Új privát üzeneted érkezett!

Judit!
Semmi gond nincs a szódával, csak a bőrödről is leszedi a zsírt - ezzel együtt én kesztyű nélkül használom. Mosás után meg krémezek.

Én pl. úgy kombinálom az ecetet és a szódát, hogy ecetes vízben gyűjtöm, és mielőtt beszórnám a pelusokat a mosógépbe átnyomkodom szódás vízben. Aztán szódával meg egy kis Tisza háziszappannal mosom. Az utolsó öblítővíz meg ecetes.
Így akármennyire erős zsíroldó a szóda, nem marad belőle a ruhákban semmi.

Borcsa
KépKépKép
borsts

Saara, azert az nem vagyok. De orulok, ha valaki mas is hasznat latja esetleg annak, amivel dolgoztam:)

Biobaba
biobaba

Szia Judit!

Szerintem ne aggódj a szóda miatt, főleg, ha Borcsa tanácsát követve ecettel öblítesz. :) Az tutira semlegesíti az esetleges szódamaradványt. Amúgy, szerintem a márkás mosóporokat sem lenne ajánlatos kesztyű nélkül használni, csak azokban még allergizáló anyagok és egyéb csúnyaságok is találhatók. Én egyébként a szódát szintén kesztyű nélkül használom, ha kézzel mosok valamit, vagy takarítok vele. Szárít, ennyi.

Más: Miért van az, hogy az Aromaxos és a Naturolos rózsafaolaj teljesen más illatú? Melyik az igazi? :shock: Ha mindkettő igazi, miért térnek el ennyire?

KépKép
KépKép
safrany

Szia Safrany!
Tobbfele rozsa van (damaszkuszi, perzsa stb.), akkor – gondolom – a rozsafa is tobb fele. Nem?

Biobaba
biobaba

Biobaba :) hűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű de köszi a sok munkát!!!

Judit :) én fehéreket 60 fokos meleg vízben mosószódával áztatok, utána ugyancsak mosószódával mosom, soha egy picula se maradt benne eddig... és bizony kakifolt se! Jó, néha rakok hozzá egy kis Ecover fehérítő-folttisztítót, de nem szentírás. A színes ruhákat ugyanígy, csak 40 fokon és áztatás nélkül. Ecet nélkül is j, de ártani nem fog az ecet se, csak ne rakd együtt bele a gépbe, mert akkor kristályos mosószer-maradék keletkezik az adagolódban :) És igen, az én kezemen még egyben a bőr, pedig érzékeny egyébként... Igaz, a mosószódából is keveset teszek a vízbe. Baba bőre is tökéletes állapotban van :) Egyhetes kisbabádhoz sok örömet kívánok! Teszel fel képet?

Vettem ma Sonett marhaepe-szappant (a DM-ben hapható teli van adalékanyagokkal), úgyhogy kipróbálom a régi foltokra is - illetve a mai cseresznye-eltevés mellékhatásaként keletkezett pöttyös ruhát is megpróbálom vele kimosni.

indianyo

Sziasztok!

Egyszer irtam a tudatos vasarlos kis (papir) kiadvanyrol a haztartasi vegyi anyagokrol. Most megtalaltam a linket is, ha érdekel valakit: http://www.tudatosvasarlo.hu/magazin/7
Ott most baba-mama klub indult, tudtatok? www.tudatosvasarlo.hu. En sajna nem tudtam még elmenni, de tervezem.

A cseresznyét most grapefruit mag kivonattal tettem el, reméljük nem buggyan meg...
Probalta mar valaki esetleg?
saara

Biobababa,
gondolom, attól még, hogy a rózsafajták különböznek, az illatukban van azért némi hasonlóság, vagyis, felismerném, hogy rózsa-rózsa. De ez a kettő gyökeresen különbözik. Annyira, mint mondjuk a petitgrain és a narancsvirág. Azok is ugyanannak a növénynek különböző részeiből vannak, de más névvel jelzik, attól függően, hogy melyikből. :idea: Lehet, hogy itt is ez a megoldás? :) Ugyanaz a fa, de más részéből vonja ki az egyik cég, mint a másik? Éshát a keserűnarancs különböző részeiből nyert illóolajok tulajdonsága is különbözik, nemcsak az illata. Na mindegy, csak kíváncsi voltam, hátha itt valaki ért hozzá, vagy tájékozottabb ez ügyben.

Szerintetek melyik jobb minőségű általában: Aromax vagy Naturol?

Saara, kösz a klub infót! :)

KépKép
KépKép
safrany

Szia Safrany:) Valoszinu lehet, amit irsz. Barm ha a noveny masik reszebol vonjak ki, akkor miert ugyanaz a neve?
En mindkettorol attertem a Primaverara, mert amazok avasodtak:(

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Biobaba, primavera hol szerezhető be?

Zsuzsi
tothzsu

Szia Zsuzsi!

A Holdboltban van. 11. ker. Szabolcska M. utca, a Moriczhoz kozel.

:)
http://primavera.de/

Egyebkent illoolajokrol jut eszembe: jo, ha van otthon az embernel levendula olaj. Nagyon sok mindenre lehet hasznalni. A Holdboltban abbol is van bio minosegu, nagy kiszerelesben, es amilyen sokaig eleg, meg amennyi felhasznalasi lehetosege van, ahhoz kepest nem is olyan draga. 100 ml 4500Ft. Ez nem Primavera, hanem Allos.
http://195.127.84.86/cgi-local/propres. ... l-Nr=61445 - itt vannak tippek is a felhasznalasra

Biobaba
biobaba

Szia Biobaba!
Kár, hogy nem tudok németül, szívesen elolvastam volna a levendulás tippeket.

Van tapasztalatotok a "bio" napvédőkkel kapcsolatban? Én Laverát láttam, illetve kaptam a Mammutban a Bioritmusban. A kicsi feszesítős arcra valót vettem meg, lévén nem volt nálam pénz a nagyra. Be is vált, csak hamar elfogyott, mert nem csak arcra kentem. Képzeljétek, évek óta először nem lett napallergiám! :) Úgy látszik, az a bizonyos oxybenzone vagy benzophenone nevű (egyébként is rákkeltő :( ) fényszűrő okozta, ami az összes hagyományos naptejben fellelhető. Ha nem adtok jobb tippet, megveszem a nagy Laverát a nyaralásra.
Amúgy most voltunk nyaralgatni, folyamatosan rosszul voltam, hogy mindenki nagy lelkinyugalomban keni magára meg a gyerkőcökre ezeket a rákkeltős cuccokat. :( (Ahogy tettem én is eddig, információ hiányában :evil: )

KépKép
KépKép
safrany

Sáfrány! Weleda havasi gyopár napkrém 20-as faktor, ill. naptej 15-ös faktor, mi ezt használjuk, Dominó és én is.

indianyo

Kösz Indianyó!
Árat is tudsz mondani kábéra? A Lavera 3000 fölött van :(

KépKép
KépKép
safrany

Szia Safrany!

Ha nem vagytok tul messze, en nektek adnam a mi Laverankat. Oktoberig jo, es addig nem fogjuk elhasznalni. Szoval ingyen odaadnam, nem akarom kidobni. Mi alig hasznaljuk.

Biobaba
biobaba

Biobaba!
Köszi szépen! :) Küldök privit.

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Egyszer beszéltünk bicikiülésekröl. Biobaba azt hiszem Te mondtad, hogy nektek olyan van, aminek a tamlaja hatradönthetö. Hol lehet ilyet beszerezni?

Az Ergos tippet nagyon köszönöm utolag is, nagyon sokat hasznaljuk és teljesen bevallt. Nem is tudom mit csinalnék, ha nem lenne! Most pl. 2 hétig teljesen egyedül voltam a gyerköccel és oriasi segitség volt.
saara

Szia Saara!

Nekunk egy baratnom hozta Angliabol:) De mintha: van egy nagy bicajbolt a Nepstadion fele a Recsei Centerben (Bikeart).
Es talan: http://ebike.hu/termekek/gyermekules

Biobaba
biobaba

biobaba

biobaba

Biobaba,

Köszi szépen!
saara

Szasztok!

A ti babátok egészen pici korában bírta a hordozókendőt? Nekünk létfontosságú lenne használni (negyediken lakunk és egyedül nem tudom levinni a babakocsit), de kicsit sirdogál, ha megpróbálom.

Más. A gyógyszertári fürdetőkrémről mit tudtok? Én először nem használtam, mondván hogy a tiszta víz bőven elegendő, de az doktornő azt mondta, hoyg Pécsen nagyon kemény a víz, úgyhogy használjam.

judit
jud_it

Valaki kérdezte, teszek-e fel képet Borkáról. Van neki honlapja, akit érdekel, mert lelkes az apukája:

http://raktar.szentesz.net/borbala

Nem tudom, hogy kell linket csinalni.
jud_it

Szia Judit!

Nalunk szuletestol kezdve kendoben volt (nincs is babakocsink), es birta. Masnak is volt hasonlo problemaja, mint neked. Ott az volt a gond, h anyuka bizonytalan volt. Szerintem beszelj Evaval (elerhetosege: http://hordozokendo.hu/kapcsolat/index.html).

Gyogyszertari furdokrem: 2felet szoktak felirni, annyiban kulonboznek, h az egyik neveben anionik van, a masikban nonionik:) Az egyikre, ugy remlik, azt mondta a doki, h erzekenyebb borre van. Egyebkent olyan zsirozo hatasunak talaltam. Nincs benne szinezek, tartosito. Mindenkeppen jobb, mint az illatszerboltokban stb. kaphato babaapolo cuccok. Nem szarit. Van, aki a gyerek hajat is azzal mossa. Szoval ahogy en lattam masoknal is, h a gyogyszertarival jobbak a tapasztalatok, mint a tobbivel. Azokrol a legtobben azt irjak, h szaritja a bort. Ami egyebkent eleg valoszinu, mert neha en azzal mostam kezet (kaptunk ilyeneket), es utana nem gyoztem kremezni. Meg tele van mindenfele olyan anyaggal, ami meg a felnott borenek se tesz jot.
(Egyebkent mi a gyerek hajat alig mossuk. Mar lassacskan 3 es fel lesz, de nem hiszem, h 10 alkalomnal tobbszor megmostuk volna neki. Es aki eddig latta, irigyli a hajat:))

Biobaba
biobaba

Szia Judit!

Eleinte, amikor a kendővel próbálkoztam, az én babám is sírdogált, de csak az elején, amikor már felkötöttem és mozogtam egy kicsit, nagyon megnyugodott, s elég hamar ráérzett az ízére. Pár alkalom után meg már tudta, hogy mi következik, és nem is nyűgösködött. A határozottság szerintem is kulcsfontosságú.

Mi kezdettől fürdetőkrémet használunk, sokkal szelídebb, mint bármelyik bolti babafürdető (persze nem a drága natúrkozmetikumra gondolok, mert azok is jók). Eleinte rögtön a bőrére kentem, de úgy síkos lesz a gyerek, mint a béka. Mostanában a kád aljára kenem és megtámadom a forró vízsugárral, úgy feloldódik és nem lesz síkos a baba. Még soha nem használtunk semmilyen testápolót, mert nem volt még száraz a bőre. A hajára mást külön nem rakok. Ha nagyon piszkos a gyerek, kis szappannal szoktam a koszt leoldani, mert a fürdetőkrém nem oldja le úgy, mint egy habzó fürdető. Az sem mellékes, hogy a sima víz után ez a legolcsóbb megoldás, nekünk teljesen bevált. :)

Mi is kaptunk Johnson babfürdetőt, elolvastam az összetételét - hát, magunkra se szívesen raknám. Minek beletenni pl. 4-5féle formaldehides meg kitudjamilyen tartósítószert? :evil: Hogy a többi összetevőt ne is említsem...

Eszter

KépKép
KépKép
safrany

Én is éppen ezt akartam kérdezni, hogy mit tudtok a gyógyszertári készítményekről. Én eddig úgy gondoltam, hogy viszonylag jók és megbízhatóak, de most olyan fürdetőkrémet adtak a gyógyszertárban, amin rajta van az összetétel is: metil-parahidroxi-benzoát, 96%-os etanol, folyékony paraffin, poliszorbát 60, cetil sztearát alkohol, fehér vazelin, tisztított víz. (ez a nonionos változat) Vajon kell ennyi alkohol egy újszülött bőrének? És a többi dolog jót tesz neki?
Persze biztos, hogy még mindig jobb, mint a gyári fürdetők.

Én egyébként azon akadtam ki, hogy a kórházban Johnson fürdetővel fürdetik az újszülötteket. :( Abban sem vagyok biztos, hogy egy ilyen pici babát naponta kell fürdetni, nem tudom, mitől koszolódna össze... De hogy pont Johnsonnal, ami szerintem az egyik legagresszívebb szer az összes közül...
pindi

Remélem, jön valaki okos, és felvilágosít a gyógyszertári fürdetőről. Számomra sem bizalomgerjesztő ez az összetétel, de abból indulok ki, hogy eddig még nem hallottam, hogy rossz tapasztalat lett volna a fürdetőkrémmel bárkinek is, s nekünk is bevált. Mondjuk nem gondoltam, hogy alkoholos lenne, a szagán nem érződik. Biztos történik valami az alkohollal benne, amitől nem olyan, mint natúr állapotban. :) Látszik, hogy értek a kémiához :)

Éredemes megnézni az Ökotestet annak, aki tud németül (én sajnos nem). Babafürdetőket teszteltek júliusban:

http://www.oekotest.de/cgi/ot/otgs.cgi? ... :3201:4529

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok! CSatlakozom az előttem szólókhoz: mi is gyógyszertári nonionic fürdetőthasználunk - úgy kábé hetente egyszer, ha nagyon kakis-pisi volt a pelus. Egyébként pedig sima langyos víz - nem homokozik a fiatalember elvégre... Hajat ebben a 3ls fél hónapban még nem mostunk - illetve csak vízzel és kétszer ezzel a fürdetővel, ghvyo a koszmó kicsit jobban lejöjjön. Egyéb kozmetikumunk nincs, az egyszerm gyógyszertári popsikenőcsöt asszem kétszer használtam összesen.

Kendőügyben pedig ajánlom a rugalmas kendőt picibabánál, nekünk tökéletesen bevált, míg icike-picike volt, semmi sírás - igaz, én elég magabiztosan kendőztem (valahogy eszembe se jutott, hgoy lehetne bármi baj belőle) Most a hőségben csak percekre tudom használni, mert összeizzadunk.

Viszont ha már írok, akkor egy kicsit nektek is bosszankodom: Dunaharasztin végre - merthogy kötelező - van szelektív hulladékgyűjtő kuka - egy 4 darabból álló együttes a 30 ezres lélekszámra. A mi utcánkban, az iskola előtt. Akik kitalálja, hogy milyen eredménnyel működik, annak küldök egy finom, gőzölgő kávét ajándákba.

indianyo

metil-parahidroxi-benzoát=mikrobiológiai tartósítószerek, E 218,
http://www.ukfoodguide.net/e218.htm

96%-os etanol=http://hu.wikipedia.org/wiki/Etanol

folyékony paraffin=errol nem ir csunyat a konyvem:)

poliszorbát 60=E 435 polioxi-etilén-szorbitán-monosztearát, emulgeator, oldaskonnyito,
szintetikus, boringerlo-,rakkelto-gyanus, dioxannal szennyezodhet

cetil sztearát alkohol= Zsírsavészterek - bármely olyan észter, amely a fent felsorolt zsírsavaknak a fent felsorolt zsíralkoholokkal való kombinációjából keletkezik. Pl. kokuszzsirbol nyerik.

fehér vazelin=
http://www.bogdanypetrol.hu/index.php?W ... f3979ccca0

tisztított víz=:)

hat igy nezve, nem is baj, h mi attertunk Laverara, meg Weledara:) Bar azt irjak, h a tiszta vazelin nem ingerli a bort.
biobaba

sziasztok!

akkor probalok hipernyugodtan kendőzni tovább, csak sikerül. Lehet, hogy inkább a fekve hordozást kellene megpróbálnom?

Biobaba, ez a felsorolás nem valam i bizalomgerjesztő, de sajnos tényleg nem hámlik a bőre, mióta használjuk. Próbálom én is, hogy csak egy héten egyszer kremezzünk. Egyébként mi is csak kétnaponta fürdetünk, mert a férjemnek az volt az elmélete, amit Pindi írt, hogy minek mindennap fürdetni a gyereket. Szerintem teljesen igaz, aztán találtam egy cikket is róla, ha megtalálom, felteszema linket. Főleg mivel én popsitörlőt sem használok, csak utazáshoz, hanem vizes vatta, aztán száraz rongy. Igaz még csak egy hónapos, de mióta hazajöttünk nem volt baj a popsival.
jud_it

Hűha Bibobaba!
Ez nem hangzik túl szépen. De én sajnálom a pénzt a Weledára-Laverára. Pontosabban: van itthon Lavera fürdőolaj, de spórolok vele.
Én mindennap fürdetek, esti szertartás, móka része. Mostanában meg koszos is a gyerek. Sima vízzel nem akarom. Nincs valami más alternatíva? Akár házilag készíthető? Bizisten belevágnék. :)
Amíg nem találok mást, marad a gyógyszertári és néha Lavera...:(

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Itt nem fürdős cikk linkje:

http://www.babazo.hu/bebi/20050901nefurdessuk.html

egyébként mi is úgy tervezük, hogy ha már lubickolás van meg mászás, amitől koszos lehet, akkor majd mindennap fürdetjük.

Van két kérdésem: Van valakinek víztisztítója? Tényleg nem lehet rajta melegvizet átengedni? (Most vettünk, úgyhogy viszlát pillepalackok)

Csinálta valaki a vízhezszoktató programot (nagy kádban fürdés, úsztatás merülés stb.) Milyen tapasztalataitok vannak és mi alapján csináltátok?
jud_it

Safrany!
Mi is sporolunk a Laveraval:) De syerintem nem is kell belole sok egzebkent se. Marmnt ha nem habot akar az ember a kadba.
Hazilag remlik valami, de most nem jut eszembe, honnan. Aztan lehet tiszta novenzi szappant is hasznalni szerintem. Az is izgi lehet a gyereknek, es nem kerul annyiba, mint a Lavera. Meg amit az Okoszolgalatnal lehet venni, az is tisztan novenyi, es nem kerul sokba. Azzal is mosdattuk a gyereket.

Voltunk nyaralni:) http://www.diostanya.hu/ Szerintem erdemes menni:)

Biobaba
biobaba

Szia Biobaba :)

Parafin és más kőolajszármazékok szárítják a bőrt, mert elvonják a bőr természetes olajait. Így aztán újra és újra kell használni, hogy ne legyen száraz, lsd szájfény.

Sáfrány,
Én sima vízben fürdetek, ha száraz a bőre, teszek a kádba egy evőkanálnyi olajat. Mandulaolaj ill. szőlőmagolaj nagyon jó, de általában olívaolaj van itthon (ez utóbbi sárga és ott marad a kád szélén, de míg meleg kimosom a kádat utána).
Van egy recept is, én még nem próbáltam ki.

Hozzávalók: egy púpozott evőkanál zabpehely, egy ek őrölt mandula, egy ek szárított levendulavirág, egy ek szárított kamilla. A zabpelyhet, gyógynövényeket finomra őröljük, összekeverjük a mandulával. Muszlin anyagból kivágunk néhány csészealj nagyságú kört, és beleteszünk egy halom gyógynövénykeveréket. Szalaggal összekötjük kis csomaggá. A fenti adagból 2 vagy 3 jön ki. Száraz helyen tároljuk (ha többszörös mennyiséget készítesz).
Beleteszed a meleg fürdővízbe míg átázik, kicsit kinyomod, és úgy használod mint egy szappant. Az elhasznált keverék komposztálható, a muszlint meg újrahasználhatod.

Kati
kat_ica

Szia Kati!

Azt tudom a paraffinrol, csak igy nem talaltam, h folyekony paraffin. :)

Egyebkent nekem kicsit fura is, h gyogyszertarban miert hasznalnak koolajszarmazekokat.

A recept amit irtal tok jo, en mar hasznaltam hasonlot, vagyis van itthon bolti:) De nem itthoni:( Tenyleg nagyon jo, hajat is lehet vele mosni. Es aztan be a komposztaloba. Ekcemasoknak is OK.
http://href.hu/x/1lrd

Biobaba
biobaba

Köszi a fürdetős tippeket! Ez a zabpelyhes nagyon jól hangzik, azt hiszem, ki fogjuk próbálni! :)
Az olajokra én is gondoltam, de pont a kád szélére ragadás tartott vissza kicsit. Vajon nem lehetne valamivel összekeverni, hogy jól el tudjon oszolni? Ahogy az illóolajokat is elszokás keverni kis mézben vagy tejben, hogy ne a víz tetején úszkáljanak.

Szerintem a paraffin és egyéb kőolajszármazékok nem minden esetben szárítják ki a bőrt. Velünk legalábbis még, bár csak párszor használtam ilyen gyógyszertári "cremor aquosát", amikor száraz volt a gyerkőc bőre. Nem mintha szívesen használnám őket. Rendszeresen semmiképp.

Judit és minden érintett! Ezek a víztisztítók valóban használnak? Mit tudnak kiszűrni a vízből? Mivel szűr a tiéd? Már gondolkoztam a beruházáson, de kicsit szkeptikus vagyok...

KépKép
KépKép
safrany

EZ a zabpelyhes keverék vajon nagyobb mennyiségben megőrölve tárolható hosszabbb ideig? tetszik nekem is, de nem hiszem, hogy akár hetente is lenne idő ennyit külön-külön megőrölni és csomagolni...

Sáfrány :) Belelátsz a gondolataimba :) Tesómék most vettek egy igen drágát, közben ismerek egy ugyanolyan drága másik céget is, valamint még ezeknél is sokkal drágábbakat is, de mindegyik azt mondja - és "mérésekkel" be is bizonyítja, hgoy az övé egyedül tiszta a többieké pedig csak kamu... szóval jó lenne tisztán látni itt.

Régebben olvastam valamit az Ökoszolgálat honlapján a víztisztítókról, de most nem találom.

indianyo

Indianyó,

Azt hiszem igen, eláll. Végülis a hozzávalók egyike sem romlékony.
kat_ica

Sziasztok!

Elterek most a furdetos elmelkedestol:)
Nemreg nyilt a Csengery utcaban (Andrassy feloli oldalan) egy fair trade kavezo. Nagyon kicsi, angol nyelvu hasznalt konyveket is arul a tulaj (ez a resz nagyobb, mint a kavezo:)) Mikor mi voltunk, mar tea is volt.
http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/404

A csoki barban pedig (Liszt Ferenc ternel a Hegedu utcaban), lehet kapni bio kavet, illetve fair trade csokik vannak:)) brutalis izesitesekkel:)
http://www.culinaris.hu/kinalat/csokoladek/zotter.html - en szemely szerint leginkabb a Dios vaddisznotepertost kostolnam meg, de most a csoki bar zarva, a masik helyen (Culinaris) meg nincs tul nagy valasztek jelenleg.

Es ha esetleg valaki tudja, h lehet-e kapni itthon valahol EZA Bio Mascobado cukrot, akkor avasson be. (Ez is fair trade.)

Ja, es szeptember 1-jen nyilik a Bioritmus Csarnok az Ors vezer ternel a Cedrus piac foldszintjen. Allitolag egy nagy bio bevasarlokozpontszeruseg lesz normalis arakkal. Na erre kivancsi leszek, mert a Bioritmus eddigi boltjai (Mammut, Savoya) nem eppen a legolcsobbak koze tartoznak.

Biobaba
biobaba

A viztisztitok alatt ezekre gondoltok?:
http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/366
http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/367

Megtalaltam a kavezo honlapjat is:
http://www.treehugger.hu/
biobaba

Szeretnek ajanlani nektek egy konyvet:
John Seymour: Elfeledett mestersegek, Cser Kiadó, 2005
Mindenfele mara mar elfelejtett, alig remlo regi praktika van benne. Es szerintem jo lenne ezt a gyerekeinknek is atadni. Es hasznat lehet venni akkor is, ha elmegy a csalad skanzenbe. Lehet beszelgetni arrol, h mit mire hasznaltak, es nemcsak allunk ott, h na, ez mi lehet v megallapitjuk, h de szep ("Es a tobbi nema csend":)) Meg azt is meg lehet belole tanulni, h csinaljunk szappant. (Igy tenyleg jo szappant lehet csinalni. Nagymamam padlasarol meg par eve hoztam le ilyen szappant, es meg jo volt.) De meg csomo mas is van a konyvben.
biobaba

Biobaba, köszi a tippeket!
Tök jó, hogy felteszel ide ilyen éredekes és hasznos dolgokat :)

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!

Húha, de rég jártam erre... Megjöttünk a nagy nyaralásból (2,5 éves lány, 4,5 hónapos fiú - bár amikor elindultunk, még egy hónappal fiatalabbak voltak :)).

A nagylány már szobatiszta, a kicsinek csak textilpelust vittem, amint levettem róla, kiöblítettem, majd kint a napon nagyon hamar megszáradt, és olyan volt, mintha fehérítve-keményítve lenne. A kakis pelust mosószappannal mostam át, majd öblítettem. (De nagyon takarékos kicsi fiam van, a nyaralás alatt megdöntötte egyéni rekordját: 10 napig nem kakilt, de nem is nyüglődött vele, nem görcsölt, nem volt kemény a hasa, csak vigyorgott :)) A Monapel külsőket vagy átöblítettem, vagy nem, aztán ki azokat is a napra. A Poppolini gyapjú külsőt meg csak rossz időben tettem ki szellőzni, ahogy egyszer írtátok. :)

A komposztot ki lehetett tenni a kertbe ("szemétdomb"), a palackokat Kékkúton újratöltöttük. Nagyon élveztem, hogy alig van szemét.

A tapolcai piacon vásároltunk a helyi termelőknél. Az ottani bioboltban lényegében nem volt bioélelmiszer (inkább csak "reform"), de a Rossmannban és a Tescoban azt is találtunk (kellett a kölesgolyó-utánpótlás :)). Kenyérsütőt vittük...

Vettem itthon nagy, fújós Lavera naptejet, de... egyrészt elfogyott (a két gyereket + magamat kentem), másrészt megfogta a ruhákat úgy, hogy mosással sem jön ki. Rájöttem, hogy a fújós megoldás nem feltétlenül jobb, mint a "nyomós", hogyha a naptej elég folyós. Viszont barnulni is lehetett mellette, ami a DM-es babanaptej mellett sosem történt meg. Ja, és rájöttem, hogy a naptej masszázsolajként is alkalmazható, a kicsit úgyis reggelente masszírozom, így egy kenést megspórolok. (Nagyon utálom ezt a kenegetést, de ragaszkodom hozzá, ráadásul fehér bőrűek vagyunk.)

Katának nagyszülők gyereknapi pénzéből vettünk egy UV-szűrős, széles karimájú (és élénk színű) kalapot, aminek állítólag az anyagában is van UV-szűrő, ezügyben kissé szkeptikus vagyok, mindenesetre a széles karima tényleg jól árnyékolja a szemet (a napszemüveget nem szeretem) és arcot, nameg a tarkót. Katának nagyon jól áll, és nagy előnye, hogy a gyerek messziről is azonnal beazonosítható pl. a játszótéren :) - hátránya, hogy a gyerek nehezen fényképezhető :D

Az "epés" folttisztítóval pedig az a szomorú tapasztalatom, hogy csak a friss foltra jó, bár az adagolásáról fogalmam sincs - hátha ki tudtok segíteni.

A kicsi fiút mi sem mossuk mindennap, és egyelőre csak tiszta vízzel, a nagylányt gyógyszertári krémmel, magunkat Ökoszolgálatos tusfürdővel, de azok alapján, amiket írtatok, inkább átállunk akkor nála is a tusfürdőre... Én sem mosom a hajam, és Katáét sem mossuk (csak sima víz és fésülködés).

A víztisztítók engem is érdekelnek + elkezdett hullani a hajam: van valami ötletetek? Az is érdekelne, hogy miben van D-vitamin.

GyeZsu
gyezsu

Ja, tudom, még mit akartam írni :)

"Olyan" biciklis gyerekülés nekünk is van, a hátradönthető finkciót sosem használtuk. Mi ajándékba kaptuk, de Rómaifürdő központjában (Bp. III. ker.) van egy biciklibolt, ahol láttam. (Ott tudtam venni kis méretű bukósisakot.)

Mi házhoz szállíttatjuk a bioélelmiszereket, és több közülük fair trade (pl. kávé, kókuszreszelék), emlékeim szerint a Rapunzel, német márkájúak.

Ja, és Biobaba: nem tudtunk olyan korán indulni, hogy az új biopiacon vásároljunk, a kocsiban sem volt több hely... Így legalább a helyi termelőket támogattuk, akik ha nem is bio, de vegyszermentes zöldséget-gyümölcsöt árulnak.

Utolsó dolog a nyaralásról: a fürdődézsát vittük (itthon már a nagykádban fürdik a kicsi is), és nagyon praktikus volt: a nagylány is bele tudott kucorodni (még babástul is :D), és nagyon élvezte. Napközben meg lehetett benne ruhákat áztatni. Csak sima vízben, amelyikbe csak beleizzadtunk, vagy anyatejes lett, ahhoz nem kell mosószer. A nap meg fertőtlenít.

GyeZsu
gyezsu

Szia Gyezsu!
Csukamajolaj:)

Biobaba
biobaba

Gyezsu, szia :D
Napsütés! Naptej nélkül, (úgy emlékszem heti de lehet, hogy) napi 20 perc. Ha be vagy öltözve, mondjuk télen, akkor több. Picinek kell? Akkor őt félárnyékban, vagy reggeli napsütésben lehet napoztatni néhány percig. Anyatejben is van. Fehérbőrűek jobban hasznosítják a d vitamint (vagyis kevesebb időt kell hozzá napon tölteni), de fontos, hogy naptej nélkül is kint legyél. Legalábbis ezt olvastam.
Lili is nagyon fehérbőrű (volt?), emlékszem tavaly is erről beszélgettünk. Az idén már kicsit bátrabb voltam, csak akkor kenem, ha egész nap kinn vagyunk. Ha reggel vagy késődélután, akkor nem, ha mondjuk 10 és 4 között megyünk valahova, akkor hosszúujjút adok rá. Úgy látszik leégés nélkül is tud barnulni, az arcát viszont kenni kell, az csak pirosodik.

Kancsós víztisztítókról van szó? Mert olyan van nekünk, Brita. Az biztos, hogy a víz finomabb.

Biobaba,
megnézem a könyvet, van-e nálunk a könyvtárban:)

Kati
kat_ica

Sziasztok!

Na, akkor a víztisztítóról. Mivel mi Pécsen lakunk, ahol gyakorlatilag ihatatlan a víz és néha még barna is, nem túl bizalomgerjesztő még főzéshez sem, ezért döntöttünk a víztisztító mellett. A mienk Aquaphor Modern nevű és a Babyfun-ból származik. Itt tudtok utana nezni:

http://www.aquaphor.hu

Állítólag minden szennyeződést, klórt, nehézfémeket stb.-t kiszűr. Amit tudok mondani: nagyon finom ivóvízet csinál, úgyhogy mi abbahagytuk az asvanyvízvásárlás. Csak az a nagy banatom, hogy fürdetni nem tudunk benne, mert csak hidegvizet lehet rajta atngedni.

Biobaba,

megszólítva éreztem magam, mint szakmabeli az elfeledett mesterségekkel kapcsolatban. ezt a konyvet ugyan nem ismerem, de körülnézek és összeszedek nektek hasonlókat. Nagyobb gyerkőcökkel lehet gyakorolni a szövést, szalmafonást stb-t. Így nemcsak ügyesednek de természetes anyagokkal érintkeznek, ami szerintem nagyon fontos (Mivel mi friss család vagyiunk, próbálom kiirtani a műanyag bébijátékokat, de a rokonokkal nem könnyű)
jud_it

Sziasztok!

Biobaba, hirtelen azt hittem, a csukamájolajat a hajamra gondolod :D :D

Azért kérdezem a D-vitamint, mert tegnap voltunk a dokinéninél (4 hónapos oltás), kivételesen volt idő beszélgetni. K-vitaminhoz kértem receptet, mert azt ugye elvileg adni kell 6 hónapos korig, újabban csak havonta (Katának még kéthetente kellett emlékeim szerint), és arra azt mondta, hogy szerinte felesleges már adni, az első pár hónapban még lehet az esetleges születési trauma miatt, de nem véletlenül nincs K-vitamin az anyatejben. Ezen felbuzdulva gyorsan rákérdeztem a D-vitaminra, amit ugye naponta kéne adagolni, de állandóan elfelejtjük, a nyaralásra sem vittük, mert nem találtuk a csomagoláskor... Na, arra azt mondta, hogy az a baj, hogy az anya szervezetében nincs elég D-vitamin, ezért kevés az anyatejben is. És azért kevés az anya szervezetében, mert "szmogos a napsütés", és nem éri annyi nap a bőrt, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint tudjon előállítani. Ha meg érné, azzal rengeteg káros sugárzás is jön. De alapvetően nem hisz az anyatej mellé adott dolgokban, ezért buzdultam föl, hogy nekem kéne növelnem a D-vitamin adagomat.

Egyébként Kata barnult, de Misu olyan fehér, hogy világít... (Azért érdekes, mert ő kreolos bőrrel, és zavarosan kék szemmel született, azt hittem, olyan lesz, mint a párom: barna bőrű, barna szemű, ehhez képest még a szempillája is szőke, a bpre pedig "kifehéredett".)

GyeZsu
gyezsu

Ha már szájmenésem (illetve ujjmenésem...) van (csak mert dolgozni kéne - a szokásos): rokonok. Anyósomék most szigorú makrobiotikus étrenden vannak, bio alapanyagokból, nem is igen van otthon náluk más kaja. Ma mentünk hozzájuk, előtte kérdezték Katától telefonon, hogy mit vegyenek neki. Súgtam: barackot. Persze volt gyümölcsjoghurt is - én sokkal finomabbat gyártottam házilag aroma, cukor, keményítő stb. nélkül. + kimentek a közeli kifőzdébe, hogy hozzanak nekünk vacsorát, ahelyett, hogy főztek volna nagyobb adagot a saját kajájukból. :)

GyeZsu
gyezsu

D vitamin: a Nagy gyermekkalauzban is azt irjak:
amennyire lehet a gyerek telen is legyen szabad levegon, h arcat a kek eg sugarai erjek. 10-15 perccel keydve, emelhetjuk napi 2 v tobb orara. Ha nem tul szennyezett a varos levegoje, ez eleg. Csak arra kell ugyelni, h a gyerek homloka fedetlen maradjon, ne legyen semmi, ami learnyekolja az arca es a kek eg kozet:) Kozvetlen napsutest csak addig, mig a karunkon tartjuk a gyereket.

Azt is irjak, h szoptatott gyerknel nem nagyon tapasztalhato rachitis, v ha megis, az nem valik sulyossa.

A csukamajolajjal kapcsolatban irjak, h elofordul olyan mesterseges keszitmeny, amit csukamajolajnak hvnak, de igazabol csak vitaminkeverek, es ezekkel kell vigyazni. Szoval igazabol igazi csukamajolajat kell venni. Igaz, rettenetes az ize, de valahol olvastam, h csinaltak vmi kiserletet, h iskolas gyerekeknek csukamajolajat kezdtek adagolni, es jobban tudtak figyelni:)

B.
biobaba

Azt hiszem ez a kísérlet itt volt Angliában. Lehet, hogy több is volt, én nem erre emlékszem:
http://education.guardian.co.uk/pupilbe ... 06,00.html
Lili pedig imádja a csukamájolajat. (Meg a legtöbb gyógyszer ízét is, kivéve a gyerekeknek gyártott édes-ragacsos lázcsillapítót. Azt még csak egyszer volt hajlandó bevenni :D)

Környezettudatos téma: Nálunk a városban új szemétgyűjtés van. Eddig csak a papírt, üveget és konzerveket vitték el külön. Múlt hét óta városszerte kartont és komposztot (főtt ételmaradékot is!) is. Sima szemetet már csak kéthetente visznek. Ha még ráveszik a lakosságot, hogy kevesebb szemetet produkáljanak, akkor már nagyon boldog leszek. Közben meg hessegetem a muslicákat az új kukámról :?

Kati
kat_ica

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?