Sziasztok!
Most csak gyorsan a bilizés témára reagálok.
Először is
Tontica:
Igen,Bulcsú majdnem 3 éves volt,de nem
bilire szokott akkor,hanem a
WC-re!!!!
(Athiz,ezt most ne vedd támadásnak,bár tudom,most érzékeny a lelked
)....
Én a korai biliztetéssel és az egész erőltetéssel nem értek egyet.És bár vannak olyan gyerekek,akik igen korán tudatosan szobatisztává válnak(csak hogy magammal példálózzak,én 1 évesen voltam szobatiszta bilin ,
DE én már akkor beszéltem,el tudtam mondani,hogy pisilni,kakilni kell,tehát szóltam!
Én úgy gondolom,hogy az nem szobatisztaság,ha a szülő időben elkapja a gyereket,mert most már biztosan pisilni vagy kakilni kell neki(éppen ezért nem értek egyet a Csakegy által belinkelt dologgal sem).Ez a szülő ügyessége.És ha többet vár el a gyerektől,mint amire képes,akkor bizony rengeteg kudarc éri mindannyiójukat és ez zavart okoz sokmindenben.Ilyen gyerekeknél gyakori pl a szorulásos probléma,bevizelés stb....
Én két dolgot vettem figyelembe:
1. élettani érettség.A gyerekek hólyagzáróizma elég későn válik elég éretté arra,hogy tudatosan tudja befolyásolni,azaz vissza tudja tartani a pisit,uez vonatkozik a végbél záróizmára(és most hangsúlyozom,VANNAK KIVÉTELEK,VAGYIS KIVÉTELESEN KORAI GYEREKEK
)
2. Agyi fejlettség:amíg a ygerek nincs tudatában,hogy mi is ez az egész,hogy nem tudja jelezni,hogy most neki szükséglete van ilyen téren,addig teljesen felesleges kínozni ezzel
Ez egy folyamat,aminek szerintem(!!!!) 3 alapköve van:
1. először nem képes sem visszatartani,nem érzékeli különösebben,hogy mi történik vele(ezért tartanám én pl. a 6 hós szoktatást igen korainak).
2.
Amikor érzi már,hogy jönni fog,talán szól is,de visszatartani nem tudja,mert élettanilag még nem érett,ekkor történnek a gyakoribb balesetek,becsurog,mire wc-re érünk
3. És amikor már minden téren érett,szól,hogy kell és megfelelő ideig vissza is tudja tartani...ekkor kerül le a pelus.
Az én fiam néha szólt,néha nem.Aztán egy napon azt mondtam,hogy irgumburgum,elég nagy vagy már,nem kell a pelus(ez 2 hónappal a 3 éves szülinapja előtt volt) és bizony másnaptól szólt pisiért,kakiért,és Áfonyáékhoz hasonlóan nem volt azóta sem balesetünk,csak amit említettem.
És hogy miért nem kínoztam nyáron sem 2 évesen?Egyrészt azért,mert tudtam,hogy még éretlen rá.kérdezgettem,de mivel láttam,hogy nem "kattan rá" a dologra,hagytam.
A másik egy igen fontos dolog volt.Nála akkor kezdődött az un anális korszak.Egy időben a gyerekek nagy része ragaszkodik a kakához és igen nehéz levenni a pelust(nem minden gyereknél van biztos így,de azért zömmel jellemző).Az én fiam is ilyen volt,elbújt,hogy ne lássuk,amikor kakilt,nem volt hajlandó kakálni előttünk,kiküldött.Így ugyan hogyan ültettem volna pl wc-re stb?Egyszerűen neki az volt a jó,ha elbújhatott a szék mögé és ott szépen elvégezte a dolgát és sokszor óúgy kellett könyörögni,hadd vegyem már ki,mert büdös az egész lakás
!
Ez nem tudom,mennyire volt érthető,de én ezt egy temészetes fejlődési foknak vettem,amit nem akartam megzavarni.
Ettől függetlenül egyet értek azzal,hogy mindenki a
saját gyerekét ismeri és neki kell tudni,hogy mire képes,mit visel el.
Én ebben a kérdésben a lassan de biztosan elvét követem.
Senkit nem szeretnék megbántani az irományommal,mert tudom magamról,hogy nekem is rosszul esik,ha valaki nyíltan ellenzi az általam alkalmazott módszereket,még akkor is,ha ezt kultúráltan teszi is és esetleg igaza is van .
Athiz
Az aranyérről csak annyit,hogy bizony ennyitől is lehet(ne) kapni,illetve kockázatnövelő lehet.Amikor jártam intimtornára pocakosan,ott mondta a tanárunk,hogy bizony nem csak a szülés vagy nehéz dolgok emelgetése,vagy erős nyomás miatt alakulhat ki,hanem a sok üléstől.Itt fokozottan kiemelte a wc-n ücsörgést,mert ott nem támasztja alá semmi a gátat .Hát ezért nem szabad pl a wc-n olvasgatni dolog közben...Szóval én(!!!) ebből azt szűröm le,hogy akár a biliztetés is hozzájárulhat a problémákhoz.DE hozzáteszem,hogy ez nem törvényszerű!!!!
És a legfontosabb,hogy nem elítél ezért senki téged,hanem csak elmondja a véleményét és pláne nagyon jól tudjuk
,hogy Te Szilinek csakis a legjobbat akarod!ÉS én úgy vagyok vele,hogy mindenki bízik valakiben.Te a rokonod hozzáértésében és ezért így cselekedtél és nem bántad meg.Azaz jól tetted ,amit tettél.És nyilván Te is gondolkoztál már azon,hogy talán a következő babádnál már nem lesz ilyen egyszerű a helyzet és lehet,hogy nála ez nem válik be(mert 10 percnyi időd sem lesz
).... Tehát én azt vallom,az ember legyen rugalmas
.
Babapelenkanélkül:
Ez egy egyszerű kondicionálás,szó szt Pavlov kutyái jutnak eszembe.
Ha valakinek erre idegzete van mondjuk 2 gyerek és háztartás melett,ám tegye.
És megnézném,hogy egy 2 hónapos kisbaba mennyire büszke a tudományára...
ja,és az jutott eszembe,hogy az ilyen pici csecsemő általában szopás közben ürítenek.hát megnézném azt a felállást... ![/quote]