Új privát üzeneted érkezett!

Kép
Vendég

Sziasztok, Lányok,

jaj, de jó sokat írtatok, mióta nem voltam... Velünk minden OK, csak a férjem melózik nonsztop, azért csak lopva tudok a géphez jönni. (Most is itt várja, hogy végezzek). Még mindig le vagyok maradva olvasásban, ott tartok, hogy

Sz-Kata
kérdezi, milyen a suttogó. Kata, ahogy én olvaslak, Te teljesen más alkat vagy, mint én, ezért lehet, hogy neked nem jönne be, de én annyira hálás vagyok ennek a könyvnek... Megerősített rengeteg dologban, és elűzte a lelkifurdalásomat amiatt, hogy én nem igény szerint, hanem egy álatalam felállított rendszer szerint etetek. A könyv írója a napirend bevezetését és a rendszerességet (de nem a rugalmatlanságot!) pártolja, mivel sokéves tapasztalata szerint a csecsemőnek ez adja meg a biztonságot. Én a napirendet magamtól vezettem be annak idején, és nagy hasznát láttam eddig is, és a könyv ennek szükségességében engem megerősített. Viszont gyakran nem tudtam, miért sír valamelyik babám - én erre kerestem megoldást. A könyv tanácsait már akkor elkezdtem alkalmazni, mikor olvastam, és leesett az állam már az első próbálkozásnál is. Ahogy a könyvben leírtak alapján elkezdtem figyelni a gyerekeim reakcióit, azonnal láttam, mi a bajuk (mikor fáradtak, éhesek, túlpörögtek, pukisak), és tudtam segíteni nekik, célirányosan. (Volt ugyan két nagyon sírós esténk, de ezt a frontok okozták - így is sikerült legalább egyiküket elaltatnom, és már ez nagy könnyebbség volt). Pár nap alatt eljutottam odáig, hogy el tudjuk kerülni a fáradtságból eredő sírást, illetve ha mégis van pityergés, azt is tudom kezelni. Most Liza szopiproblémáját szeretném megoldani, mivel nagyon hosszú ideig, de nagyon keveset szopik - erre a könyv végén találtam megoldást - holnap majd megírom, hogy tudtam átültetni a gyakorlatban.

Ha gondolod, nagyon szívesen kölcsönadom neked a könyvet - ha nem szeretnéd megvenni, belelapozni szerintem akkor is megéri, ha utólag úgy döntesz: nem ez a neked megfelelő módszer.

Mamy,
nemtom, hol tartasz a könyvben, főleg, hogy nem tudtam visszaolvasni az utolsó két oldalnyi hozzászólást, de remélem, Te is jó véleménnyel vagy róla.

Puszi nektek, holnap már csak befejezi a férjem ezt az átkozott munkát, és végre én is elfoglalhatom a gépet...

Ja, és vannak új képek a több mint ötkilós! Lizáról, és a rohamléptekben hájasodó :D Liliről, akik már egész jól kiheverték a náthát, szüleikkel egyetemben.

Csók nektek mégeccer.
Kata

ákata2

Sz_Kata,
egy gyors példa a könyvben írtak alkalmazására (immáron reggel folytatva(:

a csajoknak van egy játékuk, föléjük lehet lógatni, kis színes bizbaszok (a róluk készült képeken látszik), nagyon szeretik. Kábé húsz perc után azonban már nem játszanak (nézelődnek, csápolnak), hanem sírnak, ha alatta fexenek. Én eddig azt hittem, megunták a dolgot, és szórakoztatásukra 1. zenéltetni kezdtem a szerkezetet, 2, mórikáltam nekik a bizbaszokkal, 3. rájukadtam a sétaruhát és irány a babakocsi... merthogy továbbra is üvöltöttek, sőt, egyre jobban. A könyv idevágó fejezetét olvasva elkezdtem figyelni a reakciójukat (az egész arról szól, hogyha figyeled a bébit, rájössz a jelekből, mi a baja. Ezeket a jeleket hihetetlen pontossággal leírja a szerző). Kiderült, hogy nem unatkoznak, sőt, sok az inger, elfáradtak a csajok. Ha látom, hogy valamelyik elkezd kalimpálni a kis lábával-kezével (első fázis, ha éppen nem ásít), azonnal elveszem a játékot, és betakargatom (mindez a nagyágyon zajlik). A tévét kikapcsolom - vagyis csökkentem az őt zavar(hat)ó ingereket, megteremtem a körülményeket az alváshoz. A sírás ilyenkor elmarad, hamarosan laposan pislog, és be tudom tenni a kiságyba. És ez már a legelső alkalommal bevált, mikor kipróbáltam...

Természetesen ez a könyv se szentírás, nem mindennel értek egyet benne, de ami tetszett, azt kipróbáltam, és bevált. A lányok láthatóan kevesebbet sírnak, többet alszanak, kiegyensúlyozottak, mosolygósak. Nálunk eddig se volt nagy arénázás, de azért volt egyszer délelőtt és egyszer este egy-egy kiadósabb sírás. Most ez elszállt (lekopogom).

Lányok,
annyira édes az összes bébi!

Jadey,aranyos a férjed, ahogy pelusozik... és milyen kis bújos Bencus! És a lányod, azzal a szuper kocsival!!! Elolvadtam...

Csakúgy Petikétől is... Gigi, annyira jó, hogy jössz néha... És egy kalappal a sulihoz... Mi jövő hétfőn megyünk oltásra, beadatjuk a tüdőgyuszi ellenit is - kösz, hogy írtad...

Megyek, megetetem két Mintababámat :wink:, lassan ébredniük kell. Lassan már visszaolvasom azt a két oldalt... addig is puszi - Kata

PS: a tegnapi mérésnél Liza már 5,14, Lili 4,71 kiló volt! És Liza már visel olyan ruhákat, amelyek 3-6 hónaposoknak készültek, amitől olyan boldog vagyok!!!

Mégeccer puszi - Kata

ákata2

Drága Melódia!!!

Tiszta szívünkből gratulálunk Nektek!!!! Várjuk a képeket és a történetet!!! Tökéletes méretek, pedig azt mondták, hogy Neked is óriásbébid lesz, nem??? :wink:

Nem is olyan régen csatlakoztál hozzánk, de olyan, mintha Te is az elejétől köztünk lennél :lol:

Ezt írtad első alkalommal:

Sziasztok, lányok!!

Én még aránylag új vagyok a neten, rózussal találkoztam a Schöpf-?Mérei-s topiban, ő ajánlotta, hogy nézzek be hozzátok!!

November 3.-ára várjuk a kisfiúnkat, aki lombikbaba Tegnap voltam a 28 hetes uh-n, ahol 1500g-nak jósolták!!

Szívesen "beszélgetnék", tapasztalatokat cserélnék veletek!!
Sziasztok!!

Melódia

KépKép
Kép
jadey

Sziasztok Lányok,

Még csak visszaolvasok, két napig nem jött be a babanet, már elvonási tüneteim voltak :lol:

KépKép
Kép
jadey

Kata: Köszi, én is odavagyok mindháromért :lol:

Ma rakok fel újabb képeket, tényleg nagyon bújós Bencus, annyira jó érzés. Bezzeg x év múlva... Majd könyöröghetek egy puszikáért :lol:

KépKép
Kép
jadey

Sziasztok!

Ákata!

Nem tudom, te hogyan tudsz időt szakítani az olvasásra... :roll: Nekem eddig nem nagyon sikerül, még csak a második fejezet végénél tartok. Amíg ki nem olvasom, meg a párom is nagyjából tudja miről van szó, addig nemigen tudok mit mondani, de annyit már most látok, hogy tetszik, és nagyon szeretném ha nálunk is beválna.
Hozzád hasonlóan én is igyekeztem egy napirendet bevezetni, ami többé-kevésbé mára már ki is alakult. Sajnos néha közbejönnek sírósabb periódusok, amitől csúszik az egész, de azért igyexem...
Pl. ami a legfontosabb, úgy néz ki hogy most már rendszeres, hogy éjjel 11-12-kor kapja az utolsó hamit, jó sokat eszik ilyenkor, és reggel 6-7-ig csicsikál. Ennek nagyon örülök! :lol: Nagyon ritkán van, hogy éjjel fel kéne kelni. De napközben is nagyjából tarthatóak az etetések, pl. a tegnapi napunk egy álom volt, alig volt sírás, és sokat aludt, amikor éppen nem aludt akkor nézelődött, persze foglalkoztunk vele, beszéltünk hozzá, ő pedig mosolygott, gőgicsélt, láthatóan jól érezte magát. Hálistennek az oltás utáni nyűgösség is elmúlt! :lol:
Szóval remélem hogy tudom hasznosítani a könyvet, de ahhoz végig kéne olvasnom...
Most is alszik Geszti, de van egy pár itthoni teendőm, amiket meg akarok csinálni (mosás, vasalás, főzés) remélem azért olvasni is lesz időm. Sajos a Párom ma is dolgozik (ilyen a munkája), és egyedül vagyok késő estig... :cry:

Kép
mamy

Sziasztok Lányok!!

Nagyon szépen köszönjük a gratulációkat!!
Ígérem, jönni fogok a képekkel, és a történetünkkel, de még az összeszokás időszakában vagyunk, pici türelmeteket kérem!! Egyenlőre nem tudunk betelni vele!! :D
Jadey!!
Köszönöm az első hozzászólásom, tényleg nem régen volt... :D
Hát óriásbébi lett volna, de 2 és fél héttel elöbb jött, így sikerült megállítani a növekedést, amit nagy lendülettel folytat kint!! :D
Szerencsére nagyon jó a szopókaja!! :lol:
Menetem Lányok!!

Finiselőknek nagy drukk, babáknak nagy pussz!!

Melódia

Kép
Kép
melódia78

Mamy,
hajnali fejés közben remekül lehet olvasni... Meg ha úgy fejek, hogy a lányok alszanak... Én nagy könyvmoly vagyok, olyan nincs, hogy ne szakítsak időt az olvasásra (akár hajnalban 1 kicsit).
Írtátok a kajarendelést. Én főzök rendületlenül, igaz, egyszerűeket. Ma pl. sóskamártás lesz (mirelit), krumplival. Gyorsan meg is csinálom, aztán irány a séta...
Császáros heg: mintha nem is lenne. Az érzékenység el fog múlni!

Puszi - K

ákata2

Ákata!
Én nem szoktam felkelni hajnalban, fejni is mostanában alig fejek. Elismerésem, hogy van erőd hajnalban olvasni! Én a szemem alig bírnám kinyitni.:roll:
Néha én is szoktam azért főzni, pl. most már több mint egy hete nem rendelek, (anyagilag azért elég húzós), én is ilyesmi egyszerű kajákat. Hálistennek férjem is tud főzni, nagyon ügyes is, és ha itthon van (és éppen nem dolgozik) akkor ő szokott főzni.
Na megyek, Geszti méltatlankodik egy kicsit (most tettem le).
Amúgy lenne egy kérdésem: amikor a lányok éppen nem alszanak, nem esznek, nem sétáltok, hanem csak úgy otthon vagytok és éberek, akkor mivel töltitek az időt? Úgy értem egy ilyen korú babát mivel lehet legjobban lekötni? Én szoktam neki dumálni, azt nagyon élvezi, néz rám a nagy szemeivel, és látom hogy figyel, összpontosít, majd megszólal, ahogy alakítja a kis száját, csücsörít, meg vigyorog, gőgicsél, stb. Ez jó sokáig szokott tartani, általában hamizás után. De ha leteszem, és mondjuk nem akar aludni, akkor mivel kötöd le a figyelmüket? Ugyebár még ahhoz kicsik, hogy a kezével játsszon, vagy egy játékkal. Most még csak hadonászik, néha jól orrba is gyűri magát szegénykém, olyanokat csattan! De nem érdekli, kalimpál tovább. Szóval mivel lehetne foglalkoztatni őket ebben a korban?

Kép
mamy

Sziasztok!

22-én 21.02-kor megszületett Chesti Niki nevű kislánya, 3350g és 55 cm! A kórházban töltött időből kiindulva nem lehetett könnyű...

Chesti, nagy nagy gratula!

Rozus

KépKép
rozus

Sziasztok!

Rég jártam már erre, de folyamatosan olvaslak Titeket!
Minden babához gratulálok!!!

Mamy!
Deákné B. Katalinnak van egy könyve: Anya, taníts engem címmel. Szerintem ebből meríthetsz, hogy a babát ilyen korban mivel lehet fejleszteni, foglalkoztatni. Nekünk bejött.

Lányok!
A suttogónak ki a szerzője? Most már annyit idéztetek, hogy nekem is felkeltette az érdeklődésemet... :lol:
KÖszi!

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

Rozus!
Nem volt energiám vitatkozni a diktátorral, de biztos megmondtam volna neki a magamét más helyzetben. Utána pedig már nem tartottam érdemesnek arra, hogy közöljem vele, milyen bunkó volt és nem segített semmit, sőt inkább csak hátráltatott.

Bettus!
Ha érdekel, akkor Barnusról találsz 3 képet a 171. oldalon.

Gigaboszi!
A párom néha nekem mondja azt, hogy tejcsárda, akkor téged hogy lehetne nevezni :lol: ? Tejközpont :shock: ? Egyáltalán mit csinálsz ennyi tejjel? Nekünk csak pár adag van lefagyasztva, hogy nyugodt legyek, de mostanában már az egyik cicit teljesen lecsapolja Barni az etetésnél, így nincs szükség fejésre, csak ha becsomósodik a mellem.

Gesztenye
gesztenye78

Orsi!
A suttogó titkai szerzője: Tracy Hogg és Melinda Blau. Az első rész a csecsemőkhöz ad tanácsokat, a második a nagyobb gyerekekhez és a harmadik egy összefoglaló és kifejtő kötet. Legalábbis én így tudom.

Gesztenye
gesztenye78

Sziasztok Lányok!

Eltűntem egy hete, szörnyű múlt hetünk volt. Kincső nagyon sokat sírt, csak kézben volt meg. A hétvégén eljött anyukám Szegedről, sokat segített, amikor ő fogta Nyuszifület, addig én aludtam, és aludtam...Nem tudom, mi történt. Egyszer tudtam feljönni a netre, de csak olvastalak titeket, írni már nem volt idő.

Melódiának gratulálok a babához!!!

Látom, a Suttogót beszereztétek, én még a terhességem alatt olvastam, és tényleg nagyon jó. Kezdettől fogva használtuk, és ahogy Ákatát, engem is megerősített a napirend, a 3 óránkénti szoptatásról és a cumi használatáról. Tényleg lehet alkalmazni, csak fő a rugalmasság benne, el lehet térni tőle. Ákata, minden csodálatom a tiéd: két pici mellett szuperul oldasz meg mindent, én már teljesen kivagyok a múlt hét miatt. Nem tudom, Kincsőnek mi baja. Állítólag a 6-8. hétben a legsírósabbak, vagy csak nekem kicsi a tűréshatárom? Volt olyan nap, mikor igazán rossz anyának éreztem magam, de aztán arra gondoltam, amit a védőnőm mondott egyszer: egy anya, ha szereti a gyerekét, nem csinálhat rosszul semmit, a babák sírnak, az én Kincsőm sírós baba, ez van. De ha megnyugszik, elmúlik a pocakfájása, akkor egy tündér, mosolyog, kis vidám hangokat ad ki, figyel. [img]

Megyek, olvasok tovább. A sírós babáknak nyugit, a mamáknak kitartást.

Anikó
http://www.babanet.hu/tarsalgo/attachme ... 200.69.jpg[/img]
quito

Gesztenye,
Le a kalappal, nagyon stramm vagy. Gratulálok. Én ezért választottam szülésznőt. Jól ki is akadtam volna, ha abban a helyzetben vki még terrorizál is..
Nózi,
Elfelejtettem írni, milyen szép a fürdős képetek.:)
Ákata.
Írjál 1-1 egyszerű kaja ötletet! Olyan ügyi vagy..De minta babák mellett..:)
Sz_Kata, köszi!!!Megszünt..
rolex

Hölgyeim,

Én nem értem, miért olyan nagy was ist das a Suttogó...
Adott egy nő, akinek nyilvánvalóan nagyon jó érzéke van a babához, de ezeket az ösztönöket úgysem tudja átadni - főleg nem írásban, hiába van a segítségére a mcdonalds egész pr csapata.

hogy a suttogós példánál maradjunk: én gyerekkoromtól lovagoltam, voltam lovász is és láttam olyan 60 éves embert, aki ugyanazt a lovat (egyik kedvencét, akit születése óta ismert) egyik esetben egyetlen simogatással nyugtatott meg, a másikban meg úgy vágta hátba egy gumikalapáccsal, hogy csak na. mindkettő működött és az az ember nyílvánvalóan tud a lovak nyelvén - de ezt a tudást még élőben is csak évtizedek alatt lehet tőle ellesni - ahogy ő tanult lovasként és edzőként is sokszoros bajnok apjától.

Tehát az első bajom ez ezzel a könyvvel: egy ösztönös zseni ne akarja nekem 300 oldalban átadni tudását (amihez ugye neki is 8000 gyerek ellátása kellett) - mert nem fog menni.

én úgy érzem - persze 1 db kéthetes baba után nyílván nem vagyok tévedhetetlen - hogy az amerikai piac kedvéért két "bűnt" is elkövettek a szerzők:
- egyrészt hülye, könnyen érthető - de semmitmondó jelszavakat találtak ki, mint pl. a 4É. bármelyik csecsemős nővér is megmondhassa, hogy egy egészséges csecsemőt 2 és fél, 3 óránként kell etetni (ha meg gyakrabban éhes, akkó meg gyakrabban)...
Tracy-nk előjön megpróbálja elhitetni, hogy ez nem is "időrendes szoptatás" (59. old. táblázata - valaki lát itt számottevő különbséget?),
majd néhány oldal múlva már azt írja egy "problémás babáról", hogy ha "BEÁLLT EGY HÁROMÓRÁS NAPIRENDRE" akkor minden oké lesz (137.old.)
Szóval, szerintem a 4É egy kamú, egy pr fogás, egy nesze semmi, fogd meg jól - de jó hosszasan... ami engem borzalmasan bosszant.

másodszor ott borultam ki, amikor azt elemzi, hogy tök mindegy, ki szoptat, ki tápszerez... Itt nem említ olyan apróságokat, hogy a tápszeres babáknak lassabban fejlődik az idegrendszere, háromszor nagyobb az esélyük a bölcsőhalálra, stb.

persze valahol megértem a szerzőt, hiszen a könyve (és a folytatások) nyílván azoknak az amerikaiaknak szól, akik nem tudják megfizetni személyes tanácsadásait - és ők pont ezeket akarják hallani. (Jártam egy évet egy igazi "vidéki" suliba az USA-ba, 15 és 19 éves közt elég sok anyát ismertem - egyetlen egy sem szoptatott, mer hogy abba tönkre menne a melle...)

kicsit olyan ez a könyv, mint az Agykontrol, vagy a Hitgyüli. Higgyé benne, hidd el, hogy jobb anya leszel - és máris jobban érzed magad. (még ha mindent ugyanolyan rosszul csinálsz is mint eddig).

elnézést a böffenetért, Rolex férje voltam és épp felköltött a du.-i szundikálásból - viszont itt hagyta őrizetlenül a gépet...
rolex

Rolex!
Én anno azért nem választottam szülésznőt, mert az orvosom szerint mindegyik ugyanolyan jó és mindegyikkel szívesen dolgozik együtt. Két szülésznő nevét megemlítette ugyan, ha esetleg mégis szeretnék választani és mint utóbb kiderült az egyik pont a diktátor lett volna. Ezek után csak áldani tudom magam azért, hogy hallgattam a dokira és nem választottam, mert végig ezt a nőt nem bírtam volna ki és valószínűleg lerúgtam volna, ha közeledni próbál :? . Most viszont már biztos vagyok abban, hogy a reggeli szülésznővel szívesen bevállalnám a következő babát, ha még ott fog dolgozni. Akkor már biztosan felkérem előzőleg, hogy ne legyen baki.

Szia Rolex férje!
Eléggé felháborodtál azon, hogy mi itt mindannyian a suttogóra alapozunk és ezáltal próbáljuk megfejteni a babák világát. Természetesen a női és anyai ösztönök is nagyszerűen működnek, de a mai világban szinte minden első babát szülő nőnek szüksége van egy támpontra, ami alapján elkezdheti nevelgetni a babáját és megpróbálja megérteni, hogy épp mi bánthatja és miért sír. A leendő nagyszülők tudása már elavult, mert újabb és újabb kutatások cáfolták meg a teáztatás, citromlé ivás és stb. dolgok előnyét. Azt nem mondom, hogy egyetlen könyv elég a tökéletes tudáshoz, de kiinduló pontnak nem rossz, erre már lehet alapozni.

Gesztenye
gesztenye78

Chesti, gratulalunk!

Rolex ferj, nem baj, hogy leirtad. En nem ismerem a konyvet, de a lenyeg hogy a kismamak mindent megtesznek (vesznek), csakhogy a babajuknak jobb legyen. En is azon vagyok es mindenki ebben a topicban. Sokszor irtam en is a lanyoknak, hogy az osztoneikben bizzanak, mind etetes, siras stb teren. Azert fogynak ennyire ezek a konyvek, mert szinte alig van no az orszagban aki szoptatta volna a babajat, hiszen regen 6 het utan vissza kellet menniuk dolgozni. Raadasul a sotet kommunizmusban a sotet kapitalista feminizmus bejutott az orszagba, ugyanis ok hirdettek hogyha szoptatsz: rabszolga vagy, mert rajtad eloskodik a gyerek. Azt hittek a tapszer ugyanolyan jo. Aztan fejlodott a biologia es meg most sem tudjak mennyi minden van a tejben, egy reszet mar megtalaltak lasd bifidus esensis es tarsaik. Es a tapszerre azt hihetned, hogy mennyivel jobb, mert meg ez is van benne, pedig az anyatejbol fedeztek fel.....
Szoval csajok a konyv nem hiszem hogy hitgyuli vagy agykontrol lenne, es akinek segit olvassa. En abban latom a megoldast, hogy ha lesz ( :oops: ) lanyom, akkor atadom neki a tudast. Megpedig azt hogy az anyasag szivbol jon.
Na megyek mert a fiam nem olvasott sem agykontrollt, sem suttogot, csupan nem tud szellenteni 8)

csengo
Vendég

na mire megirtam Gesztenye jobban osszefoglalta a dolgokat.
Vendég

Kedves "Rolex férje"!
Örülök hogy leírtad a véleményedet! Sok elgondolkodtató dolgot írtál. Én most kezdtem olvasni a könyvet, így véleményt még nem mondhatok. Amúgy világ életemben ellene voltam a "könyvből való nevelésnek" - nem mintha egyébként neveltem volna gyereket bármikor is, de amikor még a láthatáron sem volt a kislányom, már akkor azt mondtam, én nem fogom búra alatt nevelni, ha lesz, és főleg nem mások véleményére hallgatva. Volt némi alapja ennek, ugyanis az unokatestvéreim anyja óvónő, és nekem sosem volt szimpi, még gyerekkoromban sem, olyan szigorú volt mindig, és az jutott róla eszembe, úristen szegény gyerekek, akik a csoportjában vannak, milyen rossz lehet nekik. Bocsánat minden óvónőtől, de a hideg is kirázott ettől a szótól, hogy "óvónő" - pont emiatt a szipirtyó miatt. Pedig akkor még gyerek voltam.
De azóta Anyuka lettem, és szembesültem a mindennapos problémákkal, sőt, nyakig benne vagyok. Bár már nem vagyok mai csirke, mégis olyan tanácstalannak, és tehetetlennek érzem magam néha. Pl. ma is Geszti egész nap nyűglődött, nem akart aludni, és fogalmam sincs hogy miért!!! De ami a legrosszabb: mit csináljak??? És ilyenkor jön a képbe, hogy az ember a könyvért nyúl. Persze tudom, és nyilván más anyukák is, hogy nem szentírás ami benne van, és bármelyik más könyvben. Néha dühös is vagyok, és még nagyobb tanácstalanságot szül, ha nekem nem sikerül, aminek sikerülnie kéne a könyv szerint. Mert azt is tudom, hogy minden baba más és más, és én sem értem, hogy a szerző hogyan akarja a tudását átadni egy könyvön keresztül?
De én úgy vagyok vele, hogy elolvasom, megpróbálom alkalmazni, és ha nem megy, majd akkor fogom szidni. De tulajdonképpen akkor sem a könyv a hibás, hanem egyszerűen csak mi másképp működünk. A szerző tényleg egy zseni, aki ebből hasznot is húzott (hiszen zseni), teljesen érthető módon. Én is ezt tettem volna szerintem. Mert ezzel senkinek sem árt, ha valakinél beválik akkor még használ is.
Remélem, hogy nekünk is be fog válni. Én biztos, hogy nem leszek Suttogó, attól hogy elolvasom, de ártani nem fogok a kislányomnak, sőt remélem a hasznára leszek.
Egyébként nektek is megvan a könyv, ugye?

Orsi!
Köszi szépen a könyvcímet, már utánanéztem a neten, majd megveszem, mert iskolás korig ad tanácsokat.

Lányok!
Továbbra is fenntartom a kérdésemet: milyen értelmes és hasznos dolgokkal lehet lekötni egy 2 hónapos baba figyelmét, amikor éber? Adjatok tanácsokat, tippeket!

Kép
mamy

Sziasztok!

Melódia! :)
Örülök, hogy benéztél! MIelőbbi összeszokást kívánok, aztán várjuk a bezámolót, én főleg, hogy hogy indult, hogyhogy ilyen hamar jött?

Rolex!
Köszi az Angel Care-es hozzászólást! :)

Chesti! :)
GRATULÁLOK NIKI babához!!!! JA tényleg nem lehetett könnyű! Várunk!!!

Rozus!
Köszönjük a híreket!!! Szerintem már Hettie, és Anita (nagyon régen jelentkeztek) is babáznak, úgyhogy mi jöövünk :) :) :)
Hogy érzed? CTG-re mikor mész?

Gesztenye!
Köszönjük a szüléstörténetet! Nagyon tetszett, különösen a vége! Olyan jó, hogy az "előzményeket" is leírtad!!!

Á_Kata!
Gratulálok a lányok gyarapodásához, és nagyon ügyes vagy!!!!!

Nózi!
Én is elfelejtettem írni, annyira édes a fürdős kép!!!!

Én is olvasom a suttogót, még fogalmam sincs, hogy fog menni az életünk a bébivel, de jó lenne valami napirendfélét összehozni. Soha nem voltam még ilyen "bébiközelben" bevallom semmit nem tudok egy csecsemőről, nekem nagyn támpontok ezek a könyvek, de főleg TI :) :) És nagyon egyetértek azzal, hogy a leendő nagymamák már nem biztos, hogy mindenben tudnak segíteni. Már most érzem, hogy nem mindig kapok "naprakész" tippeket.
Az ösztönök úgyis előjönnek. Leaglábbis nagyon remélem!
Bea

Kép
Kép
beuka

Sziasztok!

Melodia!
Gratulálok István Barnabáshoz. Örülök, hogy jelentkeztél. Képeket kérünk. :)

Mamy!
Szegény Gesztike. Látom nálatok ilyen hullámvölgyek vannak a sírásban és meg nem nyugvással, ugye? Sajnos még nagyon kicsik és tényleg csak pár percet szeretnek nézelődni (körforgó pl.) aztán vagy elalszik vagy sír, nálunk is. De kap cumit, vagy enni vagy tisztába teszem és többnyire csönd van. Persze várom, hogy nagyobb legyen, de nagyon hamar megnőnek és visszasírjuk majd ezeket az időszakokat.
Takaróba csavarás, bebugyolálás: nálunk is tetszik Katának, biztonságot és melegséget ad neki, gondolom az anyaméhre emlékezteti, ahol egységes meleget kapott.

Nózi!
Gyönyörű a kép. Nagyon tetszik, olyan kis manócska. Én is szeretnék majd ilyen pózban fényképet. :lol:

Beuka!
Mi is a kókuszmatrac rácsára tettük a légzésfigyelőt. A kókuszmatracon még van egy gumis lepedő, meg most hogy hideg van még dupla polár pléd is. (éjjel sajnos kikapcsolják a szemét távhősök a fűtést és hideg van). Nem mintha napközben meleg lenne...Kitartsá már nagyon közel vagy. :D

SzKata!
Agatha Christie! :D imádom én is. Tényleg rádöbbentem milyen régen voltam könyvtárban...kellene olvasnom megint.
Csoki: ma is ettem marcipános ritter sportot :(

Gesztenye!
Szép volt a szülésed. 6 és 1/2 óra. elég jól megúsztad. :)
szülésznő :( ilyen helyzetekben nem okoskodásra hanem segítségre és megértésre van szükség. Szerencse, hogy beért a dokid. Még jó, hogy veled volt a párod. :)

Gigaboszi!
Jó hallani felőletek is. Jó sok a tejed. Mit csinálsz a felesleggel? Édi a fiad.

Chesti!
Gratulálok Niki kislányodhoz. :)

Edit

Kép
Kép
edi78

Kata
Prevenar... 3 oltás kell... az ára elég borsos... DE... én szerintem még mindig olcsóbb, mint a beteg gyerekért való aggódalom, a gyógyszerek...

Gesztenye
Mit csinálok a tejjel? Leadom... hetente 3-szor jönnek érte az anyatej-gyűjtőből... rászoruló babának tudnak adni...
(nekünk meg jól jön a kereset-kiegészítés)

Rolex férj
A szeretet, a gondoskodás szempontjából teljesen mindegy, hogy valaki szoptat-e, vagy tápszert ad a babájának... attól még lehet, nagyon jó anya, hogy nem szoptat...
Ezekben a könyvekben van jó, van rossz... a lényeg, hogy sosem szabad mereven ragaszkodni a dolgokhoz!

Mamy
Ilyenkor még nem nagyon kell szórakoztatni... hagyni kell... felfedezi a kezét, színes, puha rongydarabkát tanulmányozhat...
25-40 cm a látótávolsága... és kb. 10 percig figyel egy dologra...

Peti valamelyik nap egy káposztalevelet tanulmányozott...

Sz-kata
Nem lehet, hogy Petidnek a túl sok ingerhatás a baja?
Nyugalomra van nekik ilyenkor leginkább szükségük....

Nálunk szokások, "szertartások" alakulnak ki... teljes nyugalomban eszünk, és szoptatás közben nem csinálok semmit, csak a fiamra figyelek... (ráér később netezés, tv-nézés közben enni... :evil: )
A kezdetektől vannak rítusok az esti alvás előtt... hason alszik el, közben simizem a hátát... (kb. 10 perc).... később hanyatt fordítom...
Vendég

Még azt akartam írni, hogy a szülőkkel közös ágyban való alvás szintén rizikófaktora a bölcsőhalálnak!
A megelőzésben nagyon fontos az anyával egy szobában, de külön ágyban való altatás!
Vendég

Szia Mamy!

Találtam egy ilyet a neten, hátha érdekel:

http://www.freeweb.hu/mama-baba/2honap.html

Orsi

osoa75

Rolex férje, megértelek, DE:
ha neked is egyfolytában nyomatnának a sok baromságot a gyereknevelésről a jószándékú ismerősök és ismeretlenek, te is örülnél egy naprakész, szélsőségektől mentes könyvnek, aminek egyébként nem a 3 óránkénti etetés a lényege, hanem az, hogy minden baba önálló személyiség és bánjunk neki kijáró tisztelettel és figyeljünk rá, fejtsük meg az üzeneteit. erről - hidd el - nagyon sokan megfeledkeznek.
kicsit direkt vagyok, de fél kézzel nem tudok körmondatokat írni.

a szerző tápszerrel szemben tanúsított engedékenysége nagyon antipatikus. mármint, ha vki tud, de nem akar szoptatni, mert félti a mellét - ez a szerző szerint rendben van. szerintem meg qrvára nem. aki önzésből nem szoptat, az vegyen kutyát.

ettől meg az amerikai típusú szájbarágástól eltekintve nagyon jó könyv és sokat segytett nekem. fogalmam sem volt arról pld, h egy babát érhet túl sok inger, ez meg sem fordult azelőtt a fejemben és a sok nagyokos jótanács sem szólt erről soha.

jók legyetek,
Krisszi

Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

krisszi

Na, Ricsikét letettem a büfi után, most altatja magát több-kevesebb sikerrel. volt már hétmérföldes tekintet, meg minden. :wink:
Le kell szoknia a kézben való elalvásról, 6 kiló, nem fogom bírni.
Szerintetek?
Tapasztalt és gyakorló ANyukák, Ti ölben altattátok a babáitokat vagy ébren/félálomban letettétek a kiságyba?

(ebben az egyetlen dologban bizonytalan vagyok. olyan szívesen fogom a kezemben - ringatni nem szoktam - , annyira élvezem a közelségét, az illatát, órákig el tudom nézni az arcocskáját és imádom, ahogy kisimulnak a kis vonásai, amint elhelyezkedik az ölemben. az igaz, hogy házimunkára, tanulásra, fürdésre így elég kevés időm jut, de mégis ragaszkodnék ezekhez a közös alvásokhoz. mindenki azt mondja, hogy nagyon el fogom kényeztetni, ezért most erőt vettem magamon és próbálom a kiságyhoz szoktatni. de valahol belül mégsem akarom. hülye egy helyzet.
az más, hogy egy hónap múlva kezdődik a vizsgaidőszakom a jogon, jó lenne megcsinálni ezt a félévet is,márpedig Ricsivel a kézben elég izgalmas lenne.

ma alig aludt valamit, azt is az ölemben meg a babakocsiban.

Előző hsz-om: félre ne értsetek, nem azt mondom, hogy aki tápszerrel etet, az nem lehet jó anya, de akinek lenne elég teje és puszta hiúságból megfosztja a gyerekét egy ilyen fantasztikus tápláléktól, az gondolkodjon inkább egy helyes yorkshire terrieren.

pusz,
Krissz

krisszi

Krisszi!

Kisfiamat én majdnem mindig cicivel altattam és nyugtattam meg, ha baja volt. Nem lett elkényeztetve (szerintem), mindig betettem utána az ágyikójába. Mi egy szobában alszunk és amikor új, nagyobb ágyat kapott, akkor sem aludt velünk, hanem a sajátjában. (Az más kérdés, hogy éjjel, amikor már nem bírtam hozzá szopi miatt felkelni, volt, hogy mellettünk aludt-hónapokig, de nem maradt így, persze, ez gyerekfüggő).

Én kiélvezném ezeket a perceket, nagyon hamar felnőnek és úgy hiányzik, hogy nem babusgathatom annyit, mint rég. Mostanában jön a pocimhoz persze ezerrel, jól belepuszil, én meg úgy érzem, megszülök
:lol:

Orsi

osoa75

Krisszi!
En a nagyfiamat mindig szopival altattam el. Kivetel volt picuri koraban amikor vallon, vagy kezben. Most sem cici, sem cipeles nincs, de mellebujva nehaneha enekelve alszunk el. Ha nehez a baba, rakd le az agyba es simogasd. Szerintem majd kialakul nalatok is valami szokas, ami persze ahogy no a gyerek valtozik. En mar varom, hogy figyeljen a nagyfiu a mesere, mert most meg arra nem tudjuk altatni.

Olyan jol megfogalmaztad, hogy miert is kellenek ilyen konyvek. En elovasom az altatas konyvet (Aludj jol) es az lll honlapjan talalhato irasokat es a kettobol krealtam az altatasi szokasokat. De igazi kinlodas volt. Nem szabad eroltetni semmit csak azert mert ezt es ezt olvastuk. Mint fius anya tolem idegen a gondolat, hogy huzogatni kelljen a kukacat, de megertem aki azt teszi. Nem tudom mi a helyes, ahogy konyv annyi leiras. A nagyfiunak meg nem lehet hatrahuzni, a kicsinel meg tanacstalan vagyok, hogy akkor nala eroltessem-e.

Mamy, mi dumalgatunk Balintnak es enekelek neki neha. Aranyosan mosolyog. Neha tornaztatom, mast meg nem igen tudnek tenni. Az agya feletti forgo valamit szoktuk felhuzni neki, ha ebren van es sirdogal, de mennem kell valahoza par percre. Persze ha abba marad a forgas meg a zene elsirja magat, de addig lekoti sot ujabban gagyoraszik is neki. Mar jo ideje koveti a szemevel a piros pillangot.

Gigi, azt en is olvastam, hogy rizikofaktor az egy agyban valo altatas, de vele alszom, mert nem tudom elkepzelni, mi a kulonbseg ha velem van egy szobaban, de kulon agyban? Erdekelne a dolog, mert bevallom nekem igy nagyon jo.

Mennem kell, mert lassan elalszom a gep elott.

csengo
Vendég

Sziasztok!
Gigi,
én pont fordítva tudom, azaz hogy épp csökkenti a bölcsőhahált, ha egy ágyban alszik anya-baba. Mert a baba közelről hallja az anya légvételét, és öntudatlanul is ő is rendesen lélegzik. plusz ott van a mamaszag és a mamameleg, amit imádnak... :D

Nálunk a franciaágy mellett van a kiságy, gergő abban alszik, de néha du. együtt alszunk összebújva a nagy ágyon, szájában egy mellel...
néha éjjel is becsúszik egy-egy gikszer, ha szopiba alszik bele a nagy ágyon, én meg azzal a jelszóval, hogy MÉG 10 PERCET VÁROK, HOGY MÉLYEN ALUDJON, ÉS ÁTTESZEM AZ ÁGYÁBA, lecsukom a szemem, és uabban a pózban ébredek a baba mellett, atomi zsibbabdtan 4 óra múlva... :D

Ezen az alvás dolgon nem parázok, később úgyis egyedül akar aludni. (ha tudja, hogy átjöhet, ha rosszat álmodott, stb.), akkor nagyobb a biztonságérzete, szívesebben van külön, saját "rezidencián".

Melódia, gratula a babához!

Geszti, szép a születéstörid, ügyes voltál!!! Kváncsi vagyok a szülésznődre. Az enyém Schlenker Éva volt...neki is határozott a stílusa, de ezzel engem sokat segített. Mondjuk én választottam őt.

Szkata, én most csusszantottam le egy marcipános tibit... :oops:
De nem vettem észre, hogy Gergőnek hasproblémái lennének...vszínüleg egyéne válogatja.

Na megyek aludni. Gergőt kineveztem Pocakminiszterré, miután egész nap evett, semmit sem aludt. kilenckor ájult el a hasamon, csodás nyál-és tejfoltokat hagyva rajtam...IMÁDOM!!!
Vendég

Kedves Anyukák!
Ha érdekel titeket nagyon jó minőségű, márkás angol babaruha kicsikre és nagyobbakra ( Next, George, Mothercare, Early days, gap…) 0-1,5 éves korig
Jelezzétek emailben és küldök feltöltésről értesítőt!
Köszönöm a figyelmet
Továbbijó babavárást és babázást kivánok
Szerettel
Lovas Juszti
julovas@vipmail.hu
juszti75

Sziasztok,
én itt általában read-only vendégként vagyok jelen ezen topikban (habár idevaló babám az van :D ), és most is csak azért írok, mert Rolex-férj olyan jól megfogalmazott valamit, ami az én bögyömet is nyomja.

Nagyon nem tetszik nekem a Suttogó, és végképp nem értem, miért istenítik annyian ezt a nyilvánvaló alapigazságokra épülő, azt spanyolviaszként tálaló könyvet -engem kifejezetten idegesített, néhány fejezetnél legszívesebben földhöz vágtam volna, de érdekelt, mi a könyv titka.

A szoptatásos fejezetét legjobb átugrani úgy, ahogy van.

A Szoptatásért Egyesület egyébként elrettentő példaként tartja számon ezt a könyvet és az Aludj jólt is.

Szóval csak kritikusan olvassátok azt a könyvet, én azt mondom :)

Szép napot!
jamina

Sziasztok!

Túl vagyunk egy újabb baromi nehéz napon és fél-éjszakán... :cry:
Szegény Kicsikém már megint nem akart aludni szinte egész nap, amint letettem, akár az ágyába, akár a miénkre, akár a kis hintázójába, bárhová, azonnal sírni kezdett. Már kezdtem azt hinni, hogy ágy-fóbiája van, vagy fekvés-fóbiája... Na jó ez persze túlzás, mert azért néha nagyon jól elvan, de tegnap, hát teljesen ideg voltam, hogy mi baja?... Aztán lehet hogy megint az oltás munkálkodott benne, vagy a közelgő front hatása, nem tudom. Én is megint fokozottan érzékeny voltam. Annyit bőgtem tegnap, mint Geszti születése óta eddig összesen. És tök egyedül voltam egész álló nap, senkihez nem tudok szólni egy rohadt szót sem, szegény férjem későig dolgozott, őérte is úgy izgultam mint az állat, tudjátok miért, éjjel jött haza, már tűkön ültem, legszivesebben percenként hivogattam volna telefonon, hogy merre jár? Aztán mikor hazaért, a megkönnyebbüléstől bőgtem. Lehet hogy túlreagáltam a dolgot, de nagyon pocsék egy nap volt a tegnapi, estére jó kis fejfájással, gyomorfájással, alig bírtam pár falat vacsit legyűrni. És ettől is persze ideges voltam, hogy ennem kéne, meg főleg innom, hogy legyen tejem. Viszont mikor Párom hazaért, rohamléptekben megvacsizott szegény, meg átöltözött, és már dajkálta is a kislányát, végtelen türelemmel, én meg csak néztem, és Geszti meg is nyugodott végre, akkor meg ezért bőgtem, ahogy láttam őket együtt. Bár igaz hogy feküdni még akkor sem akart, sőt még éjjel fél 1-kor, hami után sem. Aztán valamikor 1 óra tájban, nagy nehezen bealudt a karomban, óvatosan letettem, de semmi reményt nem fűztem hozzá hogy nem is ébred meg. Hát csodák csodájára nem ébredt meg, és még mindig alszik...
Na abbahagyom, nem is panasznak szántam én, csak úgy leültem a géphez, mert Párom már megint elment dolgozni, és bár már normalizálódott a helyzet az utcán (remélem!!!) persze megint parázok, és kiment az álom a szememből.
Na ennyit magunkról.
Nagyon remélem, hogy ma már jobb lesz Geszti hangulata.
Neki sem lehet könnyű, szegény kicsi Fiókámnak, az a fránya oltás nagyon megkínozza őket, egy ilyen pici kis testet, és úgy sajnálom...

Egyágyban alvás:
Én úgy látom, hogy nem jó dolog az együttalvás a babával, mármint éjszaka. Persze nappal lehet, egy kis délutáni szunya (ha összejön...) az más. De éjjel, én legalábbis úgy beájulok, olyan mélyen alszom, hogy nagyon félek, nehogy ráfeküdjek, vagy ilyesmi. Geszti is iszonyú tornamutatványokra képes alvás közben, sokszor reggel az ágya sarkában találjuk, fogalmam sincs hogyan de elmászik folyton, és a mi ágyunkban is ez lenne. Ha meg állandóan arra kellene figyelni, hogy hol van a baba, akkor ezért nem lenne nyugtató az alvásunk. Férjem pedig párszor említette, hogy tegyünk közénk, de elmondtam neki az aggályaimat, és belátta, hogy igazam van. Szóval főleg ezért nem pártolom a dolgot, de azért sem, mert akkor mi is, és Geszti is nagyon hozzászoknánk, és akkor később csak probléma forrás lenne, ha azt akarnánk hogy "na, ma éjjel aludj a saját ágyadban kislányom" akkor tuti, hogy egész éjjel menne a műsor. Márpedig nem alhat egész életében velünk! Előbb-utóbb hozzá kéne szoktatni a saját ágyhoz. Ráadásul jövőre ugyebár költözünk, és saját szobája lesz, úgyhogy már most jó lenne ha hozzászokna, hogy saját ágyában alszik.

Suttogó:
Teljesen megértem az ellenoldalt is, amint írtam én is bizalmatlan vagyok minden ilyen "könyvből való nevelés"-sel szemben. Sőt, azt mondom, lehet, hogy igazuk is van! De mégis, még mindig bízom benne, hogy valami támpontot tud adni. Természetesen nem mindenben, ahogy Krisszi is írta, az ember nem muszály hogy mindennel egyetértsen ami a könyvben van, de bizonyos kérdésekben igenis hasznos, lehet hogy olyan dolgokra világít rá, amit az ember már eleve tudott, de akkor jön rá, hogy "jé, tényleg, hogy én erre eddig nem gondoltam" és akkor már megérte, mert onnantól kezdve egy problémaforrással kevesebb, amivel meg kell birkózni. A hülye amerikai stílust én is útálom, de próbálok erre nem odafigyelni, inkább úgy olvasni mint egy regényt, és akkor elviselhetőbb.

Hát most így hajnalban ennyire tellett tőlem, rohadt fáradt vagyok, és most ismét álmos lettem, de már nem akarok visszafeküdni mert Geszti hamarosan ébred, de később még próbálok jönni. Nem rajtam múlik, remélem az én kis rabszolgahajcsárom engedi. :?

Kép
mamy

sziasztok!

Gesztenye, tényleg szép a szüléstörid és nagyon ügyes vagy! látod, megy ez EDA nélkül is.
tényleg, Csajok, kapott nálunk vki edát? milyen volt?

ölben altaatás - megnyugtattatok, köszi :wink: majd csak lesz valami. ma hajnalban pld visszaaludt egyedül a kiságyban.

Mamy, kitartás, aludj ma napközben, akár Gesztivel a kezedben, ha máshogy nem megy. nincs ott a környékeden másik kismama, akivel együtt tudnátok sétálni? Geszti elalszik a bkocsiban, ugye? végső kétségbeesésemben néha berakom a kocsiba és hajrá! Húgodék messze laknak?

a szoptatásról szóló fejezet tényleg sz@r a könyvben, ezt át is ugrottam. az éjjeli "dugjunk cumit a szájába, ha felkel" nagyon jól "segít" csökkenteni a tejmennyiséget. :lol:

pusz
Krisz

krisszi

Mamy, főleg pelusozás közben hülye arcokat vágunk neki és butaságokat mondogatunk. Napközben mindig beszélgetek vele, elmondom, h mit csinálunk, hová megyünk. pld tegnap elmondtam, h "megyünk a cukiba anya barátnőjével és a kis Dorkával, anya eszik finomakat és beszélget, te meg nézelődsz vagy alszol a kocsidban, jó? egy kicsit kimozdulunk, jó?"
és tök jól viselkedett a cukiban, nézelődött, csak akkor nyüszizett, amikor indultunk haza. megértette, amit mondtam. :lol:

a játékai viszont hidgen hagyják egyelőre. az arcokat, hangokat imádja, de max 15 percig.

krisszi

Jó reggelt, Lányok,

Mamy,
nem biztos, hogy az oltás okozta, nálunk is zord volt az éjszaka - az elmúlt három hónapban nem volt rá példa, hogy a lányok fél kettőig fent legyenek - a maximum éjfél volt. Az én hibám - felzaklattam magam a tegnapi történéseken (gondolom, nem kell részleteznem), ami szerintem rájuk is kihatott. (Délután még nem volt semmi baj, a fürdéssel kezdődött.) Liza végül kaja után behanyatlott, Lili pedig egy pillanat alatt elaludt a babakocsiban (semmi más nem használt...). Én meg állhattam neki fejni :roll: :evil:
Imént reggeliztek, aztán aludtak is vissza, amit én is követek, csak azért ragadtam billentyűzetet, hogy pár sorral hozzájáruljak a suttogóval kapcsolatban kialakult vitához:

szerintem a legfőbb üzenete: legfontosabb a gyerek megismerése, tisztelete, mert csak így tudod felmérni és kielégíteni az igényeit - és a magadéit is. Közhelyként hangzik, megvalósítani azonban mégsem olyan egyszerű (különben miért is hangoznék el olyan gyakran és kétségbeesetten a "miért sír?!" mama-panasz?!).
Ami a készségek átadhatóságát illeti: azért, mert elolvasod egy mesterszakács könyvét, és esetleg pár kaját megfőzöl belőle, még nem válsz mesterszakáccsá - ez nem is célja sem az írónak, sem pedig neked, gondolom -, viszont elsajátíthatsz pár fortélyt. Vagy azt mondod: ez nem az én ízlésem - és félretolod a könyvet...
Szoptatás: Krisszivel tökéletesen egyetértek az alakféltő picsákkal kapcsolatban, hozzátéve: egy ilyen nőnek én sem ajánlanám a szoptatást, mert többet ártana vele a babának, mintsem a tápszerrel (utálattal szoptatni - brrr).

Jamina,
az ikreimmel végigkinlódtam az első hónapot, mivel koraszülöttek és lapos a mellbimbóm, és még ma is rendkívül sokat foglalkozom a fejéssel, a tejszaporítással, és ez gyakran a gyerekeimtől veszi el az időt és az energiát (másfél hónapos koruk óta szopnak, most három hónaposak). Elég nehéz síró gyereket altatni és tejet fejni egyszerre (ha későbbre hagyom, nem telik meg a mellem a következő etetésre...) Nem véletlen, hogy a legtöbbet akkor tudom fejni, mikor alszanak... Komoly lelkifurdalásaim és sírógörcseim voltak kezdetben, hogy nincs elég tejem a két babára, és ez jórészt a szoptatást-mindenáron szemléletnek, illetve az azt népszerűsítő kiadványoknak volt köszönhető. Úgy éreztem, kudarcot vallottam, mint anya. Márpedig ezt az érzést nem szabad kelteni egy kismamában! Plusz: ha nem lett volna a férjem, aki segít minden etetésnél, nem bírtam volna az iramot egyedül, és rég tápszeresek lennénk. Ja, és aki az ikrek tandem-szoptatása számomra továbbra is szájenszfiksön, cikkezzenek róla bármennyit. (Ritka, hogy két gyerek ugyanolyan tempóban szopjon, és még a két melledből is egyforma mennyiségű tej jöjjön). Fentiekkel csak azt akarom mondani: én egy életre megutáltam a szoptatásfavorizáló füzeteket, annak dacára, hogy én is szoptatok, és a lehető legtovább anyatejet szeretnék adni a lányaimnak.

Mamy,
szerintem a babát ennyi idős korban - és ami azt illeti, szerintem később sem - szabad foglalkoztatni. Neki a játék még jobbára nézelődés, ismerkedés a saját végtagjaival, a környezetével, és hamar kifárad. (Ha nem nyúlkál, hanem kalimpál a kezével-lábával, az is már erre utal.) Ahogy nő, úgy fedezi fel magának a világot - nem szabad siettetni. (Nálunk a kiságy felett lóg egy forgó, a másik kiságy felett babalánc. Ha látom, hogy fáradtak, lejjeb húzom a lányokat az ágyban, hogy ne lássák a játékokat, hanem el tudjanak aludni.)

Na megyek, lepihenek...

ákata2

Mamy!

Próbáld meg az ujjaidat mozgatni előtte, ezt Jázmin nagyon élvezi! Persze beszélek is hozzá neki :D Szereti még azt is, ha finoman tapsolok neki, vagy ha ölbeveszem - úgy, hogy a háta van a mellkasom felé - beállunk a nagytükör elé, és nézi magát - igazi nő :D Azt is nagyon szereti, ha a két nagytesója beszél hozzá, akkor teleszájjal vigyorog rájuk :D De még olyan picik, hogy tényleg elég 15-20 perc "játék" nekik, és kifáradnak.

A kéthónapos oltás után 2-3 nappal Jázminnak hasmenése volt :( Lehet ilyen hatása az oltásnak?

Jubi

Kép
Kép
Kép
juborka

Kata,
e Te esetedtől teljesen függetlenedve is sz@r a szoptatós rész.

Egyébként sajnos én is tudom, milyen tápszerezni egy gyereket, az elsőnél átéltem. De ezért nem okolhattam senkit magamon kívül, se a szoptatós propagandát, se a szoptatós anyákat. Én nem tudtam, kitől kérhetek hatékony segítséget -akkor még (2001-ben) nem ismertem a LLL-t.
jamina

...egy tegnap esti fotó...látszik, hogy a Jazi karján is van egy nagyobb érduzzanat. A védőnő szerint egy éves korára elmúlik, viszont a neten azt olvastam, hogyha szürkés szigetek jelennek meg benne, akkor elkezdődött a visszahúzódása. Nálunk már vannak szürkés szigetek, reménykedek... Kép

Kép
Kép
Kép
juborka

Sziasztok!

Együttalvás
Hogy miért nem ajánlott? Belefúrhatja az arcocskáját a párnába, bekúszik a takaró alá... túl meleg...

Könyvek
Egyik sem egyedüli, helyes megolást kínál... okosan kell olvasni és a számotokra jó ötleteket megvalósítani....
Pl. még az "őskorban" íródott Anyák könyve-ben is vannak jó ötletek a mindennapokhoz...

Ákata
Nekem nem volt semmi gondom a szoptatással, de én is sikítófrászt kapok a szoptatást népszerűsítő kiadványoktól... :evil: :evil: :evil:

Egyébként én azon a véleményen vagyok, hogy a legfontosabb, szeretettel figyelni a gyerek jelzéseit és már a legelső pillanattól fogva tudni, hogy ő is egy különálló, saját igényekkel jelentkező személyiség :!:
Vendég

Sziasztok!

Edt!
MIt jelent, az, hogy hideg van este a babaszobában (fokban) én arra nem is gondoltam, hogy plédet is kellene a matrac alá rakni. Mondjuk nálunk mi irányítjuk a fűtést, és úgy gondolom estére belövünk egy 19-20 fokot, az elvileg elég?
Köszönöm a drukkot!

Á_Kata!
Írtad, hoyg ha már nem érdekli, vagy idegesíti a lányokat a játék a fejük fölött, akkor lejebb húzod Őket. Épp ma néztem, hogy az a forgós játék pont a baba feje fölé tett fölrakva, rakjam feljebb, vagy nem fogja zavarni, ha mindig látja?

Jubi!
Jázmin nagyon nagyon édes!!!

Bea

Kép
Kép
beuka

Beuka4

Mi éjszakára 22 C-ra állítjuk a termosztátot, viszont Jázmint nem öltöztetem nagyon fel: body, pamut rugi és hálózsák. Így szeret aludni, nincs melege sem, de nem is fázik. Nekem a 19 C egy kicsit kevésnek tűnik :roll:

Jubi

Kép
Kép
Kép
juborka

Sziasztok!

Jadey!
Képzeld, még mindig nem tudtam elintézni a Tisztikórházas bulit, ugyanis egyik telefonszámot sem veszik el (nem értem :shock: ). A gyerekorvosi rendelőben nem tudnak kiadni addig beutalót, amíg nem tudják a beutaló kódot, amit rá kell írniuk, a gépük elvileg ráírná, de nem találják sehogyan sem (pedig a neten megnéztem, és Te is mondtad, hogy mi a pontos neve, kétféle verziót is mondtam, az egyik a MH Központi Honvéd Kórház Budai Részleg, a másik a Gerincgyógyászati Központ).
Egyszerűen nem értem, miért nem tudom őket felhívni? De még a porta sem veszi fel. Na még próbálkozom.

Köszi mindenkinek a tippeket, ezek szerint nem kell nagyon törnöm magam Geszti szórakoztatására. Valóban pár perc múlva elunja magát, bármit csinál, a zenélő forgót szereti, de azt is csak amíg le nem jár, a következő menet már nem érdekli. Kezeivel őrülten kalimpál egyébként majdnem mindig, most az előbb is szegénykém belekapott a szemébe, és olyan éktelen visításra rohantam be, úgy megijedtem, és vörös arccal, szinte mereven feküdt és ordított, könnybe lábadt szemekkel, nagy nehezen lehiggadt amikor felvettem, és akkor láttam hogy vörös a bal szeme, meg fölötte a homloka. Azt hiszem sürgősen be kell szereznem a boxkesztyűt! A körmei pedig nem is hosszúak, de néha úgy belemarkol az arcába, fülébe, és sajnos a szemébe is...

Na mentem, majd még igyexem jönni.

Kép
mamy

Mamy!

Boxkesztyű helyett megteszi a babazokni is

Kép
Kép
Kép
juborka

Beuka!
Nem tudom hány fok van, de mi felnőttek fázunk zokniban, melegítőben...Én a gyerekre éjszaka egy hosszú u. bodyt adok + plüss rugi vagy plüss hálózsák. És betakarom több pléddel. Nem szokott izzadni nézem a hátát, lábát, nyakát. Én fagyos vagyok szeretem a meleget, szerintem a baba is. Amúgy ha istenigazán nyomatnák a fűtést akkor nappal elég egy rövid u. body + rugi (25-26 fok min.), de 10kor este visszaveszik a fűtést és hűvös van, öltöztethetem fürcsi után melegebbe.

Orsi!
Tetszik a link amit Mamynak tettél be. Jó nagyon, elmentettem a kedvencekbe. :)

Amúgy tényleg engem érdekelne ki hogy öltözteti a gyereket otthon. Mondjuk az jó, hogy hosszú u. body+ ujjatlan rugi ill. fordítva? Ha kimentek sétálni erre jön mondjuk az overall(nem orkános verzióra gondolok, hanem egy vékonyabb polár+pamutbélésesre) + sapi+ takaró? Köszi
Nekem anno a kismamaklubba azt mondták plusz egy réteg, mint ami rajtunk van.

Edit

Kép
Kép
edi78

Sziasztok,

nálunk még mindig megy a sirás-nem alvás program :cry: úúgy szeretném látni a fényt az alagút végén!!
Szombaton reggel fél nyolctól este nyolcig egyetlen szemhunyást sem aludt Peti. Egyszerűen nem akartam elhinni. és persze szerintem a kimerültségtől sirt, meg közben ásitozott, de le nem csukta volna a szemét egy pillanatra sem. Még a plédbe csavarás, elsötétités sem segitétt. Aztán nyolckor beájult és aludt kemény három és fél órát, majd elkezdődött az éjszakai műszak, két óránkénti felsírással, háromtól ötig meg bömböléssel.
Hétfőn, hirtelen felindulásból, úgy döntöttem, hogy elmegyünk kirándulni, jó hosszú gyalogtúrát tettünk a kollégáimmal a solymári erdőben, amíg Peti rám volt kötözve. És a jó levegőn végre aludt! Igaz, én nem, de legalább jó volt a társaság.
És ahogy hazaértünk, kezdődött előlről a sirás-rivás nem alvás. kiszámoltam, napi 10 óránál többet soha nem alszik Peti.
szerintetek ez normális egy ilyen pici babánál?

Rolex férje,

amig nem olvastam el az aláirást, meg voltam lepve a hosszú hozzászóláson, és a velős stiluson. Ez nem jellemző Rolexre :wink: :lol: Én a hármas számú könyvbe tudtam eddig belepillantani, és az a helyzet, hogy tökre egyetértek a véleményeddel.
Én azt érzem, hogy ezt a könyvet nem az én gyerekemre szabva irták, de azért elolvasom, mert jobb a sok információból szelektálni, mint a teljes tudatlanságban leledzeni.
És persze lehet a hallottakat a saját kényünk szerint alakitani. pl: én egyszerűen nem hiszem, hogy egy hat hetes csecsemőnek, pláne annál fiatalabbnak napirendet kéne kialakitani. Én úgy voltam ezzel, hogy szegényenk annyi minden új van ezen a világon, hogy tökre ráérek szabályozni őt, előbb szokja meg a kinti létet. DE, a magam módján azért törekszem arra, hogy legyenek napi rituálék, még ha nem is ragaszkodom ahhoz, hogy azonos időőontban történjenek meg. De leginkább ahhoz ragaszkodom, hogy azt érezze, az anyjára mindig számíthat, igyekszem egy állandó "gondoskodási szinvonalat" tartani, amihez a gyerek nyugodtan hozzászokhat.
És pl azt sem hiszem, hogy nekem kell megszabnom, hogy mikor egyen a gyerek. merthogy én azt gondolom, hogy a baba majd magától fog három, meg négy óránként enni kérni, amikor eljutott odáig, hogy annyi az elég.
De persze, lehet hogy tök rosszul látom, és nem ez a leghelyesebb, de az a legfontosabb, hogy én azt gondolom, az én ygerekemnek ez így a legjobb.
Szóval, Kedves Péter, könyvek ide, könyvek oda, a feleséged magától érezni fogja, hogy Zsófinak mi a legjobb, melyik nevelési forma a legmegfelelőbb, leg személyreszabottabb.

UFF, ez jó hosszú volt :lol: :lol: (látszik, hogy nincs itthon a kisfiam, az apját boldogitja :wink: :lol: )

együttalvás: mi majdnem egy ágyban alszunk a picivel (van egy külön az ágyunkhoz csatolt kiságy, aminek csak három oldalán van rács). Szóval, ez nekünk nagyon bevált. Egyrészt, mert a gyakori éjszakai keléseket nem élném túl, ha minden alkalommal ki kellene kászálódnom az ágyból. másrészt, mert a kezemmel elérem, és sokszor elég, ha csak megsimizem félálombana buksiját, és alszik tovább, nem sir fel. És ami érdekes, leteszem a kiságyában középre, és rendszeresen arra ébredek, hogy addig tornázott, amig odakúszott mellém, és már hozzám simulva alszik. :lol:
A Sears féle könyvben pedig kifejezetten azt irják, hogy az együttalvás segit megelőzni a bölcsőhalált. És agyonnyomni meg nem lehet egy kisbabát, egyszerűen ahhoz túl érzékeny az anyaradar! :lol:

Edi,

öltöztetés: örök dilemma. melegen, még melegebben, vagy esetleg vékonyan öltöztessem? állandó kérdés :lol: Azt mondják, úgy kell öltöztetni a babát, ahogy mi is felöltözünk, olyan melegen ahogy mi is öltöznénk. Na de mi van ha a baba fázós, vagy esetleg kevésbé fázós mintaz anyja :roll:
Plusz nálam az is mindig kérdés, hogy ha kendőben viszem, mennyire legyen melegen öltöztetve, mert a világért sem akaorm hogy fázzon, de az sem jó, ha összeizzadunk a hasunknál fogva (mert ugye én automatikusan melegitem a babát, ergo nem kell nagyon melegen öltöztetni) de mennyi az elég? :roll:
Otthon amúgy nálunk hosszú ujjú body és ujjatlan body a felszerelés. Általában sétánál erre adok egy polár kabátot és egy kisnadrágot. Ja meg egy plusz babazoknit, merthogy a kendőből a kis lába kikalimpál. És hát ugye a sapka, ami elmaradhatatlan most már, pedig Peti annyira utálja.

Krisszi,

én nem istudom elképzelni az altatást máshogy mint ölben. nem is menne másképp, mert ha félálomban teszem le Petit (ne dj isten éberen, huh :shock: ) akkor torkszakadtából ordítani kezd, fulladásos tüneteket produkálva.
szóval csakis a cicin altatás működik, majd utána még fél óra kézben dajkálás, buksisimizés.... :oops: és még ez sem garancia semmire :roll:

Mamy,

baba foglalkoztatása: lásd Krisszi egy kicsit feljebb. a buta arcok és az apjával két szólamban éneklés a legtutibb nálunk :lol:

Na megyek, elég hosszú voltam már 8)
sz_kata

Sziasztok!

Bocsi, hogy semmire sem reagálok, de elég gáz nálunk a helyzet. Benikém elfelejtett szopizni! :shock: Egyszerűen nem tudom, mi a baja, mert csak tekereg rajtam (tegnap kakilt egy hatalmasat egy kis rásegítéssel, úgyhogy nem ez a baja). Egyszerűen szájába veszi a cicit, majd pár másodperc múlva rángat rajta egyet és elengedi, de van úgy, hogy rángatás nélkül elengedi. Tejcsi van, nem ez a gond. Tegnap például ilyen formában nyamnyogott délután folyamán, de még este sem akart normálisan enni. Ennek ellenére reggel 3/4 6-ig aludt (a pelus tapintásra elég száraznak tűnt). Akkor valamennyit evett, de azóta semmi, csak nyamnyogás, végül fáradt volt és elaludt. Lassan felébresztem, mert ez így gáz. Végre visszahoztam a tejemet (Beni kevéske segítségével, mert már akkor is voltak vele gondok szopitéren, de nem ennyire), erre tessék, nincs ki kiszopizza.
Ez lenne már a szopisztrájk? Marcinál is volt és elég hasonló, de csak 3 hónapos korában. Na akkor fordultam én baromira be... Most a helyzetemet nehezíti, hogy még nyugodt szopira sincs igazán lehetőségünk, mert Marci itt rajcsúrozik körülöttünk. Ma kínomban Marcit végül beraktam a kiságyába, hogy nyugodtan legyünk, de sajna Beni így sem evett, csak bealudt.
Ja és cumisüveget Beni hírből se hallott, cumit pedig cirka 1 hete nem kapott, max. az oltásból hazafelé, amikor telitorokkal üvöltött.

Hosszú lettem, de így teljes a kép. Eléggé magam alatt vagyok emiatt, mert nem szeretnék abba a lelkiállapotba jutni, mint anno Marcival.

Ha van valakinek ötelete, kérem ossza meg velem.
Köszönöm szépen!!!

Az írásokon valamelyest átfutottam...

Melódia, Chesti!
Gratulálok Nektek!!! Sok boldogságot és nyugodt szopiztatást a sok-sok tejcsivel! :D

Krisszi!
Marci nekem nagyon sokáig szopi közben aludt el, de ennek ellenére simán el tud aludni már cirka 1 éves kora óta. Őt nem kellett tanítani, de persze voltak Vele is nehezebb időszakaink, de a Párommal megoldottuk.
Beni már nehezebb eset! Van úgy, hogy szopin (ha éppen szopizik :? ) alszik be, de a múlt héten felfedezte a hüvelyujját szopizásra, így néha éberen, de bágyadtan beteszem az ágyba, és az ujját a szájához irányítom és így nagyon ügyin elaludt már párszor. Esténként (általában akkor gázosabb a sírás Marci miatt, mert Ő már akkor alszik) Párom ringatja álomba. Úgyhogy nálunk van minden :wink:

Suttogó: én a második részt olvasgattam, ami inkább Marci neveléséhez ad tanácsokat. Ezek alapján én mindkét oldalnak igazat adok: vannak benne hasznosítható dolgok, de vannak, amiket jobb átugrani. Bizonyos dolgokat nagyon elnagyol, leegyszerűsít, bár szeretném, ha a gyakorlatban is ilyen egyszerűen menne egy eleven kisfiú lefoglalása, irányítása, nevelése.

A Babák nagyon szépek!!!

Mindenkinek sok puszi: Melinda

KépKép

KépKép
bujka

Bujka,

nálunk is van ilyen, sajnos. én at szoktam csinálni, hogy amikor elkezd tekeregni, meg a fejét rángatni, akkor leveszem a cicimről, magamhoz húzom, ringatom picit, és aztán visszateszem. Általában egy idő után alábbhagy a tekergőzés és mohón enni kezd. De tényleg olyan, mintha elfelejtett volna szopizni :shock:
Okosabbat nem tudok, sajnos :?
sz_kata

Sziasztok!

Melódia!
Gratulálok a babucitokhoz és olyan jó, hogy már be is tudtál köszönni!

Chesti!
Nektek is sok gratuláció!

Régen jelentkeztem, mert hazautaztunk a szüleimhez és naggyon jól éreztem magam!!!Nem is tudtam mindent és mindenkit visszaolvasni!
Ma viszont egy kis baleset ért minket, ugyanis mentünk pestre mindenféle dolgot elintézni, amikor rákanyarodtunk volna a budafoki útra és oldalba kaptunk egy bazi gyorsan haladó autót-nem is láttuk, hogy jön!!!-és totálkárosra törtük.
Hála ISTENNEK senkinek nem lett semmi baja, de mi rohantunk a szülésznőmhöz ahol megnézték, hogy a babánkkal minden rendben van-e. Igen vele minden rendben van mi pedig ilyettségünkben bőgtünk egy sort a párommal és hazajöttünk.
Ma már nem lett volna erőnk bárhol is sorba állni!
Az emberek figyelmetlenek és úgy rohannak, mintha lekésnének valamiről és ez ijesztő!!!

Most befejezem a panaszkodást, de jó volt kiírni az ijedtséget magamból!

A suttogó c. könyvről az a véleményem, hogy inkább pszichológiai hatása van azáltal, hogy ha megvásárolják a kismamák azt gondolják van mire támaszkodni!
Nekem is vegyesek az érzéseim vele kapcsolatban, de mindenki a babája egyéniségéhez mérten igazodik és ha kell támaszkodik a könyvre ha nincs szüksége rá úgy a legjobb.
Én is megvettem, pedig még meg sem szültem, sőt el is olvastam belőle egy csomó részt és leszűrtem belőle azt amit a személyiségem elfogadott és elraktároztam, de úgy is akkor tudom meg, hogy mit hogy fogok tenni, ha már Flóra meglesz.

Mindenkinek szép napot!

Kép
gabriel79

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?