Sziasztok!
Junko
Az mindjárt itt van
.Téged most köbetnek nyomon UH-on?Vagy ez milyen UH lesz?
Gyertya...jellemző..azt sem tudom,hányadika van
.
Móni
Igen,lassan 2 éve,hogy meghalt egy fiatal(40 éves) orvos a túlhajszoltság miatt(és nem csak ő,előtte egy másik is) és akkor döntött úgy az osztályvezető,hogy beszünteti az áldatlan állapotokat.
Akkor nagyon megijedtek a kismamik,mindenki kapkodott ide-oda(pláne az,akinek az elhunyt orvos volt a fogadottja),hogy most mi lesz.Kiskapu nincs,de nem is kell.Az én véleményem,hogy mindenhol ez lenne a célszerű.Én szültem fogadott orvosnál és ügyeletben is,őszintén szólva nem volt különbség.
Az én álláspontom szt egyébként sem a dokinak van nagy dolga szülésnél,hanem a szülő nőnek és a szülésznőnek.Ha komplikáció van,szükség van az orvosra,de akkor úgysem csak az az egy doki van ott,hanem legalább 10 másik,így nincs miért aggódni.
Viszont szt van aggódnivaló akkor,ha egy valóban túlhajszolt,alig alvó-pihenő orvos a lóvé reményében ennyi kismamát begyűjt.
Innentől mindenkinek szól,akit érdekel a véleményem
Lányok,lehet,hogy az eddigi szokásokhoz képest furcsa,hogy csak ügyeletben lehet szülni,de higyjétek el,hogy sokkal nagyobb biztonságban van egy baba és anyukája,ha egy kipihent,és így felelősséggel dönteni tudó orvos kezei közt van,mint egy 48 órája bent levő,fejéből alig kilátó orvosnál!Milyen felelősséget érez az az orvos,aki a türéshatár közelében is még ellát egy ilyen fontos eseményt????(hozzáteszem,az elhunyt orvos volt,hogy csak átöltözni ment haza 48 óra ügyelet után...
3 gyereke maradt utána,a legkisebb akkor volt 1 éves...
)
A bizalom valóban fontos.Nálunk is van lehetőség SZTK-ba,vagy magánorvoshoz járni a terhesség alatt,sőt reális esélye is van,hogy esetleg "fogadott" orvosunknál szüljünk.De én szülésmegindításról emiatt nem hallottam még,sőt,egyetlen azóta szült kismamát sem hallottam panaszkodni emiatt.Vagyis helyesbítek,semmivel sem több a panasz,mint előtte volt.Amikor még volt fogadott orvos,vagyis lehetett élni ezzel a lehetőséggel,akkor két lehetőség volt:ha nem volt orvosod,akkor azért nem foglalkoztak veled,ha volt,akkor azért(amíg a dokid be nem ért)...Ez mennyiben jobb?Most az ügyeletes azért teszi ki a lelkét,mert így esetleg kaphat pénzt,ha meg vagy vele elégedve!Uúgy érdekelt a megfelelő ellátásban,mint eddig.Sőt,talán jobban,mert most nem "előre" zsebeli be a pénzt,hanem csak akkor kap,ha jól dolgozott!
Bizalom...érdekes dolog.Az én véleményem(és lehet,hogy merőben más,mint bkié) az,hogy bízni elsősorban magatokban kell!
Ti szülitek meg azt a gyereket,nem az orvos!Nektek jár érte a dicsőség,nem a dokinak!
És igenis,jól jár mindenki!Higyjétek el,hogy tényleg így lennétek nagyobb biztonságban!Tudnék érdekes dolgokat mesélni az itteni eseményekről,amik ide vezettek és én úgy gondolom,nagyon helyesen döntött a vezetőség.
Nem éreztem semmiféle hátrányát Villő születésénél.Kedvesek voltak,elmondtak mindent,megkaptam mindent,amire szükségem volt,nem éreztem magam rosszul.Volt gátvédelem,megkaptam azonnal a hasamra,utána hozták szoptatni, a doki normális volt,elmagyarázott mindent,pedig előtte talán kétszer láttam SZTK rendelésen(amúgy az egyik legnagyobb tudású,ám fiatal orvos az osztályon).
Ellenben az előző rendszerben,tanítványom,csecsemősnővér ott,mesélte:
Az egyik neves orvosnál szült egy kismam,apuka már csak a baba ellátásakor mehetett be.Kérdezte is tőle a csecsemős,hogy miért nem volt bent a szülésnél,hiszen szabad volt az apás szülőszoba!Mire ő mondta,hogy igen,de a dr"úr" kijelentette,hogy nála a sima szülés 25 000 FT, az apás 40 000 Ft(régen volt
).Nekik csak ennyi pénzük volt!
De nemegyszer volt arra is példa,hogy a fogadott orvos(aki azért eléggé pénzhajhász is volt) pénzért mutatta meg a szülőszobát,vagy a kórházi UH-ra hívta be a kismamát és azért is pénzt kért!!!Rendes munkaidőben!Szl mindennek van határa!
Ehhez képest pl az én szülészorvosom,akit anno Bulcsúval fogadtam,mondta,hogy az SZTK rendelésére járjak,ott nem kellett fizetni,sőt,ha vmi miatt oda nem tudtam menni és a magánrendelésére mentem,ott sem kellett fizetnem.A sors furcsa fintora volt,hogy aztán mégsem nála szültem,hanem a kollégájánál,akit előre megbeszéltünk,mert pont szabin volt,amikor a fiam 2 héttel előbb érkezett
.A pénzt sem ő tette így zsebre,hanem a kedves kolléga
.
[quote]t írta:ényleg inkább megindítják a szülést, tehát programozzák, csak azért, hogy a saját dokinál szülhessen a nő.
Ez a szülő nőn is múlik.Az a baj,hogy még mindig annyira túlmisztifikálják az egész szülés dolgot és magukat is a dokik,hogy ok nélkül keltenek félelmet egy nőben olyan dologgal szemben,ami természetes folyamat.Nyilván így írva alá saját fontosságukat...
Lányok!
Tudom,hogy fontos dolog,hogy valaki mellettetek legyen,fontos,hogy valakiben bízzatok szülés alatt.Van,akinek fontos,hogy a doki fogja a kezét(vagy vki),de uezt az ellátást akkor is meg kellene kapjátok,ha nem fizettek súlyos tíz vagy százezreket érte!Ezt kellene elérni,és lám,el is lehet(mint pl nálunk).
Nem feltétlenül jelenti azt egy ilyen "korlátozás",hogy innentől nem úgy fog működni a dolog,ahogy kéne.Működik uúgy,csak a visszájáról
.Nem előre fizeted a hálapénzt(ha fizetsz),haenm utólag,ha érdemesnek tartod rá a dokit.