Új privát üzeneted érkezett!

Chopin,
dehogy bántottál meg, hiszen te biztosan tapasztaltabb vagy, mint én az első 5 hetes gyerekemmel. Egyébként a méregetés nálam nem valami perverzió, talán egy héten egyszer jön rám, amikor kevesebb tejet talál a gyerek a ciciben. Vagyis én inkább az apadástól félek, nem attól, hogy éhenhal a bébi, mert egyáltalán nem úgy néz ki. Kép
Nagia
 


Akkor jó, örülök, hogy kordában tartod a méregetést Nagia.
Az apadásról:Nem apad el a tejcsi ha:ahányszor kéri megszoptatod,nem táplálod hozzá gyümölcslével, teával és egyébbel 6 hónapos kora előtt, tehát 6 hónapos koráig csak anyatejet kap.Ha idő előtt teát,vagy tápszert adsz neki, akkor az elfoglalja a tejcsi helyét a gyomorban, így kevesebbet szopik majd és a tejcsi is kevesebb lesz.Ez így működik.
A cicid persze később meg fog puhulni és már csak a baba szoptatása fogja kiváltani a keményedést,és a tejbelövelést, de ez teljesen normális.A mellpuhulás nem jelenti majd azt, hogy kevés a tejed, akkor is ugyanannyi lesz,mint korábban.(nehogy aggódj a mellpuhulás miatt)Hát ezt tanultam az én hat hónapos nagylányommal eddig.Még mindig szopizunk és egy hamar nem is fogunk leállni szerintem, pedig már kap néhány kanál alma papit.Chopin
chopin
 
 


Sziasztok!
Hát mennyivel szebb az élet mióta nem méregetekKép Apa legjobb tette volt, hogy elkobozta a mérleget! Kíváncsi vagyok mennyit hízott, majd a háromhós dokilátogatáskor megtudjuk. Gondolom túlzásba nem vitte, de talán a maga kis szokásos félkilóját meghízta. Viszont tegnap megfordult, kétszer is, oda-vissza, pedig még csak 11 hetes!!! Kriszi, Te jutottál eszembe, ha jól emlékszem Te írtad, hogy Cicó ugyan nem volt egy hízásbajnok, de mozgékony babaként mindent hamarabb csinált.
Mostanában előfordul főleg az esti szopi idején hogy bekapja aztán kiköpi cicit, s így játszik. Ráadásul az elején. Lassan jöhet a tej? Aztán végül szerencsére nekilát rendesen enni, de tegnap volt egy kb tízperces műsor...Szerintetek miért csinálja?
nagyon köszi,
sziasztok,
Eszter
wester2004
 
 

 
 

Wester!nem tudnám megmondani az okát, de nálunk is volt egy ilyen időszak.Úgy három hónapos kora körül nagyon nyugtalan volt kifejezetten az esti időszakban, mikor cicire tettem.Végig kapálódzott szopi közben, bekapta kiköpte, Hetekig esténként ez volt a műsor, mindig alvás előtt.Nekem olyan enyhe szopisztrájknak tűnt, azt mondják ez előfordul, lehet az az oka, hogy nem bírja kivárni a tejbelövellést,vagy fáj az ínye, vagy már nagyon álmos ( túlpörgött), jön a hidegfront, vagy melegfront.(vagy félreértettük, és mégsem éhes)Fontos, hogy ugyanúgy szoptasd, mint korábban, bár tudom, hogy ilyenkor sok türelem kell a mami részéről.A legfontosabb, hogy te maradj nyugodt és ne idegeskedj.Nálam a végtelen nyugalom vált be ilyen esetben, hogy nem veszem át a bébi nyugtalanságát.Mellre raktam, aztán ha nyugtalan volt fölvettem, járkáltam vele,mégis cicit akart, visszaraktam, és ez így ment.....És nehogy azt gondold, hogy azért van a műsor,mert kevés a tejcsi. Szerintem hagyd játszani, ha akar, ha meg éhes, úgyis eszik.Számtalan dolog befolyásolhatja a bébi hangulatát.Nálunk ez kb.két-három hét alatt elmúlt.
Dorka
chopin
 
 


Sziasztok!

Mostanában nagyon mohón eszik a manó, igaz nem minden szopinál, de 3-4x naponta előfordul, hogy folyik ki a szájából a tej, el is kell engednie emiatt a cicit, de aztán kapokod érte megint, nincs is ideje lenyelni (vagy nem akarja) a tejet. Az a baj, hogy ilyenkor jól lenyeli a büfiket is, és aztán meg fáj a pocakja. Nincs valami tippetek, mit csináljak vele? Vagy várjak, amíg elmúlik ez a korszaka?
Mostanában majdnem minden kaja után fáj a pocakja, de úgy vettem észre sűrűbb lett a tejem. Remélem, pár nap altt megszokja.

KépKép
connie
 
 


Hú, Lányok, de nem szeretem, hogy az egyik cicimben töredéke tej van csak, mint a másikban! Nem volt ez mindig így, nem tudom, miért maradt le. Szerintetek segít a fejés üresjáratban? Próbálom, de olyan rossz nyúzni szegényt azért a pár grammért. Tudtok jó tanáccsal szolgálni?

Hajni,
a 6. hétre jósoltad, hogy bélpoklos lesz a gyerek? Ma egyszerűen nem bírok vele, ha nem alszik, csak az evésen jár az esze.
Az én gyerekem is pocsékolja néha a tejet és nyeli a luftokat, de a végén aztán ezerrel jön a böfi, de csak egy-kettő. A hasa pedig nap közben bármikor megfájdul, éjszaka ügyesen kinyögi magából a pukikat, nappal pedig sirdogál kicsit, aztán nagy rotyli jön vagy pukkancs. De szerencsére nem csavarja egész nap a kis beleit a kaja.
Nagia
 


Sziasztok!

Nagia,
nekem is így van, de ez nem gáz. Nálam úgy volt, hogy az elsőnél béna voltam, nem igazán jól sikerült a bal cicire rátenni, nem is szerette, és így egyre kevesebbet szopizott belőle. Fél évig erőlködtem vele, azzal kezdtünk mindig, meg fejtem is belőle, aztán hagytam a csudába. Csakhogy így a balból szoptattam 6 hónapig, a jobból meg 22-ig... most a másodiknál is látszik ennek a nyoma, a jobb valahogy másképp telik, könnyebben is dolgozik vele a kölök (bár ő nagyon ügyes a balon is, és én sem vagyok már annyira gáz, pl. most tudunk hónaljtartásban is szopizni), de sok-sok türelemmel, és a jó öreg azzal kezdünk mimdig módszerrel azért boldogulunk a ballal is. Ezenfelül a pozíciók váltogatását tudom ajánlani, a fejegetés nálam nem jött be, de ez attól is függ, mennyire fejsz könnyen amúgy, nekem mindig is nagyon nehezen ment.
Az okoskönyvem szerint 2-3 hetesen, 6 hetesen, 3 hónaposan és 6 hónaposan van fejlődési ugrás, ennek megfelelően igényugrás is, de ez persze gyerekfüggőne tolódhat is.

Betti,
elhamarkodtam, feszül már megint rendesen... persze most a kölök nagyobb időközöket hagy ki, és miután csinált magának két hetesen jó sok tejecskét, most visszavett, és többnyire megelégszik az egyik cicivel is. Én meg fejegetek, hogy elkerüljem a kőcicit. Nem gond, azért annyira nem vészes, megy valamennyi a hűtőbe is, ha meg éppen nem úgy jön ki, akkor a nagyobbiknak is jut egy kicsi szívószállal Kép

Connie,
mekkora a kölök? Mert enyim apróság éppen ezt csinálja, némi variációkkal. Leányom anno ezt később csinálta, de ő később is tanult meg rendesen szopizni, és később csinált több tejet. Nála ahogy nőtt, olyan két-három hónapos korára ez biztosan elmúlt.

Kérdésem: mit csináltok akkor, ha a kölök a szopi végeztével nem alszik, és nem alszik, egy ideig nézelődik, aztán elfárad és bömbizik, keresgél, de még nem éhes, aztán ha cicire teszem, akkor bukik ezerrel, ha meg kicsit várok, hogy ne bukjon (és addig hurcolászom, marha kényelmes, különösen hogy közben gardírozom a nagyobbat), akkor már olyan álmos, hogy pár húzás után bezuhan. Aztán persze ha leteszem, kezdi elölről, mert rájön, hogy mégis kéne még tejecske...
A másik, amikor már nagyon álmos - főleg este -, és cumizva akarna elaludni, akkor néha begorombul, ha cicire tenném, mert cumizik ezerrel, altatja magát, de a ciciből jön a tej - ő meg momentán nem akar többet, csak cumizni... Cumit meg ilyeneket kategorikusan nem adok neki, de akkor mit csináljak??? A lányommal ilyen gond nem volt...

Üdv
Kriszi és Zeze (3 hetes)
kriszi
 
 


Kriszi
Én könnyen beszélek, mert nekem még csak egy van, de én nem tettem le, hanem aludt kézben (akkor még jobban elbírtam) Kép.
Cumizásra esetleg próbáld a kisujjadat odaadni neki.
zsana75
 
 


Kriszi,
8 hetes a gyerkőce. De aztán elmúlt 3 nap alatt ez a móhóság, most megint nyugisabb.

Ákos nagyon ritkán aludt el szopi végére 3 hetesen is, jó sok időt töltött ébren, mi hurcolásztuk, meg énekeltünk neki, ringattuk, apa nyomta neki a free-style rapet, 10 percekre le-letettük, és így valahogy kihúztuk következő szopiig. Akkoriban kb. óránként-másfél óránként szopott.

Most már kap cumit, de csak ha nagyon álmos, és emiatt nem tud elaludni, amúgy elég jól elszórakoztatja már magát, ha ébren van. Egyébként valahol olvastam, hogy csak az első 6 hétben van abszolút szigorú cumitilalom.Kép

De néha nálunk is egy óra a szopi, mert amikor kiürül az első cici, bealszik rajta, aztán mikor felébred, akkor kell a másik is. Én fel szoktam venni büfiztetni, és aztán kínálom neki a másikat. De mióta többet eszik, többet is bukik sajnos.Kép

KépKép
connie
 
 


Chopin
A méregetéssel kapcsolatban teljesen igazad van, én a végére már teljesen megzakkantam a nem eszik a gyerek rendesen - nem hízik a gyerek rendesen gondolataimtól. AZóta eltettük a mérleget, és több szakemberrel is beszéltem erről a témáról, akik mind hasonlót mondtak, mint te is, úgyhogy lassan kezdek megnyugodni.

Eszter
Az én gyerkőcöm is szokta ezt csinálni, sőt mostanában alig tudom kivenni az ujját a szájából, hogy szopjon. Rosszabb időszakaiban sír, ha a cicit a szájába adom, és csak akkor nyugszik meg, ha újra szophatja az ujját. Rengeteg ötletem van, hogy miért csinálja, de igazából nem tudom az okát. Nekem két dolog vált be, hagyom játszani, és ha végkép nem boldogulunk, kicsit később próbálom, és a másik, amit Márti is javasolt, az a félálomban, álmosan való szoptatás. Nálunk ez most nagyon bejött, szinte az egyetlen módja a nyugodt szopinak. És persze sok türelem, ahogy Chopin is írta.
pviki
 
 


Sziasztok,
elég fura, de enyim gyerkőc cirka fél óra altt mindig végez a szopival, kivéve, ha közben elalszik egy kicsit. És minden második szökőévben egyszer akarja a másik cicit is, többnyire megelégszik az elsővel. Ja, és nagyon ritka, hogy három órán belül jelentkezik ciciért. Közben meg ébren van. Most is, úgyhogy sietek, és kiviszem, akkor legalább csönd van.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Ma Aventes varázspohárból etettem a fiamat, mert ügyet kellett intéznünk a városban. Nem szívesen adok neki így tejet, de a szükség törvény bont. Utána persze jó kis bűntudatom lett, hogy két perc alatt letudtam a gyereket a frankó 1 óra helyett, úgyhogy itthon még kicsit rátettem a cicire, hátha megszomjazott, de hihetetlen, mit meg bírna enni ez a kölök. Természetesen soha nem tudom sírás nélkül leválasztani magamról, amikor azt gondolnám 1 óra után bizakodva, hogy na végre, kicsit pihenhetek én is, telirakta a pocit a gyerek, újra rázendít a sírásra.
Szerintetek, ha egy nem bukós gyerek időnként bukik szopi után, az még éhes?

Amióta két mellből etetek egy-egy alkalommal és fejegetek evés után 60-80-at a kettőből összesen, gyaporodott a tejcsi. Remélem, ez még soká így marad.
Van valakinek tapasztalata, hogy a mellszívó mennyire hatékony a gyerek szívásával szemben? Ugyanis - a gyerek mellről való levétele miatt kezdett sírása miatt - megint mérleghez nyúltam, de ez a dög 20 perces szoptatás után még mindig csak 20 grammot mutatott a gyerekben. Teljesen le voltam targiázva, mire lesz így meg az adagja, ráadásul hallottam is jól, ahogy nyeldes kis szünetekkel. Ma 5 perc alatt 50 millit fejtem, szóval nem értem a dolgot. Vagy a mérleget vágom ki, vagy a gyerek szív kevesebbet, mint a szívó. Mit gondoltok, amellett, hogy megint kikapok, hogy mértem. Kép
Nagia
 


Nagia
Mérlegelős korszakomból én is jártam így. Fél óra szopi után azt mutatta a mérleg, hogy 10 g-ot szopott, miközben én is hallottam, hogy nyeldekel. Máskor meg 10 perc szopi után 70 g-ot mutatott. SZóval rejtély a dolog, mindenesetre arra jó, hogy az anyát kikészítse, hogy már megint nem evett eleget a gyerek.
Miután többször is előfordult, hogy hosszú szopi után nagyon keveset mutatott a mérleg, nekem is volt egy olyan érzésem, hogy valami baj van a technikájával, vagy nem folyik elég jó ütemben a tej (nem tudom, hogy ez szakszerű megfogalmazás-e). Én most próbálom figyelni, hogy eléggé bekapja-e a mellbimbó környékét, ha befelé áll az ajka, megpróbálom kifordítani - nem sok sikerrel, és szoptatás közben néha megmaszírozom a mellem. Nem tudom, hogy ezek jó dolgok-e, azt csinálom, amit én laikusként gondolok, hogy esetleg segítheti a hatékony szopást.
pviki
 
 


Nagia!Gyorsan dobd ki azt a mérleget, mert megőrülsz!!!KépChopin
chopin
 
 


Sziasztok,
mérleg anno nálunk is mutatott negatív mennyiségű szopást Kép És mi van, ha akkor éppen a kölöknek olyan kedve van? Megtömni elvégre nem lehet...

Nagia,
elvileg nincs olyan szívó, ami hatékonyabb lenne, mint a kölök - már ha éhes a kölök, és jó technikával szopizik. A fejésért amúgy minden elismerésem, én képtelen vagyok még feszes ciciből is fél decinél többet kikínlódni (bár nem is nagyon erőltetem, csak éppen hogy ne feszüljön). Ami azt illeti, a fiam pedig képes volt élete negyedik napján majdnem egy teljes decit kiszivattyúzni egy szál, amúgy előzetesen már lelazított ciciből.
A Viki-féle trükköket én még kiegészíteném azzal, hogy egy jól kivitelezett C-fogással mintegy bele lehet fejni a kölök szájába a tejet, azaz gyorsabb csurgásra ösztökélni szopi közben. Lusta ill. türelmetlen gyermekcsénél prímán beválik. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem elég jól lehet érezni a különbséget a szívásban, ha jól kapja be a bimbót ill. a bimbóudvart, és ha nem. Ha fáj, ég stb. a bimbó, ahogy szívja, ill. ha dörzsölést érez rajta az ember, akkor nem jó. Ha oké, akkor érzed az erős szívást, de nem fáj. Nálunk ha nem sikerál jól bekapni, akkor a kölök nem is tud vákuumot csinálni, biztosan a kicsi lapos bimbóm miatt. Viszont ez nem is rossz, mert ő is gyorsan észreveszi, hogy nem okés a helyzet, és újra próbálkozik.

Mi megvagyunk, kölök tikácol szopi alatt, morog, dörög, veszekszik a cicivel, stb. És látványosan növekszik a feje Kép
Jajj, és kipróbáltam a szoptatós párnát, hát nálunk egyelőre nem jött be. Igaz, hogy én az ágytámlának dőlve, felhúzott-széttárt térdekkel szeretek szoptatni, egyből a lábamnak is támasztva a gyereket, és ebben a pozitúrában nem sok helye van a derekamra kötözött kiflinek... mjad talán idővel. Egyelőre aludni sem merem benne hagyni, olyan nagy, a kölkec meg még olyan pici, félek, hogy belecsúszik a lukba Kép

A hordozókendő még kipróbálás előtt van, de nem sietek vele, tekintettel arra, hogy a fiacskám harmadik napja némi morgolódás után (mejdnem) zokszó nélkül elalszik egyedül a kosarában. Amíg ez így megy, addig nem cepelészem, csak ha muszáj. Spórolok az erőmmel Kép Hiába, a második gyereknél az ember (legalábbis én) már nagyon igénytelen anya lesz, és leginkább túlélésre játszik Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi,
Ez aranyos, igénytelen anyuka.
Én az elsővel is az vagyok, mivel folyamatos cipeléssel a negyedik héten és az ötödik kilónál próbálkoztam egy napig, de estére leszakadt a derekam.Kép

Nálunk egész változó lett a szopi időtartam, ha egy cici elég, akkor 15-20 perc, ha kettő kell, akkor akár 50 perc is, de ilyenkor látszik, hogy most eszi a háromfogásos nagy ebédet.Kép

Nagia,
Azt lehet látni, ha jó ütemben szopizik a gyerek, ha mozog a füle (meg persze az egész állkapcsa), és hallod ahogy nyeldekel, akkor tuti nem csak alibiből van a cicin.Kép

KépKép
connie
 
 


Lányok,
szerintem soha nem szívott ilyen jól a töki, mint másfél hónaposan. Semmi nem fáj a cicin, eltűnik a szájában a bimbóudvar szinte egésze és tényleg jól hallható, ahogy kortyol, illetve érkeznek a nagyfröccsök. Ezért nem értem, mert korábban hegyesre kiszopta a bimbót, kicsit vérzett is, most pedig úgy beszív mindent, hogy a tarkóján kiér a cicigomb. Kép
Tegnap kínlódott szegény, a hasa is fájt, kapkodta le a fejét a ciciről, amitől fulldoklott, szóval tej, az megy a szájába, mert amikor lekapja a fejét, folyik vagy spriccel. Persze nem önt el mindent, de egy kicsi gyomorhoz elég sok.
Eddig is C fogással szoptattam, de ma felfedeztem, ha kicsit nyomom is a cicit, még úgy is tudok neki segíteni.Napról napra okosabb leszek, csak a mérleg szerint szenved kóros soványságban a fiam, akinek mellesleg tokája nőtt mióta hazahoztam a kórházból, bármilyen vacaknak titulálták a mellemet a kórházban és bármilyen vacak technikával szopott a gyerek. Kép
Az ajkait most sem fordítja kifelé, de ha alvás közben nyitva a szája, eleve beesik neki V-alakban. Amúgy nincs semmi baja, csak pici a kis ajaka neki. Kép

Connie,
az én gyerekem is bukós lett, úgyhogy bármennyire félek a csecsemőhaláltól, hason fogom altatni továbbra is, mert előfordult, hogy alvás közben is feljött neki a tej, akkor folyt ki, amikor felébredt és teljesen megrémült szegény, meg gondolom, nem volt túl kellemes az íze. Most kezdett el végre normálisan szopni, most meg nyeli a tejjel együtt a levegőt is, nem győzöm felkapkodni böfizni, de még így sem sikerül maradéktalanul kimasszíroznom belőle.
Az én fiamnak a cicin való mosolygástól kanyarodik fel a füle. Kép

Kriszti,
a mellszívóról én is hasonlót gondoltam. Volt úgy, hogy Bence háromnegyed órát folyamatosan szívta a cicit és nyelt is folyamatosan, közben jó pár tejbelövellés volt, amit a mellszívó nem tud olyan rövid időközönként előcsalogatni, mint a gyerek. A bal cicimből nekem is kevésebb tej folyik, a szaporítás kedvéért kezdtem el a szopi utáni fejéseket. Eleinte nekem is nagyon gyatra volt, párszor üresben fejtem, talán mostanra gyarapodott kicsit. Igazából lehet, hogy soha fel nem használom a mélyhűtős tejeket, de biztonságot ad, mint ahogy a lefejt tej is a hűtőben, hátha nem tudok annyit előállítani, amennyit kíván a gyermek hirtelen. Sok türelem kell hozzá, az ad erőt, hogy mindjárt jön a következő löket és akkor aztán 20-30 milli lejön egyszerre. Eleinte azt hittem, teljesen üresre szívta a gyerek a melleimet, aztán tovább vacakoltam vele, és láss csodát, újra és újra termett egy kis tejcsi. Nem a reklám kedvéért, de tényleg jó az Aventes mellszívó.
Sajnos az én cicim legfeljebb 2-3 éjszaka volt olyan kemény, hogy a gyerek nem boldogult vele, most már felpuhult, így elég nehéz C fogásban tartani, különösen fejegetni szopi közben.
Fárasztó 1-1,5 óráig szoptatni, miközben bealszik a csávó ezerszer és megsértődik, ha leveszem. Ma is olyan hisztit csapott másfél óra után, amikor 20 milli tejet még valahogy kanállal belediktáltam (pedig lehet, hogy csak a mérleg szerint volt szörnyen éhes), hogy majd' kiverte a kezemből a kanalat. Mit tehettem, rátettem a gyengébb cicire, 2 perc után bekumott. Ilyenkor vajon csak megpihenni akar rajta?
Én még nem találtam ideális helyet a szoptatásra, ezért is fáraszt nagyon az egy órás evés. Lassan költözünk el a szüleimtől saját lakásba, talán ott találok alkalmas zugot. Fekve nem tudok, béna hozzá a cicim, ülve is csak úgy, ha görnyedek a gyerek fölött. Kép
Az enyim gyerek is pöröl a tányérjával, tegnap mondtam is neki, ne köpködje ki, mert nem ad több tejet. Nem hatotta meg a dolog. Kép
Egyébként mennyi idős a kicsinyed?
Amikről írtál most, nagyon sokban hasonlít az anyaságunk és a tökmagok. Kép

Most szoptattam (volna), ha nem alszik be jópárszor tökike, de hát ez nem
kívánságműsor. Cicin a szája, közben fáj a pocija+alszik. Száj levesz,
tejcsi folyik ciciből, anya kapkod, hogy a drága cseppeket megmentse, közben
alvó gyerek szájából tejcsi kifoly, bele nyakba, hajra, épp, hogy a kukacra
nem jut. Szóval így sem jó, ha belefolyik a szájába, mert elfelejti
lenyelni. Szerinted éhes az ilyen gyerek? Előtte meg visított, mint aki épp
most készül éhenhalni. Szóval ennyit a férfiakról. Kép
Nagia
 


Nagia
Én az ágyunkon szoptatok, szerintem hasonló helyzetben, mint Kriszi. A hátamat a falnak döntöm, de teszek mögém egy nagy párnát, amit még éjszaka is az ágyban tartok szopi esetére. Azt a lábamat, amelyik oldalon szoptatok, felhúzom, és azon támasztom meg a kezem, amiben a gyereket is tartom. A másik lábamat kinyújtom vagy magam alá húzom, és azon a lábamon van a gyerek lába. Nem tudom, értelmesen le tudtam-e írni, de számomra nagyon kényelmes pozició és az egy órás szopi sem megerőltető. SÕt, éjszaka még el is tudok így aludni, igaz, nem sokáig.
Szerintem, próbálgasd a pozicíókat, míg megtalálod a megfelelőt, és nem érdemes görnyedni szoptatás közben, mert teljesen kikészülsz.
pviki
 
 


Viki,
Én is kb. ilyen pozícióban szoptatok, és tényleg kényelmes.

Nagia,
Azt olvastam, hogy ha már nem akarnak enni, csak komfortszopizni, akkor nem nyelik le a tejet, hanem kifolyatják a szájukból.
Egyébként ha szopi közben sír Ákos, akkor vagy az orra van bedugulva (ez az első számú ok), vagy büfi jön, vagy a pocakja fáj. Ilyenkor aztán ő is hajlamos bealudni, mert erőlködik szopi közben, és elfárad.
Az orrdugulásra az jött be, hogy ha szortyog, akkor tengervizes orrsprayt spriccelek be neki, az kihozza a trutyit. És onnan látszik, ha a nózija a hibás, hogy folyik a víz róla, úgy erőlködik a szopival.

A sok bukásról meg azt olvastam, hogy ebben a korban normális. Ákos nem szeret hason aludni, de ügyesen folyatja ki a tejcsit a szájából, ha visszajön.

KépKép
connie
 
 


Kriszi!Nagia!Én is az ágyon szoptatok, ülve.Mögöttem egy nagy párna és a gyerek alatt egy nagy párna.Egyik lábam behúzva, azon a nagy párna rajta a gyerek.Ezt a nagy párnát lehet szopis párnával helyettesíteni.Az nem jó ha görnyedtek, addig kell felpárnázni a gyereket, amíg cicimagasságban nincsen.Eleinte én is görnyedtem (így nem lehet élvezni a szoptatást) míg rá nem jöttem a technikára.
Szoptatóspárnával ez vált be:
-ülsz az ágyon, mögötted nagy párna
-egyik lábad behúzod, a másikat kinyújtod
-a behúzott lábadra rakod a szopis párnát
-a szopis párna kukac formájú, ezért"C"alakban tekered magad köré, úgy hogy a "C"betű hasa az oldaladon legyen (mint egy fél úszógumi)
-a szopispárnában ilyen formázható puha töltelék van, lényeg, hogy az összes töltelék a gyerek alá kerüljön,úgy jó magas lesz a párna
-a gyereket nem a párna elé rakod, mert úgy beesik, hanem a PÁRNÁRA
-a szopis párna alá szükség esetén még tehetsz kis párnát( vagy a behajlított lábad alá rakod)
-lényeg, hogy egy vonalban legyen a gyerek a ciciddel, hogy ne görnyedj
-A C alak nagyon fontos, így nem mozdul el a párna, a hátad megfogja.Én már mindenhogy próbáltam, de semmi más nem volt kényelmes.
Mióta így szoptatok nagyon élvezek minden percet
Szonja mindig nevet,mikor hallja, hogy csörög a szopispárna, tudja, hogy szopizás következik.
Remélem segítettem nektek.
Chopin
chopin
 
 


Hahó,
Chopin,
köszi a szopis párna tippeket. Ha a nagyobb már nem mászik minden szopinál mellénk egy rahedli könyvvel, hogy meséljek, akkor majd próbálgatjuk a szopis párnát. Egyelőre asszem maradok az általatok majdnem pontosan leírt pozícióban, akkor csak egy nagypárna kell a hátam mögé, max. egy kispárna a hónaljtartáshoz. Nálam csak annyi a különbség, hogy mindkét lábamat felhúzom, szétrakom és félig "befekszem"; egyiknek van támasztva a kölök feje, a másiknak a feneke. Elég obszcén pozitúra, de kényelmes Kép Ja és Apa nagyon díjazza Kép A befekvés azért jött hozzá, hogy Zeze ne fuldokoljon annyira a túlságosan dőlő tejcitől.

Connie,
Zeze is csinálja ezt az erőlködöm, veszekszem, bömbizek, aztán nagyot böfizek/pukkantok/ürítek témát. Amúgy én még csak a negyedik kilónál tartok a negyedik héten, csak többnyire másra is kell a kezem (legalább az egyik), pl. Malackát fürdetni, frizurát fésülni, megkeresni a fehér kalapot vagy a másik tapsinyuszis könyv hátlapját, becsatolni a meggyszínű szandit ilyesmi Kép

Nagia,
tényleg hasonlítanak egy kicsit Kép Zeze egyébként kedden lesz négy hetes (akkor most három és fél). Neki is van már tokája amúgy Kép Egyébként nagyon pici, amikor megszületett, kb. akkora és olyan kinézetű volt, mint egy túlsütött grillcsirke; most sem nagy még, de kis gömbölyű már. Az Avent nekem nagy csalódás volt, akármit csináltam vele, csak nem éreztem, hogy jönni akarna valami. Lehet, hogy hibás példányom van??? Úgyhogy előszedtem a régi Medelámat (elektromos), és azzal húzatom magamat, ha muszáj. De igazi reflexet nem sikerült eddig semmivel kiváltanom, a kölkec látványát kivéve Kép Amúgy szeretném már mihamarabb abbahagyni az egész fejéstémát, majd szopizik a kölök, az úgyis sokkal hatékonyabb meg kellemesebb és szórakoztatóbb is. Most is csak akkor fejek, ha muszáj, mert a gyulladozástól nagyon félek, az előző alkalommal többször belefutottam.
Ja és a mérleg szerint nagyon éhes gyerekről: ha már folyatja ki a száján, illetve ha kibukja, akkor elég valószínűtlen, hogy éhes volna, hát nem? És annyira eltérő, hogy egy gyereknek mennyi az elég... van, aki az "adag" felétől hízik, mint a kismalac, és van, aki határtalan mennyiségeket képes benyelni, közben meg agyon kakilja magát vagy később lemozogja az egészet. Cicónak pl. olyan kilenc-tíz hónapos korában volt egy ilyen időszaka: szopizott még naponta ég tudja, hányszor, de minden kajoláskor, plusz alváskor, plusz éjjel, amikor eszébe jutott, átlag 2-3 alkalommal egy-egy éjszaka, kétszer evett egyáltalán nem megvetendő mennyiségű szilárdat, keményen kóstolgatott már reggelit is, akkora hasa volt állandóan, mint egy hegy, viszont termelt is három-négy kakit napjában, és a hízása éppen hogy átlag körül volt, annak is az alsó határán. És volt olyan időszaka, amikor zsinórban negyven grammokat volt hajlandó szopizni öt hónaposan (!!!) (na ezután hagytam abba a méregetést, már nem bírtam idegekkel), nekem folyton feszült a cicim, és ehhez képest akkor is hízott... ez van, ilyen furák tudnak lenni. Azért rám férne egy zabás-alvós gyerek most már. Zeze a maga komoly három és fél hetével egyelőre ilyennek látszik, most imádkozom, hogy ilyen is maradjon Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szia Kriszi,
Örömmel olvasok rólatok. Gratulálok a fiadhoz. Majd olvasgatom a híreket tőletek.
puszi Szilvi
sziszka72
 
 


Chopin,
Manóka is már olyan szépen abbahagyja a kajakövetelő kiabálást, mikor látja, hogy tekerem magam köré a szopis párnát. De valamelyik nap nem jöttem rá, hogy megint (ill. még mindig) éhes, nem sokkal szopi után, hát addig tekergőzött a kezembe a szopispárna irányába, amíg egyértelmű nem lett a dolog.Kép

KépKép
connie
 
 


Sziasztok!

Az a baj a mérleggel, hogy ha nem pontosan ugyanoda teszed rajta a gyereket szopi előtt, mint szopi után, akkor nem mér pontosan. (Főleg ha a gyerek még üvölt is, az istennek se fekszik nyugodtan stb.) Úgyhogy tényleg nem érdemes a szopásokat mérni, csak ha muszáj (mert pl. orvos előírja).

Csak hogy én is írjak aktuálisat (Kata 16 hónapos): tudja már mondani, hogy cici, de nem akkor mondja, ha szopizni akar (akkor csak szimplán elkezd vetkőztetni Kép), hanem ha meglát félmeztelenül. Akkor viszont olyan áhitattal tudja mondani Kép

GyeZsu
gyezsu
 
 


Kriszti,
eleinte én is kínlódtam a mellszívóval, mire rájöttem, hogy nincs még elég tejem, csak a gyereknek jutott, aztán megindult (na nem patakzik sajnos), de akkor már a szívó is produkált eredményt. Én jól rányomom a szívófejet, pumpálgatom, van úgy, hogy üresben, de egy idő után odaér a következő fröccs. És egy-egy pumpálás közben fordítok a fejen, meg persze hol egyikből, hol másikból szívok, így mindig odaér a tejcsi a másikba, mire érkezek. Kép Nekem biztonságot ad a mélyhűtős tej, bár ha el akar a tejem apadni vagy beteg lennék, az max. 3-4 napra elég.

Bencével ma is kínlódok, alszik a cicin. Egy lányka azt javasolta, mérjem a szopikat és pótoljak lefejt tejjel. Idegesítem magamat csak ezzel a hülye mérleggel, össze-vissza mér, olyan régi hálós, húzogatós (de gondolom, a digitális semmivel sem jobb), úgyhogy fogalmam sincs, valójában mennyit eszik a bébi, kiváltképp így, hogy egyszer alszik, egyszer szopik. Adtam neki pótlásnak valamennyi tejcsit, két órára elnyugodott, aztán kezdtük elölről, de az már legkevésbé sem hasonlított egy szoptatáshoz, inkább három korty után fél óra alvás. 3 órát ültem a gyerek fölött, mert ha letettem, újra visított. Na ilyenkor mi a fenét lehet tenni?! Ha folyton cumisüvegből adok neki lefejt tejet, naná, hogy nem kell egy idő után neki a cici, az meg elég nagy gáz, ha egy anya cumisüvegből eteti a gyerekét, amikor ott a természetes csomagolás. Kép

Azt mondja meg valaki, akinek annyi teje van, amennyi a két ciciben együtt elég a gyereknek, aktív szopással elvileg mennyi idő alatt szopja meg az adagját?
És ugye az normális, hogy nem folyamatosan folyik a tej és nagyokat kortyol a gyerek, hanem vannak "tejcsalogatós" percek, amikor csak pöcögeti a nyelvével a cicit, kevéske tejet találva?

Ne haragudjatok, hogy ilyen butaságokat kérdezek, de Bence első gyerekem és nagyon bizonytalan vagyok a táplálását illetően. Kép

Connie,
Ákosnak mennyi kakis pelusa van naponta?
Nagia
 


Nagia
Nálunk egy evésre egy cici elég, de hogy mennyi idő alatt szívja meg az adagját, az változó, mindig is az volt.
Kaja után általában mindig komfortszopi van, de nem tudnám megmondani, hogy mikor ér véget az evés és kezdődik a komfort. Kép
Nem biztos, hogy enni akar még, ha már csak "pöcögeti", lehet, hogy csak cumizik.
Szerintem ne adj neki lefejt tejet, fölösleges macera.
zsana75
 
 


Nagia,
Ákosnak most 3, max. 4. Korábban volt majdnem minden kaja után, de most lecsökkent, kb. másfél-két hete.

Biztos, hogy az éhség miat sír, mikor leveszed ciciről? Nem lehet, hogy pl. álmos, és nem tud elaludni, vagy valami ilyesmi? Pocakja fáj, nyomja a büfi? Egy kis ringatásra vágyik?

KépKép
connie
 
 


Sziasztok!

Kriszi, ritkán járok mostanában erre, és csak most látom, hogy megvan az öccs, úgyhogy ezer gratula! Kép

Nagia, nálunk egy szopi annak idején a lányommal 3/4 óra, 1 órán át tartott az első 4-5 hónapban. És ez rendes szopi volt, nem csak cicizgetés, mert egyszer megmértem fél óra után, akkor volt a pocakban 50 gramm, és a következő félórában még további 40-et szopott. Az átlag össz-mennyiségek pedig nagyjából 60-110 gramm körül voltak, naponta 8-10-szeri szopival. De ezektől a számoktól a régivágású könyvek/anyósok/jóakarók nagyon csóválták (volna) a fejüket, mert a régi iskola szerint a gyereknek 20 perc alatt kell 200 grammot szopnia napi 5 alkalommal és passz! Persze azért létezik ilyen szabványgyerek is, pl. én, Kép mert mint kiderült, anyukám megtalálta a füzetecskét, amit vezetett anno, amikor én voltam csecsemő, és ehhez hasonló számokkal volt tele. (Igaz, csak 6 hónapig.)

Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy az aktív szopás lehet egy óra is, de lehet 10 perc is. Bár most ezzel nem igazán jutottál előbbre... Kép
A letevéshez: esetleg próbáld meg úgy letenni, hogy mielőtt leteszed az ágyba, kicsit bugyoláld be valami takaróba, azért, hogy ne a lepedő hidegsége ébressze fel, és ne hanyattfekve tedd le, hanem inkább az oldalára, úgy összegömbölyödve, ahogy a karodban volt. Esetleg oldalról egy párnával megtámasztva a hátát. Nekem ez néha bejött. Tudom, hogy nehéz félkézzel még takarót, vagy lepedőcskét is köré tenni, de azért megoldható.
És igazad van, a lefejt tej, mint pótlás tényleg nem szerencsés. Nemcsak a természetes csomagolás miatt, Kép hanem azért is, mert egyrészt a cumisüveg bezavarhat a szopi technikába, másrészt meg a tejtermelésnek sem kedvez.

Yoan (és a még mindig szopizó 29 hónapos Eszti)
yoan
 
 


Nagia
Szerinetm semmiképpen ne adj cumisüvegből pótlást, mert ahogy Yoan is írta, cumizavarhoz vezethet, valamint a cicin töltött idő is lerövidülhet, ami árt a tejtermelésnek.
Ha mindenképpen plussz tejet akarsz adni neki, inkább kiskanállal add vagy pohárból. Én próbáltam már a kiskanalas módszer, és ügyesen evett belőle, csak a felét utána kitolta a nyelvével és kb 20 g után elkezdett sírni, hogy most már hagyjam abba. Így én két próbálkozás után felhagytam vele.

A szoptatási időt tényleg nehéz meghatározni, és nagyon sok mindentől függ. Nálunk sem ritka az egy órás szoptatás. Van, hogy alszik közben, úgy szopik, de van, hogy fél óra, míg a cicit becsempészem a szájába és végre nem köpi ki. Ettől eléggé le szoktam fáradni és estére olyan vagyok mint a felmosórongy. Megyek is fürdeni és lefeküdni.

Ja, még azt akartam megkérdezni, hogyan állapítjátok meg, hogy eleget pisilt-e a babó. A szakkönyvek azt mondják, napi 5-6 nehéz pelenka a jó. De mit jelent a nehéz pelenka? Mennyit kell pisilnie egy normális, rendesen evő csecsemőnek?
pviki
 
 


Viki,
Ákos pisis pelusai érezhetően nehezebbek, mint egy üres pelus, fel van benne "puffadva" a nedvszívó réteg és ha megnyomom is érződik, hogy folyadék van benne. Egyébként én azt olvastam, hogy akkor jut elég folyadékhoz a baba, ha vízszínű vagy nagyon halvány a pisije. Ha sárga, akkor kevés a folyadék, amit kap.

KépKép
connie
 
 


Tegnap délután valami csoda folytán több lett a tejem és ez ma is tartott. Előfordulhat, hogy hígabb is? Nem reménykedem, hogy ez így marad, de most legalább tudom, mennyire nem számít az az 1-1,5 óra szoptatás, ha egy anya folyamatosan hallja a gyerekének a nyelését és látja, hogy tényleg folyik a tej. Nagyon jó érzés. Olyan furcsa, hogy a bal ciciben egész fehér a tejcsi, a jobban pedig olyan halványfehér (ezt jól leírtam Kép, és ez már nem az elsőtej.
Sajnos bébike nagyon mohó, visít, gondolom, talán a pocak fáj, felveszem, simogatom, akkor a ciciért sír, visszateszem, nyeli-nyeli, morog, ordít, vállamra teszem, nagy böfi, majd jó nagy bukta a hátamra. Hát, így legyek okos, mikor lakik jól a gyerek. Kép Telhetetlen méhecske. Ha nehezebben jön a tej, az a baj, ha nem áll el, akkor meg az.
Egyébként miről lehet azt tudni, ha felhígul a tej?
Nagia
 


Sziasztok!
Bocsánat, hogy csak így bejöttem, de
egy nagyon fontos felmérést végzek a Szoptatásért Magyar Egyesület megbízásából, az anyatejet helyettesítő termékek marketingjét szabályozó WHO-kódex betartásának magyarországi helyzetéről.
Lenne egy pár kérdésem a 6 hónapnál fiatalabb babák anyukáihoz:
-a csecsemő életkora?
-táplálja-e csecsemőjét valamilyen gyári élelmiszerrel?
-ha igen, milyen márkájú tápszert, teát, tejpépet, gabonakészítményt vagy egyéb élelmiszert használ, és miért?
-miért?:-A: az orvos javasolta B:a védőnő javasolta C: a dietetikus javasolta D: más egészségügyi dolgozó javasolta E: saját, előző gyermekével szerzett tapasztalata alapján F: reklám alapján választotta G: rokon vagy barát javasolta H: egyéb:....
- kapott-e ingyenes mintát csecsemőélelmiszert (és teát,cumit?) gyártó cégtől? (Nestlé, Milupa, Hipp, Kecskeméti, Humana, Mildi, Avent, Chicco, Mam stb.)
-hol?:A: egészségügyi intézményben B: gyógyszertárban C: otthon D: üzletben E: postai úton F: egyéb:...
-ki adta?: A: a cég üzletkötője B: egészségügyi dolgozó C: egyéb:...
- kapott-e bármiféle tájékoztató vagy reklámfüzetet, ajándékot?
- ajándékfajta: A: cumi- cumisüveg B: előke C: pelenka D: játék E: dísztárgy F: pelenka és cumisüveg együtt G: ajándékcsomag H: egyéb:...

Bármit amit kaptatok szülésnél, vásárlásnál, postán, bárhol, kérlek írjátok meg nekem, azt is amiben nem vagytok biztosak, hogy ide tartozik.
A válaszokat erre a címre küldjétek: munkacsi.petra@freemail.hu
A matrica, tea, kiskanál stb. is ide tartozik, ja és melyik kórházban született a baba?

Köszönöm, hogy időt szakítottatok rám és elolvastátok.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Sziasztok, Petra
anyatigris2
 
 


Nagia!Látod a tej színén, hogy átlátszóbb lesz, akkor hígabb, olyan vízes tejnek tűnik.De ez nem baj, ez ugyanolyan értékes a babónak, mint a korábbi krém fehér színű.Sőt, szerintem még egy szoptatás alatt is változik a színe, állaga.Chopin
chopin
 
 


Nagia!

Nem tudom, hogy ezzel, most megnyugtatlak, vagy inkább elbizonytalanítalak. De nem hígul fel a tej. A két melledben két különböző állapotú tejet láttál esetleg. Mert nem csak első tej és hátsó tej van. Tehát nincs egy pont, hogy na innen most már hátsó jön, eddig meg az első. A hátsó tej is egyre zsírdúsabbá válik. Nem lehet, hogy az egyikben mondjuk húsz perc utáni a másikban meg még ennél is több idő után jövő tejet figyeltél?

Érdekes lenne egyszer, hogy mondjuk egy maratoni szopi közben tíz percenként fejnél egy kicsit egy-egy pohárba. (Ez persze kivitelezhetetlen, mert az aprónép nem fog tíz percenként lecsatlakozni az éltető nedűről a kísérlet kedvéért. Kép )Mindegyik pohárban más árnyalatú tej lenne.
pzita
 
 


Lányok,
Van valami előjele annak, ha kezd csökkenni a tejmennyiség?
Csak azért kérdezem, mert anyukám engem csak 3 hónapig tudott szoptatni, és kicsit parázok, nehogy elapadjon nekem is akkor a tejem. Bár elviekben tudom, hogy hülyeség, mert ez nem genetikai, neki valszeg a kötött szoptatási idők + teáztatás miatt apadt el.

Apukám azt mondta, hogy én sosem üvöltöttem úgy a kajáért, mint a fiam szokott, csak mikor már következett a következő szopi idő, vagyis szépen kivártam a 3 órát. Hát én ezt nem tudom elhinni.Kép

KépKép
connie
 
 


Szia Zita! végre megvagyKép
Munkácsi Petra
anyatigris2
 
 


Sziasztok!

Nagia, ha már két napja több a tej, akkor valószínűleg sikerült felszaporítanotok. Ügyesek vagytok! Kép Minden perc, amit a gyerek a cicin tölt, az növeli a tejci termelődését, magyarán sok szopival töltött idő = növekvő tejmennyiség. És csatlakozom az előttem szólókhoz, ha hígnak látszik, azzal ne törődj. Az anyatej alapban sem olyan sürű fehér, mint amit a bocik isznak, hanem sokkal vizesebb.
Amikor Eszti kb. egy-két hónapos volt, és kövéredett, mint egy kis malac, elindult hozzánk a rokonok áradata, és nemegyszer hallottam a kérdést, hogy ugye sárgás színű a tejed? Marhára nem értettem eleinte, hogy mit akarnak ezzel, aztán kiderült, hogy azt a közkeletű tévhitet próbálták velünk igazoltnak látni, hogy biztos zsíros, és azért hízik a gyerek.
Jelentem abszolút nem volt sárgás, még szinte fehér se, inkább halvány áttetsző, és egészen vizesnek látszott. Mind az elő, mind a hátsóbb tejek.
Egyébként a mellek általában nem egyformán szoktak "teljesíteni", a legtöbb nőnél van egy jobban termelő és egy kevésbbé jól termelő cici. De ez csak a mennyiségre vonatkozik. A minőség mindekttőben ugyanaz.

Yoan
yoan
 
 


Connie,

három hónapos kor körül szokott egy növekedési ugrás beköszönteni, amikoris a babónak már nem elég a korábbi tejmennyiség. Ezt néhány nap intenzívebb szopival át lehet szépen hidalni. A lényeg, hogy ezeket a napokat(esetleg 1-2 hét) át kell vészelni, és nem nyúlni tápszerhez, lefejt tejek adásához, más kajákhoz, hanem sűrűbb szopival meg kell növelni a termelődő tejecske mennyiségét.
A másik, hogy ahogy nő a gyerek, az ember lánya hajlamosodik a korábban hanyagolt házimunkákat, stb. egyre inkább újra felvenni. Vagyis fáradtabb lesz, ami persze a tejcitermelés rovására is megy.
Aztán lesz majd még egy növekedési ugrás úgy 6 hónapos kor körül is. De akkor már lehet elkezdeni papikat adni, az már nem olyan vészes helyzet. Persze, ha az ember még sokáig szeretne szoptatni, akkor a 6 hónapos piciknél is, a sűrűb szopival még lehet követni -legalábbis egy darabig - az igényeket. Kép

Yoan
yoan
 
 


Yoan,
Köszi. Ez nem is jutott eszembe, hogy valszeg az lehetett anyunál a gond, hogy a növekedési ugráskor a kötött szopiidők miatt nem tudta már követni a megnövekedett igényeimet.KépA 3 hetes meg 6 hetes ugrásnál (mármint a fiaménál), sem nagyon értette, mitől van a másfélóránkénti szopizás.Kép

Egyébként az én tejem is elég vizes, a gyerkőcről pedig ma alig hitte el a gyerekdoki asszistense, hogy nem három hónapos, hanem csak kettő.Kép De engem azzal üldöznek, hogy biztos tápszerezem is, mert kizárt, hogy csak a tejcsitől ilyen nagy.

KépKép
connie
 
 


Csajok,
annyira jó látni, hogy egészen más típusú kérdések jelennek meg itt, mint két- két és fél éve... Magyarul annyival tájékozottabbak vagytok-vagyunk már, mint csak egy picivel régebben.

Nagia,
írtad, hogy a bal ciciben kevesebb a tej. Na viszont ez azért jó - lássuk a dolgok előnyös oldalát is -, mert két szopi között abban vsz. nem gyűlik fel annyira az első tej (l. áttetsző, "vizesnek" látszó stb.), és amikor abból szopizik a gyerkőce, akkor hamar eljut a hátsó tejig (fehérebb, sűrűbb, krémesebb, a lányom szerint az íze sem olyan Kép ), ami ugye telíti a pocakot. Amúgy megnyugtatásul: a leányomnál én sosem láttam hátsó tejet távozni, pedig hónapokig fejtem is a 22 hónapig tartó szopi mellett. Most, a fiamnál ért el engem ez az élmény is, hogy megpillantsam a saját hátsó tejemet Kép
És NE MÉRJÉL (na szegénykém, jól rád ordítottam Kép ). És főleg ne pótolgassál, ez a régi iskola, és a számoknak való megfelelésen túl csupán a tejmennyiség csökkenését "szolgálja". Ráadásul mekkora macera is... Ha van időd, lassíts le egy kicsit, ücsörögj a gyerekkel, vagy ha már megtanultok fekve szopizni, akkor heveréssz mellette, olvasgass, szunyókálj, amíg ő alszik, stb, ennek úgyis olyan hamar vége lesz... Egy ide-oda forgó négy-hat hónaposnál ez már nehezebben fog menni...
Fejés: én is így voltam az elsőnél, most már alig több, mint egy litert spájzoltam be az első itthon töltött napokban, de jóval több önbizalommal is vágtam neki a dolgoknak. Egyébként a hét hónapos gyereknél a lejárt tejeket a végén önthettem ki Kép A főzelékbe is jóval egyszerűbb volt úgy, hogy amikor kész volt a zöldség, csak előkaptam a frisset az eredeti csomaoglásból Kép Szerintem ti sem lesztek másképp, csak most még bizonytalan vagy.

Connie,
az apadás hónapokig tart, minimum 30 nap kell hozzá fejés és szopizás nélkül, hogy teljesen elapadjon. Amúgy én is három hónapig szoptam, a leírás szerint egyébként vsz. masszív cumizavaros voltam. Egyébként van olyan gyerek is, akinél alig venni észre a növekedési ugrásokat. A lányomnál pl. azt mondtam három hónaposan, na végre rendesen eszik a gyerek Kép De se az előtte, se az utána jövő ún. ugrásoknál nem láttam semmi szokatlant Kép

Yoan,
szijja Kép Köszi szépen a gratulát Kép Emlékszel, amikor a cicin forgolódást taglaltuk a leányok két hónapos kora környékén? Ajaj, a fiam már most forog, pedig még nincs egy hónapos Kép Jó újra hallani rólatok, és tök jó, hogy Eszti még mindig nyomja Kép Cicó már nem akarta megpróbálni, igaz, én sem akartam ajánlgatni, bár ha kérte volna, nem zárkózom el. Viszont a lefejt tejre nagyon rárepült Kép
Ha lesz időm, majd frissítem a profilt, szégyen-gyalázat, hogy még mindig Cicó egyéves képe figyel benne...

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kíváncsi lennék a véleményetekre. Talán emlékeztek, nekem van a kis fittnessbabym, LucaZsófi, aki keveseket hízik. Ma voltunk a 3 hós oltáson úgyhogy volt mérlegelés is. Oltást nagyon szépen viselte, most alszik. 3 hónapos lányom, aki 3900 grammal született és 3700 gramal hoztuk haza most 5060 gramm. Egy hónap alatt 36 dekát hízott. Icipicit talán árnyalja a képet, hogy ma kétszer is kakilt, múltkor pedig dokinéni után itthon rotyogtatott egy nagyot. De a 36 deka 4 hét alatt akkor is iszonyatosan kevés. De úgy tűnik, rajtam kívül ez senkit nem zavar. Kértem a férjemet, hogy jöjjön el velem a dokihoz, s ha kevesebb mint fél kilót hízott a baba akkor kérjünk ultrahangra beutalót. A férjem próbálkozott, de a dokinő őt meggyőzte, hogy teljesen egészséges a baba, feleleges az ultrahang. Szombathelyen egyáltalán nem szokás ultrahangos szűrésre vinni a babákat. Én nyeltem a könnyeimet, nagyon rossz volt, megint mindenki engem nézett hülyének. Ott voltak kisdokik és kisnővérek és mindenki rajtam röhögött. Szerintem igenis aggasztó, ha egy baba csak ennyit hízik. A legroszabb az volt, hogy a férjem sem ért meg, azt mondta, nem hagyja hogy korcsnak tartsam a gyereket csak azért mert izmos, vékony, s nem egy dagadt baba. És megint rákezdte, hoy ő megmondta, hogy adjam oda neki esténként a lefejt tejet. Én már annyiszor elmondtam, hogyha nem marad éhes, akkor nem akarom megtömni, mert így az az üzenet megy a szervezetemnek, hoy elég kevesebb tejci is. Miután egy múltkori hiszti után elkobozta a férjem a mérleget, azt nem tudom, hogy mennyit eszik a baba, de gondolom, hogy eleget, mert átalussza az éjszakát, s én napi másfél-két deci tejet fejek, amit a fayasztóba rakok. Amíg mértem, addig látható volt, hogy nem a szopimennyiség a gond, mert az első egy-két hetet leszámítva megette a súlyához mért mennyiséget. Én attól tartok, hogy van vmi baja, s azért nem hízik rendesen. Egyébként egy mosolygós, keveset síros, mozgékony baba, már megfordult. Mikor mondtam a dokonéninek, hogy nem kellene mégis beutaló az ultrahanra, akkor azt mondta, hogy nem akar megbántani, de inkább nekem kellene beutaló... Szerintetek is bolond vagyok? Szerintetek oda kellene adnom a lefejt tejet, hogy jobban hízzon?
Bocsánat, hogy hosszú voltam, de nagyon ki vagyok borulva...
Eszter
wester2004
 
 


Eszter,
ne légy olyan hülye (már bocsánat a kifejezésért) parázós, mint én! Tudom, nagyon rossz, én is bizonytalan vagyok a gyerek táplálását illetően, olvashatod, micsoda béna kérdésekkel zaklatom itt a többieket.
Ki mérte azt a gyereket?
Én azt mondom neked, ha szakemberek állítják, hogy rendben van a gyerek, ne görcsölj, mert a tejed bánja. Tudom, mit érzel, az én gyerekem másfél hónapos és a elmúlt két napban lett több a tejem, de így is kétóránként eszik, ezért én meg azon parázok, megfelelő-e a tejem tápértéke. Namármost, ha épeszű volnék, ránéznék bébikére és látnám, mekkora pofazacskói vannak, de amúgy ő sem testes baba.
Nem vagy bolond, egyszerűen aggódó anya, akinek legfőbb gondja, hogy megfelelően táplálja a kicsinyét. Ha nem sír, nem nyugtalan a bébi két etetés között, te is megnyugodhatsz. Szerintem... De hát én is csak egy kezdő vagyok, aki a ti támogatásotokra szorul. Kép

Lányok,
jöhetek ma is a díjnyertes kérdéseimmel?
Ha a másfél hónapos gyerekem a kezdeti 7-8 kakis pelus helyett ma már csak 1-2-t produkál és jóval többet eszik, az normális? Vagy ilyenkor már szinte teljesen "beépül" a kicsibe az anyatej?
Másik: előfordulhat, hogy más inger éri a tejleadó reflexet, ha a gyerek másfelől kapja be a bimbóudvart?
Remélem, ezúttal is remekbeszabottak a kérdéseim. Kép
Nagia
 


Kriszti,
igyekszünk, igyekszünk remek kérdéseket feltenni. Kép)) Én abból bajnok vagyok, Connie már ismer. Kép
Jaj, még egy kérdés is eszemben volt, várjál csak, mi volt az? Megvan!
Ha azt gondolom, eleget evett a gyerek ahhoz, hogy összebukja megint a hátamat Kép és tovább eszik, valószínű, hogy azért ordít és kapkodja le a fejét a ciciről meg vissza, mert csak cumizni akar és rühelli, hogy nyelnie kell a tejet?
Bence ezzel szórakozott, aztán áttettem a másik cicire, ami már jól ki volt szipkázva, na ott már csak pöcögetett és azóta is az apján alszik.
Szomorú vagyok, hogy nem értem még mindig saját gyerekem jelzéseit, de ő már mindenért egyformán sír. Kép Ma különösen izgága napja volt, visít, ha kell, ha nem, mert sajnos egész nap szinte semmit nem alszik, már a sétáltalás sem jön be, mert inkább sír és nézeget. Férfiak!
Nagia
 


Nagia
Aranyos, amit Eszternek írtál Kép
Nálunk ez a fej lekapkodásos játék kakiláshoz készülődéskor van. Persze ez nem azt jelenti, hogy lesz is belőle kaki Kép
7-8 kaiks pelusotok volt? Az már valami! Mi alig ugrottuk meg az alsó határt a 2-3-mal. Az első hat hétben kell többnek lennie, aztán már az sem baj, ha tíz napig semmi sincs.
zsana75
 
 


Ezster!

Egyszer hallottam egy remek előadást egy neonatológustól a lassan gyarapodó babákról. Ennek az volt a lényege, hogy vannak babák, akik ama bizonyos alsó határt súrolják a hízásban. Õ akkor azt mondta, hogy amíg a baba minden egyéb paramétere rendben van (mozgásfejlődés, szellemi fejlődés, jó a kedve, kiegyensúlyozott, pisis-kakis pelusok stb), addig ez a minimálhízás, ha az azért mindig megvan, akkor az normális. Főleg, ha mondjuk valamelyik szülő, vagy mindkettő nem túl nagy termetű. Gondolom, a dokitok is ilyen babának látja Lucádat. De ha Téged ez megnyugtat, akkor vizsgáltasd ki. Mert az sem jó, ha halálra idegeskeded magad. De ígérd meg, hogy ha az is negatív eredményt hoz, akkor nem stresszeled magad tovább.
pzita
 
 


Sziasztok,

Eszter, két dolog: az egyik, hogy a nagy súllyal született babák ritkábban híznak olyan tempóban, mint a kicsik, hiszen már eleve nagyobbak. Ugyanúgy, ahogy a koraszülöttek gyorsabban szedik magukra a kilókat, úgy a nagyobb babák lassabban gyarapodhatnak. És a lányod elég szép nagy súllyal született. A másik, hogy az Új babalexikon szerint, egy 3 hónapos baba átlag! súlya 5,4 kg. Picivel vagytok ez alatt, magyarán a súlya teljesen normális!
Még valami: általában az az elvárás, hogy a baba 6 hónapos korra duplázza a születési súlyát, 1 évesen tripláznak. Gondolj bele, ez nálatok azt jelentené, hogy félévesen a gyereknek már majd' 8 kilónak kellene lennie, 1 évesen pedig közel 12-nek! Ehhez képest egy átlagos 6 hónapos mindössze 7 kiló körüli, az egy éves lányok átlagosan pedig 9.8 kilósak.
És magad is írod, hogy mozgékony, megfordult, nincs vele semmi baj. A mozgékony babák meg általában amúgy is vékonyabbak.
Egy szó, mint száz, ne add oda a lefejt tejet, mert azzal csak a tejtermelésedet fogod csökkenteni. Ha akarod, szoptathatod sűrűbben, -ha ez megnyugtat- és a gyerek úgyis jelezni fogja, ha már eleget evett.
És nyugi, a három hónapos korra az 5 kiló teljesen OKÉ! Kép

Nagia, az 1-2 kakis pelus is teljesen ok. Ez pontosan azt jelenti, ahogy írod is, hogy már sokkal jobban megemészti a tejecskét.
Ha másfelől kapja be a bimbóudvart, az csak annyiban változtat, hogy ahol az álla éri, abból az irányból szívja ki jobban a tejet. Ezt akkor lehet hasznosítani, ha pl. csomó keletkezik az ember mellében, vagy neadjisten mellgyuszi, akkor úgy lehet leghatékonyabban kiszívatni a gyerekkel, ha úgy szoptat az ember, hogy a csomó felé mutasson a pici álla. A tejleadó reflexre nem hiszem, hogy hatással lenne.

Kriszi, jaja, Kép emlékszem. Azért én már igyekszem lebeszélni magamról a gyereket, de nem nagyon hagyja. Igaz, hogy már csak az alvásokhoz, ébredésekhez szopizunk, (nagyjábúl), de azt nagy lelkesedésel teszi. Ma este is készülődünk lefeküdni, megy a szopi, egyszercsak abbahagyja, ráteszi a kezét a másik mellemre, és aszongya: "Szeretem a ciciket. Meg téged is." Kép Kép

Yoan
yoan
 
 


Nagia
Az anyatejben nagyon kevés salakanyag van, ezért nagyon jól fel tud szívódni. Fokozatosan csökken a kakis pelusok száma, és lassan eljön az idő, amikor 1-2 vagy akár 4-5 napig sem fog kakilni, de anyatejes babáknál ez is teljesen normális.
pviki
 
 


Viki,
Közben azt találtam a neten, itt: http://www.askdrsears.com/html/2/T022600.asp
hogy úgy lehet megnézni, milyennek kell lennie egy pisis pelusnak, hogy egy pelusba beleöntesz 2 evőkanál vizet, és összehasonlítod slyra meg tapintásra a szárazzal. Az első hónap után ez a mennyiség nő, elérheti a 4-6 evőkanálnyit is.

KépKép
connie
 
 


Sziasztok!

Nagia, Zsana, PZita, Yoan, PViki: Köszönöm szépen a nyugtató szavakat! Holnap elvisszük ultrahangra a babát, főleg azért, hogy én megnyugodjak. Remélem, hogy nem találnak nála semmit, s tényleg nincs más baja, csak egy kis fittnesshölgyKép Én is úgy gondolom, hogy nem kellene odaadni a lefejt tejet, csak olyan rossz, hogy a férjemet nem tudom megyőzni erről. Neki az a fixa ideája, hogy napi 60 mili lefejt tejcit nyuodtan odaadhatnék a babónak, s akkor ettől hízna, mert így tutira megkapja a hátsó tejet is. Nem tudom jól megfogalmazni, de olyan rossz érzés, hogy nem fejlődik jobban és ugye ez csak rajtam múlik, hiszen csak anyatejet kap. Vhogy ki kéne rángatnom magam ebből a gödörből mert folyton pityergek és állandóan attól félek, hogy van vmi súlyos baja a Picúrnak. Az azért tényleg igaz, hogy az ember igazán akkor tudja meg, hogy mit jelent aggódni, amikor gyermeke születik. Sokszor úgy haragszom magamra, hogy ahelyett, hogy élvezném a babázást, mindig csak rágódom... Pedig tényleg annyira tündér kislány, igazi kisangyal szülei lehetünk. Remélem nem bánja meg, hogy engem választott mamájának...
Nagia: kakis pelusokkal mi is így állunk: az első pár hétben minden peluscserénél vlt kaki, aztán napi három -négy, aztán napi kettő. Mostanában van, hogy csak 1, s olyan is előfordult, hogy kétnaponta volt kaki. Úgy van, ahogy Viki is írta.
Eszter
wester2004
 
 


Eszter
Biztos nem fogja megbánni, hogy te vagy a mamája Kép, de az ő boldogságához szüksége van a te boldogságodra is.
Ne mondd azt, hogy csak rajtad múlik, hogy mennyit gyarapodik, mert tudod jól, hogy ez legalább annyira alkati dolog, mint táplálkozási.
Gondolom, van már elég lefejt tejed a hűtőben, ha rá tudod venni magad, hogy abbahagyd a fejést, akkor ugye annyi fog termelődni, amennyi a lánykádnak kell, tehát akkor tuti megkapja a hátsót is, és a férjed is megnyugodhat, vagy ha mindenképpen fejni szeretnél, akkor inkább próbálj meg evés előtt fejni egy kicsit. Szerintem Kép.
És tényleg élvezd a babázást, mert úgy repül az idő...
zsana75
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?