Új privát üzeneted érkezett!

Hát én írtam hogy kiakadtok :?
Én is a párti vagyok hogy régen nem volt ennyi allergia pedig tejen nőttünk fel,én például azon mindkét testvéremmel együtt,születésünktől bolti tejet kaptunk.
Mára már a bolti tej egyenlő a vízzel,az nem igen látott tehenet.
NEM KÍSÉRLETEZEM A GYEREKEMMEL,ESZEM ÁGÁBAN SEM,
ÉS IDŐM SE LENNE RÁ :!:
Azok a gyerekek sokkal betegesebbek akiket egy steril bura vesz körül.
Nagyon sok ismerősöm van aki 2 éves koráig szoptatta a gyerekét,nagyon későn adott hozzátáplálást mert mindent betartott ahogy az a nagy könyvben le van írva,aztán havonta beteg a gyerek hol a füle fáj hol a torka hol náthás stb.
Ezt is csak a könyvek írták le hogy az anyatej mindentől megvéd.
Na persze mindenki azt gondol amit akar.
Mint ápolónő azt is tudom milyen borzasztó tud lenni egy-egy allergia stb.
Persze akkor erre meg azt írjátok:ápolónő létemre lehetne több eszem...

[url=https://babafalva.hu]Kép[/url/]

[url=https://lilypie.com]Kép[url]
ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Eszter, nem szeretnék vitatkozni veled! Pont veled, NEM!!! Annál kedvesebb vagy számomra, mintsem ilyesmin "összevesszünk". :)Szabad világban élünk, ahol mindenki azt gondol, hisz, cselekszik, amit akar, illetve amit jónak lát. Ha te így látod jónak a dolgokat, nekem nincs ellenvetésem. Elfogadom, hogy amiért te másképp cselekszel ebben a témában, attól még nem vagy kevesebb, mint én, sőt kijelentem, hogy biztos nem én csinálom tökéletesen a dolgokat. Én így láttam/látom jónak a dolgokat, ahogyan leírtam, és eszerint teszek.

Még annyit, hogy azért amik le vannak írva mégiscsak igazak kell legyenek. Én, kihasználva azt az előnyömet, hogy tökéletesen beszélem és értem a román nyelvet, elolvastam minden (na ne túlozzak, de mindenesetre sok) ezzel kapcsolatos tudnivalót, és arra a következtetésre jutottam, hogy a szakemberek, bármilyen nyelvet is beszélnek, egyetértenek a legfontosabb kérdésekben. A legelső és legfontosabb pedig az, hogy 4 hónap a minimálisan javasolt életkor a hozzátáplálás elkezdéséhez.
NA, de mondtam, hogy többet erről nem írok.

Eszter, ne vedd sértésnek, amiket írtunk, legalábbis azt ne, amit én írtam, mert nem annak szántam. Én attól Téged/Titeket nagyon is szeretlek, és nem szeretném, ha itt a fórumon "elmérgesednének" a viszonyok egy-egy téma miatt.

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

HU,HÚÚÚÚ

Itt aztán írtok dolgokat!!!Hát én inkább nem fűznék hozzá semmit,mert már mindent leírtatok előttem.

Edith néztem a tv-t és szeretném megkérdezni,hogy láttam benne,hogy meghalt Sütő András Erdélyi(ezt biztos nem így kell írni) író,pontosabban Marosvásárhelyi.,rokonod???

Eszter a szopi már egyeltalán nem a régi és már csak reggel és este megy.Cumi nem kell neki,csak a kezét falja és rettenetesen be van dagadva az ínye.Ha maszírozom akkor jó és szerencsére az alvással sincs problémánk.Képzeld megfogja a rágókát,de kifordíja a kezét és inkább azt kapja be. :P :P :P

Sudi küldhetek képeket kicsinyíteni?és beraknád a vonalzóm elé,már ha lesz egy pici időd...pusszancs
megyek,mert megyünk szomszédolni...[b]

puszika Emőke és Krisztián

Kép

Kép
emoke1

Sedith: Igazad van, először az egyik nagymama adott neki felnőtt kajából, de az csak levesben főtt zöldség és hús volt pépesítve. Aztán már nem annyira kellettek neki a Hipp babakaják. Meg abban kevesebb a hús, Ákos pedig nagy húsevő. Ebben semmi rosszat nem látok, voltam vegetáriánus, és folyton éhes voltam akkoriban...
De érdekes, most újra szereti az üveges babakajákat, van amikor azt eszik, máskor házilag készített babakaját. Szerintem ezek még nem vészes dolgok egy 8-9 hónaposnak. A tejpépet erőltetné nagyon a védőnő, de egyiket sem eszi meg a csokisat sem. Ehelyett kap piciknek készült joghurtokat, azt imádja.
Vadpörkölt amit kapott nagyon lightos volt: alig használunk fűszert én sem szeretem, sót sem nagyon használok. Meg szerintem a vaddisznóhús még egészségesebb, soványabb, sőt természetesebb.
Szóval amíg jóízűen eszi ezeket a kajákat és tényleg csak az a célunk, hogy lassan, fokozatosan szokjon felnőttesebb ízekhez, addig nem lesz nagy baj.

Kép
mölli

Sziasztok!

Eszter: elôször is köszi a képeket (és neked is Edith!), nagyon édes Lilike!!!! Én csak egy dolgot szeretnék még hozzáf?zni az itt elhangzottakhoz: írod, hogy a védônô hülyeségeket beszél és ezért nem fogadod meg a tanácsát. Az szerintem is hülyeség, hogy a gyereket ne vigyük ki 1 hónapos koráig (nálunk ezt nem is mondják), vagy hogy védjük mindentôl, DE szerintem a hozzátáplálás más téma! Azt hiszem, hogy az természetes, hogy felöltözteted a gyereket, mielôtt kimentek a hidegbe. Szerintem a hozzátáplálás inkább ehhez hasonlítható. És biztos ízlik neki, amit adsz, ha jól tudom, az allergia tünetei pedig nem feltétlenül jelentkeznek rögtön, nem is kívánom, hogy bármikor is jelentkezzenek, de Te ne adj nekik egy kicsi esélyt sem!!! Azt hiszem, egészségügyi dolgozóként sokkal többet kell tudj ezekrôl a dolgokról, mint én, ráadásul én még nem is foglalkozom ezzel annyira, hiszen Alida még jó sokáig CSAK tejecskét fog kapni, de ezekre nagyon ki tudok akadni, ha valaki szakember létére nem törôdik az alapvetô dolgokkal. Apám is egészségügyi dolgozó létére nem törôdött azzal, hogy anyám miért nem tudta szoptatni egyik gyerekét sem, sem késôbb azzal, hogy mi kerüljön a család asztalára, hogy megkapjuk a megfelelô tápanyagokat, vitaminokat. És ezért utólag nagyon mérges vagyok rájuk! Azt pedig egyenesen felelôtlenségnek tartom, hogy írod, hogy anyukád születésetektôl fogva bolti tejet adott! Ne haragud, nem akarlak megsérteni, de akkor is létezett már tápszer! Én azt gondolom, hogy a hozzátáplálással - és a gyereknekveléssel - kapcsolatban egy anyának az a feladata, hogy a lehetô legoptimálisabb feltételeket biztosítsa a gyermekének, hogy az egészségesen, kiegyensúlyozottan nôjön fel. Persze mindenki a maga belátása szerint tesz, de egy anya mindig a legjobat akarja a gyerekének! És egy alig háromhónapos gyereknek - nem szerintem, hanem a szakértôk szerint - az anyatej/tápszer a legjobb!
zsuzsi 81

lányok, tanácsot szeretnék kérni!
Sajnos úgy t?nik, Alida felhagyott azzal a régi jó szokásával, hogy átalussza az éjszakát. Azt hiszem, ez amiatt is van, mert nagyon korán megy ágyba, olyan 7-8 körül. Akkor is, mikor sokat alszik napközben, akkor is, amikor nem. Ez nem is lenne baj, csakhogy persze megéhezik az éjjel. Már egyszer próbáltam megetetni, mikor én ágyba mentem az este, de nem sült el jól, többször is felébredt az éjjel. Nem is szeretem keltegetni, de tegnap elhatároztam, hogy megint megpróbálom, mert én megyek szarrá, ha folyton éjszakázom. Nagyon halogattam este a dolgot, aztán 3/4 11-kor hallottam, hogy neszez, felszínesen alszik, úgyhogy gyorsan megetettem. félálomban szopizott, aztán leraktam. Mikor 10 perc múlva én is lefeküdtem, Alida óriási szemekkel játszott az ágyában! Aztán elaludt, de az éjjel 3-kor evett, aztán 5-kor felébredt, akkor csak szórakozott egy ideig és 7-kor megint evett! A mostani napjai különben is elég kergék, sokkal többször eszik. Namost itt jön végre a kérdés :wink: : szerintetek kísérletezzek még ezzel egy hétig, hogy hátha beleszokik és nem fog többször felkelni, vagy ezzel csak rosszat teszek, mert felborítom az alvási ritmusát? Beszéltem errôl egy ismerôsömmel, aki azt mondta, hogy annak idején ô is inkább alkalmazkodott a kisfiához, aki még 1 éves korában is evett éjjel és így utólag úgy látja, hogy semmit nem ártott volna neki, ha megkelti és megeteti késô este.
Mit csináljak :?: :?: :?: :?: :?:
zsuzsi 81

Szia Zsuzsi!

Tomi három és fél hónapos kora óta átalussza az éjszakát. De azóta kétszer volt már egy - két hét, amikor fel-fel ébredezett, és nem volt elég visszatenni a cumit, hanem evett is, úgy nyugodott meg, és aludt vissza. Aztán egysezr csak újra végigalussza az éjszakát. :shock: Szerintem várj még egy - két napot, hátha rendeződik.

Rita & Tomi
Kép
ritike

Sziasztok!

Hétvégén voltunk Veszprémben, most visszaolvasok, és írok is.
Persze sikerült Sanyával jól összevesznünk, :? úgyhogy megfogadtam hogy (tudom nem szép dolog) amennyire lehet, csökkentem a lentlétek számát. :?
Elmentünk az állatkertbe! Persze végig anyósómnak kellett tolni a babakocsit. Mi itt-ott leálltunk állatokat nézegetni-fényképezni, eredménye(majd rakok fel képeket): anyós elhúzott előre. Mondtam Sanyának, hogy szóljon neki hogy ne menjen olyan messzire tőlünk, mert ha Enéh nem lát minket akkor sírni fog. Válasz: hiába beszélek neki. Persze Enéh egy idő után nem bírta, és elkezdett sírni. Hiába mentem oda, nem lehetett megvigasztalni, csak sírt és sírt, erre Sanya közölte hogy kiveszi, és viszi ölben. Mondtam neki hogy ne vegye, mert így is egész nap ölben volt, erre elkezdett velem veszekedni. Persze Enéhnek sem kellett több, mégjobban rázendített, pedig már majdnem megnyugtattam. Bedurrantam, közöltem hogy csináljon amit akar. Persze kivette. Közöltem vele, erős célzással, hogy ő(k) könnyen kapdossák ki, de azzal nem foglalkoznak hogy utána én maradok itthon az üvöltő-ölbevágyó gyerekkel.
Anyósom csak hallgatott, nem mert szólni, de nem hiszem hogy sokat használt, mert tuti hogy következő alkalomkor megint egész nap ölben lesz.
A többit inkább le sem írom, mert írhatnék vagy éjfélig.

Kriszta!
Köszönöm az ajvár receptjét. Majd én is nézek valamit, csak most nem sok időm van.

Cs.Kati!
Kaptam segítséget, igaz hogy egy csoporttársamtól. Mint kiderült a barátnője közgázos, ő megcsinálta a feladatokat(az egyiket rosszul), meg Edit megadta egy ismerős anyuka címét, ő is segített, szóval sikerült megcsinálni. :lol: :lol: :lol:
Ma már postára is adtam.

Edith!
Tök jó hogy leírtad ezt az allergiás „kisesszét”. Nekem eddig kicsit lelkiismeret furdalásom volt hogy Enéh még nem kapott mindent amit ehetne, de már nincs! Pl, én még eddig semmi „k-betűset” nem adtam neki, pedig a védőnő mondta hogy már kaphatna azt is.
Nem tudom, de én is úgy tudom, hogy ami 16 éves korig kijön allergia, abból ki lehet gyógyulni. De ez nem biztos.

Rita!
Én sem ízesítek, és Enéh imádja azt amit főzök! Eddig én is krumplival sűrítettem(márha kellett, de az nagyon ritka volt), de most akarok venni kukoricalisztet, és azzal csinálni a rántást.

Sudi!
Jó hogy írod ezt a bölcsi témát :!:
Én a céges bölcsibe szeretném vinni. Megnéztem a honlapjukat, ott azt írják hogy májusban kell beíratni a bébiket, de szerintem holnap felhívom őket hogy mi a helyzet. Lehet már le is késtünk a bölcsiről :?:
Hasfájás a tejtől! Akkor befogom a szám, én csak vakarózok tőle.

A másik!
Régen nem volt ennyi allergia!
Igen, nem volt, de nem is volt ennyi tartósítószer, meg környezetszennyezés, meg anyámkínja sem! Meg ugyebár a legtöbb ember kint dolgozott a mezőn, és a gyerekeket sem a szmogos városi levegőn(vagy a plázákban) sétáltatták! Úgyhogy ennyit erről!

Eszter!
Nem akartam írni, de ezt nem tudom megállni!
„Mára már a bolti tej egyenlő a vízzel,az nem igen látott tehenet.” Lehet, de annál több tartósítószert!!!!!!! Szerinted mitől áll el akár fél évig is a tej? Mert OK, hogy hőkezelés, meg hiperszuper csomagolás, de mindez hiába ha nincs benne a tartósítószer!

Zsuzsi!
Szerencsémre Enéh is átalussza az éjszakákat, de olvastam valahol hogy az alvási szokások felborulásának lehet az is az oka, hogy a bébi megtanul valami új produkciót. Nálatok nem volt ilyen mostanság?
Mikor Enéh felállt, akkor napközben nem akart aludni, de éjjel szerencsére nem volt gond.

Eldugulok, majd holnap jövök megint!

KépKép

www.eneh.gportal.hu

"Ne feledjem, hogy gyermekem első mintája és alakítója én magam vagyok."
sancsi

Rita, Sancsi, köszi a tanácsokat. Az a helyzet, hogy nem most kezdte el, hanem már hetek óta megy. Új produkcióval kapcsolatosan azt hiszem, minden nap csinál valami újat, ezek mondjuk nem olyan nagy dolgok. Megpróbálom ezt a késô esti fölkeltést, aztán ha nem rendezôdik egy hét múlva, akkor inkább hagyom. Lehet, hogy tényleg csak több tejcsi kell neki és egyszer csak abbahagyja az éjszakai evést.

Hát Sancsi nehéz lehet! Ez valószín?leg hosszú távú dolog, biztos hogy jó, ha ritkábban mentek? Én hál'istennek (vagy sajnos) nem vagyok ilyen helyzetben, még egyik nagymama sem látta az unokát.
zsuzsi 81

Sziasztok. Bocsi hogy eltuntem. Hat amit ma olvastam azt nem tudom szo nelkul hagyni

B.ESZTER!!!!!!!!
Mit olvasok!! Mit adsz te a gyerekednek enni?? Minek kell fozni rizst meg darat neki???? Lesz meg ideje azt enni amig megunja. Na meg a tapi!!! Minek keszitesz 5-6 uveget el egyszerre?????? A tapi elkeszitese par masodperc ezt en tudom hszen mi is azon elunk. Miert csinalod elore? A mi tapinkon az van hogy 24 orat lehet tarolni a hutobe de tudod mi jutott eszembe errol?? Olyan mindha tobbnapos kajat adnal a gyereknek. Te szereted?? En nem. Igy inkabb megmaradok a kaja elotti felperces keszitesnel. Ha meleg van szobahomersekletun eszi, ha hideg van 10 masodpercre a microba felmelegitem. Nem hiszem hogy kislanykad ezt a max 1 percet nem birja ki. Ha igy van akkor tudod hogy mikor eszik es par percel azelott csinald meg. A hasfajasrol azt tudom mondani hogy nem mindegyik baba egyforma. Orulj annak hogy kislanyod nam volt az. Ennek semmi osszefuggese hogy ki milyen kajat eszik. En szoptam es sohasem volt hasfajasom, ksifiam tapszeren el es hasfajos. Szerencsere most mar sokkal jobb. A TEJ!!! Biztos nem tudod hogy milyen amikor allergiad van. Nekem tejcukor alergiam lett es tudod mikor?? Masfel evvel ezelott!!! Mit mondjak, SZ-R. Ne akard hogy kislanykad is valamiben szenvedjen. Kesobb mar nem tudod megvaltoztatni es hogy fogsz akkor magaddal elszamolni?? En is varom hogy Petivel megkostoltathassak dolgokat es dec. elehetol mar lehetne, de tudod ugy vagyok hogy majd talan dec vegen. Bocsi ha megbantottalak, nem allt szandekomban de a kis Lilire gondolj. Maskulonben az emailek amiket kuldok neked mindig visszajon azzal hogy ladad telitet.
Gondold at a dolgokat es persze ugy cselekszel ahogy te akarod.

Andrea,Peti,Szandi

Kép

Kép
andrea33

Sziasztok!
Hát azt hiszem jól meg lett mosva a fejem :(
ANDREA:egyszer kapott csak tejberizst és darát,nem azon él a Lilike.
Tudom hogy 24 órán át tartható el a tápi,nem kap több napos kaját mert 6-szor eszik egy nap,így az 24 órán belül elfogy.
Mindenesetre átgondolom ezt a tápis dolgot,csak felforralni lehűteni kb 40 fokig és akkor még neki az mindig meleg stb,elég pacsmikolós és a Lilike ha éhes...
Megnézem az emailjeimet és törölgetek.

SEDITH:egyáltalán nem sértődtem meg,nem akarok senkivel sem összeveszni,azért vagyunk hogy megosszuk a problémáinkat,dolgainkat,babáinkat.
Én leírtam hogy mit adtam neki,biztos voltam benne hogy nem azt mondjátok:"csak így tovább,ügyes vagy"
De most akkor valaki mondja meg 4 hónaposan már adott a babájának valaki hozzátápit?

ZSUZSI:egy időben mi is így jártunk,ahogy ti.
Általában 7 óra fele fürdünk és fél 8 fele vacsi,és volt hogy elaludt fél 5 vagy 6-ig.
Persze volt hogy 1-kor fent volt,ekkor próbáltam ki hogy játszottunk 10 óráig és akkor megetettem még és így 2-szer is felkelt éjjel.
Tehát maradtam vele a fél 8-as vacsinál mert akkor csak egyszer kelt fel éjjel vagy volt hogy csak hajnalban.
Érdekes pedig mert azt gondolná az ember hogy később eszik tovább alszik,de nálunk ez nem jött be :?

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást,senkire nem haragudtam meg,legalább elgondolkodok a dolgokon,elvégre semmivel sem vagyunk elkésve és lehet hogy fél évesen már bátrabban merem majd neki adni a hozzátápit.
Ma viszem a Lilit tanácsadásra,megnézi a doktornő hogy vajon a fogacska e a ludas :roll:
Majd később még jövök :D

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Sziasztok!

Érdekes téma ez a hozzátáplálás és persze nekem is van ezzel kapcsolatosan véleményem, ami nagyrészt hasonló azokhoz, amit itt már leírtatok, így nem ismétlem azokat. Örülök Eszter, hogy nem sértődtél meg, hisz a lényeg, hogy segítsünk egymásnak és a különböző javaslatok közül Te válaszd ki azt amit szerinted a legjobb.
A tápszert véleményem szerint se készítsd el előre kivétel ha max 1-4 órán belül fog enni Lilike és az evés időpontjában nem lesztek otthon pl orvosi vizsgálat miatt. Ilyenkor én is elkészítem picit melegebbre és termosztáskába teszem, amikor éhes Réka akkor egy csap alatt megfelelő hőmérsékletre hűtöm. A másik lehetőség hogy forralt vizet teszel az üvegbe még forrón és tápszert külön csomagolsz az útra és frissen készíted el a tápszert amikor éhes a baba. Ezek a ritkább esetek, más esetben pedig mindig frissen készítsd el a kaját Lilinek. Nyilván neki is már kialakult a napirendje, tudod mikor fog kb megéhezni, tehát azt megelőzően kb félórával forralj vizet a vízforralóban. Kis idő elteltével a forró vizet öntsd ki a cumisüvegbe, hogy picit hűljön. Majd készítsd el a kaját. A melg cumisüveget állítsd a mosogatótálcába hideg vízbe és amíg tiszta pelsut adsz rá addig kb meg is hűl. Valami hasonló módszert szerintem Te is ki tudsz alakítani, így nem sír a baba, hogy éhes, de sem vagy ideges és friss kaját kap a baba. Ha már evett a tápszerből akkor nem szabad újramelegíteni és eltenni. Én ezt a szabályt már áthágtam ,amikor csak egy kortyot ivott és nem volt éhes, akkor tényleg betettem a hűtűbe és később a mikroban melegítettem, de ez elvileg nem helyes és nem szabad gyakran alkalmazni. Réka reggel változó időpontban kel és eszik, ezért este forralok vizet, meghűtöm és a forralt vizet teszem a cumisüvegbe és a hűtűbe. Reggel csak a vumisüveget beteszem a mikroba 1 percre, megcsinálom a tápszert és lehűtöm a kellő hőmérsékletre.
Remélem tudtam segíteni Neked!

Zsuzsi: Rékának is volt egy időszaka,valamikor akkor amikor Tominak pedig nem egyidősek, hogy éjszaka felkelt és hiába próbálkoztam cumival, innivalóval, éhes volt és megette a rendes adagot hiába evett este rendesen. Próbáltam este többet adni neki, de nem igényelte. Aztán néhány hét alatt visszaállt a rend és újra átaludta az éjszakát. anyukám intett, hogy ne adjak naki enni, mert vissza fog szokni az éjjeli evésre, gondolom Te is ettől tartasz. Hát Réka erre rácáfolt, mert tényleg azóta ismét átalussza az éjszakát. Éjjel amikor enni kért adtam neki, de pelust nem cseréltem, csak félsötétben gyorsan kaja és alvás tovább. Valami megzavarja, hogy az ő kis életritmusát, nem gondolom, ha este többször eszik akkor nem kel fel éjjel. Kiváncsian várom majd a fejleményeket!

Sancsi: örömmel olvasom, hogy a közgáz házi megoldódott, bocsi, hogy nem tudtam segíteni :(
Ez az anyós és szülő téma nagyon nehéz. Hasonló cípőben jártam én is mikor otthon voltunk. Ha felvették Rékát, akkor mindig valami ürüggyel elvettem. (nézzük meg a pelust, játék, akármi). Ha valaki idegen vagy távoli családtag kérdezte, hogy "ugye felvehetem majd egy picit?" akkor nem hallottam meg, vagy mondtam majd később, amire nem került sor. Anyós pedig hagy tolja a kocsit, hiszen ritkán látja az unokát és próbáld picit visszafogni a rohanásban valami ürüggyel szintén. Pl. " Enéh, nézd csak itt egy szép kis virág? Megszagoltad?" Vagy bármi amit őt érdekli és elszaladtak mellette. Te vagy előnyben, mert Te ismered a legjobban!

puszi Eszter, Réka és Zalán

Kép
Kép
etterke

Gyorsan elküldtem, mert féltem, hogy elszáll. szóval réka tegnap megkóstolta a sütőtököt! Én készítettem! Talán ízlett neki, mert amit adtam azt lenyelte, de a szaját nem nyitja ki. azt hitem, csak a krumpli és répa nem ízlett neki, de nagyon semmire nem nyitogatja a kis száját. Mindig trükközni kell. Pedig tegnap délután is megevett egy félüveg gyümölcspürét, nem fintorgott, nem lökte ki, tehát feltételezem, hogy ízlett neki, csak a száját nem akarja kinyitni. Azt gondoltam, ha megszokik majd egy ízt és ízlik neki, akkor tátog és nem győzöm adni neki. Hát ő nem ilyen tipus! Van valami ötletek?

Ja, Eszer, még kérdezted, mit adjál Lilinek ha darát és társait nem javasoljuk? Szerintem 4 hónapos koráig semmit!!!!! 4 hónap után tejpépet próbálj készíteni nagyon hígat, szinte folyik és azt kanállal adni. Az íze hasonló mint a tápszerré és így megismeri a kanalat. Nem minden baba szereti! Nagyon sok türelem kell az elején, mert a babák a cumit/mellet ismerik és most másképpen kell enni és nyelni. Tényleg nagyon híg legyen, a kanálról lefojjon a tejpép. 4-5 hónap körül lehet először gyümilveket adni és később gyümipépeket, majd a zöldségeket. 6 hó után husikat is lehet már. ez egy nagyon hosszúő és lassú folyamat és nem kell sietni!!!!! Semmiről nem fog lemaradni és csak jót teszel vele, ha minnél később kezted a hozzátáplálást. Amit Edit küldött "Tények" címen abban világosan le van írva, hogy miért nem szabad sietni a hozzátáplálással. Inkább sokkal később, mint egy nappal is előbb, szerintem!

sudi: Szerintem vedd fel már most a bölcsikkel a kapcsolatot, menj el, nézd meg őket, beszélgess a vezető nénivel, így talán valamelyik elnyeri tetszésedet és sok infot tudhatsz meg a jelentkezésről stb. És persze a játszótéri beszélgetések is hasznosak lehetnek a környéken.
Én is gondoltam arra, hogy ha jön Réka kistesója, akkor jó lene, ha ő bölcsibe menni, ha nem is egész nap vagy egész héten, de alkalmanként, hisz én a picivel és magammal is tudok foglalkozni és ő pedig társaságban van és sokat játszhat. amikor erre gondoltam elpityeregtem magam, hogy szegény kicsim egész nap nélkülem. Pedig tudom, hogy neki jó a bölcsiben! Mégis! Olyan szomorú lettem! Picit érzékeny vagyok! Pedig már elvileg a hormonok normálisak, nem? emlékeztek pocakossan mennyit sírdogáltunk? Ha megláttam egy babát sírtam, a Mekiben volt egy szülinapi zsúr és megláttam és sírtam...
Na jó, mentem vasalni!
Szép napot!

Kép
Kép
etterke

Szia Réka!
Köszönöm az írományod,azt hiszem ezentúl így fogom csinálni a tápszert.
Még azt szeretném kérdezni hogy a Humana babavízet nem kell ugye felforralni mert én úgy tudom hogy az steril?
Bár az elején mikor használtam felforraltam,de a minap valahol olvastam róla.
Mert akkor használok olyat és akkor csak beteszem cumisüvegbe a mikroba majd teszek bele tápit és lehűtőm a babának.
Szerinted így jó lenne?
Ja még azt akartam kérdezni hogy a tápszert lehet mikróba melegíteni?
Úgy hallottam nem csak vízben,de lehet hogy ez csak az anyatejre vonatkozik.
Valójában mondhatom már hogy kialakult egy napirend a Lilinél,csak a napokban ugye nagyon nyügi volt és nem tudtam eldönteni hogy éhes-e vagy mi a baj.
Persze így jó sok tápszert ki kellett öntenem mert már egyszer megmelegítettem,de hiszen amíg a vízben felmelegítem addig frissen el is tudom készíteni,milyen igaz :P
Na mindegy,utólag tanul az ember.
Ez a 3 hónap is gyorsan elment,hiszen hamar itt lesz a 4.hónap is.
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Sziasztok!

Képzeljétek, ma reggel Kriszta legurult az ágyról!!! Kiléptem a fürdőbe, hogy elmossam az orrszívót, erre az apj is utánamjött, hogy valamit mondjon, és ezalatt Kriszta "leszállt". Kicsit sírt, nem hinném, hogy fájna valamije, mert azóta is teljesen a megszokott mederben van, de én nagyon begurultam. Össze is zörrentünk ezen, mert tudja, hogy egyedül nem hagyjuk ott a kicsit az ágyon fél másodpercre sem, erre meg is történt a baj. Azóta is bőgök, mert úgy ment el, hogy nem adtunk puszit egymásnak! S hogy minden jobb legyen, anyósomék is pont bevágódtak ma, amikor én a kisírt szemeimmel, piros orrommal még mindig bőgtem. Alig hagyták abba a kérdezősködést, de nem mondtam meg, mi történt. Szóval, nagyon jó a hangulatom "máma".
Kriszta épp elaludt, gondoltam, mégiscsak benézek hozzátok!

Etterke: Épp a reggel gondoltam rátok, hogy mi lehet veletek. Jó hosszú hétvégétek volt! :) Érdekes, hogy Rékus nem tátja a száját, Krisztának már alig győzöm adni a papit, amikor éhes. Sőt, még áááá-zik is, amikor valamiért mégiscsak késik a kanál! :)

Zsuszi: NAgyon kiszámíthatatlanok nekünk is az éjszakák. tegnapelőtt este megevett Kriszta kb. 190-200 ml tápit, ami nagyon jó teljesítmény mostanában nála. És éjszaka 3-kor már sírt. és éhes volt, mert ha nem, nem sírt volna. Csak 100 ml-t adtam akkor neki, azzal jól elvolt fél 7-ig, akkor meg evett rendesen. Az este csak vagy 160 ml-t evett meg, mégis átaludta az éjszakát. Egyszer sem ébresztett, még nyöszörgéssel sem, 6 előtt 10 perccel néztem meg, mit csinál. Hát átfordult hasra és úgy aludt. Csak valamikor 7 után kelt, mert én csak fél 8-kor mentem ki hozzá, pedig akkor is még csak játszott. Próbálkozhatsz a kései etetéssel, de nem biztos, hogy bejön. viszont hátha kitolódik így az ébredése hajnalig, és akkor te is jobban/többet tudsz pihenni.

Eszter: Mivel Lilike tápis baba, 4 hónaposan nyugodtan elkezdheteda hozzátápit. Ahogyan Etterke javasolta, kezdheted tejpéppel (megnézed azt, hogy tej és gluténmentes legyen, mert általában nagyban írja rajtuk), vagy kezdheted a gyümilevekkel. Cs. Kati nemrég kezdte el a hozzátápit Jocinál, neki kiment a védőnő és egy hónapos távlatra megbeszéltek mindent ezzel kapcsolatban: mit kaphat, milyen gyakorisággal stb. HA visszalapozol vagy 2 oldalt, biztos megtalálod az írását, amiben beszámol erről. (Ha jól tudom, Emőkének címezte.) Amit én javasolnék, az az, hogy miután megismert vagy 2 gyümölcsöt, akkor főzz neki zöldséglevest (répa, krumpli) minden fűszer nélkül, és ezt is adj neki, hogy szokja a fanyarabb (mármint nem teljesen édes) ízeket is. Elég sokan panaszkodtak erről, hogy mivel csak gyümikkel kezdték, a zöldségeket később nem fogadta el a baba. Eleinte természetesen csak a levét adod, majd fokozatosan egy kis pürét is tehetsz bele. De ehhez kb 4 és fél-5 hónaposan juttok majd el.

Én vagy két hónapja Krisztának előre felfőzöm a vizet, amiből a tápit készítem. Van direkt egy kis fazék erre a célra, amiben felfőzöm (kb. egynapi adag), és letakarva tárolom, de nem a hűtőben. Ott is lehet, d eKriszta már nagyobb, annyira nem tartom fontosnak a steril vizet már. Így kihűl, és amikor éhes, akkor a mikróban felmelegítem a vizet még a por nélkül, majd így kerül bele a tápi. Ez így ugyanolan friss, mintha akkor forraltam volna fel a vizet, csak nem annyira macerás. Nálunk is mindig az volt a gond, hogy túl forró volt, amikor Kriszta add meg uram, de most mindjárt alapon követelni kezdte a kajcsit. Én így oldottam meg. Volt alkalom, amikor Kriszta is csak belekóstolt az ételébe és akkor én biza' sajnáltam eldobni az egész adagot, betettem a hűtőbe és következő evésig tároltam. Nem sokszor, de most, amikor ilyen rosszul evett, előfordult ez. Nem lett semmi baja. persze, ez nem válik szokássá.

Sudi: Ha ilyen gondok vannak a bölcsi körül valóban jó lenne "elindulnod" keresgélni. Valóban, hátha beszélgetés közben megtetszik valamelyik intézmény!

Sancsi: Vannak ilyen anyósproblémák nálunk is, de én IStvánnak általában megmondom, és akkor ő "intézi"a dolgokat a szüleivel. eddig nem történt semmi olyan hűha, inkább apróságok, de nagyjából rendeződtek. Én viszont megengedem akárkinek, hogy ölbevegye Krisztát, akár családtag, akár idegen, mert nem szeretném, ha majd az idegenektől félne. NA jó, az idegent én most pl. szomszédra értettem, nem egy vadidegenre az utcáról. Azért, ha látom, hogy anyós elkezdi riszálni, amitől nagyon fel tud menni a cukrom, akkor olyan Etterke által javasolt trükkökkel én is ki szoktam venni a kezéből.

NA, azt hiszem, leírtam mindent, amit akartam.

Ja, Andrea: Örülök, hogy jól vagytok, nem azért nem jelentkeztél, mert valami baj van. Petike is már nagyfiú, elmúlt kéthónapos. Azta'!!! Sajnálom, hoyg fáj a pocija, de már bizonyára hamarosan lejár ez az időszak is! Puszika

Kellemes napot mindenkinek!

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

SEDITH:ezt a tejpépet úgy lehet venni?
Mert láttam hogy van már 4 hónapos kortól vanilia ízű,nem erre gondoltok?
Na megyek mert föl kéne keltenem a lányom mert megyünk nemsokára a dokihoz és szegényem ő meg olyan jól alszik,reggel megint 1-2-szer élesen felsikított,alig bírtam megvigasztalni,megint a cumisüvegnél volt baj,vagyis etetéskor,aztán megnyomkodtam a fogínyét és utána el tudtam altatni.
Éjjel olyan aranyos mindig,etetem és a falon nézi a felfestett micimackókat és jókat vigyorog neki meg gügyörészik. :P
Na most már tényleg megyek elkészíteni magunkat mert 12-től van rendelés.
puszi nektek :D

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Szia Eszter!

Majd írd meg, hogy mit mondott az orvos! Egyébként ha nem akarod a védőnői szolgálatot elfogadni, akkor szerintem fordulj a dokihoz minden kérdésben, hiszen benne bízol és biztosan segíteni fog.
az is jó megoldás, amit írtál, hogy Humana babavízet a mikroban megmelegítesz és utána kevered a tápszerel, majd lehűtőd. Bár szerintem ez elég drága megoldás, ezért javasoltam, hogy kaja előtt picivel forralj vizet és kaja időre nagyjából le is hűl csak meg kell keverni a kaját. a Hunama babavízet nem kell forralni! A tápszert elvileg nem szabad melegíteni soha. Én még is néha megteszem, ahogy Edit is írta. Pl. Most evett délben elég sok sütőtökpürét, de még tápszert is csináltam, mert még pürével nem igazán lakik jó, de ma nem kért már több kaját és eltettem a hűtőbe, délután majd megeszi. De ez nagyon ritka és nem szabad ebből rendszer csinálni! Valószínű marketing is, hogy nem szabad melegíteni a tápszert, mert így több fogy, többet veszel stb..., de biztos van más oka is, és nemszabad a piciket bármilyen ebből adódó problémának kitenni. Ha mégis melegítésre kerül sor, akkor lehet mikróban, de nem szabad túlmelegíteni, általában 15-20 másodperc elég, inkább előbb kevesebb időre tedd be és nézd emg a hőmérsékletét és jól össze kell rázni!
a tejpépet DM-ben vagy gyógyszertárban lehet kapni. Fontos, hogy gluténmentes legyen! Először én naturt vettem, ha ízlik akkor később lehet gyümiset vagy bármilyet, ami gluténmentes. Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a tápszert. Tehát forralt víz + por és összekeverni. a dobozon rajta van az arány, de először jóval kevesebbet csinálj és nagyon hígra. Én először a cumisüvegből ettettem, hogy megismerje az ízét, de ha már kijött a foga akkor tilos!!!!!!! És egyébként is az a cél, hogy megtanuljon kanállal enni!!!!

Edit: Sajnálom, hogy kriszta legurult, de gondolom, ha gyorsan megvigasztalódott és azóta jókedvű akkor nincs baj! Tanulság azt hiszem mindkettőtöknek! Remélem hamar rendeződnek a dolgok! :D
A sütőtököt, ha már jobban ette Réka, jól szétkente magán, majd küldök képeket. Sőt délelőtt a vegyes gyümit is szerette. Lehet ezek a kedvencei? Persze folyamatosan dumálok és fügyülök, mert akkor vigyorog, kacag és akkor be tudom csempészni a szájába a kaját. Más ötletem nincs a türelmen és a kitartáson kívül. Hát vannak rosszevő gyerekek is!

Kép
Kép
etterke

Sziasztok!
Megjöttünk a dokitól és azt mondta már lejöttek a fogai de nem nőnek,az egyik ínye kicsit duzzadtabb de nem fogzás azt mondta.
Most várunk hogy mi lehetett a baj,mert ugye a tápitól zöldet szokott kakilni és pár napig erős sárga volt és savanyú szagú.
Lehet hogy benyalt valamit,hiszen mostanában sokat van a keze a szájában.
Mndenesetre most úgy fogom csinálni a tápit ahogy Etterke mondta.
Most zöld volt megint a széklete,de egy-két sárga megint volt benne.

SEDITH:nagyon sajnálom Krisztát,de hálaistennek nem lett semmi baj,már nagyon kell vigyázni rájuk,már Lilike is keresztbe fordul a kiságyba,meg tologatja magát a lábával.

Na most megyek mert szomjaska a Lilike :)

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Sedith: Nyugi, már nálunk is esett le Ákos az ágyról, hál'Istennek az én ijedtségem nagyobb volt. Szegény Kriszta is biztos megijedt, pláne Te.

Sancsi: Igazad van, hogy régen nem volt annyi allergia, de a környezetünk is kevésbé volt szennyezett. Nekem 20 éve, tehát elég kiskoromban kezdődött a pollenallergiám, nyáron tüsszögtem és akkor ez még ritkaságszámba ment. Mindenki röhögött rajtam.. MA meg már minden 3-4. ember allergiás. Vagy legalábbis sokan. Amúgy érdekes, de amikor minden nap futottam teljesen elmúltak a tünetek. Gyógyszert sem szedek már rá.

Képzeljétek, meglátogatott mindekt a védőnő véletlenszerűen előbb. Nem szokott, csak a házban egy másik gyereknél volt. Persze Ákos pont aludt, jól felébredt a csengőre.... Beszélgettünk és azt mondta, hogy 1 ÉVES KOR KÖRÜL A GYEREK MÁR NAGYJÁBÓL EHETI AZT AMIT A SZÜLEI, KIVÉVE A TÚL SÓS, FŰSZERES KAJÁKAT. Javasolta tejtermékként a Danoninó joghurtot, amit Ákos már egy ideje szeret és fal. Ösztönösen ráérzett. Úgyhogy megerősített, hogy nem tápláljuk rosszul.

Kép
mölli

Tapszer melegitese. Erdekes tema. A mi tapszerunkon az van irva hogy nem lehet microban melegiteni mert megegetheti a baba magat. Biztos lennenek olyanok akik jol felforositanak. Szoval en kb 10-15 masodpercre ha hideg van fel szoktam melegiteni. Nem fozom fel. Mi a kulonbseg hogyha meleg vizbe teszem be vagy felmelegitem? Szoval a mienket lehet microzni. Hogy otthonit lehet-e? Leirok valamit. Tegnap beszeltem a dokimmal es mondom hogy Petike 4 szurit fog kapni holott Mo-on mar egybe kapnak szurikat. A dokim mondta hogy igen, altalaban amerika megvarja amig minden jol alakul europaban ilyen teren es csak akkor vezeti be. Itt elven ezt mar el is hiszem hiszen latom hogy mik vannak ebben az orszagban (pereskedes teren mindenbol penz probalnak kicsikarni). A viz tarolasaval en ugy oldottam meg hogy vettem csak erre a celra egy kis kancsofeleseget aminek teteje is van, igy minden ejszaka felforralok vizet a teafozo vizbe es azt reggel attoltom igy egesz nap nem kell bajlodjak a viz melegitesevel, hutesevel.
Na mennem kell mert kisfiam felebredt

Andrea,Peti,Szandi

Kép

Kép
andrea33

Helyesbites: nem teafozi vizbe hanem vizforraloban :D

Andrea,Peti,Szandi

Kép

Kép
andrea33

Sziasztok!

Alig győztem visszaolvasni, annyi mindent írtatok, mióta utóljára benéztem! :D
Erről a hozzátáplálás dologról nekem is az a véleményem, hogy nem szabad siettetni! Mindenhol azt írják és mondják, hogy 4 hónapos kor előtt nem szabad elkezdeni, mert a baba emésztőrendszere még nincs felkészülve rá. Nem beszélve az allergiás reakciókról! Szerintem felelőtlenség mindezt figyelmen kívül hagyni!
Jocinál lassan 2 hét hete kezdtem el a hozzátáplálást, mostanra már szívesen eszi az alma- és őszibarackpürét, holnap már szeretném a sütőtököt is megkóstoltatni vele.
A tápszert én sohasem szoktam jóval előre elkészíteni, csak röviddel azelőtt, hogy gyanítom, hogy lassan éhes lesz és olyankor melegen beteszem a termotáskába.
Az üveges bébiételekkel én úgy vagyok, hogy amikor csak lehet, én inkább házilag szeretném Jocinak elkészíteni, de azért 1-2 üveggel vásárolok majd, minden eshetőségre. Ezzel kapcsolatban a védőnő arra hívta fel a figyelmemet, hogy jól el kell olvasni, hogy mit tartalmaz az üveges bébiétel, mert sokszor fiatalabb korra javasolják, mint amilyen idős babának valójában való. (Ez a külföldi termékekre vonatkozik, mert ott előfordul, hogy más életkorra javasolják az egyes összetevők miatt, mint nálunk, az itteni forgalmazók pedig a külföldi minta alapján nyomtatják a címkére.)

Kati és Joci

Kép
cs-né kati

Berta Eszter: Idemásolom neked, amit Emőkének írtam a hozzátáplálás megkezdéséről. Így nem kell visszakeresned. Remélem segítségedre leszek vele.

Emőke: Most egy picit részletesebben leírom neked, hogy pontosan hogyan javasolta a védőnő, remélem ezzel a segítségedre lehetek! Szóval a szűrt almalevet már napok óta kapja, mától jöhet az almapüré és kezdhetem a szűrt őszibaracklevet is kóstoltatni vele. 3-4 nap múlva már az őszibarackból is kaphatja a pürét. (Ezt én most üveges bébiétel formájában fogom venni, mert barackot már nem nagyon lehet kapni. Sőt!) Ha már az őszibarackpüré is megy egy pár napja, jöhet a sütőtökpüré, majd ezt követően, ha már ezt is megszokta, a krumpli pürésítve. A répa pedig csak mindezek után, de arra felhívta a figyelmemet a védőnő, hogy répát mindig csak főzve adjak neki, mert, ha műtrágyás, akkor annak nagyon komoly következményei lehetnek a babára nézve, mint pl. elkezdhet fulladni. Természetesen azokat a zöldség-gyümölcsöket, amiket már megszokott, lehet vegyíteni is egymással, így változatos lesz az étrendje. A krumplit lehet hígítani a főzőlevével vagy ha már ismeri a répát is, akkor a nem túl fűszeres húslevesből ki lehet szedni a répát, a zellert, a húsleves-léből kiszedni egy keveset, abba belefőzni a krumplit és utána mindezt pépesíteni. Egyelőre ennyi. A védőnő 1 hónap múlva jön újra, akkor beszéljük meg a folytatást. Azt mondta, a reggeli és a vacsora maradjon a tápszer és napközben adjam neki a különféle püréket. Persze mivel eleinte még kevés pürét kap, tápszerrel kell kiegészíteni, hogy jóllakjon.

Kérdezted, hogy Joci most mennyit eszik. Először is, ő már csak naponta négyszer eszik, reggel és este 200-200 ml tápszert, napközben pedig egyik alkalommal egy nagyobbacska almát, másik alkalommal egy egész őszibarackot pépesítek neki és azt eszi, mellé pedig változó, de általában 100 ml tápszert kér. Nyilván, amíg kevesebb volt a püré, addig több tápira volt szüksége.

Kati és Joci

Kép
cs-né kati

Képzeljétek, Joci tegnap óta intenzíven gyakorolja a hasrafordulást. De mindig csak a jobb oldaláról próbálkozik. Ma kétszer is nekiállt hangosan kacarászni, miközben játszottam vele, remélem ez mostantól már állandósulni fog nála, mert eddig csak ritkán csinálta és ilyenkor olyan édes!!!!!!! :D

Puszi:

Kati és Joci

Kép
cs-né kati

Cs-nk Kati:Köszönöm az átmásolást elolvastam és elraktározom.
Most beszéltem egy barátnőmmel aki a csecsemőn dolgozik és megkérdeztem tőle hogy ott hogyan oldják meg a tápikat a babáknak.
Reggel 7-kor a tejkonyhás néni megcsinálja az összes tápszert a gyerekeknek és 24 óráig elteszik hűtőbe,onnan csak kiveszik és felmelegítik hol mikróban hol vízben ez nővértől függ.
Ha nem elég akkor van félretéve forralt lehűtőtt víz és abba teszik a por tápit és összerázzák és ezután melegítik fel,tehát a hideg vízben oldják fel ami ugy azt jelenti hogy elmegy a normál bélflóra biztosítása.
Mivel a tápis doboz azt írja hogy 40 fokig kell lehűteni és így összerázni ezzel biztosítjuk a bélflóra normál működését stb.
Most akkor kérdem én,ha valakinek a gyereke bekerül a kórházba,azt sem tudjuk milyen tápszert adnak neki és lehet hogy az már 20 órája a hűtőben volt?!
Na most megyek mert elő kell készülnünk fürcsire és a lányom még mindig jóízűen alszik. :P

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Sziasztok!

Eszter!
Örülök, hogy kicsit jobb belátásra tértél kaja terén! És hogy nem sértődtél meg! És Te is belátod, hogy első a baba szempontja!!! :lol: :lol: És az is jó, ha a védőnődre nem hallgatsz, legalább a mi véleményünket kikéred! :lol: :lol: A tápszerrel Én úgy boldogulok, hogy evés elött minimum másfél órával felforralom a vizet. Vzforralót használok. Benne is hagyom a vizet, és mikor jön az etetés akkor megnézem elég meleg e, de álltalában még rányomok picit a kellő hőfokra. ez pár pillanat. Ekkor öntöm ki a cumiba, mehet rá a meleg vízre a tápszer, összerázom és kész! Így Én mindig frissen készítem el a tápszert Gerynek! Igaz hogy ő már csak reggel és este kapja, de pl a reggeli vizét éjszaka,- mikor úgyis felkelek egyszer- teszem oda. Csak betöltöm a vizet becsukom és benyomom. Megyek is vissza, mert szerencsére kikapcsol magától, ha felforrt benne a víz.
Meg vannak a kis praktikák, csak ki kell őket tapasztalni és egy idő után minden olyan rutinszerüvé fog vállni!

Sancsi!
Teljesen megértelek anyós ügyben !!!! Az enyém is épp ebben a pillanatban baszta fel az agyam! Má bocs! Nem tud ráálni még mindig a rohadt keze, hogy becsukja azt a rohadt fürdőszobaajtót, hogy Gery nem tudjon bemenni!!!!!!! Pedig elég egyértelműen mászkál mindenfelé a gyerek a lakásban és persze, hogy bement és a macska vizét kipacsálta és nyakig vizes lett a gyerek!!! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Ő meg jött és egyből, mert anyósomnak is jószokása, hogy állandóan felkapja agyereket!!!, pedig együtt lakunk tehát mindig látja, na és jól meg is mondtam neki, hogy legyen szives mindig becsukni az ajtót!!!!! Aztán itt dünnyögött egy sort Gerynek, hogy látod anyád most milyen mérges rám..., és elvonult. Bár néha úgy érzem itt amit mondok annyit ér mint hallotnak a csók!!!!!!
Kép

Sudi És

Kép
Kép
sudi

Emőke! Persze hogy küldheted a képeket meg a kódodat se feledd!!!!
Majd még jövök!
Most hiszti-füri-miegymás!!!!!
Kép

Sudi És

Kép
Kép
sudi

Sudi: Teljesen megértelek, hogy anyós-ügyben ki tudsz akadni. Én még abba sem egyeztem bele, hogy párom szüleivel egy házban, de külön lakásban (tetőtérben) lakjunk. Sőt saját szüleimmel sem biztos, hogy együtt laknék. Pedig nincs nagy baj senkivel sem, egyszerűen nem egészséges összezárva lenni. Tényleg, anyósod még dolgozik? Vagy egész nap otthon van?
Én anyósom vagy 20 éve otthon van, mert férje jól keres és teljesen más világban él még, és ettől tudtam olykor (még ma is) kiakadni.

Cs-né Kati: Nem akarok reklámozni semmiféle márkát üveges babakaja terén, de a Hipp termékek nagyon jók és megbízhatóak, Magyarok, Hanságban gyártják őket, apósom és volt védőnőnk voltak is a gyárban, tényleg minden bio és figyelnek mindenre. Mi eddig csak olyat adtunk Ákosnak, ha épp nem házi kaját. De már olyan nagy, hogy lassan kinő az üveges babakaják időszakából.... Pl. banánt is már harapja.

Kép
mölli

Cs-né Kati: Persze ezt a tanácsot csak Joci 6 hónapos kora után fogadd meg, előtte szerintem is felesleges etetni....

Kép
mölli

Eszter: Most irok utoljara ebben az ugyben. Nagyon elszomorito hogy te nem a legjobbat akarod a gyerekednek. Azt gondoltam hogy mint anya a legjobbat akarod gyerekednek, hiszen ez a te gyereked es nem muszalysagbol csinalod mind sok mas akik azon a csecsemo osztalyon dolgoznak. Hat sajnalom hogy te igy latod a dolgokat es cseleked ugy ahogyan gondolod hiszen a te gyereked es ebben te dontesz de nehogy kesobanat legyen :cry: :cry:

Andrea,Peti,Szandi

Kép

Kép
andrea33

Na sziasztok!
Visszatértem, a ház csendes, gyerek alszik, minden szép és jó!Csak már álmos vagyok!
Kép
Na még azt akartam, hogy Edit vigyázz a kis Krisztára! Én ha odateszem apához az ágyba amíg Ő hosszasan ébredezik, akkor ha Én eljövök egyből le is teszem a földre, biztos ami biztos! Gerynek annyira nincs még félelem érzete, úgy ugra fejest az ágyról mintha tök természetes lenne! Lehet egyszer leesne, akkor már megtanulná?!?....... :shock: :? Ez olyan érdekes mert pl eleinte a szemét sem féltette, simán bele lehett nyúlni, nem tettük!!!! Most már ügyesen hunyorog amikor kell! Meg a fejét is már nagyon ügyesen próbálja védeni, behúzni ha esés van! Ahogy tudja tompítja az esést! Olyan kis ügyes! Csak ez az ágyról leszállás!!! :? :?

Csináltam pár képet!!! :
Így ücsörög az ágyiban! :

Kép
És rágicsálás!!! :
Kép
Sőt már a fogselyem is aktuális! :lol: :lol:
Kép Kép

Sudi És

Kép
Kép
sudi

És íme az elsó lesifotó a 4 fogacskáról!!!! :lol: :lol: :lol:
Kép
És amikor Gery ellenzi a fotózást! Kép
És az ácsorgás :
Kép

Na asszem megyek ágyiba, jó legyen mindenki!!!!!!
Kép Kép

Sudi És

Kép
Kép
sudi

Sziasztok!
Marcipán betöltötte a 4 hónapot, kezd lasacskán kibújni az első fogacskája majd, örültül rág és nyáladzik.na meg dumál, sikítozik kacag naponta többször félórákat.
Sajnos én azért nem jelentkeztem, mert a dokikat jártuk, voltunk kontrol UH-on és nem lett jó az eredmény, így atóta a gyerekklinikára kell járnunk Szegedre, ma is voltunk vizelet minta vételen.Eléggé lestarpáltak bennünket ezek a dokihozmászkálós dolgok ind lelkileg és testileg is.Még jó hogy Marci szeret utazni,így mindig autózhat 1-1 órát ilyenkor.
Edit én nagyot csalódtam most benned, olyanokat írsz és kiállsz a saját tévhited mellett, hogy alig vártam hogy egy pár dolgot írjak neked, amit elég rosszul gondolsz.Én rengeteget olvastam utána az ételallergiáknak, mivel Marcit ételallergiásnak nyilvánítoták és fél éves koráig a biztos diagnózisig 100-szor is átgondolom mit adok neki enni a gyógytápszeren kívül. Mert persze már kalóriában nem elég neki, ebben a hónapban is alig hízott, pedig sokszor a maximumot ette belőle és a dokinőci is mondta hogy adnom kell mellé mást is.Én gyümölcscentrifugával csinálok neki gyümipépet és szerintem ezt mindenki maga kísérletezi ki, mi ízlik a saját gyerkőcének és látszik is, hogy mennyit bír el belőle a tápi mellett vagy később nélküle is.
Már csak azt nem tudom, hogy Te miért nem adsz szívesen tojássárgáját Krisztának????Ugyanis allergiát a tojás fehérje okoz, sárgáját pedig kimondottan ajánláják sűrítésnek megfőve????,
A mézről minden védőnőnek és orvosnak más a véleménye, de azt nagyon kevesen tudják, hogy van egy mézfajta, amiben nincs virágpor és így az allergiások kicsik és nagyok is bátran fogyaszthatják, a selyemfűméz!!!!!
Talán a túróval szembeni aggájodat megértem, de a túró tejcukortartalma minimális, de persze a fehérje abban is van, így ezt még megértem.
Az tuti, hogy vigyázni kell a gluténnel is, mert az is okozhat allergiát, de a tejpépek azért vannak hónap szerint, mert a 4 hónapos babócáknak valókban nincs glutén, mert általában rizs alapúak vagy néha kukorica-alapúak, és a tápszerhez hasonló összetételűek.
Én Marcinak a kajáját házilag kell készítsem, hogy ne legyen benne se tej cukor és fehérje, szója vagy bármilyen allergizáló anyag, csak a gyógytápszert használhatom hozzá,így én előnyben is vagyok, meg hátrányban is, mert Ő legalább nem kap tehéntejet 6 hónapos koráig.
Ja és szerintem Kati tudja mit csinál és nagyon is tisztában van a következményekkel, de szerintem ebbe neked nem kell neki észt osztogatni, mert hiába másolsz be ide oldalakat neki, az allergiával kapcsolatban, úgyis azt csinál amit akar. Tudod nekem az volt a legfurcsább, hogy eszembe jutott hogy kétségbe voltál esve, amikor Krisztát nem tudtad szoptatni a mellbimbóproblémád miatt, és szerintem akkor senki sem másolgatott neked oldalakat be a fórumra hogy prédikáljon neked az anytejes táplálás fontosságáról és hogy tűzön vizen keresztül szoptasd.De én még emlékszem ezekre az időkre is, sőt arra is, hogy nekem is be volt repedve a mellbimbóm, vérzett is és szopatatás közben sírtam én is nem 1-2-szer, de mégis szoptattam Marcipánt és fejtem kitartóan.Szerintem jó lenne ha te is visszagondolnál ezekre az időkre .
A legvégén, pedig én itt a sok gondom közepette mikorára idekveredek írni, meredten bámultam a monitorra hogy mi ez a kioktató szöveg, ilyen még itt sose volt, eddig én is ide bátorításért és tanácsért jöttem, de ezek után ezt az időt amit eddig a folyamatos olvasással töltöttem lehet hogy inkább Marcinak szentelem ha ez a hangulat tovább folytatódik.Sajnos előbb nem tudtam írni, mert nekem nem felhőtlenek a mindennapjaim, sajnos szembesülnöm kellet hogy nem egésséges a kisfiunk és akinek az, azt mindig szem előtt tartsa hogy ez a legnagyobb kincsük és próbálják megőrizni, mert az egészség pótolhatatlan!!!!!!!

Ezúttal kérek elnézést mindenkitől a hosszú szövegért és mindenkinek boldog hófordulót kívánok és gratula az új fogacskákhoz.

Sajnos olvastam hogy a nagymamák és papák haltak megi, igen, erre én is azt mondom, mindig az együtt töltött szép napokra kell gondolni és a szívünkben így örökké élnek a nagypapik és nagymamik, szegény férjem egyik nagymamáját és nagypapáját sem ismerte, én átérzem, hogy milyen rossz lehet neki, hogy nincs mamás-tatás élménye a gyerekkorából.
Na lassacskán búcsúzom tőletek, remélem nem sértettem meg senkit se, de mindent össze kellett foglalnom röviden, mert mostanában rengeteget járunk orvoshoz, így alig van nyugodt napunk itthon, majd jelentkezem, ha tudok.
Jó éjt mindenkinek,Hajni& Marci. Kép Marci imád nézelődni, mindenre kíváncsi, igazi kis felfedező

t.hajni
t.hajni

Sziasztok!

Enéh mai mutatványa: Kapaszkodás nélkült állt!!!!
Szokása hogy a kanapénak támaszkodik. Ott volt 2 cumija, azokat megfogta, elengedte a kanapét, és pár mp-ig úgy állt, majd újra megkapaszkodott! Ezt utána még 2x! bemutatta!!!! Nagyon kis ügyes! :lol: :lol: :lol:

Sudi!
Te nem anyámról írtál véletlenül????? :lol: :lol: :lol:
Nálunk minden egyes qrva ajtónak nyitva kell lennie (kivéva a wc), de este a szoba ajtaját becsapja. Hiába mondom neki hogy ne csapkodja, csapkodás nélkül is becsukódikaz ajtó, és talán a gyerek sem kel fel rá, mintha a falnak beszélnék.
nagyon édi Gery!!!

Vízforralás!
Én mikróban szoktam egy aventes pohárban. Annak van teteje, így le tudom zárni, és félre tudom tenni.
Mindig akkor forralom, mikor az elöző adagot kiöntöttem, és mikor kell, mikróban melegítem újra.

Anyós téma!
Sanya nem igazán szól neki, nem akarja megbántani.
Szerintem nem lesz gáz ha ritkábban megyünk, majd a sulira fogom! :)

Mára ennyi (haverom sem jön msn-re), megyek aludni!

KépKép

www.eneh.gportal.hu

"Ne feledjem, hogy gyermekem első mintája és alakítója én magam vagyok."
sancsi

Szia Hajni!

Örülök, hogy hallani Rólatok, viszont sajnálom, hogy Marci ilyen beteges. Mi a baja konkrétan?
Másrészt érdekes dologokat írtál. Edit "védelmére" kell, hogy keljek. illetve, szerintem ellent mondasz magadnak. Szerintem aki betartja a fokozatosságot a táplálásban, az éppenhogy próbálja megóvni a gyerekét, hogy ne adja meg az esély a különböző betegségek kialakulására. Éppen ezért voltunk kiakadva, hogy még pici Eszter és Kaati kislánya is, miért kell neki mindenfélét adni, hiszen ez kihathat a későbbiekre. Ők még koránt sem négyhónaposak!!! Editnek meg elég baj volt, hogy nem tudott szoptatni, de aki nem tud, annak aztán ott a tápszer. Tápszeres babáknál sem kell elkezdeni a hozzátáplálást négy hónapos kor előtt. Nem igazán szükséges, és nincs még felkészülve a baba szervezete sem a különböző kajákra. A másik dolog pedig a fokozatosság. Nem úgy van, hogy tápizzuk a gyereket, egyszer meg gondolunk egyet, főzünk paprikáskrumlit, és adunk a gyereknek nem?
A tojássárgáját 8-9 hónap előtt nem ajánlják, az elején csak a krumplival való sűrítést. Még a doki is azt mondja, hogy azzal várjak,pedig ő aztán evéspárti! Nyilván ezért nem rak Edit sem a hathónapos lányának a kajájába.
Én már egyszer írtam, de mindig marhára fel tudok háborodni a z emberi "butaságon", önfejűségen. Az anyának kutya kötelessége, hogy a legjobbat nyútsa a gyereknek, a legjobb tudása szerint, a tudomány mai állása szerint, természetesen normális keretek között - ezt mindig hangsúlyozom) Csak az a gáz, mikor ez nem jön, hanem mondani kell....

Rita & Tomi
Kép
ritike

Hajni: nagyon örülök, hogy be tudtál nézni egy kicsit, biztos nem lehetnek egyszer?ek a napjaitok állandó orvoshoz járással. Az kiderült, hogy mitôl lett allergiás? Nagyon sajnálom, hogy nem tudsz tovább szoptatni, de az a legfontosabb, hogy Marcinak jó legyen.

Szerintem valamit nagyon félreérthettél! Azt sem egészen értem, hogy hogy lehet párhuzamba állítani a szoptatási problémákat a túl korai hozzátáplálással. Másrészt ha jól tudom Edith nem azért hagyta abba a szoptatást, mert fájt a mellbimbója, hanem azért mert Kriszta lustizott a cicin, így folyton begyulladt. A fájdalmat ô is elviselte volna szerintem, mint ahogy Te is elviselted, sôt én is az elsô 6 hétben, mikor folyton sebes volt a mellbmbóm és vérzett. Szerintem Edith nem kioktatni akart bárkit is, csak tanácsot adott. Máskülönben pedig nem csak ô reagált ilyen hevesen, akkor majdnem mindannyian kiérdemeljük a lecseszést. Mint látod, Eszter nem sértôdött meg, mert látta, hogy tényleg a jószándék vezérelt mindenkit a hozzászólásaiban. Remélem továbbra is idelátogatsz majd, sok puszit küldünk:
zsuzsi 81

Zsuzsi: Nalatok lehet kapni tejpepet? Mi a neve? En nem talaltam a szotarban. Tudom hogy ez meg korai kerdes de olyan hamar elrepul az ido hogy eszre sem veszem, ja meg okt 26 korul megyek Petivel Floridaba (Orlando) kb 3 hetre a baratnomhoz. Mar nagyon varom habar egy kicsit szomoru is vagyok mert a ferjem nem tud velunk tartani

Gery nagyon edi es azok a 4 fogacskak tunderi!!

Tomi is aranyos, es o is naprol napra valtozik

Kriszta meg egy fenomen. Latszik hogy zenesz csaladba szuletet :lol: :lol:

moi jol vagyunk, Peti szepen fejlodi mar csak 5x eszik reggel 5-6 kozott, de-t10kor, aztan 2kor majd du-n 6kor es este 10kor. Igaz hogy ekkor bevag 200 ml-t de ha ennyi kell neki hat akkor nem fogom vissza. A sulyunk is szep, nem kover 5.6kg es mar a 60 cmnel tartunk ha nem vagyunk nagyobbak. Maskulonben alig lehet hallani a hangjat, nem sir csak ha esetleg nagyon gorcsol de ez is ugy latom hogy kezd mulofelbe lenni. Nagyon elkenyeztet ez a gyerek igy mondtam is a ferjemnek hogy felek egy kicsit a masodiktol :D

Andrea,Peti,Szandi

Kép

Kép
andrea33

Andrea: cereal-nak híjják itt, biztos nálatok is van. Van sima és gyümölcsös is. Szerintem különben félreértetted, amit B.Eszter írt, ô elrettentésül írta, hogy a kórházban hogyan készítik a tápszert. :)

Edith: szörny? lehetett, ahogy Kriszta leesett! :o :o :o Biztos ti is jobban megijedtetek, mint amennyire neki fájt, de legalább a férjed egyszer s mindenkorra megtanulta, hogy nem szabad egyedülhagyni egy pillanatra sem! Remélem most már szent a béke. :D

Végülis az történt tegnap este, hogy 1/2 12-kor mikor mentem aludni, Alida nagyon mozgolódott, úgyhogy gyorsan megetettem. Persze ettôl kicsit felébredt, emelgette a fejét az ágyában, nézelôdött negyed órát és utána aludt 7-ig!!!! Annyira jó volt egyhuzamban aludni 7 órát! :lol:

Olyan fura, néha már az az érzésem, hogy Alida a legkisebb itt, már mindenki almázik, fôzizik. Meg aztán minimum 6 kajálás van egy nap, amit persze én nem bánok, legalább szépen van tejecske. Most még az apja bent van nála, próbálnak aludni. :D
zsuzsi 81

Sziasztok!

Hajni: épp tegnap gondoltam Rátok, hogy vajon mi a helyzet, hogy van a kis MArci. Sajnálom, hogy még mindig problémáitok vannak!

Ezenfelül, most fogalmam sincs, hogy hol és mivel kezdjem. Olyasmiket vágsz a fejemhez, amiket szerintem felelőtlenül jelentesz ki és ne haragudj, de nem tudod elérni azt, hogy ismét lelkiismeretfurdallásom legyen. Azért mert hála istennek, nekem egészséges gyerekem van és "felhőtlenül" tudok jönni fórumozni is, azért nem kellene szerintem minden mérgedet és keserűségedet rámzúdítanod.

Nem tudom, miket írtak erre a többiek, mert csak a te írásodat olvastam még el, de azért szólnék néhány szót. "Olyanokat írsz és kiállsz a saját tévhited mellett" - nem tudom, ki él nagyobb tévhitben, azáltal, hogy ilyen megjegyzéseket teszel. Igenis nem adok tojássárgáját EGYELŐRE, mert az is allergizál. Ha szereznél nekem kimondottan selyemfűmézet, akkor sem hiszem, hogy adnék Krisztának, mert nem tartom olyan fontosnak még a mézet az étrendjében, fokozatosan, majd egyéves kora után úgyis mindennel megismerkedik. A túrót kb. egy hónap múlva bevezetem az étrendjébe, ez volt az eredeti tervem is, nem most a te hatásodra döntöttem így. És nézd csak meg jól azokat a 4 hónaptól ajánlott tejpépeket. Van amelyiken nagyban írja, hogy TEJ- és GLUTÉNMENTES, és van, amelyiken abszolút nem írja. És akkor ha megnézed az összetevőket, meglátod, hogy más is van benne, mint rizs és kukorica.
HA én tévhitben élek azáltal, hogy a gyerekemet nem akarom fölösleges veszélyeknek kitenni, ám legyen, vállalom, hisz sosem mondtam, hogy tévedhetetlen vagyok, sőt kihangsúlyoztam, hogy biztos nem én cselekszem tökéletesen, de az ilyesmin te elsiklottál, ugye? MInek is venni figyelembe az ilyesmit!?
Hogy Kati tudja mit csinál? Biztos, hogy tudja. Én nem kétlem. Mint ahogyan azt sem, hogy nem jól. De mit számít az én véleményem, hiszen az ő gyereke!?
Mint ahogyan a te véleményed sem számít arról, hogy én nem tudtam szoptatni. Azt hiszem, nem voltál az én helyemben és nem hasonlíthatod kettőnket össze. Igen, kétségbe voltam esve amiaat, hogy nem tudtam szoptatni, és még most is visszafordítanám az időt, ha tudnám, hogy valamit még tehetnék azért, hogy anyatejet ehessen a lányom, de TUDOM, hogy én akkor is MINDENT megtettem, mégis most is sírok a kudarcom miatt. De meggyőződésem, hogy bár a szoptatással kudarcot vallottam, ANYAKÉNT semmivel sem vagyok rosszabb nálad, aki más okok miatt kényszerült tápszerezni, vagy netán Katinál, aki önként nem akarja tovább szoptatni a gyerekét.
Igen, nekem "senki sem másolgatott oldalakat be a fórumra hogy prédikáljon az anytejes táplálás fontosságáról és hogy tűzön vizen keresztül szoptasd", mert ez teljesen más dolog. Az nem a saját akaratomon múlott, de a hozzátáplálás viszont igen. Viszont másolgattak mégis, és mailben küldtek is arról, hogy nem én vagyok az egyedüli tápszerezni kényszerülő anyuka és fel a fejjel, mert így is pontosan olyan jó vagyok, mintha szoptatnék. (Aki küldte, az tudja, és nagyon köszöünöm) És még annyi a különbség, hogy én tudom, hoyg az anyatejnél nincs jobb egy gyereknek és felelősségem teljes tudatában kezdtem el tápszert is adni neki, és nem fogtam neki kéthónaposan összevissza más kajákat adogatni. HA ez bűn és tévhit, mondom vállalom.

Te viszont szállj magadba és ne prédikálj nekem arról, hogy minden rosszat adhatok a gyerekemnek, mert te sem adsz még semmi olyasmit a tiednek. És különben is, ahogyan én most nem fogadom meg a te tanácsaidat, úgy nem várom el KAtitól sem, hoyg megfogadja a mieinket, mert ha nem vetted volna észre, itt az anyukák többsége amellett van, hogy egy gyerek inkább később kapjon valamit, mint túl korán, mert abból nem lehet baja, és úgyis (igaz, már közhely, de leírom) lesz ideje egész életében jóllakni a most még nem ajánlott dolgokkal.

Hogy te csalódtál bennem? Mi közöm hozzá? Nehogy azt hidd, hogy én most tapsikolni fogok neked a meglátásodért!

Én is sajnálom, hogy ilyesmik is belekerülnek a fórumba, de az egészséges vita szerintem csak építő lehet, miközben a rágalmazás csakis romboló és mérgező. Kellemes napot, boldog életet neked!!!

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

Igen, Lányok, a férjem - legalábbis úgy néz ki - megtanulta (pedig eddig is tudta), hogy Krisztát nem hagyjuk az ágyon. És a béke is szent közöttünk. :)

Andrea: Jó nagy már kisPetid is, szépen fejlődik, és örülök, hogy jó baba. kriszta is olyan, hoyg scak akkor sír, ha valami baja van. Nyugodtan tudok dolgozni vagy fórumozni mellette.
Szerintem is félreértetted, amit Eszter írt, mert az írásából én is azt veszem ki, hogy megbotránkozott a hallottakon és elrettentésképpen írta.

Rita: helyesbítenék egy kicsit: Mira azóta betöltötte a 4 hónapot, tehát a hozzátápi már aktuális lehetne.

D.Kati: HA később is, de BOLDOG HÓFORDULÓT kívánok Mirának!

Emőke: Bocs', hogy elsiklottam a kérdésed fölött. A Sütő nevem ez a férjem utáni nevem (itt a nők általában felveszik a férj nevét, bár meg lehet tartani a sajátot is) tehát nem rokonom az író, de a férjemnek sem rokona. Én is kérdeztem tőle az elején, még apósomnál is rákérdeztem, nehogy a férjem ne tudja jól, de valóban csak névrokonság. Legalábbis mostanra. Én azért kételkedek egy picit, mivel Sütő András és Apósom is a Mezőség nevű tájegységről származik, kettejük szülőfaluja mintegy 30-40 km-re van egymástól, és valamikor lehetett atyafiság közöttük, de eltávolodtak az egyes családi ágak és a későbbi nemzedékek már nem emlékeznek a rokonságra. Mondom, ez nem biztos, hogy így van, csak nekem jutott eszembe ez a variáns, mert azért a Sütő névvel nem lehet lépten-nyomon találkozni.

Cs. Kati: Gratulálok Jocinak a hasrafordulás próbálkozásában! (Jól értettem, hogy csak próbálkozik, vagy már át is fordult?)

Eznkívül nagyon jólesett lányok, hogy a "védelmemre" keltetek, bár én leírtam ismét a véleményemet, ha már ilyen támadás ért. Dehát természetesen nem vagyunk egyformák, és jogunk van különbözőképpen gondolkodni még akkor is, ha egy és ugyanarra a fórumra írunk.
Kellemes napot mindenkinek! :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

Sziasztok!
Na látom kibújt a kisnyúl a bokorból.Az örökké kedves és segítőkészséged most hova tűnt??vagy úgy vagy vele hogy ez a Te FÓRUMOD????
Ha elolvastál volna figyelmesen akkor lehet hogy másokat írsz és nem vagy ilyen kárörvendő.Látom kibújt belőled a szakmai ártalom a tipikus újságíró, most nem írok hosszasan, hiszen neked ez a szakmád és prédikálásban nem tudlak úgysem lekörözni.Egyébként az anyatej mellett is van aki beteg lesz és láttam olyan gyereket is, aki a tápszeres táplálás ellenére sosem.Az anyatej fontoságát meg ne firtassuk, mert téged nem érdekel más véleméyne, most Te egy hozzátáplálási hadjáratot indítottál, de én ebben a lincshangulatban nem szeretek idejönni, így Betty-hez hasonlóan megköszönöm az eddigieket mindenkinek, majd ha tudok esetleg időnként benézek és olvasgatlak benneteket és örülj neki hogy Kriszta egészséges és tudsz tőle fórumozni és tedd össze ezért a két kezed!!!!!
Sziasztok!

t.hajni
t.hajni

Sudi: Majd' elfelejtettem! Gyönyörű Gery a képeken. És azok a fogacskák!!! Látom, ő is nagyon jól elvan egy zsinórral! Kriszta is játszik a zenélő napocskájának a zsinórjával, vagy a nyálazó kötőjével, mindegy mi az, csak madzag legyen. A számítógépasztal alatti huzalok is nagyon érdekesek számára, de még el lehet vonni. Mondtam IStvánnak, hogy beléplántálta a "tyúkbelek"(=kábelek) :lol: :lol: :lol: iránti szeretetet!
István nem ébredezettamikor Kriszta az ágyon volt, már majdnem indult, tehát teljesen éber volt, ezért is haragudtam inkább. Ha félálomban van, nem hagyom Krisztát mellette. :roll:

Zsuzsi: Érdekes ez az "Alida a legkisebb"-érzésed, tudod, hogy egy adott pillanatban nekem is átment egy ilyen "fuvallat" az agyamon? :shock: De nem baj, örülj, hogy van elég tejecskéd, és ha teheted, akkor 6 hónapig csak azt adjad neki. Látod, milyen ritka ez manapság! Egyedül neked és Ritának volt elegendő tejetek ebben a korban, hogy kizárólag anyatejet kaphattak a babák! Mert bár Sancsi és Sudi is tovább szoptatott, már kiegészíteniük kellett tápival is. ügyes vagy, le a kalappal előtted (és minden szoptató kismama előtt). Ja, bocs, Mölli. Hát ő is csak szoptatott 6 hónapig, és Ákos most is intenzíven cicizik, szerencsére! :)

Mölli: Hát akkor te nem is csinálod rosszul az Ákos etetését. Azzal a vadpörivel megijesztettél! :roll: :roll: :roll: Írtam én is, hogy biztos nem fogok (tudni) várni 2-3 évet, amíg Kriszta csokit vagy felvágottat kóstol, 1 éves korára szerintem is nagyjából azt fogja enni, amit mi. Lehet, nem füstölt csülköt, mert azt még mi is ritkán eszünk, de a leveseket, főzelékeket, husikat már biztos, hogy megeheti. Különben abban valóban igazad van, hogy a vaddisznóhús egészségesebb, mint a házié, a soványsága miatt.

Apropó hozzátápi. Használt valamelyiketek eddig sütőzacsit (vagy grillzacsi?) a zöldségek-husik párolásához? Tudjátok, azt, amit főszerkeverékekkel együtt is árulnak. Egy másik topikban olvastam erről, és szerintem nagyon jó ötlet, már a vitaminok megmaradása szempontjából. Bár a főzőlevet is még nagyon jól fel tudom használni a hígításhoz!

és képzeljétek, Kriszta tud kúszni-mászni. Még nagyon "rozoga" (ezt a kifejezést is ott olvastam), mármint emelkedik négykézlábra, menne előre, de akkor hasracsapja magát, szátmennek a lábai, mintha nem lennének jól összecsavarozva :lol: :lol: :lol: , majd kúszik egyet, ismét négykézláb, úgy is ellöki magát, szóval haladunk. :) Ülni nem ül egyedül, akkor a képen nagyon kapaszkodott felfele a kiságy rácsánál és én segítettem, hogy megfogózzék. Úgy nagyon szépen tartotta magát - mint látszott - de nem akarom erőltetni. MAjd megtanulja ő is! :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

Hajni: Nézd, amiért valaki kedves és segítőkész, az nem az jelenti, hogy nem tud haragos is lenni, ha úgy adódik a helyzet. Szerintem én továbbra is ugyanaz a kedves és segítőkész valaki vagyok, csak most te látod másként a dolgokat.
Igen, szakmai ártalomból tudok sokat írni, bár nem szándékszom semmiféle rekordot megdönteni, és nyugodtan versenyezhet velem bárki, de azt állítani, hogy ez az én fórumom?
Valóban, úgy érzem, hogy itt "itthon vagyok", hogy ide tartozom, és teszek valamit azért, hogy fennmaradjon és éljen. És igenis el tudom fogadni a kritikát, ha úgy adódik, hogy valaki kritizál (hangsúlyozom: KRI-TI-ZÁL, és nem rágalmaz) és nem dobom be a törülközőt azért mert "megsértettek".
Én nem indítottam semmiféle hozzátáplálási hadjáratot, ha te belekotyogtál abba, amit én a saját véleményemként írtam le, és te tényként állítottál be (mert igenis, újságíróként tudom, hogy a kettő nem ugyanaz - de nem értem, mit van mit lovagolni a foglalkozásomon, ez eddig sosem volt lényeg itt, hogy ki micsoda, mivel foglalkozik!) az a te bajod.
Sosem állt szándékomban senkit sem megsérteni, Katit sem, Esztert sem (remélem, Kati sem sértődött meg, mert Eszter valóban nem tette) téged sem, és isten látja a lelkemet, sosem voltam és nem is leszek kárörvendő. Az, hogy a te kicsi fiad beteg elég csapás számodra és a családod számára és mint ahogyan írtad, testileg-lelkileg és gondolom, a sok dokizás anyagilag is eléggé megvisel, hát nem hiányozna nektek senkinek sem a kárörvendése. És ahhoz, hogy valaki kárörvendő legyen másnak a betegsége miatt, eléggé hibbantnak kellene lennie. Hát van az egészségnél törékenyebb dolog a világon? Még az üveg sem olyan törékeny. MA te vagy beteg, holnap pedig én, vagy a gyerekem. Ne haragudj, HAjni, de sokkal több bölcsességet feltételeztem rólad, mintsem ilyesmiket (kárörvendést) feltételezz te rólam.

NAgyon sajnálom, hogy én vagyok az oka annak, hogy te elköszönsz a fórumról, de ez a te döntésed. Én ha ezt tenném, biztosan nem az itteni "lincshangulat" miatt tenném. De te tudod.

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

LÁNYOK,LÁNYOK,LÁNYOK :shock: :shock: :shock:

Nehogy itt összeveszés legyen,olyan jól el voltunk eddig :cry:
ANDREA:először neked szeretnék írni,mert tényleg félreértettél,én ezt csak elrettentés képpen írtam,nem azért hogy ezt jó példának állítsam fel.
Egyébként már nem készítek előre tápit,tegnap este is már frissen csináltam és adtam neki és ez már így is marad.
Kicsit rosszul esik hogy ezt gondolod hogy nem a legjobbat akarom a gyerekemnek,tudod ő szívbeteg,előbb jött,ő volt a legsárgább az egész újszülött osztályon,alacsony vércukorszintje volt,kálciumhiányos volt és mikor kibújt még levegőt sem akart venni önmagától,akkor gondolod hogy nem aggódom érte?
És akkor még szopizni sem akart,majd éjszakákat azzal töltöttem hogy csak fejtem hátha beindul a tejem hogy mégis csak az anyatej az anyatej,de semmi...
Nekem senki nem mondta hogy nem rakhatom 24 órára a hűtőbe,és nem azért készítettem el előbb mert nekem ez így kényelmesebb hanem mert nagyon tud sírni ha éhes és mivel van egy luk a szívén nem akarom hogy sírjon nehogy elliluljon és ne vegyen levegőt,ezért van hogy inkább órákig cipelgetem fel-alá csak ne sírjon nehogy valami baja legyen.
Nem tudom ez rossz anyaságra vall?
Most inkább elmegyek és kibőgöm magam,majd jövök..

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

NA, azt hiszem, mára elegetek van a prédikációimból, még csak annyit, hogy talán nemsokára gazdagodunk egy új anyukával-babával, mert a Babát várok-ban szült Ziti, aki nemrég társult a fórumba. András Botond a kisfia. Zitit egyesek ismerik a másik topikból. :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

Na megjöttem új erőre kaptam...

GERYKÉM HÁT TE MÁR IGEN SZÉPEN ÁPOLGATOK A 4 KICSI FOGAD,
TÜNEMÉNYES VAGY :P
KRISZTA BABA:ÚGY LÁTOM TE MEG APA NYOMDOKAIDBA FOGSZ LÉPNI :P

ZSUZSI:ne érezd azt hogy ti vagytok a "legfiatalabbak",szerintem is tök jó hogy még szopizik Alida,én is elég kudarcként éltem meg hogy nem tudok szoptatni mint SEDITH és úgy érzem ezáltal kicsit el is távolódtam Lilikétől és van hogy a mai napig cicire teszem hogy érezzük egymás közelségét,de azért becsapni sem akarom őt.
Valóban elkapkodtam a sütőtök meg körte próbálkozását,mert hülye fejemmel ha egy-két ismerősöm már 3 hónaposan adta akkor nekem is adnom kell,pedig nincs két egyforma gyerek,sőt...
Meg ahogy belegondolok amúgy is macerásabb a hozzátápi mint a tápszer,úgy hogy még így egy kicsit kényelmesebb is.
Ráérek még a főzelékek főzésével meg bajlódásával.
Mert én is saját kezűleg szeretném elkészíteni őket,meg persze azért majd üvegeset is kap.
Ja képzeld hogyan jártunk:este még meg kellett etetnem fél 10-kor és azt gondoltam na most elalszik jó sokáig,de már 1-kor mocorgott és végül 3-kor ébredt fel végleg,fél 5-ig játszani kellett vele,majdnem befontam a hajam :) .
Látod,hiába eszik az enyém későn így is ugyis felébred,ki érti ezt..

HAJNI:nagyon sajnálom hogy Marci beteg,nem tudtam róla,meg szerintem senki sem.
Liliána szívbeteg,egy életen át járhatunk kontrollra és egy életen át aggódhatok érte és mérhetetlen keserűség van emiatt a szívemben... :cry:

Én ezért inkább megfogadom a csajok és SEDITH tanácsát,nem szeretném ha egy lukas szív mellé még egy allergia is társulna,elvégre egy egészséges babát szeretnénk és nem egy életen át rettegni...
Persze minden anya elfogolt a saját gyerekével szemben,de ha már életet adtunk nekik kötelességünk a legjobbak szerint eljárnunk és mindent megtenni ez miatt.
Én is mondtam hogy mert ez így adta,mert ez úgy adta,meg az már ezt kapta stb de tényleg nem éri meg kockáztatni és inkább nem kísértem a sorsot.

Nagyon sajnálom hogy SEDITH-TEL marakodtok,szerintem ő nem akart rosszat sőt bátran állítom hogy nem,nekem ő sokat segített lelkiekben,ő tudja miért és hogyan és ezért nem értem a leveled.
Ha tudnék én is ilyen "bemásolásokat" erről-arról biztosan elküldeném,de inkább megvárom míg más talál ilyet :oops:
Nagyon irigylem SEDITH-ET hogy ennyi ideje van fórumozni,de majd talán egyszer nekem is ennyi időm lesz :D
EZ A FÓRUM SZERINTEM MINDANNYIUNKÉ,KÖZTÜK A TIÉD IS :!:
Nagyon sajnálom hogy kilépsz és nem jössz többet,remélem minden rendbe jön és Marcival nem lesz semmi baj :!: :!: :!:
Vigyázzatok magatokra!

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

ÖRÖMMEL VÁRJUK AZ ÚJ ANYUKÁT ÉS A KIS BOTONDOT IS :D

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a répát és a krumplit hogyan készítitek el a babáknak? Én csak vízben főztem meg és áttörtem sztitán, de nem nagyon ízlett neki a krumpli. Ha a húslevseből veszitek ki, amikor még fűszerezés előtt veszitek ki a húslveseből? Érdekelne, hogy ti hogyan csináljátok! A sütőtököt szereti, de újra szeretném megpróbálni a krumplit és a répát. Ma egyébként zöldbabot kap bébiételeset. A dokinő javasolta azt a fajta zöldbabot, ami sötétzöldszínű és széles, lapos. Én Magyarországon ritkán találkoztam vele, de itt 5-6 hónapos kortól ajánlják az orvosok. Még egy érdekesség: a spanyolok a sütőtököt nem sütik a gyerekeknek, hanem főzik! Mondtam nekik süssék meg, biztos jobban szeretik majd a gyerekek!

Edit: Ismerem a sütőzacsit, de még nem gondoltam, hogy babáknak is lehetne használni. Párolás során valóban jobban megőrizhetők a vitaminok és egyéb tápanyagok. Párolás során egy fazékba kevés vízet kell feltenni, a zöldségek egy szűrőbe tenni úgy hogy ne érjen a vízbe és lefedve párolni.

Kép
Kép
etterke

Köszi Eszter! Látom Te tudod miről van szó, sajnos nekünk is most már állandóan mennünk kell az orvoshoz ellenőrzésekre.
Szerintem igazam van, ezt tükrözi az is hogy Eszter is sírt.Kérdem én miért kell ilyeneket írni valakinek, ha mást gondol vagy csinál?????Az anyaság megítélése nem máson múlik hanem a jó anya-gyerrek kapcsolaton és ezt mindenki érzi.
Egyébként nem tetszik itt a hangulat és ezért lépek ki, Edit már csak tett rá egy lapáttal a cinikus hangnemével, és nem kívánok belépni a "a katonái közé", mert látjátok ha valaki egyenesen mer vele beszélni erre a sorsra jut.
Sziasztok, mindenkinek minden jót további jó fórumozást kívánok.Hajni

t.hajni
t.hajni

Hát sajnos egy cipőben járunk HAJNI de talán egyszer minden rendeződik,legalábbis bízom benne és remélem te sem adtad fel a reményt.
puszi

ESZTER ÉS LILIÁNA
berta eszter

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?