zsani,
basszus!!
cajok, mi van itt?? mosógép, tv, kenyérsütő, kávéfőző...
nekem is küldött vki vmilyen másik meghívót, azt elfogadtam, de azóta sem jártam ott. aztán kaptam egy harmadik fajtát, de azt már fel sem használtam, sztem is koppintás az egész, és tök felesleg több helyen lenni, úgyis kb ugyanazok az ismerőseid lesznek.
gabó,
a csavargyár, az csavargást jelent nálatok?
andi,
szívesen! kellemes időtöltést ágnesnek a játékokkal!
ha akarod, hozd pöttyözésre!
vicceb kívül, mi az a kor, amit azért jó, ha már elérnek, mielőtt elkapják?
zsani,
melltartó virágnak!!!!
ezen jót mosolyogtam!! aranyos lehetett! tényleg mi lesz később??
és tényleg ekkora nyüzsi van már most a gyógyszertárakban??? ez csak városban van így? én tegnap voltam itt hegykőn, csak a szokásos. sok néni és bácsi előttem...
de ők mindig ott vannak...
bárányhimlővel már én is úgy vagyok, hogy ha már ez van, legyen ez!
beoltatni én sem oltatnám be, az átvészeltség az tutibb, én is úgy hallottam.
és ezt találtam róla:
"
Bárányhimlő Varicella;
roppant fertőző, legtöbbször enyhe lefolyású betegség.
Kórokozója vírus, azonos az övsömör (zoster) kórokozójával. Német neve (Windpocken) arra céloz, hogy a huzattal az épület távoli tájaira is eljuthat ez a szervezeten kívül különben életképtelen kórokozó.
A legtöbb gyermek átesik a bárányhimlőn. A csecsemőkor elején ritka, de újszülöttkorban is előfordulhat, ha az anyának nem volt bárányhimlője. A betegséget csak egyszer lehet megkapni, a védettség az egész életen át kitart.
A betegség a frissen megbetegedett emberről terjed át, közvetítő személyen át nem lehetséges a fertőződés. A beteg már az első tünetek megjelenése előtti napokban is fertőz, a hólyagok pörkösödésének idején a fertőzőképesség rohamosan csökken.
A lappangási idő 14-21 nap, ezután az egész testen, a hajas fejbőrt és a nyálkahártyákat is beleszámítva, megjelenik a kiütés: először lencsényi, kissé ovális piros folt, mely néhány óra alatt víztiszta folyadékot tartalmazó kis hólyaggá alakul, tartalma hamarosan zavarossá válik, sárgás színű lesz, majd fokozatosan beszárad, pörk képződik, mely aztán leesik. Jellemző a betegségre, hogy fejlődésük különböző szakaszában lévő elváltozások egyidejűleg láthatók, néha 2-3 hullámban jelennek meg a kiütések, számuk tíznél kevesebbtől több százig terjedhet.
A legtöbb gyermek nem érzi magát különösen betegnek, a láz nem kötelező tünet. Hamarosan viszketni kezd a kiütés, a kisgyermek gyakran elkaparja a hólyagokat. Ebből ered az egyik gyakori szövődmény: a hólyag elgennyed és a gennyes gyulladás tovaterjedhet. Ilyenkor gyógyulás után heg marad vissza, az el nem kapart hólyag nem hagy ilyen nyomot, legföljebb pár hónapig haloványabb a bőr, ami különösen nyári lesüléskor lehet szembeszökő.
Fontos az elkaparás megakadályozása: a körmöket rövidre kell vágni és ráspollyal simává tenni végüket. Legjobb a hólyagokat egyáltalán nem kezelni (a hintőpor és rázókeverék nem igazán használ), a gyermeket ne öltöztessük melegen, mert a verejtékezés nagyon fokozza a viszketést. A bárányhimlős gyermeket nemhogy nem szabad, hanem kell is füröszteni, pontosabban lezuhanyozni és utána törölközővel dörgölés nélkül a vizet óvatosan, de alaposan leitatni.
Ágynyugalom, erélyes lázcsillapítás csak ritkán szükséges.
Gyermekközösséget nem szabad látogatnia a betegnek a pörkök leeséséig, zárófertőtlenítés nincs előírva."