Sziasztok!
Nem tudom, ki mit kérdezett, nem megyek most vissza, de próbálok mindenre írni, amit kérdeztetek tplem. Ha valami kimarad, légyszi kérdezzétek újra.
8 órás vajúdás után császár:
Először is honnan számítjuk a vajúdást? Mert ha az első fájástól, akkor én 10 órát vajúdtam, de én max 5 órát mondanék reálisnak, vajúdásnak nevezni. Akkortól fájt igazán.
Az én orvosom annak idején azt mondta, hogy ha óránként tágulok 1 cm-t, akkor az normálisnak tekinthető, nincs vele teendő. Tehát, a 8 óra nekemkevésnek tűni miután a cél 10 cm.
EDA előnye, hátránya:
Előny:
1. nem fáj (ugyebár ezért kérjük) Na most az EDA csaka fájdalomra hat, a spinális érzéstelenítés, ami majdnem ugyanaz mint az EDA csak mélyebb rétegbe szúrnak, az a nyomás ingereket is gátolja. De ezt csak műtétnél alkalmazzák elvileg. Az EDA-nál lehet olyat kérni, hogy ne legyen telljes az érzéstelenítés, ilyenkor valamit érzel. Ezt választottam én. Valahogy jól esett hogy azért valamit érzek.
2. csökkenti a vérnyomást (nekem ez előny volt mert a vége felé kicsit fel ment.
3. A varrásból semmit nem érzel, ami nem baj.
4. ami még számított igazán, ha netalán baj van, és csaászárra kell menni akkor nem altatnak. Ennek előnyei. Látom a babámat születése után, és nem lesz aluszékony az első napokban, ami segít a szoptatás ügyének.
5. (mindenki döntse el maga, hogy előny, vagy hátrány) Elvileg nagyobb eséllyel nem kell gátmetszés, mert ellazulnak az izmok odalenn, ezáltel valszeg atágulás is kicsit gyorsabb.
hátrányok:
1. A legkomolyabb, de a legritkább is, az utóhatás, ami rá köv. nap jelentkezhet, és iszonyatos szinte elviselhetetlen fejsáfájst jelent, minden egyes mozdulatra.
2. Ha nem sikerül az EDA, akkor lehet hogy féloldalas lesz. Egyik oldalon mindetn érzel, a másikon semmit.
3. gyengítheti a fájásokat, ezáltal szükség lehet oxitocinra. Ami nem feltétlenül rossz, kinek hogy.
4. Ja előtte bekötnek infúziót kötelezően. Ez lehet, hogy egyébként is, de nem tudom.
5. Nem lehet vagy csak sétáló EDA után mozgoldóni. Erről nem tudok több infót, lsd fentebb.
Még valami. Nagyon ne készüljön senki EDA-ra. Ha pl. zöld a magzatvíz, akkor elevileg nem adnak (ezt hallottam, nem biztos info, de többen mondták)
Aztán ha későn kéred, túl közel a kinyomási fázishoz, akkor már nem adják.
Bizonyos szint előtt sem adják.
Láz esetén sem, vagy a háton lévő bőrnyűg esetén sem.
Nem mehettem ki pisilni az EDA-val, hanem ágytál
Szülésznő választás:
oda mész hozzá, és mondod neki, hogy őt szeretnéd, és erre ő mond valamit. Lehet, hogy nem tud vállalni, vagy nem is akar. Aztán elvileg akkor ő csinákj a aszülészeten az NST-t. és ha kell bejön hozzád szülni.
állandó pisilés: Nekem ez úgy néz ki, hogy idpnként trambulinozi odabent a gyerek, és én szaladok pisilni, és jön néháény csepp.
Nagyonjó. Egyszer átéltem 9 ilyen hónapot, most még egyszer. kibírható.
kitartás.
Mindenkinek jó pocakosodást!
Panni