Sziasztok!
Bocs, de én most csak névtelenül írok, mert más topikokban már név szerint megneveztem az orvosunkat és a szülésznõnket is, és nem szeretném, ha kellemetlenségük lenne emiatt pl. az adóhivatallal...
Szóval én azt hallottam, hogy az orvosnak a szülésért 10x annyit szokás adni, mint amennyi a magánrendelési tarifája. Azután a kórházban megkérdeztem a többi ujdonsült anyukát, akik azt mondták, hogy 30-50.000 Ft-ot szokás adni a dokinak. Mivel az én orvosom magánrendelésén 4.000 Ft a kismama-tarifa (5.000 Ft a normál vizsgálat, ha nem vagy terhes, csak a kismamáknak kedvezményes
), a 40.000 Ft jó megoldásnak tünt. Hozzáteszem, hogy nagyon-nagyon piros betûs ünnepen szültem, és a családját faképnél hagyva jött be hozzám az orvosom. Valószínûleg elégedett lehetett az összeggel, mert nagyon kedves volt a varratszedéskor, de a 6 hetes kontrolon (a kórházban, és nem a magánrendelésén!) szemrebbenés nélkül eltette a nem-kismama 5.000 Ft-ot.
A szülésznõnek én úgy hallottam, hogy felét szokták adni, mint az orvosnak. Ott, a kórházban viszont azt mondták a kismama-társak, hogy 5-10.000 Ft.-ot szokás adni. Én végül 20.000-et adtam neki, mert ha valaki, akkor õ igazán megérdemelte. Szintén választott volt, mint az orvos, és a szabadnapján jött be hozzánk. Ja, és ami a fõ: nagyon-nagyon rendes volt!
Az anesztesnek (EDA-val szültem) a dokink konkrétan megmondta, hogy 5.000 Ft-ot kell adni, és a szülés után azonnal el is hívta a férjemet mellõlem (sérelmeztem!!), és elkísérte a másik osztályra az EDA-mat csináló aneszteshez, hogy odaadja neki. Szóval ez finoman szólva kötelezõ volt.
A csecsemõsöknek én soha nem adtam egy fillért se, soha nem láttam kétszer ugyanazt a csecsemõst, és egyébként is undok, morcos és kicsit sem segítõkész népség voltak. Mégsem állhattam oda az ajtóba minden mûszakváltáskor, hogy egy kis pénzt csúsztassak az éppen érkezõ 2 nõ zsebébe, hátha akkor majd odafigyelnek az én kicsi Szemem Fényére...
Egyébként én normál (körzeti) rendelésen nem adnék egy fillért se, a terhesgondozóban se adtam soha, és úgy általában nem adok olyankor, amikor az az egészségügyis dolgozó (orvos, nõvér, védõnõ) a kötelezõ munkáját végzi. Ezért vonják tõlem (és tõletek) a TB-t, és ezért kapják õk a fizetésüket. Akkor adok, ha valami extrát kapok, pl. bejön hozzám az orvos és a szülésznõ a tényleges munkaidején kívül, vagy a magánrendelõbe megyek, ahol nem kell várnom, vagy éppen megtesznek értem valami plusszt, ami nem lenne kötelességük (pl. a látogatni jövõ védõnõ elhozza a Konakion receptet, hogy ne kelljen bemennem a rendelõbe).
Tapintatból Névtelen