2005.06.23 09:33
Szerző: doktorkitti
Te Drága Panny!
Úgy érzem,te vérig vagy sértva valami miatt.Miért sajnálod azt,ha másnak valami könnyebb vagy jobb?Honnan veszad azokat a dolgokat,amikkel dobálsz engem minden második mondatodban?Kontrázol Manócira?Na,nekem szintén két gyermekem van,sőt,három lett volna,ha az egyik nem hal meg,úgyhogy te nekem ne gyere az anyai érzésekkel.Ha kontrázni akarsz,jól olvastam,hogy 2 hónapos és 3 éves babáid vannak?És te ezáltal okosabb vagy Manócinál?Te komolyan azt hiszed,hogy ez ennek alapján működik?Mert akkor a te példád szerint bizony én is okosabb vagyok nálad,mert nekem a kisebb 14 hónapos,a nagyobb pedig 6 éves.És tudod mit,az a cigányasszony lesz a legokosabb,akinek az udvar végén a sárban van a 8 gyereke,csak mert a 8 gyerek az sok tapasztalat ám....Semmit nem érsz az évekkel és a gyerekek számával,ha fogalmad nincs a gyereknevelésről.És itt álljunk meg,mert nem azt írtam,hogy fogalmad nincs,hanem odatettem a "ha" szót.Ha pedig van érzéked,akkor majd jöhet a tapasztalatszerzés.Miért gondolod te azt,hogy aki pedagógus,az merev szemléletű,az egyetért minden könyvvel,és az nem ösztönös anya?A kettő miért zárja ki egymást???Én 14 évesen nem nagyon tudtam,mi szeretnék lenni,az óvónőire pedig könnyen fölvettek.De te már akkor is biztosan csípőből lökted mi leszel ha nagy leszel..ösztönből..Nem mentem óvónőnek,mert minket elég szerény körülmények között neveltek a szüleink,hárman vagyunk lánytestvérek,nekem ne mondd,mi a szerény berendezés..Mert 1 szobában is boldogan nőttünk fel a tesóimmal.És az egyetemet is azért végeztem el,mert így magasabb lett a fizetésem a munkahelyemen,ugyanis bárhogyan mártírkodsz,azért van,hogy a pénz igenis boldogít,mikor már csak az hiányzik.De azért,mert most nem dolgozom óvónőként,és csak az volt a dolgom a suliban,hogy papírt produkáljak,még nem szűrhetem le a jó dolgokat közben?Mindenki rossz anya lesz,mert megfertőzik a könyvek?Egy kicsit te vagy elvakult úgy hiszem.Én is úgy jártam iskolába,hogy 1 éves volt a kicsi fiam,és egyedül neveltem őt,ketten,egy szobában.Ne magyarázd el nekem kérlek a mindennapi teendőket.És mellette GYED és GYES volt,nem luxus ám!!!És most is jogot tanulok,nem is könnyű,de azért teszem,hogy anyagilag legyen jobb a családunknak.Miért fáj neked az,ha valakinek többre futja,mint neked?Én sem írok fűt-fát arra,akinek lehetősége van minden évben nyaralni menni.Szeretném én is,de ha nincs rá keret akkor nincs,majd csak jobb lesz egyszer.Nem sajnálom tőle,mert valahogyan előkerítette a hozzávalókat,nem?De attól biztosan rossz anya...Mi a szüleinkkel lektunk,abban a gyerekkori lakásban,ahol felnőttem.Csak ismételni tudom,hogy senki ne magyarázza okosan,mártír módjára,milyen az,mert fogalma sem lehet,másoknak mit kellett esetleg átélni.0 pénzből elköltözni,hogy végre elférjünk,mire jön a második baba,egy mosógépem sem volt,hatalmas pocakkal pingáltam a falat,és szinte mindent a két kezünkkel csináltunk.Mindent hitelből,és majd beleszakadunk.Honnan veszed te,hogy nekem bármire is telik?Csak mert a fiam szobáját szerettem volna barátságosabbá tenni,hogy szeressen itt lakni?Tudod te mennyi mindenen ment keresztül az a gyerek?Fogalmad sincs,csak dobálózol.És mikor meglátta a kis szobáját,akkor kellett volna látnod a kis arcocskáját.Egy holdacskás lámpa 2000Ft-ért ha neked luxus,legyen az....Nem vitatkozom,mert hiába írtam le,hogy lehet olcsón is összeválogatni dolgokat...Ha egyszer egy darab lámpánk nem volt,akkor miért ne ezt venném meg?Mert mártírnak kellene lennem,attól,hogy anya vagyok?Mert lepukkantnak?Miért?Azt sem tudom,néha miből veszek meg dolgokat,annyira nehéz,de ezért tanulok,akárcsak te!És mert nekem sikerült elaltatnom az ágyában,sajnálod?Nem értelek.Úgy beszélsz,mint egy megkeseredett ember.Ha az én kicsikéim betegek,vagy valami bajuk van,a követ feltöröm az utcán,hogy ne szenvedjenek,erről ismer mindenki.Mindenki azt kérdezi,Kriszti,hogy van neked erre energiád?Úgy,hogy a problémát megoldani próbálom,és az okánál,nem pedig a tüneteket enyhíteni.A gyereknek,ha sír,szerinted rögtön az ölben a helye.Szerintem meg keressük meg az okát.Mert ha azért sír,mert éhes,hiába evett nemrég,akkor te ringathatod....Ez nálad a tünetkezelés,és azt hiszed,az okára jöttél rá.Ha pedig minden rendben van,a baba nem fog sírni.Nyűgös,bújós pillanatai mindenkinek vannak,ilyenkor minket sem lehet szétszedni,de nem erről ez az egész.Manóci kislánya nem heteket -hónapokat sír át,és nem így altatja el esténként.Az egy pár nap volt,mint minden kezdet,nehéz volt az is.Egy gyerek,ha ragaszkodik a cumijához,hisztizni fog,lehet,ha elveszed tőle.Mert nem mindig lehet azt sem zökkenőmentesen megoldani.És akkor 5 évesen is lógjon ott a szájában?Ha nem írom le,hogy a szakmám is ez,mivel támadsz?Ha nem írom le,milyen szép a gyerekszobánk,mivel támadsz?Az ízlés szerinted mindig pénz kérdése?Ez butaság...És Duduklynál nem az ösztönössége a baj,az nagyon helyes.A baj,csak az,hogy nem minden.Mert lehetnek jók az ösztöneid,hogy felismerd a bajt,de ha megoldani nem tudod,akkor szevasz.És ő azokat hurrogta le,akiknek van tapasztalatuk.Akkor ki hurrogott le kit?És ragaszkodom a tanult tudásomhoz?Tudást szerezni lehet sokféleképpen.Lehet tanulni(ami szerinted baj...),és azt kiegészíti a tapasztalat.de a kettő szintén nem zárja ki ám egymást!!!Aki tanult,az rossz?Neked van iskolád,kérdezzem meg....?Akkor ezek után dobálózz!Ha egy fodrász a szakmáját tanulja,szerinted nem lehet,hogy bizonyos dolgokat majd másképp csinál?Mert tanult hasznos dolgokat,meg olyanokat is,amiket ő kicsit átalakítana.És ezért rossz fodrász?Ha egy anya olvas,az rossz?Példálozol az anyaújságokkal.Miért gondolod,hogy abban minden sor igaz és követendő?Írt az én nőgyógyászom is cikkeket,és ne nézd meg,hogy hol tart most a baklövései miatt.Vagy ha nem mindent hiszel el az újságokból,akkor miért vádaskodsz,hogy a másik meg azt teszi a könyvekkel?Nem vagy kicsit igazságtalan?
Manóci nem hinném,hogy sajnáltatta magát,egyszerűen leírta Duduklynak azt,hogy mi vár rá,mert az ösztönök mellett ezekkel is számolnia kell majd.Nem mártírság,ha valaki leírja a teendőit,ezek az anyaság velejárói,és ő könnyebbé tette a mindennapjaikat:a gyermeke és ő is kiegyensúlyozottabb lett.És ehhez nem kell esténként órákat ringatni egy kisbabát.Nálad errő szól a szeretet?Aki nem ezt csinálja,az rossz anya?Tudod te mivel vádaskodsz???És már ne is haragudj,de írd csak le te is a szakmádat,kereshessünk kivetnivalót mi is benne,mert azt azért már én is kikérem magamnak,hogy "ti,pedagógusok".Neked ranglistád van a szülői foglalkozásokról,ki milyen anya?Akinek sörözője van a belvárosban,az meg aztán a legalja?Gondolod, a pedagógusok mind könyvből pelenkáznak,és receptjük van a megoldásokra?....Ha valaki elolvas egy könyvet,pláne az nem is tananyag,és merít belőle ötletet az szerinted"ragaszkodik a tanultakhoz"?Mert ugyanez a helyzet veled,meg az újságcikkeiddel.Nem?A nagy nálunk is rendszeres vendég,ezzel semmi baj nincs is.De te tényleg azt gondolod,hogy egy kicsinek az anyja mellett a legjobb aludni?Ösztöneink vannak,rendben,de mikor a nap 24 órájában én vagyok velük,mert a párom szinte csak aludni jár haza hajnalban,annyit kell dolgoznia,akkor tényleg azt hiszed,hogy egy anya antennái éberek éjjel minden pillanatban?nem véletlenül találták ki a légzésfigyelőket,hisz ha te hullafáradtan alszol,nem veszed észre,ha valami baj van,mert az bizony hangtalanul érkezik...Okosan is lehet szeretni a gyermeket,ész is kell ám ehhez,mert sajnos hiába van sokszor ott a két ölelő kezed,az nem mindig segít.Ha pedig jobban elolvastad volna a soraimat:egy szóval nem írtam,hogy egy szép gyerekszoba jobb szülővé tesz,és csak ez a módja a jó anyává válásnak...A fiamnak 5 éves koráig helyszűke miatt még saját ágya sem volt,és egyáltalán nem tartottam magam ezáltal rossz anyának.Megéltem azt az oldalát is az életnek.De ha adódott rá lehetőség utána,nem jobb neki egy szép szobában?Hát az eszem megáll,mert már attól is rossz anya leszek,mert barátságos szobát csináltam neki?Ki mondta,hogy ez a megoldás,és enélül nem megy?Senki!!Ez csak egy lehetséges jó,amivel mégjobban segíthetsz,ha a többi már sínen van.Neked nem jobb érzés egy szebb ágyban lefeküdni,vagy jobb minőségű kaját venni a piacon,vagy egy szebb ruhába belebújni?És ezért már tényleg rosszabb is leszel?Persze,hogy nem csak ez számít,de ha minden rendben,akkor ez is jól jöhet,mert igenis ez is segíthet.Arról nem beszélve,hogy a fiamnak készült a szoba,nem a még pocakomban lévő kislányomnak....De azért halkan jegyezzük meg,milyen fontos szerepe van a gyermek fejlődésében a színeknek,a formáknak..de jaj,csak halkan,mert már megint a merev pedagógus szól belőlem.Sajnálod mástól a jót,pedig nem lennél a helyemben,ha tisztában lennél mindennel.Ha két szoba közül választani lehetne,a lányod gondolkodás nélkül a szerinted "luxusszobába" menne,és te is megcsinálnád neki,ha lehetőséged lenne rá.Írod a szerény anyagi körülményeket:ha nagyobb összeghez jutnál,és kifizetnéd a több milliós adósságodat,ahogy mi,akkor nem tennéd meg ezt is a gyerekszobával?Nem,te biztosan úgy hagynád,mert nem ezen múlik,igaz?Persze,hogy nem ezen múlik,de mégiscsak jobb,nem?És ha valaki teheti,tegye is meg!Én is 20évig fizatam majd az árát,nem ajándékba kaptuk,senkitől egy fillért sem!!A módszerekről sem kell felvilágosítanod.Miért képzeled,hogy az én kisfiam szobája tele van aggatva-ahogy írtad-színes flancokkal?A te gyerekeid kukoricababákkal játszanak csak?????Egy természetes anygból készült,szuper bio gyermekszék nem flancos,nem színes,de bizony luxus,ha az árát nézed meg!!!!Ennyit a módszerekről...Igen,a gyermek bizonságban érzi magát,ha a karodban van.Majd akkor is,ha nem akar sétálni,és sír,tedd a fejed tetejére,mert a villamoson telelesz a kezed a piaci szatyrokkal...Nem az elkapatásokról van szó,és nem érdekel,melyik öreg-ahogy írtad-mit javasol.De ha egy gyereknek valami baja van,keresd meg az okát,és aztán oldd meg!Azt még észre sem vetted,hogy sír a gyerek,fölkapod,ringatod,és nem hagyja abba,mert jelzi,hogy anya,nem vetted rendesen a jeleimet,nekem most nem ringatás kell,már a bajom,keresd tovább....Persze,ha lehet,az ember megoldja így.Az én 14 hónapos kislányom egy tündéri hölgy,a kis barátnőm,már most.Ha kávézom,odatipeg mellém,fölül a kanapéra,és tátott szájjal várja,hogy kapjon a habból.Ha leveszem a papucsom,belebújik és úgy tipeg,a sütő üveg ajtajában nézegeti magát,és mondja,hogy csinibaba,mert a ruháimat magára húzza,és úgy forog.A zenére főzés közben együtt táncolunk,stb.Van szeretetben része rendesen.Olyan kiegyensúlyozott,mosolygós,vidám,barátkozó,közlékeny kislány,hogy nem ezt írnád,ha ismernéd.És képzeld,este a megfelelő szeretgetés(mert megvan nálunk is)után egyedül alszik el a szobácskájában,és ez az elejétől így megy.A fiam pedig olyan,mintha a párom lenne.Érzi,ha anyának fáj valami,ha csak halkan megjegyzem a telefonba anyunak,hogy leszakad a derekam,ő ott terem és simogatja,stb.Nem kell részleteznem,milyen boldog gyerekek,és gyönyörűen alszanak esti ölelgetés,puszi,és mese után.Miért lenne jobb bármelyiknek is az ölemben ringatva elaludni,aztán másik helyen fölébredni éjjelente,és akkor mit csinálsz:újabb ringatás reggelig?Ha beteg,vagy nyűgös,ha kell egész éjjel a karomban van!!!De nem ez a természetes mindennapi állapot.
Dorcsi,Domcsi,Kriszti