2002.07.17 09:09
Szerző: pildi
Sziasztok!
Totyát kihagynám ebbõl, õ ismeri a véleményemet, volt már valahol topik a kint vagy itthon témából, esetleg meg kéne keresni és ott feleleveníteni.
Én most kiindulok abból, hogy Jimma és Tkriszta ízig-vérig itthon akar élni. De végül is majdnem mindegy, hol, a viszonyok számítanak.
Azt hiszem, az emberek többsége olyan, hogy ha több van, akkor több is fogy, ez valahogy normális is. Legjobban úgy "lehet megtanulni" spórolni, ha rákényszerül az ember.
Alapvetõen én is azt akartam írni, amit Zsófi. Valahogy tény, hogy kp-vel könnyebben megy, mint kártyával, de elhatározás kérdése az egész. Ha elég erõs vagy, akár úgy is lehet csinálni, hogy azt mondod, x-bõl élek, a többihez nem fogok nyúlni (mondjuk kösd le egy hónapra a többit).
Fogj egy papírt, és írd össze egy hónapra a fõ kiadásokat. Részben úgy, hogy elõre is tudod, a fixeket (rezsi, bérlet, gyerek oviskajája stb), másrészt úgy, hogy egy-két hónapig szorgosan minden tételt felírsz. Illetve végül is ez rajta van a korábbi folyószámla kivonataidon, bár ott nincs részletezve, ha gyõzöd, akkor jobb, ha részletezed.
És aztán minden tételt meg lehet nézni, hogy kell-e, fontos-e, nem lehet-e olcsóbban.
Látszólag a rezsi stb fix, de azért ez sem teljesen. Mondjuk a közös költségen, hiteltörlesztésen stb nem tudsz spórolni, de vízszámlán, gáz, áramszámlán esetleg igen. Vízhez pl. WC tartály olyan üzemmódban, hogy ne ömöljön le egyszerre a teljes vízmennyiség (nálunk az átalakítás havi 2-3 köbméter spórolást jelentett), fürdésnél, hogy kád van tele naponta, vagy csak tusolsz és ez utóbbit félóráig ömlõ vízzel avagy vékonyan folyatva 5 perc alatt intézed, mosógép mennyire optimális kihasználtsággal megy stb stb. Áramnál én egyre inkább gyanakszom a rejtett sok kicsi sokra megy fogyasztásokra, bár villanyosszakértõ apám szerint ezek nem fogyasztanak sokat, de havi 24*30 órával kell megszorozni azt a pár 10 wattot (10W-os standby, ez elég reális, havi 10*24*30=7200W azaz 7,2 kW, na ilyen lehet a lakásban akár 4-5 is (video, tv, számgép monitor, mikro), az már nem is olyan kicsi tétel (nekem kb 110 kW a havi össz, ennek ez akár a negyede!). De oda lehet figyelni, hogy mi olcsóbb a villanyos mikro, villanysütõ avagy a gázon való ételkészítés.
Aztán jön a közlekedés, meggondolandó az idõ-érték arány, hogy mivel jársz jobban, busszal és bérlettel avagy a kocsival...
És akkor jönnek a kevésbé fix kiadások. Fel kell írni tényleg, eszméletlen mik jönnek ki. Pl kiderülhet, hogy havi szinten több tízezer pénz elmegy olyan kajákra, amit nem is ettél csak nassoltál, fagyi, péksütemény, kóla stb. Biztos, hogy kaja ügyben az alapanyagot venni és magad fõzni verzió olcsóbbra jön ki bármi más verziónál (kajálda, félkész étel vásárlása stb). Ha olyan kamrád van, hogy tudsz benne hosszan tárolni, akkor esetleg érdemes úgy csinálni, hogy ami eláll, azt egy hónapra elõre megvenni (értelemszerûen ilyenkor kocsival és a legolcsóbb helyen, már értelmes közelségben), és aztán tej-kenyérre szorítkozni. Megfigyeltem magamon, ha nem szigorúan tartom a tej-kenyér dolgot, akkor egy-egy boltba menéssel többezer ft-ot is otthagyok, pedig úgy kezdtem, hogy csak tejért megyek be.
Kaja ügyben rengeteget lehet fogni, de idõ, kedv és lelkesedés kell hozzá. (pl magad sütötte sütik minden más ilyesminél olcsóbbra jönnek ki (keksz, cukrászsüti stb))
Érdemes végiggondolni a vegyiárukra való költségeket is. Kell-e a huszadik fajta tisztítószer, vagy tkp. leviszi azt a másik fajta, már úgyis van és sokkal olcsóbb másik is (pl a sima mosogatószer plusz egy súroló plusz egyfajta hyposzerûség összeállítás már majdnem minden tisztítást megold)
Érdemes csoportokba szedni a költségeket, élelmiszer (ebbõl is több alcsoport, a havi nagybevásárlás, hús, tejtermék, zöldség, valamint a benti étkezés (ovi, munkahelyi kajálda), illetve egyéb vendéglátóhelyi költségek (pizzéria, mcdonalds stb)), vegyiárú, ruházkodás, tartós cuccok, szórakozás stb. És megnézni, melyik csoport tûnik gyanúsan magasnak, és átgondolni, hogy tényleg szükség volt-e mindarra, amit megvettél.
Ez az egész viszont csak akkor mûködik, ha belülrõl úgy érzed, te igenis spórolni akarsz. Nem azért, mert röhej, hogy ilyen sokat költök, hanem azért, mert félre akarsz tenni valamire, avagy meg kell élned kevesebbõl. Mert ha csak azért, mert röhej, akkor nem nagyon fog menni, -tisztelet a kivételnek- hisz minek vonnál meg magadtól bármit is, ha tkp. van rá pénzed? Kell a cél, hogy igen, most nem veszem meg ezt a ruhát, (pizzát, fagyit stb), mert kell a pénz a lakásra (kocsira, nagymamára, gyerekre stb).
Huh, most hirtelen ennyi, ha igény lesz rá, megpróbálom folytatni.
Ildi
Ildi