Új privát üzeneted érkezett!

Borsókás

holnap megyek, meg van mind a 3 embrióm, fél 10-kor lesz a transzfer.
remélem most azért itt maradsz velünk, s nem fogsz megint hónapokra eltűnni, mint májusban. meg hát a február már itt van tényleg.
neked a dokid nem mondta, hogy 3 után (ha zsinórban megy) szünetet kell tartani? nekem fél évet ki kellett hagyni a 3. után.

Zsuzsi
zsuzsi73

Sziasztok!

szerintetek mitől függ,hogy mikor ültetik vissza az embriókat?Csak,mert nekem az elsőnél hétfőn volt a punkció és szerdán már vissza is ültették,pedig azt mondták,hogy az egyik az különösképpen nagyon szép. Ezt mi alapján dönthetik el vajon?
andrea23

Hozzáteszem,hogy: szép volt! Mert ugyebár sajnos nem sikerült!
andrea23

Andrea :D
attól függ, hogy hány és milyen embrióid vannak.
az embriókat minősítik - pontozzák- és a biológus dönti el, hogy meddig lehet kint tartani őket.
1-2 embrióval nem kockáztatnak hosszabb kinttartózkodást (3-4-5 napot), mert ott nagy a veszély, hogy ha 1 is elhal, akkor meghiúsul a transzfer.
tehát ált. akkor vannak későbbi transzferek, ha sok egyforma és magas minősítésű embrió van.

Orsi
KépKépKép
icsilya

Csökkentenék a támogatott lombikbébi-beavatkozások számát
2006. november 3. 12:19
Csökkentené a társadalombiztosítás által fizetett lombikbébi-beavatkozások számát a kormány - tudta meg az origo. Az Egészségügyi Minisztériumnál megerősítették: felülvizsgálják, hány támogatott beavatkozás indokolt, és ez a szám várhatóan kevesebb lesz a jelenleginél.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenleg páronként öt beavatkozás árát - ez kezelésenként 250-300 ezer forint - téríti meg a meddőségi centrumoknak. A tervek szerint ezen kezelések számát faragnák le.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán az origo.hu-nak elmondták: felülvizsgálják, hogy hány támogatott beavatkozás lenne indokolt, ez a szám azonban várhatóan öt alatt lesz. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy Nyugat-Európában átlagban két kezelést fizet a biztosító, Nagy-Britanniában pedig mindössze egyet.

Steven G. Kaáli, a hazai lombikbébi-kezelések 70 százalékát végző Kaáli Intézet alapítója szerint, ha a kormány jelentősen csökkenti az OEP által támogatott kezelések számát, az már nem csak egészségügyi, hanem a népesedéspolitikai kérdés is lehet. Kaáli elmondta: ha csak egy kezelés járna térítésmentesen, akkor az jelentősen csökenntené a születésszámot is. Jelenleg ugyanis évente kétezer gyerek születik a lombikbébi program keretében, ami a hazai születések két százalékát teszi ki.

A professzor szerint az OEP-támogatás csökkentése esetén a betegeknek kezelésenként minimum 600-800 ezer forintot kellene fizetniük. Szerinte ahhoz, hogy továbbra is kétezer gyermekhez tudják hozzásegíteni a hazai párokat, arra lenne szükség, hogy a térítésmentesen járó öt kezelés helyett 35 évesnél fiatalabb nők esetén legalább három, a 35 év felettiek esetében pedig legalább 4 kezelést fizessen a társadalombiztosítás. Ha a támogatott kezelések számát mindössze egyre csökkenne, az intézet öt magyarországi meddőségi centrumát valószínűleg nem tartanák fent.

MNO - fidesz.hu

"Minden nap megszünik valami
Amiért az ember szomorkodik,
De mindig születik valami,
Amiért érdemes élni és küzdeni"
kagyló

Az itthoni lombikbébi-kezelések hatvan-hetven százalékát végző Kaáli Intézet öt meddőségi központjában augusztus elseje óta havonta huszonöt-harminccal több lombikbébi-kezelést végeznek, mint amennyit kifizet a biztosító – írja a lap. Az OEP-finanszírozáson felüli betegeket az orvosok társadalmi munkában látják el, az anyagköltséget pedig az intézet fizeti, azonban ezt a működést csak januárig tudják vállalni. Ha nem változik a helyzet, kénytelenek lesznek várólistát kialakítani. A János kórházban lévő Budai Meddőségi Centrumban már most várólistát hoztak létre, sőt decemberre már betelt a keret.

kagyló

gyűjtsétek az aláírást, rokonok barátok ismerősök között is, ha van rá módotok. Minden egyes aláírás számít! január végén adják be a petíciót és lehet, hogy meg lehet vele akadályozni a bizottság elé terjesztést!!! Internetes aláírási lehetőség:

http://www.lombikbaba.hu/index.php?opti ... Itemid=137

egyelőre még nincs konkrét beadvány ! de hogy ne is legyen.....
nálunk várólista orvosfüggő, január-február egyelőre.
vidékieket nem tudom
harcimokus

Sziasztok

Borsi
örülök nagyon hogy így fogod fel a dolgokat, és nem temetkezel el a bánatban, és mint már írtam szerintem a 2007-es év lesz a ti évetek, én legalábbis nagyon drukkolok érte.

Kagyló
én a dévaison ma délután olvastam, hogy Dévai állítólag valakinek azt mondta, hogy valszeg csak 2-öt fog támogatni állam - szerintem ez nagyon durva lenne. Mert az eü. miniszter csak azt felejti el hogy ott nyugateurópában az emberek fizetése, vagyis amiből meg kell élnikük nem annyi mint ebben az országban, és úgy látszik hogy lassan a lombik a gazdagok kiváltsága lesz, ez borzalmas, legalábbis számomra rettenetesen elszomorító. Nem is folytatom inkább, mert ha erre gondolok hogy milyen sok embernek csak így lehet babája elsírom magam.

Sziasztok

erika

Kép

Kép
erika13

sziasztok
Harcimokus
Szerintem mire el lesz küldve ez a petició, addigra már ki tudja... már érvényben is lesz. Nézd a várólistát, egyszer március (ha jól emlékszem) most meg már február!!! Mivel nálatok még nincsen várólista, ezért még nem tudjátok mennyire rossz. Nekem eddig a harmadik indulásom csúszik. És tudod jan-ra 80 után vagyok a listán, gondolhatod még mennyit kell várnom.... Bíztos vagyok benne, hogy nem fog olyan sokat engedélyezni a OEP!!!!Ezért még egy hónap és így tovább mire egyszer indulhatok is!!!! :cry:

kagyló

Erika13
Ezt mind én is tudtam eddig!!! Semmi jót nem hallottunk!!! :(

kagyló

Kagyló!
"nézd a várólistát, egyszer március (ha jól emlékszem) most meg már február!!! "
ezt nem nagyon értem. /?/
A tavaszi ülésszakon kerül napirendre.

nálunk is van várólista. Épp az előbb írtam. Februárnál tart.

Megértem az elkeseredést, maximálisan. /aki ismer, tudja /
harcoljunk ahogy lehet, nem sok mód van rá, ezt mindenki tudja. Csak nem szeretném , ha megint pánik lenne. Ráérünk akkor megijedni, amikor aktuális lesz. Most a védekezésnél tartunk még.
A várólista jogos félelem, mert az már létező dolog. Intézetenként eltérő , hogy milyen távlati. Nálunk az van amit írtam, jelenleg.....Ez bármikor változhat, sajnos.
harcimokus

sziasztok!

Én aláírtam most elektrónikusan,az 1637. vagyok!
Hajrá lányok!
Vendég

Kedves Lányok!

Hoztam Nektek két cikket. Főleg az "ismeretlen eredetű"-eknek érdekes, de érdemes elolvasni szerintem mindenkinek! Mindenkinek drukkolok, mi pihienünk, majd jövőre folytatjuk!! Akinek időközben sikerült azoknak hatalmas gratula! :) Mindenkit pusszilok!

http://kisbaba.freeblog.hu/archives/200 ... _egy_cikk/
http://kisbaba.freeblog.hu/archives/2006/11/28/Cikk/

Kép
Kép
kiscsillag

Csajok!

Ez a legfrissebb cikk a témában, de én hiszek Harcikának, és nem vagyok hajlandó hisztizni, amíg úgyis felesleges...
Ugyan kész tényként közli, mintha már így is lenne, de ez csak olyan újságírói fogás, hogy már előre parázzunk...

Varga Attila: ..... Eddig évente kétezer gyermek született a lombikbébiprogramokból, de öt helyett már csak két beavatkozást támogat a kormány. A megtakarítás összegéből két kilométer autópályát építhetnek majd. Két kilométer utat kétezer gyermek helyett. Pedig fogy a magyar.
Fejét vesztette az egészségügy.
(Magyar Nemzet, 2006. november 23.)

Fanni
fanni73

Jaj, akiknek most nem sikerült! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Kép
Kép
kiscsillag

Harcimokus
Szóval már biztos mint ahogyan te is hallottad gondolom én, hogy február közepétől már vizit díj lesz!!!!
Pár nappal előtte márciust, vagy áprilist mondtak!!!! Ez után utána tudsz járni! Nem akarok hüly.... írogatni, csak pár nap alatt már meg is volt, a végleges döntés. Gondolod, hogy a lombik támogatást nem fogja tudni bejelenteni?!

kagyló

Szia * :P
Örülök, hogy jelentkeztél.
Elolvastam a két cikket és nagyon érdekes! Tényleg, úgyhogy köszi!
Puszi,
Fanni
fanni73

Sziasztok

Fanni
hát ez hihetetlen, hogy a gyerekekszámát összehasonlítják az útépítés km-eivel, habár ezektől bármi kitelik. És felfoghatatlan hogy ennyire drasztikusan le akarják csökkenteni, ezek odafenn mindent elvesznek másoktól, de maguknak csak adnak különböző kiváltságokat. Ez rémísztő és felfoghatatlan, legszívesebben nem is tudom, mit kezdenék velük, vagyis lenne pár ötletem de jobb ha fejben marad.
Az a baj hogy nekik már vannak gyerekeik, vagy van annyi pénzük hogy nem okoz nekik kifizetni ilyen dolgokat, ja és persze az összeköttetéseik amikkel bármit elintéznek maguknak sz...........rágók. Utálom őket, és egyre jobban és jobban és jobban.
Bocsi de ez nagyon idegesítő hogy a ennyire le akarják csökkenteni.

Sziasztok

Erika

Kép

Kép
erika13

Kagyló :D
a vizit díj egészen más tészta.
Ott a döntést már kb. 1 hónapja meghozták és a tv is megvan, hogy jan.1től van (!!!!) csakhogy! addig nem tudják megoldani a kedvezményekre jogosító igazolások kiadását, ezért tolták el február 15-re, a tényleges kezdést.
de ettől függetlenül a tv-nyi háttér január 1re már 1 hónapja megszületett.
az, hogy márc. vagy ápr. csak a gyakorlati kezdés időpontja lett volna, ez lett a febr. 15.
tehát nem 1ik napról a msikra történt meg a döntés.

Orsi
KépKépKép
icsilya

Erika :D
nem a gyerek számát hasonlították össze az épített km-rel....
a szövegben nem az van. pont az votl, hogy az összes spórolás 2 km útra lenne csak elegendő... akkor meg hol marad az értékrend????
2 km vs. 2000 gyerek.... ez ami a nem normális.

Orsi
KépKépKép
icsilya

Sziasztok

Icsilya
ok értem, igazad van!

Sziasztok

Erika

Kép

Kép
erika13

SZiasztok!

Mereszt,
köszi a töki pompost! Naggyon jó lehet! :P

Zsuzsi,
drukkolok! :)

Lois,
akkor januárban jössz te is?

Fanni,
olvastam azt a cikket...
Szégyen :(

A dévais hírt is hallottam, meg is ijedtem, de Harci, neked hiszek! :) Amíg nem mondod, hogy nagy baj van, addig próbálok nem izgulni ezen!
angel37

Kagyló !
értem, én azt hittem a márciust a várólistánál reagáltad.
Azért ne parázzatok.
Az első infót nektek fogom írni. Csak gyűtögessétek azt az aláírást.
Kiscsillag!
:wink: :wink:
harcimokus

Zsuzsi :P
Ha már a pocidban van a 3 kis szuper embrike, jelentkezz, hogy vagytok!
Puszi,
Fanni
fanni73

Sziasztok Lányok-

Ismét egy kérdésem lenne, hátha valakinek van valami tapasztalata az ügyben. Most zajlik a 2. lombokom és hosszú protkoll szerint megy, tehát a 21. naptól ment a suprefact és most hétfőtől a stimu (suprefact, gonal, menopur). Kedden véget is ért a menszeszem, ez volt az 5. nap, viszont szerda este ismét friss piros vér jött belőlem (bocsi a naturalizmusért) és ez még ma is így van. Nem sok, de minden pisilésnél jön egy adag. Felhívtam az orvost, aki azt mondta, hogy szúrjam tovább az injekciókat, és majd hétfőn megnéz, amikor úgyis mennem kellene tüszőnézőbe. Volt esetleg valakinek hasonló tapasztalata? Azért idegesít a dolog, mert világéletemben normális volt a menszeszem, az 5. napon mindig véget ért és köztes várzásem sem volt soha az életben.
Előre is köszi, ha valaki esetleg tud valamit mondani ezügyben.
Kriszta
krikri

Orsi
Tudom, hogy nem egy lapra tartozik a kettő, én ezt csak azért írtam, hogy példának is lehetne venni, hogy sajnos minden féléket írogattak róla, aztán egyszer csak már meg is van a döntés... mielőtt el küldenénk a peticiót!
Szerintem itt már minden nap számít, ha elég sokat írnak róla és mint nálunk a másik fórumon, beszéltünk az orvosunkkal. Hidd el, hogy van alapja aggodni! Mivel nekem megvolt a három támogatottam, ehhez már nem fognak adni, sajnos. Szerintem azt te is tudod, hogy kifizetni azt az összeget amit elkérnek nem egy leány álom! Mert egyet mi is ki tudunk fizetni, de utána egy év is eltelik mire ne agy Isten a következőre mennék.... És ha 2 támogatott lesz csoda számba fog menni akiknek sikerülni is fog. Nem én leszek egyedül akinek meg kell küzdeni az anyagiakkal, hogy legyen kisbabája. Ne haragudj nem vitatkozás miatt írtam, és abban amit leírtál mint mindig igazad is van!!!
Harcimokus
Jaj, de szeretném ha jó infoval jönnél! És lehet,, hogy tul reagálom a dolgokat, de félek!!!

kagyló

Lányok,

a pocakomban van a 3 kis embrió :D
Azt mondta a doki, hgoy mindhárom tökéletes szerkezetű :D

Tudjátok, én Szegedre járok, és ott most az a legújabb (2 hete vezették be), hogy
a punkciót követő 6. napon 0,5 ml suprefactot kell beadnom. Állítólag ez is növeli az esélyeket.

Kiscsillag,

de rég hallottam felőled, kívánom, hogy lelkiekben nagyon sok erőt gyűjts a tavaszi újrakezdésig.

Zsuzsi
zsuzsi73

Zsuzsi :!:
Drukkolok!
Erről még nem hallottam. Bár nekem nem is lesz punkció most :P

Krikri!
Velem szerencsére még nem történt ilyen, így én nem tudok segíteni sajnos.

Fanni
fanni73

Sziasztok

Zsuzsi
gratula a 3 pöttömhöz
[img][img]https://www.babanet.hu/tarsalgo/attachments/1164901192.84.jpg[/img]

Sziasztok

Erika[/img]

Kép

Kép
erika13

Zsuzsi :D
drukkolunk!!!

nem. rossz a példa.
törvényileg teljesen más.
1) a vizitdíj: törvényileg már szabályozva volt (kb. 1-1.5 hónapja nem emlékszem pontosan), most végrehajtási szinten szabályozták, hogy mikortól megy tényleg élesben. végrehajtási szinten nem tv. és ezáltal a parlament szabályoz, hanem rendelet, vagyis a minisztérium.
egy rendelet meghozatalának az átfutási ideje kb. 3 perc...
2) a lombikok száma: ehhez tv. módosítás kell, mert ezt az eü. tv szabályozza. egy tv. módosítás meghozatalának megvan a maga alkotmányos menete, azt nem lehet ripsz-ropsz megcisnálni... már akkor sem, ha a tv. javaslat meglenne. de itt még az sincs.

ezért írtam, hogy itt nem lehet olyan gyorsan döntés, mert a parlamentarizmusban szabályozott, hogy hogyan lehet tv-t módosítani, és az nem megy olyan gyorsan.

Orsi
KépKépKép
icsilya

félre ne érts maximálisan megértem a problémád, és maximálisan a lombik támogatása mellett vagyok.
csak az adott példára írtam, hogy az egy rossz példa.
:wink: :wink: :wink:

Orsi
KépKépKép
icsilya

Orsi :D
Na látod én ilyen szemszögből nem is néztem! :oops:
Szerinted ... várható, hogy azok akik tulmentek a 2. próbálkozásukon, ezek után ha életbe lép fizetniük kell mindent? :roll:

kagyló

nekem semmi fülesem nincs arra vonatkozóan, hogy mennyire csökkentenék... szóval tényleg nem tudom.
én etikusnak azt tartanám (persze ez kit érdekel), hogy ha a módosított tv. azokra vonatkozna, akik még nem vesznek részt a lombik programban, vagyis még 1 próbálkozásuk sem volt. akik már benne vannak, azokra megmaradna a régi szabályozás - hiszen ők adott keretek között kezdték el.
ennek a ktgvetési hatása lényegesen később érződik persze, de szerintem tisztességes ez lenne, ha már módosítani akarnak.

én bízom benne, hogy ahogy a lombikosok védelménél a petíciónak volt értelme itt is lesz.

(bár engem őszintén meglepett, hogy mennyire kevesen írták alá eddig)

Orsi
KépKépKép
icsilya

Sziasztok!

Küldöm mindenkinek ezerrel a linket a petícióról.Az elöbb küldték vissza,hogy az 1668. alárás volt...

Csajszik!Lenne egy kérdésem(már megint) :oops: : én most szedem 3napja a fogigátlót(Marvelont).Szerintetek szedjek valamit még magamtól amivel csak jót tehetek? elevit,Aszpirin,... ilyesmikre gondoltam.
andrea23

folsav esetleg, de szerintem bármi mehet, amit jónak érzel :D

aspirin az a 100mg-os legyen, ha szeded

Orsi
KépKépKép
icsilya

Icsilya! És azt eltudod nekem mondani,hogy az mire jó? Csak azért kérdezem Tőled,mert te mindent tudsz! :wink: :D
andrea23

állítólag vastagítja a nyálkahártyát.
de a nyh azért nem akkora mumus, mert nem 1 embernek sikerült vékonnyal is.
pl. Zsu is írta, és nekem is csak 9mm volt a mostaninál.

én most a Picúrral semmit sem szedtem, elég volt a stimusra koncentrálni, hogy azok időben megleyenek... nagyon rossz gyógyszerevő vagyok.

Orsi
KépKépKép
icsilya

egyébként az összes ilyen támogatóról (méhpempő, aspirin, vitaminok, aloevera... stb) azért nem nincs egyöntetű vélemény, hiszen a siker sajnos nem ezen múlik.
de! :D ha van akármi amiben pszichésen mélyen hinni tudsz, hogy segít akkor az már félsiker. mind1 hogy pszichésen vagy ténylegesen segített.... ha sikerült az eredmény a lényeg.

Orsi
KépKépKép
icsilya

Orsi!
Engem érdekel a véleményed!!! :lol:
Kár, hogy nem neked kell dönteni, megnyernő a tetszésemet a döntésed!!!! :lol:

kagyló

Orsi!
Bocsi, hogy közbe szólok, de én rettenetesen hittem, és úgy voltam az első kettő lombikomnál, hogy igen is sikerülni fog!!! Miért ne sikerülne, hiszen mindent megkapok ahhoz, hogy ott lapuljon a pocakomba a babuci.. Aztán mégsem jött össze. Nehezen de feldolgoztam... :cry:
A harmadiknál már úgy gondoltam nem szabad gondolni sokat rá, hiszen ha nem görcsöskodök akkor csak össze fog jönni. De nem!
Testileg -lelkileg készen kell lenni arra, hogy minden stimmeljen. Hát nem kávéztam, nem fogyiztam, és még minden más. Szóval teslileg úgy éreztem indulás. Lelkileg erősnek éreztem magam, megpróbáltam keveset stresszelni, munka stb. Jó voltak nekem is nehéz idöszakaim. De amikor indulni akartam, mindent jónak és megfelelőnek éreztem. Mégis ott tartok ahol most vagyok!!!
Hogy más nők mit tesznek meg a sikerélt változó. Mindenből egy kicsit megpróbálok....

kagyló

Emma
mikor mész az első ultrahangra?

KépKép

KépKép
szivvi

Andrea!

A folsav a babának is jó,nagy szüksége van rá az első pár napban vagy hétben.Sajnos már nem emlékszem pontosan,hogy mit mondott a nőgyogyim,de a spontán probálkozásnál is kérte,hogy szedjem,de az biztos,hogy nem a terhességmegtartásért,hanem a baba miatt!!!Ilyenkor télen szerintem a vitamin sem árt.Te hogy érzed?Aszerint cselekedj. :P

Lombiknál szerintem is kevés a hit.Csak az Istenke tudja a titkot. :wink:
mereszt

Jó reggelt!

Zsuzsi :)
NAgyon örülök neki, hogy tökéletes kis margaréták költöztek vissza. Ezerrel mennek a drukkok, hogy erősen kapaszkodjanak is! :)

Természetesen nem fogok most már eltűnni. Kíváncsi is vagyok, mi történik veletek, meg hát valóban hamar itt lesz a mi következő lehetőségünk is.
Eszembe sem jutott most, de már hallottam korábban erről a féléves kihagyásról. Nekem nem mondta a dokim szerencsére. Bár nálunk nem 3 hónap telt el az et-k között. Az első után 5 hónappal, a 2. után meg 6 hónappal volt a következő transzfer. Lehet, hogy ezért nem kell várnunk.

Erika!
Meg vagy áldva jósnői képességekkel? Nagyon remélem!!!! :P
Most már úgy vagyok vele, hogy lasssan el kell, hogy kezdődjön a mi szerencsés időszakunk is. (1 éven belünl 3 sikertelen lombikunk volt!) A jövő év már csak jobb lehet!

Lányok!
Én egyetértek Orsival, meg Harcimókussal. Annyira még nem közeli ez a tv.-módosítás. Ismerve a törvényhozás menetét, nem valószínű szerintem hogy ezt a közeljövőben bevezetik.
Nem kell előre aggódni. Mindenki próbálja meg propagálni a nem érintett ismerősök között is a petíció aláírását, talán azzal lesz esélyünk! :P

Borsi
borsókás

SZiasztok!

Zsuzsi,
Legjobbakat a kis triónak! :)

Érdekesen hangzik ez 6. napi Suprefact! Drukk, hogy segítsen!

Andrea,
nem szedek semmi "rásegítőt", sztem nem ezen múlik! :)
A folsavon gondolkodom, mert az tényleg jól jöhet a babának, ha sikerül! :)

13 bogyónál tartok.
angel37

Zsuzsi
Mikor lesz eredmény? Teszt lesz vagy vérvétel?

Szivvi
Még pont egy hetet kell várnom, jövő csütörtök reggel kukucskáljuk meg, mi a helyzet.
Akartam kérdezni tőled, hogy érezted magad a pozitív teszt meg az első uh között? Milyen tünetek voltak?
emma1976

Emma,
jövő csütörtökön megyek én is! :)
angel37

Angel :)
Hánykor? Nekünk f9re van időpontunk
emma1976

8-ra megyek! :)
Nem lehetetlen összefutni! :wink:
angel37

Emma!

Az első hét nekem nagyon rossz volt, hányinger, nagyon fájt a mellem, a második hét jobb volt. Most rosszabb napjaim vannak megint. Érdekes, hogy mindenhol azt olvasom, hogy székrekedés lehet, nekem szinte 2 naponta megy a hasam. Ha diétázok, ha nem. Majd megkérdem a dokit. Nekünk már csak egyszer kell az intézetbe menni, utána már az én dokim jön.
szivvi

Angel :D
OK, úgyis korábban odamegyünk! :D

Szivvi
Nekem minden egyes nap hasmenésem van, nem vészes, meg nem sokszor, de másfél hete nem volt egy normál állagú (már bocs')
A mellem 5-6 napig nagyon feszült, szerintem nőtt is kicsit, de tegnap - ma sokkal kevésbé (és én persze ennek sem tudok örülni :roll: )
emma1976

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?