Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni az alábbiak miatt:
3 gyermekem van, két nagy, 18 és 17 évesek, a kicsi most lesz decemberben 3 éves. Amikor letelt a gyed - miel gyes-bõl nem lehet megélni, ez egyértelmû - beirattam a bölcsibe. (Bp. környékén lakunk) Ez az egyetlen bölcsi, de ennek is örültem. Ekkor volt 2 éves és 3 hónapos. A gondom a következõ: (nem leszek túl rövid, mert hosszabb a történet)
Amikor beirattuk, pár szót beszélt, de semmi számottevõt. Biztam benne, hogy majd ott a többitõl hallja, látja, de valahogy a fejlõdése azon a szinten rekedt meg, mint amikor bekerült. (Lehet, hogy némelyik gyerekre igy hat lelkileg a bölcsi?) Mostanában kezd dumcsizni, de bizom benne, hogy elkezdi a dolgot, hiszen egyre többet hallom, hogy - fõleg fiúknál ez inkább elõfordulhat,- csak 4 évesen kezdenek igazán beszélni.
Szerintem innen ered a legtöbb probléma. Ha valami nem úgy van, ahogy õ akarja, visit, és szerintem most van ráadásul a dackorszakban, tehát elismerem, hogy nem könnyû vele és kicsit le van maradva. (Ezt a gyakorló mamák tudják)
Amikor a bölcsibe került, már egy hét múlva a vezetõnõ panaszodott, hogy nem hajlandó egyedül enni kanállal, hiszen egy két éves gyereknek ezt meg kellene tennie!
Arra is panasz van, hogy nem hajlandó sokszor elaludni ebéd után, zavarja emiatt a többit, hiába ad neki egy csomó játékot?! Megjegyzem, amióta a bölcsibe bekerült, azóta elég agressziv lett (elõtte sosem volt olyan), de errõl irtam egy másik topicban.
Problémám a következõ: Elvittük a gyereket egy bizottsághoz, ahol meg is állapitották, némileg le van maradva, ezért heti 2 óra fejlesztést irtak elõ. (beszédinditás, stb.) Szerintem ez egyáltalán nem egyedi eset.
Ezt a vezetõnõ most jó ürügynek tartja, mivel tegnap tulajdonképpen azt hozta tudomásomra, hogy ki akarja rúgni a gyereket a bölcsibõl. A múlt héten az volt az indoka, hogy agresszív, most az, hogy nem alszik délután, mindig mond valamit.
De mivel õ "nagyon rendes", rögtön el is intézte, hogy máshova felvegyék (Bp-re, busszal egy óra az út, ugyanannyi vissza) és ez csakis a gyerek érdeke, mert abban az óvodában folyamatosan fejlesztik, többet kapna, mint két óra.
A lényeg a következõ: Elsõ perctõl kezdve éreztem az unszimpátiáját, habár okot nem adtam rá. Itt az alkalom, hogy "megszabaduljon" a fiamtól. Én emiatt aludni sem tudok, hiszen hogyan hordhatnám be Bp-re a gyereket, kitéve napi 3 órás utazásnak? Nem beszélve arról, hogy az az óvoda 8-4-ig van nyitva, az én munkaidõm pedig pontosan igy néz ki.
A bölcsõdei nem alvással kapcsolatban: A gondozónõje mérgesen mesélte egyik nap, hogy azért nem alszik a gyerek, mert állandóan bejárogat alvásidõben a szobába a vezetõnõ, és amikor az enyém pont elaludna, látja, hogy felébredt, vagy még el sem aludt, odaadogat mindenféle játékot.
Hogy aludna el egy gyerek, ha elfoglaltságot biztosit neki?
Nem hiszi el, hogy itthon mindig alszik. Véleményem szerint egy bölcsibe bekerült gyereknek azt is meg kell szoknia, hogy közösségben alszik. Hiszen a fiamnak itthon külön szobája van, kicsi kora óta egyedül alszik, tehát ezt szokta meg.
Tegnap azt közölte velem, hogy ha ez igy halad, csak délig tudja a gyereket vállalni, jobban járnék, hogy beiratnám az általa kiválasztott fejlesztõ óvodába.
Annyit azért még leirok, hogy jó kapcsolatban vagyok a gondozónõjével, aki 30 éve ezt csinálja, az õ véleménye az, hogy a "dackorszak" majd elmúlik, az agresszivitás is rendszeres a bölcsiben, egymástól látják, ez is el fog múlni, tehát szerinte nincs nagy gond a gyerekkel.
Véleményeteket abban kérném: Megteheti-e a vezetõnõ, hogy egyszerüen "kirakja" a gyereket a bölcsibõl, pontosabban, hogy csak délig vállalja, de ez ugyanaz nekem, mivel azt viszont tudja, hogy én nem tudom vállalni, hogy elhozom délben.
Tudomásom szerint törvény is van rá, hogy 3 gyerekeseknek a gyerekeit kötelesek az intézmények felvenni, és nem csak délig.
Miért van az, ha egy gyerekkel kicsit több esetleg a gond, akkor ki kell rúgni?
Ha van kedvetek, írjátok meg véleményeteket, szerintem nem vagyok egyedül az ilyen gondokkal.
Gabi