Új privát üzeneted érkezett!

Marti, Zita!
Nagyon szepen koszonom nektek, rengeteget segitettetek! Elolvastam a megadott honlapokat, nagyon hasznosak. Sot a baratnomnek is tudtam segiteni, akinek szinten ennyi idos a kislanya, csak tapszeres, es a doki neniuk mar a gyumik bevezeteset ajanlotta. Ereztem, hogy korai, es a megadott honlapokon a cikkek is engem igazoltak. Ezert is koszi, mert nelkuletek nem jutottam volna oda.
Kulonben a gyakori mellre tevest egy LLL ligas ajanlotta telefonon. Csak ezzel most az a bajom, hogy keveseket szopik, hamarabb megehezik, es igy sehova nem tudunk menni. Tegnap a baratainkhoz mentunk Fehervarra, es mar az uton megehezett szegenyem. Aztan evett, bealudt, felebredt, orditott, es ezt csinalta egesz vegig. A baratnomnek egy honappal idosebb a babaja, es o szigoruan betartja a 3-4orat, ez a 3gyereke, van teje rendesen. Szoval meg volt lepodve, hogy ilyen "ossze-vissza" szoptatok. Sot mindenki a kornyezetemben rogton azt kerdezte, de ugye mar nem szoptatod olyan surun?

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Zita!
Koszi, szerintem is gyonyoru a kis pasi!
A Te gyerkoceid id gyonyoruek. Irnal kerlek rola, hogy milyen igy a 3gyerkoccel. En mindig kis korkulonbseget akartam, de aztan megszuletett Atti Kép Szoval az elso honapban meg tesot sem akartam. Most mar azert igen, de felek a pici korkulonbsegtol. Irsz milyen igy. Nekem nincs szinte semmi segitsegem, csak a ferjem, de o sokat dolgozik, a szuleim Pecsett elnek, mi Pesten. Erdekelne a velemenyed. Koszi

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Szia Judit!

Az én lánykám is első unoka a családunkban, és két dolgot nem tudott sokáig megemészteni a család: hogy nem fejek, és hogy nem tudom megmondani, mikor fogok szoptatni. Én mondjuk sose csináltam gondot a szoptatásból, mentünk mi is mindenfele (kendővel), aztán ha Kata megéhezett-megszomjazott, félrevonultam és megszoptattam. Pár hónap múlva meglátod, épp a családod lesz az, aki felvilágosítja az értetlenkedőket Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 

 
 

Gyezsu!
A pici fiam mar most majdnem 6,5kg. Eleg nehezkes lenne kendoben cipelni. Kengurunk van, de meg nem probaltam. Nyilvanosan meg nem mertem szoptatni. Volt mar, hogy setabol egyszer rohantunk haza.

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Judit!

Nálunk is kis korkülönbség van a gyerekek közt: épp másfél év Kép Én eredetileg két évet gondoltam, de így sikeredett Kép és most már esküszöm a kis korkülönbségre Kép A fiam novemberben lesz négy éves, ő majdnem 3,5 éves koráig szopizott, a kislányom májusban múlt kettő, ő még szopizik. Vannak napok, hogy elég sűrűn Kép A környezetem már! nem akad ki rajta - de szerintem annyira eltérő a mostani gyakorlat, mint a 20-30 évvel ezelőtti, hogy az lenne a csoda, ha egyből senki sem akadna ki. Laikusoknál kevésbé zavar, hogy csodálkoznak, gyerekorvosnál, védőnőnél nagyon dühít - de sajnos közülük sem mindenki tette még magáévá a korszerű nézeteket, holott számtalan WHO és országos ajánlás íródott számukra, amelyek ezt tartalmazzák. SZóval, az igény szerint szoptatott babák általában többször és kevesebbet szopiznak, mert inkább ez felel meg az igényeiknek (pld a gyomor nagysága miatt) - bár egyénenként nagy eltérések is lehetnek, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mik a babája igényei és hogy hogyan tudja legjobban ezek ismeretében megoldani saját napját. SZerintem 10 hetes babával még egyáltalán ne csodálkozz, hogy nincs merszed nyilvánosan, bárhol, bármikor szoptatni, pláne, ha te vagy az "első fecske" a környezetedben, aki igény szerint szoptat! Én sem tudtam eleinte elképzelni magamról - viszont ha meg akartam valósítani, hogy fél éves koráig csak anyatejet kapjanak a gyerekeim, hogy sokáig szopizzanak és emellett ne legyek bezárva a lakásba, muszáj volt Kép Kb Ármin 5 hónapos korától kezdtem bárhol szoptatni, egyre nagyobb természetességgel - pláne, hogy a szopizó babától a melled legfeljebb akkor látszik, ha vki kitatóan keresi, nézi (ennyire bunkó viszonylag kevés van Kép ), egy divatos dekoltázs sokkal többet megmutat Kép A második gyerekkel meg már nem nagyon lehet kérdés, megszoptatod-e bárhol (játszótér, park, vonat, stb), hiszen a nagyobbikat muszáj időnként sétálni vinni - akár naponta kétszer-háromszor is, nem mondhatod neki, hogy 2 óránként hazamegyünk bárhonnan, pláne, hogy neki is megvan a maga ritmusa Kép Próbálj olyan hasonló korú babák anyukáival megismerkedni, akik ugyanúgy csinálják, mint te - együtt könnyebb Kép Itt a babaneten is biztosan találsz ilyeneket - a mi hasonló társaságunk már kb 4 éve működik, nagyon sok dolgot meg tudunk beszélni egymással - bár ahányan vagyunk, annyiféleképp gondolkodunk különféle dolgokról!

Kendő-kenguru: a kendő sokkal-sokkal kényelmesebb! Jobb a súlyeloszlása, sokféleképp felveheted, a babát jobban tartja - én kiránduláskor még a négy éves fiamat is bele tudom tenni, ha muszáj, a lányommal pedig még rendszeresen használjuk, ha nem is naponta (15 és 12 kg-osak a gyerekek)


Márti
márti
 
 


Sziasztok!
Tennetek fel kepet errol a kendos hordozorol legyszi. Nem nagyon tudom elkepzelni, hogy is kell hordani. Lehet, hogy tenyleg be kene szereznem ilyet.
Lehet, hogy hulyen hangzik majd a kerdes, de szamomra megsem az. Ti honnan tudjatok, hogy a baba tenyleg ehes? Ma pl reggel 6kor vissza aludt, 9.25korul ebredt. Tisztaba tettem, atoltoztettem, gondoltam megetetem, mert regen evett. Nem nagyon akarta elfogadni a cicit, inkabb nagyokat nevetett. Szoval nem akarom en eroltetni, de nem kinalgathatom egesz nap allandoan. Amikor megvolt, hogy 3orankent eszik, akkor be tudtam loni, hogy kb mikor lehet ehes. De ez az ossze vissza etetesnel nem mukszik. Van, hogy szopja az oklet, erre sok anyuka ismerosom azt mondta, nehogy etesd, mert nem mindig jelenti azt, hogy ehes. Nehez, ha a kornyezetmben mindenki maskepp gondol mindent. A vedono, dokino 3-4 orankenti etetest mond, es meg azt, hogy 25p tovabb ne szoptassak, mert felaztatja a mellemet, es ugy sem eszik mar olyankor, csak cumizik. Anyamek (a novereivel) azt mondjak az esti szopizasnal adjak vizet, akkor majd nem fog felkelni. Amikor ok voltak anyukak, akkor nem volt "divat" az ejszakai szopizas, mert allitolag megterheli a babak gyomrat. Hat ettol vagyok en ki mar teljesen. Mindenkinek nem tudok megfelelni! Nem is akarok.

gyanusan csendben van a dragam, megnezem mi van vele.

koszi mindenkinek a segitseget!

Marti!
Van segitseged? Hogy tudtad megoldani a gyerkocoket? Nekem az Atti szinte semmit nem alszik nappal. Mellette nem nagyon tudok elkepzelni egy kisbabat.

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Szia Judit!

Itt, a babaneten az életmód témánál találsz egy hordozókendők topicot - ott minden infót megtalálsz Kép

Sok sikert!

GyeZsu
gyezsu
 
 


Ezvicc,
elég fura tanácsokat kapsz. Kép
Szerintem, a mellbimbónak, ha helyesen van mellrevéve a baba, az égyvilágon semmi bajának nem szabad lenni. Se nem fáj, se nem vérzik, se nem ázik fel. Én anno 1-1,5 órákat szoptattam, mert aludt rajta a gyerkőc. Mindaddig fájt és kicsit vérzett, amíg végre meg nem éreztem, milyen érzés is, ha helyesen szopik a baba, szinte nem is érezni, legfeljebb a tejbelövellést. A baba úgyis kér, ha éhes, viszont én úgy tapasztaltam, a tejcsitermelésnek nem használ, ha ritkán eszik a babó, talán szerencsés volna fejegetned kicsit, ha sok időt kihagy.

Nem tudom, ide szabad-e írni, de én ezen a honlapon találtam fotókat a hordozókendő felkötésének variációiról. http://www.bababolt.com/

Bence fiam szopi után már eszi az öklét és hamarosan hasfájás miatt sír, ez is oka lehet.

Érdekes ez a vízzel való pocitömés, attól nem fog a baba jóllakni. Etesd csak meg éjjel is, nehéz felébredni, de hasznos. Kép

Apám engem is kiszekált a világból, miért etetem olyan soká és sokszor a gyereket. Talán azért, mert sárga volt, lusta volt, nem tudott rendesen szopni, nem volt elég tej, nem dől úgy a mellemből, mint másnak és még ezernyi oka lehetett. Nem minden gyerek képes percek alatt jóllakni, teljesen mások az adottságaik és nekünk is. Nekem is mindig azt mondják a lányok, hallgassak az ösztöneimre, hát most neked is csak ezt tudom tanácsolni. Kép
Ancianyu
 


Judit!

Rengeteg dolog jutott eszembe a soraidat olvasva. Remélem, sikerül majd valami rendezett formában tálalni. Bár erre nem vállalok garanciát, mert Réka szerintem perceken belül felkel.

Biztos vagyok benne, hogy nem könnyű a helyzeted, mert ahány ember a közeledbe kerül mindenki másfélét mond. Nekem valamilyen szinten szerencsém volt, mert senki nem akart beleszólni abba, hogy mit és hogyan csináljak, és volt előttem jó példa. Szerintem gondold végig az egész dolgot, hogy mit és hogy szeretnél, és onnantól ne engedj beleszólást senkinek. Ilyenkor mindig azt mondtam a hitetlenkedőknek, hogy az én gyerekem, hadd tudjam, hogy mi a jó neki és nekem, ha tévednék, akkor is magamnak csinálok csak bajt.

Ezzel a három órákkal nekem már akkor bajom volt, mikor a húgom született. (Nem ma volt, 1978-ban, akkor voltam 7 éves.) Egyszer nagybölcsen megkérdeztem anyukámat, hogy honnan tudják, hogy pont három óránként éhes. És anyukám nem tudott erre válaszolni. Így nem lettem meggyőzve. Aztán Ádám megszületett, aki még csak véletlenül sem három óránként volt éhes. Az első másfél hónapban 10-12-szer szopizott egy nap. Aztán kicsit kevesebbszer, és már valamennyire belőhető volt, hogy hogy is telik egy nap. Délelőtt ritkábban szopizott, délután viszont sűrűn. Aztán kicsit utána is olvastam a dolgoknak, és kiderült, hogy jól van összerakva a csöpp fiam, mert állítólag a babák nagy része így működik. Aztán megismertem sok anyukát az elmúlt öt évben. Az időre etetők közül nem igazán volt olyan, akinek sikerült volna hat hónapig csak anyatejjel táplálni a csemetéjét. Vagy ha igen, akkor általában a fejlődési ugrásoknál nagy fejési akciókkal és egyéb furmányokkal tudták csak feltornázni a mennyiséget a megnövekedett igényre. Ennél szerintem jóvel kellemesebb a babát sűrűbben mellretenni néhány napig. Biztosan vannak persze olyanok is akiknek ez probléma nélkül sikerül. Az időtartammal meg ugyanígy érzek, honnan tudják, hogy minden babának elég az a 25 perc. Főleg az elején. Persze egy idő után le fog csökkeni a szopizások időtartama, akkor még sok is lesz ennyi idő. Ha az igény szerinti szopizás mellett döntesz, akkor érdemes elolvasnod ezen az oldalon kiválasztva az első és második lapot az igény szerinti szoptatásról szóló részeket. És hogy felimerd a jelzéseit a babádnak, adj mondjuk egy hetet magadnak, amikor újratanuljátok egymást, figyeled a kicsid jelzéseit, mellre teszed minden olyan dologra, amiről azt hiszed, hogy az éhségét jelzi. Aztán ha mégsem kér, azt úgy is észre fogod venni. És egy idő után érteni fogjátok egymást. Kép Ezekről a megadott órákról, percekről, időtartamokról mindig eszembe jut egy kedvenc mondatom egy könyvből: "Túlságosan megszoktuk már, hogy csak azt higgyük el, amit mérni is tudunk. Ritkán bízunk az érzéseinkben és megérzéseinkben, amelyek pedig valóban megbízhatóak."

A kis korkülönbségről nekünk csak pozitív tapasztalataink vannak, bár sokan ijesztgettek minket. Nem mondom, hogy időnként nem húzós, de némi optimizmussal, öniróniával, és persze kreatív ötletekkel (pl. hogy foglaljuk le a nagyot míg a kicsi szopizik) és szervezéssel megoldható a feladat. És nagyon aranyosak, ahogy együtt nőnek fel. Na persze a másodiknál már megtanul az ember sok érdekes dolgot, például szoptatás közben cicát rajzolni, meg hasonlók.

A nyilvános szoptatásról Márti sok mindent leírt. És tényleg, ha az ember nem akar begubózni, akkor rákényszerül előbb-utóbb, mert nem mindenütt biztosítanak rá helyet. De szinte mindenütt lehet egy félreeső zugot találni, ahol az ember diszkréten meg tudja etetni a babáját. Mi nem Budapesten lakunk, de gyakran utazunk oda, így nálunk például rendszeres az autóban szopizás.

Elnézést kérek, ha kicsit csapongtak a gondolataim, de közben megpróbáltam a három csemetémet is terelgetni.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Sziasztok,
Judit,
amíg írok, közel 14 hetes és hat kila fölötti Zeze fiam rajtam lóg a kendőben, és alszik. Nappal ő is rettentő keveset szundizik, és a kiságyban szinte soha, letéve szinte soha, és a kendő az egyetlen, ahol több mint fél óra hosszat képes. Viszont ha kialvatlan, akkor nincs türelme szopizni, és akkor se evés, se alvás, csak cirkusz. Tudod, ő nagyon küzd a cicivel, kemény szopiproblémáink vannak, és ettől vagy mástól, de cicin nemigen tud elaludni, legfeljebb este vagy éjjel, nappal max. percekre, felveri a küzdés Kép
És közben itt a két és fél éves nagylányom. Van amúgy itt a Gyermekek témában egy Egy kicsi meg egy pici topik is, ahol a kis korkülönbséges anyák gyűlnek össze Kép
Na szóval a kendő nekünk pont alvásra jött be. Viszont a nyilvános szopival nekem nincs/nem volt szerencsém, mert mindkét gyerekem átlagon túl eleven és korán nézelődős, Cicót anno csak egyéves korán túl tudtam hangszigetelt sötétkamra nélkül szoptatni. Zeze pedig már most felfigyel minden neszre és látványra.

Zita,
igen, nálunk is ment a mesélés, rajzolás stb. szopi közben, de most mire a cica füléhez érnék, Zeze már kétszer elforgott a ciciről, háromszor köhögött, egyszer fuldoklási rohamot produkált, és éppen üvölt, mert böfiznie kell (vagy ki tudja), vagy vigyorog a hajamra, mert az sokkal érdekesebb, mint a cici Kép

Márti,
naggyon jó lenne már ott tartanom nekem is, ahol te...

Látod, Judit, az első idők biza lehetnek nehezek. De azt látni, amikor Zeze üvölt, és Cicó odamegy hozzá, puszit ad a fejére, játékot visz neki, illetve énekli neki a Süss fel napot, hogy megnyugtassa, az páratlan élmény Kép

GyeZsu,
bocs, hogy csak most, de nagy-nagy gratula a pocaklakóhoz!!!!!

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Judit,
Én már csak megerősítésként írok, a többiek már mindent elmondtak, mire ideértem.Kép

Az én fiam 4 hónapos múlt, ő mindig is "össze-vissza" szopizott, az első hetekben 1-1,5 óránként, aztán egyszer majdnem beállt a három órákra, de mióta sokszor nézeget szopi közben, azóta megint teljes az összevisszaság. De nagyon kiegyensúlyozott baba, szépen gyarapszik, a születési súlyát már megduplázta, keveset sír, és tejem is van, pedig semmit nem szedek, vagy iszok direkt ezért.Tejcsin kívül mást nem kap, most már a család sem pampog, az idő engem igazolt.Kép
Sztem pár nap intenzív odafigyelés után észre fogod venni, hogy mikor éhes - én az első négy napban hulla voltam estére agyilag a koncentrálástól, de most általában biztosan tudom, mikor kér kajcsit. Egyébként az nagyon működik, hogy ha mégsem vagyok biztos, megsimítom az arcát, és ha rögtön rárabol a kezemre, akkor a szopi miatt nyügizik. De ha nem éhes, és úgy teszem mellre, akkor nem eszik, csak pár kortyot, tudják maguknak szabályozni.
Nyilvános szopit mi úgy kezdtük, hogy először a kocsiban szoptattam csak, aztán már szabadban is, ha a férjem velünk volt. De az áruházakban pl. általában vannak baba-mama szobák, ahol lehet szoptatni is, nem csak pelenkázni. De az autóban is nagyon jó, ott nem lát senki.Kép
Később meg sokkal rövidebb ideig fognak szopizni, mi már 5-10 perc alatt elintézzük.
Ma pl. az autópályán a dugóban szoptattam.Kép

KépKép
connie
 
 


Sziasztok!
Szeretném én is leírni a tapasztalataimat,bár már elég régen szültem.Abban az időben még nem volt rooming-in rendszer,így a kórházban 3 óránként hozták a babákat szoptatni.Az egy hét alatt kellőképpen fel is idegesítette a gyerekemet,úgyhogy amikor kihozták csak üvöltött
mivel nem volt éhes és felébresztették.Amikor visszavitték,/szigoruan fél óra múlva /akkor pedig már nem aludt el.Ebből adódott,hogy megetették tápszerrel.Ez így ment míg haza nem mentünk.Onnantól átvettem volna az irányítást,de a gyerekem annyira hozzászokott a 3 óránkénti ébredéshez,hogy nem zavarta a környezetváltozás sem.Tehát otthon is 3 óránként szopott,de legalább szopott.Óramű pontossággal ébredt egészen 4 hónapos koráig 3 óránként.És így is 9 hónapos koráig a fő tápláléka az anyatej volt.7 hótól már adtam neki főzeléket és gyümölcsöt is.Ezzel tul.képpen azt akartam mondani,hogy nincs recepet.Minden baba más.Mindenki aki tanácsot ad ,a legjobb szándékkal teszi,még ha használhatatlan is.Pl. evés után vizet adni a babucinak.Egyszóval mondhatnánk-hülyeség.Mégis régebben ezt is csinálták.Kb 10 percre elmúlt a baba éhségérzete.Én tehát egyetértek azzal aki a saját anyai ösztönére hallgat és szép lassan megismerve gyermekét,alkalmazza azt.Persze a tanácsokat meg lehet hallgatni és megszürni azokat.Pl. itt is nagyon jó dolgok hangzanak el.Egyébként hajlamosak vagyunk,hogy ezerrel segítségért kiálltunk,ahelyett,hogy megpróbálnánk felválalni a problémát.Erről igazán csak az tudna mesélni akinek egyáltalán nincs segítsége.
A szoptatásról csak annyit szeretnék mondani,hogy tapasztalatom szerint nem jó sokáig a cicin hagyni"munka" nélkül a babucikat.Az intenzív szopás alatt nem lehet gond a cicivel/bár erre is lehet ellen példa/,de ha csak nézelődik,nyammog,cumizik rajta akkor azt igenis,hogy kiáztatja,kisebesedik,fájdalmas lesz.Vannak olyan babák akik lassabban esznek,de azt lehet érezni,hogy aktívan-e vagy csak játszanak.Véleményem szerint a túl gyakori szoptatás sem jó,mert a babáknak szükségük van pihenésre,hogy az amiért "keményen "megdolgoztak,az fel is tudjon szívódni.
A nyilvános szopiról csak annyit,hogy ez ma már elfogadott dolog.
Köszi,hogy olvastatok.
lamar
 
 


Kriszi! Igen, jó itt tartani... de nagyon szívesen tartanék megint ott is, ahol te, egy (újabb) pici babával Kép

Nálunk csak azért nem kellett szopi közben cicát rajzolni, mert szinte mindig együtt szopiztak Kép De mesélni, énekelni még aközben is tudtam Kép

Judit! Én sem mindig tudtam 100%-ra, hogy épp mikor éhesek-szomjasak, de mivel gyakran szopiztak, megvolt a napi kb 6 pisis és néhány naponta a teli kakis pelusuk, jókedvűek voltak és (eleinte) gyorsan gyarapodtak, nem kellett nagyon aggódnom. Ha kértek, szopiztak, ha nem, nem Kép Persze, én is aggódtam mindenfélék miatt bőven - lehet, hogy elég lenne hozzá csak webben a topikban visszaolvasni 2002-re és 2003-ra Kép Pld aggódtam, hogy Vilka kb a 4. hónaptól alig-alig hízott... csakhogy ő addigra több, mint megduplázta a súlyát... ahogy olvasom, hogy Atti 6,5 kg, lehet, hogy nála is ez van! Nem tudom, mennyivel született, de sztem ez nagyon szép súly egy 10 hetes babának, lehet, hogy lassít kicsit ő is az ütemen! Lehet, hogy már jóval gyorsabban jóllakik! Árminom pld másfél órákig szopizott, Vilka 5 perc alatt végzett (akkoriban - mert aztán később eljött az ő nyammogási időszaka is) - ez is aggasztott. Kínálgatni nyugodtan kínálgathatod eleinte akár egész nap is - szerintem hamar megtanuljátok egymást Kép és egyre kevesebb lesz a tévedés Kép Tényleg szopizhatja az öklét az éhség miatt is, de elkezdhetnek mozgolódni a fogcsírái is, sőt, szórakoztathatja is így magát - ezek előbb-utóbb számodra nagyjából elkülöníthetőek lesznek Kép

Én amiatt nem korlátoznám a szopi hosszát, hogy "felázik", mert ha jól van mellen egy baba, akkor napi 24 órás igénybevétel sem áztatja fel (nálunk az együttszopizás miatt Vilka születése után volt, hogy szinte a 24 órám ezzel telt, sebes egyszer lett csak a mellem 4 év alatt, mikor egy AB kúra után Ármin szájpenészes lett és a mellem is megfertőződött - akkor még Vilka csak a pocakomban lakott) A gyomruknak sem kell pihenni két szopi közt, tévedés, hogy a más időben szopizott tejek "összekeveredése" hasfájást okoz! A gyomor nem terhelődik meg az anyatejtől, arra való, hogy emésszen - és emészt is, jól Kép És én vizet sem adtam nekik 6 hónapos korukig (és utána sem kérték, már amikor ettek mást, amíg sokat szopiztak) - mert a víz a tej elől foglalja el a helyet, ha nem szomjas, nem is szopizik, ezzel is csökken a mell stimulációja, ami csökkentheti a tejtermelést. Ha az NLC -s oldalon olvasgatod Pele szakértős blogjait, ezek nagyon érthetőek lesznek neked is! Kép Ez még anyukámat is mindig próbára tette - pedig ő nem túl beleszólós - viszont orvos, sőt, sokáig nőgyógyászként dolgozott és persze az ő idejében itatták a babákat vízzel, teával, éjszaka nem volt szopi - de mire a tesóm babája megszületett fél éve, már anyukám is rájött, hogy egyik unokája sem halt szomjan elegendő anyatej mellett Kép

Segítségem csak minimális volt, mert mindkettőnk szülei dolgoznak még, így mi végül is az alattunk lakó lányt kérdeztük meg, nincs-e kedve néha besegíteni nálunk (nem ismertük, csak nagyon rokonszenves volt és tudtuk, hogy akkor érettségizett, mikor Vilka született). Eleinte csak velünk együtt jött sétálni, mert kettejükkel egyedül nem tudtam elmenni, aztán már le mertem ugrani a boltba is, ha itt volt és mindketten aludtak... mára meg akár egész napra is rá tudom bízni őket, a gyerekek úgy érzik, Eszter is családtag nálunk Kép JObban ismeri őket, mint a nagymamák, szívesebben is hagyom rá őket Kép


Márti
márti
 
 


Kedves Mária!

Kicsit furcsán érzem magam, mert megint kicsit nem értek veled egyet valamiben, ezért is írok. Mindemellett meg nagyon örülök, hogy itt vagy, mert örülök, hogy végre valaki, aki az egészségügyből felvállalja magát, a véleményét, és nemcsak titkon olvasgatja, hogy esetleg mit írnak a kórházukról fórumokon.

A sebesedésről nálam sokkal okosabbak, és tapasztaltabbak és képzettebbek írtak itt. Saját tapasztalatként csak a három gyerekemet tudom említeni. Mindenkinek megengedett volt a komfortszopizás, ami főleg Ádámnál az első időkben nagyon sok időt jelentett, és mégsem volt a mellem az elmúlt öt évben sebes. Pedig ez idő alatt szinte folyamatosan, hol egy, hol két gyereket szoptattam. Amit más mamáknál tapasztaltam: Amint kiderült a sebesedés oka, és ezt orvosolták, akkor a komfort szopizások megengedése mellett is meggyógyult a mellük. De egyszerűbb, ha visszakérdezek:

Mit csináljon a mama, hogy a gyermekének az intenzív tejszíváson, azaz táplálkozási igényen, felüli szopási igényét kielégítse?

A másik kérdésem, hogy mit nevezel túl gyakorinak?

Még egyszer elnézést kérek, ha kicsit indulatosnak tűnök, de olyan helyen lakom, ahonnan a te kórházad a területileg illetékes kórház. Így elég sokan ott is szülnek, nem keresgélvén mást. És sajnos nem sokan jönnek el a szoptatással kapcsolatban pozitív tapasztalatokkal.

A kórház fórumán írtad, hogy de miért nem kérdeznek az anyukák? Mert nem tudják, hogy mit kérdezzenek. Főleg egy elsőgyerekes nem tudja, mert egyszerűen szülés előtt nem hiszik el, hogy már a szülés utánra is látni kell. Nem tudják, hogy mi az amit ösztönből, bárhonnan tudniuk kellene, és mi az, amit meg lehet kérdezni. Főleg azután, ha az első félénk kérdésükre egy vállrándítás mellett, egy próbálkozzon csak anyuka típusú választ kaptak. Mindegyikükhöz, nem csak az első gyerekesekhez, oda kell menni, mert minden baba érkezése egy új kezdet, és meg kell nézni, hogy jól kerül-e mellre a baba, jól tartja-e az anyuka, elmondani, hogy mik az éhség jelei, és hogy a sírás már egy nagyon késői jel, megmutatni, hogy kell fejni kézzel, ha esetleg szükség lenne rá, stb. És ez nemcsak a két csecsemősnek a feladata, nálatok is van osztályos nővér, meg kórházi védőnő. Olyan őrült sok szülés nincs ott, ha a 20-21 újszülött már soknak számít az osztályon. De ha napi öt szüléssel számolnánk, akkor is csak öt újdonsült anyuka van, akit mondjuk az első két napban intenzívebben pátyolgatni szoptatás terén. És ha még mindehhez még egységes lenne amit a csecsemős, osztályos nővér, a kórházi védőnő és a gyerekorvos mond, akkor az már maga lenne a kánaán. És akkor nem jönne haza anyuka sebes mellel, sírva a fájdalomtól a szoptatásnál, úgyhogy senkinek nem tűnik fel az első négy napban, hogy a babája nyelve le van nőve.

Még egyszer elnézést, hogy az összes búmat ide zúdítottam. De remélem, hogy rajtad keresztül eljut a dolog olyan fülekbe, akik tehetnek is érte, hogy ne így legyen.

Szép napot mindenkinek!

Zita
pzita
 
 


Márti!

Olyan jó volt olvasni Ármin és Vilka tandem szopis történetét az újságban. Jó érzés volt több dolog miatt is. A környezetemben eléggé ritka madárnak számítok a tandem szopival, és jó látni, hogy más is jár ebben a cipőben. Másrészt nagyon szépen írtad le.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Zita! Köszi Kép Én csak azért nem számítok annyira ritka madárnak, mert a környezetem nagy részét (gyerekes részét) a babanetes ismerőseim teszik ki, akik közül elég sokan szoptattak sokáig, akár egyszerre több babát is - biztos, mert mindannyian Iboly és Pele köpönyege alól bújtunk elő Kép És talán annyival nehezebb is azoknak elfogadni, magukévá tenni ezeket a nézeteket, akik nem ismerik őket személyesen, hogy nekik ők csak ugyanolyan "egyik féle, idegen nézet", mint a szoptatással, hozzátáplálással foglalkozó többi, amit orvosoktól, védőnőktől és egyéb Kép laikusoktól Kép hallanak Kép Én nagyon sajnálom, hogy a babaneten már csak elvétve fordul elő képzett szoptatási tanácsadó Kép Nekem, nekünk annak idején nagyon jól jött, hogy itt voltak Kép

Márti

Márti
márti
 
 


Marti!
Hat nalunk ugyan ez a helyzet, anyum orvos, es ugyan azok voltak, mint amiket leirtal (este nem kell szopi, viz, stb) Vegul is eleg jol veszi a dolgokat, nem eroszakos.
Elolvastam a ncl a leirasokat, ki is nyomtattam magamnak.
Nagyon rossz, hogy szinte egesz nap egyedul vagyok, csak este jon haza a ferjem. Anyumek meg Pecsett vannak. Ezert is fordultam hozzatok segitsegert.

Ma voltunk csiposzuresen es minden rendben van. Tunemeny doki vizsgalta Attit. Nagyon meg voltam vele elegedve.

Majd akkor lesz nehez ez a szopizas, ha suliba kell mennem. Utolso eves vagyok Szolnoki Foiskolan. Meg szerencse, hogy Pesten is van sulijuk. Tavoktatas, igy havi ket nap, de az reggeltol estig Kép Meg majd a vizsgakat kell megoldanom valahogy. A ferjem nagyon segitokesz, csak hat nem ulhetnek egesz nap a suli elott Kép

Az Atti kulonben 3700g szuletett Kép Nagyon jol szopizo gyerek. A korhazban mindig kerdeztek: "anyuka van teje" mire en "nincs" Aztan kiderult, hogy volt, csak total kiporszivozta a gyerkoc Kép A hazamenetelunk napjan 120ml szopizott. Aztan jo sokaig jol gyarapodott, de megjott a mensi es azon a heten csak 5dkg gyarapodott. Aztan ujra beindult. Legutobbi heten 34dkg volt. Mar nem merem csak hetente. Tegnap raraktam kivancsisagbol, de kevesebb volt, mint mult csutortokon Kép Remelem a merleg szorakozik, es nem fogyott. Jol szopik szerintem, megvan a 6pisis, 2kakis pelusunk. Majd csutortokon kiderul.

Viszont mar fel akartak neki tapszert irni, az 5dkg heten. Az LLL ligasokat felhivtam, es mondtak ne aggodjak, mert ha olyan utemben gyarapodna, mint eddig, akkor a vegen gurulni fog Kép Meg van amikor az idegrendszer fejlodik, akkor nem hiznak.
Mostmar nem idegesitem magam. Nem sir, nem nyugos, igy szerintem a tej nem keves. Olyan surun rakom mellre, ahogy o szeretne. Azota ilyen vigyori, amiota nem nezem az orat, es a szerint etetem. Nem erdekel ki mit mond, az en gyerekem Kép

Zita!
Teljes mertekben egyetertek veled. Nem tudom melyik korhazrol beszeltek, de ahol en szultem ott is ez volt a helyzet. En a 3.napon borultam ki. Senki nem mutatott semmit, nem tudtam kerdezni sem. Anyum folyton mondta a telefonba, hogy maszirozzam a mellem, mert be fog durrani.Sajnos telefonon keresztul nem tudta elmondani, nem nagyon ertettem. Rettegtem! Persze kerdeztem, de olyan feluletesen valaszoltak, hogy inkabb nem reszletezem. Aztan 3.nap mar ereztem, hogy egy picit kemenyebb, ketsegbe estem, mi lesz, ha bedurran. Gyerekkel rohangaltam csecsemosert, de sosem ertek ra, aztan amikor raertek, bejottek a szobaba, ranezett a mellemre, es azt mondta, ezt meg felesleges fejni, maszirozni, varjak Kép Na mindegy. Hazajottunk ugy, hogy nem tudtam fejni. A gyerekemnek koszonhetem, hogy meg sem ereztem a tej beindulast, mert ugy szopott, mint a porszivo KépAztan a vedonom, orvos is csak elmeletben mondta el, hogy kell, nem mutattak. Szoval en nagyon megszenvedtem. Most mar azert tudom Kép es minden ismerosomet figyelmeztetem szules elott, hogy ennek nezzenek utana, mert nagy depit tud okozni.

Bocsanat, hogy hosszura sikeredtem!

Marti!
milyen a tandem szoptatas?

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Judit! Itt a válasz, hogy mi a tandemszopitatás (két, különböző korú gyerek együttes szoptatása)

És a cikkben mindkét kép az én kettőmről van: ahogy összebújnak és ahogy együtt szopiznak Kép Persze, két évvel ezelőtti képek Kép

http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato_hathonaputan3
Márti
márti
 
 


Judit!

Két különböző életkorú testvér egyidejű szoptatását nevezik tandem szoptatásnak. Ami persze nem azt jelenti, hogy egyszerre is kell feltétlenül szopizniuk. De persze olyan helyzet is van mikor egyszerre. A szoptatási pozíciók topikban láthatsz is ilyen képeket a 2002 Október 05 szombat - 22h 07 és 22h 08-as hozzászólásban. Nálunk kifejezetten pozitív volt, hogy Csilla érkezése után is folytathatta Ádám a szopizást. Azt hiszem ennek is köszönhető volt, hogy a testvérféltékenységnek nem nagyon láttuk jelét. Réka érkezésénél meg Csilla volt az aktuális folytató. A szülés után pár napot kihagyott, de aztán ott folytatta, ahol előtte néhány nappal abbahagyta. És egy vallomással is tartozom. Sokkal kellemesebb a nagyobb tesót egy tejpangásnál, túltelítődésnél meginterjúvolni, hogy szeretne-e szopizni, és igen válasz esetén megszoptatni, mint nekiállni fejegetni a könnyebülés érdekében. Kép

Örülök, hogy ilyen pozitív élményeid vannak, most, hogy az órát elfelejtettétek. Sok-sok boldog percet kívánok nektek!

Zita
pzita
 
 


Kinyomtattam ezt a cikket is.
En ugy tudtam terhesseg alatt nem lehet szoptatni, most akkor, hogy is van ez?
koszi

Judit

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Judit!

Nekem az volt a szerencsém, hogy bár egy eléggé konzervetív kórházba járok, az orvosom a szívén viseli a szoptatás ügyét, és annál egy kicsit többet tud a dologról, hogy az milyen jó. Így ő volt az első, aki mondta, hogy nyugodtan folytatódhat a szopizás Ádámmal a várandósság alatt is, és elmondta, hogy mire figyeljek. (vérzés, görcsök) Nem tudom, hogy tudsz-e angolul, de ha igen, akkor olvasd el ezt az oldalt: http://www.attachmentparenting.org/artnewlook.shtml

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Zita!
Koszonom, de sajnos nem, majd a ferjemet megkerem forditsa le.

Kepzeljetek, az elobb szopizott az Atti 210g Ez szamomra eleg hihetetlen, mert eddig 160g volt a legtobb. Szerintem hulye a merleg (digit, Tefal), mert tegnap meg kevesebbet mutatott, mint mult het csutortok. Nem hiszem, hogy fogyott volna a gyerkoc. Mindegy, majd csutortokon kiderul. Igy szerintem egy darabig nem lesz most ehes. DE NEM NEZEM AZ ORAT! Kép

Az volna meg a keresem, hogy olvastam, hogy az a jo, ha mind a ket mellbol etetem, mert mind a kettot eri inger. De mi van, ha ugy jol lakik az egyikbol, hogy nincs kedve a masikhoz?

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Judit! Én szerencsére ismertem már olyat, mire Vilka a pocakomba költözött, aki szoptatott terhesen illetve együtt két gyereket Kép Máskülönben elég nagy bajban lettem volna, mert Ármin 9-10 hónaposan még kizárólag szopizott (kb egyéves koráig nem fogadott el mást, legfeljebb nagyon apró mennyiségeket) - szóval, nagyon nehéz lett volna átszoktatni másra, ráadásul rosszabb is lett volna - szóval, örülök, hogy megtaláltam a szakirodalmat és megismertem ezeket az "alternatív" megoldásokat Kép Persze, hogy szinte mindenki le akart beszélni róla, időnként voltak is félelmeim, hogy jól csinálom-e - de szerencsére mindig volt kit felhívnom a kétségeimmel, aki megnyugtatott Kép Például a testvérféltékenység nálunk sem jelentkezett, Ármin a kezdetektől rajongott Vilkáért és viszont Kép Most is nagyon szeretik egymást, nagyon jókat játszanak együtt - persze, sokszor van sivítozás, huzakodás is, de ennyi belefér Kép
márti
 
 


Judit!

Semmi gond nincs, ha egyikből jóllakik a fiad. Vannak akik mindig egy mellből szoptatnak egy szoptatásnál, van akik kettőből, és van akinél teljesen összevissza. Megkínáltad, nem kérte, akkor egy elég volt. Valószínűleg ez most neki így elég volt. Nem kell rá szabály. Õ majd irányítja a dolgot. Te annyit tehetsz, hogy megkínálod. Legfeljebb nem kéri.

Szebben ezt így írták le:

"A szoptatás sikeressége és a tejmennyiség szempontjából csaknem mindegy, hogy egy vagy két mellből szoptat-e egy-egy alkalommal az anya. Ha nem teszi át túlságosan hamar egyik melléről a másikra, ha egy mellből szoptatás esetén nem telik el túlságosan hosszú szünet a szoptatások közt, mindkét megoldás megfelelő lehet."

Zita
pzita
 
 


Judit! Én pld mindig csak egy mellből szoptattam - ez leginkább szokás kérdése Kép Tehát evett az egyikből, ha kb három órán belül még kért enni, akkor megint ugyanabból adtam, kb három óra elteltével pedig a másikból. Így mindig hozzájutott az édesebb-vizesebb elsőtejhez is, ami először jön a mellből és a zsírosabb hátsóhoz is, ami később "kerül elő" a mellből. Az első olt inkább szomjat - de ha csak ilyenhez jut, nem gyarapszik eléggé és fájhat a hasa a sok tejcukor miatt, a hátsó olt inkább éhet, sokkal zsírosabb, táplálóbb - ezért is helytelen túl hamar elvenni a babától a mellet a felázástól való félelem miatt, mert sokszor épp ettől a hátsó tejtől fosztódik meg a baba emiatt. De lehet minden szopinál váltott mellből is szoptatni, sőt, akár egy szoptatás alatt hatszor-nyolcszor is váltogatni - főleg, ha épp növekedési ugrásban van a baba és szaporítani akarod a tejet!

Egyébként általában úgy működnek a babák, hogy délelőtt hosszabbakat szopiznak, de sokkal ritkábban, délutánra-estére kifáradnak, többet kell nyugtatgatni őket, akkor gyakrabban kérnek szopizni, van, hogy csak egy kortynyit, van, hogy letehetetlenek... na, ilyenkor nagyon jó otthonra is a kendő, mert ha magadra kötöd, megnyugodhat, te meg tudsz vmit csinálni, ha akarsz - pld porszívózni, teregetni - anélkül, hogy mindezt félkézzel kéne csinálni vagy leszakadna a karod Kép
márti
 
 


Zita Kép

Úgy látszik, ma mi vagyunk az ügyeletesek Kép KÖzben takarítok, meg pakolok, mert elutazunk Kép
márti
 
 


Márti! Kép

Nekem meg rengeteg számítógépes dolgom van. Így ma kényszerből is itt kell lennem a gépnél. Közben persze volt ebédfőzés, mosás, meg persze Réka e percben is éppen szopizik. Kép

Nyaralás lesz, vagy valami egyéb?

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Marti!
csinalnal nekem egy kepet, ahogy rajtad van a kendo, es ugy a gyerkoc? el nem tudom kepzelni, hogy tudsz ugy porszivozni.
nekem csak kengurum van

koszi a segitseget Lanyok!
el sem hiszitek mennyit segitettetek

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Sziasztok!

Hát ezt én sem tudom el sem képzelni, hogy lehet egy ekkora "csomaggal" bármit csinálni teán kívül.Kép Az én fiam első perctől utálta a kendőt, úgyhogy nem is próbáltam házimunkázni vele.

Na de a kérdésem az lenne, hogy mostanában szopi közben folyton "matat" rajtam a fiú, ami addig nem baj, amíg a pólómat rángatja, de amikor a mellemet, az nagyon tud fájni. Valamelyik nap már a szememet is majdnem kikaparta.Kép Le tudom valahogy szoktatni erről a matatásról, vagy legalább korlátozni?

"Felázással" kapcsolatban:nálam is tényleg megszüntette a sebesedét, hogy jól került mellre a baba, azóta komfortszopizhat amennyit akar, nem fáj.

KépKép
connie
 
 


Hahó,
vagyok én is, a "szokásos" délutáni kendőben lógással Kép

Tandemszopi: nálunk érdekesen alakult, mert Cicó kb. két hónapos terhes koromban elválasztotta magát, igaz nem is nagyon bántam ezt akkor. Most meg kimondottan örülnék, ha megint szopizna, de nem teszi. Néha mondja, hogy ő is akar, oda is jön, oda is érinti a száját, de szerintem már nem emlékszik, hogyan kell Kép Viszont néha visít reggelente a lefejt tejért, megissza szívószállal, volt már, hogy kakaó helyett az volt a reggeli pia Kép

Kendőzés: nem tudom, nálatok hogy van, Zeze kendőben is csak úgy alszik, ha vagy néma csönd van, vagy sétás háttérzaj. De Cicó éles kis hangjára egyből felébred Kép

Egy mell-két mell: nekem most jellegzetesen összevissza, mert Zeze már kb. öt-tíz perc alatt végez, és nagyon ritkán kéri a másikat, noha megpróbálom kínálgatni. Cicó viszont olyan fél éves korától egy azaz egy darab mellből szopizott majdnem kétéves koráig, a jobból. Mintha egy ikerpár egyik fele lenne. És bőven elég volt neki Kép

Szopizás délelőtt-délután: nálunk ez speciel pont fordítva van, mert Zeze reggel alig eszik, hamar álmos lesz, a délelőtt alvós-szopikkal telik, és délután tart mostanában kicsit hosszabb szüneteket. Esti szopi meg néha teljesen maratoni, ez jó ideig Cicóval is így volt korábban.

Tanácsadó: éppen a múltkor mondtam Pelének a telefonban, hogy nagyon hiányzik innen Kép

Connie,
és - már bocs - milyen állapotú a cicid, miután Ákos 5-10 perc alatt végzett? Mert nálunk sokszor érzem, hogy még bőven akadna benne, de Zeze egyszerűen már rá sem tátog, vagy ha mégis, amint elindulna a tej, elfordul. Szóval vagy vmi gáz van még mindig, vagy pedig ennyire kevés kell neki most.

Márti,
mit jelentett konkrétan az, hogy Vilka alig-alig hízott? Mert Zeze is járhat hasonló cipőben, az első két hónapban dobott két és fél kilót, a harmadikban hatvan-valahány dekát, valahol a harmadik hónap során meguflázta magát stb. Múlt pénteken visszavittük a mérleget, azóta nem tudom Kép Dokibának folyton hajtogatom, hogy szerintem mostantól nem számíthatunk többre havi átlag 30-40 dekánál... Ja és a Connie-nak feltett kérdés a ciciállapotról rád is vonatkozik KépMár ha még itt vagy Kép Amúgy jó utat!

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi! Pontosan nem tudom már az adatokat, de az első két hónapban hízott 1,5-1,5 kg,t, a harmadikban egyet - ezzel már túl volt a duplázáson, mert 3,48-cal született - és aztán egyévesen volt 8,5 kg körül - tehát a fennmaradó 8 hónapban összesen kb egy kg-t hízott. Volt több, mint egy hónap, hogy semmit, de a hízós hónapokban is csak 10-15 dkg-t.

Ciciállapot: mivel nálunk Ármin is szopizott, továbbra is hosszan, szíve szerint órákat, így én szinte sosem éreztem azt, hogy nagyon feszülne Kép Amikor feszült, Ármin boldogan jött szopizni Kép Vilka születése után egy hónapig megint kizárólag anyatejet fogyasztott - és hízott ő is egy kilót egy hónap alatt.

Nálunk Vilka mondott olyat, hogy ő is kávét kér, mint Ármin, de abból - mármint a mellemből szopizva Kép

Connie! A matatás nálunk végig maradt, főleg, ha elalvás előtt szopiztak - én szóltam, hogy ne birizgáljanak, vagy megpróbáltam megfogni és simizni a kezüket - néha hagyták, néha tovább matattak.

Köszi a jó utat Kép csak pénteken megyünk, csak a napkban befőztem, ragad minden, mostam, de nem vasaltam, csomagolnom is kell - és hát mellette itt ugrándoznak az ördögöcskék, nulla alvásigénnyel, de sok olvass, mami! igénnyel - úgyhogy még két napig leszek, bár remélem, holnap kevesebbet itthon Kép

Nálunk Ármin volt az, aki nem tudott aludni, csak néma csendben, Vilka bárhol, bármikor Kép

Judit! Hát, kétévest magamra kötve már én sem vállalnék be porszívózást Kép De úgy lehet, hogy keresztkötéssel kötöd magadra előre - és szabad a kezed. Persze hajolgatós nagytakarításra nem jó, csak muszájból tűzoltásra Kép Én főztem is így Vilkával.

Zita! Igen, nyaralni megyünk, remélem, 10-ig nagyon-nagyon szép lesz az idő Pécs környékén Kép
márti
 
 


Kriszi,
Nekem már szinte soha nem feszül a mellem,de gyakran még spriccel belőle, mikor Ákos már befejezte a szopit.

KépKép
connie
 
 


Sziasztok!
Olyan ritkán jutok el ide hozzátok, pedig szeretnék rendszeresebben jelen lenni, de egy 2 hós meg egy 2 éves és 2 hós mellett ez lehetetlen Kép

Connie!
Szerintem még most próbáld őt leszoktatni a matatásról, talán még egyszerűbb. Nekem anno Petra lányomnál nem volt szivem. Eredmény: most, 7 hónappal a szopi abbahagyása után is csak úgy tud elaludni, ha "cicit fog"... és ez néha nagyon zavaró tud lenni (hát még várandósan mennyire az volt!). Szóval most elhatároztam, hogy amint Doni elkezdi a tudatos matatást veszek egy kis plüssállatot, amit olyankor mindig a kezébe adok, de csak olyankor...terveim szerint az lesz a szopis állatka... na persze neki is lesz beleszólása, de olyan jó lenne, ha inkább azt abajgatná majd, mint engem Kép

Kriszi!
Petra ugyanezt csinálja a cicivel. Néha odateszi a száját és vigyorog, de már fogalma sincs mit kell vele csinálni. Pedig én se elleneztem volna, ha szopizni akar Doni születése után Kép
És mi is "félcicisek" voltunk 1 éves korától még fél évig...
Doni ugyanúgy végez 5-10 perc alatt, mint Zeze, és sokszor még én is érzem, hogy lenne mit, van, hogy próbálom még betömködni a szájába, de ő határozottan jelzi, hogy nem kell, és úgy néz rám a huncut szemeivel, mintha azt kérdezné: "Nem voltam elég világos?" Petra bezzeg nem ilyen volt, ő a nap 24 órájában szopizott volna ennyi idősen ... na bukott is rengeteget, mert mindig jól túlette magát...

Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
bogárka75
 
 


Márti,Bogárka,
Köszi.Kép Egyelőre én is azt próbáltam, hogy megfogom a kezét olyankor, ill. próbálom úgy terelni, hogy az ujjamat fogja, különben összecsípi a mellemet, mint a rongylabdáját, én meg csillagokat látok.KépEz sztem még nem tudatos matatás, akkor csinálja ha nagyon fáradt, néha annyira teker és kapál, hogy úgy néz ki mintha pumpálna, hogy gyorsabban jöjjön már az a tejci. Ezért kapott majdnem bele a szemembe is. Mikor tudatosan matat, akkor abbahagyja a szopit.
Lehet keresek én is neki valami kisállatot vagy rongyot, kezemmel elég nehéz utána kapkodni, mikor közben a cicit is tartani kell.

KépKép
connie
 
 


Ma vagyunk 11hetesek :-) ma megint merunk. Mult heten 34dkg hizott egy het alatt, de tegnap nem birtam ki, es megmertem. A merleg szerint 8dkg fogyott. Normalis ez? En nem mondom el a doki neninek, mert tuti tapszert mondja majd, hogy adjam. Pedig jol eszik, nem sir, akkor meg nem ertem. Mi lehet a baj? A 34dkg hizas tuti jo, mert akkor minden nap mertem, es minden nap hizott. Most nem mertem, es tessek. Tiszta ideg vagyok tegnap este ota. ALig varom az estet, furdes elott szoktam merni.

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Judit,
Lehet, hogy rosszul mérted, sőt valószínű. Ha valamihez hozzáért a mérleg, vagy leért egy pillanatra a lába, akkor már nem jól mér. Vag ylegutóbb közvetlenül kaja után mérted, most meg előtte. Ilyenek is befolyásolják.

KépKép
connie
 
 


Judit! Ne parázz Kép Ha Attit jókedvűnek látod, élénknek, szép színűnek, stb Kép akkor a szemednek higgy, ne a mérlegnek Kép Ármint én is méregettem az elején, volt hogy egyetlen szopi alatt "fogyott" 20 dkg-t Kép - pedig hiper-szuper, általában jól mérő digitális mérlegünk volt Kép Ha végképp nagyon aggódsz, hogy eleget eszik-e, mérd le mindig a pisis/kakis pelusait és azok súlyát adogasd össze - kevesebb macera, mert nem mocorog Kép És majd számold hozzá azt is, hogy vminek Attiban is kellett maradnia, úgyhogy nem csak annyit eszik/nap, amennyi a pelusok súlyából összejön Kép

A doki és a védőnő pedig javaslatot tehet arra, hogy szerintük mit csinálj - de neked nem muszáj azt csinálni Kép Vesd össze minden tudásodat, azt, amit a doki mond, meg amit az ismerőseid, meg amiket olvasol, meg amit látsz, mikor Attira nézel és döntsd el te, hogy kell-e neki tápszer Kép Nyugodtan hívj fel egy szoptatási tanácsadót és kérdezd meg, ő miket javasol! És ne félj attól, hogy rossz tanácsot adnak, hogy ők alapból tápszerellenesek lennének - nincs így Kép Õk is azt mondják, hogy a baba soha, semmilyen körülmények közt nem éhezhet, ha ezt csak tápszerrel lehet megoldani, akkor azzal kell. De ha semmi gond, ha van tejed, Atti jól szopik és egészséges, akkor a tápszer sok kockázatot (anyatej elapadása, allergia) olyan hordozhat magában, amit nem érdemes vállalni, ha nem muszáj!

Márti
márti
 
 


Ezvicc:
11 hetes gyereket már nem kell mérni! Untig elég, ha havonta ellenőrizni viszed és akkor lemérik. Ilyenkor a mérleg már csak arra való, hogy indokolatlanul agybajt kapjon az ember.
Ha jót akarsz sürgősen megszabadulsz tőle.
alice_cs
 
 


Judit,
Mi is kb. ebben a korában vittük vissza a mérleget a kölcsönzőbe, mert már nem is tudtuk lemérni, lelógott róla, meg ficánkolt. Azóta csak havonta, oltáskor mérik, az bőven elég.

KépKép
connie
 
 


Sziasztok,

A problémám nyilván nem egyedi, ezért írok ide, hátha meg tudtok nyugtatni:

3 hónapos a kislányom, és csak szopik. Széklete, csa 4-5 naponta van az utóbbi hetekben, ami engem nem is zavarna, de őt láthatólag egyre inkább. Eddig próbáltam a kamillateát, igaz csak pár kanállal, de nem akartam cukros dolgot adni neki, anélkül meg állítólag kevésbé használ. Lázmérőzés:semmi eredmény, úgyhogy ezzel nem is gyötröm, ill. glic. kúp, ez eddig hozott eredményt, bár még csak 2x mertem neki adni 1/3 kúpot.

A dokink azt javasolta, hogy lassanként kezdjünk adni neki gyümölcslét, meg passzírozott gyümölcsöt, de ettől meg én idegenkedek. A kisfiam sem evett fél éves koráig semmi egyebet, bár neki nem voltak ilyen problémái, sőt! Azt mondják ez örökletes lehet, de egyikünknek sem volt ilyen problémája.

Ki mit tett?

Köszi:

Kópé
Vendég
 


Hahó,
Kópé,
itt egyszer javasolta egy hozzáértő a kanálka paraffinolajat (lenyelésre). Állítólag egy csepp sem szívódik fel belőle, viszont könnyebben kicsusszan tőle a kakkancs. A gyümi még tényleg rém korai. A kúpolás meg egyéb dolgok popsiba dugdosása azért lehet gáz, mert hosszú távon renyhíti a bélmozgást, magyarul lehet, hogy anélkül egyáltalán nem fog menni.

Connie, Márti,
köszi Kép

Egyéb hírek: Zeze második napja sztrájkol, mintha nem lenne enélkül is épp elég a helyzet Kép Ma kb. egyszer evett normálisan. Árgus szemekkel figyelem a pelusokat...

Bogárka,
Doni hányszor szopizik per nap (átlagban)? Zeze olyan nyolcszor (már amikor hajlandó), de éjjel csak egyszer vagy kétszer ébred.
Jaja, de egyre gyakoribb, hogy az 5-10 percnek is a fele nézelődés, cummogás, letépkedés, és csak alig van aktív szopi benne.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!
Ti olyan sokat segítettek nekem, ezért most ismét hozzátok fordulnék tanácsért. A Húgomnak szerdán született meg a második kisfia 35. hétre, 2850 grammal. Kezd besárgulni, ma délután kettőtől senki sem tudta felkelteni. Az első babájánál sajnos nagyon rosszul alakultak a dolgok, Õ is koraszülött volt, a Tesómat sokszor kellett utána műteni, a Pici is besárgult, a sok gyógyszer miatt nem szoptathatott a Tesóm, ezért fejt és fejt, majd öntött mindent a lefolyóba, így ment ez öt hónapig, és utána egyik napról a másikra elapadt a teje Kép. Most nagyon szeretne szoptatni. A teje elindult, ma 180 milit fejt, szerintem ez két nappal a szülés után rengeteg. Nagyon kemények a mellei, fáj is. Én azt javasoltam, hogy amilyen gyakran csak lehet, szoptasson és szoptasson, és masszírozzon, ha nem szopik a baba fejjen (ez jó tanács?) Pesten a János kórházban szült, sajna cumisüvegből itatják a lefejt tejjel és vízzel??!! a babát.
Ti mit tanácsolnátok még?
Magunkról is pár szót: még mindig szopizunk, most kezdtük el kóstolgatni a gyümölcsöket!
köszönöm szépen!
sziasztok,
Eszter
wester2004
 
 


Sziasztok!
Hat Csajok latom mindenkinek megvan a maga baja. Szeretnem megkoszonni nektek a rengeteg segitseget! Megfogadtam, hogy nem merlegezem, mig megvan a napi ket kaksis pelus, meg a pisis Kép ma 3 kaksis volt, az ugye nem baj? Ha keves azert aggodik az ember, ha sok akkor meg azert Kép Az a 6pisis + 2kakis, vagy 6pisis es ebbol 2kakis? En hajnalban ha felkel nem cserelek pelust, mert csak felebred tole, es ugy is csak nagyon mini pisi van, amit furdes utan alkotott. 8napi pelusunk tuti nincs.

Kendosok!
Szeretnek venni egy hordozokendot. Nektek melyik valt be? En a Nandusat neztem ki. Az jo?

Jo ejt!

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Eszternek.
Miért nem szopizhat a baba? Infusiót kap vagy oxigént? Mert csak ezeket tudom oknak tekinteni.Nincs olyan gyerek akit nem lehet felébreszteni legalább egy rövid ideig.Persze olyan van amikor egyszerűen nem akar a baba szopni,de ez elég ritka.A lehető legjobb tanácsot adtad,hogy maszírozzon és fejjen.Jó hatással lehet még ha zuhanyozás közben melegvizzel locsolja a mellét és melegvizes borogatást tesz a mellére.Egyébként a sárgasággal együtt jár az aluszékonyság.Ahogy a sárgaság oldódik úgy lesz éberebb és ezzel aktívabb is a kis lurkó.Fog az menni ne csüggedjetek.
lamar
 
 


Kópénak!
Nyugodtan kezd el a gyümölcs beépítést.Semmi baja nem lesz tőle.Ha Te csinálod otthon akkor óvakodj a banántól,mert sok Káliumot tartalmaz és egyenlőre kerüld az aprómagvasakat,pl kivi stb.Nagyon jó bébi gyümölcsleveket lehet kapni.Hidd el jót fog tenni a székletének.
lamar
 
 


Kópé!

Én nem kezdeném el a gyümülcsöket. Hosszú távon meg ki tudja milyen következményekkel járna a korai hozzátáplálás. Az én lányaimat, ha a megszokottól eltérően (ritkábban) produkáltak, akkor megpróbáltam úgy szoptatni, hogy több első, laktózdús tejhez jussanak, és ez általában meghozta a hatását. Ez nálunk annyit jelentett, hogy mivel egyébként két-három órán belül, ha szopizni akartak, akkor ugyanazt a mellet kapták, ilyenkor, ha sűrűbben kértek, akkor is már váltottam. Egy ismerős mama, ilyen problémánál ő maga ivott olyan gyümölcsleveket, amik hashajtó hatásúak (szilvalé például), és akkor a babájának is általában megoldódott a problémája. Más ötletem nincs.

De egy dolog tényleg nagyon fontos, csak akkor probléma a ritka székelés egy babánál, ha az nagy gondot okoz neki. Nekem azt mondták egyszer, hogy az még nem a nagy gond kategória, ha mondjuk egy öt naponta kakiló baba, a kaki "megszületése" előtti két-három órában esetleg nyűgösebb. A nyűgösség persze nem egyenlő a fájdalmasan visító, láthatólag szenvedő csecsemővel. Ebben az esetben meg kell vizsgáltatni szakemberrel.

A ritka székelésről olvashatsz itt az 1.6. pontban.

Judit!

Nekem a www.bababolt.com -ról van a kendőm. Nagyon szeretjük, jó minőségű. Ez elég vastag szövésű, így meleg, nyári használathoz inkább vékonyabb anyagút érdemes. Egyébként nagyon szeretjük.

Eszter!

Nagyon jókat tanácsoltál. Amit esetleg még tehet a húgod, ha van rá lelki ereje, hogy próbálja meg meggyőzni őket, hogy ne cumisüvegből adják oda a picinek a lefejt tejet. De ha nincs ereje, vagy nagy ellenállásba is ütközne, akkor meg tartsd benne a lelket, hogy ne keseredjen el.

Mária!

Egy három hónapos baba anyukájának ajánlgatod, hogy vezesse be a gyümölcsöket?! Honnan tudod így látatlanban, hogy nem egy allergiával terhelt családról van szó, ahol esetleg még fontosabb, hogy hat hónapig csak anyatejet kapjon a kicsi? De ha nincs is allergia a családjukban, akkor is. A Te szakmád szabályai, az összes hatályban lévő szakmai ajánlás (Gyermekorvosi Szakmai Kollégium, WHO, AAP, védőnők hatályos ajánlása) szerint hat hónapig csak anyatej (annak hiányában tápszer). Ezeket az ajánlásokat egyetlen személy hagyhatja figyelmen kívül, mégpedig a gyerek szülei. Õk dönthetnek másként. De az egészségügyi személyzetnek (sajnos csak) elvileg ezen ajánlásoknak megfelelően szabadna nyilatkozniuk és eljárniuk. És elnézést, de Te magad írtad le, hogy egészségügyi személyzet vagy, így nem olvashatlak úgy, mintha egy laikus írta volna.

Szép estét mindenkinek!

Zita
pzita
 
 


Kópé,
nekem bejött - bár nem akartamKép - hogy hígabb lett a széklete a babámnak, ha én ettem olyat, ami hashajtó, pl. szilva.
Miből látod, hogy őt zavarja, hogy nincs széklete?

KépKép
connie
 
 


Köszönöm a tippeket, azt hiszem én fogok sok szilvát stb. enni,abból nagy baj nem lehet Kép

A baba széklete teljesen híg, úgyhogy nem hígitani kellene, hanem valahogy "rávenni", hogy kijöjjön.

Azért gondolom, hogy zavarja, mert görcsösen nyűglődik olyankor, amikor közeleg az időpont.

A gyümölcsöt még hagyom...

Kópé
Vendég
 


Kópé,
Én fiam is nyüglődik, pedig naponta 2x kakil. Bele kell jönniük.KépAhogy telnek a hetek, egyre könnyebben megy majd nekik.

KépKép
connie
 
 


Kópé, masszírozni szoktad a pocikáját? Akkor is hatásos, amikor épp szenved - meg úgy általában is jótékony hatású Kép Egyébként nálunk akkor volt gond a széklettel, amikor kb. 10 hónaposan elkezdett már mennyiségeket enni a szopi mellett. Igen, gondolom bele kellett jönnie (a pocakjának) Kép, mert ezen az egy héten kívül nem volt gond.

Jaj, Kriszi, én meg elfelejtettem megköszönni a gratulát - bár babonából még most sem szabadna, mert hétfőn még csak a 11. hetet töltöm. Viszont - úgy tűnik (gyorsan lekopogom), hogy elmúltak a rosszullétek. Halleluja! Kép De a napokban azért sokat gondolok arra, mennyivel egyszerűbb szoptatással elaltatani egy babát Kép Kigyógyultatok már a sztrájkolásból?

GyeZsu
gyezsu
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?