Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Sasha!
Nagyon jogos a felvetésed! Teljesen fölösleges (arról nem beszélve, hogy káros is) tápszert adni "addig, amíg nem indul be a tej". Egyrészt a cici azonnal készen áll a tejtermelésre, és az a pár csepp, ami benne van, tökéletesen elég az elsõ napokra. Másrészt a tápszerpótlás ahhoz vezet, hogy a baba kevesebbet fog szopizni, kevesebb inger éri a cicit, sõt cumizavar is kialakulhat nála. Arról nem is beszélve, hogy megalapozhat egy jó kis allargiát ez a korai talákozás fajidegen fehérjével. Az elõtej mennyisége sokszor nem is mérhetõ, ezért marhaság méricskélni a babák szopását.
Az elsõ babám kapott tápszer- és nõitej-pótlást (meg is éltük a fentebb felsorolt összes nehézséget), a másik kettõ SEMMIT a szopin kívül. És láss csodát: SEMMIVEL sem fogyott többet a két kisebb, mint a nagyobbik, csak épp könnyebb volt szoptatni a két kicsit.
De ne aggódj, Sasha, a te babád az Istvánban nem fog kapni semmi pótlást. A két kicsim nekem is ott született!KépKép Annyiszor szoptathatod õt majd, ahányszor csak kéri!

Üdv: Pele
Pele

Sziasztok!

Én még 2 megjegyzést fûznék a témához:

1. Egyetlen üveg tápszer elfogyasztása után a bélflórának 1-2 hétre van szüksége, hogy regenerálódjon.

2. A WHO-n, a WABA-n és egyéb nemzetközi szervezeteken kívül, már a Magyar Csecsemõ- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma is kiadta állásfoglalását arról, hogy a csecsemõk 6 hónapos korig való kizárólagos szoptatása javasolt. A körlevél eljutott a rendelõkbe, de elolvasható a Gyermekgyógyász magazin tavalyi, azt hiszem III. számában is.
Ehhez képest még mindig sok a "szakember", aki a korábbi (sõt, sokkal korábbi, pl. 3 hetes kori) hozzátáplálást erõlteti. Ki az öntudatzacskó?

Na, errõl jut eszembe: az anyának bizony joga van hozzá, hogy felülbírálja az orvos vagy a védõnõ javaslatát. Jó esetben ezt csak olyanok teszik, akik tájékozódtak az adott kérdésben. De ha még nem tették, sosem késõ és szerintem egy gondolkodó embernek nem feltétlenül kell vakon követnie mások tanácsait. Ha nem biztos a dolgában, még mindig jobb kikérni egy második szakvéleményt, mint lelkiismeretfurdalásban élni tovább.

Még 1et fûzök hozzá. A védõnõk fõiskolai tanulmányainak csak egy részét képezi a szoptatás. Nagyon kicsi részét és mindmáig nagyon elavult nézetekre alapozva. Az orvosoknál ugyanez a helyzet. A tananyag nem merül el a témában. Becsülöm azokat a védõnõket és orvosokat, akik tovább képezik magukat és hajlandóak a változásra. Akik nem gõgösek, hanem beismerik, hogy tévedtek, eddig ezt tanultuk, rájöttünk, hogy másképp van, és mostantól nem a régi nótát fújjuk, csak úgy a presztizs megõrzése végett. Sok ilyen orvos és védõnõ van. Le a kalappal elõttük. Ez a topik nem róluk szól.

Iboly
iboly

Sziasztok,
Gyanítom, hogy "öntudatzacskó" névtelen civilben védõnõ...

Iboly,
Régwen meg akartam kérdezni: amikor Emese született, és elkezdtem szoptatni a kórházban, az elsõ napban vízszerû cseppek jöttek a mellembõl. Megemlítettem ezt a csecsemõsöknek (akik egyébként szuperek voltak, egy kivételével), és a csecsemõs azt mondta, hogy tkp. ez az igazi elõtej, ez éri a legtöbbet, az a bizonyos sárgás elõtej már kicsit "kevesebbet". Mondom, egyébként nagyon jók voltak, órák hosszat segítettek olyanoknak, akik nem tudtak vmiért szoptatni, és a Schöpf-Méreivel ellentétben nem szedték le a fejemet, ha nem teáztattam a babámat (mert teát azt adnak minden nap, odakészítik egy cumisüvegben Kép).
Most akkor hogy is van ez? Mi volt ez a vízszerû "tej"?
köszi
Zsóka

Zsóka
zsóka

Sziasztok!

Még egy gondolat. A védõnõk és egyéb egészségügyisek tanulják a szoptatást, vagy pontosabban tanítják nekik. Nem tudom, milyen a tananyag, de gyanítom, hogy ez kb. egy-egy jegyzet, párszáz oldal elolvasását jelenti, azaz vizsga elõt 3 napig tanul is rá. És közülük sok praktizál akkor, mikor a szoptatásról ennyit tud, lévén nincs gyereke, vagy ha van, akkor sem feltétlen szoptatta.
Nos szerintem azok a gyakorló anyák, akik szoptattak, és ennek sikere érdekében nem átallottak 3-4 könyvet elolvasni, interneten 4-5 site-ot meglátogatni, LLL-es füzeteket olvasni, és meghallgatni mások tapasztalatát, azok nem 3-4 napot töltöttek a szoptatás tanulásával, és véleményem szerint sokkal többet tudnak a szoptatásról, mint sok védõnõ.
Amelyik védõnõnek meg rosszul esik, ha rá kell jöjjön, hogy bizony az anyuka nem járatlan a témában, hát szóval az bújjon el, és inkább tanuljon!
u.i:én találkoztam olyan védõnõvel, aki elsõ alkalommal mikor meglátott, az volt az elsõ mondata, hogy 3 cumisüvegre lesz szükség. Nem látott többet, nekem meg sose volt cumisüvegem. De ma sem hiszem, hogy az a védõnõ felkészült volt a szoptatásból. Mentségére legyen mondva, 1993-at írtak akkor.

Ildi

Ildi
pildi

Ildi!

Errõl jut eszembe! Gyerekkori barátnõm ápolónõ. Nem szoktam vele a szopiról beszélgetni, mert "sajna" amit tanult kicsit más mint amit én gondolok és hiszek. De megkérdeztem hogy meddig tanulták a csecsemõgondozást. 1 évig. De persze ebben nemcsak a szopi van benne. Aztán rájöttem (eszembe sem jutott eddig, és nem is értem miért), hogy végülis belõle is lehetne csecsemõs nõvér hiszen tanulta meg miegymás. De tapasztalat hijján nem tudom mennyit tudna segiteniKép Max emlékezetbõl a helyes mellretételt meg tudja mutatniKép De én õt soha nem is bántanám, hiszen idõs emberekkel foglalkozik egy nyugdíjas otthonban ami szintén nem lebecsülendõ...
De még kikérdezem, hogy mit tanult az alatt az egy év alatt a csecsemõgondozásról...Kép BõvebbenKép

puszi mindenkinek!
sasha
39

Kép
sasha

Sziasztok!
Névtelen!
Hát ehhez már én sem tudok többet hozzátenni!
Különben az elsõ csemetém az elsõ háromnap alig szopott! És utánna bepótolta és még kicsit sem sárgult be.Semmilyen pótlást nem kapott , vizet sem!

Kanga
Kanga-Zsebibabák

Kedves Mindenki!

Nem vettem sértésnek amit írtatok, ez a normális, ha valakinek más a véleménye akkor azt leírja. Legalább vitatkozunk.

Elõször is nem vagyok védõnõ. végzettségemet tekintve sincs közöm az egészségüggyel.
De mint írtam, van a rokonságomban védõnõ (kettõ is) és õk nagyon szuper klassz fejek, és meglátásom szerint elég képzettek is.

Azonkívül az én védõnõmrõl is csak jór mondhatok. Az igaz hogy nincs sok ideje, de ha gond volt azonnal jött -pl. begyulladt úgy a mellem a 3. hónapban, hogy már vörös volt az oldala, és azt sem tudtam mit csináljak . És nagyon értelmes dolgokat mondott.

Tudom hogy a védõnõk egy csomó elõadást hallgatnak végig, orvosoktól, meg gyógyszerészektõl, tápszergyártóktól .. stb.

Azt sem állítom, hogy nincsenek kivetelek, és hülye védõnõk, de én még szerencsére nem találkoztam eggyel sem.

Az egyik rokon védõnõm (egy nagyobb faluban) pl. minden kismamáját megpróbálja rábeszélni a tej leadásra, már akinél lehet, és utána rohangál össze vissza, hogy ki kapja meg, mert neki annyira fontos hogy anyatejet kapjon még az a baba is, aki szülõjénél nem indult be és ne tápszerrel etesse a bébijét.
amúgy ha egyszer nincs vagy kevés ugyan mit adjon az ember a bébiknek? ma már sokkal jobb tápszerek vannak mint pl. akkor amikor én voltam kicsi. anyu mesélte, hogy 4 hónap után én is tápszert kaptam, és minden rendben van velem, nuku allergia, gyomorbántalmak. pedig akkor ugye a minõség sem volt a csúcson.

Én is tanultam sok mindent az iskolában, pl. valamennyi jogot is, és mégsem merném azt mondani, hogy minek a jogász én is megtudom írni a munkaszerzõdésemet. pedig valószínû megtudnám.

És le vagyok döbbenve hogy egyesek mennyire általánosítanak, és szó szerint lebutázzák az egész szakmát.

PIldi, Te mit tanultál? és mennyit tanultál egy vizsgára? mert én pl. volt hogy 3 napot, de bejártam az összes elõadásra és azért az is valami.

és a védõnõ is elolvashat pár könyvet bármilyen hihetetlen is és megnézhet pár oldalt a neten. Sõt elárulom sokkal több anyagot kapnak, mint amihez Te hozzájutsz. (orvosoktól, konferenciákról, tápszerügynököktõl ...)
Nem mondom hogy nincs aki nem olvassa el, de én tényleg csak jókat mondhatok arról a 3 védõnõrõl akit személyesen ismerek és akiket csak láttam hogy hogyan dolgoznak a rendelõben azokkal sem volt semmi baj.

És még valami, ha valaki annyira túlképzettnek tartja magát a témában miért baj ha nem néz rá a védõnõ? biztos látta a stílusán hogy egy okos anyukával van dolga aki mindent tud, és inkább olyanokhoz megy ki akikkel gond van. mert pl. nem akarják beoltatni a gyereket. pedig a magyar törvény szerint ugye kötelezõ. és ha valami történik a gyerekkel, mehet a védõnõ a dutyiba az orvossal együtt, mert nem jártak el a törvény szerint ...

Most pont van egy ilyen kényes ügye a másik védõnõ rokonomnak. ELmeséljem? ez is érdekel valakit?

ja hogy ne legyek névtelen: mondjuk Gala vagyok, és én is remélem hogy senkit sem bántottam meg
Névtelen

Kedves Névtelen! Felhívom a figyelmedet, hogy a titoktartás a védõnõre is kötelezõ érvényû az egészségügyben. Ezért te elvileg nem tudhatsz mesélni az oltást be nem adókról. Ha mégis, akkor sajna gond van azzal a védõnõvel.
Üdv,
Liesel
Liesel

IBOLY!
Fentebb írtam arról a füzetrõl, amit MINDEN kismama megkap a kórházban szülés után. Nos, abban sem igazán "tuti" tanácsok olvashatók. Nem lehetne valamit tenni annak érdekében, hogy egy picit "átírják" azt a füzetet?
Mert a fenti Gala nevû névtelen is igazolhatja eddigi téves információit az abban leírtak alapján. És joggal gondolhatja, hogy mit magyarázunk mi "hozzáolvasók", hiszen íme, ebben a szakértõ/nek tûnõ/ füzetben is ajánlják pl a gyümilevet....És amit az E.Ü.Minisztérium támogat, az csak nem lehet rossz! Iboly, légyszike nézd már meg! Asszem, már az archívban van!

Sasha! Még nem szültél meg????? Hol fogsz jelentkezni, mert már épp kerestelek? Szólj már be ide, ha megszültetek!!
Puszi, és MINDEN JÓÓÓÓT NEKTEK!
Hajrá!
Csi
Névtelen

Kedves Gala,
én nem vagyok védõnõ. "Csak" szültem és szoptattam 4 gyerkõcöt. Bármikor összemérem a tudásomat bármelyik kerületi védõnõvel (XV.), és akár 100000 Ft-ot is feltennék rá, hogy én vagyok tájékozottabb. Megnyerném. Tuti. (Ez az összeg több, mint a havi rendelkezésünkre álló lóvé fele.)
Örülök, hogy te csak olyan jó védõnõkkel találkoztál. Az enyém - ha nem olvastad, újra leírom - 4 hetesen azt mondta, adjak gyümölcslevet. El is apadt a tejem, "hála" neki! És ha végigolvastad a topicot, látnod kellett, mennyi alulképzett, alulinformált védõnõ van. Ja, és jól írtad: rengeteg tápszergyártó ügynököt hallgatnak meg. Ettõl nekem, nekünk nem lesz több tejünk, nem lesznek egészségesebb babáink. Kép

Virág
Virág (fiore)

Kanadai és új-zélandi kutatók bejelentették: a szoptatás nem védi a gyermeket az allergia kialakulásától, ahogy ezt eddig hitték. Sõt, azt mondják, az asztma és az ekcéma esélyét még növeli is.

Malcom Sears professzor a kanadai McMaster Universityrõl a szoptatás hosszú távú hatását 1000 gyermeken tanulmányozta. A vizsgálatban részt vevõk egyik felét szoptatta édesanyja, a másik csoportjukat nem anyatejjel táplálták csecsemõkorukban.

Az elsõ csoportban a csecsemõként anyatejjel táplált, új-zélandi gyerekeket (9 éves korig) vizsgálták meg. Közülük többen allergiásak a macskára, poratkára és valamilyen pollenre, mint azok közül, akiket az anyjuk nem táplált a természetes módon. Szintén többen voltak asztmásak a csecsemõként szoptatottak közül a 9 és 26 év közötti korosztályban.

Ez a mintázat akkor is megmaradt, amikor olyan tényezõket is figyelembe vettek, mint gazdasági helyzet, a szülõk dohányzása, a születés menete és a gyapjú ágynemû használata gyermekkorban. Azoknak a gyermekeknek, akiket több mint 4 hétig szoptattak, nagyobb az esélyük az asztmára, mint azoknak, akiket nem szoptattak. Sears professzor elmondta:
- A szoptatás hasznos az optimális táplálás és a fertõzésekkel szembeni védelem kialakításának szempontjából. Ám az eredményeink azt mutatják, nem hasznos az allergia és az asztma elleni küzdelemben.
A Lancet orvosi folyóiratban közzétett cikkükben a kutatók elmondják: azzal a feltevéssel kezdtek hozzá a vizsgálatokhoz, hogy a szoptatás véd az asztma és az allergia ellen.

[origo]

Bocsanat, hogy ilyen cikkel "zavarok", de szerintem erdekes lehet. Mar csak azert is, mert kizarolagos szoptatas mellett a babam allergias lett!
Névtelen

Kíváncsi vagyíok, melyik tápszergyár pénzeélte a kutatást...
Errõl az jutott eszembe, amikor két éve kint Amerikában láttam egy mûsort, ahol egy pszichológus beszélt a szülõknek arról, hogy a szobatisztaságot nem szabad erõltetni, hagyják, hogy a gyerek maga alakítsa ki azt. Amivel nem is volna baj, csak épp a pszich. nem húzott korhatárt, mondván, hogy az 5-6 éves kor sem tragédia, ha a gyermek nem szobatiszta. Az adás végén a stáblistában lement, hogy xx pelenkagyártó támogatta az adást. No comment.
Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy egyrészt ki tudja, ki támogatta a vizsgálatot. Kettõ: Statisztikából azt hozol ki, amit akarsz (amit kérnek tõled). Három: sajnos ez így van, a kizárólagos szoptatás nem véd meg száz sázalékosan az allergiától, asztmától, egyébtõl, csak épp csökkenti annak esélyét, hogy az így táplált gyermek szenved majd ezekben a betegségekben. Sajnos akinek a babája ennek ellenére is allergiás, stb. lesz, ez nem vigasztalja, és az is lehet, hogy nem fogja meggyõzni a kizárólagos szoptatás elõnyeirõl.
Én szoptattam-szoptatom minsdkét babámat, hét hónapig kizárólag szoptak, a kisebb még most is szopik (két éves), de mivcel _a családban többeknél is elõpfordul allergia (kinél milyen_, hát aggódom a szopi ellenére is. eddig úgy tûnik, hál'Istennek alaptalanul.
Zsóka

Zsóka
zsóka

Kedves Névtelen!

Kár, hogy ez a cikket megjelentették itthon.
Nem derül ki, hogy azt, hogy 4 héten túl is szoptatták a babákat, az mit jelent. 6 hónapig kizárólagos szopit? Nem gondolnám. Akkor viszont miröl is beszélnek???
Ami nem szerepel a cikkben, pedig nagyon fontos:
1. Mikortól kapott a baba az anyatej mellé olyan dolgokat, amik allergizálhatnak?
2. Mikor kezdték el a hozzátáplálást? És akkor mit kapott?
3. Mit evett a mama? Egyáltalán milyen környezetben laknak?

Az is nagyon érdekelne, hogy Kanadában és Új-Zélandon mi a szokás, meddig kap a mama bármiféle segitséget ahhoz, hogy otthon maradhasson? Ne felejtsük el, hogy a magyarországi rendszer nem gyakori. Nagyon sok helyen egyáltalán nem kap szabadságot szülés utánra a mama, és több helyen is csak pár hetet. Akkor viszont valószinü, hogy a kizárólagos szoptatás nagyon sokaknál nem valósul meg, maximum is csak az, hogy nem tápszert kap, hanem idönként szoptatják.

De az az anyatej ellen szólna (a védö hatását kérdöjelezné meg), hogy az anyatej+más és a tápszer+más közül a tápszer+más kerülne ki gyöztesen?
Majd akkor elgondolkodom a kérdésen, ha ugyanezt a kutatást a 6 hónapig kizárólagosan szoptatott babákkal végzik el.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Csi!

Köszi az aggódást, de még egyben vagyunk a picivel. A "Friss" kismamákban fordulok elõ általában, de ide is beirok, ha a kicsi ki akarna bújniKép

Hmm! Azzal a cikkel kapcsolatban (origo) eszebe jutott egy másik cikk is. Szintén nagyobb hir"lap" (origo v. index).
Miszerint Görögországban mitommén mikortól betiltják az összes videójátékot, PC-s játékot és az olyan telefonokat is amiben játék van... Számitógépes ismerõseim között nagy port kavart és ledöbbentek, mikor is a házunkban lakó görög számazású srác közölte hogy KACSA!!!! Egy árva szó sem igaz belõle... Ennyit ezekrõl a cikkekrõl!Kép Amig "csak" a neten hallok valamilyen kutatásról, vagy hirrõl amit "hivatalosan" nem látok megerõsitve addig az csak szövegelés.Kép

Bocsi az offért, csak éreztetni szeretem volna hogy nem minden neten megjelent cikket szabad komolnyan venni.
sasha
39+

Kép
sasha

Hû, ez az asztma-szoptatás cikk! A múlt hét végén mindenki errõl beszélt a laktációs szakmában.
A laktációs szakemberek egyetértenek abban, hogy a felmérés eredménye nem a valóságot tükrözi.

1037 gyermeket vizsgáltak.
A vizsgált gyermekek mindegyike 1972. áprilisa és 1973. márciusa között született.
A vizsgált gyermekek mindegyike ugyanabban a városban, Dunedinben (Új-Zéland) született.
A vizsgált gyermekek közül 504-en (49%) 4 hétig vagy tovább szoptak, 533-an (51%) nem kaptak anyatejet.
A vizsgálatban szereplõ, szoptatott gyermekek majd' mindegyike élete elsõ napjaiban TÁPSZERT kapott!

Ha a kutatóorvosok valóban abból indultak ki, hogy a szoptatás csökkenti az asztma kialakulásának esélyét, akkor vajon miért nem vizsgálták a KIZÁRÓLAG SZOPTATOTT babákat? Vagy a hosszabb ideig szoptatott babákat? Miért nem vizsgáltak több, különbözõ helyen élõ gyermeket? Miért nem tartották lényegesnek az egyéb élelmiszerek bevezetésének idõpontját?

A gyermekek 3 évesek voltak, amikor a kérdezõbiztosok meglátogatták a családot és a születés körüli idõszakról, a szoptatásról, a szilárd ételek, a tehéntej bevezetésérõl tettek fel kérdéseket. Mennyire hiteles egy olyan felmérés, amely a pontos adatok helyett a szülõk memóriájára hagyatkozik?

Több egybehangzó kutatási eredmény is amellett foglal állást, hogy a szoptatás CSÖKKENTI a különbözõ allergiás megbetegedések és az asztma kialakulásának esélyét. Egy ausztrál kutatócsoport korábban arra a következtetésre jutott, hogy a négy hónapos kor elõtt adott tápszer NÖVELI az allergiás megbetegedések esélyét!

Íme néhány referencia:
Oddy WH, Peat JK, de Klerk NH. Maternal asthma, infant feeding, and the risk of asthma in childhood.
J Allergy Clin Immunol. 2002;110(1):65-67.

Wright AL, Holberg CJ, Taussig LM, Martinez FD. Factors influencing the relation of infant feeding to asthma and recurrent wheeze in childhood. Thorax. 2001;56(3):192-197.

Dell S, To T. Breast-feeding and asthma in young children: findings from a population-based study.
Arch Pediatric Adolesc Med. 2001;155(11):1261-1265.

Haby MM, Peat JK, Marks GB, et al. Asthma in preschool children: prevalence and risk factors.
Thorax. 2001;56(8):589-595.

A fentiek alapján ezt a nagy vihart kavart eredményt úgy is értelmezhetjük, hogy minél kevesebbet szoptatod a babádat, annál nagyobb esélye van allergiára, asztmára.

No és persze az a kérdés is felmerült, hogy vajon ki pénzelte ezt a kutatást? Egyesek tudni vélik, hogy az egyik vezetõ, asztma-gyógyszert gyártó cég a napokban egy nagyobb összeget adományozott a kutatást végzõ intézet egyik, a kutatásban szintén részt vevõ partnerének...

És az origo vajon miért nem érzi szükségesnek, hogy a többi, ebben a témában született eredményt is közzétegye?
Iboly
iboly

Iboly!

Azért nem érezte szükségesenk a lényeges eredmények közzétételét az origo vagy bármely ilyen lap mert az egészség is pénz!Kép Baromi nagy üzlet és iszonyuan sok pénz a gyártóknak a reklámozó cégeknek. Az hogyha a gyerkek az ingyenes és az anya teste által elõállitott pontosan a gyerkõc igényei és a környezetében elõforduló bacik és egyéb dologok elleni immunanyagokat tartalmazza az nekik nem "bolt". Abból nem lehet meggazdagodni! Néha olvasom a "megint megjöttbõl" a lányokat és bizony a havi gyógyszer amit szedniük kell hogy egyátalán sikerüljön a gyerkõc néha meghaladja a több 10 ezer forintot... Az allergia elleni gyógyszerek sem olyan hü de olcsóak ám!Kép Pláne, hogy még meg is akarják adóztatni.. na mindegy én már nem bosszankodom ezen mert csak szomoru leszek. és nem is idevágó a téma.
Tényleg mennyibe kerül egy doboz tápszer és mennyi ideig elég? kb?

sasha

Kép
sasha

Huh, tök profi vagyok, mert gyanúsan lassan ment, gyorsan kikopiztam, így nem veszett el (mert persze kiírta, fájl lefoglalási hiba)
na, akkor kopi:

Sziasztok!

Én még mindig Galánál tartok, bocsi.
Gala. Én nem állítom, hogy nincsenek lelkiismeretes védõnõk, akik továbbképzik magukat és belülrõl is hisznek a szoptatásban. Remélem, hogy egyre többen lesznek ilyenek! De sajnos sokan vannak, akik nem ilyenek (sõt, sokan egyszerûen nem ebbe a szakmába valóak), és ezt nem a magam egy-két megismert védõnõjére alapozom, hanem a babaneten 2 éve megfordult és ebben a témában nyilatkozó mamák beszámolóira (plusz még a saját ismerõseim beszámolója). És eszem ágában nincs bántani azokat, akik az elsõnek emlegetett csoportba tartoznak, sõt. Ha sok idõd van és utána nézel az egyik leghosszabb topik archívjában, akkor kiderül, a friss kismamás topikban, ahol rendre elõjön, hogy a friss kismamák (még csak pocakban a babával) szídják az egész védõnõ rendszert, plusz a védõnõjüket, akkor gyakorta igyekszem megvédeni õket.
Ami az én tanulásomat illeti, igen, vannak tapasztalataim a tanulásról. Csak hogy felmérhetõ legyen ez: a szakra, melyet végeztem 1990-ben, amikor felvettek, 114 volt a ponthatár (120ból). Az oktatás színvonala -nehézsége?- megfelelt a felvételi követelményeknek. Elvégeztem a szakot ("vörös" diplomával). (most meg a phd-m készül) Kb. tudom, miképp tanul az ember vizsgára. Én is szerettem bejárni az elõadásokra, mert tény, úgy sokkal könnyebb megtanulni az anyagot. Jó, adjuk ennek idejét hozzá a 3 naphoz. Mondjuk heti 2 órás, vagy 4 órás tárgyat vegyünk? 2 órás tárggyal, 14 hét alatt ez 28 óra, ami napi 8-10 óra tanulásos napjainkhoz 3 napot ad hozzá, 4 órás tárgy a dupláját, azaz ezesetben mondjuk 10 napot tanulta az ember a tárgyat. ... Nyilvánvaló, hogy aki akar és hajlandó, az ennél sokkal többet is tudhat róla, és elismerem, hogy vannak ilyenek. Akik miatt viszont ez a topik indult, azok azok, akik a legyen 10 nap tanulásukra hagyatkoznak. (Sõt. Legyünk õszinték, azok is levizsgáznak, akik nem jártak be elõadásra, és akkor rájuk még a 10 nap is túlzás, de mindegy.)
Kihangsúlyoznám, nem szándékozom bántani a rokonaidat/ismerõseidet, sem más a témában tanulni hajlandó védõnõt, csak azt igyekeztem kifejteni, hogy nem mindenki ilyen, és az oktatási rendszer maga önmagában nem feltétlenül képes a megfelelõ szaktudást -ezen a téren- átadni.

Iboly! Örülök, hogy kaptunk egy kompetens választ erre a cikkre! Nem tudom,nem néztem meg az origó linkjeit, de elvileg belinkelték az eredeti cikk újságját? vagy magát a cikket is?. Viszont tény, hogy egyoldalúan, csak egy cikk jelent itt meg egyszerre. Meg valami olyan is szerepel az origóban, hogy a kutatás eredetileg az anyatejes oldalról indult, és a kutatók maguk is meglepõdtek az eredményen, mert az ellenkezõjére hajtottak.
Na,tessék, aki gyûjti: nekem is van egy -pollen-allergiás, asztmatikus hörghurutot produkálni képes, szoptatott gyermekem. Aki szintén kapott tápszert a kórházban - feltehetõen, mert nem tõlem - aztán szopott otthon több, mint 4 hétig. Ja, és õ már a 9 évnek is megfelel. De tegyük hozzá a másik kettõt is, aki jó eséllyel kevesebb tápszert kapott a kórházban (sajna sose fogom megtudni, melyik mennyit kapott, mindenesetre náluk 2. naptól rendszeresítve volt az én tejemet tartalmazó üvegecske, ha ennének akkor, mikor nincsenek kihozva, és igyekeztem, hogy sose legyen üres az üveg Kép ), szintén szoptak több, mint 4 hétig. És 7 évesen nem allergiásak. 9 évet még nem tudom, majd megmondom.
Ja, és tény, van a családban majdnem 9 éves, aki tápszeres volt, nem allergiás, meg olyan aki volt anyatejes, majd 5 hónaposan virsli meg satöbbi kosztos, és nem allergiás.
Viszont, nekem 5 gyerek még nem statisztika, bár 1000 sem sok. Mondjuk szerintem az jó a kísérletben, hogy ugyanonnan való gyerekeket vesznek, tehát feltételezhetõ, hogy a környezeti terhelés (légszennyezettség stb) ugyanolyan volt mindkét csoportnál. Ami nagyon hiányzik, hogy semmit nem tudunk a táplálás késõbbi, pontos módjáról.
Apropó: mit lehet elmondani (LLL) az asztma, pollenallergia és a táplálkozás dolgairól? Hangsúlyosan NEM az ételallergiák érdekelnek, az logikus, de a pollenallergia milyen módon függhet össze táplálással???
(Egyetlen ezügyben épp ötletem: a dolgok lelki oldala. Mert azt nagyon tippelik, hogy az allergia-asztma és a lelki kiegyensúlyozottság között van összefüggés. És azt kidumálhatónak érzem, hogy a tovább tartó szoptatás, és az érzelmi kiegyensúlyozottság között legyen összefüggés.)

ILdi

Ildi
pildi

Huh, tök profi vagyok, mert gyanúsan lassan ment, gyorsan kikopiztam, így nem veszett el (mert persze kiírta, fájl lefoglalási hiba)
na, akkor kopi:

Sziasztok!

Én még mindig Galánál tartok, bocsi.
Gala. Én nem állítom, hogy nincsenek lelkiismeretes védõnõk, akik továbbképzik magukat és belülrõl is hisznek a szoptatásban. Remélem, hogy egyre többen lesznek ilyenek! De sajnos sokan vannak, akik nem ilyenek (sõt, sokan egyszerûen nem ebbe a szakmába valóak), és ezt nem a magam egy-két megismert védõnõjére alapozom, hanem a babaneten 2 éve megfordult és ebben a témában nyilatkozó mamák beszámolóira (plusz még a saját ismerõseim beszámolója). És eszem ágában nincs bántani azokat, akik az elsõnek emlegetett csoportba tartoznak, sõt. Ha sok idõd van és utána nézel az egyik leghosszabb topik archívjában, akkor kiderül, a friss kismamás topikban, ahol rendre elõjön, hogy a friss kismamák (még csak pocakban a babával) szídják az egész védõnõ rendszert, plusz a védõnõjüket, akkor gyakorta igyekszem megvédeni õket.
Ami az én tanulásomat illeti, igen, vannak tapasztalataim a tanulásról. Csak hogy felmérhetõ legyen ez: a szakra, melyet végeztem 1990-ben, amikor felvettek, 114 volt a ponthatár (120ból). Az oktatás színvonala -nehézsége?- megfelelt a felvételi követelményeknek. Elvégeztem a szakot ("vörös" diplomával). (most meg a phd-m készül) Kb. tudom, miképp tanul az ember vizsgára. Én is szerettem bejárni az elõadásokra, mert tény, úgy sokkal könnyebb megtanulni az anyagot. Jó, adjuk ennek idejét hozzá a 3 naphoz. Mondjuk heti 2 órás, vagy 4 órás tárgyat vegyünk? 2 órás tárggyal, 14 hét alatt ez 28 óra, ami napi 8-10 óra tanulásos napjainkhoz 3 napot ad hozzá, 4 órás tárgy a dupláját, azaz ezesetben mondjuk 10 napot tanulta az ember a tárgyat. ... Nyilvánvaló, hogy aki akar és hajlandó, az ennél sokkal többet is tudhat róla, és elismerem, hogy vannak ilyenek. Akik miatt viszont ez a topik indult, azok azok, akik a legyen 10 nap tanulásukra hagyatkoznak. (Sõt. Legyünk õszinték, azok is levizsgáznak, akik nem jártak be elõadásra, és akkor rájuk még a 10 nap is túlzás, de mindegy.)
Kihangsúlyoznám, nem szándékozom bántani a rokonaidat/ismerõseidet, sem más a témában tanulni hajlandó védõnõt, csak azt igyekeztem kifejteni, hogy nem mindenki ilyen, és az oktatási rendszer maga önmagában nem feltétlenül képes a megfelelõ szaktudást -ezen a téren- átadni.

Iboly! Örülök, hogy kaptunk egy kompetens választ erre a cikkre! Nem tudom,nem néztem meg az origó linkjeit, de elvileg belinkelték az eredeti cikk újságját? vagy magát a cikket is?. Viszont tény, hogy egyoldalúan, csak egy cikk jelent itt meg egyszerre. Meg valami olyan is szerepel az origóban, hogy a kutatás eredetileg az anyatejes oldalról indult, és a kutatók maguk is meglepõdtek az eredményen, mert az ellenkezõjére hajtottak.
Na,tessék, aki gyûjti: nekem is van egy -pollen-allergiás, asztmatikus hörghurutot produkálni képes, szoptatott gyermekem. Aki szintén kapott tápszert a kórházban - feltehetõen, mert nem tõlem - aztán szopott otthon több, mint 4 hétig. Ja, és õ már a 9 évnek is megfelel. De tegyük hozzá a másik kettõt is, aki jó eséllyel kevesebb tápszert kapott a kórházban (sajna sose fogom megtudni, melyik mennyit kapott, mindenesetre náluk 2. naptól rendszeresítve volt az én tejemet tartalmazó üvegecske, ha ennének akkor, mikor nincsenek kihozva, és igyekeztem, hogy sose legyen üres az üveg Kép ), szintén szoptak több, mint 4 hétig. És 7 évesen nem allergiásak. 9 évet még nem tudom, majd megmondom.
Ja, és tény, van a családban majdnem 9 éves, aki tápszeres volt, nem allergiás, meg olyan aki volt anyatejes, majd 5 hónaposan virsli meg satöbbi kosztos, és nem allergiás.
Viszont, nekem 5 gyerek még nem statisztika, bár 1000 sem sok. Mondjuk szerintem az jó a kísérletben, hogy ugyanonnan való gyerekeket vesznek, tehát feltételezhetõ, hogy a környezeti terhelés (légszennyezettség stb) ugyanolyan volt mindkét csoportnál. Ami nagyon hiányzik, hogy semmit nem tudunk a táplálás késõbbi, pontos módjáról.
Apropó: mit lehet elmondani (LLL) az asztma, pollenallergia és a táplálkozás dolgairól? Hangsúlyosan NEM az ételallergiák érdekelnek, az logikus, de a pollenallergia milyen módon függhet össze táplálással???
(Egyetlen ezügyben épp ötletem: a dolgok lelki oldala. Mert azt nagyon tippelik, hogy az allergia-asztma és a lelki kiegyensúlyozottság között van összefüggés. És azt kidumálhatónak érzem, hogy a tovább tartó szoptatás, és az érzelmi kiegyensúlyozottság között legyen összefüggés.)

ILdi

Ildi
pildi

Mégse vagyok tök profi, mert most is kínlódott, ebbõl lett a dupla, bocsi.
Ildi

Ildi
pildi

Liesel,

a titok már nem titok, ugyanis bíróságon van az ügy ha jól tudom,a helyi sajtó meg cikkezi kinek mi a véleménye kinek is lehet igaza. (Ugyanis a pár a sajtóhoz fordult.)
a történet röviden: a gyerekeket természetesen akarják nevelni minden csak fa, nincs mûanyag nincs mestreséges kaja-ha jól tudom- és nincs védõoltás sem.
Csakhogy ez utóbbi kötelezõ. és õk mégsem oltanak, holmi emberi jogokra hivatkozva. aztán ha megint lesz valami járvány akkor meg futkosnak össze vissza. és ha valami tragédia lesz nem ám a szülõ a felelõs aki nem akarta beoltatni a gyereket, hanem az, akinek erre figyelnie kellett volna (védõnõ/orvos)
szerintetek kinek van igaza?

Virág! látod ez az, az én védõnõm meg azt magyarázta, hogy mit csináljak hogy több tejem legyen, és hogy még most (1 éves a babám - elsõ gyerek) se adjak neki dobozod ivólét mert a fogakat is rontja, meghát minek hozzászoktatni, ott a víz, a mesterséges gyümlé helyett egyen inkább gyümölcsöt.
Persze tudom/gondolom hogy 4 gyerek után nem nagyon lehet újat mondani.

ILdi, tudom hogy a topic mit akart, de az egészbõl azt következtethetném: kitõl ne fogadj el tanácsot: hát a csecsemõsöktõl és a védõnõktõl.
Azért ez így elég nevetséges lenne, és nem is igaz.

Miért nem nevezitek néven? Pl. Te Ildi, hogy kivel is volt személy szerint gondod, és akkor már van értelme a topicnak, pontosabban korrekt lesz a topic. PL: Gipsz Jakabné ezt meg ezt mondta szerintem hülyeség, nem ajánlom senkinek sem. Mint ahogy az orvosos topicokban van.

Szóval változatlanul fenntartom a véleményemet, hogy én nem találkoztam buta védõnõvel de ez nem azt jelenti ugyebár hogy nem létezhet.

És csak annyit kérek tõletek, hogy ne azt írjátok/gondoljátok hogy a védõnõk buták, hanem azt hogy az XY buta.
(tudom, hogy vannak akik nem általánosítanak!!! én pl. nem általánosítok pedig megtehetném, csak azért mert találkoztam egy hülye rendõrrel/tanárral/adminisztrátorral
(de hülyék a rendõrök, de azért elég sok bûnözöt elkaptak már...de hülyék a tanárok, pedig azért elég sokan köszönhetik nekik a tudásukat. tehát mégsem olyan hülyék. vagyis nem mindenki)

Gala
Gala

Sziasztok!

Gala: ha végignézted volna a topicot, akkor láttad volna, hogy még táblázat is készült nevekkel, körzettel...

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Kedves Gala!
Szeretettel üdvözölnélek a szopitopic@freemail.hu freemailben, ahova a szopi jelszóval juthatsz be. Ott van két félkész tábla, ahova NÉV szerint írogat be mindenki jó és rossz tanácsot adó emberkéket. Azért ott, mert így egyszerûbb a táblázat bõvítése, ami egyébként itt is megjelent nemegyszer.
Egyébként, a topic tetején van négy "Archív" kezdetû szövegecske..Kattints rá, és akkor elolvashatod azt, amit eddig nem tudtál... Talán akkor olyan véleményt is írhatnál, aminek értelme is lenne, mert /bocsi/ így olyan badarságokat írsz, hogy csak na! Talán vehetnéd a fáradtságot, és visszalapozhatnál. Mert néha jó, ha az ember csak akkor alkot véleményt, ha tudja mirõl van szó. Szerintem.
Ölel
Csi
Névtelen

Itt szeretném nyilvánosan megkövetni Csákány doktort, amiért a 2002 Augusztus 13 kedd - 09h 20:-i írásomban igazságtalanul az õ nevét emeltem ki, noha az eredeti írás, amitõl "eldurrant az agyam" egy nevét nem vállaló szülész doktornõtõl származik (Hálapénz - adjak vagy ne?-topic, Névtelen 2002 Február 11 hétfõ - 03h 12 ) és így hangzik: "Ki dolgozik ma ingyen hivatástudatból Magyarországon? " S habár Csákány doktor véleményével sem értek teljesen egyet, nem volt fair õt említeni név szerint. Elnézést kérek!

Iboly
iboly

Sziasztok!

Most bukkantam csak rá erre a topicra, és nagy elhatározásokat mozdított meg bennem. Elõrebocsátom, hosszú leszek!

Elõször is, kedvet kaptam, hogy elmeséljem az én szopis tapasztalataimat, másrészt, hogy ne "pusztába kiáltott szó" legyen, amit mondok, hanem valódi tárgyi tudás legyen a birtokomban, valamint TENNI is tudjak az ÜGY érdekében (ne csak mûkedvelõ kismama módjára Kép).

Engedjétek meg, hogy elmeséljem a történetünket.

Barnabás fiam a MÁV Kórházban született, normál úton, egészségesen. A köldökzsinór elvágása és a gyors vizsgálatok után rögtön mellre helyezték, TERIKE szülésznõ elsõ tanácsa az volt: "A késõbbiekben csak 20-20 percet szopizzon a baba mindkét mellbõl, ne többet, hadd tanulja meg, hogy gyorsan ki kell szívni a tejet!"
Akkor, balga fejjel, elhittem, amit mondott, és ez késõbb hónapokig bûntudatot okozott bennem, mert Barnabásnak nemhogy 20 perc, de gyakran egy óra sem volt elég arra, hogy - nem feltétlenül, hogy jóllakjon, hanem hogy - kicumizza magát.

Szerencsére hamar beindult a tejem (mert folyamatosan mellettem-mellemen feküdt a baba), és itthon is rendben ment a szoptatás (éjjel-nappal), csak ott kerültünk összetûzésbe a gyerekorvosunkkkal (Dr Ginter Ágnes), hogy elsõ látogatásakor a következõ tanácsokat adta nekem:
1. Elég a babát 2,5-3 óránként megszoptatni, mert nem tudja ennél hamarabb megemészteni az anyatejet.
2. Adjak neki teát, ha ennél sûrûbben kérne enni.
3. Minél hamarabb szoktassam le az éjszakai szopizásról.
Mondtam, hogy 1. jó, 2. nem szeretnék neki se teát, se mást adni, 3. engem nem zavar, hogy éjszaka szopizik. Ebben maradtunk.

Utólag tudom, hogy már akkor el kellett volna mondani a nézeteimet a szoptatásról, de pont úgy voltam vele, ahogy kedves névtelen írta, Hogy jövök én, elsõ gyermekes, tanári végzettségû, tehát abszolut laikus kismama ahhoz, hogy kioktassak egy orvost, illetve ellenszegüljek vele abban, mi a legjobb egy csecsemõnek? Még ha az én babámról van is szó!

Barnabás 2 hónapos korában elkapott egy csúnya vírusos fertõzést, hörghurutja lett és kezdõdõ tüdõgyulladása. Meg is kaptam a családomtól (2 nagymamától, nem akarom leírni, õk meddig szoptattak annak idején), hogy õk úgy tudták, szoptatott baba nem lehet beteg! Igaz, az egész családon végigment a betegség... És én szoptattam tovább rendületlenül. (Ezt azért írom, mert nemrég találkoztam 1 anyukával, aki azt mondta, azért szoptatott csak 4 hónapig, mert belázasodott, és nem tudta, hogy lázasan lehet szoptatni!)
Sajnos nem tudtam beadni Barninak a gyógyszert, ezért a doktornõ tanácsára elmentünk a Heim Pálba (ezért máig hálás vagyok neki), ahol benntartottak minket. Szerencsénkre kaptunk mamás szobát, együtt lehettünk, de fura volt, hogy amikor kb 3-an megkérdezték (kellett a paírokhoz), hogy mit eszik, és mondtam, hogy szopik, mindannyian csodálkoztak!!! Szerencséjükre (Kép) nem akartak semmit megetetni-itatni vele. Ja, elvileg kapott volna ACC-t por formájában, amit teában kellett volna feloldani, de mondtam, hogy NEM ISZIK TEÁT, így nem erõszakoskodtak.
Ha jól emlékszem, szerdán kerültünk be, pénteken jöhettünk haza!!!
Folyt. köv., mert Barnika felébredt!!!
Sziasztok,
Henke
gesztenye

Gala,
igen, van táblázatunk névvel, területtel, pontos baromságokkal ellátva. Csi pedig szerintem nem akarta teljesen leharapni a fejedet. Kép

Iboly,
ez a hét ilyen... Kép Én is bocsánatot kértem Gyuritól(Csákány). KépKépKép

Henke,
várjuk a folytatást! Kép

Virág
Virág (fiore)

Bocs, de nem tisztessegtelen, hogy nev szerint megemlititek, hogy kitol ne fogadjunk el tanacsot?
Arrol nem is beszelve, hogy torvenytelen, beperelheto?
Névtelen

Kedves Névtelen,
Ha õ névvel vállalja azt, hogy ilyen (alaposan elmaradott) elvek szerint kezel-gyógyít, akkor igenis meg kell említeni névvel. Ahogy megemlítjük névvel a pozitív tapasztalatokat.

Lázasan szoptatás:
anno beteg lettem kint Ámerikában, lázas is voltam, szoptattasm. Van ott egy ápolónõ barátunk, õ mondta, hogy milyen jó, mert így a szopikval már át is adom a babának a betegségem elleni antitesteket. Nem tudom, ebben igaza volt-e (Iboly?), de azt tudom, hogy NEKEM nem lett bajom attól, hogy lázasan szoptattam, ás a BABÁM sem kapott a "beteg tejtõl" el semmit. (hehe, ha elkapott violna is, azt nem a tejtõl kapta volna, hanem attól, hogy taknyosan-lázasan ott szuszogtuk körbe Kép)
Zsóka

Zsóka
zsóka

Sziasztok!

Szerintem igaza volt a tanácsadónak. Én sem értek hozzá, csak annyi a tapasztalat, hogy ha én rajtam kitört valami betegség, az Balun sosoem Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Melesleg csodálkozott, mert még sosem látott olyat, aki lázasan szoptat, de azt mondta, hogy tök jó ;)
Zsóka

Zsóka
zsóka

Zsóka! Bocsi, hogy közbekotyogok: igen. Azért nem kapta el, mert a tejben már egybõl kapta az ellenanyagokat.
Henke! Barni meg azért kaphatta el, mert azért az anyatejci sem mindenható, valszeg egy nagyon erõs vírus vagy baci lehetett, nagy példányszámban.

Menta
menta

Kismama újság, 68. oldal, HIPP reklám:

"...Az 1 éves kor alatti táplálkozás kihat egész életünkre! Az új táplálkozástudományi ajánlásoknak megfelelõen a HIPP kft. is 4 hónapos kortól ajánlja a hozzátáplálás megkezdését..."
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!
Menta
menta

Menta köszi!!
Zsóka

Zsóka
zsóka

Sziasztok!

Itt vagyok! Folytatom, nincs kegyelem! Kép
Azt hiszem, nem voltam egyértelmû: Barnabás nem tõlem kapta el a betegséget, hanem a nagymamától, utána lettem én is náthás. Talán ha elõbb engem fertõz meg... Azóta egyébként egy pár napos orrfújást kivéve nem volt beteg.

Na de ott tartottam, hogy Barnika egy hét alatt meggyógyult (a felnõtteknél tovább tartott!), utána még picit folyt az orra, de egész idõ alatt nem volt láza, folyamatosan szopizott (csak amíg itthon voltunk, a gyógyszer miatt sokat bukott), és még akkor is hízott 5 dkg-ot, amikor más babák fogyni szoktak.

Hazaérkezésünk után meglátogatott a doktornõnk, és két fontos dolgot mondott:
1. Kép B. azért gyógyult meg ilyen hamar, mert anyatejes baba. (Ez számomra nagy elismerés volt.)
2. Kép Két szoptatás között adjak neki elõször almalét, majd reszelt almát, mert tél van (mindez decemberben történt), szüksége van a vitaminra. Ja és felírt c-vitamint is. Azt mondta, idézem "Attól, hogy kap egy kis almát, még nem fog leszokni a szopizásról!"

Azóta is sajnálom, hogy akkor nem mondtam el, amit tudok, hogy bármilyen mellétáplálás kifejezetten káros, mert megzavarja a bélflórát, nem szívódik úgy fel az anyatej, stb, de megint az volt bennem, amit fent írtam pirossal. Egyrészt nem pontos a tudásom, másrészt épp akkor esett át a fiam egy súlyos betegségen, ami - akkor legalábbis úgy éreztem - valamilyen szinten nekem köszönhetõ, mert ugye miért kapta el anyatejes baba létére, miért nem hívtam hamarabb az orvost, stb, szóval mert nem voltam elég jó anya, na ilyen lelkiállapotban nem voltam képes vitába szállni vele. Ma már nem így tennék!

Az ezt követõ idõszak ugyanis ebbõl az "orvosi" szempontból borzalmas volt. És ezt soha nem fogom elfelejteni. A következõ rendelõlátogatásunkkor (3. hónap)nem a mi védõnõnk volt ott, hanem egy másik, sajnos nem tudom a nevét. Közölte, mostmár ne csak almát adjak Barninak, hanem NARANCSOT, KIVIT is (magja nélkül), mert SOK BENNÜK A VITAMIN!
(Egyébként a rendelõ ajtaján van egy plakát, rajta bazi betûkkel, hogy HAT HÓNAPIG CSAK ANYATEJET, gondolom, a védõ/?/néni ezt valamiért nem olvasta...)

Mondtam neki, jó. Ezután nem sokkal meglátogatott a mi védõnõnk. A neve Márkfyné Seres Bernadett. Õ sokkal rugalmasabb a témában, egyrészt elmondta, nem szereti, ha a másik védõnõ beleszól a körzetébe Kép, másrészt, hogy ebben nem szoktak egyetérteni a doktornõvel. Szokta neki mondani, hogy ha ez a kismama nem akar teáztatni, akkor ne mondja neki, hogy teáztassa!
Mondom, hát igen, én továbbra sem szeretnék 6 hónapos kora elõtt bármit adni neki. Erre õ: "Az azért késõ!" Miértemre (szerintem) eléggé homályos magyarázatot kaptam arra vonatkozólag, hogy mert sok a vitaminhiányos vagy alultáplált baba, de bevallom, kíváncsi lettem volna arra, azok a babák milyen gyakran kapnak szopizni... vagy azok a mamák miket esznek... Na mindegy.
(Tehát Barnika 5 hónapos korától gyümit kapott Kép, 6 hónapos korától fõzeléket KépKép - valójában ekkor kezdtük az almát, eleinte egészben viszontláttuk a kaijában...)

Szóval belebonyolódtam egy olyan füllentés-elhallgatás-hazugságözönbe, ami azóta is nyomja a lelkem. És nagyon haragszom rájuk emiatt. Mert bûntudatot keltettek bennem, mintha nem a babámnak legjobb dolgot cselekedném, hogy az állandó rám nehezedõ nyomással (rettenetesen utálok hazudni) megkeserítették közös életünk elsõ hónapjait, hogy szinte már vártam, hogy Barnika betöltse a 6 hónapot, és megkezdhessük a hozzátáplálást.
És csöppet sem csodálkozom azon, hogy mások, kevesebb infoval a birtokukban, vagy csupán kisebb elhatározással, hamarabb beadják a derekukat, és elkezdik a manók etetését, teáztatását...

A történethez az is hozzátartozik, hogy Barnika mindeközben remekül gyarapodott, annyira, hogy azt hiszem, februárban, amikor a mérleg már jóval 8 kiló fölött mutatott (több, mint egy kilót hízott egy hónap alatt), nem hitték el, hogy nem kap tápszert, fõzeléket, csak anyatejet (meg gyümöcsöt Kép...).

Tudom, a nagyon "kardosakban" felmerül, miért nem néztünk másik orvos, védõnõ után, de úgy voltam vele, hogy minden másban rendben vannak, meg úgyis hamarosan elköltözünk... Én inkább a "nem meggyõzésüket" sajnálom...

Na elbúcsúzom, pedig maradt még mondanivalóm (ha bírjátok olvasókával Kép). A környezetemben lévõ - nem babanetes - kismamákról, és álalában a világ hozzáállásáról a szoptatáshoz szeretnék beszámolni.

Kérdésem: szerintetek hogyan lehetett volna "diplomatikusan" ellenszegülni a szakmai erõfölénynek?
Mivel ezt a mai napig nem tudom, úgy döntöttem, belépek a Ligába, és megpróbálok tanácsadónak tanulni!

Ja, és Barnika azóta is szopizik!!! De ez csak a párom és a családom támogatásának köszönhetõ, meg a Babanetnek, meg az István Kórház szopis ambulanciájának (sajnos nem tudom, kivel beszéltem akkor, amikor legjobban kétségbe voltam esve, valóban nem okozok-e hiánybetegséget a gyerekemnek azzal, ha 4-5 hónaposan még nem kap gyümölcsöt...), meg... Na ez már olyan mint az Oscar-díj átadása, úgyhogy eldugulok.
Utoljára csak annyit, hogy már kezdem megkapni a környezetemtõl, hogy EGY ÉVES ELMÚLT, ÉS MÉG MINDIG SZOPIK? Erre mit feleljek??? A héten kell mennünk státuszra, elõre félek, ott mit fogok kapni!!! Segítsetek!

Sziasztok, jóéjt.
Henke
gesztenye

Szia Henke!

Érdeklõdve olvastam végig soraidat és kár hogy vége szakatdt a "történetnek" mert sok mindent tanultam. Igaz eddig is sokat-sokat, de most a nem elkövetendõ hibákra (védõnõkkel-orvosokkal-hazugságal) gondolok.
Én csak azt nem értem MIÉRT baj, ha az egy éves baba még szopik? Soha nem is fogom megérteni miért kell ettõl félni. Illetve miért alakitja úgy a nemtudomkicsoda, hogy az anyukáknak ezt kelljen érezniük. Hiszen azért van az anyatej, hogy a gyerek szopjon és mivel ezek a kicsik még annyira kicsik, szerintem ösztönösen szopiznak még. Ösztönösen tudja az újszülött (jó esetbenKép) hogyan kell szopni, és a nagyobb is tudja hogy az neki jó.
Hogy mit felelj a státuszon azt nem tudom... De én büszke lennék hogy még MINDIG szopik!Kép
Egy 40. hetes kismami elsõ babásanKép

sasha

Kép
sasha

Henke!
Gergõm 25 hónapig szopott!!! A doktornénink amikor 23 hónaposan beteg lett , kénytelen volt antibiotikumot felírni.De hozzátette - több legyen a CICI!!!!!!!!!Kép Imádom! (Dr Szûcs Zsuzsa)
Különben én mindíg büszkén mondtam , hogy még mindíg szopik és nem izgatott ha ez valakinek nem tetszett , sõt az illetõt kicsit le is néztem az elveiért.Szerencsétlen nem tudja mi a jó.
10 hónapos kihagyás után (elkellet választani mert hormon kellett a teherbeeséshez) amikor hugi megszületett , néha még most is cicire kéri magát!Kép Ezen lehet , hogy páran megint felhõrdülnek , de nem igazán izgat!
Van lefejt tej a frigóban és abból elõszeretettel iszik kakaót. Különben a dokinéni örül ennek , mert azt vallja ez a legjobb immunerõsítõ!Kép
Így nekem az a tapasztalatom , hogy az ember lányának fel kell magát vértezni és tenni a szerinte legjobbat és nem törõdni az ellenkezõkkel!!!
Üdv
Kanga a lassan 3és fél éves Gergõ és a négy hónapos Blanga anyukája
Kanga-Zsebibabák

Sziasztok!
Nézzétek csak, micsoda kis gyöngyszemet találtam! A babanet fõoldalán a szoptatásos cikkbõl:
"Általános tanács, hogy a lázas anya ne szoptasson. Ez reális is, ha belegondolunk, hogy lázas állapotban a szervezetben ún. viraemia vagy bakteraemia van. Ez azt jelenti, hogy a szervezetbe valahol behatolt kórokozók azt elárasztják, (ellenük a szervezet a magas hõvel is védekezni próbál) ilyenkor általában megfelelõ technikával a vérbõl is kimutathatók. Ilyenkor nagyobb a valószínûsége, hogy az anyatejbe is bekerülhetnek. Ha a láz megszûnt, a szoptatást lehet folytatni.
Dr. Gömöri Ágnes"
Üdvözlöm. Azért nem semmi. Amikor a babanet tanácsadója szoptatási ügyekben Szõdy Judit , a Magyar Szoptatásért Egyesülettõl. Legalább megmutathatták volna neki. A szoptatással komolyan foglalkozó szervezetek inkább ajánlják a szoptatást az anya betegsége alatt is, mivel az védettséget biztosít a baba számára. Az okfejtése a doktornõnek logikusnak tûnik, de ott a bakugrás, hogy a baba a kórokozókat nem csak a tejen keresztül kapja el. Így viszont az ellenanyagtól meg van fosztva. A még nem teljesen fejlett immunrendszere pont akkor lesz védtelen, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Persze vannak esetek idõnként, amikor valóban nem ajánlott a szoptatás, de ez a ritkább. Pl. olyan fokú mellgyulladásnál, ahol genny található a tejben.
Üdv,
Liesel
Liesel

ui: Ha genny van a tejben, a másik mellbõl akkor is lehet szoptatni
Liesel

Sziasztok!

Sasha! Örülök, hogy hasznosnak találtad, amit írtam! Ettõl függetlenül nem szeretném õket feketelistára tenni. Én sem tudom, miért baj az egy éves kor feletti szoptatás, de valamiért az. Kép Amúgy pedig szorítok!!! Mikorra vagy kiírva?

Kanga! Köszi! KépKépKép Így már felvértezve megyünk holnap! Azért jó lehet az ilyen dokinéni! Kép

Henke
gesztenye

Henke! Azt is mondhatod, hogy a WHO ajánlását követed, mert õk azt ajánlják, hogy 2 éves korig szoptassunk, vagy akár addig, amíg a baba igényli. Én jobban hiszek a WHO-nak, mint a védõnõnek. Egy éves kor után is tele van a tejci imunnanyagokkal, ami nagyon nagy segítség a babának. És sokkal biztosabb forrás, mint mondjuk a manapság kapható tehéntej.
Menta
menta

Henke, én ilyenkor nagy, csodálkozó szemmel néztem az illetõre és azt mondtam: hát persze, hogy szopik, hiszen MÉG CSAK 1 éves!
Egyébként hivatkozhatsz a WHO ajánlására a legalább kétéves korig tartó szoptatásról; az olvasmányaidra, miszerint ilyenkor ismét megnõ az anyatej ellenanyagtartalma; arra, hogy Barni még nem nõtte ki a szopás iránti igényét; arra, hogy nektek ez tökéletesen megfelel így; és végül diplomáciát sutba dobva azt mondhatod, "én vagyok az anyja, így látom helyesnek".

A férjem szerint: "ha most abbahagynám a szoptatást, akkor a ti igényeiteknek felelnék meg. A gyermekem igényli a szoptatást, ti nem. Ezért a gyermekemet szoptatom, benneteket pedig nem. Így mindenkinek jó."

emailedet megkaptam, válasz megy!
Iboly
iboly

Iboly,
jók a tippjeid. A férjedé pedig fenomenális. Bár hamarabb írtad volna, lett volna mit mondanom néhány banyának Kép. Nem mintha Emese nem szopizna így is Kép.
puszi
Zsóka

Zsóka
zsóka

Sziasztok!

Valóban nem olvastam el az összes archivumban szereplõ cikket- ezt jogosan róhatjátok fel-, én azokba olvasgattam bele, amelyek ezen az oldalon futottak, és tulajdonképpen Kanga egy írására kérdeztem vissza (tõle).
Szóval ezekben a levelekben nem nagyon voltak nevek.
Most is fenn tartom a véleményemet, ha valakinek gondja van vagy öröme ne csak egy táblázatba írja bele hanem az aktuális soraiba is foglalja bele a dícsért/szidott nevet.
De látom néhányan azóta már megtették.

Csi! a stílusod egyszerûen elbûvölt!
(amúgy a véleményem nem értelmetlen volt, hanem legfeljebb nem korrekt mert nélkülözte a kutatómunkát az archivumban, amit jogosan kritizálhasz, de csak az iromány 1/3-ára és nem az egészére)
Gala

Sziasztok!

Iboly, a Ferjed beszolasa remekKép
Szerintem egyebkent azert lassan valtozik a vilag.. pl. az en osoreg gyerekorvosom /kb 50 evesKép/ kerdezte minap, mikor K-vitamin akartam iratni, hogy hat mar eszik gyumolcsot a baba, nem? Mondtam nagyra meresztett szemekkel /spontan jott kivetelesenKép/, hogy dehat csak 3 honapos, meg csak szopik!!
Mire O: jol van, jol van, nem akarom eroltetni.. Kata, legyen szives egy receptet kitolteniKép

Osszesen ennyi volt a parbeszed, de ha nem vagyok ily "elszant" szopiparti, vagy egyaltalan, csak erdeklodom, milyen gyumolcsot, tuti rabeszel a hozzataplalasra. Es hany Anyuka jarhat igy, a tajekozatlansag miatt, pedig csak ilyen picin mulik sokszorKép Bosszanto.
Csak el akartam meselni, mert nem hagy nyugodni, hogy milyen konnyen meg tudtam en is gyozni ot, egy mondattal. Es hogy mivel lehetne atbillenteni a dokit is, ezen a ponton, hisz billeg erre-arra.
Bocsi a mesedelelottertKép
afonya

Most nézzétek meg az origót: [url=http://www.origo.hu/noilapozo/szuloknek/20020920aszoptatas.html" TARGET="_top]http://www.origo.hu/noilapozo/szuloknek/20020920aszoptatas.html[/url]

Iboly
iboly

Iboly!

DE jóóóó! Ügyes vagy!Kép
Puszi:
Ágci

Kép
Ágci

Iboly,
Ugyi vagyKép
Remelem, azok ezt is elolvassak, akik az indulo cikket..
-Ildiko
afonya

HenkeKép
Az utolsó mensi alapján okt 4 (péntek), az Uh alapján pedig okt. 1 (holnap) -ra vagyok kiirvaKép Szóval tekinthetem magam mindenórás kismamának, de Gabi-baba még nagyon jól érzi magát odabent, pedig idekint se lenne olyan rossz dolgaKépKépKép

Iboly!
Gratulálok! Ez igen! Remélem sokan elolvassák!Kép Nagyon örülök, mert ha nem is mindenki jut el a babanetre, de az origot azért csak elolvassaKép

puszi
sasha

Kép
sasha

Köszi lányok, nagyon nem bírtam magammal, muszáj volt írnom nekik. Egyébként egy meleg hangú levelet kaptam tõlük, amelyben köszönték az írásomat. Igaz, hogy a referenciákat kivágták belõle, ezt nem igazán értem, miért, de azért a többi ott van.

Zsóka, hogy is volt azzal a vízszerû elõtejjel? Utána a rendes sárga jött?
Antitestekrõl: persze, harcosok százai mennek csatába,a mikor a szervezetet megtámadja a betegség. A kisbaba pl. cseppfertõzés útján nagyszerûen elkapja a bacikat vagy vírusokat. Az immunrendszere még fejletlen, így nagyon jó neki, hogy az anyatejbõl közvetlenül kapja meg az adott betegség ellen kódolt falósejteket például. Merthogy az anyatej élõ falósejteket is tartalmaz, ezért is utánozhatatlan. Ha a beteg anyuka nem szoptat, pont ettõl a védekezési lehetõségtõl fosztja meg a kisbabát. Nagyon kevés olyan betegség van, amikor tényleg nem lehet szoptatni és ezek nem a mindennapos, lázas betegségek.

Csi, megnéztem újra, ne is mondd, képtelen vagyok mindenhová írni! Pedig kéne... Majd azért kitalálok valamit, elõször is megpróbálom megszerezni a füzetet, aztán meglátjuk.

Ildi, volt egy link az eredeti újsághoz, a Lancet címû orvosi folyóirathoz, de ott is csak egy rövid kivonat olvasható, a teljes cikk elolvasása 15 dolcsiba kerül.
Az allergia különbözõ-féleképpen mutatkozik meg, van, akinél táplálék allergia formájában, van akinél pollenallergia, stb. Tehát, ha kapcsolatba kerülsz egy allergizáló élelmiszerrel, lehet, hogy emésztõszervi panaszokat okoz (hányás, hasmenés, szorulás, stb.), lehet, hogy bõrpanaszokat (kiütés, pirosodás, stb.), lehet, hogy felsõlégútit (nátha, középfülgyulladás, hörghurut, asztma, stb.)
Ezért nem állíthatja egy anyuka sem, hogy pl. a tehéntejtõl nincs semmi baja a babájának, miközben mondjuk visszatérõ középfülgyulladása van, vagy gyakran fáj a hasa, esetleg befullad, asztmás lesz. Ezek a dolgok összefüggnek.

Sasha, most már tényleg mindenórás vagy. Nagyon izgi, ugye? Könnyû szülést neked, sok tejcsit! Habár az István kórházban nem féltelek, azért egy dologra nagyon figyelj: a helyes mellretételre!!! Sok kisebesedett bimbót láttam, ami az elsõ, szülõszobai mellretétel eredménye volt. Olvasd el feltétlenül a Csecsemõ mellrehelyezése címû LLL füzetet, fent van a honlapon! Ha pedig bármi kérdésed van, hívj! Megvan a telefonszámom?

Nem bírok ébren maradni (reggel meg felkelni), jó éjt!
Iboly
iboly

Sziasztok!
Ibolyka!
Gratula neked!!! Kép

Sasha!
Sokat gondolok Rátok!!!Kép

NA hogy a Milupa nehogy lemaradjon , gyorsan küldték tegnap a csomagocskájukat!Kép
Benne : tápszer minta persze
tejpép minta
gyerektea minta
tápszer minta 9 hónapos kortól

Legalább lesz mit nassolni a nagynak!KépKép

Kanga
Kanga-Zsebibabák

azt nem is mondtam , hogy tegnap voltunk dokinéninél.
Olyan aranyos volt (mindíg az), megkérdezte , hogy ugye szokott , bevált módszer szerint Blanka is csak cicin él még?Megnyugtattam , hogy ez csak természetes!Kép
Anno a fiamnál mindenkinek dicsekedett velünk , hogy Gergõ két évis szopott.Kép
Kanga
Kanga-Zsebibabák

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?