Krisz, Viktor féléves koráig csak szopizott, viszonylag hamar elkezdtem húsfélét is adni neki, mert elég termetes gyermek volt és a főzeléktől nem lakott jól. Minden nap kapott valami hússal hasonló értékű, de legalábbis fehérjedús ételt a főzi mellé. Csirke, pulyka, marhahús, csirkemáj, túró, sajt. 9 hónapos korától sovány sertéshúst is adtam neki és tojássárgáját is, fehérjét csak egyéves kortól. Sajtnál csak "rendes" sajtot adtam neki, inkább vettem kicsit drágább érlelt sajtot, nem mindenféle "ömlesztett" és adalékokkal teli sajtszerűséget. Hús és tejtermék helyett lehet már dúsítani a főzeléket gesztenyével, babbal, sárgaborsóval, lencsével, ezek nagyon értékes fehérjéket tartalmaznak. A babot és a lencsét le kell passzírozni, ha hasfájásra hajlamos a gyermek. Illetve vöröslencsét használj, mert annak a héja teljesen elfő, és kb 20 perc alatt tökéletesen megpuhul. (Én a DM-ben szoktam venni, de Bioboltban is lehet) Szénhidrátfélét a hagyományos burgonya és a fenti, szénhidrátot is tartalmazó hüvelyesek mellett még köles, rizs és kukorica (ezt lepasszírozni!) formájában adtam. Köles teljesen szétfő, lehet együtt főzni a főzelékkel, de külön is, mintha levesbetétet főznél.
Viktor egyéves koráig szopizott, szülinapja előtt egy héttel magától abbahagyta, ezután Milumil tápszert adtam neki babatejként, és kb 15 hónapos korától tehéntejet is kapott. A szupermarketekben lehet Biotejet kapni, a 2,8%-ost kell adni a gyermeknek, mert az anyatejnek is magas a zsírtartalma. A tehéntejet mi fokozatosan adagoltuk, először csak fél dl, majd egy, másfél stb. A tehéntejről megoszlanak a vélemények, hogy allergizál stb.
Már itt is írtam korábban, hogy a nagynéném csecsemőotthonban dolgozik, dietetikus végzettsége is van, én az ő véleményére sokat adok. Ő tanácsolta, hogy nem feltétlenül kell megkímélni a gyermeket az allergénnek mondott ételektől, mert később esetleg igen érzékeny lehet majd mindenfélére, és sajnos az óvodában nem fogják feltétlenül betartani kíméletes táplálást. Amit én egyáltalán nem adok Viktornak, azok a "mű" ételek: agyonnitrátozott virsli, felvágott, és a sok E-betűs dolog, pl bolti krémtúró, meg ilyesmik.
Ami még nagyon bevált nekünk: A Milupának van egy 7 gabonás Bio müzlije, ez gyümölccsel, vagy joghurttal elkeverve is teljes értékű reggeli.
Lau, 183 centi :-) én 23-mal kevesebb vagyok :-)
Nekem is azt mondta a doki, hogy a terhesség ezzel jár, és a harmadiknál még jobban fog fájni
Sus, még nem tudom a cukoreredményt, majd holnap délelőtt. Ma voltam először az első emeleti laborban Violettánál, nagyon kedves volt. Vikóval nekem régen mindig Ági vette a vért, akit imádtam, de most már leköltözött az elsőre a kismamalabor.
Jövő kedd esetleg jó lenne Neked játszóház -ügyben?