Új privát üzeneted érkezett!

Zsunya!
A kenyér nekem akkor a legjobb, ha "elfelejtkezem" róla, azaz jó sokáig kelesztem! És amikor a formába, vagy tepsibe belerakod, sütés elõtt mégegyszer keleszteni kell kb. fél órát, míg újra felemelkedik. Amikor berakod sülni, onnantól már nem lesz nagyobb, mint pl. a piskóta.
Egy és negyed, egy és fél óra között van a sütési isõ, 4-5 gázfokozaton.
Félfogós liszt Érden a Plus-ban van, ma vettem egyet, majd kipróbálom, milyen.
Mi most házitejet iszunk, múltkor felfedeztem, hogy szállítanak házhoz. Így van tejszín, tejföl, múltkor megsavanyodott, tehát túró is lettKép
Este épp vajat csináltam, megyek is megkóstolniKép

Edóka
Citromfüvet irtom, de marad mindenkinek...Ahol a múltkor kiszedtem, újra hajt...
Edóka
 


Köszi Edóka, kipróbálom.

Amúgy kinek drukkolsz, citromfûnek, vagy a mentának? Kép Igy olvasva olyan mint egy focimeccs.. és most, a citromfüvek elõörse elérte a sufnit. A partjelzõ intésére a küszöböt átlépõket kiállitják a játékból.. Kép

Zsunya
zsunya (zsunya)
 


Sziasztok!
Érdeklõdéssel olvasom a soraitokat. A natúr joghurt lekvárral, befõttel nagyon-nagyon bejött nálam. Eddig meg sem bírtam enni a natúrt, ma már nem is veszek mást. Ha vki tud receptet, szívesen olvasnám. Gépünk nincs.

Andi,
nem küldenél nekem e-mailben néhány kenyér receptet. Nagyon hálás lennék érte!
Megpróbálkoznék szívesen a sütésével. A zsömle recept pedig mindenképpen érdekelne. Köszi elõre is!

Lányok, találtam két oldalt talán érdekelne titeket is:
[url=http://www.bioelemiszer.lap.hu" TARGET="_top]http://www.bioelemiszer.lap.hu[/url]
[url=http://www.foek.hu" TARGET="_top]http://www.foek.hu[/url]

Különféle liszteket (biot) is, én a Tescoban vettem.

Ágci

Kép
Ágci
 
 

 
 

Ágci, köszi a linkeket, mindjáert megyek oda! így név alapján nagyon jól hangzanak. Azelõtt én is utáltam a natúr joghuretot Kép, most pedig csak azt veszem én is.

Vki kérdezte a kefiírgombát. Az indexen vagy egy "Kaukázusi kefir otthon?" c. topik (bocsi, de lusta disznó vagyok most belinkelni, legközelebb belinkelem), ott egy srác (asszem srác Kép) felajánlotta, hogy kérésre szívesen ad kefírgombát.

Ecet még egyszer (és nem utoljára Kép): fertõtlenítésre is jó, anno a kakis pelenkát (textiltpelust használunk) áztattam benne mosásig, csak sajna nem feháérít, nekem meg az volt a fóbiám, hogy ha a folt benne marad, akkor nem is lett fertõtlenítve. Viszont. Most már flóraszeptben áztatok (újra), de mosópor nálkül mosom ki a pelusokat, 70 fokon. Mosószer nélkül azétrt jó, mert a gyerek sejhaja nem ázik majd félórákat a mosópotros-pisis közegben, fertõtlenítve meg már úgyis ki van.

Bodzaszörpi receptet nem felejtettem el, jövök még. Zsömle engem is érdekel.

pzssu
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Zsunya: mindenképp a mentának drukkolokKép
Minden gyomorbajra (hányás, hasmenés stb.) azt adom a gyerekeknek, és én is szeretem Kép
A citromfüvet Eszter (2,5 éves) is felfedezte a kertben, önállóan!
Térült-fordult, és szorongatta a levélkéket a kezében, aztán hozta megmutatni, hogy illatos!
Amúgy Érden van egy óriási gazdátlan levendulamezõ, virágzáskor szívesen elkalauzolok oda bárkit Kép

Edóka
Edóka
 


Sziasztok Lányok!

zsömle:

a tésztához:
40 dkg sima liszt
10 dkg rozs lisz
1 dkg só
2,5 dkg élesztõ
1 kávéskanál cukor
4 dl folyadék ami tetszés szerint lehet tej vayg víz vagy a kettõ keveréke is
izléss szerint magok, ízesitõk pl. lenmag, szezámmag, hajdina, tökmag, napraforgómag, egész köménymag stb.

a tetejére kenésnek
1 db tojás sárgája
1evõkanál tej
izléss szerint magok, ízesitõk pl. lenmag, szezámmag, hajdina, tökmag, napraforgómag, egész köménymag stb.

Az élesztõt a cukorral és 1 dl langyos folyadékal felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk belõle. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Kelesztés után 16 db-ra vágjuk, formázzuk. A tetejét megkenjük a tojásos tejjel és megszórjuk ízlés szerinti magokkal.
Még egy kicsit keleszteni langyos sütõben, majd 220 fokon 17 percig sütni.

Jó étvágyat

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


bigacsiga 2001 Augusztus 01 szerda - 21h 53: Edit


Kenyér

hozzávalók:

80 dkg liszt
1 cs. száritott vagy 1/2 friss éleszto
2-3 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1/2 liter langyos viz

ízesítok:
1 evokanál tejpor
1 kávéskanál margarin
1 késhegynyi aszkorbinsav

1 evokanál lenmag
1 evokanál szezámmag
1 evokanál napraforgó (sótlan)
1 evokanál tökmag

A hozzávalókból tésztát gyurunk, majd beledagasztjuk az ízesítoket is.

A vizet ne öntsük mind bele egyszerre, mert vannak lisztek amik szárazabbak több vizet kívánnak és vannak lisztek amik nedvesebbek azok kevesebb vizet vesznek fel. A tésztának rugalmassnak és simának kell lenni dagasztás után. Inkáb egy kicsit keményebb legyen mint lágy puha, mert a keléskor tovább puhul és nem tudja megtartani a formáját. A barna lisztek ragacsosabbak!
Az éleszto mindegy milyen én nem szokta felfuttatni csak a süteménybe.
A sót ki kell tapasztalni erre mondják izlés szerint.
A cukrot el is lehet hagyni, de szebben kell a kenyér.

A tejportól szintén jobb ízu lesz a kenyér.
A margarintól kevésbé morzsálódik ha marad még másnapokra .
Az aszkorbinsav a kelést segíti, de el is hagyható.

A magokat bele lehet dagasztani és szórható a tetejére is. Ha a tetejére teszed vizezd be a kenyér tetejét, hogy a mag ráragadjon.

Jobb álagú a kenyér ha kétszer van megdagasztva.
Én géppel megdagasztom, kelesztem, újradagasztom és másodszor már abba a formába kelesztem amibe sütöm. A formát vékonyan ki kell margarinnal kenni.

175 fokon gázsütoben 45-60 percig kell sütni.
A sütési ido függ a sütottol meg ki mennyire sültre szereti.
Sütés után ki kell venni a formából és rácson kihüteni. Azért fontos kivenni, mert beizzad és elázik a kenyér.

A liszt aránya:
Malom boltba lehet kenyérlisztet kapni ha nincs jó a finom(búza)liszt is helyette.
Graham liszt teljeskiörlésu búzaliszt
Rozsliszt a teljeskiörlésu rozsliszt az van ráírva RL 190. Minél kisebb ez a szám annál több korpa anyagot szitáltak ki belole.

fehér kenyér:
2 rész finomliszt, 2 rész kenyérliszt

félbarna kenyér:
2 rész finom liszt, 1 rész kenyérliszt, 1 rész grahamliszt

2 rész finom liszt, 1 rész kenyérliszt, 1 rész rozsliszt

Javaslom eloször fehér kenyeret sütni próbának, mert azt könnyebb és nagyobb a sikerélmény.

Jó étvágyat, jó kisérletezést mindenkinek!

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Iboly kiflije

Szezámmagos kifli

70 dkg liszt (35 dkg rétes + 35 dkg finom)
2 dkg élesztõ
10 dkg olvasztott Ráma
3 evõkanál cukor

tej

Az élesztõt felfuttatjuk, a liszthez adjuk + cukrot, Rámát, sót és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. 10 percig dagasztjuk utána langyos helyen legalább 1 órán keresztül kelesztjük.
Kelesztés után a nagy cipót 4 részre osztjuk, a négy kis cipót egyenként kör alakúra kinyújtjuk, 8-8 egyenlõ részre felvágjuk. A kis háromszögeket feltekerjük, tojásfehérjével megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, megsütjük.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Hangya ügyben majd próbálkozom.

Almaecet házilag
Az almákat megmossuk, a hibás részeket kivágjuk és csutkájával együtt össze-zúzzuk, vagy nagylyukú reszelõn lereszeljük. Felhasználhatjuk a más tevékeny-ségnél pl. befõzésnél megmaradt gyümölcshéjat is. Az összezúzott almát edény-be tesszük és felöntjük felforralt és langyosra hûtött vízzel (5dl vizet számítunk 4 dl almapépre). A víz minden literjéhez 10 dkg mézet vagy cukrot adunk. Hogy az erjesztés folyamatát siettessük, minden liter vízre 1 dkg sörélesztõt és 2 dkg száraz fekete kenyeret számítunk és a keverékhez adjuk. Az edényt fedetle-nül 20-30 °C-os hõmérsékletû helységben tartjuk. (Ne tegyük napra, mert az ibolyántúli sugarak akadályozzák az erjedést.) Az almapépet naponta 2-3-szor fakanállal keverjük meg, majd 10 nap múlva ritka szövésû vászonruhán présel-jük át. Végül gézen is szûrjük meg és öntsük széles szájú edénybe. Gézzel le-kötve az erjedésnek megfelelõ hõmérsékleten tároljuk. Az erjedés akkor fejezõ-dik be, amikor a folyadék megnyugszik és letisztul ( kb. 40-60 nap). Ekkor gu-micsõ segítségével - gézzel bélelt tölcséren át - üvegekbe fejtjük, jól ledugaszol-juk és hûvös helyen tároljuk.

Bodza ivólé
H: 7 virág feje, 5 l víz, 1,5 doboz citrompótló, fél citrom leve, fél citrom kariká-ra vágva, 30-40 dkg cukor
A cukrot és a citrompótlót a vízben feloldjuk, majd a megmosott virágokat, a citromkarikát és levet hozzátesszük. Szobahõmérsékleten tartva, néha megke-verjük, 2-4 nap után lefejjük. Hidegen tartva tovább eláll és finomabb.

Joghurt házilag
Egy liter tejet felforralunk, langyosra hûtjük. Egy pohárban ké kiskanál joghurtot elkeverünk a langyos tejjel, majd hozzákeverjük a többihez. Langyos helyen 5-6 óra hosszat állni hagyjuk, majd jégre tesszük. A következõ joghurt készítésnél már ebbõl vesszük az oltóanyagot.

Én eddig csak a bodza ivólevet csináltam, de hátha érdekel valaki a másik kettõ is.

Prü
prü (prü)
 


Köszi Prü, engem érdekel!

Szia:Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Sziasztok!
Hangya ellen bevált: Friss élesztõt elmorzsolni, és a rések, szellõzõk, hangyaútvonalak közelébe helyezni. Én zacsiba rakom, azt meg kiszurkálom. Amikor panelban laktunk a mi lakásunk teljesen hangyamentes lett ettõl, pedig szép kis vöröhangyák voltak 10 emelet magasságban.
ZSomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Szia Edóka!

Honnan hoztok/kaptok házitejet? Engem is nagyon érdekelne, mi Diósdon lakunk Érdligethez nagyon közel. Szombatonként szoktunk a Marcibányi térrõl hozni, de hát az max keddig tart. Én is szoktam joghurtot, túrót csinálni. Neked 2 liter tejbõl mennyi túró jön ki? Vajat hogy kell csinálni?
Sára
sarav@freemail.hu
Sára
 


http://www.kenyersutes.hu

[url=http://www.nexus.hu/farago/kenyer.htm" TARGET="_top]http://www.nexus.hu/farago/kenyer.htm[/url]

[url=http://pekmester.hu/pekmester/" TARGET="_top]http://pekmester.hu/pekmester/[/url]
[url=http://pekmester.hu/pekmester/200104/rozskenyer.htm" TARGET="_top]http://pekmester.hu/pekmester/200104/rozskenyer.htm[/url]

Funai sütõre receptek
[url=http://e-iroda.titasz.hu/ugyfelsz/musz_taj/keszulekek/kenyersuto.htm" TARGET="_top]http://e-iroda.titasz.hu/ugyfelsz/musz_taj/keszulekek/kenyersuto.htm[/url]

kenyérreceptek
[url=http://www.vegetarianus.hu/receptek/nagyzsuzsa/kenyer.html" TARGET="_top]http://www.vegetarianus.hu/receptek/nagyzsuzsa/kenyer.html[/url]

KENYÉRSÜTO ISKOLA
[url=http://www.profeciak.hu/taplal3.htm" TARGET="_top]http://www.profeciak.hu/taplal3.htm[/url]
KENYÉRFÉLÉK
[url=http://www.profeciak.hu/taplal4.htm" TARGET="_top]http://www.profeciak.hu/taplal4.htm[/url]
KOVÁSZTALAN KENYEREK, POGÁCSÁK, KEKSZEK
[url=http://www.profeciak.hu/taplal6.htm" TARGET="_top]http://www.profeciak.hu/taplal6.htm[/url]

294. Graham–kenyér
[url=http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky295.html" TARGET="_top]http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky295.html[/url]
295. Graham–zsemle
[url=http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky296.html" TARGET="_top]http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky296.html[/url]

Mulan, Krumplis kenyér
[url=http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/mulan/netszak/recipe/kelt_1.html" TARGET="_top]http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/mulan/netszak/recipe/kelt_1.html[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Lányok jövök a listáimmal, kicsit hosszú ezért külön rakom fel õket, bocs a helyfoglalásért! Szofi Kép
Szofi
 


Vitaminok

A-vitamin: fûszerpaprika, burgonya, méz, tojássárgája, káposzta, tök, õszibarack, áfonya, csipkebogyó, vaj, sajt, vitaminozott margarin, búzacsíra, tejtermékek, olajos hal, sárgarépa, paradicsom, cékla, hagyma, zöldségek és zöldfõzelékek, barack, sötétzöld és mélysárga zöldségek, pirospaprika, sárgadinnye, sütõtök, belsõségek, pitypang, petrezselyem, baraboly, zsázsa.

B-vitamin: gabonafélék, búzacsíra, hüvelyesek, dió, hús, tojás, méz, sörélesztõ, tej, sajt, gomba, burgonya, banán, kenyér, olajos hal, hántolatlan rizs, olajos magvak, gesztenye, cékla, uborka, lencse, aszalt szilva, köles, lucerna.

C-vitamin: eper, citrusfélék (citrom, grapefruit, narancs), paprika, zöld, piros és sárga zöldségfélék, burgonya, fejes és savanyú káposzta, bogyós gyümölcsök, karalábé, fekete és piros ribiszke, cukordinnye, egres, karfiol, sóska, petrezselyem, gyümölcsök, brokkoli, csipkebogyó.

D-vitamin: olajos hal, tejtermékek, máj, tojás, zabpehely, búzacsíra, tejszín, sörélesztõ, kakaó, gombák, fûfélék, hidegen sajtolt olajok. A napfény segítségével, a bõrben aktiválódik.

E-vitamin: legtöbb élelmiszer, különösen búzacsíra, tojás, vaj, csírák, olajos magvak, gesztenye, kapor, petrezselyem, zellerzöldje.

K-vitamin: zöldek, lucernacsíra, karfiol, joghurt, tojássárgája, hidegen sajtolt olaj.

Folsav: nagy levelû fõzelékfélék, dió, mák, paraj, brokkoli, barna kenyér, étkezési búzakorpa, zabpehely, zöldborsó, tojássárgája, sörélesztõ, virágpor. (Szerepe van a magzat központi idegrendszerének kialakulásában, a vérképzésben. Segít a nyitott hátgerinc és más rendellenességek kialakulásának megelõzésében.) Terhesség alatt a szokásos mennyiség duplájára van szükség. A 14. héttõl gyakran vasat rendelnek a folsav mellé.

Kalcium: szezámmag, mák, olajos magvak, teljes õrlésû búza, rozs, nagy levelû fõzeléknövény-félék, répa, narancs, málna, tejtermékek, gabonafélék, hüvelyesek, dió, karfiol, sajt, vaj, savanyú káposzta, citrusfélék, brokkoli, kelbimbó. A Ca beépüléséhez feltétlenül szükséges a D-vitamin. A baba csontjainak, fogainak felépítéséhez szükséges. A kismamának a terhesség és szoptatás alatt majdnem dupla mennyiségû Ca-ra van szüksége, különösen a terhesség elsõ 4 hónapjában.

Vas: aszalt gyümölcsök, csalán, eper, fekete ribiszke, alma, húsok, mák, padlizsán, hagymák, tojás, zöld levelû fõzelékfélék, dió, körte, barack, szõlõ, cseresznye. A fokozott vasképzéshez szükséges Hgb képzõdését segíti elõ. Felszívódását a C-vitamin segíti. A terhes nõ szervezete dupla mennyiségû vasat igényel, adott esetben még többet is.

Foszfor: gyümölcsök, zöldfélék, zöldborsó, lecitin, száraz hüvelyesek, tejtermékek, olajos magvak, tojássárgája, fekete kenyér, kakaó, tengeri hal, lencse, köles, alga, szezámmag.

Cink: húsok, száraz hüvelyesek, teljes õrlésû gabonafélék (cereáliák), csírázó magvak, diófélék, sajt, datolya, zsázsa, zöld levelû fõzelékfélék, élesztõ, spenót, lencse.

Magnézium: zöldségek, paraj, sóska, száraz hüvelyesek, olajos magvak, hús, búzakorpa, dió, kesudió, csírázó magvak, mák, vöröshagyma.

Szelénium: ananász, csírák, bioélesztõ, tejtermékek, dió, szezámmag, spárga.
Szofi
 


Bioboltok

Budapest
Álom Gmk. Bolt, Bp. XII., Nagyenyed u. 7., 355-4328
Bio-ABC, Bp. V., Múzeum krt. 19., 317-3043
Bioda bolt, Bp. III., Harrer Pál u. 12., 250-3593
Biofarm-R bolt, Bp. II., Zöldlomb u. 38/D., 325-8454
Biokuckó bolt, Bp. XVIII., Thököly u. 2., 291-3010
Biopont bolt-ételbár, Bp. III., Nánási út 67., 430-8339
Biotéka bolt, Bp. II., Frankel Leó 10., 316-6859
Biotéka bolt, Bp. XI., Nándorfehérvári út 29., 206-1018
Cibaria bolt, Bp. XIII., Pozsonyi út 49., 339-0209
Egészség bolt, Bp. XII., Csaba u. 5., 212-2542
Elantrade bolt, rendelõ, Bp. III., Szentendrei út 39., 436-6628
Életház bolt, étterem, Bp. XII., Böszörményi út 13–15., 212-5881
Elixír könyv- és biobolt, Bp. XVIII., Üllõi út 541., 30/932-4671
Ezerjófû gyógynövény drogéria, Bp. III., Vízimolnár u. 6., 30/948-9442
Falafel faloda, Bp. VI., Paulay E. u. 53., 267-9567
Feng Shui Centrum, Bp. VI., Podmaniczky u. 91., 30/959-0595
FILOSZ keleti könyvesbolt, Bp. VIII., Krúdy Gyula u. 7., 266-6409
FILOSZ keleti könyvesbolt, Bp. VI., Oktogon tér 3., 321-6459
Galga mintabolt, Bp. VI., Eötvös u. 8., 351-2441
Gandhi étterem, Bp. V., Vigyázó F. u. 4., 269-4944
Gopál ételbár, bolt, Bp. XVIII., Vasút u. 48., 294-7805
Govinda indiai étterem, Bp. V., Belgrád rkp. 18., 318-1144
Gyógyító növénybolt, Bp. VI., Podmaniczky u. 11., 353-4194
Gyógynövény Testkultúra bolt, Bp. VI., Oktogon tér 4., 302-1324
Herbária bolt, Bp. IV., Árpád út 45., 369-4987
Margitvirág Natura bolt, Bp. II., Margit krt. 58., 214-7265
Mirtusz étterem, Bp. VI., Zichy J. u. 47., 331-5920
NAP-RA bolt, teaház, Bp. XI., Szabolcska M. u. 5., 466-5627
Borostyán gyógynövény szaküzlet, Bp. VIII., József krt. 44., 20/931-9801, 210-6978
Nektár bolt, Bp. IX., Ferenc krt. 42., 217-3510
Öko Café Bolt, Bp. VI., Jókai u. 7.
ÖkoCentrum Bolt, Bp. II., Szilágyi E. fasor 121., 275-0855
ÖkoCentrum Bolt, Bp. III., Bécsi út 223., 367-5693
Öko-Centrum nagykereskedelmi bolt, Bp. III., Bécsi út 211., 387-8008/08
Reform kuckó bolt, Bp. VI., Teréz krt. 32., 269-3298
Reformélelmiszer bolt, Bp. XIV., Thököly út 63/b., 221-4697
Srivara Kft. Vegi cukrászat, Budapest, 370-3031
Vajda-natura természetgyógyász rendelõ és bolt, Bp. VII., Nagydiófa u. 19., 342-0725
Vegetárium étterem, Bp. V., Cukor u. 3., 267-0322
Vireco Kft. (élesztõ pástétomok), Bp. XIII., Kárpát út 1/b., 320-3412
Zuglói Naturál Kft. bolt, Bp. XIV., Nagy Lajos király útja 82., 363-0923
Reform élelmiszer és biobolt, Bp. I., Mészáros u. 6., 201-4131
B-Natur raktár, Bp. XIX., Petõfi u. 44., 280-4279
BIO-Reform bolt, Bp. XVI., Rákosi út 142., 20/332-0011


Vidéken
Ezerjófû gyógynövény bolt, 2083 Solymár, Terstyánszky út 37., 29/360-280
Biobolt, 7090 Tamási, Kossuth tér 6., 74/471-558
Bioudvar-biobolt, 2532 Tokod-Altáró, Béke tér 1., 33/466-350
Bioforrás bolt, 4220 Hajdúböszörmény, Tessedik S. u. 15., 52/221-480
Gyógynövény szaküzlet, 8400 Ajka, Újvilág út 41., 88/213-769
Napsugár bolt, 6000 Kecskemét, Arany J. u. 3., 76/462-250
Natura bolt, 8200 Veszprém, Budapest út 8., 88/422-182
Gyógyír biobolt, 7150 Bonyhád, Szabadság tér 3., 74/455-546
Bio csemege bolt, 6721 Szeged, Vidra út 3., 62/420-675
Bio Mobil bolt, 6725 Szeged, Szél u. 33., 62/421-321
Zöldház panzió, étterem és kávézó, 8315 Gyenesdiás, Kossuth u. 16., 83/316-043
Oázis étterem, 8360 Keszthely, Rákóczi tér 3., 88/311-023
Sigma Trading Kft. bolt, 4033 Debrecen, Görög u. 5/a., 52/322-013
Napsugár Bio ABC, Kecskemét
Alföld Áruház/Bio Íz bolt, Kecskemét
Natura Bolt, 6100 Kiskunfélegyháza, Zrínyi út
Zöld Kosár bolt, 5600 Békéscsaba, Mednyánszky u. 45., 66/442-508, fax: 66/450-770
Kézman Pál Sigka Trading Kft. bolt, 4025 Debrecen, Miklós u. 34., 52/415-351
Bolt, 4060 Balmazújváros, 52/370-053
Természet boltja gyógynövény szaküzlet és biobolt, 8400 Ajka, Fõ u. 13., 88/214-991
Tiszta Forrás bio és reformélelmezési szaküzlet, 8400 Ajka, Szabadság tér 20., 88/200-102
Bio Farm bolt, 9400 Sopron, Kristály Üzletház I. emelet, 30/9943-154
Gyógyító táplálékok boltja, 7400 Kaposvár, Irányi Dániel u. 21., 82/416-378
Ezerjófû gyógynövénybolt, 9021 Gyõr, Kisfaludy u. 1., 96/335-950
Szofi
 


Öko- Bio- Natúr- Reform alapfogalmak

Ezek a fogalmak az egészséges táplálkozást igénylõk tudatában is meglehetõsen gyakran keverednek, noha jelentésük egymást nem fedi, sokkal inkább kiegészíti. Lássuk, mit jelentenek!

Öko:
olyan környezetkímélõ mezõgazdasági rendszerben elõállított, nyers vagy feldolgozott élelmiszer, amely maradéktalanul megfelel az EU 2092/91., illetve a magyar 140/99. számú kormányrendelet elõírásainak, és amelyet az erre feljogosított minõsítõ szervezetek tanúsítványa igazol. A termesztés során semmiféle mûtrágyát, szintetikus növényvédõ szert nem lehet használni, és a feldolgozás is csupán természetes anyagokkal történhet.

Bio:
korábban a bio szó jelölte a ma leginkább öko jelzõvel ellátott termékeket. Tartalmuk azonos, napjainkban az öko szó van terjedõben.

Natúr:
gyakran használt megtévesztõ jelzés, amely az áru egészséges voltára kíván hivatkozni, ám mindenféle kötelezõ tartalom nélkül. Natúrnak nevezhetõ minden feldolgozatlan, illetve átalakítatlan termék, függetlenül attól, hogy vegyszerek használatával, vagy azok kizárásával állították elõ. Gyakran alkalmazzák a valódi bio-, illetve ökotermékekkel való összetéveszthetõség érdekében (pl. natúrkajszi-aszalvány, amelyet mûtrágyák és növényvédõ szerek segítségével termeltek, szép, sárga színét ráadásul a kénessavtól kapta).

Reform:
a múlt században Németország és Svájc területérõl indult táplálkozási mozgalom, amely elõnyben részesíti az ökominõségû, kevésbé feldolgozott élelmiszereket, teljes értékû táplálékokat (gabonák, magvak, gyümölcsök, tojás stb.). Ellenzi a hús- és alkoholfogyasztást.
Szofi
 


Zsomimama,

A hangyák elmennek az élesztõtõl, vagy megeszik és kampec?
vagy mi történik velük?

köszi: Tomka
Tomka
 


Tomka!
Nem eszik meg, elmennek.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Az egész hangyaboly elvádorol? a szomszédba mondjuk? :-)

T.
Tomka
 


De amúgy komolyan kérdeztem, vagy csak addig járnak máshová míg kinn van az élesztõ?

bocsi az értetlenkedésért: Tomka
Tomka
 


Hát mi folyamatosan otthagytuk, illetve cseréltük kb. 3-4 hetente az élesztõt. Pl. szellõzõ nyílásba tettünk, meg a csõvezetékek fali nyílásaihoz, kisadagokat.kb. 1 db 5 dkg-s élesztõt 2-3 felé csomagoltam szét, elmorzsolva.Nem jöttek vissza, míg mi ott laktunk.
Itt meg nincsenek, csak az udvaron.
Próba cseresznye
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Sára!
A múltkor a Kutyavári úton fölfedeztem, hogy hordják autóval a tejet...
Majd írok telefonszámot, hátha vinnének arra is. Heti 3x járnak (h-sz-p).
Nálunk 8 liter a rendelés, meg is kérdezték, hogy magánovink van?Kép
Túró: ennyi tejbõl kb. 80 dkg lett.
Vaj: a tejszínt kell túlverni, amig kicsapódik a zsírja.
Ennyi tejen kb. 7,5 dl tejszín van.
Írok emilt!

Edóka
Edóka
 


Sziasztok!

Jaj, nekem! Spórolni akartam a telefonszámlán, de ha ilyen jó topikok vannak, akkor nem fog menni!

A Mit fõzzek topikban leírom az általunk készített bodzaszörp receptet, Edóka, kérek szépen szeder szörp leírást, mi ki se látszunk a szeder bokrok közül. Tavaly õsszel Gergõ pofija hetekig lila volt.

És ha kérhetek, nekem hozz légyszi mentát a talira! Imádom!

Szerintetek, mit ültessek, ami elriasztja a csigákat és a hangyákat a kertben? Levendula?

És mit tudtok a mosókorongról (vagy golyó?)? Egy idõben nagyon sokat ajánlgatták direkt marketing bemutatókon.

Iboly
iboly
 
 


Sziasztok,
megsütöttem életem elsõ kenyerét. Miután betettem a sütõbe, beszéltem anyukámmal. elõbb kellett volna. Ui. a nagymamám még sütött kenyeret - kemencében, rögtön meg is ígértem anyunak, a nyáron sütünk a kemencében kenyeret.
Szóval, amiket megtudtam, és hasznosítok ill. kipróbálok:
- Nagymamim mindig este dagasztotta a kenyeret, éjjel megkelt, hajnalban sütötte (vagyis én is éeste megdagasztom, reggel meg be a sütõbe)
- tett bele fõtt krumplit
- addig dagasztotta, míg meghólyagosodott (na, ezt nem biztos, hogy betartom...)
- õ ált. fele sima liszt fele grízes liszt (vagyis rétesliszt) kombinációban sütötte, de ment bele krumpli is ahogy írtam
- dédnagymamám fõtt tököt (fõzõtököt, nem sütõtököt) tett bele - egyszer kipróbálom
- a kenyér mellett a kemencében mindig sült lángos is. nyami Kép ki fogom próbálni, mert a lángost imádom, de utálom ha nagyon olajos


A magam tapasztalatai: tényleg tovább kell dagasztani, mert nemhogy az edény oldalától nem akart elválni, de a kezemtõl sem KépKép
Nem közepes lángon fogom sütni, hanem a közepes és a kis láng között vhol
vennem kell egy teflonformát, mert sütõpapíron sütöttem, és rásült a papír...

sajna a nagy láng miatt nagyon megbarnult az alja, meg ugye ráragadt a papír is, szóval az alsó héját le kell váégni mindenképpen, de isteni finom lett. És tényleg nem macerás, ezentúl kétnaponta este kenyeret dagasztok Kép.
Egyébként nagymamim mindig azt mondta, hogy a kenyér inkább nagyon barna lehgyen, mint halvány, mert ha nem sül át, azzal már nem tudsz mit csinálni, de ha kicsit túlsül, akkor a héját levágod és megeheted Kép.

Megyek vajas kenyeret enni Kép
puszi
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Sziasztok!

Valaki panaszolta, hogy nem kapott durum lisztet sehol. Én a bosnyáktéri piacon szoktam venni. Van ott is egy natúrbolt. A Nagy Lajos király útja 82. alatt is rendszeresen kapok. Szofi listájában benne van pontosan az üzlet neve. De legolcsóbban egy vidéki Plusz diszkontban jutottam hozzá. (Natúrboltokban kb. 150 Ft.- , a Pluszban kb. 60 Ft.-)

Prü
prü (prü)
 


Zsóka!

Egy kb. egy kilós kenyeret kb. 160-170 fokon lell sütni kb. 3/4 - 1 óra.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Iboly!
OKKép
Zsóka:
Csak így tovább!Kép

Edóka
Edóka
 


Köszi Kata! Nem tudom, hány fokon sütöttem, meg kellene néznem. Az biztoas, hogy öt perc híján egy óráig sült... Mindenesetre gondolom ki kelél tapasztalni...
üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Edóka! Pontosan merre van a József körúti Azúr vegyszerbolt? A mosószóda miatt kérdezem, szeretném kipróbálni.

Köszi: Laura
p_laura
 
 


Laura,
Bocsi, hogy közbekotyogok, csak én itt lakom tõle három percre Kép. Nemtom merrõl jössz, metróval-é avagy 4-6-os villamossal, a Ferenc krt. és a Baross u-i villamosmegálló között van. Ha vilivel jössz,a Dunával szemben állsz, akkor a jobb oldalon. A Baross u-i vill. megállótól a második sarok. A metrótól számítva pedig a bal odalon, szintén a második sarok. Kép
üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Szia Edóka!
Megkaptam a mailt köszi, majd írok. Te hogy csinálod a túrót? Mert nekem sokkal kevesebb jön ki, nem tudom a technikával van gond vagy a tejjel.
Köszi,
Sára
Sára
 


Sára: semmivel, csak én a 8 liter tejre írtam....
És az én technikám volt rossz, sokáig hagytam állni az aludttejet, túl sok volt már a savó...

Edóka

Majd írok mélt!
Edóka
 


Zsóka!

Köszönöm!

Laura
p_laura
 
 


Sziasztok,
kerestem volna a mit fõzzekben a ketchup receptet... Nemt aláltam Kép
Ne tudjátok, a belvárosban van vhol szemétgyûjtõ udvar? (tudjátok, ahol a szelektív szenmétgyûjtõ konténerek vannak. Állítólag minden kerületben van).
Üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Pedig ott van az!
[url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/39/4741.html?2002Mjus25szombat21h13" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/39/4741.html?2002Mjus25szombat21h13[/url]#POST82299

(április 26 és én vagyok a szerzõ)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Megtaláltam, köszi! tegnap vhogy átsiklottam felette...
üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Ezt most találtam:
[url=http://www.origo.hu/itthon/20020613eltunnek.html" TARGET="_top]http://www.origo.hu/itthon/20020613eltunnek.html[/url]
Szomorú a helyzet!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Tegnap felháborodva mesélem ezt a visszaváltós ügyet anyámnak, aki erre bólogat, hogy helyes. Nézek rá hülyén. Mire kifejti, hogy õ eddig sem vett visszaváltós dolgokat, mert azt nem tisztitják ki rendesen, vagy benne marad a mosószer. Szóval õ helyesli a megszüntetésést.

Nem tudtam mit mondjak neki. De azt hiszem elviszem legközelebb neki a COLORS szeméttel foglalkozó számát. Had lásson csodát.

Szomorúzsunya

zsunya
 
 


Sziasztok,
És én még reménykedtem, hogy megfordul a helyzet... KépKépKép
Vagy legalább lenne olyan, mint az USA-ban,. Szigorúan külön gyûjteni papírt, mûanyagot, üveget, egyebet.- Ha egyben van, el sem viszik.
(Elõször kiakadtam, hogy micsoda pocsékolás, tej mûanyag flakonban, meg mindenki dobozos üdítõket vesz. na aztán rájöttem, hogy ott biza komolyan veszik a szelektív hulladékgyûjtést.)
A visszaválhatós mégis jobb megoldás lenne... Nem lehetne aláírást gyûjteni?
Továbbra is fennáll a kérdésem: nem tudjátok, hogy a belévárosban hol van ilyen szemét-udvar? A múltkor kidobtam egy nagy zsáknyi üveget, de olyan lelkifurdalásom lett tõle, hogy azóta is gyûjtöm. Viszont nem kell. Jó lenne OTT kidobni...
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


sziasztok, a mostani praktikában elég sok "recept" van a szúnyog, hangya és hasonlók elûzésére.
Akit érdekel nagyon szívesen bemásolom ide.

Móró
Névtelen
 


Tegnap eljutottam kedvenc Pennymbe. Vagy 5 db visszaváltós kolás flakonnal együtt. Hát nem vették vissza. Most hova vigyem, azóta már 6 db van? (õriztem és gyûjtöttem õket a bodzának, azóta kiürültek) MÁr most sem veszik vissza, pedig még kéne. Dühöngök.
Hulladékudvar: olykor a budapesti piacban le szokták hozni a hulladékudvarok címét. Esetleg elõ kéne ásni, hátha jól emlékszem. Vagy a neten, van nekik is oldaluk, hátha... Esetleg rákeresve? Tényleg a fõkefe van már a neten?
Üres üvegem nekem is egyre több van, viszont határozottan tudom, hogy a mi kerületünkben nincs hulladékudvar. Ugyan már, minek az nekünk? Tõlünk minden órákra van... Kivéve a szeméthegyet, mert az utca végétõl 50 méterre (ott van a Bp vége tábla) már rakják le a szemetet. Jujjj de gyûlölöm õket.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


A HuMuSznak van honalpja, emgnézem ott, hátha...
A Budapesti Piac jár hozzánk ios a házba, de sosem olvasom... Legközelebb behozok egyet.
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


[url=http://www.kukabuvar.hu/kb09/kb09_10.html" TARGET="_top]http://www.kukabuvar.hu/kb09/kb09_10.html[/url]

Itt van egy térkép is, a Bp-en található huladékudvarokról, csak sajna a cikk '97-es... Kép Újabbat nem találtam...
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Sziatok!
Nem kaja, de "zöld-dolog": hallottatok már a "ZÖLDIKÉRÕL"?
Dióhéjban: egy zöld színû, mûanyagból készült lyukas golyó, amiben mágnes van. Beleteszem a mosógépbe a ruhák közé, kevesebb mosópor kell, és ezzel a mágnessel, ahogy átfolyik rajta a víz, lágyítja azt. Én harmadik hónapja használom (semmi vízlágyító!) és már egy jó ideje körömnyi-kisujjnyi fekete vízkõdarabok jönnek ki a mosóvízzel együtt. Én szkeptikus voltam, de már nem. Hihetetlen, az elején, amikor elkezdtem használni,a törölküzõ és az ágynemû mosásakor vettem észre, hogy FEKETE víz jön a gépbõl. Egyébként a termék neve ÖKOMAG, kerül 3000 pénzbe (egyszeri kiadás), lehet pl. csapra húzni, vízzel forralni, kancsóba tenni, stb. Én nem bántam meg, hogy kipróbáltam. Ha valakit érdekel, szívesen mondok búvebben is, de ne a rovatba írjatok, hanem az emilemre, mert kizárt, hogy én ide még egyszer visszataláljak...
Cili
 


Cili,
vissza fgsz találni! Kép
Hol vetted? Én is hallottam vmi mágneses golyóról, sõt Ildi is emlegette vmikor az õsidõkban (ha jól tudom, nem használta).
Érdekelne nagyon.
üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Zsóka!
Képzeld, tényleg visszataláltam.
Tölem tudsz venni. Írj nekem, mert én nem tudok neked.
Cili
Cili
 


Sziasztok!

Szegény mágneses golyó. Igyekszem hallgatni róla. Nõvérem ilyen golyó-fun. Olvasta, hogy ha vízbe teszi, és utána azt a vizet issza, még jót is tehet az epekövének. Évek óta használja a mosógépben.
Olvastam róla anyagokat is. Próbáltam a fizikáját megfogni, de elég nagy ködösítés volt ezügyben.

Nekem is szoktak vízkõ darabok kijönni a mosógépbõl. Sõt, még a 40 fokos mosásom is tud fekete vizet varázsolni. Kép Golyó és vízlágyító nélkül.

Ezzel együtt nem akarom bántani a híveit, tudom, hogy sokan esküsznek rá, én meg nem tudok se pro se kontra bizonyítani semmit. Páromat is faggattam, mint szintén szakmabelit, nem jutottunk elõre. De ha nem felejtem el, rákérdezek itt a laborban is (az ajtóra az vala írva: mágneses laboratórium)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi,
Ha megtudsz vmit, jelentkezz!

Cili,
venni nem akarok... csak úgy érdekelt volna...
Vízkõ ellen a legjobb az ecet. Mindenhová, a mosógépber is. és olcsó. Bocsi, nem bántani akarlak.

üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Cili az új amway árus. még jó hogy dícséri a saját boltját.
Névtelen
 

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?