2002.05.31 22:34
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
Nekem is alaposan kijut a "hisztis gyerek" kategóriából, a nagyobbik kislányom révén, aki kb. 10 hónapos korától kezdve vágta földhöz magát bárhol. Amikor nagyobb lett, próbálkoztunk becsukni szobába, és kimenni, nem tudomást venni róla, de akkor majdnem szétverte az üvegajtót, szó szerint önveszélyes volt. Beszélgetni nehéz volt vele, mert órákon keresztül volt képes hajtogatni ugyanazt az egy mondatot, márpedig azt, hogy mit akar...Amikor otthagytuk, utánunk rohant, és a fülünkbe ordította a dolgokat, nem ért semmit szép szó, fenyítés, nem tudomásul vevés, két szülõ váltott mûszakban történõ meggyõzési kisérlete... (maximum egy kívülálló harmadikra hallgatott, mert elõtte talán már szégyellte magát) Valószínûleg az extra türelemmel megáldott, és korban elõrehaladottabb egyéneknek lett volna nála esélye. Aztán bizonyos idõszakokban már könnyebb volt vele, egy rövid ideig. (pl. négy éves korban azt mondtam, tökéletes. Már nem kisbaba, aki semmit sem ért(bocsánat, akar megérteni), de még nem kiskamasz (ami nálunk kb. 6 éves kortól zajlik...)
Viszont idõközben, kb. egy évig bevált egy dolog, amit önként és dalolva vállalt fel! Óvatosan próbálkoztam, érdeklõdtem, mi lenne, ha kitennénk egy táblára, ha jól viselkedett (persze azt is ha nem, de ezt csak mellékesen jegyeztem meg neki) Boldog volt tõle! Csináltunk egy táblát, és számítógépen nyomtattunk jeleket (mosolygós felkiáltójelet, és fancsali képet vágó másik jelet, már nem tudom mi volt az, de eltérõ színei voltak)
Mindig nap végén döntöttük el, hogy aznap milyen volt.
Az elsõ hét esettanulmányba illõ - a gyerek szó szerint pedálozott, hogy jó pontot kapjon, olyannyira, hogy néhány nap után begörcsölt, és kitört belõle a hiszti, és kapott egy "rossz pontot" - persze ezt a jó mellé tettük mindig, mert egész nap senki sem viselkedik rosszul. És akkor megkönnyebbült. Elmagyaráztuk neki, hogy nem kell erõn felül teljesítenie, lesnie a kívánságaimat, helyettem mosogatnia, takarítania, stb., hanem csak adja önmagát. Néhány héten belül megtanulta, este pedig az ágyban alig várta, hogy megkapja a napi mosolygó pontját. Talán egyszer-kétszer fordult elõ, hogy az egész hetet rossz pont nélkül megúszta, de ez így volt jó. Megtanulta, hogy csak a nagyobb balhékért kap rossz pontot, és hogy a kisebb hisztiket, ha meg tudjuk beszélni, akkor hatástalanítani lehet.
Folymatosan tudatosítottuk benne, hogy csak addig csináljuk, amíg õ is akarja. Aztán úgy lett vége, hogy elkezdett alkudozni, és megsértõdni, amikor rosszat kapott. Minden este jött az alkudozás, és amikor elkezdte hergelni magát, amikor megmondtuk õszintén, hogy úgy érezzük, hogy nem érdemli meg, hogy csak mosolygót kapjon, akkor a táblára inkább egy cicás órarendet csináltunk, közösen.
Amikor megszületett a húga, akkor persze újra érzékeny lett, ennek már húsz hónapja. Most inkább az a rossz, hogy a húga (egyelõre) áldott jó baba (egyrészt mi is tanultunk a hibáinkból, másrészt jobb a természete is ilyen téren) - és a nagyott bosszantja, hogy a kicsire nem szólunk rá - vagyis sokkal kevesebbszer. Ezért kiprovokálja, hogy a kicsi is bevaduljon. Ilyenkor mindketten visítanak. Most inkább attól félek, (ahogy óvónéni fogalmazott), hogy bebújik a fekete bárány szerepébe, és ettõl nehezen szabadul meg. Ezt pedig szeretném elkerülni. De hát mégsem szapulhatom a kicsit azért, hogy õ elégedett legyen!
Egyébként tüneményes és értelmes mind a kettõ, imádom õket, de a nagylány szemszögébõl tényleg úgy tûnhet, hogy a húgát jobban szeretjük (mert muszáj vele többet foglalkozni, meg más hangsúlyban kell vele beszélni, mert nem kiabálok vele, stb.) De már a kicsi is kellõen fifikás, és szerintem érzi, és ki is használja a helyzetét.
Szóval nem egyszerû, mert a mai napig nem tudom eldönteni, hogy meddig tart ez a "hiszti" korszak, és hogy mivel és hogyan kezeljem.
Üdv mindenkinek
Pkriszta