Sziasztok!
Húha, de rég jártam erre... Megjöttünk a nagy nyaralásból (2,5 éves lány, 4,5 hónapos fiú - bár amikor elindultunk, még egy hónappal fiatalabbak voltak
).
A nagylány már szobatiszta, a kicsinek csak textilpelust vittem, amint levettem róla, kiöblítettem, majd kint a napon nagyon hamar megszáradt, és olyan volt, mintha fehérítve-keményítve lenne. A kakis pelust mosószappannal mostam át, majd öblítettem. (De nagyon takarékos kicsi fiam van, a nyaralás alatt megdöntötte egyéni rekordját: 10 napig nem kakilt, de nem is nyüglődött vele, nem görcsölt, nem volt kemény a hasa, csak vigyorgott
) A Monapel külsőket vagy átöblítettem, vagy nem, aztán ki azokat is a napra. A Poppolini gyapjú külsőt meg csak rossz időben tettem ki szellőzni, ahogy egyszer írtátok.
A komposztot ki lehetett tenni a kertbe ("szemétdomb"), a palackokat Kékkúton újratöltöttük. Nagyon élveztem, hogy alig van szemét.
A tapolcai piacon vásároltunk a helyi termelőknél. Az ottani bioboltban lényegében nem volt bioélelmiszer (inkább csak "reform"), de a Rossmannban és a Tescoban azt is találtunk (kellett a kölesgolyó-utánpótlás
). Kenyérsütőt vittük...
Vettem itthon nagy, fújós Lavera naptejet, de... egyrészt elfogyott (a két gyereket + magamat kentem), másrészt megfogta a ruhákat úgy, hogy mosással sem jön ki. Rájöttem, hogy a fújós megoldás nem feltétlenül jobb, mint a "nyomós", hogyha a naptej elég folyós. Viszont barnulni is lehetett mellette, ami a DM-es babanaptej mellett sosem történt meg. Ja, és rájöttem, hogy a naptej masszázsolajként is alkalmazható, a kicsit úgyis reggelente masszírozom, így egy kenést megspórolok. (Nagyon utálom ezt a kenegetést, de ragaszkodom hozzá, ráadásul fehér bőrűek vagyunk.)
Katának nagyszülők gyereknapi pénzéből vettünk egy UV-szűrős, széles karimájú (és élénk színű) kalapot, aminek állítólag az anyagában is van UV-szűrő, ezügyben kissé szkeptikus vagyok, mindenesetre a széles karima tényleg jól árnyékolja a szemet (a napszemüveget nem szeretem) és arcot, nameg a tarkót. Katának nagyon jól áll, és nagy előnye, hogy a gyerek messziről is azonnal beazonosítható pl. a játszótéren
- hátránya, hogy a gyerek nehezen fényképezhető
Az "epés" folttisztítóval pedig az a szomorú tapasztalatom, hogy csak a friss foltra jó, bár az adagolásáról fogalmam sincs - hátha ki tudtok segíteni.
A kicsi fiút mi sem mossuk mindennap, és egyelőre csak tiszta vízzel, a nagylányt gyógyszertári krémmel, magunkat Ökoszolgálatos tusfürdővel, de azok alapján, amiket írtatok, inkább átállunk akkor nála is a tusfürdőre... Én sem mosom a hajam, és Katáét sem mossuk (csak sima víz és fésülködés).
A víztisztítók engem is érdekelnek + elkezdett hullani a hajam: van valami ötletetek? Az is érdekelne, hogy miben van D-vitamin.
GyeZsu