Új privát üzeneted érkezett!

tudom, nem vittem túlzásba a címválasztást, de azért remélem, meg tudom magyarázni, mit szeretnék itt!

szeretném hatékonyabbá tenni a háztartásvezetésemet, mert meglehetősen random módon szervezem a főzést-bevásárlást, ami sem időben, sem anyagilag nem jó ötlet.

arra gondoltam, itt megbeszélhetnénk olyan dolgokat, hogy pl. ki hogy vásárol be (1 hétre, 1 hónapra, stb.), hogy tervezi meg a főzést, mit és miért tárol a fagyasztójában, előre főz-e (készen, félkészen fagyasztható dolgokat), meg minden egyéb hasznosságot, ami most nem jut eszembe.

persze, rátérhetünk a "hogyanról" a "mit"-re is!

kezdetnek egy körkérdéssor, ami szerintem tökjó, mert egyben vicces és hasznos is!

1. milyen gyakran vásárolsz?
2. hány helyről szerzed be az élelmiszert/ háztartás kellékeit?
3. hány meleg ételt tálalsz naponta/hetente?
4. hány mebernek főzől?
5. mi van a fagyasztódban?
6. mi van a kamrádban?

még folytatom szerintem, de most inkább elküldöm és várom a válaszokat!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


úú, pedig azt hittem, MEKKORA ötletet dobok be! :cry: no, mindegy, akkormajd agyalok rajta egymagam.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


azért válaszolok a saját kérdéseimre, hátha valaki kedvet kap.

1. hetente többször is bevásárolok, de szeretnék egy heti nagy bevásárlást, heti 1 piacot, meg egy havi "igazán nagyot", amikor tartós dolgokat, liszt, cukor, stb vennék. jó lenne hétközben csak kenyérért leugrani, ha nincs időm sütni.

2. nagyáruház (Tesco, Metro ált.), bioáruház, piac.

3. Sajnos kettőt is kell, a férjem melegkaja-párti, de a melegszendvics jó alternatíva...

4. 3, de hetente minimum 1 este vannak vendégeink.

5. reszelt sajt, csirkemell és comb, darált dió az adventi sütéshez. sajna nem vagyok valami kreatív... :oops:

6. jelenleg nem sok minden. krumpli, hagyma, liszt, cukor, barnarizs, tészta...de egyiket sem tudom kiszámolni, mikor fogy el...

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 

 
 

Szia Liv!

Jó ez a téma, csak most találtam rá. Mi éppen ma költöttünk el egy kalap pénzt a közértben! Remélem elég lesz jópár hétre! Akkor számszerint válaszolok:
1. igyekszünk heti egyszer, max kenyér, felvágott közbe-közbe.

2. nagy közértbe megyünk (nevet nem említek, mert nálunk úgyis más van), ahol még bio-cuccokat is kapni, de nem minden minôségi, így egynéhány kisebb (de drágább) boltba is benézünk idônként.

3. igyekszem naponta fôzni (egy meleg étel, de az kétfogásos, nagy levesesek vagyunk), de a babázástól (vagy inább az éjjeli szoptatások függvényében) nem mindig jön össze. :(

4. Kettônknek fôzöm, szerncsére a vendégek száma az utóbbi félévben drasztikusan megcsappant.

5. A fagyasztó felét anyatej-készletek foglalják el! :) A maradék helyen zöldségek (borsó, bab, spenót), husik, jégakku és egy durián nev? nagyon finom, ámde annál büdösebb gyümölcs van, ami lefagyasztva szagtalan.

6. Nincs kamrám. A konyhaszekrényben, alsó fiókokban tároljuk a cuccot. Van krumlpi, hagyma, liszt, cukor, tészta, nagyon sokféle gabona, néhány konzerv bébiétel (utazáshoz), sok-sok f?szer.

Nálunk különben az jött, be, hogy minden héten készítünk egy étlapot és aztán próbáljuk ahhoz tartani magunkat, ami sosem sikerül, a cetli meg elkeveredik, de azért igyekszünk. Néha, mikor rámjön, megfôzök elôre többféle ételt, de általában délelôtt fôzöm az aznapi ebédet. Még pocakoskoromban csináltam azt, hogy fôztem egy jó nagy adagot és a "maradékot" gyorsan lefagyasztottam. Mostanában örülök, ha másnap elég az elôzô ebéd maradéka.

Remélem mások is kedvet kapnak!
zsuzsi 81
 
 


Liv:
Most látom csak, hogy jön a kistesó!! Kívánok örömteli pocakosságot!! :D
zsuzsi 81
 
 


Sziasztok,
jó a téma, délután én is írok pár gondolatot...

Kép

Kép
kobudo
 
 


sziasztok! de jó, hogy jött valaki!

Zsuzsi: az étlap remek ötlet! ez nekem is eszembe jutott, nem tudom, miért olyan nehéz 1 hétre kaját kiötleni, valahogy kevés az ötletem! :?
a párom elég tradicionális fogyasztó, nem nehéz neki főzni, szereti a krumplit, a tésztát, a leveseket. a lányom meg mindenevő már, úgyhogy neki mindegy, csak "sok legyen" :D .

fagyasztós ötleteim: töltött paprikához megcsinálom a gombócokat előre, aztán már csak bele kell őket dobni a paradicsommártásba. ugyanígy darált húst előre sütni, az jó pizzára, melegszendvicsre, tortillába, stb. pizzaszószt, bolognai alapot, ilyesmit. pizzatésztát is be lehet előre dagasztani, aztán a gombócokat lefagyasztani.

félkész kaját, zacskós levest, kockát nem veszek, mert nem vagyok kibékülve az adalékokkal. akkor inkább rendelünk egy pizzát, ha semmi kaja, az legalább friss.

azért is gondolkodom ám ilyeneken, mert ha itt a második baba, el sem tudom képzelni, mire lesz időm... :oops: gondolom, semmire!

írjatok!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!

Jó topik! Ez nálam is örök fejtörés forrása. Nem vagyok valami ügyes, és khm... hétköznap általában rendelem a kaját, ezért csak olvasgatni fogom a többiek hozzászólásait.

Nagybevásárolni hetente jár a férjem nagy gonddal összeállított listával, ami végül néha hiányos. Kenyeret is fagyaszok, így legfeljebb még 1szer megyünk gyümölcsért, péksütiért.

Zsuzsi módszerét én is követem, ha olyant főzünk, ami fagyasztható, akkor egy-kétadagos műanyagdobozban lefagyasztom. Érdekelnének mások ötletei jól fagyasztható készételekről. Nálunk is bevált a bolognai szósz, meg a töltöttkáposzta, brassói köret nélkül, rizseshús, kész sütemény.

Hármunkra főzök, hetente kétszer max.

Nincs igazi kamránk, de 1-2 kg liszt, rizs, tészta, cukor, fűszerek, sütibevalók, olaj, ilyesmi van a polcokon.

A fagyasztóban felvágott, virsli, kenyer, sajt, kész házikaja, zöldségkeverék, daráltdió, petrezselyemzöld, ritkán nyershús.

Lívia, két fáradhatatlan kissrác álmos anyukája.
http://www.babakozelben.hu
livia76
 
 


Sziasztok,

nagyon jó a téma, sok jó ötlettel időt lehet spórolni. Leírom, én mire jutottam az évek alatt, először a kérdésedre a válaszok:
1.
Hetente egy TESCO, AUCHAN, ált. pénteken. Egy hétre előre van menü, az uzsonnát, sütit is megtervezem, a húsokat is akkor megveszem, lefagyasztom.

2.
Szombat reggel ált. piac a nagylánnyal, de almát, krumplit 10 kilónként veszem a nagybani, jó, persze, van garázsunk,ott tudom tárolni ezeket.

3.
minden nap van meleg kaja, de csak 3-4 x főzök egy héten, a vasárnapiból (húsos leves, második) ált. kedden is eszünk.

4.
Kamilla az oviban eszik, de sokszor meleg vacsi van, így mindenkinek. (össz 4 fő)

5.
Zöldségek, csirkemell (nem hónapokig áll ott :)), sajt, pzöld, meggy, sütni való krumpli végszükség esetére.

6. Az alapélelmiszerekből úgy tárolok, hogy egy adag (rizs, liszt, cukor, só...) mindig legyen a kamrában, így amikor egyet felbontok, írom is a listára, tehát ritkán fogy el a nagybevásárlások közben ilyen dolog. Mindig van tejszín (zöldségkrémlevesekhez), a hűtőben tejföl.

Az étlapot úgy szoktam összeállítani, (így könnyebb nekem), hogy 1x legyen valami rizses, egyszer zöldséges (pl főzelék), 1x tartalmas leves. Ezek ált. kitartanak a héten.
Fagyasztandó készételek: fasírt, raguleves

Ilyesmire gondoltál? Én is várom a jó kis ötleteket!

Kép

Kép
kobudo
 
 


Sziasztok!
üdv...

én is csatlakoznék...most csak röviden írok az egyes pontokhoz...

1. milyen gyakran vásárolsz?

1-2 hetente (férj ha szükséges, akkor meghozza, ha ennél
gyakrabban kell)

2. hány helyről szerzed be az élelmiszert/ háztartás kellékeit?
általában Cora, biobolt
a többit a kertben termeljük meg.

3. hány meleg ételt tálalsz naponta/hetente?
napi egyszer ebédet

4. hány embernek főzől?
két felnőtt, 4 gyerek (ebből a két pici 1 éves)

5. mi van a fagyasztódban?
sok-sok gyümölcs, zöldség kertből vagy megbízható helyről.

két fagyasztóm van :)

6. mi van a kamrádban?
száraz áru: só, cukor, tészták, befőttek, lekvárok (házi), fűszerek, krumpli, meg ami eláll (alma, sütőtök, hagyma. búza)

vendégek: általában kéthetente jönnek hétvégén....

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Fú de sokan írtatok! :) Azt látom, hogy ha jól megszervezi az ember a háztartást, akkor nem akkora gond. Nálunk ma paradicsomleves lesz és utána fasírthusi (darált pulykából) édeskrumpilval, amit csak megsütök.

Még azt akartam írni, hogy nálunk az is bevált, ha két napra fôzök levest ill másodikat, de egy nap csúszással. Tehát egyik nap csak levest kell készíteni, másik nap csak második fogást, így nem annyira egyhangú. A férjem nagyon vigyáz arra, hogy mit eszik, semmi zsíros, koleszterines, egészségtelen kaja! Nagyon szeretjük a tofut megsütni, sokféleképpen lehet f?szerezni és feltétnek vagy körettel egyaránt jó.
zsuzsi 81
 
 


Sziasztok,

Én is csatlakozom!

milyen gyakran vásárolsz? 2. hány helyről szerzed be az élelmiszert/ háztartás kellékeit?
2 hetente nagy bevásárlás ez általában Tesco Cora, vagy néha Spar, ha közben kell valami akkor a faluban a boltban vásárolok de ez sokkal drágább. Friss kenyér mindig van mert a faluban (nagy mázli) jön egy (én csak így hívom) csingilingi autó ami péksüteményt árusít és megáll a ház előtt.3* egy héten. Nem drágább mint a boltban az áru.
3. hány meleg ételt tálalsz naponta/hetente?
nem főzők illetve a lányom most kezd enni az anyatejen kívűl mást is tehát neki minden nap kifőzők egyelőre krumplit stb de magunknak én a szülés óta ebédet rendelek ennek nemcsak kényelmi szempontjai vannak hanem anyagi okai is mert egy két fogásos ebéd 600 forint amit én nem tudnék ennyi pénzből kihozni pláne nem itt faluban ahol nincs még zöldséges és hentes sem.
4. hány mebernek főzől? hétvégén 2-nek vagy ha jön a család akkor 4-6-nak
5. mi van a fagyasztódban? anyatej, egy-két adag fagyasztott ponty ( a helyi horgász hozta nekünk) borsó, petrezselyem és most nincs de szokott lenni szilvásgombóc
6. mi van a kamrádban?
egy-két adag liszt, cukor, zsemlemorzsa, griz, olaj, lekvár, eltéve befőtt és uborka, illetve pincében egy zsák krumpli télire és egy nagy láda alma

egyébként én a háztartásra most már a gyerek miatt sajnálom az időt főzés helyett inkább kint vagyok vele délelőtt a levegőn kertben vagy sétálunk. főzni egyébként szeretek és tudok is nekem mindig az okozott a legnagyobb gondot hogy kitaláljam a menüt tehát változatos legyen ne minden héten ugyanaz ,illetve hogy két embernél mindig marad maradék amit megmondom őszintén nem mindig szeretünk megenni másnap. nem kényeskedésből hanem nem mindig kívánja az ember. Így csak hétvégén főzők akkor is csak ha nem megyünk nagyszülökhöz ebédre, és akkor két napra főzők levest mindenképpen mert nagyon szeretjük. A főzéssel még egy gond volt hogy én nagyon főzelékes vagyok a párom meg nem tehát nem ugyanazt szeretjük. egy viszont jó a párom nem húsmániás, tehát ha nincs nem baj de azért szereti. Nem is vagyunk válogatósak mindent megeszünk.
mondjuk van két kutyánk is ők bármikor kaphatóak a maradékra.

a fagyasztós dolgot azért nem csinálom mert kicsi a fagyasztóm nem fér el benne sok minden és így is mindig helyhiány van. félkész ételből egy valamit megeszek mert szeretem (akármennyi az adalékanyag) kínai leves.
azt hiszem a főzés is úgy fog változni ahogy a lányom nő majd.
De azért arra kiváncsi lennék hogy szerintetek ha főztök mennyi pénz megy el havonta csak evésre? mert én ezért is maradtam a rendelés mellett mert a pénzünk majd 50 % ha nem több ételre megy el.

Laura
tabajd
 
 


Sziasztok,

Ha már ételekről beszéltünk lehetne egy kérdésem? Ti hogy vagytok a bébiételekkel? csak utazáskor eszitek? mi mondjuk még nem eszünk ilyeneket csak kiváncsi lennék a véleményetekre. Azt mindenképp szem előtt tartom hogy cukor nélkül szeretném amíg csak lehet etetni a lányomat. és tudom egyes bébiételkben elég sok cukor van.

Köszi Laura
tabajd
 
 


Laura,
én csak utazáskor adtam bébiételt, ill. néha akkor is főztem, és azt vittem. Válogatni kell, van olyan, amibe nincs cukor, és más allergén (tojás, tej, aprómagvas). Viszont ezek drágábbak, igaz a drágák között is van tejes, amit én pl. nem adtam 1 éves korukig.

Kép

Kép
kobudo
 
 


Kobudo:
Hogy vittél utazásra saját készités? babaételt? Hogy zártad le? Mi is megyünk nemsokára, de azt hiszem, h?tôszekrény sem lesz a közelben, úgyhogy végképp nem tudom, hogy csináljam.

Laura:
Én sem használok üveges bébikaját, csak utazáshoz fogok. Nem ismerem annyira az otthoni helyzetet, de úgy hallottam, hogy a kecskeméti konzervek jók és nem is annyira drágák. Az itteni babaételekben általában csak a zöldség és víz van. Szerintem itthon sokkal jobb a saját "fôztödet" adni a babának, én nagyon élvezem a répa párolását, alma reszelését stb. Mennyi idôs a kislányod?
zsuzsi 81
 
 


bocsi, hosszú ü helyett mindig kérdôjelet ír.
zsuzsi 81
 
 


Zsuzsi,
egy napos utazásokra vittem saját készítésűt, reggel megcsináltam, kis műanyagba, vagy bébiételesbe beleraktam, alufóliába alaposan betekertem. Így szinte ki sem hűlt ebédig. Vagy gyümölcsöt, meg reszelőt vittem, ott helyben lereszeltem, esetleg melegítettem egy kicsit, és 7 gabonás pelyhet raktam bele. Így szinte főzelék lett.

Kép

Kép
kobudo
 
 


Mi sem bébiételezünk. a nagylányom idején még adtam néha-néha, mert nem nagyon szeretett enni, s jöttek a "jótanácsok", hogy biztos nem jól főzök... :roll:

a fiam sem kapott bébiételt, a kicsik sem ezidáig.
hosszabb utazásra vinnék én is, amúgy uúgy csinálom, mint ahogy Kobudo írta...
megint sietnem kell....

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Csak most találtam rá erre az oldalra! Nagyon tetszik, sok jó ötletet írtatok. Nalunk a vásárlás általában ugy zajlik, hogy fizukor elrohanunk valamelyik nagy áruházba és összevásárolunk mindent, amit akkor ott épp szükségesnek látunk. Mostanábam előfordult, hogy írtam listát, amit itthon is felejtettem.:lol:

Főzni többfélét szoktam, mert nem vagyok v.mi ügyes és egy része az ebédnek a kukában végzi. Még a kutya sem eszi!
':P'


A kislányom kap bébiételt, no meg fözit, amit én csinálok több-kevesebb sikerrel :P
Ezért mindig van v.mi alapanyag a mélyhütőben.


Üdv: Regina és Szilvi
szirwen1
 
 


Sziasztok!

Én is beszállok, szeretem a témát. Nagyon szeretek háztartást szervezni.
Mi elég ritkán vásárolunk. Nyáron hetente megyünk piacra, máskor csak kéthetente. 2-3 havonta megyünk Metroba, 2-3 havonta gabonát veszünk a biopiacon és 3 havonta mosószódát egy bioboltban. Ezzel minden vásárlásunkat elmondtam. (A tejet házhoz hozza, aki feji hetente háromszor. Amíg ez nem volt, hetente el kellett menni tejért. A kenyeret én sütöm.)
Napi egy melegétel van, nem ritka, hogy két napra főzök. Két felnőttre, két gyerekre.
Kamra: gabonák (az összes féle), só, nádcukor, lekvár, saját sütésű keksz és müzli, magok, aszalt gyümölcsök, tea, krumpli, hagymák, olaj, ecet, sürített paradicsom, halkonzerv, hüvelyesek, saját ketchup, fűszerek.
Mélyhűtő: zöldség, gyümölcs, nyers hús, hal, készételek: maradék/többet főzök, lefagyasztok. Padlizsán pástétom, tojásfehérje. Tésztafélék: kenyér, kalács, pogácsa, ami túl sok lett, lefagyasztottam, mielőtt megszáradt volna.

hordozo
 
 


sziasztok...itt vagyok ám, szuper dolgokat írtok, figyelek... :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok,

Köszi a bébiételes tanácsokat. A lányom 6 hónapos volt 2-án a gyümölcsöket egyelőre inkább csak lé formájában eszi kipréseljük neki. Így már ivot répalevet is de egyébként "főzelékként" még csak a főtt krumplit eszi meg. Próbáltam mr krumplit répával nem volt sikere. de a krumpli nem uncsi nekik? mivel tudnám szerintetek kicsit változatosabbá tenni az ebédeket? Almát lereszelve nem negyon etteés a banánt sem.
Elején még próbáltam a sütötököt lehet azzal kéne megint próbálkoznom? Egyébként kb 3 hete próbálkozunk.

Ági a tojásfehérjét le lehet fagyasztani ezt még sosem hallottam?

Ja és még egy kérdés húst hol vesztek? Én a nagy szupermarketekben nem szeretek.

Laura
tabajd
 
 


Szia Laura!

A tojásfehérje szuperül fagyasztható, utána felverhető, mindent tud, amit új korában. Gazdaságos felszaporítani vele az egész tojást ha pl. panírozol vagy rántottát csinálsz. Szoktam fagyasztani egyesével, kettesével, hármasával, így könnyű adagolni. Tejfölöspohárban fagyasztom, folpackkal, gumival zárom le. Legjobb. :)
Hozzátáplálásnál nekem a vesszőparipám, hogy nem zöldséggel vagy gyümölccsel érdemes kezdeni, hanem gabonával. Elsőre barnarizzsel. Pontosan rizskásával. Előnye, hogy bármilyen állag előállítható belőle az anyatejtől a betonig, :) , és hogy összetétele nagyon-nagyon jól közelíti az anyatejét. Így aztán minden szempontból ideális átmenet az anyatej és a többi táplálék között. És változatosságra nincs még szükségük a babáknak. További előnye a gabonakásának, hogy vele bevezethetők a gyümölcsök, zöldségek: levük vagy pépük, ha úgy tetszik, belekeverhető.
Meg vagyok róla győződve, hogy a gabona az alapvető babatáplálék. Nem értem, miért nem tudnak erről többet pl. a védőnők, miért az almázás meg a répázás a bevett gyakorlat, mikor a gabona teljes értékű táplálék szemben a zöldséggel és a gyümölccsel???!!!

hordozo
 
 


Szia Ági,

A barnarizst megfőződ (megmondom őszintén nem sokszor csináltam még csak azt tudom hogy sokáig fő) és aztán anyatejjel vagy vízzel vagy gyümölcslével összeturmixolod? bocs hogy nem tudom de ezt még senki nem mondta.

Köszi a tojásfehérje tanácsot kipróbálom!


Laura
tabajd
 
 


sziasztok!

Zsuzsi, milyen ez az édeskrumpli? gondolom, jó...még sosem vettem. milyen formában készíted még el?

a fasírt tökjó ötlet, én is ált. pulykából sütöm, de azért a disznóhusi is finom.

a húsvásárlás jó kérdés, nem is tudom, van-e még biztonságos kaja?
annyi rosszat hallani manapság!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


sziasztok,

nem is néztem ki írt édeskrumpliról. én 1* ettem külföldön és aztán itthon is próbáltam venni de nem kaptam ennek jó pár éve. most hol lehet beszerezni?

Laura
tabajd
 
 


Sziasztok!

Edeskrumpli: nem tudom, hogy otthon hol lehet kapni, itt (Kanada) nagyon olcsó és dögivel van. Becsomagoltam alufóliába és megsütöttem, de Alidának NEM ízlett!! csináltam már levest is belôle, megfôztem, füszereztem (kicsit extravagánsra sikeredett, mert kardamomot is tettünk bele) és leturmixoltam a végén. Nagyon tápláló!

Gabonák: Lehet, hogy hülyeséget írok, de itt gabonalisztbôl készítik az ún. babacereált. Mi még csak rizst próbáltunk (biorizsliszt egy kis vas hozzáadásával), nagyon bejött. Vettem még zabot és árpát is, de azokat még nem adtam, mert rá van írva a dobozokra, hogy felbontás után 30 napon belül el kell fogyasztani. Szerintetek muszáj anyatejet adni hozzá, vagy gyümölcs levével is lehet keverni? Egyszer kevertem almalével és Alida nagyon szerette, de nem tudom, nem csináltam-e hülyeséget.
zsuzsi 81
 
 


Szia Tabajd!

Én nagyon jó helyzetben vagyok, mert van itthon egy elektromos malmocskám. Megőrölöm a barnarizst lisztté. De a gabonalisztet lehet venni készen is ám! A lisztet vízzel főzöm 10 percig forrás után. Rakok hozzá hidegen sajtolt olajat is. A végén rakok még hozzá egy kevéske rizsmalátát. Ez csíráztatott rizsből készült édesítő, bioboltban kapható. Kb. méz állagú, isteni finom. Csak rizsből van. Kész a kása, ennyi. Nem kell hozzá tej vagy gyümölcslé, de ha van tejed, éppen csinálhatod azzal is. Ugyanígy készítem más gabonából is: köles, zab, árpa. Ez az alap, ehhez lehet keverni később a gyümit, zöldséget, bár én általában nem szoktam, mert nekem jól eszi külön. Kap kását kanállal és eszik puha darabosat kézzel.
Lehet ezekből félkészet is venni, dobozosat. Ha ki szeretnéd próbálni, a Holle márkájút ajánlom. Az is jó, végülis ugyanez, csak sokkal drágább.

hordozo
 
 


[quote="tabajd"]s írta:tabajdziasztok,

nem is néztem ki írt édeskrumpliról. én 1* ettem külföldön és aztán itthon is próbáltam venni de nem kaptam ennek jó pár éve. most hol lehet beszerezni?

Laura


a tescoban és az intersparban mindig van.


a malom szuper lehet, mi épp erre gyűjtünk... :lol:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!
gabona: igen, nemrégtől javasolják később bevezetni. a lisztérzékenység miatt. 6 hó előtt csak: kukorica, rizs a javasolt....
a többi egy év után ajánlják..
én már hat hó után adtam nekik, gyakorlatilag mindenféle gabonát.
nálunk tejallergiások vannak a családban.
Ági!
a rizst malmon őrlöd? nekünk is van malom, de még nem próbáltam így...köszi az ötletet...
én búzát szoktam őrölni, a kenyérsütéshez, meg persze sütikhez, tésztához stb.....

a gabonákat mi reszelt almával, sütőtökkel stb. esszük. reggel többnyire ezt kapnak: valamilyen gabonapelyhet, gyümölccsel.
bár már inkább a kenyeret követelik...:)


Zsuzsi!
az édesburgonya az nem ugyanaz ugye mint a csicsóka?
ha jól tudom az a normál krumplira hasonlít, csak oválisabb?
ha igen, akkor a Cora-ban is láttam már.
nekünk csicsókánk van sok a kertben, csak kellene találni valami közömbösítőt, mert nagyon puffaszt...

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


sziasztok,

akkor kukoricadarát adhatok a lányomnak?
Ági ha jól értem te rizsmalátával édesíted a kását. mást is szoktál ezzel édesíteni? ezt kipróbálom mert hogy cukrot nem szeretnék neki adni. Hallottam még juharszirupról is. Erről tudtok valamit? Az nem allergizáló mint a méz?

Laura
tabajd
 
 


Sziasztok,

gabonakása:
tényleg, én is azzal kezdtem Emesénél, rizslisztet megfőztem vízbe, és anyatejjel kevertem. Utána már reszelt gyümivel is szerette.

Hordozo/Ági,
a saját ketchupot hogy csináltad? Tavaly csináltam passzírozott paradicsomból, de nagyon híg lett. Jó az íze, lehet, hogy fel kellene még egyszer főzni?

Még eszembe jutott: alap bébikaját is raktam el (zöldséges krumpli) a fagyasztóba kis edényekbe. Jó volt, mert nálunk egyik lány sem evett meg egész adag kajcsit, sokat én ettem meg, ebből meg mindig az aktuális adagot tettem el, ha kellett kevertem hozzá husit, gabonapelyhet.

Kép

Kép
kobudo
 
 


Sziasztok!

Én 6 hónapig csak anyatejet adtam. Utána kb. 8 hónapig kivártam a gluténos gabonákkal, addig csak rizst és kölest. Kukoricát nem adtam, mert nem tartottam elég "értékes" gabonának, nem éreztem elég teljesnek úgy az ételt. De az sem gluténos, és nem biztos, hogy igazam van. De nekem nem is hiányzott többféle...

Reni!
Vigyázz, csak a nagy teljesítményű malmok viszik a rizst, mert az a legkeményebb gabona. Én mindent azzal őrölök, nem csak a búzát (tönkölyt használok) és nem csak a lisztet. Csinálok vele mindenfélét. Imádjuk!!!
Hogy adod reggelire a gabonapelyhet a gyümölcshöz? Annyiféleképp meg lehet csinálni! Szoktad variálni? Nem azért követelik a kenyeret, mert valami változatosat, vagy újat szeretnének? Nem mintha gond lenne a kenyérrel reggelire! :wink:

Laura!
Fél év fölött biztos, hogy adhatsz kukoricadarát. És a rizsmalátát bármibe használhatod cukor és méz helyett. 8 hónap fölött (vagy amikortól már adsz glutént), kipróbálhatsz már malátákat is, pl. árpát. Teljesen már az íze, mint a rizsnek!
A juharszirupot nem nektárból csinálják? Miből csinálják? Ha nektárból, akkor szerintem hasonlóan allergizál, mint a méz. De fogalmam sincs egyébként.

hordozo
 
 


Reni:
Most utánanéztem, mert én meg a csicsókát nem ismertem. :oops: Nem ugyanazok! Én sosem vettem észre, hogy az édeskrumpli puffasztana. Ovális, de a szélei irányában erôsen elnyújtott, vannak nagyon nagy és kisebb példányok is. A közepe szép narancssárga, ezért a karotintartalma magas.

Ági:
lehet, hogy akkor maradunk még egy hónapig a rizspépnél. 8 hónapos kortól lehet már glutént bevezetni, ugye?

Tényleg - nem annyira vág ide, de azért megkérdezem -, mennyi idôs kortól tudnak falatkákat egyedül enni? Nyilván a fogak mennyiségétôl is füg, gondolom...
zsuzsi 81
 
 


Ági!
a gabonát megfőztem és őszibarackkal (nyáron), almával stb. simán így...
szeretik most is, de még nyújtogatják a kezüket a kenyér felé is. talán mert már van fog is és szeretik rágni?... már egy évesek... :wink:
malom: Arabella nevű van. a teljesítményt nem tudom...
Nektek?

gabonamalmos ötleteidet szívesen olvasom...még miket szoktál rajta?

kicsit hangos a malom, a kicsik félnek tőle, messziről nézik :) a fiam viszont szívesen segít...

Zsuzsi:
édesburg-t majd kipróbálom!
Te hogy készíted?
szerintem is a fogaktól függ a rágcsálás ideje.

juharszirup: én úgy tudom, hogy ez a juharfa nedve..azt csapolják meg.

én régen vettem egyszer, de azóta sem kapok...

Laura!
enyémek nagyon szeretik a kukoricadarát!

Kobudo! (így szólítsalak?)

nekem van egy paradicsommártás (tul.képp csatni) receptem, ha esetleg ez is jó...

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Kobudo!

Én robotgéppel apróra vágtam a paradicsomot és hagymával és fűszerekkel felfőztem lekvár sűrűségűre. Isteni!!! Szárazdunsztba raktam, nincs benne tartósító. Ha csak az a baj, hogy híg, segíthet szerintem a felfőzés. Ha érdekel a pontos recept, ráveszem valahogy magam, hogy begépeljem. :wink:

Zsuzsi!

Én 8 hónaptól tudom a glutént, ha nincs allergia a családban, de ezekről a dolgokról mindenki mást mond.
A falatkákat én úgy szoktam, hogy folyamatosan próbálkozom. Ha öklendezik, várok egy-két hetet és újra próbálkozom. Biztos függ a fogaktól is, de lehet, hogy a baba hajlandóságától és attól, hogy van-e alkalma próbálgatni jobban függ. Pl. kenyeret el lehet csócsálgatni fog nélkül is, és még sorolhatnánk, mi mindent.

Reni!

Az én lányomnak volt olyan időszaka (nem rövid), amikor úgy csináltam (csak ez vált be), hogy valami kellett a kezébe (pl. kenyér), valamivel meg etettem (pl. kása), hogy jól is lakjon, mert egyedül azért még nem győzött jóllakni. Most (15 hónapos) már nagyon egyedül eszik, szinte mindent.
Malmunk Como Duett. Ez malom és pelyhesítő is. Igen, hangos a malom (a pelyhesítő nem). Szerencsém van, mert nem félnek tőle. Úgy használjuk, hogy csak szemesgabonát veszünk, semmi malomipari terméket. Mindent magunk állítunk elő. Használok teljes kiőrlésű (t.k.) és szitált tönkölylisztet, t.k. tönkölydarát, tönkölyből egy vegyes őrleményt császármorzsához. Valahogy a rozslisztre most nem vagyok rászokva. Babakásákhoz risz-, köles-, árpa- és zablisztet, nagyobb babának és magunknak is ugyanezeknek durva töretét. Kukoricalisztet és darát (bár ezt most rég csináltam, mert nem sikerült kukoricát beszereznem, nagyon hiányzik :cry: ) Pelyhesíteni zabot, árpát és rozst szoktam. Ebből csinálok müzlit (mézben sült müzli), "müzlikekszet", kását, fasirtot. A saját lisztet használom persze minden sütihez is, és nem csak kenyeret, hanem kalácsot, kürtőskalácsot, csapátit, lángost, stb. sütök változatosan, kedvem szerint. Szoktam ismerős anyukáknak is őrölni, ha kérnek, hogy ők is teljes és frissen őrölt gabonát ehessenek.
Még csak egy szűk éve van malmunk, de nagyot alakított a főzési-evési szokásainkon. Azóta sokkal finomabbakat, olcsóbban és egészségesebben eszünk, pedig addig sem volt rossz a helyzet!
Te mi mindenre használod? Szívesen fogadom a tapasztalataidat!

hordozo
 
 


Szia Reni,

A kukoricadarát simán megfőződ?

Laura
tabajd
 
 


Sziasztok, szabad beszállni a "játékba"?
Zsuzsi neve vonzott ide még reggel :) (szia, Zsuzsi), akkor olvasgattam is egy kicsit. ?ég mindig nem olvastam el mindent, de szerintem jó, hogy indult ez a topik.

Én nagyon szeretek főzni, de amióta nap mint nap, szinte állandóan kell főznöm, már nem annyira érdekes! :roll: De azért nincs gond, mindig kitalálok valamit, ami feldobja a kedvemet. rengeteg receptes lapot veszek (olyanokat, amiket háziasszonyok írnak, köztük magam is :oops: , nem a kirakatlapokat) és sokszor ki is próbálok ezt-azt. Múltkor épp egy sütőtökös sütit.
NA, nem húzom tovább.

Az a helyzet nálunk, hogy eléggé rapszódikusan vásárolunk. Ált. hónap elején, amikor a férjem élelmiszerjegyeket kap, akkor a sarki üzletben megveszek olyasmit, mint cukor, liszt, só, gríz (búzadara), tészta, ezek olyanok, amik tovább tartanak, de ugyanott vásárolok nap mint nap kenyeret, esetleg felvágottat, virslit, sonkát, kolbászt. MIkor mit.
Nagyáruházban is szoktunk (Selgros a neve - én Erdélyben lakom), és nem is ritkán, pl. ott veszem a 8 hónapos múlt babámnak a tépszert, a tejpépeket és nagyon ritkán bébiételt. De az olajat is itt szoktam venni, egy rekesszel, az 6 flakon. VAgy ugyanitt veszek pl. különlegesebb dolgokat: olívaolaj, müzli, tengeri herkentyűk, exotikus gyümölcsök.
Házilag nem állítok elő pl. liszteket, esetleg olyankor van házi búza ill. kukoricalisztem, amikor édesanyáék őrölnek és én is kapok tőlük.
A főzésben sincs rendszer nálam, mikor mit főzök, de azért nagyon figyelek, hogy mit eszünk meg. Napont ált. kétszer van meleg étel, de van amikor a meleg szendvics teszi ki az egyik fogást (ezért tartom isteni beruházásnak a mikrót, mert eddig a férjem alig gyűrte le a szendvicseket :D ) Ha tartalmas a leves, akkor egy könnyű fogás a második vagy fordítva. Igaz, szoktam egytálételeket is főzni, mint a gulyás, vagy ma pl. csirkemáj-paprikás puliszkával. Van, amikor úgy csinálom, ahogy Zsuzsi mondta, hogy egyik nap levest, másnap másodikot főzök, és esszük az előző napi levest. Ha pl. szárazbablevest készítek, hússal, akkor második nincs is. Ugyanígy a lucskos káposztával.

Bocs', hogy így ömlesztve írogatok, de ahogy fűződnek a gondolataim, lehet, hoyg nem tudom betartani a kérdések sorrendjét.

Általában csak kettőnkre főzök, de akadnak vendégek is, mikor tervezettek, mikor olyanok, akik csak beugranak. NA, nem főzök mindig, attól függ, hogy ki jön. Tegnapelőtt este a férjem baráétja maradt vacsorára, akkor virslis tésztát készítettem.

Nekem egy hatalmas, 6 fiókos fagyasztóm van, rengeteg mindent le szoktam fagyasztani. Hús most alig akad benne, de nemsokára lesznek a disznóvágások a családban, és akkor édesanyám, anyósom sógornőm és a nénikém is mindig fel szokott pakolni. Hát, amennyit kapunk, az bőven elég nekünk disznóhúsból, amúgy sem kedveljük nagyon, inkább csirkét vagy borjút és halat szoktunk venni. (István horgászni is szokott, de ez a nyár nem volt túl szerencsés.) Ezenkívül mindig vásárolok előre 1-2 kg csirkemájat, zúza-szív keveréket, ezeket pörköltnek készítem általában. Vagy csirkeszárnyat, amit grillezek.
Emellett pedig zöldséget is szoktam fagyasztani, mindent a szülők kertjéből: zöldborsó, zsengebab, sültpaprika, sült padlizsán, karfiol, zöldségkeverék, saláta, spenót, stb., illetve gyümölcsöket. Jelenleg van szilvám, áfonyám, ribizlim. Túrót is én készítek házilag, azt is fagyasztom. Ja, meg kész kajákból is fagyasztok, ha marad, de pl. a krumplis ételek nem jók lefagyasztva, jobbanmondva utána. Félkész ételeket ritkán eszünk, de a váratlan esetekre mindig tartogatok egy-egy zacsi sajtos pulykamellet ill. halrudacskát. (Hétfőn és kedden nagytakarítás volt nálunk, és nagyon jól jött, hogy 10 perc alatt megvolt az ebéd.) De csakis ilyenkor eszünk ilyesmit. Ugyanígy a zacsis leves. Különben nem is szeretjük.
Most Krisztának is sok mindent fagyasztottam: paradicsomot, spenótot, sütőtököt, párolt káposztát (hogy ne kelljen mindig eldobnom a maradékot, mert mi nem sok kápsztás ételt eszünk), és persze, a többi zöldségből is kap.

A kamrám (hű, épp ma raktam rendbe, és utána felírtam, hoyg mit is tartalmaz :oops: ) is eléggé teli, de a legtöbb benne a savanyűság. Tavaly tettem el szinte mindent, az idén csak nagyon keveset. Van savanyú uborkám, zöldparadicsom-, karfiol-, káposzta-savanyúság, meg egy paprikás-hagymás csalamádé. Van még néhány üveg barack-, eper-, egres-, ill. szilvalekvár, ja, és egy üveg vegyeslekvár is, néhány maradék barackbefőtt, jó sok meggybefőtt (ez idéni - apósomnak a kertjéből) egy tavalyi körtebefőtt, és még néhány szőlőbefőtt.
Ezenkívül van házi paradicsomlevem, meggyszörpöm a befőttől maradva, zakuszka (egy fincsi zöldségkrém, amit télire eltaszünk üvegekbe) illetve vagy három flakon házi gyümölcspálinka (na, ebből nem főzök, d eaz is ott van :roll: :oops: :P ) Továbbá (megyek lefele a polcokon) szárított kapor és csombor, szárított teafüvek, de van néhány filteres fajta is, 1 kg. finomsó, két nagy zacsi befőzési só (ez durva), szárazbab, alul pedig kétféle alma (sógoromtól) répa és krumpli.

Az egyik konyhaszekrényben tárolom a liszteket, cukrot, ecetet (almaecet), tésztaféléket, kávét, kakaót, stb, egy másik kisebben pedig a sokféle fűszeremet. Ja, pl. a fagyasztóban friss fűszereim is vannak: kapor, petrezselyemzöld, rozmaring, zsálya, kakukkfű. És van dióbelem is, de az nincs ledarálva.

NA, szóval kb. ennyi. lehet, még tudnék írni, de akkor reggelig folytathatnám.
Jaj, most jut eszembe, múltkor vettünk jó sok (30 db :shock: :oops: ) halkonzervet. NAgyon jó áron és isteni finomat. Német tonhal.

Azon én is gondolkodtam, hogy össze kellne állítani előre egy heti listát, de nálam az ilyesmik sosem szoktak bejönni, mint pl. a napirendek. De biztos, hoyg teszek egy próbát legalábbis. Hozzávalók, mint látszik, vannak, bár a sok savanyúság hiába van a kamrában, ha nem volna mit melléenni! :lol: :lol: :lol:

Gondolom, jól kifáárasztottalak, ha egyáltalán elolvastátok, elnézéseteket kérem.
Még annyit, hogy bioboltban elég ritkán tudok vásárolni, mert itt még szörnyen drágák a bio dolgok. Igyekszünk faluról hozni, beszerezni, amit lehet, főleg saját kertből (mármint a szülőkéből) de úgysem lehet mindent. Azért próbálok minél egészségesebb étrendet kialakítani mindhármunknak!
Hogy miket főzök, azt egy násik alkalommal leírhatom, ha egyáltalán érdekel valakit, akárcsak azért, hoyg ötletet merítsen.

Zsuzsi: A fogak száma természetesen meghatározza a rágást, de mondjuk, ez számít egy nyers répánál stb. A kenyérhéj, kiflicsücsök, banán nem igényel túl sokat, és ezekkel kell kezdeni, hogy a baba szokj a rágást. Pl. ha jó érett a banán, ha véletlenül egy nagyobb darabot is harap le, akkor nincs semmi veszély, legfennebb öklendezik tőle. Én amondó vagyok, hogy nemsokára elkezdheted Alidánál az ilyesmit. Pl. a banánt. A kiflivel szerintem várd meg a 8 hónpot. Én is akkortól adom Krisztának, pedig állítólag 6 hótól lehetne adni a glutént. Én inkább vártam.

És a tejpépet természetesen lehet gyümölcslével készíteni, én is csinálom. Először én is azt tettem, hogy port kevertem egyszerűen a reszelt almába, kérdeztem is a fórumon, de senki sem reagált rá. Neked már rég akartam ezt írni, d emindig elfelejtettem. Úgyhogy nyugodj meg, nem tettél hülyeséget. :)

NA, most már jó éjt mindenkinek! Zsuzsi, neked hamarosan jó étvágyat az ebédedhez! :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Jesszusom, ekkorát még sosem írtam! :shock: :shock: :shock: :oops: :oops: :oops:

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Edith:
Jó, hogy idetaláltál! Szerettem volna a figyelmedbe ajánlani ezt a témát, de mindig elfelejettem. :oops: Szerintem nem panaszkodhatsz, remek háziasszony vagy! Én sajnos még soha életemben nem tettem el sem befôttet, sem lekvárt, sem savanyúságot (bár ami késik, nem múlik), sôt, sokszor délben eszméltem föl a gyakorlásból, hogy nincs ebéd, bár az még inkább az "elôzô életemben" volt jellemzô. Valahogy úgy érzem, hogy kicsit várnék még a banánnal, még mindig higítom neki egy kis anyatejjel és - bár egyre ügyesebben forgatja a falatot a szájában - sokszor azt veszem észre, hogy a sürübb étel nehezebben megy.

Reni:
A juharszirup itt is rettenetesen drága, pedig "Kanadikum", vagy hogy is mondjam. Édeskrumplit legtöbbször csak alufóliába csomagolva megsütöm, de volt már, hogy levest fôztem belôle, úgy nekem kicsit kevésbé ízlett, mikor már másodjára kellett belôle enni. Bár lehet, hogy Nálatok nem lenne maradék. :)
zsuzsi 81
 
 


Sziasztok!

Én is csatlakozom hozzátok!

1. Hetente, kéthetente csinálok nagybevásárlást (ha tehetem magam, mert a férjem annyi szerintem felesleges dolgot összevásárol, hogy kétszer annyiba kerül és a felét ki kell dobni, mert mire megennénk lejár a szavatossága);
2. Hipermarket, piac, néha a közeli közért
3. Hétköznap ritkán főzök, mert gyerekek oviban, bölcsiben esznek, mi pedig dolgozunk. Persze, ha valamelyik fiúnak van valami kívánsága hétköznap is megcsinálom, hanem vagyok hulla.
4. Négy főre főzök (három mindenevő és egy erősen válogatós), így néha anyósomra hasonlítok, aki egy ebédre 4-5 féle meleg ételt készít (és amit becsomagol nekünk azért nagyon hálás vagyok, mert nem nekem kell éjszaka főznöm)
5. Külön fagyasztóm nincs. A mélyhűtőmben zöldségek (brokkoli, zöldbab, borsó), kevés csirke- vagy pulykahús, párolt káposzta és jégkrém van
6. Sajnos külön kamránk sincs. A kamraszekrényben liszt, keményítő, cukrok, méz, fehér- és barnarizs, kekszek, kakaó, fűszerek, búzadara, zsemlemorzsa, kásaalapanyagok aszalt gyümölcsök, befőttek vannak. Ezeken kívül van itthon mindig 2-3 féle hagyma, krumpli, alma.

Sajnos még nem volt időm teljesen visszaolvasni, de nagyon- nagy szükségem lenne néhány tanácsra, ötletre.

Zsuzsi, azt hiszem Te írtad, hogy szoktál egy hétre előre étlapot készíteni, tennél fel egy mintát? Néha kifogyok az ötletekből, a fiúk nem mondanak semmit, aztán amikor kész a kaja húzzák a szájukat, hogy nem erre gondoltak, meg nem elég változatos és ilyenkor én
:evil: :evil: :evil: :evil: ilyenné válok.

Próbálkozott már valaki főtt krumpli vagy azt tartalmazó étel fagyasztásával (pl. kelkáposzta főzelék)?

Előre is köszi: Dati
datolya
 
 


Jó reggelt!

Dati, valahol abban az előző "regényben" épp írtam, hogy a főtt krumpli nem jó lefagyasztva, mert nagyon vízízű lesz utána. És szétmegy. Magát a kelkááposztafőzeléket nem tudom, ha jó fagyasztani, de esetleg lepárolod a káposztát, és azt tutti jól lehet fagyasztani, elkészítés előtt felolvasztod és úgy dolgozol tovább vele, mintha akkor pároltad voona frissen. Nem tudom, hogy szoktad, habarással?

Ami remekül bírja a fagyasztást: levesek: bableves, káposztaleves, különböző zöldséglevesek, húsleves (ezt tészta nélkül szoktam fagyasztani). Ha valamelyik levesben krumpli is van, de enm sok, azért lefagyasztom, mert így még elmegy, de a kimondottan krumplilevest, nem.
Ugyanúgy fagyasztható a bármilyen hússal készült pörkölt, de a zöldségpörik is, maradék mártások, gombás rizs, nekem ha marad főtt tésztám, azt is lefagyasztom. A túró (friss tehéntúró, sós juhtúró) is fagyasztható jól. És persze, a különböző zöldségek, gyümölcsök, nyers vagy párolt sült húsok. Még a virsli is elmegy, vagy a házikolbász nyersen, de pl. a Debreceni kolbász ugyanolyan vízízű lesz, mint a krumpli. És erősebb a sós íze. Ezt pont a héten figyeltem meg.

Szóval, ki kell próbálni dolgokat, majd rájön az ember, hogy jó-e úgy vagy sem.

Na, próbálok még visszaolvasni.

Ja, Zsuzsi, végülis Alida még nincs 7 hónapos, hisz 6 héttel kisebb, mint Kriszta, úgyhogy valóban várhatsz még egypár hetet. :oops: Azért úgy, mint az uborkával, egyszer-kétszer próbálkozhatsz odatartani a banánt is, hogy szokja. Én kb. ilyenkor akadtam ki, amikor "kérte" az almámat és jól megdézsmálta Kriszta. :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Amint olvasgatok, le is írok, illetve kérdezek ezt-azt:

Hordozó: Fizikai energiával hogy bírod azt, hogy magad készíts szinte mindent? Keksz és müzlitől kezdve az otthon őrlésig? Ketchupot én is volt, amikor készítettem itthon, de nem lett olyan finom. Megkérhetlek, hoyg írd le hogyan észíted? (Bár ha később leírtad, akkor megtalálom!)
Tavalyig édesanyáméknak voltak teheneik, addig tőlük kaptuk a tejet. Azután én is házhoz rendeltem a házitejet. MOst vagy 2-3 hete azonban már nem hozzák, mert az illetőék mindkét tehene borjúzó. Valamikor tél vége felé, tavaszra ígérte, hogy ismét tud hozni. És az pont jó lesz, mert április elsején lesz Kriszta egyéves és akkortól lassan bevezetem azt az étrendjébe.
Sokan mondták nekem, hogy jobb az üzleti pasztőrözött tej neki, mert biztonságosabb, de azt hiszem, én csak maradok a házi tejnél. Hisz úgyis felforralom!

Ja, és én sem tudtam, hogy a tojásfehérje fagyasztható! :O Néhány napig hűtőben szoktam tárolni úgy, hogy vizet öntök a tetejére. Így sem lesz semmi baja, de nem lehet a végtelenségig tartani. Sőt, bármibe használod, azt a vizet is vele együtt felhasználhatod! :)

Ja, a töltöttkáposztát is nagyon jól le lehet fagyasztani akár nyersen, akár főve. És természetesen a fasírtanak való húst is.

Még jövök, de hív a lányom...

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Sziasztok!
most eléggé sietek, mert a nagyokkal Bábszínházba megyek...

Datolya!
szerintem a krumpli nem jó fagyasztva, krumplis étel sem. már tapasztaltam. nekem van többfajta krumplim, van direkt főznivaló, az tényleg pár perc alatt megfő.


Laura!
kukoricadarát úgy, mint a tejbegrízt készítem, csak tej helyett vízzel. kukoricadarával simán vízben megfőzöm.
a puliszka is így készül, csak ott sűrűbb lesz, formába öntve, utána szeletelhető. de ezt Sedith jobban tudja biztosan...
Sedith!
Te is jókat írtál, még csak átfutottam...a zakuszkát majd megosztanád velünk?

Ági!
még múltkor kérdezni akartam a kürtőskalácsot! hogy készíted? van ilyen fád, ugye? de hol sütöd?
ilyenkor mindig árulják a karácsonyi bazárban és szeretjük...

pelyhesítőm nekem sajna nincs, a gabonapelyhet úgy veszem (búza, rozs, árpa).

a tönkölybúzát hol veszitek és mennyiért?

mi "sima" búzát vettünk, az van két zsákkal.
malommal megőrlöm és a lisztből sütök kenyeret, meg sütit, meg ami a főzéshez kell.

kenyérhez használok 10% finomlisztet (bolti), meg ha vendégek jönnek, a sütihez is egy részét azzal csinálom.
a család tágabb része (rokonok) nehezen barátkozik meg ezzel...

szóval folyamatosan változik az, amit esetleg ki tudok váltani házi készítésű dologgal.

szoktam tésztát gyúrni, meg szejtánt is csináltam már.

a listről most ennyi jutott eszembe.

Van valakinek kemencéje?

még eszembe juutott, hogz vannak házi aszalt gyümölcseim meg zöldségeim, meg szárított fűszerek, gyógynövények.
ezek a kertből valók.
van egy közepes méretű kertünk és bio módon termesztjük a növényeket.
most itt sírnak a kicsik, majd folytatom legközelebb....

ja: ételjavaslat jó ötlet..
esetleg én is rakhatok tippet, bár én vegán főzök.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Reni, engem érdekelnek a húsnélküli receptek is. Van amikor a férjem direkt azt kér, és főleg, hoyg nem is eszünk minden nap húst. Pl. a tegnapi májból kevés maradt, csak egy adag, úgyhogy ebédre kell valami más, de most húsom nincs. És még nem is tudom, mit főzzek. :oops: Valami csak lesz! :)

A puliszkát tényleg úgy készítem, hogy vizet felforralok egy pici sóval és beleszórom a darát, majd állandóan kevergetem. Le is vszem egy-egy rövidebb időre a lángról, hogy duzzadjon csak úgy magában. Vigyázni kell, nem kell sok dara, mert megduzzad. Mi nem szoktuk formába tenni. A főzőedényből tányérra vayg deszkalapítóra borítjuk és úgy daraboljuk aztán. MAmáéknál régebb volt direkt puliszkaszeletelő CÉRNA. A lapítóra borított puliszka alá behúzták a cérnát és úgy emelték meg, így darabolódott kockaszerűségekre. (Jaj, ami akkor olyan természetes volt, most márszinte exotikumszámba megy! :oops: )

A zakuszka receptjét is "elárulom", de elő kell keresnem! :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Sziasztok!

Edesburgonyabol meg nagyon jo gnocchit is lehet csinalni:
kb. 70 deka edesburgonya, hejaban megfozve, hejat le, osszetorni, hozza 30 deka liszt. Jol osszedolgozni, konnyen formazhato legyen. Lisztezett deszkan ujjnyi vastag hurkakat kesziteni, 2 es fel centi hosszu darabokra vagni, majd forro vizbe dobalni, megfozni. Nem celszeru egyszerre beletenni az osszeset. Amelyik feljon a viz tetejere kszedni, aztan mehet bele kov. adag. Pestoval kivalo. (Pestot is lehet hazilag csinalni:))

Biobaba
biobaba
 
 


Megvan a ZAKUSZKA receptje:

Azt tudni kell, hogy most már rengeteg változata van, lehet gombával, sárgarépával, almával meg kutyafülével elkészíteni az alapreceptbe viszont paprika, hagyma, padlizsán vagy bab, paradicsomlé, olaj és só meg bors kell. Ja, és persze szalicil a tetejére. (Nem tudom, hogy tartósítószer nélkül megállna-e, mi mindig teszünk a tetejére szalicilt, de csak a tetejére, és amikor megbontjuk az üveget, akkor a legfelső réteget mindig leszedjük.)Bocs', és még babérlevél is.
Szóval, kell 5 kg piros paradicsompaprika (vagy bármilyen paprika, de piros legyen), 2 kg vöröshagyma, 3 kg padlizsán vagy 1 kg szárazbab (vagy zsengebab, ezzel finomabb, mint szárazzal), 1 -1,5 l olaj, 1-1,5 l paradicsomlé, só és bors ízlés szerint. (általában szemesborsot írnak, de én nem szeretem, mert amikor ráharapsz egy ilyen szemre, az nagyon keserves, úgyhogy az őrölt az príma ide.)
A paprikát kicsumázod, cikkekre vágod és egy kevés vízzel odateszed párolódni. Közben kavargatni is kell. Amikor jó puha, akkor le kell darálni, vagy paradicsomdarálón átnyomni, hogy a héja kiválasztódjék. A hagymát meghámozni, megmosni és így nyersen ledarálni. Az olajat felforrósítod és beleteszed a hagymát párolódni (pirítani nem szabad!!!) és amikor már puha, akkor hozzáadod a ledarált paprikát, a megsütött és szintén ledarált padlizsánt (ha babbal készíted, akkor azt először jó puhára főzöd és aztán ledarálva adod hozzá), a paradicsomlevet, a babérlevelet, ízesíted, és állandóan kavargatva addig főzöd, míg az olaj kezd kicsapódni és feljönni a tetejére. az összevegyítés után kb. félórát-háromnegyedet kell még együtt főzni, de azért ez nem szentírás. Vigyázat, szokott spriccelni is, úgyhogy lesz törülgetnivaló utána még!
Nos, amikor ez megvan, akkor tiszta, száraz üvegekbe töltjük még forrón, szalicilt teszünk a tetejére és jól lekötjük vagy csavaros üveg esetén rácsavarjuk a tetejét. Száraz dunsztba tesszük. Aki esetleg nem tudja, ezt úgy csináljuk, hogy egy jó vastag plédből egy kuckót csinálunk, amibe belehelyezzük az üvegeket (így forrón), majd letakarjuk, még egy plédet, párnát rádobhatunk, és addig hagyjuk itt, amíg kihűlnek. Általában 2-3 nap.
Na, jó hosszúra sikeredett, de abszolút nem bonyolult. a padlizsános fincsibb, mint a babos. Legalábbis nekem. De lehet vegyesen is készíteni. Ki lehet próbálni kicsiben úgy, hogy betartva az arányokat, de kilók helyett darabokkal, ill. liter helyett dl-rel. Ha valakit érdekel és további segítséget, magyarázatot igényel, az írjon!
Jó étvágyat hozzá! Errefelé magyarok, románok egyaránt készítik, ősszel, amikor a paprikának, padlizsánnak szezonja van, akkor aszinte mindenki készít. Aki teheti, az az udvaron, hatalmas üstben készíti, de itt a panlben a gáztűzhelyen is meg tudom csinálni! :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Liv,
a dm-ben van Alnatura (saját)márkájú zöldségleveskocka, szinte csak bio alapanyagból és semmi "extra" (nem oda való) nincs benne. 6 db 250 Ft. És nagyon finom: nincs "maggi-kocka" íze. Nem csak leveshez használom, hanem pl. zöldséges kajákhoz is.

Puliszka:
én szoktam túrósan is. Sűrűre főzök 1/2 kiló darát, a felét lerakom egy nagy jénai aljába, rárakok fél kiló túrót (néha keverve juhtúróval), rákenem egy nagy tejföl felét, majd kanállal "rászaggatom" a maradék puliszkát, megkenem tejföllel, sütőben megpirítom. Ha nem teszek kaprot a túróba, akkor az utolsó morzsáig elfogy. (Ja, öten esszük, ebből két kiskamasz fiú és egy 5 1/2 éves lányka. A babánk még csak szopizik, de ugyanúgy tápláltam hozzá, mint Hordozó/Ági. Rizsmaláta és társai.)
h_szilvi
 
 


Sziasztok,

Reni,
igen, jó a Kobudo, de egyébként Helga :) Érdekel a csatni recept, megpróbálom valahogy sűríteni a ketchupot. Egyébként az íze nagyon jó (tart. nélküli), csak nagyon folyós, pedig asszem 2-3 órát főztem.
Mióta főzöl vegán módon? Egyszer én is megpróbáltam, de csak nyomokban maradt meg, van pár kedvenc recept.

Hordozo,
a Te recepted is érdekel, de nem sürgős, most úgy sem csinálok :)

Tényleg, én is csinálok zakuszkát, de a tetejére kb 1 centi olajat rakok, így nem kell szalicil, szépen eláll. És még rakok bele tárkonyt is, nagyon finom, és gyorsan fogy.
Meg most nyáron csináltam először cukkinis lecsót, azt is szeretjük, ált. köret, de egy kis tojással egytálétel.

Kép

Kép
kobudo
 
 


Sedith!
köszi az autentikus puliszka receptett, no meg a zakuszkát!
ez vajon ugyanaz mint az ajvar? (ezt főle Szerbiában ismerik)

Kobudo/Helga!
megkeresem, csak most nem a saját gépemen vagyok.
7-8 éve vagyok vega. előtte nem tudtam főzni, egy-két dolgot leszámítva.
de nem az egész család vega, a fiúk (fiam+férj húsevők), no meg a rokonság sem.


én holnap megyek nagybevásárolni, körülnézek édesburgonya ügyben is. nagyon felcsigáztatok! :)

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?