Sziasztok!
Ezer éve már, hogy nem írtam, és csak olvaslak Titeket, de azt bizony az elmúlt hónapok alatt szorgalmasan tettem.
Nem szeretném én sem szítani a szoptatással kapcsolatos "vitát", de van néhány dolog, amit le szeretnék írni.
Akik még emlékeznek ránk, tudják, hogy két kisfiam van, Máté 4,5 éves, Marci pedig 3-án lesz 10 hónapos.
Az első fiamnál a szoptatás nem úgy alakult, ahogyan szerettem volna. Nem voltam én sem kellően felkészült ebben a témában, és igazán használható segítséget sem kaptam. Kéretlen "jó" tanács azonban akadt bőven, mint például, hogy szoptassak 3 óránként, stb. Sajnos nem bíztam kellően magamban, és lévén, hogy először voltam ilyen szituban, hallgattam én minden tanácsra, amiről azt gondoltam, hogy segíthet. Nem sikerült sajnos, mert a tejem csökkenni kezdett, egyre több lett a tápszer, az anyatej pedig egyre kevesebb, míg végül elapadt.Így Mátékám kb. 3 hónapig szopizott.
Amikor Marcikámat vártam, tudatosan készültem a szopira. "Jó" tanácsot most is kaptam bőven, de már tudtam, mi az, ami a hasznomra válhat, és mi az, ami nem.
A lényeg, hogy Marci 10 hónapos lesz,és még mindig szopik, ettől függetlenül szívesen eszik gyümölcsöt, főzeléket is.
Így én ismerem, milyen "tápszeres" és "szoptatós" anyukának is lenni.
Ami a legfuribb, hogy most sokkal több "furcsán-nézést"kapok, mint amikor nem ment a szoptatás. Mindennaposak az olyan nekem szegezett kérdések, mint például: "még mindig szopik???, hát ezért nem fog később elfogadni új ízeket(ezt sokszor megkaptam a baba 6 hónapos kora előtt), miért szoptatok még mindig éjjel, egyesek szerint csak kórosan magamhoz kötöm, régen is felnőttek az emberek, most akkor mi baja lenne, ha kapna tehéntejet, ezt meg azt", stb., stb.
Szóval furcsa ez az egész.
Én addig fogom szoptatni a kisbabámat, amíg Ő ezt ígényli-természetesen Marci is eszik már sok-sok mást is.
Soha nem ítéltem el azokat az anyukákat, akik nem tudnak valamilyen oknál fogva szoptatni, hisz én is jártam így annak idején. A szoptatás ugyan a világ legtermészetesebb dolgainak egyike, de annyi sok nehézség merülhet fel ez alatt az időszak alatt... de ezeket általában egy jókor jött, és igazán jó tanáccsal orvosolni lehet.
Én ebben a topicban soha nem éreztem azt, hogy le lettek volna nézve anyukák csak azért, mert nem ment a szoptatás. Én itt sok-sok segítséget kaptam, és ki merem jelenteni, hogy Cory és Borcsa tanácsai nélkül nem biztos, hogy még mindig szopizna a fiam. Köszönöm Nekik.
Sajnos én is tapasztaltam annak idején, hogy vannak olyan anyukák, akik kicsit másképp beszélnek az emberrel, ha kiderül, hogy ő bizony tápszerrel eteti a gyermekét, az első fiamnál időnként én is tapasztaltam ezt
(de NEM ebben a topicban) de a világ sajnos ilyen, vannak emberek, akiknek semmi sem jó.
Akkor a tápszer miatt néztek furcsán, most meg azért, mert még mindig szoptatok.
De ez az egész akkora butaság! Mi az, hogy "tápszeres" meg "szoptatós" anyuka?? Az anyuka, az ANYUKA, ÉDESANYA, és nem attól lesz valaki rossz anya, mert tápszerrel eteti a kisbabáját, de pusztán a szoptatástól sem vált még senki mintaanyává. Az etetés csak egy picike töredéke a gyerekekkel kapcsolatos teendőknek, a gyereknevelésnek, annyi minden van még ezen kívül!!!!! Feltételezhetően mindenki a legjobb tudása, tapasztalata szerint próbál cselekedni, mert a legjobbat akarja a gyerekének, és ez itt a lényeg!
Nem lenne szabad ezen vitakozni, nyílván mindenki a legjobb belátása szerint cselekszik, és még egymástól is tanulhatunk! Hiszen sajnos megtörténhet, hogy akinek most megy a szopi, legközelebb valamilyen oknál fogva nehézségbe ütközik, és akinek most nem sikerül, annak legközelebb sikerülhet!!!!
Remélem, nem voltam túl hosszú
, és nem írtam semmi sértőt, bántót, mert nem állt szándékomban senkit megbántani.
Mindenki Babája csoda édes
, és hogy megnőttek már! Annyira szalad az idő!!!! Ha időm engedi, szeretnék majd ismét csatlakozni hozzátok, remélem,nem lenne gond...
Addig is, MINDENKINEK KÍVÁNOK NAGYON-NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET, SIKEREKBEN, CSODÁKBAN BŐVELKEDŐT!
Szandra és Marcika