Jó reggelt Lányok!
Tünde
Köszi a hiányolást. Vagyok-vagyok, csak a hétvégénk az full volt, tegnap pedig horgászni voltunk aztán anyukáméknál szedtük a paradicsomot, meg mindent ami megérett, mert ma elmentek Luxemburgba és nem akartuk, hogy minden megromoljon. Mindig ezt csinálják. Apu ültet rengeteg paradicsomot, paprikát, uborkát. Igazi kis hobbíkertje van fóliasátorral mindennel. Aztán a szüretek idején folyton nyaralnak valahol. Én meg főzhetek ma be kb. 15 kg paradicsomot.
Viszont az előnye, hogy a gyerekek nálunk nyáron semmiféle bolti zöldséget nem esznek. Paradicsom, répa, zeller, borsó, zöldbab, kelkáposzta, barack, eper, szőlő minden a kertből van.
Alvás
Nálunk Bazsi tökéletesen aludt kb. 9 hónapos koráig. Akkor költöztünk át ide, utána egy kicsit nyűgös volt, de az elmúlt pár éjszaka alatt és amikor kb. félidős terhes lettem onnantól kezdte, hogy az éjszaka közepén kb. 1 körül felébredt és nem aludt vissza magától. Eleinte még próbáltuk visszaaltatni az ágyában, de volt, hogy 40 percet ültem mellette és fogtam a kezét meg simiztem és nem aludt vissza, az ágyunkban viszont 1/2 perc kellett hozzá. Így hát éjszakánként jött mindig hozzánk. Aztán elkövettük azt a bazi nagy hibát, hogy vettünk neki egy nagyfiús ágyat, így már ő maga jön át automatikusan. Van, hogy fel sem ébredek rá, csak reggel látom, hogy ott van. Viszont az utóbbi hetekben felvette azt a nagyon rossz szokást, hogy bejárja éjszakánként az ágyat, így senki nem tud normálisan aludni, úgyhogy most 2,5 évesen eljutottunk oda, hogy Bazsika ágyastól a szobákba költözött. Egyszerűen sehogy nem lehetett erről leszoktatni. Nevelési elvek ide vagy oda, Bazsi a szobánkban alszik. Nem különösebben izgat a dolog, mert a tesőm már gimnáziumba járt és még mindig félt egyedül aludni. Úgy látszik Bazsi ilyen. De hát ez legyen vele a legnagyobb probléma.
Ivás
Nálunk Laci kb. 5x2,5 dl vizet vagy teát iszik naponta, plussz ehhez még jön a tápszer. Halál nyugis és a nap 24 órájából 18-at még mindig alszik. Most is. Szerintem abszolut gyereke válogatja, hogy ki mennyit iszik. Így van ez felnőtbe is. A nagymamám reggel kikészíti magának a kancsó vizet, hogy ezt márpedig meg kell inni. Én meg ahányszor elmegyek a csap előtt mindig iszom minimum egy nagy pohárral.
Brigi
Máténak jobbulást. Ha nagyon csillapíthatatlan a láz és nincs más tünet, akkor lehet a 3 nap láz vírus is.
Majd csak lest tali valamikor. Ha kijönnek a püttyük, akkor már nem fertőz, úgyhogy attól simán talizhatunk, sőt szerintem már a láznál sem csak akkor még nem lehet tudni, hogy mi is ez.
Ayse
Mi néztük a tüzijátékot, sőt a Lánchíd budai hídfőjénél néztük, de fönt egy tetőtéri lakásból. Borzalmas látvány volt, ahogy a fa kicsavarodott és rádőlt az emberekre. Pont alattunk történt. Ott a kapualjban is voltak gyerekes családok, akik bőrig ázva dideregtek. Nálunk volt Bazsikának pár váltóruhája meg plédek, úgyhogy én adtam is pár kicsi gyereknek pólókat, meg plédet, hogy legalább a mellkasuk, meg a derekuk ne azokban a vizes cuccokban legyen.
A tesóm viszont a Petőfi hídról nézte. Azt mondta, hogy ő még életében nem félt ennyire. Vízszintesen esett az eső, fújt a szél és szó szerint nem kapott levegőt. Egy kerítésbe kapaszkodtak, hog ne sodorja el őket a tömeg. Szörnyű volt.
Duda
Már akartam írni, hogy szerintem (és itt bocs azoktól, akik használnak ilyet) nem kell a gyerekeknek semmiféle járássegítőt venni.
Egyrészt - ezt saját tapasztalatból mondom - ha már járni akar, akkor majd talál magának megfelelő alkalmatosságot. Bazsi mindig egy kis széket tologatott maga előtt, aztán egyszer ránk nézett, elengedte a széket és odajött. Amíg meg nem kezd járni, addig valószínűleg nem elég erős még a gerince, a lába, a háta stb. ahhoz, hogy elinduljon. Vagy az agyában nem érett még erre. Nem kell ezt siettetni semmilyen segédeszközzel. A gyerekek nem egyformák. Bazsika nálunk az 1 éves szülinapja előtt indult el 1 héttel. A szomszéd Dórika még 13 hónaposan is csak az anyukája kezét fogva csetlett botlott. Most pedig meg nem lehet mondani, hogy valaha volt köztük különbség.
Másrészt pedig a mászás az a mozgás, ami egy életre megalapozza az ember vázrendszerének az erősségét. A mászás során erősödik a legjobban a gerinc, fejlődik a legjobban az agy. Ez a fejlődés az, ami minden gyereknél más. Semmiképpen nem jó ebbe bármilyen eszközzel is beleavatkozni. Had másszon Natika addig, amíg szeretne. Ha majd ő úgy érzi, akkor el fog indulni. Nálunk Bazsikánál még utána is sokáig volt, hogy ha valahova gyorsan akart eljutni, akkor négykézlábra vágta magát és odamászott, hiába tudott már járni is.
Én a bébikompot sem használom már, csak addig tettem bele néha Lacit, amíg nem tudott mászni és azzal egy kicsit kinyált előtte a világ. Most már a Bazsi szokott beleülni és pörgeti magát vele egyhelyben.
Juci
Örülök, hogy azért összességében jó élményekkel tértél vissza.
Mi Rijeka felé jöttünk haza, de péntek éjjel indultunk. Sajna a legtöbb helyen csak szombattól, szombatig adnak szállást, de mi direkt úgy kerestünk, hogy péntektől vasárnapig. Barbiék maradtak is addig, de mi hazajöttünk péntek éjjel. Még talán gyorsabban is jöttünk, mint ahogy lefelé mentünk. Gyerekekkel a szombat reggeli, délelőtti indulást mindenképpen ki kell hagyni. Gondolom Triest felé meg még nagyobb dugók lehetnek, mert az olasz turnusváltás is szombaton van.
Angi
Nem akarlak elkeseríteni, de egyszer nálunk is volt anyósommal egy ugyanilyen mindent tisztázó beszélgetés, aztán kb. még 2 hétig jó is volt a kapcsolat. Azóta pedig még szarabb, mert megtudta az őszinte véleményemet is. De kívánom, hogy Nálatok ez máshogy legyen. Mindenkinek az lenne a jó.
Benianyu
Nálunk Laci padlizsánkrémes kenyeret evett. Ehhez én csináltam a majonézt, mert a boltiban ki tudja mi minden szar van. Ő is nagyon bírta.
Én juhtúrót még nem merek neki adni, de sima túróból én is keverek majd kőrözöttet. Ez jó ötlet, ugyanis Lacinak igazi parasztgyomra van. Nagyon szereti a jó kis ízes dolgokat.
Csibész Dani nagyon aranyos. Lacika is próbálkozik a felmászással, de lehúzza még a nagy feneke.
Prüntyi
Tüncsipopó javult? Tudjátok már, hogy mi lehetett az oka?
Zsuzsa
Julcsika változatlanul édes. És szerintem is nagyon kis formás.
Vettetek Ti is asztalra szerelhető etetőt?
Nálunk
Szombaton készültünk a tesóm meglepetés bulijára. Még csiszolnom kell egy kicsit magamon, mert a kulcsot pl. a zárban felejtettem, úgyhogy csöngetniük kellett.
Majd legközelebb. Bazsika viszont azonnal elárulta, hogy hoztunk tortát, úgyhogy legközelebb előtte is titkolózni kell.
Amúgy a buli nagyon jól sikerült. Felfújtunk vagy 100 db lufit és a tesóm igazán meghatódott. Éjjel egykor mentünk haza, Bazsi addig vircsaftolt, koktélozott, lufikat rugdosott. Élvezte, hogy mindenki vele foglalkozik.
Vasárnap reggel én Lacikával már 1/2 9-kor bementem a városba, a Lánchíd utcába, hogy találjunk parkolót. Örültem is, hogy milyen ügyi vagyok, hogy pont egy jó nagy fa alatt sikerült leparkolni, így egész nap árnyékban lesz a kocsi. Aztán a vihar alatt, meg nem gyöztem izgulni, hogy nehogy ráessen a fa.
A repülős bemutatót ugyan mindkét fiú végigaludta, de aztán Laci felébredt és a Malév, meg a Skyeurope gépet már látta. Az air race-t pedig végig ámuldozta. A végén már két kézzel mutogatott, hogy hol mennek a repcsik.
Persze Bazsinak is nagyon tetszett. Ő már kommentálta is a dolgokat.
Aztán a tüzijáték is nagyon tetszett a fiúknak. Az eleje meg a vége élvezhető volt, a közepe viszont nagyon ijesztő. Hiába zártuk be az ablakokat még úgy is nyomta befelé a szél. Úgy kellett még tartani is plusszban. Azért összeségében nagyon szép volt a tüzijáték. Sok új elem volt benne. Én nagyon várom minden évben, mert mivel aznap született a tesóm, kicsi korom óta kötődésem van az ünnephez. Már mondtam, hogy régen azt hittem, azért van a tüzijáték, mert megszületett a tesóm.
Érdekes, hogy Lacika egyáltalán nem félt a durrogástól, sőt nagyon élvezte:
Tegnap horgászni voltunk. Igazából az lett volna a művészet ha nem fogunk semmit, mert a tóban kb. 500 darab harcsa volt telepítve. Apa 1 óra alatt fogott is 5-öt úgyhogy megvan a karácsonyi halacskánk. A fiúk úgy kidültek, hogy Lacika 1/2 8-kor már az igazak álmát aludta és 8-kor már Bazsika is aludt. Laci ma reggel 1/2 8 után ébredt, aztán 1/2 9-kor már ment is vissza, Bazsi pedig 1/2 9 körül ébredt fel.
Na most bepótoltam az egész hétvégi írogatást.