Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Anita!

Én 2002.július 2-án szültem meg ksifiunkat szintén Dr. Mészáros Gábornál alias: Mészinél. Elõtte én is kb. 4 éve jártam hozzá, és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Én pl. csak beállítottam a sima rendelésére, azt sem tudtam kihez megyek, de mivel vidékrõl költöztem fel, ezért kellett váltanom, mert macerás lett volna a vidéki dokimhoz járni továbbra is. Nos, mivel szimpatikus volt már az elsõ rendelésen, így megkérdeztem, mikor szokott rendelni, és ezentúl mindig hozzá jártam, így mikor kismama lettem nem volt kérdés, hogy kinél szeretném megszülni a bébit.

Nekem akkor esezmben sem volt megkérdezni, hogy mégis elvállal-e kismamának, és mégis mennyiért, utána meg ciki lett volna már a közepén megkérdezni, így a szülésig a vizsgálatokon nem is adtunk pénzt, a szülés után kapott tõlünk nagyobb összeget 50e Ft-ot. ennek ellenére, hogy nem kapott pénzt mindig nagyon rendes, kedves volt, minden bugyuta kérdésre válaszolt, telefonon is lehetett zargatni, sõt a férjemmel is végig nagyon kedves, közvetlen volt. És ami a legpozitívabb, hogy ellentétben sok orvossal, végig! bent volt, amikor szültem, ült egy széken és már amikor én tudtam a fájdalomtól, akkor beszélgettünk. Sõt, elintézte azt is, hogy vasárnap mehessünk haza a kórházból
(mivel akkor telt le az 5 nap benttartózkodási idõ), nem pedig hétfõn. Vizsgálni sem úgy vizsgál, mint némelyik barbár hentes (sajnos korábban volt szerencsém ilyenekhez...), nos õ nem ilyen, legalábbis vcelem nem. Egyébként nagyon kíváncsi, mert egy lánnyal, akivel majdnem egy napon szültünk itt ismerkedtem meg a babaneten, szintén hozzá járt, és érdeklõdött a babanet iránt is. szóval lehet néha bele bele olvas Kép LEhet pont ezt is, ahogy éppen fényezem Kép
UH-n is mindig nagyon alapos volt, sokszor még akkor is megnézte a babát, amikor nem is kellett volan, csak a biztonság kedvéért.
Szerintem érdemes felhívnod és megkérdezni, hogy elvállal-e, de szerintem nem fog elutasítani.
Pl. nekem az is nagyon imponált, hogy már a második alkalommal a nevemen szólított, így sokkal emberibb volt a kapcsolat a várandósság alatt. Második babánkat is nála szeretném majd szülni, mert csak jó élményeket és a szüléssel felejthetetlen emléket vittem magammal a kórházból!

Remélem segítettem valamit, ha esetleg lenne még kérdésed, akkor a karolina.csik@freemail.hu ra írhatsz, ide ritkán nézek be, de a leveleimet olvasom, mert lefoglal a kisfiam.

Üdv:
gumicukor

UI: mindent bele a próbálkozással, ha pedig összejött, akkor nagyon boldog várandósságot kívánok! Álvezd ki minden percét, mert ez és világra hozni a szerelmed és a Te kisbabádat a legcsodálatosabb dolog a világon!

KépKép
KépKép
gumicukor

Kata!

Mit írtam, nem általánosítás, a kútv. majd minden szülészét volt "szerencsém" megismerni, mert több gondom is adódott, és hihetetlenül nem foglalkozik egyik sem a macerás esetekkel. a Telekit meg pláne ne fényezd nekem, mert életemben még nem csalódtam orvosban akkorát, mint mikor hozzá kerültem ügyeletben. Egyszer már írtam ezt itt ,nem akarok senkit untatni, mindenesetre egy hüvelyfertõzés, ami átment a húgyrendszerre-emiatt vánszorogtam föl vasárnapi ügyeletbe, könyörögtem neki, hogy adjon kúpot,nézzen egy vizeletet, hátha antibiot. kell, a saját dokimhoz pedig már nem lesz idõm eljutni, mert másnap 3 hétre elutazom külföldre dolgozni.
Közölte, hogy erre semmi szükség, a hüvelyfertõzést pedig
úgyis csak a szülés után lehet meggyógyítani. Szóval úgy utaztam el, hogy pár napra rá már vesegörcseim voltak, a vizelet teli fehérjével.
Úgyhogy ez nem egyszerû tévedés volt, hanem direkt szemétkedések sorozata, és kikérem magamnak, hogy bárki megkérdõjelezze, ha rossz tapasztalataim voltak.
judit

Kedves judit!

Nem kérdõjelezem meg a rossz tapasztalataidat,bár megdöbbent, természetesen hiszek neked, hiszen nyilván senki se talál ki ilyeneket szórakozásból.
Én csak el akartam mondani, hogy nekem viszont nagyon is kellemes tapasztalataim voltak a Telekivel kapcsolatban, és minden ismerõsömnek is, aki hozzá jár, vagy nála szült.
És hidd el, nagyon is problémás eset voltam, a kisbabám éppcsak hajszál híján maradt életben a szülés után, de maximálisan törõdött velünk. A szülés után hetekig(!) minden nap érdeklõdött a babám iránt az újszülöttintenzíven, ahová került, és hozzám is naponta többször benézett. Pedig nem fizettük 'agyon', ugyanis anyagi lehetõségeink nemigen tették volna lehetõvé.

Nem tudom, veled hogy lehetett ennyire figyelmetlen és lelkiismeretlen, mert abszolút nem így ismerem õt. Én emberileg is maximálisan bíztam és bízom benne.

Remélem azóta már megvan a babád, és kellemesebb élményeket szereztél valahol máshol. sok boldogságot, minden jót!
Kata
Kata

Próbálkozás
Névtelen

Sziasztok!

A fentieket olvasva nagyon felháborodtam, mert szerintem a Vida doktor egyáltalán nem bájgúnár.

Nála szültem 10 hónappal ezelõtt és nála fogok szülni márciusban is, ugyanis maximálisan elégedett vagyok vele.

A magas vércukrom miatt diétáznom kellett elõzõ terhességem alatt (és most is) és Õ végig figyelte, hogy minden rendben van-e, nem hizik-e túl gyorsan a gyerek, nem dagad-e a lábam, kezem, stb. Az ulrahangon is minden szervét megmutatta a gyermekemnek és mindent megnézett, hogy rendesen mûködik-e. Sok kórházban meg sem mutatják a kismamának az ultrahang képet, nemhogy elmagyarázzák.

Csak ennyit szerettem volna irni, mert annyira bosszant, mikor azért, mert valaki nem egyként kezeli a pácienseit a sok között, hanem mindenkihez van pár jó szava, néhány vicces megjegyzése, azért már bájgúnár. Érdekes, hogy múlt heti találkozásunkkor Vida doktor tudta az én nevemet és a kislányom nevét is, pedig én egy szóval sem emlitettem neki akkor, és nem találkoztunk már 8 hónapja. Hát szerintem ezek a dolgok is nagyon fontosak, mert ne legyek hogyishivják, amikor meglát az orvos, hanem igenis szólitson a nevemen.
És az is nagyon tetszett, hogy bár néhány nappal túlhordtam a gyermekemet, nem fektetett be a kórházba és nem inditotta meg a szülést saját kénye-kedve szerint, hanem megvárta, mig a kislányom jönni akart. És amikor jött, akkorsem akarta Õ kinyomni belõlem, hanem rámbizta a dolgot. A gátsebem pedig hamarabb rendbejött, mint az aranyerem, ami állitólag annak köszönhetõ, hogy a doktor úrnak arany keze van a gátseb varráshoz. Hát ezt én csak alátámasztani tudom (és a férjem is).

Ja és még mielõtt valaki rosszindulatúan azt irná, hogy egy lehetek a doktor azon páciensei közül, akik szerelmesek belé, hát jelentem, nem vagyok szerelmes másba, csak a férjembe. Egyszerûen szeretem, ha emberként kezelnek.

üdv mindenkinek és jó szülést a Kútvölgyiben:
Réka
Walacky

Sziasztok!
Október elején fogok a Kútvölgyiben szülni,szülésznõt kellene választanom. Kit ajánlotok?
A tanácsokat elõre is köszönöm:

Anita
Anita

Anita!

EGYÉRTELMÛEN a Várnainé Gabit! Szakmailag, emberileg zseniális!

Puszi!

Zsu
Névtelen

Én Keszeg Évát javaslom. Kép
Nagyon kedves, csinos, mosolygós 40 körüli szõke hölgy. Annyira természetes és segítõkész. A szülésem elõtti idõkben is nagyon odaadó volt (bent töltöttem egy hetet) és természetesen a szülés után is hazamenetelemig a gondomat viselte. Mindenkinek ajánlom.
borcsa

Attól, hogy valaki kedves, és jó a memóriája, még nem feltétlenül jó szakorvos.
Névtelen

Kedves Névtelen!

Ugyan nem tudom, nekem írtad-e ezt, vagy mindenkinek, de ha megengeded, annyit mondanék, hogy ugyan közel sem biztos, hogy jó szakember valaki attól, hogy jó memóriája van (bár nem hátrány, hiszen mindenkinek jól esik ha az orvosa megismeri, és nevén szólítja, és nem kell minden alkalommal elölrõl kezdeni az "ismerkedést"), és kedves, de szerintem aki szült már - bocs, nem tudom, Te szültél már? - az nagyon jól tudja azt, hogy abban a kiszolgáltatott állapotban, ami a szülés, legalább annyit számít a kedvesség és az emberség, mint a szakértelem. Én úgy vagyok vele, hogy ha nekem egy rideg szülésznõt osztott volna be az orvosom, aki le sem ...-t volna, és a puszta látványától még jobban rosszul lettem volna.., hát nem tudom, de szerintem nem szülök meg olyan gyorsan, ahogy végül sikerült. Várnai Gabi nagyon kedves hölgy, igaz, Keszeg Éva is az, nálam is szolgálatban volt, de Mészáros doktor Gabit választotta hozzám. De szó ami szó, a másik két hölgy, aki akkor még ott volt, nem lett volna szimpatikus egyáltalán, és hatalmas kõ esett le a szívemrõl, hogy nem õhozzájuk kerültem.
Bocs, ha esetleg nem voltam könnyen követhetõ. Egy szó mint száz, igazad is van, és nincs is: A KEDVESSÉG IS RENGETEGET SZÁMÍT!!!

MInden jót kívánok Neked is és a többieknek is

Zsu
Névtelen

Úgy látom, nagyon favorizáljátok a V.né Gabit. Biztos tényleg szuper, de biztatásul azoknal, akik nem nála szülnek elmondanám, hogy én nem is tudtam, hogy szokás szülésznõt fogadni,- meg különben is koraszülésem volt teljesen váratlanul, úgyhogy hiába is fogadtam volna bárkit-
csak úgy "beestem" az éjjel közepén és v.milyen Erika volt ott, aki szintén maximális volt végig, pedig elég hisztis voltam. Szóval nem létkérdés, hogy mindenki a V.nénál szüljön.
A másik témához:csatlakoznék a névtelen hozzászóláshoz, úgy gondolom, majdnem mindegy, hogy tudja-e a nevemet, az én dokim mindig kedves, udvarias volt, a nevemet is tudta, csak éppen abban, hogy ma én is, meg a lányom is egészségesek vagyunk, hát abban nem sok segítsége volt.Sõt.Most kórházat, orvost váltottam, az új doki kicsit névzavaros, mégis odafigyel mindenre és tudja, mi volt az
elõzõ viziten. Szerintem ez a lényeg, a jópofizás meg a néven szólítás huszadrangú. Ezt az tudja csak igazán, akinek már akadt némi gondja udvarias, de hanyag orvossal.
Juli

Sziasztok!
Bár még nagyon korai a terhességem, egy hetet késik, a teszt pozitív, ami azt jelenti, ha minden jól megy, május 16 körül szülök. Van valaki, aki hasonló idõpontban fog szülni?
Egy nagyon fiatal kisbaba mamája
Névtelen

Szia!

Én is valamikor május környékén fogok szülni, de nekem már a 3. babám lesz.
Névtelen

Szia!
Akkor sok a hasonlóság, mert nekünk is a harmadik lesz. Legalábbis eddig még minden jel arra utal, hogy lesz. Babonábvól nem szeretném elkiabálni, hiszen még olyan pici.De majd ha már a kritikus idõszakon túlleszek,nem maradok így inkognitóban. Addig maradok "babus". Mekkora különbség lesz a gyerekek közöt?
Nálunk most a nagy 4 múlt, a pici kettõ.
Üdv.
Babus

Sziasztok!

Egy szülésemtõl nem általánosíthatok, de a statisztikát javítandó Vida dr. védelmében leírnám, hogy egész terhesség alatt maximálisan odafigyelt rám, a 9 hónap alatti 12 UH nem azt mutatja, hogy nem figyelné a baba fejlõdését, holott sokáig egy fillért sem kapott, ígyhát "nem állt érdekében" a gyakori vizsgálgatás. Bármi problémám adódott, egybõl segített, biztonságban éreztem magam nála.
Szülésre szabadnapján jött be, nem tágultam valami gyorsan, mégis türelmes volt és bár megtehette volna, de mégsem sietette a szülést külsõ beavatkozással, ami szintén jól esett.
Sokakat ismerek akik hozzá járnak, de még senki nem panaszkodott egy szóval sem.
Senki sem tökéletes, bár ha engem kérdeznének: a fenti "Ehhez most inkább nem..." hozzászólás szerintem kitaláció.

Üdv.: Miczkó
Miczko

Szia Babus!

Nektek is a harmadik?Kép Nagyon örülök, akkor tényleg van hasonlóság. Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy még semmit sem akarok elkiabálni, mert annyira korai még. Én még orvosnál sem voltam, valójában fogalmam sincs, hány hetes lehet a babóca, mert még nem jött meg egyszer sem a második szülés óta, így nincs mihez viszonyítanom. De olyan 6-8 hetesre tippelném.. Majd meglátjuk.. Addig én is maradok 'névtelen', mondjuk Manóka. Az elsõ kettõt is a Kútvölgyiben szülted?
Nálunk a két nagyobbik 2 és fél éves, illetve kilenc hónapos. Kicsit fiatalabbak a tieidnél. Fiúk, lányok? Nálunk vegyesen.
Nincs kedved e-mail címet cserélni?
Puszi, Manóka
Manóka

Szia Manóka!
a következõ e-mail címre ha írsz, akkor nem untatjuk a többieket itt a saját örömeinkkel, bánatainkkal:

ajsa.sifra@freemail.hu

puszi
Babus
Babus

Kedves Kismamák
Nem szeretnék sem fan-clubot nyitni egyes orvosok mellett vagy éppen ellen, de mindenképpen le kell írnom, hogy én a Vida doktor úrral két terhességen és szülésen keresztül maximálisan meg voltam elégedve. Nem csak mint orvos, de mint az aggódó kismama lelkébe látó ember is úgy érzem, nagyon sokat törõdött velem. Az biztos, hogy iszik, de maximum fekete kávét, amikor hajnalban megcsörren a telfonja, hogy siessen a kórházba. Mindkét alkalommal az éjszaka kellõs közepén szültem és bár még volt mit tágulnom, õ egybõl bejött. Szerencsére, nem tudok a komplikációs eseteirõl beszámolni, ilyenben nekem nem volt részem, de hosszú évek óta ismerem már annyira, hogy ha élet halál között lennék is, rábíznám magam.
Ezt csak azért írtam, mert ha most valakiben az "ezt most inkább nem" azonosítójú egyén kételyeket ébresztene, jó lenne azokat eloszlatni.
Sziasztok!
Móni
Moncsi

Sziasztok Kismamák!

Szabó Tibor fõorvosnál fogok szülni januárban (egy ismerõs anyuka ajánlotta). Tudtok róla valamit?

Köszi: Anitta
anitta

nekem nem jött be, sokaknak igen.
mit lehet erre mondani?
szerintem sokat vállal, rengeteget kell várni és felületes.ha nincs gond, akkor ok., de ezt senki ígéri meg elõre.
Juli

Sziasztok Kismamák!

Januárban fogok szülni - valószínûleg - a Kútvölgyi Kórházban, de sajnos az intézményrõl nagyon keveset tudok.
Örülnék, ha valaki elmesélné, hogy zajlik a szülés - természetesen az intézményi háttér tekintetében.
Pl: -van-e vajúdó szoba;
-a vajúdás során velem lehet-e a párom;
-van-e speciális szülõágy vagy csak hagyományos
kórházi ágy;
-szülés után, a megfigyelés ideje alatt velem lehet-e a
férjem (ha nem papás szülés lesz);
-a szülés után megkapom-e a gyermekemet, esetleg lehet-
e szoptatni;
-a gyerkõc éjjel-nappal velem maradhat-e vagy vannak
kötelezõ "leadási" idõszakok;
-és végül, de nem utolsósorban: hogy éreztétek
magatokat, újból a Kútvölgyit választanátok?
Köszönöm a válaszotokat és minden jót kívánok nektek és a babátoknak!
Anitta
Anitta

Kedves Anitta!
Ha veszed a fáradtságot,és visszanézed a topik írásait,akkor mindent megtudsz a kútvölgyirõl,sõt még annál is többet.Pluszként ajánlom neked a Kútvölgyi szülésfelkészítõ tanfolyamát,amirõl Rákóczi Ágnesnél érdeklõdhetsz az osztályon.
üdv.egy kútvölgyis anyuka
Névtelen

Anitta!

Címszavakban: van vajúdószoba, a párod Veled lehet, a szülõágyon nem csak vízszintesen fekhetsz, meg lehet emelni, az õrzõben is ott lehet az apuka, a babát megkaphatod és megszoptathatod (ha minden rendben veletek, de miért is ne lenne?).
Elvileg csak nappal vannak kint a babák, éjjelre le kell adni õket, de kihozzák szoptatni akkor is, ha kéred. Azért írtam, hogy elvileg, mert én csak az elsõ éjszakát töltöttem a kicsim nélkül, amikor megszületett, a többin bent maradt nálam, mert a házirend ezt a lehetõséget is biztosítja, HA a szobatársak nem tiltakoznak, ha ég a kislámpa, stb..., a házirendet pedig a pelenkázószekrényben találod meg. "Kötelezõ leadás" reggel egy röpke gyerekorvosi vizitre. Megjegyzem, éjjel nincs gyerekorvos a kórházban, a csecsemõsök látják el az újszülöttet és felügyelik a gyerek állapotát, doki csak reggel látja akkor is, ha este 11-kor születik.

Ha szülnék még, a magam érdekeit nézve ide jönnék, mert kedves emberek vettek körül, tiszta, normális hely volt, az István kh. után egy szálloda. A gyerek érdekeit nézve viszont nem biztos, hogy ezt választanám, bármily elégedett is voltam, mert engem utólag megijesztett, amikor megtudtam, hogy nincs mindig gyerekdoki. Nem a csecsemõsnõvéreket akarom megbántani ezzel, mert igazán megszerettem õket, csak valahogy mégis...Nem tudom megmagyarázni, de ha ezt elõre tudtam volna, nem biztos, hogy oda megyek. (Lehet, hogy túlzottan aggályos vagyok.)

Sok szerencsét a jó döntéshez, szia:

ildikó
ld

Kedves Ildikó!

Teljesen egyetértek a gyerekorvos-kérdésben. Nekem a második babám szerencsére hétköznap délelõtt született, valószínûleg ez megmentette az életét. Nem biztos hogy éjjel feltûnt volna a csecsemõsöknek, hogy egy picit sápadtabb a kelleténél, mert csak ennyi tünet volt. De ott volt a doki, és azonnal átszállították a János kórházba. Azonnal vérátömlesztés, inkubátor, oxigén, infúzió, miegymás. Ha nincs aki idõben észreveszi, hogy kicsit sápadtka, lehet, hogy késõ lett volna. Az intenzív osztályon mindenesetre azt mondták, örüljek, hogy él.
Kérdem én, miért nincs mindig orvos?? Kisbabák ugyanis éjjel is születnek. Olykor betegen is.
Névtelen

Zsu!
A memóriás megjegyzést nem neked címeztem, hanem a Vida rajongóknak. :o)
Egyébként szültem már. A kútvülgyiben szültem, és az orvost nem a kedvességéért választottam. Nagyon meg voltam elégedve és vissza fogok menni mind a szülésznõhöz, mind az orvoshoz.
Egyébként hozzátenném, hogy 12 UH 9 hónap alatt kicsit sok. Ez egyáltalán nem jópont a Vidának. Az orvosom azt mondja, hogy ugyan nem bizonyított, hogy az UH bármiféle károsodást okozhat, ennek az ellenkezõje sincs biztosítva. Õ rossz esetben is max 8 UH-t csinál. Ha nincs semmi probléma, akkor meg csak 4-et. Ennyi is elég. Szakmailag elismert doki. Érti a dolgát.
Névtelen

Anitta!

Van. Azon keresztül közelíthetõ meg a szülõszoba, az újszülötteket közvetlen szülés után ellátó szoba és a nõgyógyászati mûtõ. Legalábbis tudtommal nincs más megközelítési lehetõség.

Persze. Az én párom végig velem volt.

Nekem fél éve volt a szülésem és akkor még alternatív lehetõségek nem voltak. Azóta még akármi is történhetett persze... Csak szülõágy, illetve volt labda a vajúdáshoz.

Szerintem orvosa válogatja. Vele kell megbeszélni, hogy mit enged, mit nem.

Szerintem ez is megbeszélés kérdése. Én megkaptam, cicire is tettük, de nem igazán szopizott. Aztán elvitték, mondván, hogy pihenjek. (akkor már 24 órája fent voltunk)

A házirend szerint, ha a szobatársnõid beleegyeznek, folyamatosan veled lehet a bébi. Négy ágyasak a termek. Van két fizetõs szoba (fél éve 2000,-/éj) Azok két ágyasak. Én egyedül voltam az egyikben. Akkor volt kint a kicsi, amikor én akartam. És az láthatta aki csak akarta. Nekem sem kellett friss gátsebbel kitotyognom a látogatóimhoz, hanem házhoz jöhettek. Lehet, hogy ez sokak szerint lehetõséget az a fertõzésekre - és ez így is van - de nálunk semmi problémát nem okozott.

Én újra a Kútvölgyit választanám. Mindennel és mindenkivel meg voltam elégedve.
Szülésem történetét megtalálod a http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/mes ... 1032692905 címen.
borcsa

Nahát! Anitta kérdései kiszerkesztõdtek a válaszomból... Kép

-van-e vajúdó szoba;
-a vajúdás során velem lehet-e a párom;
-van-e speciális szülõágy vagy csak hagyományos kórházi ágy;
-szülés után, a megfigyelés ideje alatt velem lehet-e a
férjem (ha nem papás szülés lesz);
-a szülés után megkapom-e a gyermekemet, esetleg lehet-
e szoptatni;
-a gyerkõc éjjel-nappal velem maradhat-e vagy vannak
kötelezõ "leadási" idõszakok;
-hogy éreztétek magatokat, újból a Kútvölgyit választanátok?
borcsa

kedves Asszonyok!
Szívesen válaszolok a kérdésekre, mint az osztályon dolgozó szülésznõ. Van vajúdó, az a helyiség, amelyikben a CTG-k folynak. Ez egy "multifunkcionális" terület, itt készítik az ambuláns CTg-ket, itt a telefon, ide toppan be a felvétel után a vajúdó. A függönnyel elkerített rész a vajúdó, de a vajúdás a szülõszobán is történhet. Mindenkivel vele lehet a párja vagy akármelyik felnõtt hozzátartozója.Szülõágyaink nagyon korszerûek és kényelmesek, bár én nem ezen a fajtán szültem annak idején. Kapcsolóval lehet a fejrészét, az egész ágy magasságát emelni, a többi funkciójára igazán a szülést vezetõknek van szüksége.Szülés után is együtt lehet a szülõnõ a párjával, ez nincs az együttszüléshez kötve.A szülõszobai szoptatásról a csecsemõt ellátó személy dönt, ugyanis a baba állapota adja meg a lehetõséget, és természetesen az anyáé is. Kötelezõ leadási idõszak csak a délelõtti neonatológusi /újszülöttgyógyászi vizit ideje, amikor minden babát fülitõl a farkáig /hihi/ megnéz a gyermekorvos. Éjszakára jó behozni a babákat, ezekben a döntésekben is az újszülött állapota, születés utáni alkalmazkodási hajlandósága a mérvadó, a csecsemõápoló kollégákkal lehet errõl konzultálni. Az utolsó kérdés, hogy hogyan éreztük magunkat a Kútvölgyiben. Én, mint szülésznõ nagyon jól érzem magam itt, szerintem ez egy jó osztály. szeretettel üdvözlök mindenkit: Rita /én nem tudom rövidre fogni, mindig bõbeszédû vagyok/
Nr.novaky@dpg.huová

A villámposta címemet elkavarta a gép, úgyhogy megpróbálom ismét. Rita
Nováky Rita

Sziasztok!

Affelõl érdeklõdnék, hogy van -e valakinek tapasztalata arról, hogy az itt választott orvosok szülés után is szívesen vállalják -e az ember lányát.
Nem tartozom területileg a Kútvölgyihez, de az orvosommal nagyon elégedett voltam. Tudom, hogy rengetegen szülnek nála, nem szeretnék ráakaszkodni. Utolsó vizsgálat alkalmával nem ajánlotta fel, hogy egyéb problémmákkal ezentúl is keressem, bár magánrendelése is van (bizos ott is túl sokan vannak).
Nyilván, ha a kórházba járnék hozzá, ott is fizetnék neki.
Vagy jelentkezzek be egyszerûen a magánrendelésére?
Azért nem merem megkérdezni, mert szerintem akkor sem utasítana vissza, ha ez neki kellemetlen lenne.

Elõre is köszi:
Szilvi
Szilvi

Szia Rita! Nagyon jó, hogy megjelentél itt. Szeretnék tõled egy kis segítséget kérni. Úgy tudom, lehetõség van nálatok szülésznõt választani. Ez jó, de hogyan? Honnan ismerhetlek egyáltalán meg titeket? Szerinted jó, ha valaki elõre választ? És ha nem? Akkor ott lesz az ügyeletes szülésznõ? Köszi elõre is,
Ági
maflac

Szia Maflac és Többiek!
Régen nem jártam erre, de örömmel látom, hogy a "régi" jól ismert (és azóta már többnyire megszült) anyukák mellett újra és újra megjelennek friss kismamák. Rita szülésznõtársam írását olvasva (illetve az elõtte feltett kérdések) bizonyítják, hogy mennyire szükséges az a tanfolyam, amelyet a kismamák (és kispapák) számára már negyedik éve tartunk, mi szülésznõk, csecscemõápolók és védõnõ kolléganõnk. A tanfolyamokról ismertetõt a nõvérpultnál találtok, de szívesen válaszolunk az érdeklõdõknek személyesen vagy telefonon is. Érdemes úgy gondolkodni, hogy az öt elõadásból álló tanfolyam sorozat kb. két hónapig tart, tehát a szülés idõpontjához érdemes igazítani. Sokszor probléma, hogy késõn jelentkeznek be és nem tudnak minden elõadáson résztvenni, pedig mindegyik egyformán érdekes és hasznos! Ezeken az elõadásokon (vagy inkább beszélgetéseken)sok információt adunk az osztály mûködésével. lehetõségeivel és szokásaival kapcsolatban is. Itt mindent meg lehet kérdezni, ami érdekli a "várományosokat". Szeretettel várunk Mindenkit!
Szülésznõ választásról már írtam régebben is. Tudni kell, hogy a szülõszobán kívúl az osztályon is szülésznõk dolgoznak (kivéve az újszülött osztály: ott természetesen csecsemõápolók) úgynevezett forgórendszerben (három-hat havonta forgás van a részlegek között). Tehát ugyanazok a szülésznõk a tehesség elején lehet, hogy a szülõszobán dolgoznak és mire a szülés elérkezik, már pl. a gyermekágyas részlegen. (Ez csak azt mutatja, hogy milyen "univerzálisak"!)Ügyeletes, illetve szolgálatban lévõ szülésznõ természetesen mindig van (azok is szolgálatban dolgoznak akiket itt is többször emlegetnek, hiszen alkalmazottak vagyunk és törvény által elõírt munkaidõnk van). A szülések legnagyobb része a szolgálatban lévõ szülésznõ támogatásával történik. A választás azt a plusszt képes nyújtani egy vajúdó anyának (ami nem kevés), hogy az általa szimpatikusnak tartott emberek, akikben teljesen megbízik (hiszen szerencsés esetben több hete vagy hónapja ismeri) veszik körbe Õt szülésénél. Szakmai szempontból egy szülésznõ nem nyújthat jobb vagy rosszabb ellátást csak azért, mert most "szolgálatos" vagy "maszek". De emberileg biztosan többet képes nyújtani annak a nõnek akivel már sokat beszélgetett, tudja milyen szülési elképzelése van, mint annak a kismamának akivel szolgálati váltáskor találkozik elõszõr a szülés közepén.
De örömmel olvastam azt az írást aki mitsem tudott errõl a rendszerrõl és mégis elégedetten távozott tõlünk.
Összefoglalva: nem KELL! szülésznõt választani! Mindenkit próbálunk egyformán jól ellátni szakmailag és emberileg egyaránt. Akik pedig mégis megtisztelnének bizalmukkal, lehetõségeik a következõk: jöjjnek a tanfolyamra, ismerkedjünk meg!, CTG vizsgálatok kapcsán beszélgessenk - kérdezzék a szolgálatban lévõ szülésznõket, már megszült kismamatársuktól (akivel a terhesgondozáskor találkoztak) érdeklõdjenek, figyeljék az osztályon dolgozókat és nem utolsó sorban internettezzenek!
Jó felkészülést Mindenkinek! Üdvözlettel: Rákóczi Ágnes
Rákóczi

Kedves Rákóczi Ágnes!

Az iránt érdeklõdnék, hogy még mindig leviszik-e a Jánosba a problémásnak tûnõ babákat vagy van már lehetõség arra, hogy együtt maradjon az osztályon a mama és a baba?

Nekem az elõzõ szülésemnél ez nagyon nagy gondot okozott, nem szeretném újra átélni, ha esetleg most is valami gond adódik.
Sajnos telefonon leráztak a kolléganõi, úgyhogy ezúton várom minél gyorsabb válaszát, mert ettõl függ, hogy melyik kórházat választom.
Köszönettel, Erika
erika

Kedves Erika!

2001.decben szültem, akkor még átvitték. Sajnos az enyémet is. Szerintem ez száz százalék, hogy most is így van.
Névtelen

Kedves Erika!
A problémás babák ellátása még most is a János kórházban történik. Ennek oka, hogy a mi újszülött osztályunk un. elsõszintû -azaz csak egészséges újszülötteket - ellátó osztály. A János kórházé a másodszintû, vagy köznyelven koraszülött osztály, ahol a kevésbé problémás (PL: szüléskörüli adaptációs zavar, vagy enyhén koraszülött) babákat látják el. És van még az un. hármasszintû PIC vagy újabban NIC elnevezésû osztály, ahol a súlyosan koraszülött vagy beteg újszülöttek kerülnek ellátásra. Hogy melyik kórházban milyen szintû újszülöttrészleg van az nem elhatározás kérdése. Egy NIC mûködtetése ahol rengeteg drága gép és gyógyszer valamint folyamatos erre kiképzett szakember gárda dolgozik csak bizonyos nagyobb szülészeti vagy gyerekklinikákon mûködik. Nem is lenne értelme minden szülészeten ilyennek lennie (és nincs is sehol a fejlett nyugati világban sem), hiszen a szülések legnagyobb része problémamentes és az újszülöttekkel sincs semmi gond. Természetesen megértem az aggodalmadat, akit már ért egy kellemetlen élmény (bár nem írtad mi volt igazából a kellemetlen, hiszen a János kórház lehetõségéhez képest minél hamarabb átveszi a mamákat a baba-mamás szobákba, és remélem a gyermeked is jól van!)nem szívesen megy vissza arra a helyre. Ez az õszinte válaszom - magyarázatom, tégy legjobb belátásod szerint. Kívánom, hogy a következõ szülés problémamentes legyen és ha mégis ránk esik a választásod várunk szeretettel!
Tájékoztatásul azért még elmondanám, hogy gyermekorvos a nap 24 órájában behívható, tehát ha pl császármetszés, problémás szülés várható, ha egy megszületett babával esetleg gond van azonnal hívják a neonatológust. És ha a dolog annál is sûrgõsebb, mint ahogy a gyermekorvos beér, két emelettel lejjebb mûködik egy intenzív osztály ahol állandó ügyelet van és egy percen belül fel tudnak jönni orvosok.
Üdvözlettel: Rákóczi Ágnes
Rákóczi

Azt szeretném kérdezni a kedves szülésznõktõl, hogy lehet-e ikerbabákat szülni a Kútvölgyiben, vagy az már problémás esetnek számít, és elirányítják az ember lánmyát máshová? És ha lehet, a babák velem maradhatnak-e, vagy biztos, ami biztos alapon átviszik õket a Jánosba? Ha maradhatnak, kapok-e maximális segítséget az ellátásukban, hiszen két gyerekkel csak nehezebb, mint eggyel?

Egy anyuka, aki már két babát szült a Kútvölgyiben
Névtelen

mivel ikreknél jó esélyed van a 2500 g alatti súlyra, ill. a néhány héttel elõbbi szülésre, így látatlanban azt mondom, hogy 50%-nál több az esélyed, hogy elvigyék tõled. Az én babámnak semmi baja nem volt, alig volt kisebb a "szabvány"-nál, mégis elszakítottak minket egymástól. Hogy a Jánosban mi van, arról jobb nem is szólni.
Én nem kockáztatnék a helyedben.
Erika

Sziasztok !

Olyan anyukát keresek, aki Teleki doktornál szült vagy jár hozzá terhesgondozásra. Elsõsorban emberileg érdekel, meg persze nem utolsó sorban a tarifái (terhesgondozás, szülés).

köszi

Éva
Névtelen

Kedves Erika!

Sajnos a János kórházat az én kislányom is megjárta, életem legszörnyûbb 11 napja volt. Ami ott folyik, az több, mint megdöbbentõ!!

Kedves Éva!

Én két gyereket szültem a Teleki doktornál, illetve most a harmadikkal is hozzá járok. A magánrendelõje a Bimbó u. 5. 3.em 5. Tel:316-1075
Én maximálisan meg voltam vele elégedve. De ez nagyon egyéni. Én olyan típus vagyok, aki szeret hamar túl lenni a dolgokon, keveset kérdezek, nem igénylem és nem szeretem a jópofáskodást, személyeskedést.
Szakmailag és emberileg is jó szerintem. Viszont nem túl olcsó. Nem tudom, most mennyi egy alkalom a magánrendelõben, azt hiszem 5000 v. 6000 ft, nem tudom biztosan.
Nem mond tarifát a szüléssel kapcsolatban, egyébként sem szeret soha pénzrõl beszélni. Teljesen rádbízza, mennyit adsz, még soha senkivel nem bánt másként azért mert keveset fizetett. Úgy tudom vallásos, nem végez abortuszt egyáltalán.
Ennyit tudok elmondani róla hirtelen, ha valami érdekel még, kérdezz bátran.

Kata
Kata

Vida doktorról szeretnék kérdezni. Ismerem, mert ultrahangon sokszor találkoztam már vele, arra lennék kiváncsi, hogy szakmailag milyen, hol van magánrendelõje, mennyi egy alaklom, egy szülés, stb.
Köszönöm:

Alinka
Névtelen

Tisztelt Rákóczi Ágnes!

Ajánlom figyelmébe az "álmaink kórháza" topic 10. 04.16h06, és a 10. 05 09.56-os hozzászólásokat!
Erika

Ja, érdemes átküldeni a babákat a jánosba, remek helyen lesznek, a legjobb kezekbenKép
Névtelen

Hát, igen. A kútvölgyi az a kórház, ahol a saját kényelmük érdekében igen baba-, és mamabarát módon igyekeznek az újszülöttek anyjuktól való elszakításával igazán felejthetetlenné tenni az elsõ napokat.
Igaz, hogy a nagyon súlyos állapotú új-, és koraszülötteket 2 helyen várják a városban, de mezei intenzív minden fõvárosi szülészeten van az "egyszerû" adaptációs vagy egyéb kisebb problémák esetére.
Névtelen

"mezei intenzív" egyáltalán nincs minden kórházban!
Néhány napja leírtam, hogy az újszülött osztályoknak milyen a tagozódása és azt is, hogy a Kútvölgyi ezek közül melyikbe tartozik. Iker szülések is zajlanak nálunk és elmondhatom, hogy messze nem 50%-os az arány mint ahogyan egy anyuka írta.Tavaly õsszel is hat ikerpár született és csak az egyiknél volt olyan probléma ami miatt mi nem vállalhattuk a gondozását.(És nem "lepasszoljuk" !)A szülésfelkészítõ tanfolyamon is el szoktuk mondani, hogy miért nem vállalhatunk koraszülött vagy beteg babákat. Nem árulunk zsákbamacskát, de az a tapasztalat, hogy addig amíg várandós egy nõ sokkal inkább a borotválás-beöntés-gátmetszés foglalja le a gondolatait (hozzáteszem jogosan) és kevésbé a szpotatás babaápolás témaköre. Ez jól látszik abból is, hogy a szülés együttszülés, szülõszoba látogatás mindig teltházzal megy, a szoptatás-gyermekágy elõadás már kevésbé frekventált.
Nem akarok vitatkozni senkivel (egyébként hamarabb olvastam az álmain kórháza topikot, mint itt az ajánlást, és persze nekem is van álmom és azért járok be dolgozni, hogy ennek legalább egy részét megvalósíthassam), hiszen a szubjektív élmény mindenkinek a sajátja,a jó is -a rossz is. Sajnálom aki rossz élménnyel távozott tõlünk (bár úgy tûnik többnyire a szomszédos kórházat szídták)és megértem, ha legközelebb nem minket választanak. Remélem a következõ alkalommal megtalálják álmaik helyét.
Üdvözlettel: Rákóczi Ágnes a kib. Kútvölgyi (idézet egy hozzászólótól)még mindig lelkes szülésznõje.
Rákóczi

ha csak egy valaki szidta volna...
de néhány nap alatt min. 4-5 ember a 2 topicon, az azért már valami.
Névtelen

Kedves Rákóczi Ágnes!

Én voltam az, aki a János kórház újszülött-intenzív részlegét szidtam a másik topicban. Azért el kell ismernie, hogy amit jómagam és mások is ott tapasztaltak, az több, mint megdöbbentõ. Hogy küldhetik át oda nyugodt lelkiismerettel a babákat?
Nekem nem a Kútvölgyivel van bajom, már két gyerekemet ott szültem, és a harmadikat is ott fogom áprilisban. Nem mondom, hogy a Kútvölgyi tökéletes lenne, mert távolról sem, de én meg voltam elégedve vele.
Viszont azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben bármi probléma lenne a 3. babával ( szívbõl remélem, hogy nem lesz), van-e lehetõség rá, hogy NE vigyék át a Jánosba, vagy az én kérésemre lehet-e másik kórházba vinni. Mert én megfogadtam, hogy nekem soha egyetlen gyerekem többé oda nem kerül, akárhányat szülök is még.

Pár észrevétel a kútvölgyivel kapcsolatban:

1. Nem lehetséges valahogy megoldani, hogy akikkel valami ok miatt nem lehet ott a babájuk(pl. átvitték a Jánosba), azok külön szobába kerülhessenek, esetleg hasonló sorsú anyukákkal? Mert nekem elég rosszul esett, hogy míg én halálra aggódtam magam a kicsikémért, addig mások boldogan babáztak mellettem( négyágyas szobában voltam). Nem beszélve a szánakozó tekintetekrõl. Az egyik anyuka mindig rámbízta a kicsijét, amíg dolga volt, csupán jóindulatból, hogy én is babázhassak, de abba nem gondolt bele, hogy ettõl csak jobban fájt, hogy nem a sajátomat tarthatom a karomban. És gyûlöltem hajnali ötkor kelni, amikor nekem nem volt ki miatt hajnalban kimásznom az ágyból..

2.Tudom, ez elsõsorban anyagi kérdés, de az katasztrófa szerintem, hogy avajúdóban folyik az ambuláns ctg-mérés is.
Amikor én másodszor szültem tavaly decemberben, teljes teltház volt a szülõszobán, minden ágyon vajúdott valaki, még a vizsgálóban is, illetve volt akinek hely sem jutott, csak sétált és várt, hogy megszüljön valaki.
Hát én végignéztem kénytelen-kelletlen néhány szülést-varrást-miegymást amíg vártam, hogy nekem is jusson ágy.. igyekeztem nem nézni sehová. Ha nekem kellett volna a vajúdóban szülni a legszélsõ ágyon, ahol még csak el se húzták normálisan a függönyt, hát nem tudom mit éreztem volna, hogy akárhányan végignézhetik amíg szülök, meg trancsíroznak.. na meg fel-le járkált ott mindenki..

3.Ne teáztassák már a babákat a megkérdezésem nélkül.. Egy barátnõm kisfia nem volt hajlandó szopni, mert elõbb látott cumisüvegben teát, mint az anyja mellét.. csak hosszú hetek alatt lehetett megtanítani a szopásra.

4.Mikor lesz rá lehetõség, hogy az apuka ne csak üvegfalon át láthassa öt napig a gyerekét? olyan régóta ígérik már..

Hirtelen ennyi.
Azért pozitívumokat is mondok:
-a tisztaság szuper volt
-a szülésznõk és a csecsemõsök is nagyon lelkiismeretesek, kedvesek voltak. egyik alkalommal sem választottam szülésznõt, mert feleslegesnek tartottam, és most is így gondolom, mégis mindkét szülésemnél meg voltam elégedve a szülésznõkkel. Elsõ alkalommal Szirtes Erika, másodszor Megyeriné Aranka volt ügyeletben.
-A gyerekorvos naponta többször bejött hozzám tájékoztatni a babám állapotáról(Jánosban volt szegényem), nagyon rendes volt, egy vérmintát saját kezüleg vitt el valahová a város másik végébe, mert nem volt kocsi, ami elvihette volna, és a férjem is vidéken volt

Szóval a pozitívumok azért többségben voltak, ezért döntöttem harmadszorra is emellett a kórház mellett. csak a Jánosba ne vinnék át a beteg babákat.. tudom, az ottani körülményekrõl nem az önök kórháza tehet, de gondolom önöknek sem mindegy, hogy milyen kezekbe adják az ott született kisbabákat...

Tisztelettel:
B.K.
Névtelen

Szia Kedves B.K.!

Ugyan én tavaly szeptemberben szültem a második babámat( mindkettõt a Kútvölgyiben), már volt lehetõség arra, hogy a férjem akár egész nap velünk legyen. Igaz, hogy ez az alapítvány-i szobában volt, ami fizetõs, de lehetséges.
Mindkét szülésem a legszebb élményem amit az életben átélhetek, és ez attól lett ilyen, hogy tökéletes kórházban, tökéletes szakemberek között, biztonságban voltunk!Az orvosom Dr. Sándor Gyula volt( még mindig az), és számomra Õ a legjobb!!!!!
Imádtam ott lenni, és tündéri volt a szülésznõktõl kezdve a mûtõsökig mindenki!!!
Sziasztok: Gyalókay Orsolya
Névtelen

Szia Kedves B.K.!

Ugyan én tavaly szeptemberben szültem a második babámat( mindkettõt a Kútvölgyiben), már volt lehetõség arra, hogy a férjem akár egész nap velünk legyen. Igaz, hogy ez az alapítvány-i szobában volt, ami fizetõs, de lehetséges.
Mindkét szülésem a legszebb élményem amit az életben átélhetek, és ez attól lett ilyen, hogy tökéletes kórházban, tökéletes szakemberek között, biztonságban voltunk!Az orvosom Dr. Sándor Gyula volt( még mindig az), és számomra Õ a legjobb!!!!!
Imádtam ott lenni, és tündéri volt a szülésznõktõl kezdve a mûtõsökig mindenki!!!
Sziasztok: Gyalókay Orsolya
Névtelen

Én Hegedûs-párti vagyok:-)
Immár 16 éve járok hozzá, miután édesanyámon egy életmentõ mûtétet hajtott végre. Elõtte már szültem a Margitban dr. Eleknék...halottról vagy jót, vagy semmit. Maradok a semminél, Isten nyugosztalja õt!
Én jól érzem magam a Kútvölgyiben, tudom vannak extrás kórházak, de nekem egyik szülésemnél sem lett volna igényem labdán csücsülni, vagy ülve szülni, eseleg kádban vajúdni. Biztos bennem van a hiba. Én ha meglátom a Hegedûst, elszáll minden aggodalmam. Benne bízom, más még nem nyúlt hozzám, s nem is fog! Csak sajna most már nem rendel ott, csak szülni és mûteni jár be:-(
Szültem nála '87-ben, '99-ben és ki tudja...
De csak hozzá mennék!!!

Evelyn
Névtelen

Ja, azt meg nem is tudtam, hogy mûtõsnõt is lehet választani! Nálam most legutóbb épp mûszakváltás volt és az, aki hazament az is aranyos volt, aki levezette az meg tündér! Kezdõ lehetett, mert volt egy idõsebb is, aki felügyelte. Õ Ágika volt, de többet nem tudok róla. Aznap éjjel mindenki Ági volt! Még a csecsemõs nõvérke is:-)

Evelyn
Névtelen

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?