, nem képesek nyugton ülni. Igaz, enni is alig esznek, ők ennyi idő alatt jól laknak, fogalmam sincs hogy nem haltak még éhen :? Mondjuk azt írod kanállal esznek. Nekem csak az igazán folyékonyat, a levest vagy a nagyon híg főzeléket eszik kanállal, egyébként villát használnak, lehet, hogy azzal nehezebb enni és azért hullik minden? De ha én villával eszek akkor nem hajlandóak kanállal enni :(

Lilla!

Gratulálok a vizsgákhoz, jobbulást!

Most ennyire futotta, mennem kell, majd pótolom ami most kimaradt!

Ditke
ditke62

Cat!
Gondolkodtam én ezen az összehasonlítás dolgon. Lehet, hogy mi, ikres anyukák, mindamellett, hogy nem szeretjük, azért sem teszünk ilyet egyáltalán, mert látjuk, hogy a két saját gyerkőcünk között is mennyi eltérés van, és tudjuk, hogy mennyire felesleges összehasonlítgatni! (Ez egy elég kusza mondat lett, de remélem érhető! ;-))

Más: nálunk is van bőrszín különbség. Luca teljesen fehérbőrű, Bencus meg sárgásabb tónusú. Volt honnan örökölni!

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Sziasztok!

Cat, Ditke, Vikóka,
és nálatok apa-anya szinten is van eltérés a bőrszínt illetően? Mert nálunk Anna egyértelműen az én kreol bőrömet örökölte, de hogy Zsófi miért hófehérke, azt nem tudom, mert apa sem egy tejföl. :P

Szia Ágnes!
Én ugyan később jöttem, mintsem emlékezhetnék rád, de én örülök, ha jönnek újak, szóval üdv.

Bár bevallom titkon mindig abban reménykedem, hogy egyszer erre tévednek velünk egyidős ikresek is. :P
De itt annyi jó tanácsot kaptam már, meg lesem az ötleteket, és jól érzem itt magam.

Kérdezni is akartam már egy ideje, csak folyton elfelejtem, hogy ki hogyan viszonyult az agyhártya gyuszi elleni oltáshoz? Beadattátok? Nem? Miért? Mikor? stb...

Kép
baba888

Csak benéztem, de akkor gyorsan válaszolok neked.
Nekünk javasolta a doki az oltást, és mivel őt jónak tartom, ezért mi beadattuk. DE a mi orvosunk csak felírta egyéves kor előtt (mert akkor még olcsóbb), és csak egy éves koruk után adta be.

Ágnes :)
Üdv a fedélzeten! Mázlista vagy, én 13 hónaposan le sem tudtam vakarni őket, pedig egyébként rém önállóak.

Jó lehetett az usziban!

Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Értem, hogy mit mondasz! Lehet, hogy igazad van, hogy én eleve utálom ha a 2 gyereket hasonlítják össze, és erre ugrok is. Sajnos nagy divat mostanság a játszótereken is....

Nekem csak kanállal tudnak enni a fiúk, villát sosem adtam nekik, és a bölcsiben sem kapnak. Azért nekem több irigykednivalóm van, hogy ilyen szépen beszélnek a lányok! Majd az oviban megtanulnak szépen enni is.

Mi mindketten fehér bőrüek vagyunk, ezért nem értjük Samu kreolosabb bőrét. :idea:

Mi is beadattuk az egyhártyagyuszi elleni oltást, szintúgy mint Brigiék. 1 éves kor előtt írattam fel, és 13 hónaposan kapták meg. Ezen kívül nekem még a bárányhimlő és a kullancs ellenit kapták. A pneumococcusról lebeszélt a dokinőnk.

Ágnes :)
Én is csak irigykedem, hogy milyen jól elvannak a gyerekek magukban. Nekem még mindig sok közös játszást igényelnek. Főleg most, hogy bejöttek a szerepjátékok, boltos, doktornénis, benzinkutas stb. :D :D

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Baba!
Egyre formásabbak a lányok, kár hogy már vének a fiaimhoz :lol:
Hollandiában láttunk egy ikerpárt a szüleivel (fekete anya fehér apa), a gyerekek közül az egyik világos, a másik pedig sötétbőrű lett, de a vonásaik természetesen nagyon hasonlóak voltak... nagyon vad volt :)

Vikóka!
Az én fiaimnak is le van tapadva a fütyijük, de a doki nálunk is a két éves kort javasolta (addig erőltessük a fürdések után)!
Az önálló evés szerintem kétélű tőr, mert volt olyan, hogy csak akkor akartak enni, ha ők saját maguk kanalazhatnak. No, ha van egy szabad órád és egy tekercs papírtörlőd, akkor nosza :)

Rita!
Szerintem nem menjetek a bölibe.... inkább adjátok át nekünk a helyeteket :lol: A feleségem volt megnézni a héten a srácokkal (most volt nyíltnap vagy mi a szösz) és nagyon tetszett neki, de már nincs hely októbertől... (akkor lesznek a fiúk 2 évesek) pedig csak egy pár sarokra lakunk tőle… :(

Ágnes!
Annyira veszélyesek a fiúk, hogy el kellet zárni őket? :)

Mi most hétvégén megyünk Sárvárra wellnessezni (hú de csúnyán néz ki leírva) gyerekek nélkül!!!! Baromira várjuk!!! Már ki vannak készítve a könyvek, amiket olvasni akarok :) de biztos, ami biztos, leviszek magammal egy kéziratot is, hátha elvonási tüneteim lennének :)

Kiliman

KépKép
kiliman

Baba!
Mi is úgy voltunk az agyhártyás oltással, mint a többiek. A dokinénik egy éves koruk előtt kiváltatta velünk, de csak 14 hónaposan kapták meg.
Mi nem adatunk be se kullancsost, se bárányhimlőset. A Prevenar-ról (ez a pneumococcus-os) még nem döntöttünk, de mint minden ajánlott oltásról erről is hallottunk érveket és ellenérveket egyaránt. Szerintem minden doki mást mond, és valószínűleg az is fontos, hogy minden gyerek más és más.

Ja, nálunk a párom teljesen fehérbőrű (innen van Luca fehér bőre), nekem van egy kis barnás alapom (ezt örökölte Bence). Már hallom ahogy a tizenéves lányom szid minket, hogy bezzeg az öccse le tud barnulni, ő meg nem. ;-)

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Sziasztok!

Van egy 3. gyerekünk is, kislány, ő most három és fél éves. Amikor ő ennyi idős volt mint most az ikrek, egész napos játszást, ott-létet igényelt, rettentő fárasztó volt, igy visszagondolva. Az ikrekkel már az első pillanattól fogva másképp csináltuk, egész egyszerüen rászoktattuk őket az egyedüllétre, ill.a kettesben létre:-), arra hogy a szobájukban legyenek ketten, és úgy tűnik, működik a dolog. Egész nap szól náluk a zene, imádják. És a zenével még jobban elvannak. A kislányunk (Timea) is imád ott lenni velük, ő a szórakoztató személyzet.:)

Kiliman! Nem veszélyesek a fiúk:), csak ha nincs rács (kb. 2 hónapja van) , egyszerüen semmit se lehet csinálni tőlük, mert kimásznak , semmit se lehet otthagyni a nappaliban, konyhában, mert pakolnak. Lehet hogy mások ezt türelemmel viselik, de én nem tartozom közéjük. A kislányomnál megtanultam a "leckét", ott neki mindent megengedtem, mindent pakolhatott. Most nem engedem.
Járókánk nincs, ugyhogy a rács az egyetlen eszközünk.
agnes77

Cateye!
Amikor a fiúk annyi idősek lesznek mint a Te gyerekeid, nem lesznek ilyen jól el kettesben, hidd el. Az már másik korszak, ahogy te is irtad , a szerepjátékok korszaka. Akkor igénylik és kapják is majd a felnőtt irányitást.
agnes77

Mi semmilyen plusz oltást nem adattunk be se a fiúknak se a kislányunknak.

Kiliman! Mi két hete voltunk a férjemmel wellness hétvégén, Tapolcán. Hiányoztak persze a gyerekek, de őszintén szólva, elmondhatatlanul remek volt kettesben az a pár nap. :) Pihizés, olvasás, nyugodt , saját tempójú reggeli és vacsora, fürdözés, lustizás....
agnes77

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?