Új privát üzeneted érkezett!

Gyöngyvér,
Próbáltad már, hogy ilyenkor a kisujjadat adod oda neki szopizni, cumi helyett. Bár ez kényelmetlen lehet. Vagy ringatással, simivel elaltatni? egyedül alszik el amúgy?

Ákosom egy hete váltott cumiról cicire, azóta nem kell neki a cumi, és szopival altatom, de ő ezt magától csinálta, én nem akartam leszoktatni, igaz nekem nem rángatta a mellem.

KépKép
connie
 
 


Marcell,
Köszi.Kép Ákos is reggel meg este szopizik hosszasan, aztán csak úgy menet közben, ha a sok dolga engedi.Kép

KépKép
connie
 
 


Connie,

Kösz a tanácsot. Az a baj, hogy ilyenkor alvásnál elég sokáig kell a cumi, addig meg letörik a kisujjam. Nappal nem alszik magától. Azt vettem észre, hogy olyankor rángat, amikor nagyon fáradt. Ha sír, mellre teszem, és csak rángat, akkor tudom, hogy el kell altatni. Egyébként énekkel szoktam altatni, úgy hogy magam mellé teszem. Szerncsére nem kell járkálni vele, mert azt nem bírnám a 6,5 kg-jával.

A szoptatási ambulancián nem mondták, hogy azonnal szoktasd le a cumiról? Mert azt vettem észre, hogy a szoptatási tanácsadók, amint kiejted azt a szót, hogy cumi, egyből rávágják, hogy akkor cumizavar.

Egyébként én is azt vettem észre, hogy mostanában már nem 1/2-1 óra a szoptatás, van, hogy nap közben csak 10 perc, és csak félálomban eszik hosszabban. Ezt a taktikát vetettem be ugyanis, hogy nem várom meg, amíg teljesen felébred, és akkor nem rángat. Remélem, ezen is túl leszünk egyszer.

És még azt mondják, hogy a szoptatás természetes dolog. Akkor mért van tele minden kétségbeesett kismamákkal?

Problémamentes szoptatást mindenkinek!

Gyöngyvér
jolikam
 
 

 
 

Gyöngyvér,
Nem mondták, mert akkor még nem cumizott. Amíg nem tudott szépen szopizni addig nem adtam neki cumit, úgyhogy csak hat hetes korától használtuk. Azért mert a babakocsiban meg a hordozóban éktelenül üvöltött nélküle, és félórákat is egyfolytában akár. Csak amikor anyuéknál voltunk nyaralni, anyu folyton dugdosta a szájába, így aztán altatáshoz is használtuk néha. De múlt héten több napig fekve kellett szoptatnom, és akkor átszokott a cicin elalvásra. Nem is bánom, mert a cumi miatt kicsit erősebben tartotta a mellem az ínyével, mint kellett volna,remélem, mire lesz foga, addigra erről is leszokik.Kép

KépKép
connie
 
 


Ezt az erősen tartja az ínyével a mellemet én is tapasztalom. Ez az egyik ok, miért akarom leszoktatni. Eddig nem nagy sikerrel. Jövő hónapban költözünk, talán azután lesz egy kis nyugi, és akkor sikerül majd.

Gyöngyvér
jolikam
 
 


Sziasztok!

Maci 2!

Az ismerősödnek szóló tanácsok. Ha a baba felsír, az tök jó, mert ismét cicire lehet tenni. Ha majd az egész napját együtt tölti a babával, szopi közben akkor hamar lesz elég tejecske.
Ha a baba elalszik, akkor ciciváltással, csupasz bőrfelületek érintkezésével lehet ébren tartani. Ha egyébként pótlást ad, akkor igyekezzen kiiktatni a cumisüveget. ld. fenn. A bimbóvédő sokat tud visszavetni a tejtermelődésen, pláne egy cumizavarral kombinált babával...
Mennyi pótlásra van szükség. Ha a baba elelszik, akkor 20 perc után alszik el igazás, addig ne mozdítsa, utána próbálkozzon. De ha fekve szopiznak, akkor elég csak felkelni mellőle, nem kell transzportálni a babát....

Rengeteg dolgot kellene még tőle kérdezni, jó lenne, ha személyesen járna erre....

Sok sikert mindenkinek!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Snoopy,
írok majd mélt az idegborzoló kettes számú kölkömről - l. tanácsot kérek -, ha a fent nevezett nem lesz épp hordozókendőben a csecsemen, ráadásul függőlegesben... Kép
Borcsa szerint uis Zeze fiam mostani előadása hasonlít a te első fiacskádra.
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok
Az lenne a problémám, hogy a kislányom kb. 2 - 3 hete éjszaka is két óránként kér enni. (eddig végig aludta az éjszakákat, nagyon ritka volt, hogy egyszer szopizott). 4 és fél hónapos és két hete volt hét kiló. Talán kevesebb a tejem, vagy jön a foga, melege van... nem tudom eldönteni. De már azon jár az eszem, hogy elkezdem a hozzá táplálást, mert már nagyon fáradt vagyok, illetve nem szeretném, hogy éhes legyen. Bár én úgy terveztem, hogy hat hónapos korig csak anyatejet adok, de nem szeretném, hogy amiatt, hogy ragaszkodom a hat hónapig, (esetleg tényleg kevesebb a tejem) éhes maradjon.
Monika
monazsu
 
 


Mónika!

Ez a négy hónapos kor körüli időszak nagyon nehéz, és még talán többször bizonytalanodik el az ember, mint az elején. Mielőtt elkezdenél hozzátáplálni, azért gondolj végig néhány dolgot. Napközben eszik rendesen a kislányod? Ilyenkor ugyanis sok babát (köztük például az én harmadikamat, Rékát) napközben nem lehet rávenni egy nyugodt szopizásra, mert már annyira figyel minden másra. Aztán éjjel bepótolja csöndben, nyugalomban, mikor semmi nem vonja el a figyelmét. (Réka kettőtől négy hónapos koráig aludta át az éjszakát, aztán elkezdett újra kelni kétszer-háromszor. Ez azóta egyre redukálódott.) A meleg és a fogzás is igencsak bezavarhat az addig remekül alvó babák éjszakáiba is. És mielőtt csak a felkelésekből a kevés tejre gyanakodnál, figyeld a gyarapodását, sőt még inkább a pisis pelusokat. Ha abból van elég és gyarapodik is valamennyit (őrült sokat nem kell, mert ilyenkorra már szinte minden baba gyarapodása lelassul), akkor valószínűleg nem a tejed mennyiségével van a probléma.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Szia Zita!

Csatlakozom az előttem szólóhoz: az én lánykám is átaludta az éjszakákat öthónapos koráig - azóta ez ritka, mint a fehér holló (másfél éves). Mondjuk engem nem fárasztottak különösebben az éjszakai ébredések, mert magunkhoz vettük, szopizott, és már aludtunk is tovább. A további szopikat pedig már akár önkiszolgáló módon is meg tudta oldani Kép Jó pihenést! Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Lányok,
mindig a pisis pelusok számáról beszélünk. Na de mennyire kell pisisnek lenni annak a pelenkának? Nálunk minden pelusban van, egyik nehezebb, egyik könnyebb, de mennyi az elég?
Nagia
 


Nagia,
Kb. 4-6 teáskanálnak megfelelő mennyiség egy pelusban. Bár nyilván, amikor hamarabb cserélsz, akkor kevesebb.

KépKép
connie
 
 


Lányok,
Nálunk totális káosz van szopizás terén újabban, ithon másfél-két óránként cicizés van, ha elmegyünk itthonról, akkor akár 4 órát is kibír manó. Pedig egyszer már beállt a 2,5-3 óránkénti szopira, de most átalakult. Igaz, elaludni már csak cicin tud, gondolom ez is befolyásolta. Pisi-kaki megvan. Hétfőn lesz 4 hónapos. Normális ez a rendszertelenség?

KépKép
connie
 
 


Connie,
hogy kereshetsz rendszert egy gyerekben? Kép Mi is össze-vissza eszünk. Most a beázás megint úgy felzaklatott, hogy nem győzöm mellre tenni a gyereket, hogy jóllakjon, ugyanakkor nem is értem, milyen gyomra van, mert amikor este a szopi után próbáltam fagyis tejjel kínálni, legfeljebb 40 grammot evett meg, utána meg kiröhögött és már a cici sem kellett neki, pedig kicsi még volt benne. Éjszaka is hol egyszer, hol kétszer kel, képtelenség eligazodni rajtuk. A másik pedig a testkontaktus. Szerintem... Amúgy rájöttem, ha sűrűn eszik, akkor zöld a kaki. Szóval amit Ákoska "művel", az teljesen normális és üzeni, hogy szereti anyáját, azért csüng rajta sokszor. Én ritkán viszem idegenbe a kölköt, de Aagassi Andiékkal találkoztam a hétvégén, és akkor alig evett délután a gyerek. Szóval, ők már csak ilyenek. Kép

Hát, még nem locsoltam meg egy pelust sem, de egyet feláldozok, hogy tudja, mi a normális. Kép
Nagia
 


Nnna, megöntöztem a pelenkát. Én kb. 3 óránként cserélem a gyereken és ilyen nehéz vagy nehezebb, de most meg kakilni alig akar, csak rángatja a lábait. Kép Hát, mindig van valami, amin rágódni lehet.
Nagia
 


Sziasztok
Napközben nem akar rendesen enni. Örülök, ha 5-10 percet cicin van. Sokszor még ennyit se. Olyankor is sokszor rángatja. Voltam védőnőnél megmérni a súlyát, a korábbi 1 kilós havi súlynövekdéshez képest most csak 20 dkg hizott két hét alatt. Ami még nem is lenne kevés, hogy ha éjszaka nem ébredne ilyen sűrűn és nem lenne nyűgös. Tudom, hogy ilyenkor már lassulni szokott a súlygyarapodás. Nem is ez a 20 dkg lenne a probléma, ha más rendben lenne. Bár az is lehet, hogy túl gyorsan jön a tejcsi a ciciből. Sokszor van, hogy elengedi a cicit, elkapja a fejét és csak nyel nagyokat és ilyenkor, spriccel a tej a ciciből.
Monika
monazsu
 
 


Mónika,
ez elég tipikus ekkora babáknál, a leányom is dettó ezt csinálta anno. Ilyenkor állítólag azért is ébredhetnek gyakrabban, mert öntudatlanul védekeznek a bölcsőhalál esélye ellen, hogy felszínsebben alszanak. Ez esetben viszont nem biztos, hogy a hozzátáplálás segítene. Az én lányom anno 15 hós koráig milliószor kelt éjjel szopizni, a végén úgy állítottuk le róla. De pl. emlékszem, hogy 10 hónaposan, amikor már bőven evett szilárdat, és kimondottan "zabált", ezzel együtt háromszor kelt éjjel. Hiába tömtem dugig este, hogy fürdéskor majd kidurrant a hasa, és még utána szopizott, mégis. Amúgy 5-10 perc a cicin akár elég is lehet ekkora korban és méretben Kép A foga is jöhet persze, sőt...
Most nagyon okosabb lettél, igaz? Kép Kitartás, a babás időszakban az a legjobb (és a legrosszabb), hogy minden átmeneti Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi, és veletek mi van? Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Kriszti

Hát nem lett könnyebb. Főleg azért sem, mert a kisfiamnál nem emlékszem, hogy ilyen problémám lett volna. Bár ő éjjel - nappal betartotta a kb. 3 órás etetéseket és lassan mindig tolódott ki az éjjeli felkelés ideje. Emlékszem mindig számoltam, hogy előbb 3 óra, majd 4, 5. stb. és kb. 7 hónapos korára el is múlt. Nem fogadta el a cicit, viszont vízet nagyon sokat ivott.
Amúgy a kislányonak már 3 napja este 6 órakor (fürdetés előtt) adok pépeset vagy banánt almával, vagy HA tejpépet babánnal és fürdés után szopi, majd alvás. És azóta csak kétszer ébred éjjel. Szóval nem tudom???? Nem kezdtem volna el a hozzátápit ha nappal le tudtam volna feküdni egy kicsit pihenni, de mível van egy 3 és fél éves örökmozgó kisfiam, aki azóta nappal nem alszik mióta a húga megszületett és a kialvatlanságot én nagyon rosszul viselem így megpróbáltam. Ez az egyszeri kiegészítés nem hiszem, hogy annyira befolyásolná a tejtermelést, viszont az alvás igen.

Monika
monazsu
 
 


Napközben amúgy kb. 2 óránként szoptatok. És ezen kívül nem kap más folyadékot.
monazsu
 
 


Kedves Monazsu!Egy négy hónapos babánál teljesen normális, hogy 5-10 perc alatt kiszívja a melled.Neki már ennyi idő bőven elég a cicin ahhoz, hogy eleget egyen.Az én lányom is ezt csinálja 4 hónapos kora óta.Szerintem e miatt ne izgulj, csak tedd mellre ahányszor csak kéri.Persze az éjszakai sok szopi nagyon fárasztó lehet, ehhez nem tudok tanácsot adni. Szerencsére mi csak egyszer kelünk fel éjszaka 1 óra körül.
Ja és egy fontos tanács a nyugodt szopikhoz: ketten egy szobában a babóval, játékok és egyéb más érdekesség nélkül kell már ilyenkor szoptatni, mert ilyen korban már örökmozgók a gyerkőcök.(bár erre biztosan te is rájöttél)
Sok türelmet és kitartást kívánok.
Chopin (8 hónapos Szonja anyukája)
chopin
 
 


Szia Chopin
Kösz a bátorítást. Sajnos nálunk pont a nyugalom hiányzik. Van egy 3 és fél éves örökmozgó kisfiam. Az 5 - 10 perces evések miatt nem aggódnék, ha éjszaka aludna, vagy 1-3 ébredne fel. De a másfél - két óránkénti ébresztések nagyon fárasztóak. Eddig havonta hízott egy kilót, most meg csak 20 dkg hízott két hét alatt.
Monika
monazsu
 
 


Monika

Én is csak bíztatni tudlak.Az én gyerkőcöm 4 hónapos kora után elkezdett 20-30 dkg-at hízni egy HÓNAP alatt.És nem fogadott el semmi pótlást, és fel sem ébredt éjszaka egyszer sem.(egészen tíz hónapos koráig,bezzeg azóta többször is ébred és most is ritka az olyan éjszaka, hogy nem jelenik meg az ágy mellet sötétben.Mondjuk Õ már 2 éves lesz októberben .)És még most is csak szopival alszik vissza. Úgyhogy szerintem elképzelhető, hogy csak az összebújás meg a finom szopizás hiányzik neki. Azt nem tudom, hogy együtt alszatok e éjjel. Mert én aztán nem szoktam visszapakolni a kiságyba, inkább aludtam tovább, és legalább nem kellet újra felkelni, ha mégis ébredt újra.Az elkényeztetéstől meg ne félj.Elöbb utóbb majd csak kiszokik az ágyból, és remélem egyszer majd a szopizáshoz is nagyfiúnak tartja magát.Bár a rokonok igyekeznek rábeszélni, hogy már ideje lenne leszoktatni, de nekem nincs szivem elvenni tőle.
Szóval fel a fejjel.És a súlygyarapodásból ne csinálj nagy ügyet.Mondom én,aki majd frászt kaptam minden tanácsadás elött, mert ott mindig kevesellték a súlyát, és ritkán kaptunk dícséretet.Ezért váltottunk gyerekorvost.Meg hívtam szoptatási tanácsadókat is telefonon, meg itt is öntötték belém a lelket.De így utólag tényleg beláttam, hogy nem minden gyerek egyforma, és attól még nem éhezik, ha nem olyan kis dundi.Most is vagy 11 kiló lehet 2 évesen, és annyit zabál, hogy csak nézünk.
De ha hozzátáplálsz akkor se csinálsz semmi rosszat.Szerintem rosszabb, ha egész nap azon aggódsz, hogy elég-e neki.Legalábbis nekem eléggé megrontotta az első pár hónapot a görcsös akarás, meg bizonytalanság.Az elsőnél ezért nem is sikerült szoptatnom egyáltalán, és ez a 2. gyerkőcöm sem vette a szájába a mellemet 1 hónapos koráig.Szerintem érezte azt az iszonyatos feszültséget, hogy annyira akarom.És amikor már minden mindegy alapon megpróbáltam akkor meg szopott, mint egy kisangyal.
Úgyhogy csak lazán, mindent bele.
Bocs, hogy kicsit hosszú voltam, de remélem segített.

Különben meg ezer éve nem jártam erre.
Kriszinek gratulálok a 2. gyerkőchöz! Amikor belém öntötted a lelket még híre sem volt a gyarapodásnak.Hát igazán örülök.Bár úgy látszik a problémák most sem kerünek el, de Te már annyi mindenkinek segítettél itt,hogy tiszta profi vagy.

Andana
andana
 
 


Móni,
Tegnap olvastam, hogy a tejtermékekhez hasonlóan a tejpépeket sem ajánlják egy éves kor alatt, mert teljes tejpor van bennük, és az elég erős allergén.

KépKép
connie
 
 


Hahó,
sziasztok,

Andana,
aranyos vagy, köszi. Bár úgy néz ki, ez a mostani probléma túlnő rajtunk. Tök jó, hogy ti ilyen szépen szopiztok még mindig, Cicó akkor hagyta abba, amikor kopogtatott a kistesó.


GyeZsu,
kösz az érdeklődést. Most éppen az erőt gyűjtöm egy reflux-kivizsgáláshoz, mert a kölkec hathetes kora óta problémázunk, és egyre nehezebb a dolog. A reflux-ötletet Pele adta, azt mondja, nagyon gyanús, hogy ez afféle csendes reflux, vagyis a kölök a hányáson kívül minden tünetet produkál (szerintem még bronchitise is van, legalábbis egyre rekedtebb és köhög, már a doki is hallotta).

Mónika,
veled érzek, nekem egy örökmozgó két és fél évesem van a mindjárt három hónapos mellett. Leányzód nem duplázta meg véletlenül a születési súlyát már? (Bocs, lehet, hogy írtad, most nem tudom visszanézni.) Szóval a duplázás után gyakran drasztikusan visszavesznek a gyarapodásból, főleg ha a szülők testmérete sem túl nagy (nem tudom, ti a pároddal mekkorák vagytok). Cicó anno éppen csak átlagot gyarapodott, és ebből is nagyon vissza tudott venni... Zeze fiam meg most duplázta meg a súlyát három hónaposan, de már a harmadik hónapban sem hízott olyan sokat, mint az első kettőben, igaz, ennek nálunk más oka is lehet, ki tudja.

Chopin,
jesszus, hogy megy az idő, Szonja már nyolc hónapos??? Gratulálok nektek!!!

Szorítsatok nekünk, mert Zeze már nagyon nehezen szopizik,

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok
Andana
köszi a biztatást.
Connie
HA tejpépet írtak fel receptre. Ezt allergiára hajlamos babáknál szokták felírni, a csak szoptatott babák is ebbe a kategórába tartoznak még 6 hónapos kor alatt. Amúgy én is szívesebben adom inkább a banánt almával vagy sütőtököt almával. De tényleg csak nagyon minimálisat kap (a rendes adag felét készítem és annyit adok, amennyit elfogad belőle) 1 x fürdetés előtt és utána lefekvéskor megint szopizik és úgy alszik el.

Kriszti
Már 3 hónaposan megdublázta a születési súlyát. 3270 g és 46 cm volt születéskor és most 4 és fél hónaposan 7200 g és 64 cm. A férjem és én sem vagyunk nagy testalkatúak. Mindig hízókúráztam meg két nadrágot vettem fel, hogy vastagabbnak nézzek ki. Átlag 45 - 50 kg voltam. Sajnos csak múlt időben, mert most van rajtam 20 kg súyfelesleg.
Monika
Az én kis "éhező" kislányom
Kép
monazsu
 
 


Kriszti
Megy a drukk a szopihoz
Monika
monazsu
 
 


Drukkolok én is Kriszti.De hát mért szopizik nehezen a kis manó?
Chopin
chopin
 
 


Monika

Nagyon édi a kislányod. Az én majdnem 2 éves kisfiamnak sincsenek ilyen combikái. Most gondolj bele ha továbbra is így nőne hamarosan elérné az iskolai súlyhatárt.

Kriszi

Azt írtad, hogy mandulagyulladása volt a fiadnak.Az már elmúlt teljesen? Mert ha még fáj a torka akkor nem csoda ha nem akar nyelni se. De ha már nem fáj neki, akkor is elképzelhető, hogy a rossz emlékű nyelési fájdalom miatt sztrájkol.
A tejmennyiség meg szerintem amilyen gyorsan le tud csökkenni, olyan gyorsan vissza is áll.Nekem már szerintem alig van tejem általában, de ha bejön egy rossz idő, amikor sokat kell bent lennünk több napig is a házban, akkor a gyerkőcöm naponta többször is cicit követel, és egyszer csak azt veszem észre, hogy iszonyatosan feszül a mellem a tejtől, ha utána köv. napon meg már nem szopik annyit.

Üdv

Andana
andana
 
 


Szia Andana
Igazad van. Tényleg nagyon gyorsan hízott. 3 hónapos korára megdublázta a születési súlyát. Azért volt furcsa most a 20 dkg. Bár én is azt szeretném, hogy ha már csökkene a hízás, csak nem szeretném, ezt úgy elérni, hogy közben éhes marad. Azt mondják, hogy majd lemozogja.... remélem.
Monika
monazsu
 
 


Monika
Látod Te azért aggódsz, mert átlag feletti súlya van, én meg majd megőrültem amiért mindig azzal piszkáltak, hogy nem hízott eleget.Szerintem nőjjön mindenki a saját ütemében! És ez az ütem nem mindig egyenletes.Ha téged az megnyugtat nyugodtan kínáld meg gyümivel szopi után és akkor nem aggódsz, hogy éhes maradt, és ha nem aggódsz, akkor a tej is jobban termelődik.

Kriszi
Mi van veletek? Remélem sikerült megoldani a problémát.

Üdv Andana
andana
 
 


Andana
Pár napig kapta a gyümit, végre megint tudtam aludni. És úgy néz ki, hogy a tejcsi is visszatért, mert nem rángatja már a cicimet és megint alszik éjszaka (azaz max. 2x ébreszt) Úgyhogy most megint csak tejcsit kap. Remélem azzal nem csinálok kárt, hogy pár napig kapta a gyümölcsöt és most meg megint nem adom. Mert szívem szerint én is megvárnám a hat hónapos kort az igazi hozzátáplálás kezdésével.
Monika
monazsu
 
 


Sziasztok!

Már olvasgatom egy ideje ezt a topikot és rengeteget tanultam belőle! Amikor hazajöttünk pici lányommal a kórházból, semmi önbizalmam nem volt, és azt hittem, nem lesz elég tejem és Flóra sem fog normálisan szopizni. Persze befigyelt a mérleg-para, de szerencsére megtaláltam ezt a fórumot, így idejében leszoktam róla. A tejem is beindult, és Kispocak is 3850 grammról 4350-re hízott két hét alatt. Most azonban van egy kis gondom, és a segítségteket szeretném kérni. A kislányom két napja szopi közben úgy viselkedik, mint aki bolondgombát evett, egyfolytában tekereg, rángatja a mellbimbómat, kiköpdösi, és bőg. Ha visszateszem, mohón nekilát, majd pár korty után megint kezdődik a rángatás, bőgés. Mi lehet a baja? A hasa fáj talán? Azt mondják, lányoknál nem divat a hasfájás...
Ja és cumit, cumisüveget nem használunk, lényegében mióta hazajöttünk és kigyógyult a sárgaságból (merthogy 1 hetet voltunk bent a kórházban emiatt).

Úgy szeretnék segíteni rajta, rossz tétlenül nézni, hogy szenved szegényke. Kép

előre is kösz, ha válaszoltok:

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Eszter,
könnyen lehet, hogy ilyenkor a hasa fáj, ugyanis a szopi beindítja a bélműködést. Kis pocakmasszírozás segíthet. Ha ez a helyzet, pár hét alatt kinövi. Lehet, hogy büfiznie kell, próbáld meg ilyenkor büfiztetni. Orra is be lehet dugulva. A mi topikunkban 1-2 hónapos korában minden baba ezt csinálta.
De azért jó, ha megmutatod a gyerekorvosnak, mert pl. ha a torka fáj, attól is csinálhatja.

KépKép
connie
 
 


Connie,
nagyon köszi a gyors választ!
Igen, a pocakmasszázst nagyon szereti, meg a biciklizést, amíg csinálom, nincs is semmi baja. Csak utána kezdődik előlről. Bár, hozzá kell tennem, kevésbé vad a helyzet most este, mint délután volt.Akkor úgy éreztem, éhes maradt. Most szerencsére elég hosszan szopizott,vagy 20 percet, mielőtt elkezdett volna tekeregni. Ha fájna a torka, végig tekeregne, nem? Mondjuk pont attól félek, hogy fáj a torka, ugyanis nekem fáj egy kicsit pár napja. Remélem nem kapta el. Mindenesetre megmutatom a dokinéninek, ha állandósul ez a helyzet. De nekem inkább pocifájásnak tűnik ez a dolog, bár ez csak anyai megérzésem...ami azért nem csalhatatlan Kép
A büfiztetés egyébként időnként használ is, meg szeret is nagyon vállon lenni. Most apájával járkálnak. Kép Ez mindig beválik.Kép

Mindenesetre megírom, ha kiderül a valódi ok. Meg egyébként is biztos jövök még nyavalyogni...

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Eszter, ha ez megnyugtat: a babákon mindig hamarabb kijön a betegség, mint a szülőkön, mert nekik még nagyon gyenge az immunrendszerük.

Sok sikert!

GyeZsu
gyezsu
 
 


Eszter,
az én fiam 3,5 hónapos, de a mai napig hasfájós, és pont ezeket a tüneteket produkálja, mint a lányod. Ez nem nem kérdése, hanem gyermeke válogatja. Szerintem a poci fáj. Bence nagyon nehezen böfizik, ezért még evés után is sokáig kínlódik, és evés közben sem engedi magát felemelni, őrült vonítást csap. De ha sikerül elkapnom, a felhúzott térdeimre ültetem úgy, hogy a lábai a cicimet rúgdosság, általában ez kihozza a kakit és utána nyugi van. Viszonylag. A füllel is szokott gond lenni, de az más időpontokban is jelentkezne, nem csak szopi közben. Talán az Infacol segítene a kicsinek, már régóta készülök magam is venni. Eddig vártam a csodát, hogy majd elmúlik 3 hónapos korára, de nekünk nem volt szerencsénk.

Gyezsu,
én úgy olvastam, a szoptatott csecsemők nemigen kapják el a betegségeket a szülőktől, hiszen az anyát sem tiltják el a szoptatástól, ha valami nyavalyát összeszed, mondván, hogy a tejcsi ellenanyagokat termel. Ez így nem igaz?
Nagia
 


Szia Nagia!

Kata 10 hónapos volt, amikor először lett beteg (akkor viszont nem tőlünk kapta el, náthás még később volt), úgyhogy nyugi Kép (Párom iskolában dolgozik, úgyhogy mindent haza tud hozni, ami a városban előfordul, én voltam is beteg Kata 10 hónapos kora előtt is.) De azt jól tudod, hogy szoptatni az anya betegsége mellett is lehet, sőt, ajánlatos, mert így megkapja azokat az ellenanyagokat, amiket az anya szervezete termel a betegséget legyőzendő. Háziorvosunk annyit tett még hozzá, hogy ilyenkor szájmaszkkal szoptassak - hát ezt nem tartottam be.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Úgy tűnik, tényleg pocifájás lesz, meg az, hogy kakilnia kell. Ugyanis nincs minden szopinál, meg egyébként sem hiszem, hogy nagyon lenne kedve viogyorogni, ha beteg lenne. Merthogy tegnap is, meg ma is többször huncutul rámmosolygott, meg kellett zabálni! Kép Kép

A pocakfájásra amúgy van még valamilyen bevált trükk a büfiztetésen, masszírozgatáson kívül? Az Infacolt próbálta már valaki?

Még egy kérdésem lenne. A kevés alvás ugye csökkenti a tejmennyiséget. De mi számít kevésnek? Én nem nagyon tudok 5-6, néha 7 óránál többet aludni egy nap, amióta megszületett a babó, de nem tűnik kevésnek a tejem...viszont kicsit aggaszt a kevés alvás e miatt.

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Eszter!
Bence fiam hamarosan betölti a 4 hónapot, de ez a fránya hasfájás nem hagyja el. Kép Éppen az előbb adtam neki először Infacolt, a napokban talán kiderül, használt-e. Sok babának jó volt, de volt, akinek semmi, viszont a 3. hónapra megszűnt ez a probléma. Már nem tudok, mit tenni én sem, nem tud nyugodtan aludni a kicsi, mert ha pár percre elszunyókál, arra ébred, hogy tekeri a pociját és nagyokat durrogtat. Ha sikerül neki egyáltalán. Kép

Tejcsi ügyben sok okosságot nem tudok mondani, hiszen nekem folyton ingadozik a termelés. A fiam két hetes kora óta egyszer szopott éjszaka, 3 hónaposan viszont áttért a 2-3-szori éjjeli evésre, 3-4 óránként. Úgy tapasztaltam, hogy bár kevesebbet alszom, a gyakoribb mellretevés mégis használt a tejcsitermelésnek. Volt úgy, hogy éjszaka 6-8 órát "pihent" a cici, nem hiszem, hogy jótékonyan hatott. Szerintem adjál csak a picinek éjszaka is, ahányszor kér, inkább nappal dőlj ágynak egy kicsit, ha teheted. Parában pedig kezet foghatunk. Kép

Nagia
Ancianyu
 


Eszter,
Nekünk bevált az Infacol, de csak 3x kap egy nap, reggel, az első délutáni szopinál, és este a fürcsi előtti utolsó szopinál. Ennyi is elég volt, és kevesebbe kerül.Kép

Tejcsimennyiség sztem nem feltételenül csökken a kevés alvástól, inkább a hirtelen fizikai megterhellés, vagy a krónikus fáradtság. Én 6,5-7 órákat alszom, és nincs a tejcsivel semmi gond.

KépKép
connie
 
 


Eszter,
én sem alszom többet (két kölköm van), de még a fülemen is folyt a tej. Most kevesebb, mert a manóm nem nagyon akar szopizni, de ennek semmi köze az alváshoz. Az idegeskedés viszont gátolja a tejleadó reflexet, ami hosszú távon igenis csökkenéshez vezethet, úgyhogy no para Kép

Andana,
köszi, a helyzet reménytelen, de nem súlyos Kép Javulás óne, most majd nyaralunk, aztán jön egy (két, három...) újabb dokis kör. A tippek a következők: légúti probléma, anatómiai is akár, reflux vagy nyelési gond (neurológiai probléma). Zeze viszon egyelőre hótt jókedvű, kivéve ha szopizni vagy aludni kellene.

Szorítsatok,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi, szorítunk Kép És jó nyaralást! Hátha a levegőváltozás a szopiban is csodát tesz Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Kriszi
Én is szorítok nektek.Szerintem azért nagy baj nem lehet, ha közben jókedvű a gyerkőc.Jó pihenést!

A jó alvó gyerek meg nálam is csak álmaimban létezik.Mondjuk a pici az első 2-3 hét után szinte átaludta az éjszakát, de 10 hós korától bepótolta a lemaradást.Nappal 1/2-1 óra, éjszaka meg ha már kipihente az egész napi fáradalmait úgy 1-2 óra körül megjelenik az ágyunkban, és utána szinte csak cicivel a szájában hajlandó aludni.De úgy 1 perc alatt elalszik.Pedig az éjszakai szopiról már szívesen lemondanék, hiszen már 2 éves,és nem egyszer kell csak neki éjszaka.Olyan mint amikor kiesik a cumi a gyerek szájából és gyorsan vissza kell dugni, és keresgéli az ember éjszaka.Az előny viszont, hogy nem kell keresni.

Üdv
Andana
andana
 
 


Kriszi, drukkolok én is! Biztos meg fog oldódni a problémátok, addig is kitartás!

Igazatok van egyébként, a szopi legnagyobb ellensége a stressz. Ezt már a kórházban megtapasztaltam, végigstresszeltem az egész hetet, merthogy sárga volt a baba, és azzal ijesztgettek, hogy "anyuka (egyébként, mint kiderült nemlétező) fertőzése" miatt van, meg megyünk pár óra múlva az intenzívre. Kispocak meg aluszékony volt, és alig szopizott, így fejtem, illetve próbáltam fejni, hogy ne tápszerezzék pótlásként. Hát nekem egy kííínszenvedés volt a profi kórházi "fejőgép" használata. Olyan stresszes voltam, láttam, hogy mindenkinek dől a felesleges tej, nekem meg nem indult be a tejleadó reflex, csak nagyon nehezen, ha nem volt ott senki és nézhettem a babát. Itthon aztán beszereztem egy hangmentes (mert a búgás nagyon zavart) kézi Aventet, megnyugodtam, nem stresszeltem, s csodák csodájára dőlni kezdett a tej...Kép azóta sincs tejprobléma. Ez a fórum meg a lehető legjobb a paracsökkentésre, szóval köszi minden hozzászólónak, tényleg. Kép Na eldugulok.

Jó fórumozást, nyaralást, szopit, meg minden:

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sziasztok!
Hallottatok már olyat hogy egy anyukának van tejcsije,(a babája is jó súlyban van, vidám, egészséges stb.) és az anyuka mégsem hiszi el hogy a baba jóllakott és nem éhes? Inkább feliratta dokinénivel a tápszert. Persze azóta még annyi teje sincs mint azelőtt.

Tudja valaki hogyan lehet arról leszoktatni egy babát hogy a cicin aludjon el? Mi van ha már nem lesz tejcsi akkor hogy fog elaludni?
Titi
titimke
 
 


Szia Titi!

Jelentem, lányom másfél éves, és már vagy 2 hete cici nélkül alszik el Kép Nálunk az volt a menet, hogy én nem hagytam a végtelenségig szopizni (nem nevelési célzattal, hanem mert egy idő után már nem esett jól), helyette simogathatta a pocimat - ami idővel a cici elnevezést kapta Kép Azóta is úgy alszik el, hogy vagy melléfekszem, és a hasamat simogathatja (délután - így legalább én is pihenek egy kicsit Kép), vagy én simogatom a lábát (este, a kiságyban). Szóval nálunk jött a dolog magától, és egyáltalán nem volt olyan problémás, mint amire számítottam.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok!
10hetes kisfiam van. kb 4 hete megjott a menstruaciom. Azon a heten csak 5dkg gyarapodott a dragam. A tejem is elkezdett apadni. Az Urtica Urenst ajanlottak. Ezzel kapcsolatosan szeretnek kerdezni. Ha ugy szedem, hogy egy heten 3 szor 5, kovetkezon 2 szer 5, azutan 1szer 5 az ugy jo? A gyogyszertarban, ahol vettem, nem tudtak segiteni, nem ismerik. En ugy hallottam kura szeruen kell szedni, nem szabad folyamatosan. Most a masodik heten tartok. A gyerkoc 35dkg gyarapodott. Mindent meg akarok tenni, hogy ne kelljen meg tapszert adnom. Alkoholmentes sort is iszom neha, ha mar ugy erzem nincs benne. Mostanaban kulonben elegge lottyedteknek erzem Kép
Anyukam mindig azzal piszkal, hogy azert fog elapadni a tejem, mert nem mellszivozok.

Ajanlottak a suru mellre tevest, ezt is kiprobaltam, na azota nem tudunk visszaallni a 3orankenti szopira. Ossze vissza szopik.

Elore is nagyon koszonom a segitseget

Judit

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Judit! Az urtica pontos szedését sajnos nem tudom, de az valóban úgy van, hogy csak kúraszerűen szabad - de biztosan hamarosan jön vki, aki ebben is tud segíteni.

Viszont: Az, hogy "összevissza" szopik a babád, az teljesen természetes: senki sem éhezik vagy szomjazik meg épp 3 óránként, sem felnőtt, sem gyerek! - vagyis ha ezidáig ragaszkodtál a 3 óránkénti szopihoz, akkor elképzelhető, hogy a babád amiatt nem gyarapodott eléggé, ugyanis a tej mindig a szopik közben és nem két szopi közt termelődik. Ha túl kevés inger éri a melledet - a 3 óránkénti bizony lehet túl kevés! - akkor amiatt csökkenhet a tejtermelés, ráadásul a baba igényei sem elégülnek ki: szomjas vagy éhes maradhat. Ha azt szeretnéd meállapítani, hogy eleget szopizik-e, figyeld a pisis és kakis pelenkák számát - szigorú 3 óránkénti szopinál sajnos kiderülhet, hogy kevés táplálékhoz jut a baba a nem igényei szerint való időrend miatt! A "mellszívózás"-nál sokkal-sokkal hatékonyabb, ha a babád szopizik - és szerintem sokkal kényelmesebb is mindig mellre tenni, mikor éhes/szomjas, mint 3 óránként szoptatni + fejni utána! Sok idő elmegy vele, kevésbé hatékony, stterilizálni kell a mellszívót, külön törődni a lefejt tej tárolásával - ráadásul egyetlen mellszívó sem szuszog és mosolyog olyan édesen a melleden, mint a babád Kép

Vannak nagyon jó szoptatási tanácsadók, akik akár telefonon is adnak tanácsot, akár hétvégén is hívhatod őket, a következő linkeken megtalálhatod az nevüket, elérhetőségeiket:

www.szoptatasert.hu
www.lll.hu
www.iboly.hu
http://www.noklapja.hu/index.php?id=192&szakerto_id=326621&func=kf

Márti
márti
 
 


Judit!

Sajnos Urtica Urens ügyben nem tudok neked tanácsot adni. Örülök, ha úgy érzed, hogy ez segített. De ha a sűrű mellre tevést is próbáltad, akkor az is segíthetett. Kép Sőt!!! Valószínűleg az segített leginkább. Az hogy nem három óránként szopik az egyébként gyönyörű kicsi fiad (Megnéztem a honlapotokat.) az meg teljesen normális. Neki a szopizás nemcsak evés, hanem szomjoltás, és lelki táplálék is (időnként a közelségedre van szüksége). A löttyedt mellekből meg botorság lenne elsőre a kevés tejre asszociálni. Pont abban a korban vagytok, amikorra megszűnik az az állandó teltségérzés a mellekben, de ez nem azt jelenti, hogy nincs benne tej. Már csak azért sem, mert a tej nagyrésze a szoptatás alatt termelődik. De ez most csak egy laikus véleménye, ami a három gyermekem szoptatásának tapasztalatain alapszik. A Ha nem elég az anyatej oldalon tapasztalt szakemberek sorait olvashatod a kevés tej problémáról, annak megoldásáról. Remélem, sikerül hasznos információt találnod ott.

Zita
pzita
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?