2002.10.20 00:54
Szerző: iboly
Sziasztok!
Most jó sokat fogok írni, mert lemaradtam a reagálásokkal, pedig ígértem is válaszokat.
Zsóka, szóval utánanéztem az átlátszó colostrumnak és teljesen normálisnak találtatott a dolog. Az az általános vélemény, hogy pontosan ugyanolyan értékes, mint a többi színû. Ez most nem vicc, van narancssárga, lila, fekete. Egy olyan vélemény érkezett, egy huszonvalahány éve kórházban dolgozó IBCLC-tõl, hogy egyetért a te nõvérkéddel, szerinte is az az átlátszó, szirup sûrûségû elõtej a legértékesebb. Hogy ezt mire alapozza, azt nem sikerült megtudnom. Ha lesz még info, megosztom veled.
Csi, köszi szépen, a füzeteket Mentától megkaptam, nem tett jót az emésztésemnek az olvasás...
A szponzorálással kapcsolatban is adós vagyok egy válasszal, bemásolom ide, amit neked írtam: "óriási szükségünk van rá. De szigorú feltételek mellett fogadhatunk el bármit (pl. ne legyen az adományozónak kapcsolata tápszer- és bébiételgyártó céggel) és az sem mindegy, hogy milyen minõségû termékkel kapcsolatban jelenik meg a nevünk. A terméken KERMI engedélynek kell lennie és fontos a biztosítás is, ha bármi kára származna a vevõnek (pl. elszakadna a hordozókendõ és lepottyan a baba), akkor a biztosítás fedezze a költségeket, satöbbit. Ilyesmire csak komoly cégek hajlandóak, így a Liga majdnem biztos lehet benne, hogy nem fogja senki gagyi termékkel együtt emlegetni a nevét. Ezenkívül nem politizálunk és nem szövetkezünk más szervezetekkel, amelyek nem a szoptatásért vannak, bármily más, nemes célért kûzdjenek is.
És itt mindjár megint felmerül az emberhiány problémája, mert a szponzorpénzeknek utána kéne járni, de kevesen vagyunk. Ráadásul nem mindenki agilis típus köztünk."
Még annyit szeretnék megemlíteni, hogy egy babanetes anyuka cége jóvoltából nemrégiben kaptunk egy laptopot (köszönet érte itt is), ami hozzám került, így most többet tudok dolgozni esténként, nem kell a férjemre várnom, hogy õ befejezze a munkáját a gépen. Pl, a múlt hétvégi továbbképzésre nagyon hatékonyan tudtunk készülni.
Még a mellgyulladásról szerettem volna írni, tisztázandó néhány félreértést. Kifejezetten olyan, hogy tejcsatorna-gyulladás nincs. Van tejcsatorna-elzáródás és van mellgyulladás.
A tejcsatorna-elzáródásnál érezhetsz egy jól körültapitható csomót a melledben, érzékeny, forró, piros lehet a mell egy része, de ez az állapot NEM JÁR LÁZZAL. Lehet a bimbó végén egy fehér hártya, vagy egy fehér pattanásszerûség. Általában meleg borogatás, masszírozás, a baba szoptatási pozíciójának megváltoztatása (áll néz a csomó felé) segít a dolgon.
A mellgyulladás bakteriális fertõzés, sokszor a helytelen szoptatási gyakorlat eredménye (rossz pozícionálás, cumi, pótlás használata, stb.), tehát megelõzhetõ, sebes mellbimbón keresztül gyakran jut be kórokozó, ami az esetek többségében Staphyllococcus Areus. Leggyakrabban a szülést követõ 2-3 hétben fordul elõ. Jellemzõ tünetei a MAGAS LÁZ, influenzaszerû tünetek, mint hidegrázás, rossz közérzet, levertség, szapora pulzus, a fertõzött terület piros, forró, fájdalmas, a hónalj felé terjeszkedõ piros csík is gyakran látható, megnövekszik a tej nátriumszintje, ezáltal sósabb ízû lesz, a baba elutasíthatja a szopást.
Kezelése: ágynyugalom, sok folyadék fogyasztása, fájdalom-és lázcsillapító, antibiotikum, forró borogatás közvetlenül szoptatások elõtt, szopik között rövid ideig lehet jegelni az érintett területet, a szoptatást pedig folytatni kell a gyulladt mellen is!!!
A nem jól kikezelt mellgyulladás kiújulhat, az antibiotikum következtében gombás fertõzés alakulhat ki, az elhanyagolt mellgyulladásból vagy a szoptatás felfüggesztése következtében tályog keletkezhet, amit sebészi úton lehet megszüntetni. Érdemes megelõzni az egészet.
Na, megyek aludni, jó éjt nektek!
Iboly