Kobudo!
Én robotgéppel apróra vágtam a paradicsomot és hagymával és fűszerekkel felfőztem lekvár sűrűségűre. Isteni!!! Szárazdunsztba raktam, nincs benne tartósító. Ha csak az a baj, hogy híg, segíthet szerintem a felfőzés. Ha érdekel a pontos recept, ráveszem valahogy magam, hogy begépeljem.
Zsuzsi!
Én 8 hónaptól tudom a glutént, ha nincs allergia a családban, de ezekről a dolgokról mindenki mást mond.
A falatkákat én úgy szoktam, hogy folyamatosan próbálkozom. Ha öklendezik, várok egy-két hetet és újra próbálkozom. Biztos függ a fogaktól is, de lehet, hogy a baba hajlandóságától és attól, hogy van-e alkalma próbálgatni jobban függ. Pl. kenyeret el lehet csócsálgatni fog nélkül is, és még sorolhatnánk, mi mindent.
Reni!
Az én lányomnak volt olyan időszaka (nem rövid), amikor úgy csináltam (csak ez vált be), hogy valami kellett a kezébe (pl. kenyér), valamivel meg etettem (pl. kása), hogy jól is lakjon, mert egyedül azért még nem győzött jóllakni. Most (15 hónapos) már nagyon egyedül eszik, szinte mindent.
Malmunk Como Duett. Ez malom és pelyhesítő is. Igen, hangos a malom (a pelyhesítő nem). Szerencsém van, mert nem félnek tőle. Úgy használjuk, hogy csak szemesgabonát veszünk, semmi malomipari terméket. Mindent magunk állítunk elő. Használok teljes kiőrlésű (t.k.) és szitált tönkölylisztet, t.k. tönkölydarát, tönkölyből egy vegyes őrleményt császármorzsához. Valahogy a rozslisztre most nem vagyok rászokva. Babakásákhoz risz-, köles-, árpa- és zablisztet, nagyobb babának és magunknak is ugyanezeknek durva töretét. Kukoricalisztet és darát (bár ezt most rég csináltam, mert nem sikerült kukoricát beszereznem, nagyon hiányzik
) Pelyhesíteni zabot, árpát és rozst szoktam. Ebből csinálok müzlit (mézben sült müzli), "müzlikekszet", kását, fasirtot. A saját lisztet használom persze minden sütihez is, és nem csak kenyeret, hanem kalácsot, kürtőskalácsot, csapátit, lángost, stb. sütök változatosan, kedvem szerint. Szoktam ismerős anyukáknak is őrölni, ha kérnek, hogy ők is teljes és frissen őrölt gabonát ehessenek.
Még csak egy szűk éve van malmunk, de nagyot alakított a főzési-evési szokásainkon. Azóta sokkal finomabbakat, olcsóbban és egészségesebben eszünk, pedig addig sem volt rossz a helyzet!
Te mi mindenre használod? Szívesen fogadom a tapasztalataidat!