Hahó, no jöttem.
Látom, pogireceptet már tettetek, de azért ideírom, mert nekünk nagyon bejön, meg általában a vendégeknek is, és ezt nem kell hajtogatni meg ilyesmi.
Túrós pogácsa
30 dkg liszt
20 dkg margarin
25 dkg túró
1 tojás
kb. fél csapott evőkanál só
fél kockaélesztő nagyon pici meleg cukros tejjel felfuttatva
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd langyos helyen kb. egy-másfél órát kelesztjük. Az összemorzsolt élesztőhöz én olyan kevés tejet adok, hogy épp csak elfedje, picit megkeverem, majd várok, míg megtelik vele a pohár. Olyan habszerű lesz. A tésztát kelesztés után még egyszer átgyúrjuk, tetszőleges vastagságúra nyújtjuk (2-3 centisre szoktam), a tetejét késsel bekockázzuk, csíkozzuk, ahogy jólesik. Kiszaggatjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük a tetejüket felvert tojással (bevált még a fél deci tej + egy tojássárgája keveréke is). Még egy kicsit érdemes keleszteni, mondjuk legalább amíg bemelegszik 180 fokra a sütő. Olyan 20-25 percet sül.
Kép róla, de ez nem klasszik, mert megszórtam a tetejét sajttal:
Aztán a mézes, ezt a receptet tavaly így írtam be a lányoknak egy másik topikba, és megkerestem nektek, hogy ne kelljen újra begépelni:
Mézeskalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
33 dkg porcukor
2 csapott kiskanál szódabikarbóna
5 dkg margarin
1 kiskanál őrölt szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, gyömbér, ánizs, narancs– és citromhéj (szerintem mehet ezek helyett mézeskalácsfűszer. Mondjuk én beletettem őket mind külön-külön a szegfűbors kivételével, ezt az egyet nem kaptam)
2 tojás
2 tojássárgája
35 dkg méz
A liszt felét az összes többi hozzávalóval először jól összegyűrjuk, majd apránként a maradék lisztet is beledolgozzuk. Ha már a kezünkről és a tál faláról is leválik, letakarva egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük. Belisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk (szerintem lehet picit vékonyabbra is). Tetszőleges formára szaggatjuk. A ház alkotóelemeit kartonlapra rajzoljuk, kivágjuk és a tésztára fektetve körülvágjuk. A dízsítésre szánt napraforgó-, szezám- és tökmagot (vagy bármi mást) hústűvel vagy fogpiszkálóval ügyeskedjük rá, az a biztos, ha felvert tojássárgájával rá is ragasztjuk. Sütőpapíron előmelegített, közepesen meleg sütőben (190 fok, légkeverésesben kb. 175 fok) 12-15 perc alatt megsütjük. A kihűlt elemeket olvasztott cukorral ragasztjuk össze.
Képek:
És mert szerencsétek van, és a régi képek között nézelődve találtam olyan szépeket, mutizok egyet. Miksa a Balcsin, 7 hónaposan