Új privát üzeneted érkezett!

Alinka!

Tényszerûen, ám mégis szubjektíven: Vida doktor korrekt, alapos, közvetlen. Tíz évig volt a nõgyógyászom. Az egyéni szocprobléma, hogy nekem nem jön be ez a pikáns, kétértelmû duma, amit õ alkalmaz. Viszont van, aki ettõl oldódik fel. És tény, hogy eddig csak mosolygó nõket láttam kilépni a rendelõjébõl.
Most, már babával a pocakomban váltottam, több okból.
Egyrészt a fent említett stílus miatt. Másrészt a szülés ára miatt, ami 60-70 ezer forint (ezt a védõnõm is megerõsítette). Szerintem a vizsgálatok is drágák (Legutóbb - tavasszal - hatezer volt egy kézfogás a magánrendelõben. Azt nem tudom, h a kórházban mennyi, mert engem legalább öt éve átirányított a magánrendelõbe). Sajna nem vagyok jól eleresztve: amikor csak évente egy-két alkalommal kellett, akkor belefért, de most nem.
Úgy tudom, a legtöbben meg vannak vele elégedve.
A magánrendelõje Óbudán van, a Kolosy tér mögött (talán Evezõ utca, vagy azon kell bemenni), a telefonszáma meg 368-10-23.

A legjobbakat!
M
Névtelen

Kedves M

60-70 ezer? Az nagyon durva.. És ha kevesebbet adok? Talán megsértõdik vagy mi? vagy elõre közli a tarifát?
Akkor azt hiszem maradnék a saját orvosomnál, õ nem keveselte 2000-ben a 35 ezret, 2001ben a 40 ezret.(2szer szültem). Pedig szerintem az is sok, fõleg hogy havonta fizetek a magánrendelõben nemkevés ezer forintot.
Én sem vagyok eleresztve anyagilag..
Azért köszönöm az infókat.
Alinka
Névtelen

És még egy kérdés: mellvizsgálatot is végez kérés nélkül? Mert ismerek olyan nõgyógyászt, aki nem, soha.
Köszi
Alinka
Névtelen

Kedves BK:!
Fél éve kialakítottunk egy látogató öltözõt és minden nap du. 3 és hat öra között az édesapák bejöhetnek a gyermekágyas osztály folyosólyára babát simogatni - ringatni. (Természetesen az "egyéb" látogatások továbbra sincsenek idõhöz kötve, a hallban bármikor bárki jöhet látogatni)A kórtermekbe továbbra sem lehet bemenni, ennek oka az, hogy a szobák három-négy ágyasak és mindig van olyan mama aki éppen szopotat vagy fej vagy egyszerûen pihenni szeretne.
Azt, hogy melyik kórházba szállítják el a problémás babákat a gyermekgyógyász kompetenciája. Õszintén megmondom, nem tudom, hogy lehetséges-e a szóbajöhetõ helyekközött válogatni (mert nem csak a Jánosba szállítanak újszülötteket), de nem hiszem, hogy ha az anya ragaszkodna ahhoz, hogy más helyre vigyék ne lehetne megoldani a problémát. Csak párbeszéd szükséges hozzá (mint az utóbbi hozzászolás és nem indulatos mint az elõzõ - persze biztos jogos). Mi is jobban látjuk a problémákat és sokkal többet tudunk tenni, ha az igényeket fogalmazzák meg a kismamák (lásd látogatás megváltoztatása "alulról" jött kezdeményezésre)
Sajnos a vajúdóban folyó CTG-zés még mindig nem megoldott, de ha végre ránk mosolyog a szerencse - és az Eü. Minisztérium pályázatokat eldöntõ bizottsága is úgy gondolja - na és persze még ehhez néhány szponzort is sikerül befûzni - a jövõ félévben talán sikerül átépítenünk a szülõszobát és igaz,hogy továbbra is a részlegen belül (státuszbõvítés elképzelhetetlen!), de az egyágyas szülõszobáktól elszeparálva történnek majd a vizsgálatok.
A cukros víz itatásáról (egy L vízbe egy kiskanál cukor van egyébként - 5%-os oldat) csak az elsõ egy két nap szoktunk adni, amíg a mamának nincs vagy minimális a teje, a vércukorszint egyensúlybantartása és a folyadékháztartás rendbentartása végett. A jól szopó babáknak már nincs rá szükségük. De úgy gondolom mindent meg lehet beszélni a gyermekgyógyászokkal és a csecsemõs nõvérekkel és számtalanszor írtam már, hogy bármikor és is szívesen állok rendelkezésére mindenkinek.
Most ennyire volt idõm , remélem néhány kérdésre kielégítõ választ sikerült adnom, de várom az észrevételeket, hozzászólásokat, ötleteket (csak kíméljetek a csúnya jelzõktõl, mert minden ellenkezõ híreszteléssel szemben én is emberbõl vagyok sõt én is anya vagyok és nem ellenség)
Üdvözlettel: Rákóczi Ágnes
Rákóczi

amikor én azt mondtam, hogy aVida bájgúnár, le lettem hurrogva.
valaki azért mégiscsak megerõsített.Kép
Névtelen

Kedves Rákóczi Ágnes!
Kb 4-5 hét múlva fogok Önöknél szülni,bár végignéztem az archivált anyagot és valószinüleg én vagyok a figyelmetlen itt a finisben,két megválaszolatlan kérdésem lenne.Azt tudom,hogy az újszülöttek anyakönyvi kivonatát a kórház is elintézi,ha van házassági anyakönyvi kivonat-mikori kell hozzá-az enyém kb 1,5 éves ill. van-e mód a babák TAJ-kártyájának intézésére is?
Köszönöm elõre is segítségét: N. Veronika
veronik

Kedves Ágnes!

Köszönöm a válaszát.

BK
Névtelen

Sziasztok!
Nagyon fölpörgött a topic az utóbbi napokban..Nem bírom ki,hogy ne szóljak hozzá,én is a Kútvölgyiben szültem júniusban,az orvosom Dr Vida már 5 éve.Sok minden elhangzott már pro és kontra.Abban speciel nincs igazatok,hogy a kútvölgyit szídjátok a János miatt.Mit tehetnek õk az ottani állapotokról?A koraszülött babáknak pedig szerintem az a fontos,hogy minél elõbb el legyenek látva..ennyit errõl.
M-hez szólnék Dr Vidáról.Nagyon érdekesek a felvetéseid,ugyanis ha nem tetszik a stílusa(ami mindíg is ilyen volt,és szerintem ez az Õ értékesítési stratégiája)akkor miért jártál hozzá 10 évig?Vagy talán MSZP szavazó vagy?A másik a pénzkérdés.Az igaz,hogy a magánrendelõje húzós 6 ezerért,de azt honnan veszed,hogy egy szülés 60-70ezer?Ki a Te védõnõd már ne haragudj,hogy a Vida árfolyamát vágja?Tényleg érdekelne,legalább az ,hogy hányadik kerületi.Én nyáron a császárért nem adtam neki ennyit,mégsem látszott elégedetlennek.Róla ennyit..
A másik Gy.Orsolyához szólna Sándor doktorról.Na Õ az igazi bájgúnár.Ráadásul rendkívül ízetlennek tartom,ahogy nyomul a Temesvái Andikájával már évek óta a különbözõ bulvárlapokban.Hát ez meg az Õ értékesítési stratégiája.

na mára ennyit,sziasztok
Névtelen

Kedves névtelen!

1., ha a te babádat veszik ki a kezedbõl a szülõszobán, és asszisztálsz napokig a szobatársaid gügyögéséhez, akkor b.milyen jó hely a János, azért még pipa leszel a kútvölgyire már csak azért is, mert pont nem a szegény kórházak közé tartozik, így érthetelen, hogy miért épp itt nem foglalkoznak a kora-babákkal.
2., szerintem igenis felelõsek azért, hogy azok a babák, akiket náluk akar az anya megszülni, és onnan hazavinni, hova kerül ehelyett, és , ha olyan infók jönnek, hogy rossz helyre küldik õket, akkor bizony lépni kell, nem mosni a kezeket.
Amúgy a koraszülött babákat tényleg el kell látni, csak a Jánosban nem ez történik, az "álmaink kórháza" topicban 2 remek történetet olvashatsz errõl.
3., megtennéd-e, hogy kifejted a Vidához való járás és a politikai hovatartozás mennyiben függ össze?
de ha mégis, akkor hogy kapcsolódik ez az orvos-cseréhez?

Juli
Juli

Kedves Juli!
A politikai felhangot azoknak szántam,akik értenek belõle,feltéve hogy vannak a Vidával olyan viszonyban.Egyébként csak egy ironikus megjegyzés volt,nem szeretnék ebbe jobban belemenni,kifejteni meg pláne nem.De talán kapcsolódhat az orvos cseréhez.Talán..Errõl inkább M.-et kéne megkérdezned.Egyébként én is ezt tettem.
Szia
Névtelen

no comment
Névtelen

Kedves Alinka!
Ne ijesszen el M írása. Én 2000-ben színtén 35000-et adtam neki. És elégedettnek látszott. Ami a magánrendelõi 6000-et illeti, szerintem ez egy igen reális ár, sajnos ez a rendszer hibája, hogy ennyit kér és nem az õ nagyravágyósága. Egyébként egy terhesség alatt égig ennyi marad a tarifa, ha közbe emel év elején, de már ennyivel kezdte a terhesgondozást, ez marad a szülésig. legalábbi spár éve így volt.
Szerintem más orvosok is akikre nyugodtan rábízhatnád magad, megkérnek ennyit legalább.
A tarifát két szülésem alkalmával sosem mondta, pedig rákérdeztem. Amennyit gondolok, ránk bízta.
Az pedig, hogy szívbõl örül egy újabb babának, hogy elkéri a babák fényképeit a szülés után mind azt bizonyítja, hogy szereti azt amit csinál, tapasztalt fiatal kora ellenére és amit mond azt szívbõl mondja.
Az pedig teljesen normális, hogy van akinek a stílusa nem tetszik, hiszen nem vagyunk egyformák, nekem például a gyermekorvosunk nem nyerte el a tetszésemet, pedig a többi 150 anyuka mind istenítette.
Kívánom, qa lehetõ legjob döntést hoz, mert bizony nem mindegy, ki kíséri végig a babád fejlõdését a hátralévõ hónapokaban.
Üdv
Moncsi
Moncsi

Moncsi!

Köszi! Még meg kell gondolnom. Azért akarok orvost váltani, mert a jelenlegi dokimmal nem igazán tudom minden problémámat megbeszélni, illetve kicsit maradinak tartom a nézeteit.

Alinka
Alinka

Kedves M!

Csak annyit szeretnék irni Neked Vida dokival kapcsolatban, hogy én pl. nem adtam minden alkalommal Neki pénzt 2001-ben és most sem adok mindig és a szülésért én is "csak" 35000-t adtam és tavasszal sem fogok többet adni.

Mindezek ellenére ugyanolyan kedvesen fogadott és fogad minden alkalommal. Hogy honnan vetted a 60-70ezret, azt nem tudom, de az orvosod a szülés elõtt nem tudja, mennyit fogsz adni, igy szerintem nem attól függ, hogy hogyan bánik Veled. De mint irtam, a 35ezer ellenére is normálisan viselkedik.
Ja, és inkább bájologjon, mint tárgyként kezeljen és csak arra válaszoljon, amit kérdez az ember.
Nekem eddig nem sikerült olyan nõvel találkoznom, aki nála szült és elégedetlen volt, pedig a vizsgálatokra várva beszélgettem jónéhány sorstársammal.

Kedves Alinka!

Csak ajánlani tudom Vida doktort, mert igenis lelkiismeretes, jó orvos. Ha nem érted a tréfát, akkor nem a Te embered, de komoly dolgokban sohasem tréfálkozik. Szereti, ha nem savanyú uborkák veszik körül, hanem vidám, kerekedõ kismamák. És nem szeret aggodalmat kelteni senkiben, amig arra nincs semmi ok, legalábbis én igy vettem észre.

üdv:

Anna
Névtelen

Moncsi!

6000 ft egy vizitért egyáltalán nem hétköznapi tarifa. elég jól körbejártam ezt a témát mostanában, és a 2500-5000-ig mindenfélét hallottam, de 6e-t senkitõl. Ennek ellenére, ha neked ez nem megterhelõ és úgy érzed, hogy megéri, hát fizess ennyit, de azt állítani, hogy ez a normál tarifa, és, hogy ez a rendszer hibája volna, az azért túlzás.
Juli

Én úgy hallottam,hogy a Kovács doktor 9000-et kér a magánjában a szülés utáni 6 hetes kontrollon,annak ellenére,hogy végig kapott pénzt,plusz szüléskor császárért 50-et.Mindezt a harmadik gyereknél.hát.......
Névtelen

A Kovács Kálmán doktorról van szó? A terhesség alatti vizitekért mennyit fizettek neki?
Névtelen

Sziasztok lányok!
Én nyáron szültem a Kútvölgyiben császárral,a kisfiam most lesz 4 hónapos.Tehát nagyon friss az élmény,gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat.Már csak azért is,mert az orvosom is érintett az utóbbi hozzászólásokban.Érdekes dolgokat írtatok róla,bár a hangnem idõnként több mint furcsa.Én már hozzá járok hat éve,és a tapasztalataim róla megegyeznek Moncsi és Anna hozzászólásaival.Ezért nem is ismételném el ugyan azokat a dolgokat,inkább kiegészíteném egy pár dologgal.M írta,hogy átirányította Õt a Vida Dr.a magánrendelõjébe.Ez például egyáltalán nem az Õ stílusa,engem soha nem "irányított",mindíg megkérdezte hogy nekem mi lenne a jó,és az alapján beszéltük meg az idõpontokat.Pénzrõl soha nem beszéltünk,én mindíg annyit adtam,amennyit gondoltam.Szüléskor sem adtam az M által említett összeget,mégsem láttam rajta,hogy keveselte volna.Szerintem a pénzkérdés abszolút egyéni dolog,nem egyforma a pénztárcánk,mindenki a lehetõségéhez mérten ad.
Szerintem szakmailag és emberileg is nagyon jó.A stílusa egyéni,kicsit lazább az "átlag" nõgyógyásznál,aki hozzá jár az jól teszi,ha humorral áll a dolgokhoz,és nem vesz mindent szó szerint.
A kórházról.Mi külön szobában voltunk,így a párom egész nap bent lehetett,ez szerintem nagyon jó volt,egész nap babázhatott Õ is.A tisztaság szuper,a kaja viszont elég botrány volt.A csecsemõs nõvérek lehetnének valamivel kedvesebbek,de kiemelném közülük Erzsébet nõvért,aki nagyon kedvesen magyarázott el mindent,és mindíg segített ha kellet.A szülésznõm egy fiatal szõke lány volt,a nevét sajnos nem tudom,õ is nagyon kedves volt,segített a páromnak fényképezkedni.Összességében nagyon jó benyomásokkal jöttünk haza,én legközelebb is a Kútvölgyit választanám.
Na,sziasztok A.
Névtelen

Szia! Alinka!

A mellvizsgálatot nem mindegyik orvos végzi el kérés nélkül.
Vida doktor legtöbbször akkor nézi meg ha, kérem. Nagyon ritkán fordult elõ , hogy spontán megnézi.
Névtelen

Kedves Veronika!
A babák anyakönyvezését a kórház elintézi. Szerencsés esetben már a hazamenetelkor megkaphatják az újszülött anyakönyvi kivonatát és a lakcímnyilvántartó kártyáját. A baba TAJ-kártyáját a megjelölt lakcímre köldik pár hét után. Az anyakönyvezéshez szükséges a házassági anyakönyvi kivonat 30 napnál nem régebbi változata.
Kedves Juli!
A Kútvölgyi minden hiedelemmel ellentétben nem gazdag kórház. A betegellátásért (különbözõ esetekért, ha hallott róla: HBCS) ugyanannyit fizet az OEP nekünk is mint más kórházaknak (Sõt, mivel az orvosegyetemhez tartozunk ezért a kapott pénz jelentõs része bevándorol a "nagykalapba" vagyis az Egyetem elveszi) A felszerelés nem rossz, de nem is átlagon felüli. Azt pedig, hogy milyen szintû újszülött osztályt(már régebben írtam a hármas tagozódásról: elsõ szintû vagy normál Ú. oszt., másodszintû vagy koraszülött oszt. , harmadszintû vagy un. NIC)üzemeltethetünk azt az OEP-el kötött szerzõdés szabályozza. Egy lélegeztetõ gépekkel felszerelt osztály mûködtetése nemcsak egy egyszeri beruházást jelent (hely kialakítása, gépek,stb), hanem komoly státuszbõvítést is (minimum 56 neonatológus az ügyeletek miatt, speciálisan képzett szakdolgozók). Meg kell érteni azt, hogy nem vállalhatjuk azoknak az eseteknek az ellátását amire nekünk nincs jogosítványunk.
Ui: ismét két szép ikerlányunk született és velünk vannak a Kútvölgyiben!
Üdvözlettel:Ágnes
Rákóczi

Bocs, visszanéztem, természetesen nem 56 neonatológus, hanem 5 - 6
Rákóczi

Kedves Alinka!
A mellvizsgálatra vissszatérve a fent említett orvos az éves rákszûrésen nekem külön kérés nélkül elvégezte. De szerintem ha valaki elmegy rákszûrésre, akkor nyugodtan kérheti tõle, természetes, hogy elvégzi ezt a pár perces vizsgálatot. Mindenképp érdemes szólni, mert Te is megnyugodhatsz, hogy minden ok. Én speciell nagyon béna vagyok, és egyáltalán nem tudok önvizsgálatot tartani, pedig már sokat olvastam róla. Jobb szakemberre bízni.

Kedves Rákóczi Ágnes!
Korábban említette valaki, hogy sajnos elvitték a babáját a Jánosba, ezért kellemetlenül érezte magát a többi "babás" anyukával. Én a másik oldalról voltam egy ilyen történetnek részese, egy kedves szobatárs anyuka kislányánál szívproblémát találtak és õt is a Jánosba vitték. VAlóban nekünk, akik ott maradtunk a babánkka, színtén nagyon kellemetlen volt a helyzet, mert annyira sajnáltuk szegényt, és mégis olyan tehetetlenek voltunk. Hiszen ilyenkor mivel lehetne vigasztalni egy elsõ babás anyukát? A lényeg, amiért a témát újra felvetettem, hogy amennyiben egyszerre több ilyen anyuka jön össze az osztályon, talán jobb lenne, ha nem babás szobában töltenék azt a pár napot, amíg olyan bizonytalan a babáik sorsa.
Csak hogy a vége Happy End legyen: szerencsére a kislány azóta már két éves és teljesen egészséges.
Üdv.
Móni
Moncsi

Kedves Ágnes!
Köszönöm a gyors választ-megyek holnap az anyakönyvi kivonatért.
Üdvözlettel: N. Veronika
veronik

nem értem, ha nincs töb pénze a Kútv.-nek, mint a többi kórháznak, akkor miért néz ki annyival jobban, hogyan tellik betétre, hálóingre, stb., amikor máshol még az algopyrinen is spórolnak.
milyen oktatókórház az, ahol az orvostanhallgatók még egy lélegeztetõt v. egy újszülöttbe való infúzióbekötést sem látnak?
Névtelen

Az orvostan hallgatók ha újszülött lélegeztetést vagy infúzió bekötést (újszülöttnél nem fellnöttnél) akarnak látni vagy tanulni nem hozzánk jönnek hanem pl a gyerekklinikákra. Ott ugyanis beteg újszülöttek és csecsemõk vannak szemben a normál - elsõ szintû - neonatológiai osztállyal. Az a baba amelyik tartós infúzióra szorul, valamilyen problémával küzd és nem egészséges újszülött osztályon látandó el. Egyébként egyszerûbb, átmeneti eseteknél nálunk is infúziózhatják a babákat: csecsemõk számára készült infúziós pumpánk is van, szükség szerint használjuk is. Azt, hogy miért nem láthatunk el koraszülötteket és beteg újszülötteket már többször leírtam (OEP finanszírozás, szerzõdés, berendezés, státusz stb.). A jelenlegi helyzetben nem tervezik ennek a megváltoztatását.
Annak egyébként õszintén örülök. hogy azt "vetik a szemünkre" miért van nálunk betét, hálóing, gyógyszer, stb. (sõt: a legújabb merénylet az volt, hogy minden WC-be szereltettem WC-papír tartót és remélem az utánpótlásban sem lesz fennakadás!) Valószinûleg ez szemlélet kérdése is: inkább kevesebb bevétele maradjon az osztálynak, de többet tudjunk a betegeink számára elõteremteni. Persze minden egyes újításért keményen meg kell küzdeni (pl.:aki régebben szült, mondjuk több mint négy éve, az tudja, hogy gézbe tekert vatta volt az osztályon, Phenolphtaleint kaptak a kismamák hashajtásra ha kellett, ha nem és sorolhatnék még néhány dolgot) Nagy segítség az alapítványunkba befizetett támogatások is: már többször írtam a szép székek, asztalok képek, függönyök, vázák, vérnyomásmérõk, papás látogatóöltözõ bútorzata, automata vérnyomásmérõk mind a segítõk forintjai által kerültek az osztályra.
A páciensek jó véleményének pedig az a legjobb bizonyítéka, hogy amíg pl. 1999-ben a szülésszám 625 volt, az idén elérjük vagy meghaladjuk az ezret. Tudom mindig lesz olyan akinek az igényeit nem tudjuk kielégíteni és rossz szájízzel távoznak, de remélem az ilyen esetek egyre ritkábbak lesznek és az elégedettek száma nõ.
Szerencsére nem gyakori, hogy olyan mama van az osztályon akinek el kellett szálítíni a babáját. (most sincs egy sem, pedig teltház van a gyermekágyas osztályon!) Tényleg jó lenne, ha minden esetben el tudnánk különíteni a más problémával küszködõket, de sajnos helyproblémáink vannak idõnként. Egyébként is vagy a terhespathológiai részlegen vagy a nõgyógyászaton tudnánk kórtermet biztosítani és lehet, hogy ez sem túl szerencsés. Annyi elszállított gyermekû kismama pedig még nem volt egyszerre, hogy a gyermekágyon akár egy három ágyas kórtermet is lefoglaltak volna (Még szerencse!) Egyébként is igyekszünk, hogy a mama minél hamarabb az újszülöttje mellett legyen elhelyezve és nem azért mert le akarjuk passzolni, hanem azért, mert úgy gomdoljuk, hogy az a legjobb, ha a baba a mamájával együtt van.
Kedves Névtelen! Gondolom a válaszom most sem gyõzte meg arról, hogy nem a rosszindulat munkálkodik bennünk akkor amikor valakinek a babáját áthelyezzük más, magasabb ellátási szintû osztályra (egyébként jut eszembe anyagilag sem éri meg nekünk, mert így nem tölti el a minimálisan meghatározott ápolási napot az újszülött és az OEP ezért nem fizet vagy csak nagyon keveset, bár ez minket se pro se kontra nem befolyásol). A rossz emlékeket nem tudom megmásítani, csak talán érthetõbbé tenni a miérteket és a jövendõ kismamáknak is ismereteket nyújtani errõl a témáról.
Üdvözlettel: Rákóczi Ágnes
Rákóczi

Tisztelt Rákóczi Ágnes!

Nem tudom, mibõl gondolja, h. rossz emlékeket kellene megmásítania, én csak az egyik fentebbi válaszán gonolkodtam el. Azért kérdeztem a hallgatókról és az anyagi helyzetrõl, mert ellentmondásokat érzek a válaszában.
Névtelen

Mik ezek az ellentmondások? Lehet, hogy rosszul fogalmaztam? Szívesen válaszolok újból. Én úgy gondolom a jó kommunikáció sokmindenre megoldás.
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Szasztok kismamák!
Régóta olvasom ezt a topicot is, de eddig nem akartam bekapcsolódni a beszélgetésekbe.
Most a kórház védelmében én s leírnék néhány gondolatot.
Háromszor szültem egészséges, nagy babát itt, ugyanannál az orvosnál.Az elsõ két szülésem 10 évvel ezelõtt volt, a harmadik idén szeptemberben. Két normál és egy császáros szülésem volt, így mindkét oldal "szépségeit" ismerem.
A legfontosabb volt nekem az , hogy bíztam a kórházban és azt is láttam hogy a 10 évvel ezelõtti színvonalból az egészségügy siralmas helyzete dacára sem engedett.Tisztaság, rend, szakmai hozzáértés, segítõkészség.Sok a régi arc az orvosok, szülésznõk és csecsemõsök között is.
Szerettem itt lenni és hosszas tartózkodásom dacára (egyszer 2 hónap voltam itt), nagyon kevés problémás szülést láttam. Aki látott már más kórházat 10 ágyas kórtermekkel,gusztustalan mosdókkal, mogorva nõvérekkel, az tudja mirõl beszélek.
Aki az álmai kórházára vágyik, próbálja meg a Telki magánklinikát 300 ezerért, de lehet, hogy csalódni fog.
Hálapénzt adni mindenütt szoktak, szerintem a Kútvölgyiben sem divat többet adni,mint máshol.
Sajnos a koraszülött babákat el kell vinni.Én úgy láttam, hogy a terhesgondozás során megkaptuk azt a gondoskodást, hogy lehetõség szerint minden komplikáció ki legyen védve.
Szabad orvosválasztás van,aki nem elégedett választhat mást is.
S
Névtelen

"Én úgy láttam, hogy a terhesgondozás során megkaptuk azt a gondoskodást, hogy lehetõség szerint minden komplikáció ki legyen védve. "---én pl. pont azért jártam pórul, mert ezt nem kaptam meg, de mivel 1. terhesség volt, nem tudtam mihez viszonyítani, "vakon" bíztam a dokimban. Hiba volt, mert nem valami "derült égbõl a villámcsapás" volt a gond,elkerülhetõ lett volna az egész a legminimálisabb odafigyeléssel, rutinvizsgálatokkal, mint pl. vizelet-, kenetvizsgálat. Az igazság az utolsó mondatodban van.
Juli

Szia mindenkinek!

A baba elvitellel kapcsolatban: a szobatársam babáját is elvitték mivel nyúlszájjal született. Sokat szomorekodott, mi próbáltuk benne a lelket tartani. Sõt, szerintem pozitív, hogy 3 óránként lefejte a tejet és összegyûjtötte a kicsijének. Átvitték neki, így a saját mamája tejecskéjét kaphatta, és a fejések miatt a tejtermelése is beindult rendesen attól függetlenül, hogy a baba távol volt.
Szerintem jót tettünk egymásnak, igaz mi egy nevetõs "banda" voltunk különben is. Na ne gondolja senki, hogy érzéketlenek vagyunk. Sokat beszélgettünk az õ babájáról, biztattuk õt. Szerintem neki jót tett, hogy velünk lehetett. De gondolom embere válogatja ezt is... mint az orvosválasztást.
A tarifákról csak annyit, szerintem ez a 60-70 e túlzás. Én Vida dr-nak bõven nem ennyit adtam. Ennek ellenére a mai napig megismer, kedves. Szerintem õ biztos, hogy nem errõl itéli meg a kismamáit.(Pont egy éve szültem nála.)

Mindenkinek minden jót!
Niki
Niki

Már csak az a kérdés, hogy nem vették észre az uh-on a nyúlszájat????
Névtelen

Sziasztok!

Niki! Te nem a Lilla anyukája vagy?
Ismét a kórház védelmében szólok, hátha olvassék olyanok, akik még nem tudták volna eldönteni, hogy hol szüljenek.
Négy éve, két éve is itt szültem, és most voltam két év után elõször a kórházban. De rengeteg pozitiv változást láttam, bár egyelõre csak kívülrõl. Ultrahang végre az ötödiken is, eltûntek azok a ronda, kötõ nélküli fehér hálóingek, az orvosok és a nõvérek jókedvûen szaladgáltak. A liftbõl kiszálló számomra ismeretlen orvos elõre köszön reggel miközben várok az orvosomra, ezek mind olyan kedves gesztusok, amik nem kerülnek semmibe, mégis jó emlékeket keltenek. És a minap jártam egy budai kórházban, éppen a szülészeten látogattam. Hiába a felújított kórház, a "kiszolgáló" személyzet a lényeg. Na és amikor a bevásárlókocsiban kihozta az anyuka a babáját, a Liftek elõtt, huzatban megnézhettem, ez nem igazán volt pozitiv kép. örülök, hogy a Kútvölgyiben nem jöhet be látogató a kórtermekbe még ma sem, mert akármennyire bababarát egy kórház, azért a baba érdeke nem biztos hogy az elsõ napokban az lenne, hogy idegen esetleg virushord. felnõttek meg gyerekek ugráljanak körülötte. Fõ a nyugalom.

A laborban ez a sorszámos módszer is teljesen meglepett, végre nem kell az ajtó elõtt tolongani fél órát éhesen, émelyegve, hogy sorban maradjunk. ÉS akik vétr vesznek, még mindig olyan kedvesen és jól csinálják, itt még soha semmi gondom nem volt belõle. Pedig már a harmadik bébivel járok.

Kicsit hosszú lett, próbálok negativumot is keresni, mert ugysem hiszi el, aki ezt olvassa, hogy itt minden olyan szép és jó, de szerencsére egyelõre azt még nem találtam. Persze azt sem fogom eltitklolni.
Mindenkinek boldog babavárást.
Móni
Moncsi

Sziasztok!

Én nagyon nem akarok belefolyni a részletekbe, csak annyit írnék, hogy szeptember 4-én szültem a kisfiamat a Kútvölgyiben, Teleki doktor úrral és Zachár Erika szülésznõvel.Mindkettõjükkel nagyon elégedett voltam, és ezúton is köszönök nekik mindent.A csecsemõs Ági néni egy tündér, szerintem a babák is így gondolják.
Egyetlen negatívum egy csecsemõsnõvér volt, aki bár láthatólag nagyon értette a dolgát, de úgy tûnt nemrég léphetett ki a katonaságtól és szerintem felháborító, ahogy néha a kismamákkal bánik.
Tulajdonképpen csak ennyit szerettem volna írni,szerintem aki még csak most készül ott szülni, nyugodt lehet benne, hogy jó kezekben lesz.
Mindenkinek jó egészséget és sok boldogságot kívánok a kisbabájával!

Sisu
Névtelen

Szia Sisu!

Ugyan már lassan egy éve, hogy kisfiam megszületett a Kútvölgyiben, nekem még a mai napig is emlékezetes némelyik csecsemõs nõvér. Sajnos rossz értelemben. Állandóan "betápszerezte" a fiamat, mielõtt kihozták reggel. Esélyt sem adott, hogy megtanuljon szopni. A szülés után a szülésznõ azt akarta, hogy kiadják a babát ismerkedni. A csecsemõs úgy gondolta, inkább pihenjek. Már nemazért, de a Gabi (szülésznõ) csak jobban tudta, mennyire fáradtam el, mint a nõvér! Teljesen a fejem felett döntöttek mindenben, és én, tapasztalatlan anyuka, persze nem tudtam megakadályozi ezeket.
A katonás csecsemõst én is ismerem. A babákkal szeretettel bánik, de a mamákkal... De ez sok nõvérre igaz volt.
Akarsz privát levelezni?
Ha igen: tothzsuzsi@vnet.hu a címem.
Szia

Zsu
Zsu

Szia Sisu!

Te mikor fogsz szülni?
Én március végén. És van egy egy éves kislányom, aki ugyancsak ott született és én is elégedett voltam mindennel.

Pár hónapja van simogató szoba, aminek én nagyon örülök, de azt hiszem, legcélszerûbb az, ha csak a kispapával veszi igénybe az ember. Legalábbis nekem ez a véleményem, mert a férjem hiányolta, hogy bár születése után a kezébe foghatta a kislányunkat, a látogatások alkalmával csak pár percig látta a kezemben és mindig hiányérzete volt, mert a hasam eltûnt, de Õ igazán csak a hazamenetelünk után érezte kézzelfoghatóan, hogy gyermeke van.

A katonás csecsemõs igen érdekesen viselkedett, szerintem fontos lenne mind a mamák, mind a babák szempontjából, hogy a csecsemõsök közvetlenek, kedvesek, segitõkészek legyenek. Természetesen márciusban már én is okosabban megyek szülni és tudom, mit tegyek, mit kérdezzek, mig az elsõ babánál az ember nem nagyon mer és nemis nagyon tud kérdezni!!!

üdv: Réka
Walacky

Azon gondolkodtam, hogy a hálapénz mértékén már csak azért sem múlhat a szülészorvos türelme, hozzáállása stb., mert a pénzt csak utólag kapja meg. Amikor szülünk, fogalma sincs - kivéve természetesen ha elõre elkéri, na de ez annyira hátborzongató, hogy ezzel a lehetõséggel ne is foglalkozzunk -, mennyi pénz lesz a borítékban. Így aztán az alapján kapja a pénzt, ahogy dolgozott - meg ahogy a mi pénztárcánk megengedi.

Azt gondoltam másfél éve, hogyha kevesli a pénzt (töredékét kapta, mint amirõl itt legendák keringenek) amit kapott tõlem, és megváltozik emiatt a viselkedése velem szemben, akkor nagyon jól tettem, hogy nem adtam többet, mert nem érdemli meg. És akkor az elsõ adandó alkalommal elmegyek egy másik orvoshoz. Azt hiszem ez az, amire egyetlen orvos sem törekedhet: hogy viselkedése miatt ott hagyják a páciensei. Hiába kér/ vár el sok hálapénzt, ha nincs kitõlKép))

Szóval a vége az lett, hogy ugyanolyan kedves, barátságos maradt, mint korábban volt, és a második babámat is nála fogom szülni tavasszal. És ez az orvos Vida Gábor.
efamily

Kedves Kútvölgyis Anyukák!
A szülés elötti hónapokban én is izgatottan olvastam a többi anyuka beszámolóját,most a kislányunk születése után 3 héttel gondoltam én is leírom tapasztalataimat.
Kezdjük az elején!Még a fogantatás elõtt a Családtervezési Központ segítségét kértük a férjemmel,hogy minden lehetséges problámát megelõzzünk.A fogantatás után 2 héttel már tudtunk magzatunk létezésérõl.Gyors körtelefon a barátoknak,ki melyik kórházat ill.orvost ajánlja.Így kerültünk a Kútvölgyibe és a Hegedûs doktor úrhoz.A további 8 és fél hónap-az õ tanácsaival-szerencsére problémamentesen telt el.Mindent megtettem,hogy egészséges gyermekünk szülessen:rendszeresen jártam úszni,tornázni,ügyeltem a helyes táplálkozásra,(összesen 9 kg-ot híztam a 9.hónap végére)elvégeztem egy intimtorna tanfolyamot,szorgalmasan végeztem a gyakorlatokat,hogy megerõsítsem gátizmaimat.
Ahogy közeledett a nagy nap,a szülés idõpontja egyre jobban izgultam,sõt bevallom féltem is fõleg,hogy kislányunk a 40.héten sem akart megszületni. Az orvosom nyugtatott:minden rendben van,nem szabad beavatkozni a természet rendjébe,majd a baba eldönti érkezése idejét.Idõközben szülésznõt is választottam Várnainé Horváth Gabriella személyében.Jó volt,hogy a CTG-k során lehetõségem volt mindent megbeszélni a Gabival,kedvessége,tanácsai sokat segítettek a feszültség csökkentésében.
Anna végül is a 41.hét végén született meg 58 centivel,3450 grammal,gátvédelemmel,problémamentesen,kórházba érkezésünk után 2 órával.Valószinû segített a málnalevéltea a gyors tágulásban.
A kórházban eltöltött 5 nap sem okozott csalódást,mivel a szülésre felkészítõ tanfolyamon nagyon korrekten tájékoztattak mire készüljek a kórházi lét alatt,mit vigyek magammal.Jó volt számomra a látogatási rend is:az elõtérben tartózkodó látogatók nem zavartak a pihenésnél,szoptatásnál.Tetszett a férjemnek is"a simogatási lehetõség",amikor du.3-tól 6-ig a kislányunkkal lehetett.
Mindent összevetve szeretnénk köszönetet mondani az osztály dolgozóinak lelkiismeretes munkájukért,külön köszönet dr.Hegedûs Tibornak,Várnai Gabinak szaktudásáért,segítségéért,a csecsemõs nõvéreknek kedvességükért,fõleg Ágikának és a sok jótanácsért Lukács Annának.
Köszönjük:
Anna szülei:Anita és Péter
Anita

Kedves Ágnes!

Egy apróságra szeretném felhívni a figyelmet. Amikor a kezelõben beszélget az orvos és a páciense , gyakran elõfordul hogy valamelyik nõvérnek épp akkor van dolga odabent. Ki lehetne tenni egy kis táblát " foglalt" ,vagy valami hasonlót. Egyébként nagyon örülök, hogy szépen felújították a kezelõt.
Névtelen

Kedves Névtelen!

Lehet, hogy többen vagytok, akik ezt használjátok névként, de én pl. akkor is vállalnám a nevem, ha éppen szapulok valakit vagy valamit, nem pedig a névtelenség mögött rontom el mások hangulatát.
egyébként én is a Kútvölgyiben szültem július 4.én, és felejthetetlen élmény volt, legszívesebben már ismét szülnék, de ezzel még várunk. Az, hogy néhány csecsemõs nõvér kicsit pattogósabb, vagy katonásabb, az a nagy babatermésnek is köszönhetõ, hiszen nem könnyû annyi babára olyan kevesen felügyelni. Egy kis jó szó és figyelmesség nekik is jól esik ám, nem kell mindent halálosan komolyan venni. ezzel nem azt mondom, hogy mindent el kell tûrni, de nem kell mindenen egybõl felkapni a vizet. Hozzám sem jöttek oda csak úgy maguktól, viszont én nem szálltam le róluk és állandóan kérdeztem, ha valamiben nem voltam biztos és mindig nagyon kedvesek voltak. Mikor 1 hét múlva visszamentem, akkor még a babám nevére is emlékeztek.

Üdvözlettel:
Gumicukor (Csík Karolina)

ui: ha ismét szülni fogok ,akkor is a Kútvölgyit fogom választani ismét

KépKép
KépKép
gumicukor

Kedves Karolina!
Igen,biztos hogy többen is vagyunk névtelenül,de szerintem itt nem a név,hanem a tapasztalat a lényeg.Egyébként sem szokás a neten saját nevet használni,márcsak biztonsági okokból sem.Neked sem ajánlom a jövõben.Egyébként nem értem,hogy mirõl beszélsz,pláne azt nem,hogy mitõl lett rossz a hangulatod?Mások rossz tapasztalatától?Ami igaz,az igaz,a csecsemõsök a Kútvölgyiben nem a legkedvesebbek.Hát ez van,remélem én nem rontottam el a hangulatodat.
Egy továbbra is névtelen.Vagy legyek inkább csokis-puszedli?
Névtelen

Ez a topic nem a szombat esti kabarémûsor, és ha v.kinek rossz tapasztalatai voltak, joga van leírni õket. Nem hangulatkeltésbõl teszi, hanem egyrészt a saját lelke könnyítése, ill. mások okulása érdekében. Sehol nincs feltüntetve szabályként, hogy csak jó dolgokat lehet írni a Kútvölgyirõl, de az sem, hogy csak névvel. Néhány embernek ez a vesszõparipája, pedig meg kellene érteni, hogy a névtelenség teljesen normális dolog a neten.
Nekem is számos rossz tapasztalatom volt a kórházzal kapcsolatban, néha még meg is kérdõjelezték, amúgy sajnos ez is általános jelenség a többi kórházas topicban is.
El kellene jutni arra -az amúgy nem túl magas- szintre, hogy elfogadjátok, azt is,ha valaki nem dicsér, ha v.ki név nélkül ír, és azt is, ha nem értetek egyet vele.

Juli
rjuli

Kedves Mindenki!

Mindig irígykedve olvasom a szép, problémamentes szülések történetét, most hadd írjam le, hogy mi történt velem a Kútvölgyiben.
Szülés elõtt szerettem volna szülésznõt választani, de az az öt ember, akit ajánlottak, vagy szabadságon volt, vagy kikerült osztályra, vagy nincs autója, így szülést nem tud vállalni. A szülésem napján ügyeletes szülésznõ kimondottan barátságtalan volt velem, ami - gondolom, mindenki így véli - nem éppen szerencsés, fõleg elsõ baba esetén. Ha a férjem nem lett volna ott velem, azt hiszem, megõrültem volna. A szülésznõ mindenképpen rá szeretett volna beszélni, hogy az ágyon vajúdjak (szerinte az a legjobb pozíció), nekem úgy elviselhetetlenek voltak a fájdalmak, így a labdán ültem, bár többször is azt hallottam tõle, hogy inkább feküdnöm kellene.
Hosszú vajúdás után megszületett a kisfiam, aki persze feledtetett minden kellemetlen élményt.
Az osztályon a csecsemõsnõvérek nagyon kedvesek és segítõkészek voltak, és egészen jól éreztem ott a Kútvölgyiben magam, amikor a harmadik napon betettek a szobába egy ápolatlan hajléktalan-külsejû, kellemetlen szagú terhes (!) nõt. A kisbabák közé. A szobában elviselhetetlen szag volt, szellõztetni alig lehetett, a kisfiamat pedig a csecsemõsosztályon voltam kénytelen hagyni. Többször szóltam az osztályos szülésznõnek, azt mondta, nem tudják hova rakni a beteget, mert nincs a másik osztályon hely. Õ is kicsit meg volt döbbenve a bûzön, de annyit tudott tenni, hogy kétszer is elküldte zuhanyozni.
Szerencsére másnap mehettem haza, és megpróbáltam otthon elfelejteni a kellemetlen élményeket és csak a kisbabámra koncentrálni.
De sajnos az ötödik napon a kisfiamnak olyan erõs hasmenése kezdõdött, hogy másnap már a László kórházban feküdt infúzióra kötve. A diagnózis szerint a Kútvölgyi kórházban kaphatott egy vírust, ami ezt okozta. Senkinek sem kívánom azt a négy napot, amit benn töltöttünk a fertõzõ osztályon.
Azóta a kisfiam jól van, szépen gyarapszik és okosodik, de olyan jó lett volna, ha ez a dolog nem rontja el közös életünk elsõ napjait.
A terhesgondozással is voltak problémáim. Dr. Vidánál szültem, a 39. héten, a 30. hét után már nem csinált ultrahangos vizsgálatot és méhszájat is csak egyszer nézett.
Igaz, hogy a 35. hét után háromszor is behívott vizsgálatra meg ultrahangra, de mindig hazaküldött, mert vagy szülése volt, vagy sietett vagy nem ért rá. Én mind a háromszor bõgve jöttem ki a Kútvölgyibõl, annyira el voltam keseredve, hogy nem tudok semmit a kisbabám állapotáról. Végül nem bírtam tovább, és a 38. héten elmentem 4D-s ultrahangra, ahol sikerült megnyugodnom és a születési súlyát is jól megsaccolták. Ha oda sem megyek el, ki mondja meg nekem, hogy milyen a méhlepény állapota, milyen a flowmetria, jól gyarapszik-e a babám stb.?
A 36. héten esedékes streptococcus hüvelyvizsgálatot a 38. héten csinálta meg, az pozitív lett, esélyem sem volt, hogy a 39. heti szülésemig meggyógyuljak.
Szerintem ennyi vizsgálattal még csak az esélyét sem kaptam meg annak, hogy észrevegyék, ha valami baj van.
Mindezt félretéve azt gondolom, hogy Vida doktor jó orvos, tényleg kedves, barátságos, ami nagyon sokat jelent, de túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy alapos legyen.
Annak ellenére, hogy jó volt nála szülni - megértõ és figyelmes volt - azt hiszem a második babámat már nem nála szeretném szülni.

Szilvi
Szilvi

Kedves Szilvi!

Ha a streptococcus vizsgálat eredménye pozitív az csak az újszülöttre jelent veszélyt az anyára nem. Az antibiotikumot a baba kapja az anyán keresztül a szülés alatt.
Üdv: Márti
Névtelen

Márti!

Ezt most mire föl mondod, és mi az , hogy "csak az újszülöttre"? Nem róla szól ez az egész? Pont azért nézik ezt a kórokozót, mert súlyos szövõdményeket okozhat, amiknek a Vida úgy tûnik kitette a babát a hozzáállásával.
Amúgy, ha idõben észreveszik, akkor az antibiotikumot az anya kapja még szülés elõtt, ezzel is megkímélve a babát egy jó adag gyógyszertõl már induláskor.
Névtelen

Na,ez sem teljesen így van.Nekem is pozitív lett a GBS-m,és antibiotikumot kaptam,Dalacin-c-t,plusz hüvelykúpot.De ez nem helyettesítette a szülés alatt kapott gyógyszert,így a szülés alatt is kaptam.Mindez a Kútvölgyiben,Dr Vidánál.Nekem már a 36. héten megcsinálta a vizsgálatot,a vége felé pedig háromnaponta ultrahangozott,és nézte a magzati keringést.
sziasztok
Névtelen

Kedves Szilvi!
Sajnálom, hogy nem úgy sikerült a szülésed ahogyan azt elképzelted. Szeretném, ha valakinek észrevétele van. azt már a kórházban elmondaná nekem, mert csak akkor tudok segíteni a problémán, vagy ha már nem korrigálható megbeszélni és a tanúságokat a kolléganõkkel levonni, ha nem több hét vagy hónap távlatából beazonosíthatatlanul hallom.
A GBS-szûrésrõl: csak kevés kórházi osztályon végzik ezt a szûrést (a szülészeti szakmai protokoll nem tartalmazza). A szûrés célja a hüvelyben lévõ B csoportú Streptococcus kiszûrése, mely az anyáná semmilyen tünetet nem okoz, de az újszülött a szülõcsatornán való áthaladáskor találkozik a kórokozóval és ez esteleg megbetegítheti. A szûrés ideje általábana 36-37. hét (azért nem elõbb, mert lehet egy korai negatív eredmény után az utolsó hónapban is fertõzõdni). Ha a lelet pozitív a vajúdás alatt a mama antibiotikum injekciót kap (lehetõleg legalább két alaklommal 4 órás különbséggel)ami a méhlepényen keresztûl a magzatba jut és minimálisra csökkenti a fertõzés veszélyét. Ha valaki olyan gyorsan szül, hogy nincs idõ a gyógyszer beadására, vagy esetleg nem történt szûrés (elõfordulhat koraszülés esetén, vagy ha olyan területrõl jön a kismama ahol ez nem szokás), a babánál váladékleoltás és szükség szerint kezelés következik. Tehát nem végzetes ha valakinek nincs eredménye vagy pozitív.
A tablettás kezelésrõl megoszlanak a vélemények, mert ha valaki beszedte az elõírt adagot és még "ráhúz" a kiírt dátumra, elõfordulhat az újboli fertõzés. Ezért részesítjük elõnyben a vajúdás alatt adott antibiotikumot.

A László kórházban szerintem indokolatlanul vádolták a kórházat, hiszen ha nálunk fertõzõdött volna a baba szerintem más újszülöttek is elkapták volna. Persze minden lehetséges, de az a tapasztalatom, hogy az eü.intézmények szeretnek egymásra mutogatni, ha nem találják valaminek az okát (nyilván a Kútvölgyi sem kivétel ez alól).

Szülésznõválasztásról tájékoztatást szívesen adok, nemcsak öt szülésznõ tud szüléskíséréseket vállalni, és nemhinném, hogy mindenki szabadságon volt, csak legfeljebb azok akiket kerestél.
Az UH-val kapcsolatban nem tudok mit mondani: orvosi kompetencia.
A CTG vizsgálat is a méhlepény állapotára ad felvilágosítást.

Sajnos a vizsgálónk messze nem tökéletes, a jövõbeni terveink között szerepel ennek a korszerûsítése , "intimebbé tétele". Az észrevétel jogos.
Köszönöm: Ágnes
Rákóczi

Tisztelt Rákóczi Ágnes!

Hogyan létezhet a következõ: aznap este szültem, amelyik nap reggelén a szûrést elvégezték, így csak utólag derült ki, hogy teljesen negatív volt, viszont "idõhiány" miatt új fertõzésrõl nem beszélhetünk, mégis a lányom fülébõl e.coli kórokozót azonosítottak a születésekor. Mikor és hogyan fertõzõdhetett meg?

E.
E.

Szia E!

Amirõl te írsz az egy másik kórokozó. A B csoportú streptococcust szûrik, ami lehetett negatív.
Névtelen

Attól még mindig kérdésem, hogy hogyan került a fülébe ez a kórokozó?
E.
E.

Kedves Mindenki!
Már hozzászóltam egyszer a kórház védelmében, hármoszor szültem itt és csak jó tapasztalataim voltak. Talán egy dologgal nem értettem egyet, az éppen az, amit mindenki pozitívumnak tart- a papás látogatás.
Hozzám a férjem egyszer jött be, tényleg csak tíz percre és azt is szégyenlõsen tette. Négy napot csak kibír nélkülünk, leszünk még eleget együtt.
De sajnos én azt láttam,hogy sok apuka az egész délutánt ott tölti a folyosón és el nem menne. A mamák meg görnyedten, lógó hálóingben, hónuk alatt a WC papíros vagy betétes csomaggal kerügetik õket a folyosón. A szoba ajtók nyitva, ahol hol szoptatsz, hol fejsz, hol csak pihennél mások szeme láttára.
S
Névtelen

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?