Kedves lányok, Babszika!
Én nagyon racionális gondolkozású vagyok! 2 éve én sem hittem a gyógynövényekben - jöjjön csak a sok gyógyszer, hormon ezerrel! Így gondolkoztam. Azóta egy kicsit alázatosabb lettem ám! Nálam az az alaptétel, hogy a szervezetünk egy természetes egész, valami nem működik benne jól, amiért nem esünk egyből teherbe! De annak oka van... (és nagyon sokszor pszichés görcs, pl. ti tudtátok, hogy a HSG sokszor azért ad álpozitív eredményt, mert a görcs hatására képes elzáródni a petevezető??) Na már most, ezt a kicsit rosszul működő rendszert, ami néha csak lazításra szorulna, pici támogatásra, nem biztos, hogy jó bombázni hormonokkal... ezzel az idegölő feszültséggel, amivel jár az inszem és a lombik is... értitek ugye, amit mondani szeretnék?
A Szabolcs u-nak is a legnagyobb baja, hogy ész nélkül hormonoznak szinte, és nagyon fehérköpenyes, kórházszagú az egész, plusz 2 napos bejárkálás, várakozások, brrrr.... csoda-e, ha az agy ellenkezik, mert agyonstresszeled magad? Gondoljatok egy kicsit bele!! A teherbeesés az esetek 90%-ban a befogadásról szól... nem a görcsről.
A gyógynövényekről. Van egy lány, Almodo, ő az, aki teljesen felnyitotta a szemem, és azóta az eredmények és tapasztalatok is önmagukért beszélnek. Õ PCO-s lány, ismerte az inzulinrezisztencia dolgot is. Én csak vajákosnak hívtam őt, mert ahelyett, hogy elment volna ilyen helyekre a bajával, ügyes érzékkel inkább a Kaálit választotta (Kovács Peti), akiről tudni való volt, hogy metforminoz. DE: ezen kívül ő mindent összeolvasott a szakirodalomban (angolt is), és rájött, hogy a metformin alapanyagát tartalmazza a kecskeruta fű teája, illetve a barátcserje nagyon sokban segít az enyhe hormonális és cikluszavarokon! Ezért ő elkezdte szedni a Premens tablettát, ami jelenleg itthon a legnagyobb dózisban tartalmazza ezt a hatóanyagot, mármint a barátcserjét, patikában kapható vény nélkül. Én kicsit szkeptikus voltam, de azóta sok PCO-s lányon látom, hogy megszűntek a barnázásaik mensi előtt, a PMS tünetek szintén megszűntek, a prolaktin normalizálódott, az egész ciklus sokkal kiegyensúlyozottabb lett, szép hosszú luteális fázissal! A dokik persze röhögnek ezen... a Premens igazából javasolt mindenkinek, akinek van egy kis ciklusbaja, tehát nem csak PCO-soknak.
Tudom, hogy vannak PCO-sok, akiknek nem írták fel még a metformint, de isszák a kecskerutát, és segít. Ugyanígy, mivel az elhízás sokszor összefügg a magasabb inzulinszintekkel, a szénhidrát szegény diéta is nagyon sokszor spontán ciklusokat kreál!
És akkor a javasolt teák: a kecskeruta ösztrogénhatású (ciklus első fele), de nem javallott ezt a második felében inni; a palástfű pedig sárgatest-harmonizáló hatású (progeszteron), ezért a ciklus második felében kell azt inni. Sőt, bemásolok egy tippet, ezt a múlt héten kaptam:
"Fitoösztrogén tea: 100g cickafarkfű, 60g komló, 100g édeskömény. (én utóbbit
meg szoktam törni vagy ledarálni, mert a magokat főzni szokás, mert nagyok
és kemények, a többit meg forrázni)
1 evőkanálnyit forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük, mézzel
édesítjük, naponta kétszer étk után fogyasztjuk ciklus első nem vérző
napjától a közepéig.
Fitoprogeszteron tea: 100g palástfű, 100g apróbojtorján, 50g rozmaringlevél,
100g körömvirág.
Előzővel azonos módon készítjük és fogyasztjuk a ciklus felétől."
Ezeken kívül, rengeteget segíthet még a reflexológia-talpmasszázs és a napi rendszerességgel végzett (és jól végzett) Aviva-torna is!
Lányok, talán meglepődtök most rajtam. De rengeteget "okosodtam" már, és bizony teljesen visszafordultam a természet irányába. Én tudom, hogy miután megszületett Bogi és befejeztem a szoptatást, a metforminom mellett semmi egyebet nem fogok tenni, csak ezeket. Bízom benne, hogy pár hónap alatt úgy fogok működni, ahogy kell! Ha végképp nagyon nem lesz peteérésem, akkor is csak maximum Clostyt fogok elfogadni, de hormont soha többé...
Babszikám! Tudnod kell, hogy a meddőségi dokik nagy többsége hormonmániás. Lehet, hogy M.a korábbi protokollt fogja ezután is erőltetni, sőt, meg is magyarázza a dolgot. De egyvalamit ne felejts el: ő férfi, orvos, és nem az ő testével történnek a dolgok. Az ő kétségbe vonható (...) sikerrátája áll szemben a természet törvényeivel... a döntés igenis a te kezedben van, és abban, hogy miben hiszel!